Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-10-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συγχαρητήρια Τηλεγραφήματα - Ανεξαρτησία
  • [02] Τσοχατζόπουλος - ΔΗΣΥ
  • [03] Τσοχατζόπουλος - ΑΚΕΛ
  • [04] Κασουλίδης - Χάνεϊ
  • [05] Κλίντον - Επέτειος ανεξαρτησίας Κύπρου
  • [06] Τσοχατζόπουλος - ΕΔΕΚ
  • [07] ΕΕ - Ενταξιακές διαπραγματεύσεις

  • [01] Συγχαρητήρια Τηλεγραφήματα - Ανεξαρτησία

    Λευκωσία,Κύπρος,01/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Συγχαρητήρια τηλεγραφήματα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, απέστειλαν αρχηγοί κράτων και κυβερνήσεων με την ευκαιρία της επετείου της ανεξαρτησίας της Κύπρου.

    Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, στο μήνυμά του, διαβεβαιώνει τον Πρόεδρο Κληρίδη για την επιθυμία της Γαλλίας για περαιτέρω σύσφιξη των παραδοσιακών δεσμών φιλίας και συνεργασίας που συνδέουν τους δύο λαούς.

    Ο κ. Σιράκ εξέφρασε την επιθυμία όπως "εξευρεθεί σύντομα μια δίκαιη και μόνιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα", τονίζοντας ότι δεν αμφιβάλλει για την προσωπική δέσμευση του κ. Κληρίδη στην εξεύρεση, δύσκολη αλλά απαραίτητη, μιας οριστικής πολιτικής διευθέτησης του προβλήματος.

    Παρόμοια τηλεγραφήματα απέστειλαν επίσης η Βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας, ο Βασιλιάς του Μαρόκου Χασάν, Πρόεδρος της Συρίας, Χάφεζ Αλ - Ασαντ, ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Εζερ Βάισμαν, ο Σουλτάνος του Ομάν, ο Σουλτάνος του Μπρουνέι, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφατ, ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και άλλοι.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [02] Τσοχατζόπουλος - ΔΗΣΥ

    Λευκωσία,Κύπρος,01/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναργερμού (ΔΗΣΥ), Παναγιώτης Δημητρίου, επεσήμανε σήμερα ότι θα πρέπει η Ε/κ πλευρά να θεωρεί ότι έγινε λάθος με τη διόρθωση από μέρους του ΟΗΕ της ανακοίνωσης που αναφέρεται στο Γλαύκο Κληρίδη ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διότι είναι δεδομένο ότι μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνωρίζεται στο νησί.

    Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση του ΟΗΕ, με την οποία τροποποείται προηγούμενη αναφορά στο Γλαύκο Κληρίδη με την ιδιότητά του ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στο Ραούφ Ντενκτάς ως Τ/Κ ηγέτη, ο κ. Δημητρίου είπε ότι "είναι μία πολύ δυσμενής εξέλιξη για μας, ατυχέστατη ενέργεια από πλευράς της Γραμματείας του ΟΗΕ".

    Εξέφρασε, ακολούθως, την ελπίδα "να είναι ένα απλό λάθος, το οποίο να διορθωθεί", αλλά επεσήμανε ότι είναι "κάτι το οποίο πραγματικά θλίβει, διότι διαφοροποιεί τη θέση και τη στάση του Γενικού Γραμματέα και της Γενικής Γραμματείας - διότι ελπίζω να ήταν απλώς ενέργεια του γραμματειακού προσωπικού".

    Σε παρατήρηση ότι δεν μπορεί να είναι λάθος διότι τροποποιείται η πρώτη ανακοίνωση κι εξισώνονται στη δεύτερη ανακοίνωση οι δυό ηγέτες, ο κ. Δημητρίου είπε ότι "η διπλωματική μας αντιμετώπιση θα πρέπει να είναι αυτή, δηλαδή εμείς πέραν από τις διαμαρτυρίες θα πρέπει να λέμε ότι πρέπει να έγινε λάθος, δεδομένης της θέσης όλων και του ΟΗΕ ότι ένα και μόνο κράτος αναγνωρίζουν στην περιοχή, στην Κύπρο, την Κυπριακή Δημοκρατία, και μία και μόνο κυβέρνηση, την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Ακη Τσοχατζόπουλο, ο κ. Δημητρίου εξέφρασε "ευγνωμοσύνη προς την Ελλάδα, για την πολιτική στήριξη και την στρατιωτική υποστήριξη που προσφέρει στην Κύπρο".

