Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-10-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κουτσού - Προσφυγή στα ΗΕ
  • [02] Ζακχαίος - Τούρκος Αντιπρόσωπος - ΟΗΕ
  • [03] Βρετανία - Κύπρος - Παράνομοι μετανάστες
  • [04] Αν Χέρκους - Συνέντευξη
  • [05] Ομήρου - Αντιστράτηγος Αρβανίτης
  • [06] Τουρκικά Αεροσκάφη - Παραβιάσεις
  • [07] Κασουλίδης - Μουμπάρακ
  • [08] Βρετανία - Βουλευτές - Κύπρος

  • [01] Κουτσού - Προσφυγή στα ΗΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,22/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Επικίνδυνο χαρακτήρισε το ενδεχόμενο γενικευμένης προσφυγής στα Ηνωμένα Εθνη ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων (ΝΕ.Ο.) Νίκος Κουτσού, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το ψήφισμα που θα αποκομίζετο, πιθανό να επικρίνει τους εξοπλισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Μιλώντας σε συγκέντρωση του κόμματος χθες στα Κάτω Πολεμίδια, ο κ. Κουτσού ανέφερε ότι μια τέτοια προσφυγή θα ήταν άσκοπη και επικίνδυνη και "θα αποτύγχανε να προσκομίσει οφέλη για την πλευρά μας, αφού στην καλύτερη περίπτωση θα κατέληγε σε ένα ψήφισμα άνευ αντικρύσματος".

    "Αρκετά πιθανό, όμως", πρόσθεσε, "θα είναι και ένα ψήφισμα το οποίο θα είναι επικριτικό για τα εξοπλιστικά προγράμματα της πλευράς μας, κατά τη γνωστή εξισωτική με τους Τούρκους προσέγγιση που ακολουθείται τελευταίως σε διεθνή φόρα".

    Σε ανακοίνωση του Κόμματος εκφράζεται επίσης η εκτίμηση ότι οι διεθνείς πτυχές του Κυπριακού αντιμετωπίζονται με προχειρότητα και προτείνεται προσφυγή επί ειδικών μόνο θεμάτων και προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [02] Ζακχαίος - Τούρκος Αντιπρόσωπος - ΟΗΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,22/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο αντιπρόσωπος της Τουρκίας στην Πρώτη Επιτροπή του ΟΗΕ ισχυρίστηκε χθες ότι η κοινές ασκήσεις Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και η εγκατάσταση στο νησί των πυραύλων S300 αποτελούν την κύρια αιτία έντασης στην Κύπρο.

    Ο Τούρκος αντιπρόσωπος απαντούσε σε ομιλία του Μόνιμου Αντιπρόσωπου της Κύπρου στον ΟΗΕ Σώτου Ζακχαίου, ο οποίος αναφέρθηκε σε εισηγήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για πρόγραμμα μείωσης των ξένων κι εγχώριων δυνάμεων κι εξοπλισμών, ως απαραίτητο προπαρασκευαστικό βήμα για την τελική αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και στοιχείων από το νησί, με στόχο την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση.

    Ο κ. Ζακχαίος ανέφερε, εξάλλου, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, από την ένταξή της στον ΟΗΕ, είναι προσηλωμένη στις αρχές και τους σκοπούς του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

    Τόνισε, επίσης, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει σταθερά ότι η επίτευξη διαρκούς ειρήνης μπορεί να υλοποιηθεί μόνο μέσω ενός συστήματος διεθνούς ασφάλειας, στη βάση των προνοιών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο Τούρκος αντιπρόσωπος χαρακτήρισε ειρωνεία το γεγονός ότι ο κ. Ζακχαίος μίλησε για αποστρατιωτικοποίηση τη στιγμή που διεξάγονται στο νησί κοινές ασκήσεις Ελλάδας και Κύπρου, στις οποίες συμμετέχουν ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, που αναμένεται να εγκατασταθούν στην Πάφο.

