Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 24 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-10-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Σεμινάριο - "Γυναίκες στην Πολιτική"
  • [03] Φιλανδή ΥΠΕΞ - Επίσκεψη
  • [04] Χέρκους - Επιστροφή - Δήλωση
  • [05] Κυπριανού - Σημίτης
  • [06] Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού - Ριζοκάρπασο
  • [07] Ομήρου - ΕΒΟ - Κυπριακό - ΕΕ
  • [08] Ομήρου - Υπουργός Αμυνας Νοτίου Αφρικής
  • [09] ΑΚΕΛ - Λίβανος
  • [10] Λυσσαρίδης - Σύσκεψη σοσιαλιστικών κομμάτων
  • [11] Ρώσος Υπουργός Αμυνας - S300
  • [12] Ανιαόκου - Πούγιουρος - κατοχή Αμμοχώστου
  • [13] Αββαείο του Γουέστμινστερ - Δέηση για την Κύπρο
  • [14] ΚΕΑ - Γαλανός - Μετεξέλιξη
  • [15] ΥΠΕΞ - Αφιξη - Δηλώσεις

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,07/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     84.44  (-0.51)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 1,159,452
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £   588,158   98.51 (-0.58)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £    18,306   58.99 (-0.46)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £    52,390   57.42 (-0.09)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   228,237   81.22 (-0.17)
    
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £    34,339   68.16 (-0.55)
            Εμπορικές Εταιρείες        £    35,795   38.92 (-1.57)
            Αλλες Εταιρείες            £    77,124   77.21 (-0.35)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [02] Σεμινάριο - "Γυναίκες στην Πολιτική"

    Λευκωσία,Κύπρος,07/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σεμινάριο με στόχο την επιμόρφωση σε θέματα ίσης συμμετοχής των γυναικών και των ανδρών στην πολιτική ζωή, σε μία βάση συνεταιρισμού, αρχίζει την Παρασκευή στη Λευκωσία.

    Την έναρξη του σεμιναρίου με τίτλο "Ανδρες και Γυναίκες Μαζί στην Πολιτική Ζωή", θα κηρύξει την Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος το έθεσε υπό την αιγίδα του.

    Στην τελετή έναρξης θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης, η Ελένη Σταμίρη, Διευθύντρια του Τμήματος Γυναικών της Γραμματείας της Κοινοπολιτείας, ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής Ντέιβιντ Μάντεν, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, καθώς και γυναίκες βουλευτές.

    Χαιρετισμούς θα απευθύνουν επίσης η Λέσλι Αμπτέλα, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Βρετανικού Συμβουλίου, και σημαντική παράγοντας στην προσπάθεια προώθησης των γυναικών στην πολιτική και ο Πίτερ Κόλμαν, Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Το τριήμερο σεμινάριο οργανώνεται από τον Εθνικό Μηχανισμό για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο και τη Γραμματεία της Κοινοπολιτείας.

    Η εκπαίδευση των 50 περίπου γυναικών και ανδρών που έχουν προσκληθεί να παρακαλουθήσουν το σεμινάριο θα γίνει από ομάδα Αγγλων εμπειρογνωμόνων, κάτω από την καθοδήγηση της Λέσλι Αμπντέλα, η οποία επισκέφθηκε την Κύπρο πέρυσι και ετοίμασε έκθεση με συγκεκριμένες εισηγήσεις για αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική ζωή.

    Η κ. Αμπντέλα του "Eycatcher Associates", ενός οργανισμού που ασχολείται επαγγελματικά σε θέματα γυναικών, έχει τιμηθεί για τη σημαντική προσφορά της στην αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική ζωή της Αγγλίας. Συγγραφέας βιβλίων για θέματα γυναικών, η κ. Αμπτέλα είναι δημοσιογράφος και το 1996 της απενεμήθη ο τίτλος "Γυναίκα της Ευρώπης στο Ηνωμένο Βασίλειο" σε αναγνώριση της σημαντικής προσφοράς της στην προώθηση των γυναικών στην Ευρώπη.

    Οι άλλοι δύο εμπειρογνώμονες που θα βρίσκονται στην Κύπρο για το σεμινάριο είναι η Βαρώνη Γκλένις Θόρντον, μέλος του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, η οποία επίσης εργάστηκε για την αύξηση της παρουσίας των γυναικών της χώρας της στην πολιτική ζωή, και ο Πίτερ Κόλμαν, Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Εργατικού Κόμματος.