    Είπε, επίσης, ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων "σχετικά με την παρούσα φάση του κυπριακού προβλήματος και το στρατιωτικό επίπεδο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα".

    Ο κ. Δημητρίου σημείωσε, επίσης, ότι είναι "χαρά μας" να επισκέπτονται την Κύπρο πολιτικά πρόσωπα από την Ελλάδα, "διότι μ' αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται η στενή σχέση, πάνω στην οποία κτίζουμε τις προοπτικές μας για ευόδωση των αγώνων μας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου".

    Σε ερώτηση εάν συζητήθηκε το θέμα των πυραύλων S300, ο κ. Δημητρίου απέφυγε να απαντήσει, επισημαίνοντας ότι "πάγια θέση πρέπει να είναι η αποφυγή της πυραυλολογίας".

    "Υπάρχουν", είπε, "βασικότερα σημεία και πτυχές της υπόθεσής μας, οι οποίες μπορούν να αποτελούν αντικείμενο συνομιλίας με πολιτικά πρόσωπα από την Ελλάδα".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [03] Τσοχατζόπουλος - ΑΚΕΛ

    Λευκωσία,Κύπρος,01/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, επεσήμανε σήμερα ότι η τουρκική διπλωματία προχωρά κι έχει νέες επιτυχίες, αφού κατάφερε να τροποποιήσει ανακοίνωση του ΟΗΕ, στην οποία γινόταν αναφορά στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

    Επεσήμανε, επίσης, ότι αυτό θα πρέπει να προβληματίσει σοβαρά την πολιτική ηγεσία, η οποία θα πρέπει να λάβει και τα ανάλογα μέτρα.

    Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση του ΟΗΕ, στην οποία εξισώνεται ο Πρόεδρος Κληρίδης με το Ραούφ Ντενκτάς, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι "η ως τώρα διαδικασία, η ως τώρα πρακτική, όταν έβγαιναν ανακοινώσεις για τις συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήταν ανακοινώσεις που ονόμαζαν τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον ηγέτη της Τ/κ κοινότητας".

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι η ανακοίνωση φανερώνει ότι "η τουρκική διπλωματία προχωρά κι έχει και νέες επιτυχίες και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει πάρα πολύ σοβαρά, προπάντων την ώρα που ο Ντενκτάς προβαίνει σε ενέργειες και βάζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προτάσεις που αντίκεινται εντελώς και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου".

    "Αρα", είπε, "τα πράγματα νομίζω ότι είναι σοβαρά, πρέπει να ληφθούν υπόψη, πρέπει να μελετηθούν από την κυπριακή Κυβέρνηση και να γίνουν τα αναγκαία διαβήματα".

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η ανακοίνωση αυτή εξεδόθη ύστερα από ανακοίνωση στην οποία ο Γλαύκος Κληρίδης ονομάζετο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Ραούφ Ντενκτάς ονομάζετο Τ/Κ ηγέτης, ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε ότι "σημαίνει ότι είναι πολιτικό ολίσθημα της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών".

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι "γι' αυτό λέω ότι είναι σοβαρό και ότι θα πρέπει να γίνουν τα αναγκαία διαβήματα με σοβαρότητα και νηφαλιότητα και χωρίς να μας πιάνει το αλίμονο, δηλαδή θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε τα διαβήματά μας, αλλά χωρίς αυθορμητισμούς και περιττές ενέργειες".

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακη Τσοχατζόπουλο, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι είχαν μιαν "πολύ εγκάρδια συνομιλία για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα" και ότι υπογραμμίστηκε "από κοινού ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε πραγματικά δύσκολη καμπή, το αδιέξοδο είναι πολύ σοβαρό, φαίνεται αξεπέραστο".