    Ισχυρίστηκε δε ότι αυτές οι ενέργειες και η εγκατάσταση των S300 αποτελούν την κύρια αιτία της έντασης στην Κύπρο.

    Αναφερόμενος στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας που προτίθεται να κατασκευάσει η Τουρκία σε σεισμογενή περιοχή, λίγα μόνο μίλια από τις ακτές της Κύπρου, ο κ. Ζακχαίος επεσήμανε ότι αυτό περικλείει περιβαλλοντικές επιπτώσεις και θέστει σε σοβαρό κίνδυνο τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

    Σ' αυτό, ο Τούρκος αντιπρόσωπος είπε ότι η Τουρκία δεν χρειάζεται να της υπενθυμίζουν τις διεθνείς της υποχρεώσεις.

    Απαντώντας στον Τούρκο αντιπρόσωπο, ο κ. Ζακχαίος είπε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση είναι η μόνη νόμιμη και διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Τόνισε, εξάλλου, ότι φαίνεται πως ο Τούρκος αντιπρόσωπος προτιμά να αναφέρεται στην αποσχιστική οντότητα, η οποία είναι αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και κατοχής και που έχει κηρυχθεί παράνομη από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ την αναγνωρίζει μόνο η Τουρκία.

    Ο κ. Ζακχαίος είπε, επίσης, ότι ο Τούρκος αντιπρόσωπος έχει επιλεκτική μνήμη, αφού αναφέρεται σε στρατιωτικές ασκήσεις ενός κυρίαρχου κράτους, χωρίς να αναφέρει ότι τον τελευταίο μήνα δεν παρήλθε σχεδόν μέρα που να μην σημειώθηκε παραβίαση του εναέριου χώρου της Κύπρου από τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

    Σημείωσε, ακολούθως, ότι ο Τούρκος αντιπρόσωπος δεν εξήγησε γιατί δεν υποστηρίζει την πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για αποστρατιωτικοποίηση, προσθέτοντας ότι είναι φανερό πως η Τουρκία την απορρίπτει λόγω της δικής της επεκτατικής πολιτικής και για να κρατά την Κύπρο όμηρο της στρατιωτικής της υπεροχής.

    Τέλος, ο κ. Ζακχαίος κάλεσε την Τουρκία να συνεργαστεί και να υποβοηθήσει το διάλογο για μείωση της έντασης στην Κύπρο στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [03] Βρετανία - Κύπρος - Παράνομοι μετανάστες

    Λευκωσία,Κύπρος,22/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ της κυπριακής Κυβέρνησης, των αρχών των Βρετανικών Βάσεων και της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), αναφορικά με την τύχη των 75 ατόμων που έφθασαν στο νησί κοντά στη Βάση Ακρωτηρίου.

    Η κυπριακή Κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν φέρει οποιαδήποτε νομική υποχρέωση έναντι των ατόμων αυτών, εφόσον δεν ελέγχει την εισοδό τους από την περιοχή των Βάσεων.

    Ο εκπρόσωπος των Βάσεων Λοχαγός Τζον Μπράουν ανέφερε σήμερα στο ΚΥΠΕ ότι "δουλεύουμε με την UNHCR για να διαπιστώσουμε την ιδιότητα των ατόμων αυτών και ταυτόχρονα συζητούμε με την Κυπριακή Δημοκρατία".

    Αφού σημείωσε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση έχει κάποια πείρα στο χειρισμό τέτοιων υποθέσεων, ο κ. Μπράουν είπε ότι "οι Βάσεις διαβουλεύονται με τα Υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης".

    Είπε, επίσης, ότι τους παράνομους μετανάστες επισκέφθηκε εκπρόσωπος της UNHCR, προσθέτοντας ότι κάθε οκτώ μέρες πρέπει να ανανεώνεται το διάταγμα κράτησής τους, μέχρι να διαπιστωθεί η ιδιότητά τους.

