Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-10-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Υπόθεση Λοϊζίδου - Τουρκία
  • [03] Εκπρόσωπος - S300
  • [04] Κυπριανού - Αθήνα
  • [05] Βρυξέλλες - Αντιπροσωπεία
  • [06] Ρέππας - Δόγμα ΕΑΧ
  • [07] Βασιλείου - ΕΕ - Κύπρος
  • [08] Κυπριακή κυβέρνηση - Συμφωνία Παλαιστινίων - Ισραηλιτών
  • [09] Αστυνομία - Λαθρομετανάστες
  • [10] Λυσσαρίδης - Διάσκεψη - Προτάσεις
  • [11] Διαβαλκανικό Συνέδριο - "Γυναίκες και Περιβάλλον"
  • [12] Ομήρου - "Νικηφόρος" - Τουρκία
  • [13] Παρουσίαση βιβλίου "Νταλγκά Νταλγκά"
  • [14] Μεσογειακό Αγροτικό Φόρουμ - ΥΠΕΣ - Χατζηδημητρίου
  • [15] ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Νέος εκπρόσωπος Τύπου
  • [16] Συμβούλιο Υπουργών ΕΕ - Διεύρυνση
  • [17] Λαθρομετανάστες - Οργανώσεις - Εκδήλωση

  • [01] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,26/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     87.05  (-0.22)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £  1,569,163
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £   798,075  101.05 (-0.48)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £    49,439   60.00 (-0.58)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   174,447   59.79 ( 1.77)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £    28,395   85.80 ( 0.06)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £     4,969   68.79 (-0.41)
            Εμπορικές Εταιρείες        £    41,229   39.56 ( 1.64)
            Αλλες Εταιρείες            £    54,095   82.10 (-1.23)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ)

    [02] (Κ) Υπόθεση Λοϊζίδου - Τουρκία

    Λευκωσία,Κύπρος,26/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Λίγες μόνο μέρες πριν από τη λειτουργία του ενοποιημένου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, συνέρχονται αύριο στο Στρασβούργο οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών - μέλων του ΣτΕ για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων θεμάτων, και την υπόθεση της Ε/Κ Τιτίνας Λοϊζίδου.

    Οπως είναι γνωστό η Τουρκία έχει διορία μέχρι τις 28 τρέχοντος να καταβάλει το ποσό των 457.000 λιρών Κύρπου που επεδίκασε το Δικαστήριο ως αποζημίωση, περιλαμβανομένων και των δικαστικών εξόδων, στην κ. Λοϊζίδου για αποστέρηση του δικαιώματός της να απολαμβάνει την περιουσία της στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου για την εν λόγω υπόθεση, η Τουρκία θεωρείται υπεύθυνη για το τί συμβαίνει στα κατεχόμενα αφού ασκεί έλεγχο στην περιοχή αυτή. Στην απόφαση τονίζεται επίσης ότι η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της κ. Λοϊζίδου από την Τουρκία είναι συνεχής και ότι η κ. Λοϊζίδου είναι και παραμένει η νόμιμος ιδιοκτήτρια της περιουσίας της στα κατεχόμενα.

    Κατά την αυριανή συνεδρία δεν αναμένεται να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση επί του θέματος αφού η προθεσμία για την Τουρκία δεν θα έχει λήξει, αλλά ενδέχεται να αποφασισθεί νέα συνεδρία για την υπόθεση αργότερα το Νοέμβριο.

    Οπως εξήγησε στο ΚΥΠΕ ο εκ των δύο αντιπροέδρων του ενοποιημένου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χρήστος Ροζάκης πρόσφατα "είναι βέβαιο ότι βάσει της πρακτικής που έχει ακολουθηθεί, ορισμένες περαιτέρω προθεσμίες θα δοθούν στην Τουρκία."

    Σημείωσε επίσης ότι είναι δύσκολο να υποθέσει κανείς ότι στις 29 Οκτωβρίου θα υπάρξουν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας αλλά τόνισε ότι εάν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου "κάποια στιγμή θα υπάρξει αντίδραση από την Επιτροπή Υπουργών, στην αρχή μια κομψή αντίδραση, δηλαδή μια πίεση που θα ασκηθεί που θα κλιμακώνεται και θα γίνεται περισσότερη αυστηρή."

    "Εάν παρόλα αυτά τίποτα δεν συμβεί, αυτό που επικρέμμεται στο βάθος του ορίζοντα είναι το ενδεχόμενο απομάκρυνσης της Τουρκίας από το ΣτΕ λόγω της μη αποδοχής της εκτέλεσης της απόφασης," εξήγησε ο κ. Ροζάκης.

    Το νέο Δικαστήριο θα αρχίσει τη λειτουργία του την 1η Νοεμβρίου σύμφωνα με παλαιότερη απόφαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 40 κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά τη δεύτερη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο στις 10 - 11 Οκτωβρίου 1997.

    Το παρόν Δικαστήριο θα παύσει να υφίσταται στις 31 Οκτωβρίου ενώ η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα συνεχίσει να συνεδριάζει μέχρι τον Οκτώβριο 1999 ώστε να ολοκληρώσει την εξέταση των υποθέσεων που έχουν γίνει αποδεκτές.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Εκπρόσωπος - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,26/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση είναι πεποισμένη ότι εξασφάλισε τη χαμηλότερη δυνατή τιμή όσον αφορά την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S300, τόνισε σήμερα ο Εκπρόσωπός της, Χρήστος Στυλιανίδης, απαντώντας σε ισχυρισμούς του Ελληνα επιχειρηματία Βασίλη Βρανά ότι αν οι πύραυλοι αγοράζονταν μέσω αυτού θα στοίχιζαν κατά 25% φθηνότερα.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διάβασε γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, αναφορικα με το θέμα, στην οποία υπογραμμίζεται ότι μετά από επικοινωνία με το Ρώσο Πρωθυπουργό επιτεύχθηκε η χαμηλότερη δυνατή τιμή.

    Οπως αναφέρει στη δήλωσή του ο Πρόεδρος Κληρίδης μετά την εκλογή του ως Προέδρου της Δημορκατίας, έδωσε οδηγίες να μη χρησιμοποιούνται μεσάζοντες για την αγορά οπλικών συστημάτων αλλά να γίνονται μόνο διακρατικές συμφωνίες ή απευθείας διαπραγματέυσεις με τις κατασκευάστριες εταιρείες, ώστε να "αποφεύγονται ποσοστά μεσιτικών τα οποία συνήθως προστίθονται στην αξία της αγοράς".

    "Στην περίπτωση των S300 δεν χρησιμοποιήσαμε μεσάζοντα ακριβώς για να αποφευχθούν τα παραπάνω", υπογραμμίζεται.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις για την αγορά των S300, που έγιναν από τους Υπουργούς Οικονομικών και Αμυνας και στελέχη της δημόσιας υπηρεσίας κατέληξαν σε αδιέξοδο λόγω διαφορών στην τιμή.

    "Παρακλήθηκα τότε τηλεφωνικά και από τον κ. Κυπριανού και από τον κ. Λυσσαρίδη να επέμβω για να μην ναυαγήσει η αγορά των S300", προσθέτει και σημειώνει ότι κατόπιν συνομιλίας του και με τον Πρέσβη της Ρωσίας "διεφάνη ότι ρωσική αντιπροσωπεία εξάντλησε τα περιθώριά της για να γίνει η συμφωνία με τους όρους εντολής και ότι για να αλλάξουν οι όροι έπρεπε να γίνει επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ρωσίας".

