Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-09-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μιχαηλίδης - Προεδρικό
  • [02] Κύπρος - Ανθρώπινη ανάπτυξη - ΗΕ
  • [03] ΗΠΑ - Τουρκικοί εξοπλισμοί - Κατεχόμενα
  • [04] Υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης
  • [05] Κυπριανού - Εβδομάδα Ελληνικών Προϊόντων
  • [06] Πάγκαλος - Γκρόσμαν - Κυπριακό
  • [07] Χόλμπρουκ - Κληρίδης - Τζεμ
  • [08] Κληρίδης - Εθνική Επιτροπή Αμερ. Εξωτ Πολιτικής

  • [01] Μιχαηλίδης - Προεδρικό

    Λευκωσία,Κύπρος,24/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης επέδωσε σήμερα στον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Παντελή Κούρο την απαντητική του επιστολή στις καταγγελίες του βουλευτή και Προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής Χρήστου Πουργουρίδη, αναφορικά με τα περιουσιακά του στοιχεία.

    Είπε, επίσης, ότι θα παραμείνει στη θέση για λόγους ευθιξίας, ακόμη και όταν αρχίσει η διερεύνηση του όλου θέματος και διερωτήθηκε γιατί ο κ. Πουργουρίδης συμπεριφέρεται με "τόσο μένος" εναντίον του.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση μίας ώρας σχεδόν με τον κ. Κούρο, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι έχει ανταποκριθεί στην παράκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας να σχολιάσει "τις καταγγελίες που ο κ. Πουργουρίδης, σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο, εκφράζει" εναντίον του.

    Εξέφρασε, εξάλλου, την πεποίθηση ότι τα σχόλιά του "απαντούν πλήρως σε κάθε μία από τις καταγγελίες του κ. Πουργουρίδη".

    Οπως είπε ο κ. Μιχαηλίδης, η επιστολή του θα διαβιβαστεί στο Γενικό Ελεγκτή μαζί με τις καταγγελίες του κ. Πουργουρίδη "για διερεύνηση".

    Σε ερώτηση πώς βλέπει το ενδεχόμενο μιας σύντομης απομάκρυνσής του από το Υπουργείο Εσωτερικών, ενόψει της διερεύνησης των καταγγελιών, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι "ακριβώς είναι για λόγους προσωπικής και πολιτικής ευθιξίας που θα πρέπει ένας δημόσιος άνδρας, ένας υπουργός, να ανταποκρίνεται προς τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του, προς την Κυβέρνηση, προς το θώκο του, προς την οικογένειά του, προς τους φίλους του, προς την ιστορία του".

    Ο κ. Μιχαηλίδης είπε, επίσης, ότι η ευθιξία του του επιβάλλει όπως παραμείνει στη θέση του, ώστε να δώσει "τη μάχη" του "όρθιος" και να συνδράμει με συμπεριφορά και συνεισφορά του "στη διερεύνηση των καταγγελιών, στη σωστή εξέλιξη των πραγμάτων".

    "Αλίμονο", είπε, "εάν σ' αυτόν τον τόπο επικρατήσει η καταστροφική άποψη" ότι μερικοί θα μπορούν "να κατηγορούν και να σπιλώνουν δημόσια πρόσωπα, χωρίς καμία απόδειξη, χωρίς καμία απολύτως στήριξη, και στη συνέχεια τα πρόσωπα αυτά, λόγω αυτής της κατηγορίας, να θεωρούν τους εαυτούς τους ότι εθίγησαν και ότι θα πρέπει να φύγουν".

    Είπε, επίσης, ότι έτσι θα άφηναν "τους ασύδοτους κατήγορους, τους άνευ αντικειμένου εκφράσαντες ορισμένες κατηγορίες, ψευδείς, ασύστολες, φανταστικές, να δημιουργούν νέφος γύρω από έναν πολιτικό με ιστορία και με προσφορά δεκάδων ετών και να φύγουν να τον αφήσουν ελεύθερο να προχωρήσει στις δικές του σκέψεις και στους προσανατολισμούς του". Εάν συνέβαινε αυτό, είπε, "τότε η Κύπρος θα ήταν ζούγκλα".