    Η Βαρώνη Γκλένις είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Επιτροπής Δράσης για τις γυναίκες του Εργατικού Κόμματος και εργάστηκε συστηματικά για να αυξήσει την εκπροσώπηση των γυναικών στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

    Ο κ. Κόλμαν συνέβαλε στην προώθηση των γυναικών στην πολιτική με πολλούς τρόπους και από διάφορες θέσεις μέσω σεμιναρίων και συναντήσεων και είχε την κύρια ευθύνη για την κατάρτιση του εκλογικού καταλόγου των υποψηφίων για το Μάιο 1997.

    Στο πλαίσιο του σεμιναρίου θα εντοπιστούν τα επόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες της Κύπρου για συμμετοχή τους στην πολιτική ζωή αλλά και τα πλεονεκτήματα από τη συμμετοχή τους.

    Επίσης, οι ξένοι ομιλητές θα παρουσιάσουν την περίπτωση της Βρετανίας και πώς το Εργατικό Κόμμα κατάφερε να αυξήσει από 37 σε 101 τις γυναίκες βουλευτές του κατά τις εκλογές της 1ης Μαϊου 1997.

    Ταυτόχρονα, θα συζητηθούν τρόποι για μια πιο θετική αντιμετώπιση της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική ζωή από τα μέσα ενημέρωσης, ενώ στελέχη κομμάτων που θα συμμετάσχουν θα καθορίσουν ένα σχέδιο δράσης για το τί πρέπει να γίνει μέσα στα ίδια τα κόμματα.

    Τέλος, θα δοθεί έμφαση στο ρόλο και τη δράση των μη κυβερνητικών οργανώσεων και ομάδων ώστε το κοινό να αποκτήσει μια πιο θέτική στάση έναντι της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική ζωή της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ/ΓΠ)

    [03] Φιλανδή ΥΠΕΞ - Επίσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,07/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει η Υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Τάρχα Χάλονεν από τις 11 μέχρι τις 13 τρέχοντος για συνομιλίες με την κυπριακή κυβέρνηση.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρέσβης της Φινλανδίας στην Κύπρο, Πάσι Πατοκάλιο, σκοπός της επίσκεψης είναι η προώθηση "των καλών διμερών σχέσεων και η συζήτηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος υπό το φως των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης αφού η Φινλανδία είναι μέλος της ΕΕ."

    Ο Φινλανδός Πρέσβης είπε ακόμα ότι θα συζητηθεί και το Κυπριακό κατά τις εδώ συνομιλίες της Υπουργού.

    Σε ερώτηση κατά πόσο η κ. Χάλονεν θα συναντηθεί με τον Τ/Κ ηγέτη, ο Πρέσβης είπε ότι εξ'όσων γνωρίζει, "ο κ. Ντενκτάς θα βρίσκεται στο εξωτερικό, επομένως το θέμα δεν εγείρεται."

    Η κ. Χάλονεν, η οποία φθάνει το απόγευμα της Κυριακής, θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη τη Δευτέρα το πρωί και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού.

    Αργότερα θα έχει συνομιλίες στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη και το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Γιώργο Βασιλείου.

    Το βράδυ θα μιλήσει σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου με θέμα "Η Φινλανδία στην ΕΕ - η άποψη μικρού κράτους μέλους της ΕΕ".

    Την Τρίτη το πρωί προγραμματίζεται συνάντηση με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ Αν Χέρκους.

    Η κ. Χάλονεν, η οποία θα συνοδεύεται από πέντε αξιωματούχους του Υπουργείου της και τον Πρέσβη της χώρας της Πάσι Πατοκάλιο, ο οποίος εδρεύει στο Τελ Αβιβ, αναχωρεί την Τρίτη το απόγευμα από το νησί.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΧ)

    [04] Χέρκους - Επιστροφή - Δήλωση

    Λάρνακα,Κύπρος,07/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πολύ παραγωγικές και χρήσιμες χαρακτήρισε η αναπληρωτής ειδική αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Αν Χέρκους τις επαφές της στην Αγκυρα και την Αθήνα, αναφέροντας ότι θα τη βοηθήσουν στη νέα διαδικασία του "πήγαινε - έλα" που θα αρχίσει με τις δύο πλευρές στην Κύπρο, όπως ανακοινώθηκε από τα Ηνωμένα Εθνη την περασμένη εβδομάδα.