    "Κατόπιν νέας μου επικοινωνίας με τον Πρωθυπουργό", καταλήγει ο Προέδρος Κληρίδης, "υπήρξε περεταίρω έκπτωση στην τιμή αφού ο Πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι πέραν αυτής της έκπτωσης δεν θα γινόταν άλλη μείωση".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Κυπριανού - Αθήνα

    Λάρνακα,Κύπρος,26/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στην Αθήνα μετέβη σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σπύρος Κυπριανού, όπου θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του, Απόστολο Κακλαμάνη και θα μιλήσει σε εκδήλωση στην Πάτρα με την ευκαιρία της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι θα επισκεφθεί την Πάτρα για να μιλήσει ύστερα από πρόσκληση του Πανεπιστημίου των Πατρών σε μια μεγάλη συγκέντρωση την Τετάρτη με την ευκαιρία της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

    Οπως είπε ο κ. Κυπριανού θα μιλήσει για τη σημερινή διεθνή κατάσταση, τα εθνικά θέματα και ιδιαίτερα για το Κυπριακό.

    Αύριο θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Απόστολο Κακλαμάνη με τον οποίο όπως επεσήμανε, έχει συνεχή επαφή και συνεχή συνεργασία σε διάφορα θέματα βασικά για το Κυπριακό και για τη ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    Οπως επεσήμανε ο κ. Κυπριανού, "τα κοινοβούλια Ελλάδας και Κύπρου έχουν μεγαλύτερο, από ότι στο παρελθόν, ρόλο να διαδραματήσουν και ιδιαίτερα σ' ότι αφορά την ενταξιακή πορεία.

    Σημείωσε ότι και αν ακόμα καταλήξουμε σε συμφωνία για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση μόνο με την έγκριση των κοινοβουλίων μπορεί να πραγματοποιηθεί η ένταξη.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι θα πρέπει να αρχίσει μια "πιο συστηματική επαφή με ευρωπαϊκούς οργανισμούς, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωκοινοβούλιο. Στο σημείο αυτό εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα ανατρέψει την απόφαση της Επιτροπής σχετικά με τη χρηματοδότηση της Τουρκίας.

    Οσον αφορά το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο κ. Κυπριανού είπε ότι θα εξεταστεί πώς καλύτερα μπορεί να προωθηθεί το θέμα των καταγγελιών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.

    Παράλληλα, είπε, θα πρέπει να τεθεί γενικότερα το θέμα της παραβίασης υπό την μορφή του εθνικού ξεκαθαρίσματος στα κατεχόμενα, το οποίο γίνεται "μπροστά στα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας τώρα για 24 χρόνια".

    Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι η προσπάθεια εποικισμού αποτελεί "αφ'εαυτού έγκλημα που είναι αντίθετο με διεθνείς συνθήκες".

    Ερωτηθείς αν υλοποιείται η απόφαση για μεικτή επιτροπή των δυο κοινοβουλίων, ο κ. Κυπριανού απάντησε θετικά.

    Κληθείς να σχολιάσει την εξαγγελία ίδρυσης κόμματος από τον Ντίνο Μιχαηλίδη, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι δικαιούται όποιος θέλει να κάνει κόμμα, τονίζοντας ότι ο κ. Μιχαηλίδης δεν ανήκει πλέον στο ΔΗΚΟ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΚ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Βρυξέλλες - Αντιπροσωπεία

    Λευκωσία,Κύπρος,26/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αναχώρησε σήμερα για τις Βρυξέλλες αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων για να πάρει μέρος στην ιδρυτική σύνοδο του Ευρω - Μεσογειακού Κοινοβουλευτικού Φόρουμ.

    Στο νέο σώμα θα μετέχουν ευρωβουλευτές, βουλευτές από χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εκπρόσωποι κοινοβουλίων από τις Μεσογειακές χώρες που συμμετέχουν στην Ευρω - Μεσογειακή Εταιρική Σχέση.

    Την κυπριακή αντιπροσωπεία αποτελούν οι βουλευτές Ανδρέας Χρίστου, Δημήτρης Συλλούρης, Δώρος Θεοδώρου και Νίκος Κλεάνθους.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Ρέππας - Δόγμα ΕΑΧ

    Αθήνα,Ελλάδα,26/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η ελληνική κυβέρνηση διευκρίνισε σήμερα ότι δεν τίθεται θέμα μονίμου εγκαταστάσεως των F - 16 στην Κύπρο, αλλά υπογράμμισε ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να συμβάλλουν, στο πλαίσιο του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, (ΕΑΧ), τόσο στην άμυνα της Κύπρου όσο και στη σταθερότητα της περιοχής.

    Τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη F - 16 που μετείχαν της ασκήσεως και προσγειώθηκαν σε αεροδρόμιο της Κύπρου "ανήκουν στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και έχουν βάσεις σε ελλαδικό έδαφος", επεσήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας, Δημήτρης Ρέππας απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    "Από κει και πέρα", συνέχισε ο κ. Ρέππας, "στο πλαίσιο του ΕΑΧ, θα γίνεται χρήση και αξιοποίηση των δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, προκειμένου να δώσουμε, πράγματι, περιεχόμενο στο Δόγμα αυτό και να συμβάλλουμε έτσι περισσότερο στην ενίσχυση της άμυνας της Κύπρου, πράγμα το οποίο είναι απολύτως απαραίτητο και για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής".

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΡΜ/ΑΧΡ)

    [07] (Κ) Βασιλείου - ΕΕ - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,26/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κοινή ευρωπαϊκή θέση έναντι των έξι υπό ένταξη χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) θα πρέπει να έχει διαμορφωθεί μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου, οπότε θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ σε επίπεδο αρχηγών αντιπροσωπειών, δήλωσε σήμερα ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας της Κύπρου, Γιώργος Βασιλείου.

    Ανέφερε επίσης ότι η ημερομηνία που καθορίζεται για ένταξη στην ΕΕ είναι η 1η Ιανουαρίου, 2003, αν και αυτό δε σημαίνει ότι η ένταξη θα λάβει χώρα όπωσδήποτε την ημερομηνία αυτή.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Βασιλείου εξέφρασε την άποψη ότι στις 29 Οκτωβρίου, η ΕΕ δεν θα λάβει αποφάσεις για κανένα θέμα, αλλά θα δεχθεί μια κατ'αρχήν απόφαση και θα παρακολουθεί επισταμένως την ικανότητα υιοθέτησης του κεκτημένου στα χρόνια που έρχονται.

    Πρόσθεσε ότι η εξ Υπουργών Επιτροπή της κυβέρνησης θα λάβει αύριο το απόγευμα αποφάσεις για θέματα που έχει ήδη εξετάσει με τη διαδικασία της προσαρμογής με το κοινοτικό κεκτημένο (screening) η ΕΕ.

    Ανέφερε ότι έχει ήδη ζητήσει από όλα τα Υπουργεία να του ετοιμάσουν ένα πρόγραμμα υλοποίησης εναρμονογράμματος, το οποίο καθορίζει τις ημερομηνίες εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο.

    Ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας σημείωσε ότι η τελευταία ημερομηνία εναρμόνισης και παράλληλα ένταξης είναι η 1η Ιανουαρίου, 2003.

    Παράλληλα υπενθύμισε ότι σε "μερικές μέρες αρχίζουν στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις", προσθέτοντας ότι "με απόφαση της ΕΕ την Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου, θα έχουμε τις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο αρχηγών αντιπροσωπειών και στις 10 Νοεμβρίου οι συναντήσεις με Υπουργούς Εξωτερικών".

    Ο κ. Βασιλείου σημείωσε ότι "η κοινή ευρωπαϊκή θέση έναντι των έξι υπό ένταξη χωρών θα πρέπει να έχει διαμορφωθεί εώς την Πέμπτη που θα γίνει η συνάντηση με τους διαπραγματευτές".

    Οπως είπε, "οι συναντήσεις αυτές θα γίνουν με την κάθε μία χώρα χωριστά και εκ μέρους της ΕΕ θα προεδρεύει ο εκπρόσωπος της Αυστρίας η οποία έχει κατά τη διάρκεια του εξαμήνου την Προεδρία της ΕΕ".

