Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-09-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Επαλξη Ανασυγκρότησης του Κέντρου - Ιδρυση
  • [03] Πρόεδρος ΕΤΕΚ - Εταιρία Τhanos Hotel - Απόφαση Ανωτάτου
  • [04] Κυπριανού - Επιστολή Ζιουγκάνοφ
  • [05] Τσοχατζόπουλος - Ρόμπερτσον
  • [06] Ετήσια Γενική Συνέλευση - ΕΒΕ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,16/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     87.72  (-0.17)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 1,377,238
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £   631,037  103.05 (-0.16)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   159,871   58.49 (-0.12)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £    29,099   59.56 (-0.43)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £     3,670   83,12 (-0.61)
    
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   264,178   71.69 ( 0.48)
            Εμπορικές Εταιρείες        £     8,372   41.03 (-0.92)
            Αλλες Εταιρείες            £    13,920   76.84 ( 0.79)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΑ)

    [02] Επαλξη Ανασυγκρότησης του Κέντρου - Ιδρυση

    Λευκωσία,Κύπρος,16/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με σύνθημα "Να κτίσουμε μιαν πυραμίδα αξιών" ανακοινώθηκε σήμερα η ίδρυση του πολιτικού σχήματος "Επαλξη Ανασυγκρότησης του Κέντρου (ΕΠΑΚΕ)".

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο εκπρόσωπος της ΕΠΑΚΕ Κύπρος Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι "κεντρικά στοιχεία της πολιτικής του νέου σχήματος πρέπει να είναι η ισονομία των πολιτών, η αξιοκρατία, η αρχή της νομιμότητας, ίσες ευκαιρίες ανάπτυξης για όλους σε πνεύμα αλληλεγγύης, τόνωση του ενδιαφέροντος του πολίτη για τα κοινά και η αφοσίωση στον τόπο".

    "Εν ολίγοις", είπε, "μια κοινωνία δικαιοσύνης και ισότητας, με πλήρη σεβασμό των πολιτών και της ανθρώπινης ελευθερίας", επισημαίνοντας ότι "αυτά είναι και τα κοινά στοιχεία του σημερινού κεντρώου χώρου της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας στον ευρωπαϊκό χώρο γενικά".

    Ο κ. Χρυσοστομίδης σημείωσε ότι "η πολιτική και κομματική ζωή στην Κύπρο βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο" και ότι ο χώρος του κέντρου "βρίσκεται σε κρίση", πράγμα που επιβάλλει την υποβολή συγκεκριμένων εισηγήσεων, για "προσδιορισμό των στοιχείων με βάση τα οποία θα μεταβάλει τις δομές και τον τρόπο που πολιτεύεται, ώστε να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες ως σύγχρονος χώρος που αξιώνει το δικό του πρωταγωνιστικό ρόλο".

    Χαρακτήρισε, εξάλλου, "ιστορική αναγκαιότητα" την ανανέωση της πολιτικής ζωής και εξήγησε ότι η ΕΠΑΚΕ αποτελείται από "μια μεγάλη ομάδα ενεργών κι ελεύθερων πολιτών, που συσπειρωθήκαμε και στοχεύουμε να διαδραματίσουμε εποικοδομητικό και δημιουργικό ρόλο στο χώρο του κέντρου".

    Ο κ. Χρυσοστομίδης τόνισε ότι "δεν είμαστε ούτε στοχεύουμε να γίνουμε κόμμα", σημειώνοντας ότι "είμαστε πολίτες που νοιώθουν την υποχρέωση να συμβάλουν στην ανασυγκρότηση του χώρου στον οποίο θέλουν να ανήκουν, με απόψεις και εισηγήσεις".

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Χρυσοστομίδης τόνισε ότι στόχος του νέου σχήματος είναι η συσπείρωση και "όχι να υπάρξει πολυδιάσπαση" του χώρου του κέντρου.

    Είπε, επίσης, ότι αύριο έχει προγραμματιστεί συνάντηση με το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ και ότι οι επαφές με την ηγεσία του ΔΗΚΟ θα συνεχιστούν.

    Κληθείς να αναφέρει εάν μέχρι στιγμής υπήρξε ανταπόκριση, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι είναι "δύσκολο να μετρηθεί αυτή τη στιγμή", επισημαίνοντας ότι "οι συμμετέχοντες προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους" και "θέλουν κάτι το νέο", αφού αμφισβητούν την παρούσα κατάσταση.

