Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-10-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πιερίδης - ΟΕΒ - Συνέντευξη - Τομέας Υπηρεσιών - CyServ
  • [02] Συνέδριο Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ
  • [03] Κασουλίδης - Εκδήλωση - Δήμος Μόρφου

  • [01] Πιερίδης - ΟΕΒ - Συνέντευξη - Τομέας Υπηρεσιών - CyServ

    Λευκωσία,Κύπρος,10/10/1998 (ΚΥΠΕ - Γιώργος Γιαννάκη)

    Αισιόδοξος για το μέλλον των κυπριακών επιχειρήσεων υπηρεσιών ακόμα και μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δηλώνει ο Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), Αντώνης Πιερίδης, τονίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία της συλλογικότητας στο θέμα της προετοιμασίας της κυπριακής οικονομίας για ένταξη.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Πιερίδης μίλησε για το παρόν και το μέλλον του τομέα των υπηρεσιών με την ευκαιρία της 4ης Ευρω - Μεσογειακή Εκθεσης Υπηρεσιών "CyServ '98" που άνοιξε από προχθές στη Λευκωσία και στην οποία συμμετέχουν γύρω στις 80 επιχειρήσεις υπηρεσιών από την Κύπρο, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιορδανία, Αίγυπτο, Λίβανο και Μάλτα.

    Προοπτικές

    Ερωτηθείς για τις προοπτικές του τομέα των υπηρεσιών, ο κ. Πιερίδης είπε ότι αυτές "εμφανίζονται πάρα πολύ καλές, τόσο στην Κύπρο, αλλά κατά κύριο λόγο στο εξωτερικό και αυτό εξάγεται από τη μέχρι τώρα εμπειρία, αλλά και εξηγείται από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Κύπρος".

    "Εξακολουθούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί, έχουμε ψηλό επίπεδο υπηρεσιών, διατηρούμε καλές σχέσεις με χώρες όπου η ζήτηση υπηρεσιών είναι ψηλή, οι επιχειρηματίες μας είναι δραστήριοι και προνοητικοί και έτσι αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τις ευκαιρίες και το ψηλό μορφωτικό επίπεδο του εργατικού δυναμικού", εξήγησε ο κ. Πιερίδης.

    "Αρκεί να αναφέρω", πρόσθεσε, "ότι κυπριακές επιχειρήσεις υπηρεσιών έχουν ανοίξει γραφεία από την Τασκένδη μέχρι τη Σιγκαπούρη, το Ντουπάι και σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες".

    Κληθείς να προσδιορίσει τους κλάδους του τομέα που φαίνεται να έχουν τις καλύτερες προοπτικές, ανέφερε "την πληροφορική, τις έρευνες αγοράς, την παραγωγή ταινιών, τις συμβουλευτικές υπηρεσίες, τις χρηματοοικονομικές, την παιδεία, την ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση και τις ιατρικές υπηρεσίες".

    Προβλήματα

    Ερωτηθείς κατά πόσο ο τομέας των υπηρεσιών αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα, ο κ. Πιερίδης απάντησε: "Σίγουρα ο κλάδος δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα της φύσης εκείνων του τομέα της μεταποίησης, αλλά υπάρχουν ορισμένοι ανασχετικοί παράγοντες στην ανάπτυξή του".

    "Αυτοί", εξήγησε, "είναι το μικρό μέγεθος της εγχώριας αγοράς και των επιχειρηματικών μονάδων, η απουσία ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου που να διέπει την ανάπτυξη του τομέα, οι υφιστάμενοι θεσμικοί, νομικοί και άλλοι περιορισμοί όσον αφορά τη διακίνηση κεφαλαίων, η απουσία εκτεταμένου και συστηματικού προγράμματος έντονης διαφήμισης των υπηρεσιών στο εξωτερικό και ενημέρωσης των ξένων για τα σχετικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος".

    "Είναι επίσης η αβεβαιότητα και οι συνεπαγόμενοι επιχειρηματικοί κίνδυνοι που υπάρχουν σε αριθμό χωρών που αποτελούν σημαντικές αγορές εξαγωγής υπηρεσιών από την Κύπρο", πρόσθεσε.