    "Πιστεύουμε, όμως, ότι με συγκεκριμένες πολιτικές ενέργειες τελικά θα μπορέσουμε να φθάσουμε στο στόχο μας, που είναι η ενοποίηση της Κύπρου", είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Είπε, επίσης, ότι είναι σαφές πως συμφωνήθηκε ότι "το κυπριακό πρόβλημα είναι πολιτικό και πρέπει να λυθεί με πολιτικά, ειρηνικά μέσα", προσθέτοντας ότι "η αμυντική θωράκιση, η οποία είναι αναγκαία, θα χρησιμοποιηθεί ως παράγοντας αποτρεπτικός, σε περίπτωση κατά την οποία η Τουρκία θα ήθελε να επιχειρήσει την οποιανδήποτε νέα τυχοδιωκτική ενέργεια σε βάρος της ελεύθερης Κύπρου".

    Σε ερώτηση εάν αντηλλάγησαν απόψεις για το θέμα των πυραύλων S300, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι "δεν θεωρήσαμε σκόπιμο να ανταλλάξουμε απόψεις για το θέμα των πυραύλων, νοουμένου ότι ελέχθη και από την Ελλάδα και από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας ότι το θέμα αυτό είναι θέμα της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας".

    "Εγώ θα έλεγα είναι θέμα του κ. Κληρίδη", συμπλήρωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι δεν θα ήθελε να αναμείξει τον κ. Τσοχατζόπουλο "στις δικές μας συζητήσεις".

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής στρατιωτικής παρέλασης παραβίαζαν τον κυπριακό εναέριο χώρο τουρκικά μαχητικά, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι "η ημέρα της ανεξαρτησίας της Κύπρου είναι μέρα για προβληματισμό, για άντληση διδαγμάτων και βεβαίως και άντληση δύναμης για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να μην ξαναπετάσουν πάνω από τον κυπριακό ουρανό τουρκικά αεροπλάνα, τα οποία σκαιωδώς παραβιάζουν εδώ και 24 χρόνια και τον εναέριο χώρο και το έδαφος της Κύπρου".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [04] Κασουλίδης - Χάνεϊ

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,01/10/1998 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου)

    Την πλήρη υποστήριξη της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη χθεσινή ανακοίνωση του ΟΗΕ ότι θα αρχίσουν επαφές μεταξύ των δύο πλευρών με στόχο τη μείωση της έντασης και την επίτευξη προόδου για λύση του Κυπριακού, εξέφρασε σήμερα ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της χώρας και της αυστριακής προεδρίας της ΕΕ, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση μίας ώρας με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, την οποία χαρακτήρισε "πολύ καλή", ο Σερ Ντέιβιντ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η δήλωση "προσφέρει κάποιες προοπτικές για το μέλλον και θα υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του ΓΓ και του αντιπροσώπου του."

    Ο Βρετανός αξιωματούχος είπε ότι με τον ΥΠΕΞ συζήτησαν "την κατάσταση (που δημιουργείται) μετά τη δήλωση", την οποία και καλωσόρισε εκ μέρους της χώρας του και της ΕΕ.

    Ο Σερ Ντέιβιντ απέφυγε να σχολιάσει το περιεχόμενο της δήλωσης στην οποία αναφέρεται επίσης ότι οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην ανάπτυξη μιας διαδικασίας επαφών στην Κύπρο και με τις δύο πλευρές από την Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ Αν Χέρκους, επαναλαμβάνοντας ότι "την καλωσορίζουμε και θα εργαστούμε σκληρά ώστε να πετύχει".

    Επίσης απέφυγε να σχολιάσει το θέμα των ρωσικών πυραύλων S-300, λέγοντας ότι "αυτό είναι θέμα για το οποίο θα αποφασίσει η κυβέρνηση" της Κύπρου.

    Τέλος, σε ερώτηση εάν συζητήθηκε και το θέμα της συμμετοχής των Τ/Κ στην ενταξιακή διαδικασία, ο Βρετανός αξιωματούχος περιορίστηκε στο να απαντήσει πως "τα συζητήσαμε όλα, για όλα τα θέματα".

