Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-09-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ελληνική Παρουσία '98"
  • [02] Χουριέτ - Υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου
  • [03] Κογκρέσο - Κυπριακό - Εκθεση
  • [04] Κυπριανού - Επιστολές - Κυπριακό
  • [05] Ρωσία - Διαφωνεί με συνομοσπονδία
  • [06] Βασιλείου - ΕΕ - Κύπρος - Συζήτηση
  • [07] Τράπεζα Κύπρου - Νέα Υόρκη - Γραφείο
  • [08] Τζεμ - Πρόταση Ντενκτάς

  • [01] "Ελληνική Παρουσία '98"

    Λευκωσία,Κύπρος,23/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εβδομάδα προβολής ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών με το γενικό τίτλο "Ελληνική Παρουσία '98" διοργανώνει ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου από τις 24 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου στη Λευκωσία, στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Κέντρου Χονδρικού Εμπορίου (IMC).

    Στην έκθεση θα λάβουν μέρος πάνω από 140 επιχειρήσεις και οι κατηγορίες εκθεμάτων θα περιλαμβάνουν είδη διατροφής, ποτά, ζωοτροφές, πρώτες ύλες, δομικά υλικά, μέταλλα, προϊόντα ένδυσης, κοσμήματα και οικιακά είδη. Θα παρουσιαστούν επίσης μεγάλες εταιρείες παροχής υπηρεσιών, όπως της ναυτιλιακής "Μινωικές Γραμμές Α.Ε.".

    Στην εβδομάδα προβολής ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών θα λάβουν μέρος Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια καθώς και Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις διαφόρων περιοχών της Ελλάδας, όπως της Θεσσαλίας, της Πιερίας, της Σάμου, των Δωδεκανήσων και του Εβρου.

    Θα λάβει επίσης μέρος ο Σύνδεσμος Κρήτης καθώς και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας με ομαδικά περίπτερα, στα οποία θα εκτίθενται τα προϊόντα των εταιρειών - μελών τους.

    Τον εκθεσιακό χώρο θα επισκεφθεί μετά από πρόσκληση του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου ένας σημαντικός αριθμός εμπορικών επισκεπτών από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου σήμερα, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Κυριάκος Ροδουσάκης, εξήρε την προσπάθεια του Ελληνικού Οργανισμού, σημειώνοντας ότι στοχεύει στη συνεχή διεύρυνση και εμπλουτισμό της ελληνικής εμπορικής παρουσίας στην Κύπρο.

    Σημείωσε επίσης την αξιόλογη δραστηριότητα του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ) της Ελλάδας, στη συνεργασία και προώθηση προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι μια δραστηριότητα που η Ελλάδα επιθυμεί να προωθήσει και στην Κύπρο.

    Εξέφρασε, τέλος, την ευχή όπως ο εμπορικός κόσμος της Κύπρου επωφεληθεί και προχωρήσει σε πράξεις συνεργασίας με τους εκθέτες.

    Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου, Γιάννης Τζεν, εξέφρασε την επιθυμία για στρατηγικό σχέδιο συνεργασίας Κύπρου - Ελλάδας, για προώθηση ελληνικών προϊόντα σε τρίτες χώρες όπου η Κύπρος έχει τους δικούς της πυρήνες επιρροής.

    Είπε επίσης ότι η Ελλάδα, "μπορεί να αποτελέσει την πιο σημαντική βάση για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων των κυπριακών επιχειρήσεων στα κράτη των Βαλκανίων, του Εύξεινου Πόντου, στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο αλλά και στην Αφρική, την Αμερική και την Ασία".

    Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προώθησης Επώνυμων Προϊόντων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΕ, Ιωάννης Ξερνετόπουλος, αναφέρθηκε στη σημασία προώθησης του επώνυμου προϊόντος μέσα στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης.

    "Πρέπει και απαιτείται να δημιουργήσουμε ανταγωνιστικά προϊόντα" αλλά και εκείνες τις προϋποθέσεις ανταγωνισμού, "όπως η παραγωγή μέσης επιχείρησης, και η δημιουργία επώνυμου προϊόντος "με ταυτότητα", είπε.