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Πουργουρίδης τον αποκάλεσε "καθηγητή του ρουσφετιού", ο κ. Μιχαηλίδης είπε: "Δεν έχω ακούσει κανένα να λέει για μένα ότι του έχω στείλει επιστολή για σκοπούς ρουσφετιού".

    Είπε, επίσης, ότι έχει στείλει πολλές επιστολές, "πάντοτε μέσα στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης και του δημοσίου συμφέροντος".

    Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι όταν βγουν στη δημοσιότητα οι επιστολές που έχουν σταλεί, τότε θα διαπιστωθεί "ποιός είναι ο καθηγητής του ρουσφετιού, ποιός είναι εκείνος που εκμεταλλεύτηκε μέχρι σήμερα τη θέση του και ποιός είναι εκείνος που θέλει, με ασύστολα ψεύδη και ισχυρισμούς, να διώξει από τη θέση του έναν υπουργό, ο οποίος είναι ταμένος από το 1955 να υπηρετεί τον τόπο του, χωρίς κανέναν υπολογισμό".

    Σε ερώτηση γιατί δεν κατάγγειλε δημόσια τον κ. Πουργουρίδη νωρίτερα, αφού κατείχε στοιχεία, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι όταν του ζητήθηκε ρουσφέτι, απάντησε αρνητικά και θεώρησε "το θέμα λήξαν", προσθέτοντας ότι δεν θεωρεί "σωστό" να καταγγέλλονται τέτοια θέματα δημόσια.

    Κληθείς να αναφέρει εάν στην επιστολή που επέδωσε σήμερα απαντά στις κατηγορίες του κ. Πουργουρίδη ή εάν περιλαμβάνει όλα τα περιουσιακά του στοιχεία, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει στα χέρια του εδώ και πολλές μέρες ξεχωριστό σημείωμα για τα περιουσιακά του στοιχεία και ότι η σημερινή επιστολή απαντά στις καταγγελίες του κ. Πουργουρίδη.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Μιχαηλίδης επανέλαβε ότι έχει δώσει εντολή στο γραφείο του στη Λεμεσό να μην αναλαμβάνει οποιεσδήποτε υποθέσεις που σχετίζονται με το Υπουργείο του.

    Σε ερώτηση σχετικά με τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Πουργουρίδης με το Διευθυντή του Κτηματολογίου, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η απάντηση που δόθηκε στον κ. Πουργουρίδη είναι ότι δεν έχει αρμοδιότητα επί του θέματος και του υπέδειξε τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί.

    Ο κ. Μιχαηλίδης επεσήμανε ότι όταν ακολουθούνται οι διαδικασίες, τότε δίδονται οι απαιτούμενες πληροφορίες, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να καταβληθεί και το ανάλογο τέλος για την υπηρεσία αυτή και όχι να γίνεται προσπάθεια αποφυγής καταβολής του τέλους, με το να διευθετούνται οι εργασίες μέσω τηλεφώνου.

    Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι δεν έχει οποιεσδήποτε "οικονομικές δραστηριότητες", επισημαίνοντας ότι εργάζεται στο Υπουργείο Εσωτερικών από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [02] Κύπρος - Ανθρώπινη ανάπτυξη - ΗΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,24/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ 124 αναπτυσσομένων χωρών όσον αφορά την ανθρώπινη ανάπτυξη, όπως αυτή ορίζεται στην Εκθεση Ανθρώπινης Ανάπτυξης, που εκδίδεται από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP).