    Σε κείμενο με τίτλο "Προτάσεις και Αρχές" του σχήματος, που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης, σημειώνεται ότι η συμμετοχή στην πολιτική και κομματική ζωή απαιτεί από τον κάθε πολιτικό και τα κόμματα προτάσεις για τα θέματα που απασχολούν μια σύγχρονη κοινωνία.

    Αυτές οι προτάσεις, συνεχίζει το κείμενο, προϋποθέτουν συνολική θεώρηση της ζωής και της κοινωνίας, προσθέτοντας ότι η πολιτική και κομματική δράση επιβάλλεται να έχουν πρωταρχικό στόχο την ενδυνάμωση κι εξυγίανση της δημοκρατίας, ως πλαισίου λειτουργίας της κοινωνίας και ανάπτυξης του ανθρώπου - πολίτη, και την επίτευξη του κοινού καλού.

    Οσον αφορά το Κυπριακό, τονίζεται στο κείμενο ότι το εθνικό παραμένει το πρωταρχικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος και χρειάζεται πολυμέτωπος αγώνας.

    Σημειώνεται ότι η στενή συνεργασία με την Ελλάδα, η κατοχύρωση της ευρωπαϊκής προοπτικής και η διατήρηση του Κυπριακού στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ αποτελούν βασικούς πυλώνες.

    Τονίζεται, εξάλλου, η ανάγκη ενίσχυσης των θεσμών και των δομών που δημιουργούν ελεύθερους πολίτες, που εμπεδώνουν το αίσθημα ισοπολιτείας και αξιοκρατίας, κι ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, ώστε να ενισχυθεί η θέση μας και η βούληση του λαού για διεκδίκηση των δικαίων του.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [03] Πρόεδρος ΕΤΕΚ - Εταιρία Τhanos Hotel - Απόφαση Ανωτάτου

    Λευκωσία,Κύπρος,16/09/1998 (ΚΥΠΕ - Δήμος Πρωτοπαπάς)

    Ως ιδιάιτερα ευεργετική για το περιβάλλον, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ Νίκος Μεσαρίτης, τη σημερινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ακυρώσει τις χαλαρώσεις και την άδεια οικοδομής που εξασφάλισε η εταιρία Thanos Hotels, στο ξενοδοχείο της στην περιοχή Ασπρόκρεμμος στην Πάφο.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο κ. Μεσαρίτης ανέφερε ότι, "η διάσταση της απόφασης είναι ιδιαίτερα ευεργετική για το περιβάλλον και το τοποθετεί πλεόν στην προστασία θεσμικών οργάνων αλλά και της ίδιας της δικαιοσύνης και δίδει δικαιώματα στους πολίτες να υπερασπίζονται το περιβάλλον".

    "Με την απόφαση περνά στη συνείδηση των πολιτών ότι οι χαλαρώσεις δεν έχουν σχέση με τη χρηστή διοίκηση και κακώς παραχωρούνται", σημείωσε ο κ. Μεσαρίτης.

    "Ταυτόχρονα η απόφαση περιγράφει τους ρόλους του Επιμελητηρίου όπως αυτοί καθορίζονται στη σχετική νομοθεσία, μέσα σε μια δικαστική απόφαση και άρα προσδίδει το ανάλογο κύρος στον οργανισμό του ΕΤΕΚ ως συμβούλου της πολιτείας, αλλά και εκπροσώπου των πολιτών στα θέματα ανάπτυξης", παρατήρησε.

    Ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ σημείωσε εξάλλου ότι "κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τις παρεκλήσεις που εδόθηκαν στη Thanos Hotel ορισμένοι χρησιμοποίησαν την οδό των εύκολων επιχειρημάτων ότι, η προσπάθεια είχε αλλότριους σκοπούς και ότι εξυπηρετούσε σκοπιμότητες".

    Εξέφρασε την άποψη ότι, "αυτά τα πρόσωπα πρέπει να απολογηθούν" και πρόσθεσε ότι, "το Επιμελητήριο αφιερώνει αυτήν την απόφαση, και θεωρεί ότι ο δικαστής στην ουσία την αφιερώνει, διότι αυτός την έχει λάβει, στους ανθρώπους οι οποίοι ανέπτυξαν την περιβαλλοντική συνείδηση στην Κύπρο και βοήθησαν το ΕΤΕΚ να αντιληφθεί τις δικές ευθύνες".