    Πρόσθεσε ακόμα ότι "ο Σύνδεσμος Προώθησης Ελληνικών προϊόντων σε συνεργασία με τον ΟΠΕ κάνει ειδικές μελέτες για να φέρει κοντά όσους επιχειρηματίες θέλουν να δημιουργήσουν επώνυμα προϊόντα".

    Η είσοδος στην έκθεση θα είναι ελεύθερη. Από τις 10.00 - 13.00 θα είναι ανοικτή μόνο για εμπορευόμενους και από τις 18.00 - 22.00 για το κοινό.

    Τα εγκαίνια της "Ελληνικής Παρουσίας '98", που θα πραγματοποιηθούν στις 24 Σεπτεμβρίου στις 19.00 στο IMC, θα τελέσει ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σπύρος Κυπριανού.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΧ)

    [02] Χουριέτ - Υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου

    Λευκωσία,Κύπρος,23/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Τουρκία θα αναγκαστεί να καταβάλει αποζημίωση εννέα δισεκατομμυρίων δολαρίων αν όλοι οι Ε/Κ πρόσφυγες προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Χουριέτ".

    Ο αρθρογράφος της εφημερίδας, Ζεϊνέλ Λουλέ, σημειώνει ότι "το συναλλαγματικό απόθεμα της Τουρκίας είναι 20 δισεκατομύρια" και επισημαίνει ότι "αν η Τουρκία αναγκαστεί να καταβάλει αποζημίωση, σημαίνει ότι θα καταβάλει το ήμισυ του συναλλαγματκού της αποθέματος".

    Προσθέτει μάλιστα ότι "αν καθυστερήσει στην καταβολή, θα επιβαρυνθεί με τόκο 8%".

    "Πρόκειται για δικά σας και δικά μας χρήματα", σημειώνει ο αρθρογράφος. Ο Ζεϊνέλ Λουλέ καταλήγει σε αυτούς τους υπολογισμούς με βάσει την απόφαση του ΕΔΑΔ για την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου.

    Αναφέρει ότι σε χονδρές γραμμές η αξία της ακίνητης περιουσίας της Τιτίνας Λοιζίδου το 1974 ήταν 137.000 λίρες Κύπρου και ότι το ΕΔΑΔ υπολόγισε μια απόδοση σε σχέση με την αξία σε ποσοστό 2.17%, και ως εκ τούτου το ύψος των αποζημιώσεων για την περιουσία έφτασε στις 300.000 λίρες Κύπρου.

    Επομένως, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, βάσει των ίδιων υπολογισμών, η αξία των Ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα ήταν το 1974 δύο δισεκατομύρια λίρες Κύπρου (4 δισεκατομύρια δολάρια) και ως εκ τούτου με τη λογική της απόφασης του Δικαστηρίου, οι αποζημιώσεις σε σχέση με τις Ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα είναι 8.720.000.000. δολάρια.

    Υπενθυμίζοντας ότι το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία σε πρόστιμο 900.000 δολάρια βάσει του πρώτου Πρωτοκόλλου (Αρθρο 1) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ), ο αρθρογράφος σημειώνει ότι "με την υιοθέτηση του άρθρου αυτού, το Δικαστήριο επέλυσε το Κυπριακό πρόβλημα που δεν μπόρεσαν να επιλύσουν τα Ηνωμένα Εθνη".

    Επισημαίνει πως η απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Λοϊζίδου μπορεί να αποτελέσει δεδικασμένο.

    Ο αρθρογράφος διερωτάται αν η Τουρκία θα πρέπει να καταβάλει την αποζημίωση των 900.000 δολαρίων στη Λοϊζίδου και θα πρέπει να καταβάλει στους Ε/Κ πρόσφυγες 9 δισεκατομύρια δολάρια σε περίπτωση που προσφύγουν όλοι στο ΕΔΑΔ.

    "Αν (η Τουρκία) αποδεχτεί κάτι τέτοιο, τότε αυτό σημαίνει ότι αποδέχεται τις θέσεις ότι έχει καταλάβει το βορρά, μια θέση που αρνείται από την αρχή", γράφει και υποστηρίζει ότι "το ποσό αυτό δεν μπορεί να καταβληθεί".