    Ανταγωνισμός

    Σε ερώτηση κατά πόσο το μέγεθος των κυπριακών επιχειρήσεων τους επιτρέπει να ανταγωνιστούν "μεγαθήρια" του εξωτερικού, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ απάντησε ότι "η πείρα απέδειξε ότι η απάντηση είναι θετική, διότι και οι κυπριακές επιχειρήσεις προσπαθούν να εξουδετερώσουν αυτό το μειονέκτημα, με συνεργασίες με ξένες επιχειρήσεις".

    Μέγεθος τομέα

    Ερωτηθείς κατά πόσο είναι υγιές φαινόμενο το ότι περίπου το 72% του ΑΕΠ της Κύπρου προέρχεται από υπηρεσίες, είπε: "Δυστυχώς δεν δώσαμε όταν έπρεπε, την ανάλογη σημασία στον τομέα της βιομηχανίας και αναφέρομαι στην περίοδο του τέλους της δεκαετίας του 1980, με αποτέλεσμα ο τομέας να έχει συρρικνωθεί και να συνεισφέρει μόνο το 12% τοτυ ΑΕΠ".

    "Αυτή κατάσταση δεν μπορεί να αλλάξει ριζικά, διότι υπό τις καλύτερες συνθήκες, πρέπει να αναμένεται η βιομηχανία να διατηρήσει το ποσοστό της σε ένα αυξανόμενο ΑΕΠ", εξήγησε, λέγοντας ότι "λόγω παραλείψεων και λαθών του παρελθόντος, έχουμε φθάσει στην κατάσταση αυτή".

    Οι προβληματισμοί για το μεγάλο μέγεθος του τομέα των υπηρεσιών στην οικονομία, ανέφερε ο κ. Πιερίδης, στηρίζονται στο επιχείρημα ότι ο τομέας είναι ευάλωτος σε εξωτερικές επιδράσεις.

    "Ομως", όπως εξήγησε, "από το 72% του ΑΕΠ που προσφέρει ο τομέας των υπηρεσιών, μόνο το 20%, δηλαδή ο τουρισμός, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε εξωτερικές επιδράσεις", διευκρινίζοντας ότι "το υπόλοιπο 50% δεν παρουσιάζει την ίδια ευπάθεια σε εξωτερικές επιδράσεις και επομένως δεν είναι σωστό να γενικεύει κάποιος και να λέει ότι ο τομέας των υπηρεσιών γενικά είναι ασταθής".

    Ως φαινόμενο, το να υπάρχει σε μια χώρα τομέας υπηρεσιών του 72% ως ποσοστό του ΑΕΠ, είναι φαινόμενο διεθνές που είναι σύνηθες και πρόκειται για τις λεγόμενες "μεταβιομηχανικές οικονομίες" που έχουν μεταπηδήσει από τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, στον τομέα των υπηρεσιών, εξήγησε ο κ. Πιερίδης.

    "Και η Κύπρος", είπε, "έχει κάνει αυτή τη μεταπήδηση πολύ γρήγορα, σε σύντομο χρονικό διάστημα".

    "Συνεπώς", επεσήμανε, "το υπόλοιπο μέρος του τομέα που περιλαμβάνει και τη συνεισφορά του κράτους, έχει τόση ανθεκτικότητα όση και η βιομηχανία και μάλιστα με ψηλότερο ποσοστό προστιθέμενης αξίας".

    Αυτό καταδεικνύει ότι "δεν είναι επικίνδυνη η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, εκτός στο μέτρο ευαισθησίας του τουρισμού, αλλά ακόμα και τον κλάδο αυτό, με τις κατάλληλες επιλογές, όπως η κατάλληλη επιλογή των αγορών, μπορεί να υπάρξει σε κάποιο βαθμό προστασία", τόνισε ο κ. Πιερίδης.

    Υπηρεσίες - βιομηχανία

    Σε ερώτηση αν μπορούν έστω και τώρα κάποια μέτρα να αναζωογονήσουν τον τομέα της βιομηχανίας, επεσήμανε: "Οχι μόνο μπορούν, αλλά και επιβάλλεται να ληφθούν μέτρα για στήριξη της βιομηχανίας και για αναζήτηση και ανάπτυξη ορισμένων νέων κλάδων της βιομηχανίας, ψηλής τεχνολογίας και ψηλότερης προστιθέμενης αξίας, για τους οποίους η Κύπρος μπορεί να διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα".