    "Εμείς όπως και οι άλλες έξι χώρες έχουμε υποβάλει τις διαπραγματευτικές μας θέσεις για τα πρώτα επτά κεφάλαια", είπε ο κ. Βασιλείους, προσθέτοντας ότι "ως αυτή τη στιγμή όμως δεν είναι σίγουρο κατά πόσο οι 15 χώρες μέλη θα έχουν καταλήξει στις κοινές θέσεις που θα πρέπει να διαμορφώσει η ΕΕ έναντι των υπό ένταξη χωρών".

    "Υπάρχουν διάφορες απόψεις ιδίως όσον αφορά το θέμα της κοινής εξωτερικής πολιτικής", σημείωσε. Ο κ. Βασιλείου επεσήμανε ότι το τί ακριβώς θα γίνει θα το γνωρίζουμε καλύτερα την ερχόμενη Πέμπτη.

    Ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας ανέφερε ότι η διαδικασία με την ΕΕ ξεκίνησε στις αρχές Μαίου μέσα από το κοσκίνισμα των διαφόρων κεφαλαίων που αποτελούν το κοινοτικό κεκτημένο.

    Διευκρίνισε ότι "το κοινοτικό κεκτημένο έχει μοιρασθεί από την ΕΕ σε 29 κεφάλαια" και συνολικά θα γίνουν 38 συναντήσεις, τόσο σε επίπεδο πολυμερές, όσο και σε επίπεδο διμερές.

    Είπε ότι η ΕΕ έχει διαμορφώσει την ομάδα εργασίας της οποίας προεδρεύει ο κ. Βαν ντερ Πας και αποτελείται από τους έξι διαπραγματευτές, ο κάθε ένας από μία χώρα, ενώ για την ο διαπραγματευτής είναι ο κ. Μάουρο.

    Ανέφερε ότι για κάθε ένα θέμα στο οποίο υπάρχουν διαφορές στην εναρμόνιση "εκεί έχουμε υποχρέωση να ετοιμάσουμε εναρμονόγραμμα"

    Εξήγησε ότι "το εναρμονόγραμμα στην ουσία καθορίζει τις ημερομηνίες κατά τη διάρκεια των οποίων η Κύπρος θα μπορέσει να εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο".

    Σημείωσε ότι "οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνει η Κύπρος είναι πολύ ουσιαστικές και πολύ σημαντικές" και ότι το έργο που πρέπει να επιτελεσθεί τόσο από τα υπουργεία όσο και από τη Νομική Υπηρεσία του κράτους είναι πάρα πολύ μεγάλο.

    "Εάν αποδειχθεί ότι σε κάποια θέματα δεν ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας, τότε οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές", προειδοποίησε.

    Ο κ. Βασιλείου σημείωσε ότι "έχει τεράστια σημασία να ετοιμάσουμε το αναγκαίο νομικό πλαίσιο, αλλά ταυτόχρονα να πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα ότι υπάρχουν οι θεσμοί, υπάρχουν οι υπηρεσίες οι οποίες θα είναι σε θέση να εφαρμόσουν το κοινοτικό κεκτημένο".

    Γι αυτό το λόγο, είπε, έχει ζητήσει από όλα τα Υπουργεία και από όλες τις υπηρεσίες να του ετοιμάσουν ένα πρόγραμμα υλοποίησης εναρμονογράμματος".

    Εξήγησε ότι για τα θέματα των τελωνείων έχει γίνει το κοσκίνισμα και θα ληφθούν αύριο αποφάσεις. Επίσης θα ληφθούν αποφάσεις για θέματα κοινού εξωτερικού δασμολογίου και για τα γεωργικά προϊόντα.

    Σε ερώτηση εάν υπάρχουν θεσμοί που παρεμποδίζουν την εναρμόνιση, ο κ. Βασιλείου είπε ότι είναι κυρίως θέμα θεσμών που λείπουν, σημειώνοντας ότι για να μπούμε στην ΕΕ πρέπει να φιλελευθεροποιηθούν οι διάφορες υπηρεσίες.

    Πρόσθεσε ότι για να υπάρξει φιλελευθεροποίηση στις τηλεπικοινωνίες είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ο ρυθμιστής, σημειώνοντας ότι υπάρχει απόφαση ήδη του Υπουργικού Συμβουλίου για δημιουργία του ρόλου του ρυθμιστή.

    Ερωτηθείς για τις ενστάσεις που προβάλλει η Γερμανία ως προς το κόστος της διεύρυνσης, ο κ. Βασιλείου είπε ότι "υπάρχει πρόβλημα".

    Οπως είπε "η ΕΕ αποφάσισε τη διεύρυνση κυρίως για πολιτικούς λόγους αλλά και για οικονομικούς", τονίζοντας ότι "υπήρξε στο αρχικό στάδιο μια κίνηση ολοταχώς προς τα μπρος, τώρα υπάρχει ένα δεύτερο στάδιο που είναι το στάδιο της επιβράδυνσης".

    Αναφερόμενος στις πληροφορίες που φέρουν την ΕΕ να εμπλέκεται στη διερεύνηση των σκανδάλων στην Κύπρο, ο κ. Βασιλείου είπε ότι "δεν πρέπει να υπερβάλλουμε διότι η Κύπρος δεν είναι η χώρα των σκανδάλων όπως ορισμένες άλλες χώρες της Ευρώπης είναι".

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι εώς τώρα δεν είχε ακουστεί (το θέμα των σκανδάλων) στην Ευρώπη σε έντονο βαθμό για την Κύπρο.

    Εξέφρασε την άποψη ότι ο θόρυβος αυτός δεν θα επιβραδύνει το ρυθμό ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΧΡ)

    [08] (Κ) Κυπριακή κυβέρνηση - Συμφωνία Παλαιστινίων - Ισραηλιτών

    Λευκωσία,Κύπρος,26/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών αναμένεται να συμβάλει αποτελεσματικά στις προσπάθειες για επίτευξη μόνιμης ειρήνης και ασφάλειας στη Μέση Ανατολή, αναφέρει επίσημη ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης, η οποία χαιρετίζει την εν λόγω συμφωνία.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κυπριακή κυβέρνηση εκφράζει την ετοιμότητά της "να συμβάλει, όπως και στο παρελθόν, στις προσπάθειες για επίτευξη αυτών των στόχων".

    Εκφράζεται εξάλλου, η ελπίδα όπως η υπογραφή της συμφωνίας επιδράσει θετικά και στις συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ με τη Συρία και το Λίβανο, ανοίγοντας το δρόμο για ευόδωση της ειρηνευτικής διαδικασίας και εδραίωση της συνολικής ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΧΡ)

    [09] (Κ) Αστυνομία - Λαθρομετανάστες

    Λευκωσία,Κύπρος,26/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η ηγεσία της Αστυνομίας άρχισε, προτού διορισθούν ποινικοί ανακριτές, να διερευνά την περίπτωση πιθανής υπέρβασης από αστυνομικά όργανα της εξουσίας τους να χρησιμοποιούν ανάλογη βία, προς αντιμετώπιση βιαιοπραγιών, οχλαγωγίας και επίθεσης εναντίον μελών της, αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση της Αστυνομίας σχετικά με τα επεισόδια στη Λάρνακα την περασμένη Παρασκευή..

    Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, οι εικόνες που προβλήθηκαν σε τηλεοπτικά προγράμματα για την καταστολή της εξέγερσης λαθρομεταναστών στη Λάρνακα, το περασμένο Σάββατο, επέβαλλαν τη διενέργεια αυτής της έρευνας.

    "Η Αστυνομία θα παράσχει προς τους ανακριτές κάθε διευκόλυνση για τη διεκπεραίωση του έργου τους και θα ενεργήσει ανάλογα με τα πορίσματά τους, στα πλαίσια των κειμένων κανονισμών", καταλήγει η ανακοίνωση.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΧΡ)

    [10] (Κ) Λυσσαρίδης - Διάσκεψη - Προτάσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,26/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Προτάσεις με στόχο την υλοποίηση του μέρους της κοινωνικής πολιτικής της ΕΔΕΚ πάνω στο οποίο υπήρξε δέσμευση του Γλαύκου Κληρίδη με την αποδοχή της Πρότασης Ενότητας και Προοπτικής μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου των τελευταίων προεδρικών εκλογών, κατέθεσε σήμερα ο Πρόεδρος του Σ.Κ. ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης.