    Ωστόσο επισημαίνει τον κίνδυνο αποβολής της Τουρκίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί με την απόφαση του ΕΔΑΔ.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΑ/ΜΧ)

    [03] Κογκρέσο - Κυπριακό - Εκθεση

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,23/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι προσγειώσεις στην Κύπρο ελληνικών και τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών στα μέσα Ιουλίου συνέτειναν στην αύξηση "της έντασης στην περιοχή κι επιπρόσθετα περιέπλεξε τις προσπάθειες για επίτευξη διζωνικής, δικοινοτικής λύσης στο νησί".

    Αυτό αναφέρει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, στη διμηνιαία του έκθεση προς το Κογκρέσο για την πρόοδο στο Κυπριακό, προσθέτοντας ότι "παρά ταύτα, εντείναμε τις προσπάθειές μας για επανέναρξη της διαδικασίας διαπραγματεύσεων".

    Στην έκθεσή του, που καλύπτει την περίοδο 1 Ιουνίου - 31 Ιουλίου, ο κ. Κλίντον σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι "αντιπρόσωποι των ΗΠΑ επεσήμαναν την ανησυχία μου στους ηγέτες των δύο κυπριακών κοινοτήτων, καθώς και σε Ελληνες και Τούρκους αξιωματούχους και κάλεσαν όλες τις πλευρές να συνεντρωθούν σε τρόπους για να γίνουν εκείνα τα βήματα, που θα οδηγήσουν σε λύση του κυπριακού προβλήματος".

    Ο κ. Κλίντον αναφέρει ότι "ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αναν, εξέδωσε δύο εκθέσεις για την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΣΥΠ) και την αποστολή καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ στην Κύπρο".

    "Εκτοτε", προσθέτει, "το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε δύο ψηφίσματα, το ένα ανανεώνοντας την αποστολή της ΟΥΝΦΙΣΥΠ για εξάμηνη περίοδο, και το άλλο υποστηρίζοντας τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα".

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [04] Κυπριανού - Επιστολές - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,23/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την έντονη διαμαρτυρία του για την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, σε επιστολές του προς τα κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών, των ΗΠΑ και της Ρωσίας, καθώς και προς τους διεθνείς κοινοβουλευτικούς οργανισμούς.

    Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι η τεχνητή διαίρεση του νησιού έχει επιβληθεί από τον τουρκικό κατοχικό στρατό, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών αποφάσεων και ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας ότι αποτέλεσμα τούτου είναι η κατάφωρη παραβίαση των πιο βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι ελευθεριών των Κυπρίων πολιτών.

    Επεσήμανε, επίσης, την πολιτική εθνικού ξεκαθαρίσματος που εφαρμόζει η Τουρκία στα κατεχόμενα, που περιλαμβάνει την εισροή χιλιάδων εποίκων, τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων και τη λεηλάτηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα.

    Αυτά τα εγκλήματα, υπογράμμισε, λαμβάνουν χώρα, ενώ η ανθρωπότητα γιορτάζει την πεντηκοστή επέτειο από την υιοθέτηση της Παγκόσμιας Διακήρυξης περί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι τον τελευταίο χρόνο, η τουρκική αδιαλλαξία έχει φθάσει στο αποκορύφωμά της με την απαίτηση της τουρκικής πλευράς να επιτευχθεί λύση συνομοσπονδίας δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο.

    Οι προτάσεις αυτές, τόνισε, αντιτίθενται στο διεθνές δίκαιο, στο Χάρτη και στις σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, επισημαίνοντας ότι, ως εκ τούτου, το Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ευρωπαϊκή Ενωση και αρκετές κυβερνήσεις απέρριψαν τις προτάσεις αυτές, εκδίδοντας ταυτόχρονα σχετικές ανακοινώσεις.

    Στη συνέχεια, ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι η νέα αυτή τουρκική κίνηση ανησυχεί την πλευρά μας ιδιαίτερα, διότι δείχνει ότι η Αγκυρα παραμένει αρνητική και διατεθειμένη να τορπιλλίσει όλες τις προσπάθειες για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, η οποία μπορεί να επιτευχθεί όταν κι εφόσον η Τουρκία πεισθεί ότι δεν μπορεί να αγνοεί τη συλλογική θέληση της διεθνούς κοινότητας, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των συλλογικών της οργάνων.