    "Εάν αναγνωριστούν ως πρόσφυγες, η Βρετανία δεν έχει καμία νομική υποχρέωση να τους στείλει στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα πρέπει να τους απελευθερώσουμε," είπε, απαντώντας σχετική ερώτηση.

    Εξάλλου, εκπρόσωπος της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η Κύπρος και η Βρετανία "έχουν κοινό συμφέρον να λύσουν το πρόβλημα", επισημαίνοντας ότι "δεν μπορούμε να τους παραχωρήσουμε άδεια παραμονής στις Βάσεις και η ιδιότητα του πρόσφυγα υπονοεί παραμονή".

    Κυβερνητικές πηγές έχουν αναφέρει στο ΚΥΠΕ ότι ενόσω η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει έλεγχο πάνω στην είσοδο αυτών των ατόμων στις Βάσεις, δεν έχει οποιαδήποτε νομική υποχρέωση να αναλάβει την ευθύνη αυτών των ανθρώπων.

    "Δεν είναι σωστό να μεταφερθεί η ευθύνη γι' αυτούς τους ανθρώπους στις αρχές της Δημοκρατίας, εάν δεν ελέγχουμε την είσοδό τους", ανέφερε η ίδια πηγή.

    Υπενθυμίζουμε ότι τα 75 αυτά άτομα έφθασαν στο Ακρωτήρι στις 9 Οκτωβρίου κι έκτοτε βρίσκονται υπό κράτηση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [04] Αν Χέρκους - Συνέντευξη

    Λευκωσία,Κύπρος,22/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας, τα ψηφίσματά του και οι αρχές πίσω από αυτά είναι το Ευαγγέλιο της Αναπληρωτού Ειδικής Αντιπροσώπου για το Κυπριακό Ανν Χέρκους στις προσπάθειές της για σπάσιμο του αδιεξόδου στο κυπριακό πρόβλημα.

    Αυτό δήλωσε η ίδια η κ. Χέρκους στην πρώτη της συνέντευξη σήμερα στο Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι αρχές του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι ρεαλιστικές.

    "Εργάζομαι με ένα Ευαγγέλιο και είναι το Ευαγγέλιο του Συμβουλίου Ασφαλείας και των ψηφισμάτων του και τις αρχές πίσω από αυτά τα ψηφίσματα", δήλωσε η κ. Χέρκους, τονίζοντας "βεβαίως, αυτό είναι το Ευαγγέλιο".

    Ερωτηθείσα πόσο ρεαλιστικές μπορεί να φαίνονται οι πρόνοιες αυτού του Ευαγγελίου, η αξιωματούχος του ΟΗΕ απάντησε ότι δεν πιστεύει ότι "οι αρχές δεν είναι ρεαλιστικές".

    "Πιστεύω στη μεταφορά των αρχών στη ζωή και αν μπορώ να τις κάνω να λειτουργούν. Εάν αποτύχω δεν θα είναι επειδή δεν προσπάθησα", πρόσθεσε.

    Η κ. Χέρκους σημείωσε, εξάλλου, ότι "ο ΟΗΕ μπορεί να καταβάλλει κάθε προσπάθεια, δεν μπορεί όμως να συμφωνήσει για λογαριασμό των ηγετών και των ανθρώπων. Οι τελικές αποφάσεις για το τί συμφωνείται και πότε πρέπει, πάντα, παντού στον κόσμο, να βρίσκεται στα χέρια των ηγετών και του λαού. Είμαστε απλώς ένας αγωγός βοήθειας", τόνισε.

    Τέλος, ερωτηθείσα αν είχε οποιαδήποτε επαφή με το Κυπριακό πριν της ζητηθεί να αναλάβει αυτή την αποστολή, η κ. Χέρκους απάντησε ότι, όπως της είπε και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, "το γεγονός ότι δεν συνδέομαι με το Κυπριακό, το γεγονός ότι έρχομαι με καθαρό μυαλό, ότι δεν κουβαλώ τίποτα μαζί μου, είναι στην πραγματικότητα ένας από τους λόγους του διορισμού μου".