    Η ΟΕΒ, είπε, εισηγήθηκε στην κυβέρνηση να γίνει μια έρευνα για το θέμα, κάτι που έγινε δεκτό, αλλά "δυστυχώς καθυστερεί λίγο η διεξαγωγή της έρευνας αυτής".

    "Πρέπει να ενισχύσουμε τον τομέα της βιομηχανίας, για να μπορέσει να διατηρήσει το παρόν ποσοστό του στο ΑΕΠ", σημείωσε ο κ. Πιερίδης.

    Αιτήματα - προτάσεις

    Σε ερώτηση κατά πόσο ο τομέας των υπηρεσιών, έχει υποβάλει προς την κυβέρνηση οποιαδήποτε αιτήματα ή προτάσεις για ανάπτυξη του τομέα στο εξωτερικό, ανέφερε ότι η ΟΕΒ έχει υποβάλει μια σειρά από εισηγήσεις για ανάπτυξη του τομέα και είπε ότι "αρκετές από αυτές έχουν γίνει αποδεκτές με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και απομένει η υλοποίησή τους".

    Για παράδειγμα, είπε, επιβάλλεται η ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού των κυπριακών επιχειρήσεων, είτε με τη μορφή της παροχής υπηρεσιών από την Κύπρο προς το εξωτερικό, είτε με την επέκταση των δραστηριοτήτων των ίδιων επιχειρήσεων στο εξωτερικό, δηλαδή με φυσική μετάβασή τους στο εξωτερικό.

    Μερικοί τρόποι για να επιτευχθεί αυτό, εξήγησε, είναι η επέκταση των διμερών συμφωνιών για αμοιβαία προστασία των επενδύσεων και αποφυγή διπλής φορολογίας και η επεξεργασία σχεδίου ασφάλισης της εξαγωγής υπηρεσιών που να καλύπτει τις χώρες με σημαντικούς κινδύνους, στα πρότυπα του σχεδίου της ασφάλισης εξαγωγής προϊόντων.

    Είναι επίσης, πρόσθεσε, η αναβάθμιση των διαφημιστικών εκστρατειών στο εξωτερικό, αλλά και η ελευθερποίηση σε μεγαλύτερο βαθμό του καθεστώτος που διέπει τις κυπριακές επενδύσεις στο εξωτερικό, με αύξηση του επιτρεπόμενου ποσού και επιτάχυνση των διαδικασιών, να επιδειχθεί δηλαδή "περισσότερη τόλμη και να φθάσουμε στο σημείο όχι μόνο να επιτρέπονται τέτοιες επενδύσεις, αλλά και να ενθαρρύνονται".

    Μπορούν, εξάλλου, να καθιερωθούν κάποια φορολογικά κίνητρα, όπως η εναρμόνιση της μεταχείρισης του εισοδήματος από υπηρεσίες, ανέφερε, ενώ αναφέροντας συγκεκριμένο παράδειγμα για το θέμα αυτό, είπε ότι αν μια κυπριακή επιχείρηση προσφέρει υπηρεσίες σε μια ξένη εταιρεία από τα γραφεί της στην Κύπρο και πληρωθεί σε ξένο συνάλλαγμα, δεν δικαιούται φορολογική ελάσφρυνση.

    Οταν όμως προσφέρει τις υπηρεσίες από γραφείο της στο εξωτερικό, τότε απαλλάσσεται κατά 90% της φορολογίας, εξήγησε.

    Επιβάλλεται δηλαδή μια φορολογική εναρμόνιση, τόνισε, ενώ παραθέτοντας ένα άλλο παράδειγμα, τάχθηκε υπέρ της επιχορήγησης κατά 20% της φορολογικής δαπάνης που γίνεται για αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού των επιχειρήσεων υπηρεσιών, όπως συμβαίνει στη μεταποίηση.

    Πολλές από αυτές τις προτάσεις της ΟΕΒ έχουν υιοθετηθεί, ενώ ορισμένες έχουν υλοποιηθεί, διευκρίνισε ο κ. Πιερίδης.

