Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-10-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κάζαλετ - Επεισόδιο Βρετανών Διπλωματών
  • [02] Πολίν Γκριν - LGR - Συνέντευξη
  • [03] Πρόεδρος Κληρίδης - Μήνυμα - ΟΗΕ - Αναν
  • [04] Κρατική Δούμα - Κύπρος

  • [01] Κάζαλετ - Επεισόδιο Βρετανών Διπλωματών

    Λευκωσία,Κύπρος,23/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Βρετανικής Υπατης Αρμοστείας, Πιέρς Κάζαλετ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν προέβη σε διαβημα διαμαρτυρίας για την παρουσία τριών Βρετανών διπλωματών σε κλειστή περιοχή που δεσμεύτηκε για την άσκηση "Νικηφόρος".

    Ο κ. Κάζαλετ είπε ότι η υπόθεση έκλεισε μετά τις διευκρινίσεις που ζήτησε ο Γενικος Διευθυντής του ΥΠΕΞ, Αλέκος Σιάμπος, από τον Υπατο Αρμοστή της Βρετανίας, Ντέιβιντ Μάντεν.

    Ανέφερε ότι ο κ. Σιάμπος επικοινώνησε χθες βράδυ με τον κ. Μάντεν, ζητώντας διευκρινήσεις για δύο σημεία. Πρώτον, κατά πόσο υπήρχαν πινακίδες στο δρόμο και δεύτερον για τις ταυτότητες που εκδόθηκαν στους δύο άλλους διπλωμάτες, οι οποίοι βρίσκονταν στο αυτοκίνητο με τον Βρετανό στρατιωτικό ακόλουθο.

    "Απλώς ζήτησε διευκρινήσεις γι αυτά τα δύο σημεία", είπε ο κ. Κάζαλετ, προσθέτοντας ότι ο κ. Σιάμπος "δεν προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας επειδή δεν υπάρχει οτιδήποτε για να διαμαρτυρηθεί κανείς".

    Ο κ. Κάζαλετ υποστήριξε ότι ήταν σύμπτωση η παρουσία των τριών διπλωματών στην περιοχή, σημειώνοντας ότι βρίσκονταν σε περιοδεία.

    Διέψευσε ότι υπήρχαν δίοπτρα και άλλα αντικείμενα παρακολούθησης στο αυτοκίνητο, σημειώνοντας ότι υπήρχαν μόνο χάρτες οι οποίοι δεν ήταν σημαδεμένοι.

    Ο κ. Κάζαλετ πρόσθεσε ότι οι Αστυνομικοί που σταμάτησαν το αυτοκίνητο των τριών διπλωματών είδαν ότι δεν υπήρχαν σημάδια στους χάρτες, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και "δεν υπάρχει τίποτα ύποπτο γι αυτό".

    Σχολιάζοντας δημοσίευμα της εφημερίδας "Φιλελεύθερος" που αναφέρει ότι οι δύο εκ των τριών διπλωματών αρνήθηκαν να αποβιβασθούν από το αυτοκίνητο και να επιτρέψουν στην ασυνομία να ερευνήσει το όχημά τους, ο κ. Κάζαλετ είπε ότι "είναι πανεντελώς αναληθές".

    "Δεν τους ζητήθηκε να αποβιβασθούν από το αυτοκίνητο και η Ασυνομία δεν ζήτησε να κάνει έρευνα στο όχημά", είπε ο κ. Κάζαλετ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [02] Πολίν Γκριν - LGR - Συνέντευξη

    Λονδίνο,Βρετανία,23/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η διεθνής κοινότητα δεν ενδιαφέρεται να ασκήσει πίεση πάνω στην Τουρκία για μείωση της έντασης στην περιοχή, διότι είναι μία χώρα με γεωστρατηγική σημασία, τόνισε σήμερα η αρχηγός της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Πολίν Γκριν, προσθέτοντας ότι αυτό προκαλεί "αηδία".

    Σε συνέντευξή της στο Ελληνικό Ραδιόφωνο Λονδίνου (LGR), η κ. Γκριν είπε ότι "η πίεση που ασκείται για τους πυραύλους S300" θα πρέπει να αντισταθμίζεται με πίεση προς την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειές της "εάν θα υπάρξει μια ισορροπία στη μείωση της έντασης".