    Στην εν λόγω έκθεση κατατάσσονται 174 χώρες σύμφωνα με το Δείκτη Ανάπτυξης, ο οποίος είναι σύνθετος και επιμετρά το επίπεδο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης κάθε χώρας, με βάση το κατά κεφαλή εισόδημα, τον προσδοκούμενο μέσο όρο ζωής, το ποσοστό αναλφαβητισμού και το ποσοστό εγγραφής σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Δείκτης, που υπολογίστηκε με βάση στοιχεία του 1995, κατατάσσει την Κύπρο πρώτη μεταξύ 124 αναπτυσσομένων χωρών και 23η μεταξύ του συνόλου των 174 χωρών.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του 1994, η Κύπρος κατείχε την 24η θέση διευνώς. Η Κύπρος υπερέχει σημαντικά έναντι των υπολοίπων πέντε χωρών που επίσης έχουν αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [03] ΗΠΑ - Τουρκικοί εξοπλισμοί - Κατεχόμενα

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,24/09/1998 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου)

    Οι Αμερικανοί άρχισαν να συγκεντρώνουν στοιχεία για τον εξοπλισμό των Τούρκων στα κατεχόμενα, για να διαπιστώσουν κατά πόσον παραβιάζουν τον αμερικανικό νόμο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη.

    Υπάρχει δε το ενδεχόμενο να προβούν και σε επί τόπου έρευνα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Αμερικανοί, παρουσιάζονται απαισιόδοξοι όσον αφορά το Κυπριακό γιατί η Αγκυρα δεν είναι έτοιμη να προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση και αρνείται να συνεργαστεί.

    Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, αντιλαμβάνονται με ότι μ'αυτά τα δεδομένα δεν υπάρχουν δυνατότητες για επίτευξη προόδου στο Κυπριακό, αλλά διαβεβαιώνουν ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Ελλάδα διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς ότι εαν η Τουρκία προβεί σε μείωση των εξοπλισμών της είναι διατεθειμένη να πράξει το ανάλογο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ)

    [04] Υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,24/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι Υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των 15 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των 11 υποψηφίων για ένταξη χωρών, πραγματοποίησαν σήμερα στις Βρυξέλλες κοινή συνεδρίαση, στο πλαίσιο της προενταξιακής διαδικασίας.

    Κατά τη συνάντηση, στην οποία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Κόσης, συζητήθηκε η προσαρμογή των υποψηφίων χωρών στο κοινοτικό κεκτημένο σε θέματα δικαστικής συνεργασίας, αστυνομικής συνεργασίας και μετανάστευσης.

    Στην παρέμβασή του στη συνεδρίαση ο κ. Κόσης υπογράμμισε ότι οδηγός της Κύπρου είναι τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δουβλίνου (1996) για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, τα οποία χρησιμοποιεί ως βάση για τη δομή της αστυνομίας και των δικαστικών αρχών.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης γνωστοποίησε στους συναδέλφους του της ΕΕ, ότι η Κύπρος έχει επικυρώσει τις περισσότερες κοινοτικές συμβάσεις που αναφέρονται στους παραπάνω τομείς, ενώ η Βουλή, όπως είπε, προωθεί την υιοθέτηση και των υπολοίπων.

    Από κυπριακής πλευράς εκφράσθηκε το αίτημα αποστολής Κυπρίων αξιωματικών της αστυνομίας στην υπό σύσταση αστυνομική ομάδα EUROPOL της Κοινότητας, προκειμένου να εκπαιδευθούν και να είναι έτοιμοι να ενσωματωθούν στην ομάδα με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Το αίτημα αυτό συμπεριλήφθηκε στα συμπεράσματα της κοινής συνεδρίασης, δεδομένου ότι και άλλες υποψήφιες χώρες ενδιαφέρθηκαν να στείλουν αξιωματικούς τους. Οπως τονίσθηκε από την πλευρά της αυστριακής προεδρίας η αποστολή μπορεί να γίνει και μέσα στο 1999.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΧ)

    [05] Κυπριανού - Εβδομάδα Ελληνικών Προϊόντων

    Λευκωσία,Κύπρος,24/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο καλύτερος τρόπος για ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Κύπρου, είναι να δοθούν οι ευκαιρίες στον επιχειρηματικό κόσμο να γνωρίσει τις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν στον τομέα αυτό.

    Αυτό τόνισε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, σε χαιρετισμό του απόψε στην τελετή εγκαινίων της "Εβδομάδας Ελληνικών Προϊόντων και Υπηρεσιών", που ανοίγει στο Διεθνές Κέντρο Χονδρικού Εμπορίου (IMC).