    Σε δήλωση κατά την επιστροφή της σήμερα στην Κύπρο, η κ. Χέρκους τόνισε ότι η νέα διαδικασία θα διεξαχθεί "πίσω από κλειστές πόρτες" ενώ χαρακτήρισε ως "μη χρήσιμες" τις σχετικές πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

    Αφού επεσήμανε ότι η επίσκεψή της στην Αγκυρα είχε προγραμματιστεί πριν τη μετάβασή της στη Νέα Υόρκη, η αντιπρόσωπος του Γ.Γ. ανέφερε ότι οι επισκέψεις της "ήταν πολύ παραγωγικές" αφού, όπως είπε, τώρα έχει "απευθείες επαφές στην Αθήνα και την Αγκυρα".

    "Και στις δύο πρωτεύουσες είχα πολύ χρήσιμες συζητήσεις που παρέχουν μια θετική προοπτική για τις προσπάθειές μου", συμπλήρωσε.

    Η κ. Χέρκους είπε ότι θα αρχίσει σύντομα το "πήγαινε - έλα" με τις δύο πλευρές "που θα διεξαχθεί πίσω από κλειστές πόρτες"

    "Σημειώνω ότι ήδη υπήρξε αρκετή εικοτολογία πρίν ακόμη αρχίσουν οι συνομιλίες, την οποία, για να είμαι ειλικρινής, βρίσκω μη βοηθητική", συμπλήρωσε.

    Η ειδική αντιπρόσωπος του Γ.Γ. αναφέρθηκε στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στα Ηνωμένα Εθνη στις 30 Σεπτεμβρίου, στην οποία αναφέρεται ότι της ζητήθηκε να αναπτύξει "μια διαδικασία επαφών στο νησί με τις δύο πλευρές, με στόχο τη μείωση της έντασης και την προώθηση προόδου προς μια δίκαιη και διαρκή λύση".

    Υπενθύμισε δε ότι η ανακοίνωση αναφέρει πως "και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους σε μια τέτοιας διαδικασία και υποσχέθηκαν να συνεργαστούν κατά τρόπο εποικοδομητικό και ευέλικτο".

    Η Αν Χέρκους επανέλαβε αυτό που είπε και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το περασμένο Σάββατο ότι "ο Γ.Γ. πιστεύει πως είναι καλύτερο η διαδικασία που ανακοίνωσε να διεξαχθεί μακριά από τα μέσα ενημέρωσης" και ανέφερε ότι σ' αυτό συμφωνούν τόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    "Ετσι μην αναμένετε ότι θα παραβώ τους κανόνες που συμφώνησαν", είπε, λέγοντας χαρακτηριστικά, "σκοπεύω να υπακούσω στο αφεντικό μου" και επισημαίνοντας ότι η διπλωματία διεξάγεται καλύτερα κεκλεισμένων των θυρών.

    Το ίδιο επανέλαβε η αξιωματούχος του ΟΗΕ και όταν ρωτήθηκε εάν υπήρξε αλλαγή στις αξιώσεις της τουρκικής πλευράς για συνομοσπονδία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΑ/ΜΧ)

    [05] Κυπριανού - Σημίτης

    Αθήνα,Ελλάδα,07/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η έμφαση της ελληνικής προσπάθειας στο Κυπριακό, "πρέπει να είναι η πορεία προς την Ευρώπη", δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπραινού, μετά τη συνάντησή του στην Αθήνα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη.

    Επισημαίνοντας ότι και στο θέμα της ενταξιακής πορείας "θα έχουμε δυσκολίες", ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ξεπεραστούν και στο μέλλον όπως ξεπεράστηκαν και την περασμένη Δευτέρα "με τη στάση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρου Πάγκαλου".

    "Βεβαίως θα έρθει κάποιο κρίσιμο σημείο, δίχως αμφιβολία, διότι κάποιοι θα θελήσουν και πάλι να συνδέσουν τη λύση του προβλήματος με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση", παρατήρησε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

    Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ακολουθηθεί "η συνταγή του κ. Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ".

    Οπως ανάφερε ο κ. Κυπριανού, ο Κοινοτικός Επίτροπος είχε σημειώσει το καλοκαίρι στην Ουάσινγκτον ότι "εάν φθάσει η στιγμή της ένταξης και το Κυπριακό δεν λύεται, λόγω της επεκτατικής πολιτικής της Αγκυρας και της εθνικής κάθαρσης στην Κύπρο, που πάει δυστυχώς να ολοκληρωθεί και την οποία παρακολουθούν οι ΗΠΑ μέχρις στιγμής δίχως να επεμβαίνουν, τότε η Κύπρος μπαίνει στην ΕΕ και η Τουρκία μένει έξω".