    "Φέρνω εκείνα τα καθαρά μάτια και καθαρά αυτιά που αναζητούσε ο Γενικός Γραμματέας", τόνισε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΡΑΓ)

    [05] Ομήρου - Αντιστράτηγος Αρβανίτης

    Λευκωσία,Κύπρος,22/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η παρουσία του Γενικού Επιθεωρητή Στρατού της Ελλάδας στην Κύπρο δείχνει ότι η Ελλάδα είναι εδώ, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου.

    Μετά τη συνάντησή του με το Γενικό Επιθεωρητή στρατού, Αντιστράτηγο Δημήτριο Αρβανίτη, ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι "αποδεικνύεται για άλλη μια φορά αυτές τις μέρες ότι το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ) δεν είναι λόγια κενά περιεχομένου, δεν είναι ασκήσεις επί χάρτου"

    Ο κ. Ομήρου πρόσθεεσε ότι το Δόγμα του ΕΑΧ "είναι μια συνεχής διαδικασία εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας στον κυπριακό ελληνισμό αλλά και μέσα στον ελληνικό λαό".

    "Οπως έχετε διαπιστώσει, είναι συνεχώς αναβαθμισμένη η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων όλων των όπλων στην άσκηση 'Νικηφόρος' που αποτελεί κορυφαία εκπαιδευτική άσκηση, ιδιαίτερα των εφέδρων, για να είμαστε έτοιμοι να υπερασπίσουμε την ειρήνη και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα", σημείωσε ο κ. Ομήρου.

    Καλωσορίζοντας το Γενικό Επιθεωρητή Στρατού που βρίσκεται εδώ επικεφαλής μιας μεγάλης επιτελικής ομάδα για παρακολούθηση της άσκησης, ο κ. Ομήρου είπε ότι "βρισκόμαστε εδώ οι δύο χώρες για να υπερασπίσουμε την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή, αλλά και για να διαμορφώσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε μια ειρηνική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος".

    Ερωτηθείς εάν υπήρξαν παραβιάσεις ή παρενοχλήσεις από τουρκικά αεροπλάνα, ο Υπουργός Αμυνας είπε ότι υπήρξαν κάποιες παραβιάσεις του FIR, οι οποίες αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά από την ελληνική αεροπορία η οποία έφθασε στην Κύπρο", σημειώνοντας ωστόσο ότι "δεν υπήρξαν ουσιαστικές παρενοχλήσεις".

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι Τούρκοι στρατιωτικοί μεθοδεύουν ένταση στην περιοχή αυτές τις μέρες, ο κ. Ομήρου είπε ότι "εμείς είμαστε ψύχραιμοι και νηφάλιοι αλλά ταυτόχρονα αποφασιστικοί στο να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πρόκληση".

    "Προκαλούν εκείνοι που βρίσκονται εν αδίκω, προκαλούν εκείνοι που είναι αυθαίρετοι και ασυδοτούν, όσοι δεν σέβονται το διεθνή νόμο", σημείωσε ο Υπουργός Αμυνας.

    Κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή άσκηση "Νικηφόρος", ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού Αντιστράτηγος Αρβανίτης είπε ότι ήταν "πάρα πολύ επιτυχημένη και οι στρατιωτικές ενέργειες όλων των όπλων πολύ ακριβείς".

    "Η συμμετοχή της ελληνικής αεροπορίας", συνέχισε, "επιβεβαίωσε την ενιαία αντιμετώπιση της Αμυνας της Κύπρου στο πλαίσιο του ΕΑΧ, εξυψώνοντας έτσι το ηθικό του κυπριακού λαού αλλά και διαβιβάζοντας το μήνυμα ότι αποτελεί πραγματικότητα και πράξη το ΕΑΧ".