    Κάτι που έχει ήδη υλοποιηθεί, ανέφερε, είναι το ότι οι κρατικές υπηρεσίες και οι ημικρατικοί οργανισμοί, υποχρεούνται να προτιμούν κυπριακές επιχειρήσεις υπηρεσιών, όταν χρειάζονται συμβουλευτικές υπηρεσίες κτλ.

    Παγκόσμια κρίση - Κύπρος

    Κληθείς να καταθέσει τις προβλέψεις του όσον αφορά τις συνέπειες της παγκόσμιας κρίσης πάνω στην κυπριακή οικονομία, είπε ότι δεδομένου ότι η Κύπρος κάνει σημαντικές εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών, αν οι οικονομίες των χωρών με τις οποίες η Κύπρος συναλλάσσεται επηρεαστούν αρνητικά, τότε "είναι φυσικό ότι αυτό θα έχει σταδιακά επίπτωση και πάνω στην κυπριακή οικονομία".

    Εξέφρασε, ωστόσο, την εκτίμηση ότι, επειδή η Κύπρος συναλλάσσεται κυρίως με την Ευρώπη, η οποία δεν φαίνεται - τουλάχιστον επί του παρόντος - ότι θα επηρεαστεί σημαντικά, "επιπτώσεις θα υπάρξουν και στην Κύπρο, αλλά θα είναι ηπιότερες".

    Τομές Υπηρεσιών - Ευρωπαϊκή Ενωση

    Σε ερώτηση, τέλος, για το μέλλον του τομέα των υπηρεσιών, όταν θα έχει πραγματοποιηθεί η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Πιερίδης είπε ότι "αναμένονται τόσο θετικές, όσο και αρνητικές επιπτώσεις, αλλά γενικά ομιλούντες, αυτές θα είναι θετικές".

    Η ένταξη θα εντείνει τον ανταγωνισμό, αλλά αυτό θα υπερπηδηθεί "αν κατανοήσουμε από τώρα, ότι πρέπει να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί και ως προς την τιμή και ως προς την ποιότητα", επεσήμανε.

    Τότε, εξήγησε, "θα μπορέσουμε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη που θα προκύψουν και να ελαχιστοποίησουμε τις αρνητικές επιπτώσεις".

    "Η ένταξη δεν πρέπει να τρομάζει τις κυπριακές επιχειρήσεις, αφού και τώρα ανταγωνίζονται με τους μεγάλους σε μέγεθος ανταγωνιστές τους και αντεπεξέρχονται επιτυχώς", πρόσθεσε και τόνισε ότι η ένταξη πρέπει να αντιμετωπιστεί "με αποφασιστικότητα, σύνεση, προγραμματισμό, αλλά κυρίως συλλογικότητα".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [02] Συνέδριο Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ

    Λευκωσία,Κύπρος,10/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την αγωνία του κυπριακού λαού για τις συνέπειες της τουρκο - ισραηλινής συμφωνίας για στρατιωτική συνεργασία μετέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, στο μονοήμερο συνέδριο "Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ: Οι Νέες Προκλήσεις για Περιφερειακή Συνεργασία", που άρχισε το πρωί στη Λευκωσία.

    Στην εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο, που διοργανώνει το Κυπριακό Κέντρο Μελετών (ΚΥΚΕΜ), ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στην τουρκο - ισραηλινή συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας και είπε ότι ο κυπριακός λαός αγωνιά από τη συμφωνία αυτή.

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι οι εξηγήσεις που του δόθηκαν για τη εν λόγω συμφωνία δεν τον ικανοποίησαν και επεσήμανε ότι δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός της προσφοράς υψηλής τεχνολογίας προς την Τουρκία εκ μέρους του Ισραήλ.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής απέρριψε το χαρακτηρισμό του ιδίου ως αντιισραηλινού, που του αποδίδουν ορισμένοι και, αναφερόμενος στο ρόλο του εβραϊκού λόμπι, είπε ότι ενώ παλαιότερα αυτό είχε επανειλημμένα υποστηρίξει την κυπριακή υπόθεση, πρόσφατα παρατηρείται μια μεταβολή στη στάση του, η οποία ουδετεροποιήθηκε.

    Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι υπάρχει η επιθυμία για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ και επεσήμανε ότι το Ισραήλ έχει βοηθήσει πολύ την Κύπρο.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού υπενθύμισε ότι ενώ η διεθνής κοινότητα έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα του Κουβέιτ και της Βοσνίας, για την Κύπρο δεν ανταποκρίθηκε με παρόμοιο τρόπο.

    Τονίζοντας ότι δεν προβλέπει οποιαδήποτε θετική εξέλιξη στο Κυπριακό, διερωτήθηκε κατά πόσο η διεθνής κοινότητα αναμένει "να δεχθούμε το εθνικό ξεκαθάρισμα στην Κύπρο".

    Από την πλευρά του, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Κυριάκος Ροδουσάκης, έκανε μια ιστορική αναδρομή της Ανατολικής Μεσογείου και αναφέρθηκε στην υποστήριξη που το ελλαδικό κράτος πρόσφερε στους Εβραίους, οι οποίοι καταδιώκτηκαν κατά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο από τους Ναζί.

    Ο κ. Ροδουσάκης διαφώνησε με την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει σήμερα επαρκής πολιτική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ και είπε ότι "οι σχέσεις μεταξύ Ελλήνων, Κυπρίων και Εβραίων της διασποράς είναι καλές, αν όχι εξαίρετες".

    Ο κ. Ροδουσάκης αναφέρθηκε στις διάφορες πρωτοβουλίες της Ελλάδας με στόχο την επίτευξη λύσης στο Μεσανατολικό, ενώ αναφερόμενος στην τουρκο - ισραηλινή συμφωνία, είπε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν έκρυψε τις ανησυχίες για αυτή.

    Ενώ η Ελλάδα, πρόσθεσε, δεν θέτει εν αμφιβόλω τις εξηγήσεις της ισραηλινής κυβέρνησης, εντούτοις δεν μπορεί να βασιστεί στις καλές προθέσεις της Αγκυρας, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις επεκτατικές της τάσεις σήμερα κατά της Συρίας.

    Ο Πρώτος Γραμματέας της πρεσβείας του Ισραήλ στη Λευκωσία, διάβασε το χαιρετισμό του Πρέσβη της χώρας, Σέμι Τζουρ, ο οποίος για προσωπικούς λόγους βρίσκεται στο Ισραήλ.

    Στο χαιρετισμό του, ο κ. Τζουρ τόνισε τη σημασία των εμπορικών σχέσεων στην αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ των χωρών και χαρακτήρισε τις σχέσεις της χώρας του με την Κύπρο και την Ελλάδα ως καλές, κάτι, όπως είπε, που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι αναπτύσσονται συνεχώς.

    Ο κ. Τζουρ υποστήριξε ότι η κάλυψη από τα ΜΜΕ της πρόσφατης τουρκο - ισραηλινής συμφωνίας είναι υπερβολική, με αποτέλεσμα να υπερκαλύπτει τις καλές σχέσεις μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ.

    Ο κ. Τζουρ ανέφερε στο χαιρετισμό του ότι η εν λόγω συμφωνία "δεν αποτελεί στρατιωτική συμμαχία" και δεν κατευθύνεται εναντίον καμιάς τρίτης χώρας και επεσήμανε ότι το Ισραήλ υποστηρίζει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού και για επίτευξη σταθερότητας στην περιοχή.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΚΥΚΕΜ, Αντώνης Τουμαζής, ανέφερε ότι το συνέδριο είναι το πρώτο από μια σειρά συνεδρίων που θα περιλάβουν τον αραβικό κόσμο, το Ιράν, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

    Ο κ. Τουμαζής τόνισε την επίδραση που έχουν οι εξελίξεις στην κάθε χώρα της περιοχής πάνω στις υπόλοιπες, αφού, όπως εξήγησε, η Κύπρος, η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι αναπόσπαστο μέρος της ίδιας περιοχής.