    Ο κ. Κυπριανού κατέληξε ότι "εάν ακολουθηθεί αυτό, είναι η μόνη ακτίδα φωτός που υπάρχει αυτή την ώρα στον ορίζοντα για την Κύπρο", και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει όμως να πάρουμε ως δεδομένο ότι "ο δρόμος είναι στρωμένος με ροδοπέταλα".

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΡΜ/ΜΧ)

    [06] Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού - Ριζοκάρπασο

    Λευκωσία,Κύπρος,07/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στην πολιτική ξεκαθαρίσματος του κατοχικού καθεστώτος αποδίδει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού την πρόθεση του ψευδοδημάρχου Ριζοκαρπάσου, να καταλάβει παράνομα το ένα από τα δυο σχολικά κτίρια του χωριού, από τη σχολική χρονιά 1999 - 2000.

    Με ανακοίνωσή του, το Υπουργείο διαμαρτύρεται έντονα για την εν λόγω πρόθεση, επισημαίνοντας ότι αυτή "είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα της απαράδεκτης και προκλητικής συμπεριφοράς των οργάνων του Ντενκτασικού καθεστώτος απέναντι στους λιγοστούς Ελληνες, που εξακολουθούν να ζουν στα σπίτια τους στα κατεχόμενα, μέσα σε συνθήκες αφόρητης καταπίεσης και φόβου".

    "Η πρόθεση του ψευδοδημάρχου", προσθέτει το Υπουργείο, "αν δεν είναι με την παρότρυνση, είναι τουλάχιστον με την ανοχή του παράνομου καθεστώτος, το οποίο προωθώντας την πολιτική του εθνικού ξεκαθαρίσματος προσπαθεί να εφεύρει χίλιους δύο τρόπους, για να αναγκάσει τους Ελληνες της Καρπασίας να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους".

    Το Υπουργείο διευκρινίζει επίσης ότι θα προβεί σε διαβήματα "αν και όταν χρειαστεί".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [07] Ομήρου - ΕΒΟ - Κυπριακό - ΕΕ

    Αθήνα,Ελλάδα,07/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου, περιόδευσε σήμερα στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας Οπλων (ΕΒΟ) στο Αίγιο, όπου είδε από κοντά την κατακευή υλικού που έχει παραγγελθεί από την Εθνική Φρουρά.

    Οπως είπε ο κ. Ομήρου, ο οποίος μετέβη στο Αίγιο με στρατιωτικό ελικόπτερο, "έχει συνομολογηθεί σύμβαση με την ΕΒΟ", που εντάσσεται στο πλαίσιο της "σταθερής συνεργασίας ανάμεσα στην Κύπρο και την ΕΒΟ".

    Σε ερώτηση αν θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες συμφωνίες, ο κ. Ομήρου είπε ότι "υπάρχει ένας ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας με την ΕΒΟ".

    Σε δηλώσεις του μετά την περιοδεία, ο κ. Ομήρου είπε ότι "οι σχέσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας δεν είναι σχέσεις που εδράζονται πάνω σε εμπορικές πραραμέτρους", τονίζοντας ότι εκείνο που είναι σημαντικό, "είναι οι αδελφικοί δεσμοί ανάμεσα στον κυπριακό και το μητροπολιτικό Ελληνισμό και πάνω σε αυτή τη βάση είναι που εμείς προσανατολίζουμε και τις παραγγελίες, που κατά καιρούς δίνουμε προς την ελληνική αμυντική βιομηχαμνία".

    Ο κ. Ομήρου επεσήμανε ότι βρισκόμαστε "σε δύσκολη ώρα για τον Ελληνισμό γενικά", προσθέτοντας ότι "στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η αναβάθμιση της μαχητικής ικανότητας των ενόπλων μας δυνάμεων".

    Είπε επίσης ότι "για να ενισχύσουμε τη διαπραγατευτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στόχος μας ήταν και παραμένει η ειρηνική λύση του κυπριακού προβλήματος", αλλά σημείωσε ότι "έχουμε επίγνωση της αναγκαιότητας να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτρεπτικά τον τουρκικό επεκτατισμό και μέσα σε αυτά τα πλαίσια είναι που εντάσσουμε την στρατιωτική μας στρατηγική".