    "Παρά το γεγονός ότι η ταυτόχρονη προσφυγή του Σωματείου 'Φίλοι του Ακάμα' εχει απορριφθεί, εμείς θεωρούμε και τις δύο προσφυγές μία και μόνη, ως συγκοινωνούντα δοχεία, και ότι είτε η μία προσφυγή επετύχαινε είτε η άλλη τα αποτελέσματα που επεδίωκαν ήταν τα ίδια", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μεσαρίτης.

    "Επίσης αισθανόμαστε ότι αυτή η απόφαση πρέπει να αφιερωθεί στους 5.000 μηχανικούς που έδειξαν εμπιστοσύνη και στήριξαν τα εκλελεγμένα σώματα στον αγώνα τους εναντίον των παρεκκλίσεων, αλλά να αφιερωθεί και στους απλούς πολίτες που είναι ιδιοκτήτες αυτού του τόπου και των οποίων τα δικαίωματα ορισμένες φορές παραβιάζονται βάναυσα", σημείωσε.

    "Η αναφορα του Δικαστή στην αξία του περιβάλλοντος είναι συγκινητική, τιμά την κυπριακή δικαιοσύνη και οι ορισμοί που δίδει θεωρώ ότι πρέπει να μεταφερθούν από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αυτούσιοι προς το κοινό για να πληροφορηθεί σχετικά", πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ.

    "Η σημερινη μέρα είναι σημαντική τόσο για το Επιμελητήριο, γιατί καθορίζει το μέγεθος των ευθυνών του, όσο και για το κυπριακό φυσικό περιβάλλον, ιδιαίτερα για τον Ακάμα για τον οποίο ο Δικαστής φροντίζει να κάνει ειδική αναφορά στην αξία του και την ανάγκη προστασίας του", σημείωσε.

    Σε ερώτηση για το ποιές θα είναι οι επιπτώσεις μετά και την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ο κ. Μεσαρίτης είπε ότι "οι επιπτώσεις θα πρέπει να απασχολήσουν το Υπουργικό, τον Διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας και τον Επαρχο.

    "Αυτοί οφείλουν και έχουν το ηθικό χρέος να σταθούν απέναντι στο Επιμελητήριο με το σεβασμό που του όφειλαν και δεν του τον επρόσφεραν τη στιγμή που επροβάλλοντο τα επιχειρήματα και οι ανησυχίες", παρατήρησε ο κ. Μεσαρίτης.

    Ανέφερε επίσης ότι αναμένεται ο καθορισμός σοβαρής πολιτικής πάνω στα θέματα της ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι είναι θέμα πολιτικής ευθυξίας και σοβαρότητητας ποιές αποφάσεις πρέπει να ληφθούν σχετικά με το ίδιο το ξενοδοχείο.

    "Εμείς θα τηρήσουμε μιαν απόσταση προστατεύοντας το Επιμελητήριο από συμπεριφορά εμπάθειας αλλά ταυτόχρονα, γνωρίζουμε τί σημαίνει ακύρωση της απόφασης για χαλάρωση και ακύρωση της άδειας οικοδομής", δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ.

    Επεσήμανε ότι ο Επαρχος Πάφου, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και ο Γενικός Εισαγγελέας έχουν ευθύνη να ελέγξουν ούτως ώστε σήμερα στο χώρο του ξενοδοχείου να μην υπάρχει οποιαδήποτε παρανομία. "Οποιαδήποτε εργασία στον χώρο οικοδομής είναι από σήμερα παράνομη", τόνισε ο κ. Μεσαρίτης.

    Σε ερώτηση κατά πόσον θα πρέπει να επιστραφούν στο δημόσιο χρήματα τα οποία σχετίζονται με χαλαρώσεις και αλλαγές των συντελεστών δόμησης ο κ. Μεσαρίτης είπε ότι "αυτή η εισήγηση που αφορά γενικά το θέμα των χαλαρώσεων δεν εκπηγάζει άμεσα από την απόφαση του Δικαστηρίου για την υπόθεση της Thanos Hotels".