    Διοργανώσεις όπως την έκθεση αυτή, επεσήμανε ο κ. Κυπριανού, "προωθούν έμπρακτα τον κοινό στόχο μας και αναμφίβολα συμβάλλουν στο να φέρουν ακόμα πιο κοντά τους επιχειρηματίες των δυο χωρών, ενισχύοντας ταυτόχρονα τους άρρηκτους εθνικούς δεσμούς που μας συνδέουν".

    Υπενθυμίζοντας ότι στην έκθεση συμμετέχουν 140 περίπου Ελλαδίτες εκθέτες, ο κ. Κυπριανού τόνισε πως αυτό αποτελεί απόδειξη ότι και ο επιχειρηματικος κόσμος της Ελλάδας συμμερίζεται την αναγκαιότητα για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσων των δυο χωρών.

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ Ελλαδιτών και Κυπρίων επιχειρηματιών και της ενθάρρυνσης της δημιουργίας κοινοπραξιών μεταξύ τους, με απώτερο στόχο, τη μετατροπή του Ελληνισμού σε μια "περιφερειακή οικονομική δύναμη".

    Οι δυνατότητες να επιτευχθεί ο στόχος αυτός είναι δεδομένες, τόνισε ο κ. Κυπριανού και εξήγησε ότι οι δυνατότητες αυτές είναι η γεωγραφική θέση Ελλάδας και Κύπρου, οι ιστορικοί δεσμοί των δυο χωρών με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής, στις οποίες κατοικούν και πολλοί Ελληνες, η οικονομική ανάπτυξη και τεχνογνωσία των δυο χωρών, καθώς και η εξαίρετη υποδομή που διαθέτουν.

    Ο κ. Κυπριανού τόνισε, εξάλλου, την ανάγκη υποστήριξης των επιχειρηματικών προσπαθειών των Κυπρίων και Ελλήνων της διασποράς και τη σημασία της αλληλοπληροφόρησης και της δημιουργίας οικονομικών στρατηγικών συμμαχιών μεταξύ των δυο χωρών.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [06] Πάγκαλος - Γκρόσμαν - Κυπριακό

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,24/09/1998 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου)

    Θέματα ασφάλειας, όπως το μορατόριουμ πτήσεων πάνω από την Κύπρο, συζητήθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση του ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Θεόωρου Πάγκαλου και του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών για Ευρωπαϊκά και Καναδικά Θέματα, Μαρκ Γκρόσμαν στη Νέα Υόρκη.

    Κατά τη συνάντηση, που διήρκεσε μια ώρα, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένων του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση, ο κ. Γκρόσμαν τη χαρακτήρισε "ουσιαστική και σημαντική", ενώ ερωτηθείς κατά πόσο επιτεύχθηκε πρόοδος στο θέμα του μορατόριουμ, είπε ότι όντως το θέμα συζητήθηκε, προσθέτοντας ότι πρόκειται για κάτι που "θέλουμε να εξετάσουμε".

    Ερωτηθείς κατά πόσο η τουρκική πλευρά θα αποδεχόταν το μορατόριουμ, ο κ. Γκρόσμαν παρέπεμψε στην πλευρά αυτή για απάντηση.

    Ανέφερε δε ότι συζητήθηκαν κάποιες "ιδέες", πάνω στις οποίες εργάζονται ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, και ο Ειδικός Συντονιστής στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, Τόμας Μίλερ.

    Σε ερώτηση για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Γκρόσμαν απέφυγε να απαντήσει σε όρους αισιοδοξίας ή απαισιοδοξίας, επισημαίνοντας ότι, "πρέπει να είμαστε πραγματιστές αναφορικά με αυτό, και ο πραγματισμός που πρέπει να έχουμε, είναι ότι όλοι πρέπει να εργαζόμαστε για τη σωστή λύση".