    Στο μεταξύ, χθες βράδυ ο κ. Κασουλίδης είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννο Κρανιδιώτη, ο οποίος βρίσκεται στην έδρα των ΗΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [05] Κλίντον - Επέτειος ανεξαρτησίας Κύπρου

    Ουάσιγκτον,ΗΠΑ,01/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, διαβεβαίωσε σήμερα ότι "οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν προσηλωμένες στη δέσμευσή τους για εξεύρεση δίκαιης και διαρκούς λύσης στις διαφορές που έχουν διχοτομήσει την Κύπρο για πάρα πολύ καιρό".

    Σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, με την ευκαιρία της 38ης επετείου της ανεξαρτησίας της Κύπρου, ο κ. Κλίντον επισημαίνει ότι "όπως έχουμε δει κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους σε άλλα μέρη της Ευρώπης, το θάρρος και η αποφασισμένη ηγεσία μπορούν να συμφιλιώσουν ακόμα και τις πιο δύσκολες και μακροχρόνιες συγκρούσεις".

    Εκφράζει, επίσης, συγχαρητήρια στον Πρόεδρο Κληρίδη και τον κυπριακό λαό, προσθέτοντας ότι ο ίδιος, καθώς και ο αμερικανικός λαός, χαιρετίζουν την επέτειο κι επιβεβαιώνουν "τους δυνατούς δεσμούς φιλίας που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών".

    Παράλληλα εκφράζει την ελπίδα όπως ο χρόνος που έρχεται να φέρει υποσχέσεις για ειρήνη και ευημερία.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [06] Τσοχατζόπουλος - ΕΔΕΚ

    Λευκωσία,Κύπρος,01/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, να μην δεχθεί την Εκπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αν Χέρκους, εώς ότου κάνει σαφή τη θέση της ότι σέβεται τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τον οποίον εκπροσωπεί.

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι τουρκικά αεροπλάνα παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Κύπρου, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι αυτό θα έπρεπε να αναμένει κανείς από την πάγια, προκλητική τουρκική πολιτική.

    Ο κ. Λυσσαρίδης προέβη στη δήλωση μετά από συνάντησή του με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Ακη Τσοχατζόπουλο, στο πλαίσιο της τρίημερης επίσκεψης του Ελληνα Υπουργού.

    Κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές παραβιάσεις που, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες έγιναν κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 1ης Οκτωβρίου νωρίτερα σήμερα, ο κ. Λυσσαρίδης είπε, "εκ στόματος κόρακος, κρα".

    Αυτό, συνέχισε, "θα έπρεπε να αναμένει κανείς από την πάγια, προκλητική, ωμή τουρκική πολιτική που τους αφήνει συνεχώς εκτεθειμένους".

    Σχολιάζοντας τη σημερινή δήλωση του Εκπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι "το σχόλιο μου είναι απλό, και δεικτικό και κατηγορηματικό".

    "Θα πρέπει να υπάρξει ανασκευή αυτής της δήλωσης. Εαν όχι, προσωπικά δεν θα δεχόμουν εκπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ, εκτός αν προέβαινε σε σαφή δήλωση ότι ο ΟΗΕ αναγνωρίζει ένα και μόνο Πρόεδρο στην Κύπρο, τον Πρόεδρο της κυπριακής κυβέρνησης, τον κ. Κληρίδη και ότι έρχεται σε επαφή με τον κ. Ντενκτάς ως ηγέτη της Τ/κ κοινότητας".

    Επανέλαβε ότι επαναφέρει την πάγια τοποθέτησή του ότι είναι σφάλμα ο "Πρόεδρος να είναι συνομιλητής γιατί δίνει την ευκαιρία σε αρκετούς υστερόβολους να προβαίνουν σε τέτοιες δηλώσεις και να έχουν συγκεχυμένες αντιλήψεις γύρω από τη νομιμότητα του καθεστώτος στην Κύπρο" και πρόσθεσε ότι είναι καιρός να συζητήσουμε με σοβαρότητα το διορισμό ενός συνομιλητή.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι ο Πρόεδρος δεν θα πρέπει να δεχθεί την κ. Χέρκους "εώς ότου κάνει σαφή τη θέση της ότι σέβεται τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τα οποία εκπροσωπεί, τα οποία με σαφήνεια, όχι μόνο αποδέχονται ένα Πρόεδρο, αλλά καλούν όλα τα κράτη του κόσμου να μην αναγνωρίσουν το παράνομο καθεστώς."