    Ο Υπουργός Αμυνας ανέφερε επίσης ότι "η αναβάθμιση της ικανότητας των ενόπλων μας δυνάμεων, και με εκπαίδευση και με σωστούς εξοπλισμούς, μέσα στα πλαίσια και του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, δίνει το μήνυμα στην Τουρκία ότι το πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό κόστος της σε περίπτωση μιας νέας επιθετικής δραστηριότητας θα είναι τέτοιο, που πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει πράγματι αποτρεπτικά για την εκδήλωση τέτοιων επιθετικών επεκτατικών βλέψεων".

    Στη συνέχεια ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε και στην "άλλη σημαντική παράμετρο της εθνικής μας στρατηγικής", που είναι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Χαρακτήρισε την πορεία της Κύπρου προς την Ευρώπη ως "δρόμο χωρις επιστροφή" και τόνισε ότι "σύντομα θα οδηγηθούμε στον προθάλαμο της ΕΕ".

    Είπε επίσης ότι με την ενίσχυση της άμυνας της Κύπρου και την πορεία προς την ΕΕ, "ευελπιστούμε ότι θα διανοίξουμε τις προοπτικές για επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού και για μια λύση του Κυπριακού στηριγμένη στο διεθνές δίκαιο και τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ".

    Ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι "τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή, επιδεινώνονται με τη συμπεριφορά της Τουρκίας" και επεσήμανε την ανάγκη οι λαοί της περιοχής "να εγκαθιδρύσουμε συλλογικά συστήματα ασφάλειας μέσα στα πλαίσια και του ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλειας, για να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία σε αυτή την περιοχή του κόσμου".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΓ/ΜΧ)

    [08] Ομήρου - Υπουργός Αμυνας Νοτίου Αφρικής

    Αθήνα,Ελλάδα,07/10/1998 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Ρεβέκκας Γρηγοριάδου)

    Θετικά αντιμετώπισε το θέμα συνομολόγησης στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας με την Κύπρο, ο Υπουργός Αμυνας της Νοτίου Αφρικής, Τζο Μοντίσε.

    Αυτό ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.

    Οπως είπε ο κ. Ομήρου, ύστερα από γεύμα εργασίας στον Πειραιά με τον Νοτιοαφρικανό ομόλογό του, το προσχέδιο της συμφωνίας μεταξύ των δύο κρατών, το οποίο έχει αποσταλεί στη Νότιο Αφρική, προνοεί μεταξύ άλλων, τη συνεργασία σε θέματα εκπαίδευσης προσωπικού, προμήθειας υλικού και ανταλλαγής πληροφοριών.

    Είπε ακόμη, ότι κατά τη συνάντησή του με τον κ. Μοντίσε συζητήθηκε ο νέος ρόλος του Κινήματος των Αδεσμεύτων και αντηλλάγησαν προσκλήσεις μεταξύ των δύο Υπουργών, για επίσκεψη στην Κύπρο και στη Νότιο Αφρική αντίστοιχα, οι οποίες έγιναν αποδεκτές.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΡΜ/ΜΧ)

    [09] ΑΚΕΛ - Λίβανος

    Λευκωσία,Κύπρος,07/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Λίβανος τάσσεται υπέρ ειρηνικής λύσης του Κυπριακού και επανένωσης του νησιού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

    Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο Λιβάνιος Επιτετραμμένος στην Κύπρο, Χαλίλ Ελ Χάμπρε, προς το ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, κατά τη διάρκεια σημερινής τους συνάντησης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, κατά τη συνάντηση έγινε αλληλοενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί στην κάθε χώρα και ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στην περιοχή, ενώ εκφράστηκε ιδιαίτερη ανησυχία για τις τουρκικές απειλές εναντίον της Συρίας.

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επαναβεβαίωσε για την αλληλεγγύη του κόμματός του προς το λαό του Λιβάνου, στην προσπάθειά του για ανοικοδόμηση της οικονομίας και συμφιλίωση.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [10] Λυσσαρίδης - Σύσκεψη σοσιαλιστικών κομμάτων

    Λευκωσία,Κύπρος,07/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σε εκτενή αναφορά για την κατοχή του 37 τοις εκατόν του κυπριακού εδάφους από τα τουρκικά στρατεύματα, προέβη ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, στην ομιλία του κατά τη σύσκεψη των αρχηγών των σοσιαλιστικών κομμάτων που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη.

    Ο κ. Λυσσαρίδης τόνισε μεταξύ άλλων, ότι επανειλημμένα ψηφίσματα του ΟΗΕ, αλλά και της Ευρώπης απαιτούν την απομάκρυνση των στρατευμάτων και των εποίκων και τον σεβασμό της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου και των δικαιωμάτων του λαού της.