    Εξέφρασε την άποψη ότι "και οι επόμενες φάσεις της άσκησης θα δείξουν ότι οι ένοπλες Δυνάμεις της Κύπρου είναι αξιόπιστες και το σύστημα της άμυνας της προωθημένο".

    "Είναι ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν είναι εύκολο εγχείρημα πλέον η επίθεση εναντίον της Κύπρου", κατέληξε ο Αντιστράτηγος Αρβανίτης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [06] Τουρκικά Αεροσκάφη - Παραβιάσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,22/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Δύο τουρκικά αεροσκάφη φωτογράφισης, τύπου RF4, παραβίασαν σήμερα τον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας η παραβίαση έγινε από τις 11.40 π.μ. μέχρι τις 12.35 μ.μ.

    Τα δύο αεροσκάφη εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Κύπρου, πέταξαν πάνω από την Κερύνεια και την Αμμόχωστο, και ακολούθως εισήλθαν στις ελεύθερες περιοχές και συγκεκριμένα πέταξαν πάνω από τη Λάρνακα και την Πάφο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [07] Κασουλίδης - Μουμπάρακ

    Λευκωσία,Κύπρος,22/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Γραπτό μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, αναφορικά με το Κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις και τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό επέδωσε σήμερα στον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις, οι εξελίξεις στο Μεσανατολικό και η τουρκοσυριακή κρίση.

    Ο κ. Κασουλίδης, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο, εξέφρασε την εκτίμηση του Προέδρου Κληρίδη, της κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου προς τον Προεδρο Μουμπάρακ για τη σταθερή υποστήριξη που η Αίγυπτος προσφέρει στον αγώνα της Κύπρου για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος.

    Στη συνάντηση παρεβρέθηκαν ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Αμρέ Μούσα, ο Πρέσβης της Κύπρου στο Κάιρο, Χαράλαμπος Καψός και ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού, Μηνάς Χατζημιχαήλ.

    Χθες πραγματοποιήθηκαν οι επίσημες συνομιλίες του κ. Κασουλίδη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμρέ Μούσα, στο αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών.

    Οι συνομιλίες κάλυψαν το κυπριακό πρόβλημα, όπου ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε τον Αιγύπτιο ομόλογό του για την παρούσα φάση του με έμφαση στην αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς και τους απαράδεκτους όρους που θέτει για επανέναρξη διαλόγου, την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, τις διμερείς σχέσεις Κύπρου - Αιγύπτου και τρόπους περαιτέρω ανάπτυξής τους.

    Συζήτησαν επίσης την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, τη συμμαχία Τουρκίας - Ισραήλ και την αιγυπτιακή μεσολάβηση για εκτόνωση της έντασης στις σχέσεις Τουρκίας - Συρίας.

    Η συζήτηση κάλυψε επίσης τη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της διαδικασίας της Βαρκελώνης και της ευρωμεσογειακής συνεργασίας, καθώς και το θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

    Οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε εποικοδομητικό και φιλικό κλίμα και κατά τη διάρκεια τους διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων και εκτιμήσεων στο σύνολο των θεμάτων που συζητήθηκαν. Επιβεβαιώθηκαν δε για μια ακόμη φορά οι στενές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών.

    Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών οι δύο Υπουργοί υπέγραψαν Συμφωνία για Προώθηση και Αμοιβαία Προστασία των Επενδύσεων, στο πλαίσιο της κοινής επιθυμίας των δύο χωρών για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας τους στον οικονομικό τομέα.

    Υπογράφηκε επίσης Memorandum of Understanding μεταξύ των Χρηματιστηρίων Αξιών των δύο χωρών.

    Από κυπριακής πλευράς το Memorandum υπέγραψε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΧΑΚ και από αιγυπταικής ο ομόλογός του Αμπτέλ Χαμίντ Ιμπραχίμ.

    Την υπογραφή των συμφωνιών ακολούθησε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη των δύο Υπουργών.