    Για τη συνάντησή του με τον Ελληνα ΥΠΑΜ, ο κ. Λυσσαρίδης αναφέρθηκε στη στενή και μακροχρόνια φιλία που τον συνδέει με τον κ. Τσοχατζόπουλο, με τον οποίο είχαν πάντοτε μια κοινή συναντίληψη θεμάτων, την οποία συνάντησε και σήμερα, τόσο πάνω στα εθνικά θέματα όσο και σε άλλα.

    Εξέφρασε ικανοποίηση για την επίσκεψη Τσοχατζόπουλου και τη συνομιλία που είχε μαζί του.

    "Αισθανόμαστε ακόμα πιό μεγάλη ευγνωμοσύνη για το γεγονός ότι το έθνος, με τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση και αντιπροσωπεύοντας τα αισθήματα του συνόλου του ελληνικού έθνους, συμπαρίσταται στον αγώνα μας", είπε.

    Αυτό, συνέχισε, "μας ενδυναμώνει να πιστεύουμε ότι με επιμονή, εμμονή, μετριοπάθεια αλλά χωρίς ηττοπάθεια, θα μπορούμε να ανοίξουμε ένα καινούργιο δρόμο για να λύσουμε το Κυπριακό μέσα σε πλαίσια, που όχι μόνο να επιτρέπουν την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού αλλά να επιτρέπουν και την πρόοδο του συνόλου του λαού...σε μια πατρίδα ενωμένη και με τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου του λαού κατοχυρωμένα".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [07] ΕΕ - Ενταξιακές διαπραγματεύσεις

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,01/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την εκτίμηση ότι ο πρώτος γύρος των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των έξι υποψηφίων για ένταξη χωρών μπορεί να αρχίσει στο τέλος Οκτωβρίου, δηλαδή να προηγηθεί της επίσημης έναρξης που προγραμματίζεται για τις 10 Νοεμβρίου σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, έκανε σήμερα στις Βρυξέλλες ο αντιπρόσωπος της αυστριακής προεδρίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ σχετικά με το αν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των 15 κρατών μελών για την έναρξη των διαπραγματεύσεων και με τις έξι χώρες και πιο συγκεκριμένα, εάν έχουν εκφρασθεί πολιτικές επιφυλάξεις για την Κύπρο, ο Αυστριακός Μόνιμος Αντιπρόσωπος δήλωσε "αισιόδοξος".

    Είπε ακόμα ότι οι ενδείξεις που έχει μέχρι αυτή τη στιγμή η προεδρία είναι ότι καμία χώρα δεν θα επιχειρήσει να "μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις". Ανέφερε επίσης ότι εκκρεμεί η πολιτική συζήτηση που θα γίνει τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, αλλά επανέλαβε την αισιοδοξία του για την τήρηση της προγραμματισμένης ημερομηνίας έναρξης των διαπραγματεύσεων σε υπουργικό επίπεδο.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της προεδρίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε χθες στους "15" σχέδια κοινής θέσης της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις.

    Τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο θα ενημερωθούν και οι Υπουργοί, οι οποίοι αναμένεται να δώσουν εντολή στην κοινοτική ομάδα της διεύρυνσης να οριστικοποιήσει το κείμενο της κοινής θέσης. Το κείμενο αυτό θα υιοθετηθεί στη συνέχεια από τους Υπουργούς (26 Οκτωβρίου) ώστε να είναι έτοιμη η ΕΕ να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις.

    Τέλος, ο Αυστριακός αξιωματούχος επαναβεβαίωσε ότι οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις θα γίνουν στους επτά τομείς του κοινοτικού κεκτημένου, που είχαν ολοκληρωθεί σε τεχνικό επίπεδο τέλος Ιουλίου.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 1 October 1998 - 18:46:09 UTC