    "Και ο ρόλος της νέας Ευρώπης πρέπει να είναι πρωταγωνιστικά προστατευτικός αυτών των δικαιωμάτων", τόνισε ο κ. Λυσσαρίδης.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ αναφέρθηκε και στο ρόλο της Ευρώπης στα παγκόσμια δρώμενα τονίζοντας ότι "με την ΕΕ εκχωρούμε δικαιώματα του εθνικού κράτους, αλλά πρέπει να αποβαίνουμε το συλλογικό όργανο προστασίας αυτών των δικαιωμάτων και προάσπισης των μη προνομιούχων, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά σε παγκόσμιο".

    Τέλος, ο κ. Λυσσαρίδης αναφορικά με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, σημείωσε ότι "θα ήταν αντιευρωπαϊκό και ενάντια σε κάθε έννοια πολιτικής ηθικής, ν'ανταμείβεται ο δράστης του εγκλήματος με το να του επιτραπεί να κρατά το κλειδί της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [11] Ρώσος Υπουργός Αμυνας - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,07/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Ρωσία είναι έτοιμη όχι μόνο να παραδώσει το πυραυλικό σύστημα S300 στην Κύπρο, αλλά και να βοηθήσει στην εγκατάσταση και λειτουργία του, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Ιγκόρ Σεργκέγιεφ, σύμφωνα με αναπόκριση του πρακτορείου ΙΤΑΡ - ΤΑΣ από την Αθήνα.

    Εξάλλου, ο Ρώσος Υπουργός, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα, αναφερόμενος στους Κύπριους που έχουν επκαιδευτεί στη χρήση του συστήματος, είπε: "Οσο δε αφορά τη βελτίωση της μαχητικής τους ικανότητας, αναμφίβολα θα τους βοηθήσουμε".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [12] Ανιαόκου - Πούγιουρος - κατοχή Αμμοχώστου

    Λευκωσία,Κύπρος,07/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Το πρόβλημα της Αμμοχώστου είναι μέρος της συνεχιζόμενης αγωνίας και μεγάλου πόνου που έχει υποστεί η Κύπρος και αξίζει της υποστήριξης της διεθνούς κοινότητας", τονίζει σε επιστολή του προς τον Δήμαρχο Αμμοχώστου, ο Διευθυντής του Γραφείου του ΓΓ της Κοινοπολιτείας, Στιούαρτ Μολ, εκ μέρους του ΓΓ, Εμέκα Ανιαόκου.

    Οπως αναφέρεται στην επιστολή, που είναι απάντηση σε επιστολή του κ. Πούγιουρου για τη συμπλήρωση 24 χρόνων από την κατοχή της Αμμοχώστου, η Κοινοπολιτεία έχει επανειλημμένα εκφράσει την υποστήριξή της για την ανεξαρτησία, κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Κύπρου και έχει προσφέρει την πλήρη υποστήριξή της στην αποστολή των καλών υπηρεσιών του ΓΓ των ΗΕ.

    Ο κ. Στιούαρτ αναφέρεται εξάλλου, το διορισμό του Αναπληρωτή ΓΓ της Κοινοπολιτείας για πολιτικά θέματα, Κρίσναν Σρινιβασάν, ως παρατηρητή στις διαπραγματεύσεις για την Κύπρο.

    "Αποτελεί την ειλικρινή μας ελπίδα ότι αυτές και άλλες διεθνείς πρωτοβουλίες θα οδηγήσουν σε μια μόνιμη λύση, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση", καταλήγει.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [13] Αββαείο του Γουέστμινστερ - Δέηση για την Κύπρο

    Λευκωσία,Κύπρος,07/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Δέηση για την Κύπρο, με αφορμή την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, αναπέμφθηκε χθες το απόγευμα στο Αββαείο του Γουέστμινστερ στο Λονδίνο, στην οποίαν παρευρέθηκε ο Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στη Βρετανία, Μιχάλης Ατταλίδης.

    Στη δέηση παρευρέθηκαν επίσης, ομογενειακοί παράγοντες και μέλη της Υπάτης Αρμοστείας.

    Ο Πρωτοπρεσβύτερος του Αββαείου, αιδεσιμότατος, Δρ. Γουέσλι Καρ αναπέμποντας τη δέηση ευχήθηκε για την ευημερία του λαού της Κύπρου, καθώς και για την εδραίωση της ειρήνης και της πολιτικής σταθερότητας στο νησί.