    Προς το σκοπό αυτό, τόνισε, οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν ιδιαίτερη υποχρέωση κι ευθύνη.

    Τέλος, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διεθνής κοινότητα θα σταθεί αρωγός και υποστηρικτής των προσπαθειών της Κύπρου για την επικράτηση του δικαίου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [05] Ρωσία - Διαφωνεί με συνομοσπονδία

    Λευκωσία,Κύπρος,23/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Ρωσία διαφωνεί με την εγκαθίδρυση συνομοσπονδίας δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο.

    Οπως δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων "Νόβοστι" ο εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Βλαντιμίρ Ραχμάνιν, η δημιουργία συνομοσπονδίας στην Κύπρο, που αποτελεί εισήγηση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, αντίκειται πλήρως στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το Κυπριακό και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979.

    Ο κ. Ραχμάνιν τόνισε ότι είναι γνωστό πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο τελευταίο του ψήφισμα τον Ιούνιο για την Κύπρο με αριθμό 1179, επιβεβαίωσε ότι "η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να βασίζεται σε ένα κράτος με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία υπηκοότητα, και ότι θα πρέπει να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα του κράτους αυτού, μέσα στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας".

    "Αυτό αποδεικνύει", συνέχισε, "ότι η πρόταση του κ. Ντενκτάς αντίκειται στις παραμέτρους των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ" και ότι είναι "αντιπαραγωγική και τίποτε περισσότερο από μία ακόμη προσπάθεια για αναγνώριση" του ψευδοκράτους.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [06] Βασιλείου - ΕΕ - Κύπρος - Συζήτηση

    Λευκωσία,Κύπρος,23/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα την καταστήσει μιαν πιο ασφαλή κι ευτυχισμένη χώρα για όλους τους Κυπρίους και αφ' εαυτής θα αποτελεί παράγοντα που θα συμβάλει σημαντικά στη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ, Γιώργος Βασιλείου, μιλώντας σήμερα σε διήμερο συνέδριο, που πραγματοποιείται στη Βόννη από τη γερμανική Ομοσπονδιακή Ακαδημία για Πολιτική Ασφάλεια, κύριο θέμα της οποίας είναι η πορεία της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ.

    Ο κ. Βασιλείου αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την πορεία για ένταξη στην ΕΕ, επισημαίνοντας και την ευθύνη της τουρκικής πλευράς για την εκκρεμότητα του Κυπριακού και για τη μη συμμετοχή των Τ/Κ στη διαπραγματευτική ομάδα της Κύπρου.

    Αναφερόμενος στην ένταση που επικρατεί στις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο κ. Βασιλείου είπε ότι η λύση του Κυπριακού θα συμβάλει σημαντικά στην επίλυση άλλων θεμάτων, που πιθανόν να υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών, και θα μετατρέψει την περιοχή αυτή σε περιοχή συνεργασίας και ειρηνικής ανάπτυξης.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [07] Τράπεζα Κύπρου - Νέα Υόρκη - Γραφείο

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,23/09/1998 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου)

    Το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη των εργασιών του Γραφείου Αντιπροσωπείας της στη Νέα Υόρκη, το οποίο θεωρεί ως "το πρώτο σταθερό βήμα" προς τη διεθνοποίησή του.

    "Θεωρούμε την έναρξη των εργασιών αυτού του γραφείου ως πρόκληση για την Τράπεζα", είπε ο Αντιπρόεδρος του Συγκροτήματος Χρήστος Παντζαρής, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εδώ στη Νέα Υόρκη.

    Σημείωσε δε ότι "μας προσφέρει την ευκαιρία να αντιπροσωπευόμαστε στο πιο σημαντικό οικονομικό κέντρο του κόσμου".

    Οπως είπε, το Γραφείο θα διατηρεί στενές σχέσεις με την κυπριακή κι ελληνική κοινότητα και σημείωσε ότι στοχεύει στο να τους δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες για τις οικονομικές, πολιτιστικές και άλλες εξελίξεις στην Κύπρο.