    Ο κ. Λυσσαρίδης παρουσίασε τις προτάσεις σε διάσκεψη Τύπου, επισημαίνοντας ότι ο προϋπολογισμός "πρέπει να χρησιμοποιείται για να δημιουργεί προϋποθέσεις για ολοκλήρωση μιας προοπτικής και επομένως ο τρόπος με τον οποίο καθορίζονται τα έσοδα και τα έξοδα, πρέπει να αντανακλά μια ολοκληρωμένη στρατηγική".

    Η παρουσίαση των προτάσεων, που απαιτούν ποσό ύψους 15,5 εκατομμυρίων λιρών, ακολούθησε σημερινή συνάντηση του κ. Λυσσαρίδη με τον Υπουργό Οικονομικών, Χριστόδουλο Χριστοδούλου, κατά την οποία, όπως είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, βρήκε "κατανόηση και καλοπιστία εκ μέρους του Υπουργού".

    Υποστηρίζοντας ταυτόχρονη κατάθεση των προϋπολογισμών και οποιωνδήποτε προτάσεων για φορολογικά μέτρα, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι στο θέμα αυτό βρήκε κατανόηση από τον Υπουργό Οικονομικών.

    Τάχθηκε δε υπέρ της εκτίμησης του "μοναδιαίου κόστους" για κάθε προϊόν και υπηρεσία που παράγει η κρατική μηχανή, υπέρ του ελέγχου της παραγωγικότητας κάθε τμήματος, της ενοποίησης των τριών προϋπολογισμών που υπάρχουν σήμερα και κατάργησης της πρακτικής του Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού.

    Οι προτάσεις κοινωνικής πολιτικής που κατέθεσε αφορούσαν τέσσερις τομείς, με πρώτο τις συντάξεις και την κοινωνική ευημερία, δεύτερο τις μητέρες και τα παιδιά, τρίτο την παιδεία και την έρευνα και τέταρτο εκείνο της υγείας.

    Στον πρώτο τομέα, ο κ. Λυσσαρίδης έθεσε σαν βασικό κανόνα το ότι καμιά σύνταξη δεν πρέπει να βρίσκεται κάτω από το όριο φτώχειας και πρότεινε αύξηση των συντάξεων κατά 10% πέραν από το 5,5% που έχει ήδη εξαγγελθεί, ώστε η κατώτατη, για άτομα χωρίς εξαρτώμενα, να φθάσει στις 112 λίρες το μήνα.

    Πρότεινε, εξάλλου, παρόμοια αύξηση για την κοινωνική σύνταξη, μείωση του ορίου ηλικίας των δικαιούχων από τα 68 στα 65 χρόνια, καθώς και αύξηση της βασικής σύνταξης και των επιδομάτων κοινωνικής ευημερίας.

    Ο κ. Λυσσαρίδης πρότεινε αποκέντρωση των υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας, εμπλοκή των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης στο θέμα αυτό, καθώς και επιδότηση εθελοντικών οργανώσεων.

    Στο δεύτερο τομέα, οι προτάσεις αφορούν τη δημιουργία βρεφοκομικών και παιδοκομικών σταθμών, την παροχή 1.500 λιρών για το τρίτο παιδί σε οικογένειες που το προηγούμενο φορολογικό έτος είχαν ακαθάριστο εισόδημα κάτω από 12.000 λίρες και αναπροσαρμογή της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού, ώστε να μη επιβαρύνονται με ψηλότερες τιμές οι πολυμελείς οικογένειες με μεγάλη κατανάλωση.

    Στον τομέα παιδείας και έρευνας προτείνεται η ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής, αύξηση των κονδυλίων που παραχωρούνται στο Πανεπιστήμιο, ενίσχυση της προδημοτικής εκπαίδευσης και εισαγωγή του ολοήμερου σχολείου.

    Τέλος, στον τομέα της υγείας επισημαίνεται η καθυστέρηση της εφαρμογής Εθνικού Ασφαλιστικού Σχεδίου Υγείας και ζητείται η άμεση κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

    Απαντώντας σε σχετική έρωτηση, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι κατά την πρωϊνή συνάντησή του με τον Υπουργό Οικονομικών, ο δεύτερος εμφανίστηκε "έτοιμος να εμπλακεί σε διάλογο για προσαρμογή των προϋπολογισμών, στη βάση της πρότασης Ενότητας και Προοπτικής".

    Επεσήμανε δε ότι στους προϋπολογισμούς του 1999 έγινε "η πιο σημαντική περικοπή καταναλωτικών δαπανών που έγινε ποτέ".

    Σε ερώτηση κατά πόσο η ΕΔΕΚ είναι ελαστική ή όχι στις προτάσεις της αυτές, είπε ότι η στάση του κόμματος θα διαμορφωθεί στην πορεία του διαλόγου με την κυβέρνηση.

    Σε ερώτηση αν η "μη προσαρμογή της κυβέρνησης" θα είναι λόγος για αποχώρηση της ΕΔΕΚ από την κυβέρνηση, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι "δεν μπορείς να είσαι σε πλήρη διαφωνία με μια πολιτική και ταυτόχρονα να συμμετέχεις".

    Σε ερώτηση, εξάλλου, κατά πόσο οι μέχρι τώρα προϋπολογισμοί βρίσκουν την ΕΔΕΚ πλήρως σύμφωνη, απάντησε πως αν συνέβαινε αυτό, τότε δεν θα υπέβαλλε τις σημερινές του προτάσεις.

    Ο κ. Λυσσαρίδης συμφώνησε με την κυβερνητική εκτίμηση για ανάγκη αύξησης των δημοσίων εσόδων, δεδομένων των απωλειών εξαιτίας της ενταξιακής πορείας και τόνισε ότι το κόμμα του θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση για αντιμετώπιση του ψηλού δημοσιονομικού ελλείμματος.

    Αναφορικά με το ποσό των 15,5 εκ. λιρών που απαιτούν οι προτάσεις του, ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι με εξοικονομήσεις και αναπροσαρμογή της φορολογίας, το ποσό θα εξασφαλιστεί.

    Εισφορά για άμυνα

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επιβολή κλιμακωτού ποσοστού εισφοράς για την άμυνα, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι ενώ η ρύθμιση αυτή είναι δίκαιη, "δυστυχώς δεν είναι εφικτή", προσθέτοντας ότι είναι πιο εύκολη η εφαρμογή του μέτρου μέσω του ΦΠΑ και ταυτόχρονης καταβολής αντισταθμιστικών επιδομάτων στις τάξεις με τα χαμηλά εισοδήματα.

    Λαθρομετανάστες

    Ερωτηθείς για το θέμα των επεισοδίων της περασμένης Παρασκευής με τους λαθρομετανάστες, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι τον ξένισαν οι δηλώσεις του Υπαρχηγού της Αστυνομίας, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Λυσσαρίδη, "περίπου ζήτησε να δικαιολογήσει" τη στάση των αστυνομικών.

    Πρόσθεσε δε ότι "η δικαιολόγηση αυτών των φαινομένων που είδαμε από τηλεοράσεως, δεν μας βρίσκει καθόλου συμφωνούντες".