    Εξάλλου, ο κ. Κασουλίδης επισκέφθηκε χθες μαζί με την κυπριακή αντιπροσωπεία τον Αραβικό Σύνδεσμο, όπου είχε συνομιλίες με το Γενικό Γραμματέα του Συνδέσμου, Εσμάτ Αμπτέλ Μεγκίντ και τους συνεργάτες του.

    Συζητήθηκαν το κυπριακό πρόβλημα, το Παλαιστινιακό και η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή γενικότερα, η στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας - Ισραήλ και η τουρκοσυριακή κρίση.

    Στις συνομιλίες επικράτησε φιλικό κλίμα που χαρακτηρίζει τις παραδοσιακές σχέσεις των δύο λαών και κατά τη διάρκεια τους παρατηρήθηκε ταύτιση απόψεων σε όλο το φάσμα των θεμάτων που συζητήθηκαν.

    Σύμφωνα με ανταπόκριση του Αιγυπτιακού Πρακτορείου Ειδήσεων Μέση Ανατολή (ΜΕΝΑ), ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου εξέφρασε την υποστήριξη του Συνδέσμου στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού.

    Ο κ. Κασουλίδης αναχωρεί για την Κύπρο απόψε.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [08] Βρετανία - Βουλευτές - Κύπρος

    Λονδίνο,Βρετανία,22/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Ο λαός της Κύπρου έχει υποστεί αρκετά κενά λόγια μέσω αναρίθμητων διαβημάτων και ψηφισμάτων", τόνισε ο Συντηρητικός Δημοτικός Σύμβουλος του Μπάρνετ Ανδρέας Ταμπουρίδης, μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.

    Ο κ. Ταμπουρίδης, αφού αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού, εξέφρασε την αγανάκτησή του που δεν μπορεί η οικογένειά του να επισκεφθεί την κατεχόμενη γενέτειρά του Μόρφου, που είναι αδελφοποιημένη με το Μπάρνετ.

    Εξάλλου, ο αρχηγός του Δημοτικού Συμβουλίου, Αλαν Ουίλιαμ του Εργατικού Κόμματος, συνεχάρη τον κ. Ταμπουρίδη για την ολοκληρωμένη τοποθέτησή του για το Κυπριακό και πρόσθεσε ότι επισκέφθηκε πρόσφατα την Κύπρο, όπου έλαβε μέρος στην πορεία των Μορφιτών κι έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Στο μεταξύ, οι Συντηρητικοί ενέκριναν ψήφισμα, στο οποίο αναφέρουν ότι το Συμβούλιο εξουσιοδοτεί τον Ανώτερο Λειτουργό να στείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, ζητώντας την "ανάληψη κατ' επείγον δράσης για να επιφέρει διαρκή και ειρηνική διευθέτηση του Κυπριακού".

    Σε δικό τους ψήφισμα, οι Εργατικοί σημειώνουν "τις σημαντικές προσπάθειες του τελευταίου χρόνου προς επίλυση του Κυπριακού και τερματισμό της συνεχιζόμενης παράνομης κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου από τις τουρκικές δυνάμεις και τους εποίκους".

    Αναφέρουν, επίσης, ότι το Συμβούλιο "χαιρετίζει την απόφαση της ευρωπαϊκής κοινότητας να αρχίσει συνομιλίες με την δημοκρατική κυβέρνηση της Κύπρου, που στοχεύουν στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ στο προσεχές μέλλον".

    Το Συμβούλιο, συνεχίζει το ψήφισμα, επαναβεβαιώνει "τη δέσμευσή του να υποστηρίξει όλες τις προσπάθειες προς τερματισμό της παράνομης κατοχής και της αποκατάστασης των πλήρων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες".

    Τόσο οι Συντηρητικοί όσο και οι Εργατικοί, στα ψηφίσματά τους, εύχονται το Κυπριακό να λυθεί πριν την 25η μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΡΑΓ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 22 October 1998 - 17:46:15 UTC