    Ταυτόχρονα, στοχεύει στο να αναπτύξει σχέσεις με διεθνείς τραπεζικούς οργανισμούς, υπεράκτιες εταιρείες κι επενδυτές.

    Ο κ. Παντζαρής σημείωσε ότι αριθμός αμερικανικών υπεράκτιων εταιρειών λειτουργούν από την Κύπρο και είπε ότι η Τράπεζα επιθυμεί την ανάπτυξη του τομέα αυτού.

    Ανέφερε, επίσης, ότι το Συγκρότημα "θα μελετήσει την αγορά και μετά θα αποφασίσει πότε θα αρχίσει πλήρεις τραπεζικές δραστηριότητες στις ΗΠΑ", σημειώνοντας ότι έτσι έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου σήμερα λειτουργούν 13 παραρτήματα, τα οποία μέχρι το έτος 2000 θα αυξηθούν σε 25.

    Το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου λειτουργεί ήδη οκτώ παραρτήματα στη Βρετανία, κυρίως για τους Κυπρίους κι Ελλαδίτες ομογενείς, κι έχει Γραφεία Αντιπροσωπείας στην Αυστραλία, τη Νότιο Αφρική και τη Ρωσία.

    Τέλος, ο κ. Παντζαρής αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα του Συγκροτήματος για το πρώτο εξάμηνο αυτού του χρόνου, κατά το οποίο τα λειτουργικά κέρδη έφθασαν στα 28.5 εκατομμύρια λίρες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [08] Τζεμ - Πρόταση Ντενκτάς

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,23/09/1998 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου)

    Η πρόταση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για συνομοσπονδία είναι πρόταση "για ενότητα", ισχυρίστηκε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαϊλ Τζεμ, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι συνάδει με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο.

    Εξάλλου σε ερωτήσεις Ε/Κ δημοσιογράφων στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, εάν η Τουρκία θα ήταν πρόθυμη να αποδεκτεί ένα μορατόριουμ πτήσεων πολεμικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο ο κ. Τζεμ απάντησε: "Γιατί;".

    Ερωτηθείς αναφορικά με την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για αποστρατιωτικοποίηση, ο κ. Τζεμ αναφέρθηκε στην πρόταση του κ. Ντενκτάς για συνομοσπονδία, τονίζοντας ότι "είναι εποικοδομητική, διότι είναι για την ενότητα, όχι για τη διχοτόμηση".

    Ο κ. Τζεμ υποστήριξε πως "όταν μιλούμε για ψηφίσματα του ΟΗΕ δεν θα πρέπει να τα βλέπουμε ως πολύ άκαμπτα, αλλά να δούμε την ουσία τους".

    Θα ήταν "πολύ πιο σοφό", είπε να δει κανείς την ουσία των ψηφισμάτων, "αντί να επιμένει στις λέξεις κάποιων ψηφισμάτων, που αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά και μη λειτουργικά μέσα σε 25 χρόνια".

    Εξέφρασε, εξάλλου, την πεποίθηση ότι θα πρέπει να δει κανείς σε τί στοχεύουν τα ψηφίσματα, επισημαίνοντας ότι "στοχεύουν στην ενότητα, μιαν αμοιβαία αποδεκτή λύση, διότι όταν μιλούμε για τα ψησφίσματα, δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ότι όλα εκείνα τα ψηφίσματα είναι για αμοιβαία αποδοχή".

    "Η αμοιβαία αποδοχή" και "η κατανόηση", συνέχισε, "είναι πολύ σημαντικό συστατικό για όλα τα ψηφίσματα", προσθέτοντας ότι "αυτό που πρότεινε ο κ. Ντενκτάς" συνάδει "με την ουσία αυτού που υποτίθεται όλες οι πλευρές υποστηρίζουν και συνάδει με την ουσία των ψηφισμάτων του ΟΗΕ".

    Εξέφρασε, τέλος, την πεποίθηση ότι "θα πρέπει να γίνει πιο σοβαρή σκέψη", όσον αφορά την πρόταση του κ. Ντενκτάς για συνομοσπονδία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 23 September 1998 - 18:46:48 UTC