    Ο κ. Γκρόσμαν επανέλαβε τη θέση της χώρας του υπέρ μιας "διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας" και ερωτηθείς για τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών, δεδομένης της πρότασης Ντενκτάς για συνομοσπονδία, εξέφρασε απλώς την έντονη επιθυμία της χώρας του για επανέναρξη.

    Αναφερόμενος στον κ. Χόλπμπρουκ, ο κ. Γκρόσμαν είπε ότι ο Προεδρικός Απεσταλμένος επιθυμεί σοβαρά να εργαστει με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό, προσθέτοντας ότι ακριβώς αυτό είναι που γίνεται.

    Αργότερα σήμερα, ο κ. Χόλμπρουκ είχε χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη και τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Ισμαϊλ Τζεμ.

    Ερωτηθείς για τις ελληνοτουρκικές θέσεις, ο κ. Γκρόσμαν είπε ότι το θέμα συζητήθηκε και ανέφερε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν καλές σχέσεις μεταξύ των δυο γειτονικών χωρών, θέση που, όπως είπε, συμμερίζεται και ο κ. Πάγκαλος.

    Από την πλευρά του, ο κ. Πάγκαλος επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και κατρεληξε: "Ολα τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΓ/ΜΧ)

    [07] Χόλμπρουκ - Κληρίδης - Τζεμ

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,24/09/1998 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου)

    Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, αυτές τις ημέρες στη Νέα Υόρκη, για έναρξη μιας διαδικασίας για μείωση της έντασης και των στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο, η κατάσταση παραμένει ασαφής.

    Ο κ. Χόλμπρουκ συνάντηθηκε σήμερα για δεύτερη φορά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, ενώ προηγήθηκε συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ.

    Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που κράτησε μια περίπου ώρα και στην οποία παρευρέθηκαν ο Ειδικός Συντονιστής στο αμερικανικό ΥΠΕΞ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, δεν έγιναν δηλώσεις.

    Σύμφωνα με πληροφορίες δεν καρποφόρησαν οι δεσμεύσεις του κ. Χόλμπρουκ, ενώ η γενικότερη κατάσταση γύρω από τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού παραμένει ασαφής.

    Στο παρόν τουλάχιστον στάδιο δεν φαίνεται να υπάρχει άρση του αδιεξόδου, αλλά οι πηγές σημειώνουν ότι οι προσπάθειες βρίσκονται ακόμη στο αρχικό στάδιο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ)

    [08] Κληρίδης - Εθνική Επιτροπή Αμερ. Εξωτ Πολιτικής

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,24/09/1998 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, κάλεσε σήμερα τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών, για να εξευρεθεί λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, που μιλούσε σε 75μελές περίπου ακροατήριο σε εκδήλωση για το Κυπριακό, την οποία οργάνωσε η Εθνική Επιτροπή Αμερικανικής Εξωτερικής Πολιτικής, επεσήμανε την ανάγκη η διεθνής κοινότητα και κυρίως οι ΗΠΑ, να ασκήσουν πιέσεις στην τουρκική πλευρά και υπεραμύνθηκε του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξοπλίζεται.

    Τόνισε, ωστόσο, την ετοιμότητά του να αναβάλει την εγκατάσταση των πυραύλων S300, σε περίπτωση που αρχίσουν συνομιλίες για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.

    Επισημαίνοντας την τουρκική αδιαλλαξία στις προσπάθειες για εξεύρεση μιας λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι αυτή δεν είναι η λύση που επιδιώκει η τουρκική πλευρά και εξήγησε τη σημασία της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) τόσο για την Κύπρο, όσο και για την Τουρκία.

    Αναφερόμενος στην πρότασή του για αποστρατικοποίηση και στους εξοπλισμούς, ανέφερε ότι όσο ο τουρκικός στρατός κατοχής παραμένει στην Κύπρο, η Δημοκρατία θα συνεχίσει να εξοπλίζεται με όποια όπλα κρίνει απαραίτητα, χωρίς να υποκύπτει στις τουρκικές απειλές.