    Αναφερόμενη στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, η κ. Γκριν είπε ότι ο "φόβος" της είναι ότι "υπάρχουν πολύ νεαροί άνδρες, συχνά ενθουσιώδεις, σε υψηλής τεχνολογίας αεροπλάνα, και αργά ή γρήγορα θα συμβεί μια τραγωδία μεγάλων διαστάσεων".

    Αυτό, είπε, είναι "αναπόφευκτο", τονίζοντας ότι "η διεθνής κοινότητα έχει υποχρέωση να το σταματήσει", αφού γνωρίζει τί συμβαίνει και παρακολουθεί τις εξελίξεις.

    Σε ερώτηση γιατί η διεθνής κοινότητα δεν προβαίνει στα αναγκαία διαβήματα, η κ. Γκριν είπε ότι "είναι αποτέλεσμα προτεραιοτήτων των υπερδυνάμεων στην περιοχή", προσθέτοντας ότι "δεν τους νοιάζει και δεν θέλουν να ασκήσουν τέτοιου είδους πίεση πάνω στην Τουρκία, την οποία θεωρούν σημαντική χώρα γεωστρατηγικά".

    "Λυπούμαι να πω", συνέχισε, "ότι αυτός είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους η διεθνής πολιτική δεν είναι δίκαιη", και σημείωσε ότι αυτό είναι "αηδιαστικό".

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις προσπάθειες να ξεπεραστεί το ελληνικό βέτο στη χρηματοδότηση της Τουρκίας, η κ. Γκριν είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί έκθεση για τις σχέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την Τουρκία "γενικά, όχι μόνο στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης".

    Η κ. Γκριν εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ακολουθήσει "πολύ ζωηρή συζήτηση με τον Επίτροπο για Εξωτερικές Σχέσεις, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ για τον τρόπο με τον οποίο προσπαθεί να χειριστεί τις σχέσεις με την Τουρκία".

    Ανέφερε, επίσης, ότι "το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ακολουθεί πολύ σθεναρή γραμμή" και ότι παρακολουθείται "κάθε γρόσι" που πηγαίνει στην Τουρκία, "ώστε να διαπιστωθεί εάν χρησιμοποιείται για τους σωστούς λόγους".

    Κληθείς να αναφερθεί στην επίσκεψή της στην Κύπρο, όπου έλαβε μέρος στην ετήσια πορεία των Μορφιτών, η κ. Γκριν είπε ότι είναι η δέκατη χρονιά που λαμβάνει μέρος και ότι της προκαλεί "κατάθλιψη".

    Τόνισε, επίσης, ότι "εάν είναι καταθλιπτικό για μένα ύστερα από δέκα χρόνια, φανταστείτε πόσο καταθλιπτικό είναι για εκείνους που πηγαίνουν εδώ και 24 χρόνια και κοιτάζουν τα σπίτια τους στην άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής".

    Αναφερόμενη στις επαφές της, η κ. Γκριν είπε ότι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, τον Πρέσβη των ΗΠΑ Κένεθ Μπριλ, τον Επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση Γιώργο Βασιλείου, την Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Αν Χέρκους και άλλους.

    Η κ. Γκριν χαρακτήρισε τις επαφές αυτές "χρήσιμες" και σημείωσε ότι "βρισκόμαστε σε αρκετά σημαντικό σημείο για την Κύπρο".

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι το θέμα των πυραύλων S300 επισκιάζει την ουσία του Κυπριακού, που είναι η εισβολή και κατοχή, γεγονός που χαρακτήρισε "κρίμα".

    Διαβεβαίωσε, ακολούθως, ότι η ίδια υποστηρίζει σθεναρά "το δικαίωμα οποιουδήποτε κράτους να αμύνεται" και ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο θέμα αυτό.

    Η κ. Γκριν είπε ότι συζητήθηκε και το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τονίζοντας ότι "όλα προχωρούν καλά".

    "Η Κύπρος", συνέχισε, "θα αρχίσει λεπτομερείς συνομιλίες τον ερχόμενο μήνα" κι εξέφρασε την ικανοποίησή της "για την πρόοδο που έχει επιτελεστεί".

    Τέλος, η κ. Γκριν ειπε ότι "θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να εργαζόμαστε για τη λύση που θέλουμε να δούμε, τη λύση του Κυπριακού".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [03] Πρόεδρος Κληρίδης - Μήνυμα - ΟΗΕ - Αναν

    Λευκωσία,Κύπρος,23/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο λαός της Κύπρου εξακολουθεί να εναποθέτει τις ελπίδες του στα Ηνωμένα Εθνη για μια δίκαιη, βιώσιμη και διαρκή λύση στο κυπριακό πρόβλημα, υπογραμμίζει σε μήνυμά του προς το ΓΓ του ΟΗΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την ευκαιρία της 53ης επετείου της ίδρυσης των Ηνωμένων Εθνών.