    Εκλογικός νόμος

    Ερωτηθείς για το θέμα αυτό, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ επανέλαβε τη θέση του για ανάγκη καθορισμού του τί αποτελεί κόμμα και ανέφερε ότι όσον αφορά το ελάχιστο ποσοστό, το κόμμα του είναι έτοιμο για διάλογο.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΧΡ)

    [11] (Κ) Διαβαλκανικό Συνέδριο - "Γυναίκες και Περιβάλλον"

    Λευκωσία,Κύπρος,26/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με έκκληση για περισσότερη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα όπου διαμορφώνεται η εθνική και διεθνή περιβαλλοντική πολιτική, ολοκληρώθηκε σήμερα στη Λευκωσία το 6ο Συνέδριο του Συνδέσμου Εταιριών Διαβαλκανικής Συνεργασίας Γυναικών και του Κέντρου ΟΥΝΕΣΚΟ για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στα Βαλκάνια, με θέμα "Περιβάλλον και Γυναίκα".

    Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά τη λήξη του τετραήμερου συνεδρίου αναφέρεται ότι οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν πιό σημαντικό ρόλο και ενισχυμένη παρουσία σε δρατηριότητες που αφορούν την οικογένεια, το περιβάλλον, την περιοχή και τα έθνη τους.

    Οι 150 και πλέον γυναίκες που συμμετείχαν συζήτησαν θέματα όπως "Υγεία και Περιβάλλον", "Γυναίκες, Περιβάλλον και Ανάπτυξη" και οι δραστηριότητες των μη κυβερνητικών οργανώσεων για προστασία του περιβάλλοντος. Επίσης, η κάθε χώρα παρουσίασε έκθεση για την εθνική πολιτική της σε θέματα περιβάλλοντος.

    Στο συνέδριο συμμετείχαν αντιπροσωπείες από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ομόσπονδη Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη και την Αλβανία, καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών.

    Στο Σύνδεσμο Εταιριών Διαβαλκανικής Συνεργασίας Γυναικών, την Κύπρο αντιπροσωπεύει ο Γυναικείος Ομιλος Πρωτοπορία, που είχε και την ευθύνη για την οργάνωση του συνεδρίου.

    Μιλώντας στο συνέδριο, οι γυναίκες από την Κύπρο έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα που προκύπτουν από την τουρκική εισβολή και κατοχή, όχι μόνο στο οικοσύστημα του νησιού αλλά και στην πολιτιστική κληρονομιά του, που αποτελεί μέρος του περιβάλλοντος.

    Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε οι γυναίκες από την νοτιο - ανατολική Ευρώπη απευθύνουν έκκληση στις κυβερνήσεις και τις διεθνείς οργανώσεις να προωθήσουν την ειρήνη.

    Οπως τονίστηκε στο συνέδριο, απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων θα πρέπει να είναι η διαφύλαξη, με κάθε τρόπο, της ειρήνης στην περιοχή.

    Το συνέδριο κάνει έκκληση όπως "εξευρεθούν τρόποι ώστε να λυθεί το πρόβλημα των ναρκοπεδίων και τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκλήθηκαν από τον πόλεμο, απειλώντας ζωές και καταστρέφοντας το περιβάλλον στη νοτιο - ανατολική περιοχή της Ευρώπης".

    Στο ψήφισμα σημειώνεται η ανάγκη για δια - βαλκανική συνεργασία και συγκεκριμένες πράξεις για την προστασία του περιβάλλοντος και αναφέρεται πως μεν υπάρχουν κοινά προβλήματα αλλά οι χώρες της νοτιο - ανατολικής Ευρώπης αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα περιβαλλοντικά προβλήματα.

    "Ολόκληρη η κοινωνία θα πρέπει να αυξήσει τη συμμετοχή του κοινού στην προστασία του περιβάλλοντος", αναφέρει, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για εκπαίδευση της οικογένειας στο θέμα.

    Το ψήφισμα, το οποίο επεξεργάστηκε ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, πρόκειται να σταλεί σε κέντρα λήψης αποφάσεων όπως τα Ηνωμένα Εθνη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον Οργανισμό Γεωργίας και Τροφίμων, καθώς και σε άλλος διακυβερνητικούς οργανισμούς και αρμόδια υπουργεία διαφόρων κρατών.

    Κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Διαβαλκανικής Συνεργασίας Γυναικών, Καίτη Τζιτζικώστα, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι τα προβλήματα δεν λύνονται από την μία ημέρα στην άλλη.

    Οπως είπε, το συνέδριο τους έδωσε την ευκαιρία "να γίνουμε λίγο πιο ευαίσθητες και να αισθανθούμε τη δύναμη που έχουμε για να επηρεάσουμε την κατάσταση".

    Η κ. Τζιτζικώστα σημείωσε την ανάγκη για περισσότερη συνειδητοποίηση στο θέμα του περιβάλλοντος και τα διάφορα προβλήματα, και εισηγήθηκε την κατάρτηση ενός σχεδίου δράσης από εμπειρογνώμονες που προέρχονται από τις χώρες των Βαλκανίων, το οποίο και να υιοθετηθεί.

    Σε δήλωσή της στο ΚΥΠΕ η Πρόεδρος του Γυναικείου Ομίλου Πρωτοπορία, Λία Γεωργιάδου, είπε ότι το συνέδριο είχε "μεγάλη επιτυχία από την άποψη ότι παρουσιάστηκαν τα διάφορα περιβαλλοντικά προβλήματα".

    "Μας έδωσε και μας την ευκαιρία να παρουσιάσουμε το δικό μας το οικοσύστημα, το οποίο θεωρείται και είναι από τα καλύτερα της περιοχής, με τις ιδιαιτερότητες που έχει η Κύπρος ως νησί", είπε.

    Η κ. Γεωργιάδου τόνισε επίσης ότι δόθηκε η ευκαιρία στις γυναίκες από την Κύπρο "να παρουσιάσουν τη διαταραχή του οικοσυστήματος της Κύπρου με την τουρκική εισβολή, η οποία διέκοψε την ενότητα του οικοσυστήματος".

    Οπως είπε, στο συνέδριο επισημάνθηκε ότι στο κεφάλαιο περιβάλλον δεν περιλαμβάνεται μόνο η χλωρίδα και η πανίδα αλλά και η πολιτισμική κληρονομία, η οικογενειακή κληρονομιά και όλες οι κοινωνικο - οικονομικές δομές.

    Η κ. Γεωργιάδου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι "υπάρχει μια προσπάθεια συνεργασίας ως προς το θέμα της προστασίας του οικοσυστήματος μέσα από το Κέντρο της ΟΥΝΕΣΚΟ για την Ειρήνη και την Ασφάλεια (που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη) και έχει τονιστεί πόσο η γυναίκα διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας μέσα στο περιβάλλον".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΧΡ)

    [12] (Κ) Ομήρου - "Νικηφόρος" - Τουρκία

    Λευκωσία,Κύπρος,26/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η άσκηση "Νικηφόρος" απόδειξε πως το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ) συνεχώς διευρύνεται και αναβαθμίζεται, ενώ η αναχαίτιση των τουρκικών μαχητικών από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία χρησιμοποίησαν και τη βάση της Πάφου, καθώς και η συμμετοχή των σκαφών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην άσκηση απέδειξαν την ποιοτική αναβάθμιση του δόγματος.

    Αυτό δήλωσε σήμερα από την Πάφο, ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος θα μιλήσει απόψε σε εκδήλωση με την ευκαιρία της 28ης Οκτωβρίου.

    Η Τουρκία απέτυχε παταγωδώς να παρεμποδίσει την άσκηση αφού όλα έγιναν με ακρίβεια δευτερολέπτων, συνέχισε ο κ. Ομήρου, ενώ ανέφερε ότι το κόστος της Τουρκίας θα γίνεται ψηλότερο πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά με την τακτική που ακολουθεί.

    Σ' ότι αφορά στις παραβιάσεις του εναερίου χώρου, ο κ. Ομήρου είπε ότι έγιναν αρκετές και ίσως γίνουν και άλλες στη συνέχεια, αλλά η πολεμική αεροπορία είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την τουρκική προκλητικότητα.

    Για την αεροπορική βάση "Ανδρέας Παπανδρέου", ο κ. Ομήρου είπε ότι έχει ήδη αποδειχθεί επιχειρησιακά πλήρως αποδοτική και ότι τα δύο επιτελεία Κύπρου - Ελλάδας θα συνεχίσουν τη μελέτη τους για την πλήρη αξιοποίηση της βάσης.