    Τόνισε δε ότι συνέδρια του είδους του σημερινού, αναβαθμίζουν τις σχέσεις και την κατανόηση μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν και επεσήμανε ότι Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ αποτελούν παράγοντες σταθερότητας σε μια περιοχή με παρατεταμένη αστάθεια.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΧΡ)

    [03] Κασουλίδης - Εκδήλωση - Δήμος Μόρφου

    Λευκωσία,Κύπρος,10/10/1998 (ΚΥΠΕ) ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 6ΜΜ

    Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να συνειδητοποιήσει πως δεν νοείται λύση του Κυπριακού, η οποία δεν θα διασφαλίζει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των κοινοτήτων της Κύπρου, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.

    Διαβεβαίωσε επίσης τους Μορφίτες ότι λύση χωρίς επιστροφή στην πόλη τους, υπό Ε/κ διοίκηση, δεν είναι λύση.

    Στο χαιρετισμό του σε συγκέντρωση του Δήμου Μόρφου με θέμα "Ανθρώπινα Δικαιώματα - 50 Χρόνια Μετά και Κύπρος", ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι η ανθρωπότητα πρόκειται να γιορτάσει σε δυο μήνες, στις 10 Δεκεμβρίου, τα 50 χρόνια από την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που αποτελεί τον "ακρογωνιαίο λίθο για την προαγωγή της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πάνω σε παγκόσμια κλίμακα".

    Η Διακήρυξη, πρόσθεσε, ανάγει το σεβασμό της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας σε βασικό στοιχείο για τη διαφύλαξη της ειρήνης και ασφάλειας στον κόσμο, επισημαίνοντας ότι "παρ' όλα αυτά, η αρχή της οικουμενικότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών, όπως την ονειρεύτηκαν και ευαγγελίστηκαν οι συντάκτες και αποδέκτες της Οικουμενικής Διακήρυξης, δεν έχει μέχρι σήμερα καταστεί πραγματικότητα".

    Ο κ. Κασουλίδης αποδοκίμασε την επιλεκτική προσέγγιση του θέματος, με βάση μια "στενόμυαλη και κοντόφθαλμη αντίληψη των συμφερόντων σε βάρος των αρχών της ηθικής και του δικαίου" και τόνισε ότι "ο σεβασμός και η προστασία των ανθρωπίνων δικσαιωμάτων, όπου και αν αυτά καταπατούνται, δεν μπορεί να υπόκειται σε σκοπιμότητες".

    Υπενθυμίζοντας ότι η Κύπρος αποτελεί ένα παράδειγμα όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται από τις κατοχικές δυνάμεις, επεσήμανε ότι η απουσία μιας ουσιαστικής και έμπρακτης αντίδρασης από μέρους των ισχυρών της γης, ενθάρρυνε και ενθαρρύνει την τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα, παρατείνοντας "την αδικία σε βάρος του κυπριακού λαού ως συνόλου, Ε/Κ και Τ/Κ".

    Η διεθνής κοινότητα, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, θα πρέπει να συνειδητοποιήσει πως δεν νοείται, ούτε και είναι δυνατή, λύση του Κυπριακού, η οποία "δεν θα διασφαλίζει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες του κυπριακού λαού, Ε/Κ, Τ/Κ, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων".

    Ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι δεν μπορεί η λύση του Κυπριακού να βασιστεί πάνω στη λεγόμενη "πραγματικότητα" της εισβολής και κατοχής, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να οικοδομηθεί ειρήνη πάνω στη βία των όπλων και το εθνικό ξεκαθάρισμα.

    Διαβεβαίωσε δε ότι "λύση χωρίς την επιστροφή των κατοίκων της Μόρφου στην πόλη τους υπό Ε/κ διοίκηση, δεν είναι λύση", ενώ επεσήμανε ότι ο κυπριακός λαός θα επιμείνει στο δικαίωμα "όλων των συγγενών αγοουμένων να γνωρίζουν με πειστικά κιτήρια, την τύχη κάθε αγνοουμένου".

    Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η συμπλήρωση 50 χρόνων από την Οικουμενική Διακήρυξη, αποτελεί για τον κυπριακό λαό "πηγή δύναμης, εγκαρτέρισης, έμπνευσης και πίστης για το δίκαιο του αγώνα μας και για την τελική δικαίωση των προσπαθειών και των αγώνων του".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΧΡ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 10 October 1998 - 13:02:12 UTC