    Στο μήνυμά του στον Κόφι Αναν, ο Πρόεδρος Κληρίδης, σημειώνει επίσης ότι ο λαός της Κύπρου εξακολουθεί να προσβλέπει σε ειρηνική επανένωση του νησίου μέσω διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Κύπρο και στις δύο συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και του 1979.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαιώνει επίσης το ΓΓ του ΟΗΕ για την πλήρη υποστήριξη της Κύπρου στις προσπάθειές του "για διατήρηση της ειρήνης και ασφάλειας σ' όλο τον κόσμο και για προώθηση των ιδεωδών του παγκόσμιου σεβασμού και της προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κοινωνικής διακιοσύνης και ευημερίας για όλους τους λαούς του κόσμου".

    Στο μήνυμα ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρεται εξάλλου στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο διεθνής οργανισμός στις μέρες μας και υπογραμμίζει ότι "είναι καθήκον όλων των λαών των Ηνωμένων Εθνών να εργαστούν μαζί για να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τους κινδύνους αυτούς, όχι μόνο για τους εαυτούς τους αλλά και για τις γενιές που θα έρθουν".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΧΡ)

    [04] Κρατική Δούμα - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,23/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Βαθειά ανησυχία για την αύξηση της έντασης γύρω από την Κύπρο και στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου γενικά, εκφράζει η Κρατική Δούμα της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

    Σε δήλωσή της, η Κρατική Δούμα καλεί επίσης τον ΟΗΕ και όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να λάβουν αποφασιστικά μέτρα για την επίτευξη συμφωνίας αποστρατικοποίησης της Κύπρου ενώ προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε προσπάθεια παρεμπόδισης της συμφωνίας για την εγκατάσταση των πυραύλων S300 θα αντιμετωπιστεί από τη Ρωσία με την αντίστοιχη αντίδραση.

    Αφού χαιρετίζει τις προσπάθειες του Γ.Γ. του ΟΗΕ που στοχεύουν στη δίκαιη και συνολική λύση του Κυπριακού, η Κρατική Δούμα δηλώνει τη σταθερή υποστήριξή της για την ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Παράλληλα θεωρεί "παράνομες και πολύ επικίνδυνες τις προσπάθειες για νομιμοποίηση της παράνομης αποσχιστικής οντότητας που ιδρύθηκε στο κατεχόμενο από τα τουρκικά στρατεύματα μέρος του νησιού".

    Υπογραμμίζει δε ότι η προπαγανδιστική εκστρατεία που εξαπολύθηκε γύρω από το "ρωσο - κυπριακό συμβόλαιο για την πώληση του ρωσικού αμυντικού αντιαεροπορικού συστήματος S300 στοχεύει στην υπονόμευση της ρωσοκυπριακής συνεργασίας στο στρατιωτικο - τεχνικό τομέα και στον εκτοπισμό της Ρωσίας με μη εμπορικά μέσα από τις αγορές όπλων και στρατιωτικού υλικού".

    Θεωρεί επίσης "απόλυτα απαράδεκτες" τις απειλές χρήσης βίας κατά των μέσων μεταφοράς" του τεχνικού υλικού και των εγκαταστάσεων στην Κυπριακή Δημοκρατία, και τονίζει ότι "οποιεσδήποτε προσπάθειες παρεμπόδισης της ρωσοκυπριακής συνεργασίας που ανταποκρίνεται σε όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, θα αντιμετωπιστούν με την αντίστοιχη αντίδραση".

    Τέλος, η Κρατική Δούμα καλεί τον ΟΗΕ και όλες τις ενδιαφέρομενες πλευρές να λάβουν αποφασιστικά μέτρα για την επίτευξη συμφωνίας αποστρατιωτικοποίησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, "αξιοποιώντας επίσης και τις προτάσεις της Ρωσίας που προβλήθηκαν τον Απρίλιο του 1998" προς επίτευξη του στόχου αυτού.

    Η υλοποίηση αυτών των προτάσεων, υπογραμμίζεται, "αναμφίβολα θα συμβάλει στην πιο γρήγορη λύση του κυπριακού προβλήματος".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 23 October 1998 - 17:46:12 UTC