    Ο Υπουργός Αμυνας χαιρέτισε και τις δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου, οι οποίες, είπε, καταδεικνύουν την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υπερασπίσει με όλα τα μέσα που διαθέτει τον κυπριακό ελληνισμό.

    Τέλος, ο κ. Ομήρου αφού έδωσε τα συγχαρητήριά του στους εφέδρους δήλωσε πως πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι η διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΡΜ/ΑΧΡ)

    [13] (K) Παρουσίαση βιβλίου "Νταλγκά Νταλγκά"

    Λευκωσία,Κύπρος,26/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Παρουσιάστηκε σήμερα το βιβλίο της Σοφίας Ιορδανίδου, που βασίζεται στη μαρτυρία του Τούρκου καθηγητή Γιαλτσίν Κιουτσούκ, ο οποίος πήρε μέρος ως αξιωματικός του τουρκικού στρατού κατοχής στη δεύτερη εισβολή στην Κύπρο.

    Γραμμένο σε μορφή ιστορικής αφήγησης, περιγράφει το πώς, κάτω από ποιές συνθήκες, με ποιά πρόσωπα και τί μέσα έφθασε η Τουρκία στις ημέρες της εισβολής.

    Παράλληλα, το βιβλίο ζωντανεύει τη φρίκη των ημερών εκείνων, όπως την έζησε ένας διανοούμενος - στρατιώτης.

    Είναι η πρώτη μαρτυρία ντοκουμέντο για την κυπριακή τραγωδία που δίνεται από έναν Τούρκο, που έζησε τα γεγονότα από τη σκοπιά των εισβολέων.

    "Σας αγαπώ γι' αυτό και αγαπώ το λαό μου πιο πολύ", δήλωσε ο Γιαλτσίν Κιουτσούκ, κατά τη διάρκεια σημερινής διάσκεψης Τύπου με την ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου.

    Από το 1993 ο Κιουτσιούκ ζει αυτοεξόριστος στη Γαλλία, έχει γράψει πάνω από 40 βιβλία και έχει συλληφθεί και καταδικαστεί πολλές φορές λόγω των βιβλίων και των άρθρων του στο Τύπο της Τουρκίας.

    Στις 29 Οκτωβρίου 1998, όπως είπε, ανήμερα της 75ης επετείου της Τουρκικής Δημοκρατίας θα βρίσκεται στην Τουρκία όπου θα τον συλλάβουν και θα τον βάλουν στη φυλακή γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπε, στην Τουρκία έχει κάποιος την ελευθερία να διαλέξει το χρόνο που θα μπει φυλακή αλλά όχι την ελευθερία να διαλέξει το χρόνο που θα βγει από αυτή.

    Ο 60χρονος συγγραφέας είναι καταδικασμένος από το καθεστώς Ντεμιρέλ για το φιλελεύθερο περιεχόμενο των βιβλίων του αλλά και για τις θέσεις του υπέρ της ειρηνικής επίλυσης του κουρδικού ζητήματος.

    Σήμερα εξήγησε ότι θα επιστρέψει στην πατρίδα του για να αντιμετωπίσει όλους τους κινδύνους που προκαλεί η ομολογία του και η εξιστόρηση ντοκουμέντων της εισβολής θεωρώντας, ωστόσο, ότι και η ζωή μακρυά απ' την πατρίδα είναι επίσης φυλακή.

    Αισθάνεται, εντούτοις, πολύ ευτυχής που θα το κάνει. Νοιώθει πιο δυνατός "και από ένα γίγαντα ακόμη" και ευχαριστεί τους Ε/Κ.

    Ετσι, υποστηρίζει ότι του αξίζει να ονομάζεται Ελληνας ή Κούρδος γιατί κάποιος αγαπάει το λαό του όταν αγαπά και άλλους λαούς.

    Δήλωσε φιλέλληνας, και ευτυχής να εκπληρεί μια υπόσχεση που έδωσε στον ευατό του πριν από 24 χρόνια.

    Αναφερόμενος στους στίχους ενός μεγάλου Τούρκου ποιητή ("αν δεν καώ εγώ εάν δεν καείς εσύ, πώς θα βγει το φως μέσα από το σκοτάδι") κάλεσε τους Ε/Κ να μην τον αντιμετωπίζουν ως έναν πρόβατο επί σφαγή γιατί αυτό που κάνει είναι να ζητά το φως και η αλήθεια δεν βγαίνει χωρίς θυσία.

    Παρουσίασε δύο τρόπους να φθάσει κανείς στην αλήθεια. Ο πρώτος , είπε, είναι ο δρόμος του πνεύματος και της διανόησης, ο τρόπος του Αριστοτέλη, και ο άλλος είναι ο δρόμος της καρδιάς, της αγάπης και της θέρμης μέσα από την αγάπη, ο δρόμος που έδειξε ο Πλάτωνας.

    Τόνισε ότι η φιλοσοφία του ιδίου είναι ότι θα εξαγνιστεί μέσα από το μαρτύριο και θα γίνει δυνατότερος, θα καεί μέσα από αυτή τη φλόγα της αγάπης.

    Διερωτήθηκε πως είναι να ανήκεις σε ένα έθνος, και σημείωσε πως δεν παίρνει στα σοβαρά την ιδέα περί αίματος. Εξήγησε ότι νοιώθει πιο Κούρδος από κάποιους Κούρδους γιατί υπέφερε γι' αυτούς και μπήκε στη φυλακή, κλείστηκε σε ένα κελλί χωρίς φως, πάρα πολύ μικρό, για μέρες και μέρες.

    Νοιώθει εξίσου Ελληνας επειδή υπέφερε επειδή παρακολούθησε τις βιαιότητες κατά την εισβολή όσο και για τις συνέπειες από την ομολογία του.

    Δήλωσε ότι δεν έχει καμία σημασία αν του συμβεί οτιδήποτε δυσάρεστο γιατί "έγραψε περισσότερα από 50 βιβλία και δεν έχει καμία σημασία αν γράψει άλλα δέκα".

    "Είμαι ένα λάθος του τουρκικού συστήματος, δεν είμαι ένας κανονικός, φυσιολογικός άνθρωπος", παραδέχθηκε.

    Δήλωσε ότι όταν έφυγε από το Παρίσι γνωστοποίησε σε πολύ κόσμο ότι τη μόνη βοήθεια και υποστήριξη που θα δεχθεί είναι από τους Νορβηγούς και τους Ελληνες γιατί και οι δύο λαοί τον ξέρουν καλά. Υπογράμμισε ότι δεν θέλει βοήθεια από κανένα άλλο λαό, ιδιαίτερα από τους Γάλλους και τους Γερμανούς, οι οποίοι τον αγνόησαν όσο καιρό βρισκόταν στη Γαλλία.

    Εξήγησε ότι στις τουρκικές φυλακές υπάρχουν πολλοί διανοούμενοι ενώ το καθεστώς υποστηρίζει ότι δεν είναι διανοούμενοι αλλά τρομοκράτες και μαφιόζοι. Ο ίδιος, είπε, είναι γνωστός διανοούμενος και θα ήθελε να δει αν θα συνεχίσουν να λεν ότι στη φυλακή υπάρχουν μόνο τρομοκράτες και όχι διανοούμενοι.

    Ιορδανίδου

    "Το 1998 και όχι το 1970 ή το 1960, που ήτανε γνωστοί οι αγώνες της αριστεράς παγκοσμίως, αλλά σήμερα υπάρχει ένας άνθρωπος ο οποίος δεν ζει στην Τουρκία, ζει στο Παρίσι, ζει στην πόλη του Φωτός και απολαμβάνει όλες τις χαρές και τις ηδονές αυτής της πόλης, και παρά ταύτα εγκαταλείπει την πόλη μη έχοντας οικογενειακές υποχρεώσεις για να γυρίσει πίσω γνωρίζοντας ότι θα πάει φυλακή".