    Εξάλλου, την ημέρα ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Ατταλίδης παρέθεσε δεξίωση, στην οποίαν παρέστησαν πολιτικές προσωπικότητες, βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, μέλη του διπλωματικού σώματος, εκπρόσωποι του βρετανικού ΥΠΕΞ και εκπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [14] ΚΕΑ - Γαλανός - Μετεξέλιξη

    Λευκωσία,Κύπρος,07/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα η μετεξέλιξη της Κίνησης Ευρωπαϊκής Ανανέωσης, με Πρόεδρο το Βουλευτή, πρώην Πρόεδρο της Βουλής, Αλέξη Γαλανό, σε Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης, το οποίο, σύμφωνα με τον Πρόεδρό του, ανήκει το χώρο του Κέντρου και είναι συμπολίτευση.

    Ανακοινώνοντας τη νέα εξέλιξη στον Τύπο, ο Πρόεδρος του νέου κόμματος, πλέον, Αλέξης Γαλανός, ανέφερε ότι "η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα τη μετεξέλιξη" της Κίνησης, σε Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης.

    Δίνοντας το ιδεολογικό - πολιτικό στίγμα του νέου κόμματος, ο κ. Γαλανός τόνισε ότι αυτό "είναι ένα κόμμα στο χώρο του Κέντρου", προσθέτοντας, ωστόσο, ότι "εμείς θεωρούμε ότι ολόληκληρη η Κύπρος είναι Κέντρο".

    "Είμαστε συμπολίτευση, υποστηρίζουμε την κυβέρνηση Κληρίδη", επεσήμανε ο κ. Γαλανός, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει "ότι εκεί που υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορεί να τύχουν κριτικής, δεν θα τύχουν κριτικής από εμάς".

    "Στηρίζουμε τους χειρισμούς του Προέδρου (της Δημοκρατίας) στο εθνικό θέμα και θέλουμε να δούμε αλλαγή στα εσωτερικά πράγματα, χρηστή διακυβέρνηση και να λήξει το καθεστώς των πελατειακών σχέσεων μεταξύ πολιτών και κυβέρνησης", σημείωσε.

    Ο κ. Γαλανός είπε ότι το κόμμα θα εργαστεί ώστε "να αλλάξει το επίπεδο της πολιτικής συμπεριφοράς και της πολιτικής σκέψης" και να επαναφερθεί η "ελπίδα και η αυτοπεποίθηση στους νέους μας".

    Κληθείς να προσδιορίσει τους βασικούς στόχους του νέου κόμματος, ο κ. Γαλανός ανέφερε ότι αυτοί είναι η "εξυγίανση της πολιτικής ζωής, η επαναφορά της αξιοπιστίας και της αξιοπρέπειας των πολιτικών, αλλά και των πολιτών, η σταθερή γραμμή στο εθνικό θέμα, η ενίσχυση της άμυνας και η πορεία προς την Ευρώπη".

    Σε ερώτηση κατά πόσο οι θέσεις του κόμματος στο εθνικό θέμα συμπίπτουν με εκείνες του Προέδρου Κληρίδη, ο κ. Γαλανός ανέφερε ότι "υποστηρίζουμε τους χειρισμούς του Προέδρου Κληρίδη για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις συμφωνίες κορυφής".

    Υπενθύμισε δε ότι "υποστηρίξαμε τον κ. Κληρίδη στις εκλογές για την πορεία που ακολουθεί" στο Κυπριακό, στο θέμα της ΕΕ και στο θέμα του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού χώρου, προσθέτοντας ότι "η υποστήριξη συνεχίζεται".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [15] (Κ) ΥΠΕΞ - Αφιξη - Δηλώσεις

    Λάρνακα,Κύπρος,07/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Ευνοϊκή" χαρακτήρισε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Καδουλίδης, την παρούσα περίοδο στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για συζήτηση του Κυπριακού, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα εφαρμογής της διεθνούς νομιμότητας και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και σε θέματα σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των κρατών.

    Ο κ. Κασουλίδης, μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την άφιξή του από το Λουξεμβούργο, τόνισε εξάλλου ότι η λύση συνομοσπονδίας δεν αποκλείεται μόνο από την Ε/κ πλευρά, αλλά και από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, βάσει των οποίων μπορεί να κινηθεί η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αν Χέρκους.