    Ερωτηθείς για το θέμα των S300, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι αν η άλλη πλευρά είναι έτοιμη να επαναρχίσει συνομιλίες επί της ουσίας του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), ό ίδιος θα ανέβαλλε επ'αόριστο την εγκατάστασή τους.

    Αν εξάλλου, πρόσθεσε, η άλλη πλευρά καθόταν να συζητήσει αυτό που τα ΗΕ καλούν τις δυο πλευρές στην Κύπρο να κάνουν, δηλαδή να μειώσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις και τους εξοπλισμούς και πάλι η άφιξη των πυραύλων θα ανεβάλλετο, μέχρι την επίτευξη συμφωνίας για περιορισμό των εξοπλισμών.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης κατέστησε, ωστόσο, σαφές ότι αν αυτές οι προϋποθέσεις δεν εκπληρωθούν, τότε δεν θα συμφωνούσε για αναβολή, μόνο και μόνο εξαιτίας των τουρκικών απειλών.

    Αναφερόμενος στο ρόλο της διεθνούς κοινότητας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού εξαρτώνται και από το πόσο έντονα αυτή και ειδικότερα οι ΗΠΑ, ενεργήσουν προς την πλευρά της Τουρκίας, ώστε να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να υπακούσει στη θέληση της διεθνούς κοινότητας και να παρακαθήσει σε ειλικρινείς συνομιλίες, στα πλαίσια των παραμέτρων που έθεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Αναφερόμενος στην αυριανή του ομιλία στη Γενική Συνέλευση, ο κ. Κληρίδης επεσήμανε ότι με αυτή θα καλέσει τον Τ/Κ ηγέτη να εργαστεί μαζί του για μια λύση βασιζόμενη στις παραμέτρους των ΗΕ, η οποία θα είναι επωφελής και για τις δυο κοινότητες.

    Εκφράζοντας την υποστήριξή του προς τις διακοινοτικές επαφές, ιδίως των νέων, ανέφερε ότι η απουσία τους δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και δεν αποτελεί υγιή βάση για μια μελλοντική ομοσπονδία, ενώ επέκρινε τον Τ/Κ ηγέτη για τα εμπόδια που παρεμβάλλει σε τέτοιες επαφές.

    Ερωτηθείς για το θέμα της ένταξης στην ΕΕ, ο Πρόεδρος Κληρίδης την υποστήριξε τόσο για την Κύπρο, όσο και για την Τουρκία, εξηγώντας ότι σε τέτοια περίπτωση, οι Ε/Κ θα ένιωθαν περισσότερη ασφάλεια, αναφορικά με τον κίνδυνο προέλασης των τουρκικών στρατευμάτων.

    Εξάλλου, πρόσθεσε, και οι Τ/Κ θα ένιωθαν περισσότερο ασφαλείς απέναντι των Ε/Κ, που αποτελούν και την πλειοψηφία στο νησί και τόνισε τη σημασία των διεθνών εγγυήσεων και μιας διεθνούς δύναμης που θα επέβλεπε την εφαρμοφγή μιας συμφωνίας.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης διαβεβαίωσε στο σημείο αυτό για την προθυμία της κυβέρνησης να καταβάλει το οικονικό κόστος μιας τέτοιας δύναμης.

    Επισημαίνοντας δε ότι η Τουρκία συνεχίζει να αγνοεί τα ψηφίσματα των ΗΕ για την Κύπρο, υπογράμμισε το γεγονός ότι η χώρα αυτή αναγνώρισε και στηρίζει το ψευδοκράτος.

    Η Εθνική Επιτροπή Αμερικανικής Εξωτερικής Πολιτικής ιδρύθηκε το 1974 και είναι ένας μη κερδοσκοπικός, εθελοντικής βάσης οργανισμός, που έχει στόχο την ενημέρωση για τα διεθνή προβλήματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

    Ο Ειδικός Συντονιστής στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, Τόμας Μίλερ και ο τέως Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ, όπως και αριθμός πρέσβεων, ακαδημαϊκών και άλλων προσωπικοτήτων, ήσαν μεταξύ του ακροατηρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΓ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 24 September 1998 - 20:46:08 UTC