    Αυτό δήλωσε η κ. Ιορδανίδου στα μάτια της οποίας η πράξη αυτή "έχει μεγάλη σημασία σε μια εποχή όπου τα πολιτικά ήθη βρίσκονται σε μεγάλη πτώση".

    Στη σημερινή διάσκεψη Τύπου , η κ. Ιορδανίδου παρουσίασε το παρασκήνιο της γνωριμίας της με τον Κιουτσούκ.

    Οπως είπε, διάβασε τις απόψεις του καθηγητή σε περιοδικό πριν από δύο χρόνια, της φάνηκαν πολύ ενδιαφέρουσες οι απόψεις του για την τουρκική πολιτική. Πριν από ένα χρόνο έμαθε ότι πήρε μέρος στην εισβολή του Αττίλα ΙΙ. Τον βρήκε στο Παρίσι πριν από δέκα μήνες και κατάφερε να τον πλησιάσει στις αρχές Φεβρουαρίου οπόταν και του πήρε μια συνέντευξη η οποία παρουσιάστηκε στο κανάλι Αντέννα.

    Το Φεβρουάριο, ο Αντέννα προσκάλεσε τον Τούρκο καθηγητή στην Κύπρο για να δώσει μια διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στην Ελλάδα όπου έδωσε μια διάλεξη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

    Ο εκδοτικός οίκος Λιβάνη εισηγήθηκε στην κ. Ιορδανίδου να γράψει το βιβλίο και έτσι άρχισαν όλα.

    Για την κ. Ιορδανίδου η σημασία του εγχειρήματος αυτού αποτελεί "μια μεγάλη ιστορική αξία διότι είναι η πρώτη φορά που ακούμε την άποψη του εισβολέα". Ενός ανθρώπου ο οποίος ήταν και αξιωματικός "και έναν πρόσωπο υψηλά ιστάμενο πολιτικά στο τουρκικό καθεστώς που είχε πραγματικά πολλές πληροφορίες και πολλές ενδιαφέρουσες απόψεις να καταθέσει".

    Μετά από αυτό άρχισε μια σειρά αλλεπάλληλων ταξιδιών και συνεργασίας με τον δρα Κιουτσούκ. Η κ. Ιορδανίδου γύρισε πίσω στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι με 50 ώρες μαγνητοφωνημένου υλικού στο χέρι και πολλές μέρες στο Παρίσι όπου δούλεψαν μαζί. Το αποτέλεσμα είναι το "Νταλγκά Νταλγκά" που στα ελληνικά σημαίνει "Κύματα - Κύμματα".

    "Υπάρχει ένα τέτοιο παρασκήνιο και για τους αναλυτές και για τους ιστορικούς που ασχολούνται με το Κυπριακό" αλλά πέρα από αυτό είναι μια "μυθιστορηματική αφήγηση", είπε η κ. Ιορδανίδου.

    Ομολόγησε πως πέρασαν πολύ δύσκολες στιγμές και πολύ χρήσιμες σ' αυτή τους τη συνεργασία. Υπήρχε ένας πόλεμος προσωπικοτήτων που συνεχίζει μέχρι σήμερα, και εξήγησε πως δεν ήταν εύκολη ιστορία, να συνυπάρχει μια Ελληνίδα δημοσιογράφος και ένας Τούρκος διανοούμενος, αριστερός, πολιτικός, ο οποίος δεν εμπιστεύεται κανένα.

    Παρά τις δυσκολίες ήταν "ένα πολύτιμο ταξίδι" από πλευράς δικής της, ομολόγησε.

    Η Σοφία Ιορδανίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου και τελείωσε το γυμνάσιο. Σπούδασε Συγκριτική Λογοτεχνία και Θέατρο στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια στην Ιταλία. Ολοκλήρωσε τον κύκλο του διδακτορικού της στο CUNY στη Νέα Υόρκη και το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

    Εχει δημοσιεύσει εργασίες και επιστημονικές μελέτες. Αυτή είναι η πρώτη της απόπειρα στο ευρύτερο πεδίο της λογοτεχνίας.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΓΠ)

    [14] (Κ) Μεσογειακό Αγροτικό Φόρουμ - ΥΠΕΣ - Χατζηδημητρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,26/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την προσφορά και το ρόλο που διαδραματίζει η Επιτροπή Γεωργίας και Γεωργικής Ανάπτυξης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που είναι και ο διοργανωτής του Μεσογειακού Αγροτικού Φόρουμ, με θέμα "Το νερό στη γεωργία", εξήρε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, Ντίνος Μιχαηλίδης.

    Οπως είπε σε χαιρετισμό του στο φόρουμ ο κ. Μιχαηλίδης, η γενικότερη ποιότητα ζωής των πολιτών της Ευρώπης κατά τις επόμενες δεκαετίες θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την αποτελεσματικότητα των δικών μας προσπαθειών για την προστασία των αποθεμάτων ύδατος από κάθε είδους ρύπανση, για την ακεραιότητα των υδάτινων πόρων και για τη διασφάλιση της δυνατότητας αναπλήρωσής τους προς όφελος του περιβάλλοντος και των μελλοντικών γενεών.

    Είπε εξάλλου, ότι η 11η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Υπουργών Χωροταξίας (CEMAT) που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο χρόνο στην Κύπρο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν την υποχρέωση να διαμορφώσουν και να εφαρμόσουν μια ολοκληρωμένη, συνολική και μακροπρόθεσμη πανευρωπαϊκή στρατηγική με στόχο την αποτελεσματική προστασία και σώφρονα διαχείριση των υδάτινων πόρων.

    Αυτή η στρατηγική, πρόσθεσε, πρέπει να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πολιτικές για την πρόληψη των πλημμύρων και την αντιμετώπιση των ανομβριών και επιβάλλεται να ενσωματωθεί κατά τον πληρέστερο τρόπο σε μια ευρωχωροταξική στρατηγική που θα έχει συγκεκριμένους στόχους και προτεραιότητες.

    Εξάλλου, κατά την απογευματινή φάση της Διάσκεψης, μίλησαν ο Δρ. Κόσιμο Λατσιρινιόλα, Διευθυντής του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου του Μπάρι της Ιταλίας με θέμα "Η στρατηγική φυσικών πόρων στη Μεσόγειο" και ο καθηγητής Ατεφ Χάμντι, Διευθυντής του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Ερευνών του Μπάρι, με θέμα "Διαμάχες στους τομείς χρήσης νερού, προκλήσεις της εξοικονόμησης νερού στη Μεσόγειο".

    Αργότερα ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τη στην οποίαν πήραν μέρος αντιπρόσωποι διαφόρων Κοινοβουλίων από μεσογειακές χώρες, οι εργασίες της οποίας άνοιξαν με ομιλία του Μοχάμετ Λάρμπι Τέρτσι, Προέδρου της Επιτροπής Γεωργίας, Αλιείας και Προστασίας του Περιβάλλοντος, του Αλγερινού Κοινοβουλίου.

    Ακολούθησε σύνοψη των συζητήσεων από τους Τζιουζέππε Αβόλιο, Πρόεδρο της Μεσογειακής Επιτροπής του IFAP, Εντζο Κιοτσιόλι, Γενικό Γραμματέα του ICAMAS και του Τάκη Χατζηδημητρίου, Αντιπροέδρου της υποεπιτροπής τροφίμων.

    Στην ομιλία του, ο κ. Χατζηδημητρίου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη μεγάλη σημασία του ύδατος για την Κύπρο και τόνισε ότι η λειψυδρία δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα στο νησί.

    Είπε εξάλλου, ότι το μέγιστο ποσοστό νερού για σκοπούς δημιουργίας έργων ανέρχεται στα 4 εκατομμύρια 600 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού ετησίως.