    Σημείωσε εξάλλου, ότι τη λύση συνομοσπονδίας αποκλείει επίσης και η πρόσφατη τοποθέτηση των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι θα παρουσιάσει τις εκτιμήσεις του από τις επαφές του κατά τη Διάσκεψη Κορυφής των Αδεσμεύτων στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής και στην έδρα του ΟΗΕ, σε σχέση με την προοπτική συζήτησης του Κυπριακού στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, την Παρασκευή στο Εθνικό Συμβούλιο.

    "Η εποχή σήμερα", είπε, "είναι ασφαλώς ευνοϊκή υπό την έννοια ότι στη Γενική Συνέλευση υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα επιμονής εφαρμογής της διεθνούς νομιμότητας, επιβολής της εφαρμογής των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας σε θέματα σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των κρατών και σε θέματα καταδίκης οποιασδήποτε προσπάθειας να ανοίξει το "κουτί της Πανδώρας" με το να γίνονται αποδεκτά προηγούμενα αναθεώρησης συνόρων που καθορίστηκαν μετά το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά την αποαποικιοποίηση".

    Αναφερόμενος στη διαδικασία "πήγαινε - έλα" την οποία θα αρχίσει η κ. Χέρκους με τις δύο πλευρές στην Κύπρο, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "είμαστε απόλυτα σύμφωνοι" με τη θέση της εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, να μην δίνεται δημοσιότητα.

    "Οταν φτάσουμε στο σημείο μιας πρότασης λύσης του Κυπριακού τότε αυτή θα δοθεί ενώπιον του κυπριακού λαού σε δημοψήφισμα", σημείωσε ο ΥΠΕΞ.

    Αναφορικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι αυτή ξεκινά από ένα στάδιο διπλωματικών επαφών με τις δύο πλευρές, χωρίς τούτο να αποκλείει και διπλωματικές επαφές με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας, Τουρκίας και πιθανόν της Βρετανίας ως εγγυητριών δυνάμεων.

    Οπως είπε η διαδικασία έχει στόχο την διερεύνηση τρόπων γεφύρωσης των θέσεων των δυο πλευρών επί της ουσίας του Κυπριακού, καθώς και την εξεύρεση και απόφαση τρόπων μείωσης της έντασης στην Κύπρο.

    "Αυτό σημαίνει", είπε ο ΥΠΕΞ, "ότι ως εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ (η κ. Χέρκους) θα κινηθεί μέσα στα πλαίσια που καθορίζουν τα ψηφίσματα των ΗΕ".

    "Ξεκινούν διπλωματικές επαφές", συνέχισε, "και αυτές δεν προϋποθέτουν όρους από οποιαδήποτε πλευρά".

    Οι διαδικασίες, είπε, "αν αποκτήσουν ουσία και μορφή θα μετατραπούν σε εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και όταν κριθεί από τον ΓΓ ότι είναι ώριμη η κατάσταση, θα κινηθούμε σε απευθείας διαπραγματεύσεις".

    Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα σε ότι αφορά τη διαδικασία αυτή, υποδεικνύοντας όμως ότι πρέπει "να κινείται στα πλαίσια της λογικής".

    Είπε επίσης ότι δεν γνωρίζει κατά πόσο οι συνομιλίες θα περιλαμβάνουν το θέμα των πυραύλων S300.

    "Αυτό δεν το ξέρω", είπε και πρόσθεσε ότι "ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ακόμα μιλήσει με την εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ. Αν όμως αναφέρεστε ότι θα περιλαμβάνει μείωση ξένων δυνάμεων και εξοπλισμών όπως καθορίζουν τα ψηφίσματα του ΣΑ τότε ασφαλώς και αυτό είναι μέσα", σημείωσε.

    Τέλος, ερωτηθείς αναφορικά με την ένταση στις σχέσεις Τουρκίας - Συρίας, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "οποιοδήποτε θέμα δημιουργείται στην περιοχή μας επηρεάζει το δικό μας θέμα, γι'αυτό και η εξωτερική μας πολιτική έχει κατά νου τη δημιουργία καλών σχέσεων με όλα τα γειτονικά μας κράτη".

    "Θα ήταν μεγάλη μας ευχή και επιθυμία να αποχωρούσαν τα τουρκικά στρατεύματα και να επιλυόταν το Κυπριακό για να έχουμε καλές σχέσεις ακόμα και με την Τουρκία", πρόσθεσε.

    "Η Κύπρος βλέπει την υπόθεση της Συρίας με συμπάθεια και έχει τη διπλωματική της υποστήριξη", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΜ/ΜΧ)
    (Μ.Χ.)

    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 7 October 1998 - 18:46:10 UTC