    Το 80% αυτής της ποσότητας εξατμίζεται στην ατμόσφαιρα και το υπόλοιπο ποσοστό είναι η ετήσια ποσότητα νερού στο νησί.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου αναφέρθηκε επίσης σε άλλες πηγές νερού, όπως την ανακύκλωση, αφαλάτωση και εισαγωγή από άλλες χώρες.

    Οπως είπε η ετήσια κατανάλωση νερού στην Κύπρο ανέρχεται στα 245 εκ. κυβικά μέτρα και είπε ότι η κυβέρνηση στοχεύει στην ανάπτυξη των υπόλοιπων επιφανειακών πόρων νερού της χώρας, στην αφαλάτωση θαλάσσιου νερού και άλλα.

    Τέλος, είπε ότι τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση ετήσιας ποσότητας καταναλώσιμου νερού.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΧΡ)

    [15] (Κ) ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Νέος εκπρόσωπος Τύπου

    Λευκωσία,Κύπρος,26/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Νέο πρόσωπο διορίζεται στη θέση του εκπροσώπου Τύπου της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), ενώ δημιουργείται και θέση αναπληρωτού εκπροσώπου Τύπου, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών, Αν Χέρκους.

    Νέα εκπρόσωπος Τύπου, η οποία θα αναλάβει τα νέα της καθήκοντα στο τέλος του χρόνου, διορίστηκε η Σάρα Ράσελ, που υπηρετεί στην αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν ως λειτουργός δημοσίων σχέσεων.

    Στη θέση αναπληρωτού εκπροσώπου διορίζεται ο Ταγματάρχης Πολ Κόλκεν, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις αρχές Νοεμβρίου.

    Από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι την άφιξη της κ. Ράσελ, καθήκοντα εκπροσώπου Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα εκτελεί ο κ. Κόλκεν.

    Ο απερχόμενος εκπρόσωπος Τύπου, Βαλντεμάρ Ροκοζέφσκι, έχει υπηρετήσει στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ για περίοδο 11 ετών, πρώτα ως πολιτικός λειτουργός και αργότερα ως εκπρόσωπος Τύπου.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΧΡ)

    [16] (Κ) Συμβούλιο Υπουργών ΕΕ - Διεύρυνση

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,26/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Ελλάδα τηρεί τα συμφωνηθέντων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διεύρυνση και το ίδιο θα πρέπει να κάνουν όλα τα κράτη μέλη.

    Σε αντίθετη περίπτωση, εκείνοι που θα τα παραβιάσουν θα είναι υπεύθυνοι απέναντι στα κράτη μέλη της ΕΕ αλλά και έναντι των υποψηφίων για ένταξη χωρών.

    Την απάντηση αυτή έδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος, σε ερώτηση δημοσιογράφου για τυχόν ενστάσεις από κάποιες χώρες αναφορικά με την έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων ένταξης με την Κύπρο.

    Σε συνέντευξη Τύπου για τις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών, ο κ. Πάγκαλος ανέφερε ότι η έναρξη ουσιαστικών ενταξιακών διαπραγματεύεων στις 10 Νοεμβρίου αποτελεί γεγονός που θα πρέπει να σωφρονίσει τους "15" ώστε να μην δημιουργούν προβλήματα.

    Η Ελλάδα, συνέχισε, τηρεί τα συμφωνηθέντα και δεν δέχεται τίποτα άλλο. Αν συνεχίσουν να παραβιάζουν τα συμφωνηθέντα και να θέτουν προβλήματα, τότε αυτοί θα είναι υπεύθυνοι και απέναντι στα μέλη της ΕΕ και απέναντι στις υποψήφιες χώρες, κατέληξε ο κ. Πάγκαλος.

    Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, αφού ενημερώθηκε από την αυστριακή προεδρία σχετικά με την επεξεργασία των κοινών θέσεων των "15" ενόψει των διακυβερνητικών διασκέψεων της 10ης Νοεμβρίου με την Κύπρο και τις άλλες πέντε υποψήφιες χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, ζήτησε από τους Μονίμους Αντιπροσώπους (Πρέσβεις των κρατών μελών) να επεξεργαστούν περαιτέρω τις κοινές θέσεις για τα επτά κεφάλαια στα οποία έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης του κοινοτικού κεκτημένου.

    Η διαδικασία αυτή θα γίνει στις 28 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, ώστε να δοθεί η ευκαιρία για συζήτηση των κοινών θέσεων στη συνάντηση της 29ης Νοεμβρίου με τους διαπραγματευτές των έξι υποψηφίων χωρών.

    Με βάση την επεξεργασία των κοινών θέσεων από τους Μονίμους Αντιπροσώπους και τη συζήτηση με τους διαπραγματευτές, το Συμβούλιο, στη συνεδρίαση της 9ης Νοεμβρίου, θα επικυρώσει τις τελικές κοινές θέσεις, που η ΕΕ θα παρουσιάσει στις έξι χώρες την επόμενη μερα (10 Νοεμβρίου) σε επίπεδο ΥΠΕΞ των δύο πλευρών. Η διαδικασία αυτή θα σηματοδοτήσει και την έναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

    Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι ο κ. Πάγκαλος διένειμε στους συναδέλφους του ένα ελληνικό μνημόνιο που αναφέρεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Το μνημόνιο αυτό, που έχει ενημερωτικό χαρακτήρα, αναφέρεται μεταξύ άλλων στο Κυπριακό, τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ και στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου στο Αιγαίο.

    Το μνημόνιο δόθηκε με αφορμή την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παράκαμψη του ελληνικού βέτο στη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Κοινότητα, η οποία θα εξεταστεί στο Συμβούλιο Υπουργών στις 9 Νοεμβρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΜ/ΜΑ)

    [17] (Κ) Λαθρομετανάστες - Οργανώσεις - Εκδήλωση

    Λευκωσία,Κύπρος,26/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τον τερματισμό της κράτησης και των διαδικασιών απέλασης των λαθρομεταναστών ζητούν με κοινή ανακοίνωσή τους έξι οργανώσεις, καλώντας ταυτόχρονα για ολοκλήρωση της διαδικασίας διερεύνησης όσων αιτήσεών τους για παροχή πολιτικού ασύλου εκκρεμούν.

    Διοργανώνουν επίσης εκδήλωση συμπαράστασης προς τους λαθρομετανάστες την προσεχή Πέμπτη.

    Συγκεκριμένα, ύστερα από σύσκεψη στην οποία πήρε μέρος η Κίνηση Στήριξης Αλλοδαπών, η Διεθνής Αμνηστεία Κύπρου, η Εργατική Δημοκρατία, η ΕΔΟΝ, η ΝΕΔΗΚ και η Σ.Ν. ΕΔΕΝ, οι έξι οργανώσεις εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία καταδικάζουν "με αποτροπιασμό τη βαναυσότητα που επέδειξαν οι ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας" κατά τα επεισόδια της περασμένης Παρασκευής.

    Ζητούν δε όπως τερματιστεί "κάθε ενέργεια απέλασης που, εκτός των άλλων, θα δυσχεράνει την έρευνα και τυχόν διαδικασίες ποινικής δίωξης όσων βρεθούν ένοχοι, τερματιστεί η παράνομη κράτηση (των αλλοδαπών) και επιτραπεί η απρόσκοπτη επικοινωνία τους με εκπροσώπους μέσων επικοινωνίας και ανθρωπιστικών οργανώσεων".

    Ζητούν επίσης όπως παρασχεθεί κάθε βοήθεια στον εκπρόσωπο της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ώστε σύντομα να ολοκληρωθεί η διαδικασία διερεύνησης όσων αιτήσεων για παροχή πολιτικού ασύλου εκκρεμούν.

    Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι έξι οργανώσεις διοργανώνουν εκδήλωση συμπαράστασης στους λαθρομετανάστες την ερχόμενη Πέμπτη στις 7μ.μ. έξω από την παλιά Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου στη Λάρνακα.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΧΡ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 26 October 1998 - 18:46:22 UTC