    "Δεν θέλουμε να μετρήσουμε τη βλάβη στο περιβάλλον με χρηματικά ποσά. Εμείς θεωρούμε ότι η οικονομική πτυχή των χαλαρώσεων είναι άλλο θέμα και μπορεί να συζητείται με οποιανδήποτε ανάλογη ανταλλαγή προς το δημόσιο", σημείωσε.

    "Η περιβαλλοντική βλάβη όμως δεν μπορει να αντιμετωπίζεται με άλλον τρόπο παρά με σωστές επιστημονικές επεμβάσεις οι οποίες όταν συνοδεύουν μια ανάπτυξη την κάνουν ορθή και φιλική προς το περιβάλλον", παρατήρησε.

    Σημειώνοντας ότι ενώ το θέμα πέρασε έγκαιρα με πρωτοβουλία των Φίλων του Ακάμα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος δύο φορές, και άρα η βλάβη στο περιβάλλον θα μπορούσε να αποτραπεί, "εντούτις η αντιμετώπιση της Βουλής ήταν μή αποτρεπτική".

    Ανέφερε εξάλλου ότι το θέμα ειγέρθη και στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής ως θέμα παράνομων κατασκευών γιατί επιπρόσθετα από το πρόβλημα της χαλάρωσης υπήρχαν πλέον και παραβιάσεις της πολεοδομικής άδειας και της άδεια οικοδομής με την ανέγερση τετραόροφων οικοδομών.

    "Η Επιτροπή Εσωτερικών ακόμη να αποφασίσει και να ασκήσει τον έλεγχό της επί του θέματος ενώ, συζητήθηκε το θέμα σε αρκετές συνεδριάσεις, και το αξιοσημείωτο είναι ότι σε αυτές τις επιτροπές υπάρχουν πρόσωπα με γνώσεις τουλάχιστον νομικές που θα τους επέτρεπαν να ασκήσουν τον έλεχγο με περισσότερη αποτελεσματικότητα", σημείωσε ο κ. Μεσαρίτης.

    "Πρέπει επομένως να γίνει η αναγκαία αυτοκριτική εάν το Σώμα είναι αποτελεσματικό στα θέματα του περιβάλλοντος ή αν θα περιορίζεται μόνο σε διαλεκτική αντιμετώπιση των πραγμάτων", παρατήρησε.

    "Το να υπάρξει αυτό το αίτημα εκ μέρους του Επιμελητηρίου δεν πρέπει να μεταφράζεται ότι μειώνεται η οποιαδήποτε προσφορά της Βουλής στα θέμα περιβάλλοντος αλλά εμείς θέλουμε να επισύρουμε την προσοχή στο ότι η ελπίδα μας είναι αυτός ο έλεγχος να είναι έγκαιρος και ουσιαστικα αποτρεπτικός", σημείωσε.

    "Ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται χωρίς συμβιβασμούς αφού το νομικό πλάισιο των προβλημάτων όπως κατοχυρώνεται μέσα στην δικαστική απόφαση δίδει σοβαρές ευθύνες σε όλους τους εμπλεκόμενους για την προστασία του περιβάλλοντος", σημείωσε ο κ. Μεσαρίτης.

    Καταλήγοντας ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ σημείωσε εξάλλου ότι ο Δικαστής στην απόφασή του δεν περιορίζεται μόνο στα θέματα του φυσικού περιβάλλοντος αλλά κάνει σχετικά αναφορά και στην προστασία της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΧ)

    [04] Κυπριανού - Επιστολή Ζιουγκάνοφ

    Λευκωσία,Κύπρος,16/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ολες οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια η Ρωσική Ομοσπονδία ενώπιον της Κύπρου θα εκτελεστούν με ακρίβεια, διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, ο ηγέτης του κομμουνιστικού κόμματος της χώρας, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ.

    Σε επιστολή του προς τον κ. Κυπριανού, με αφορμή τη σημερινή πολιτική και οικονομική κατάσταση στη Ρωσία, ο κ. Ζιουγκάνοφ αναφέρεται στην εσωτερική κοινωνική ένταση που έφθασε τον τελευταίο καιρό "σε οριακό", όπως γράφει, "σημείο".

    Ωστόσο, υπόσχεται ότι "θα υπάρχει πραγματική εγγύηση για τις επενδύσεις των ξένων επενδυτών στη Ρωσική Ομοσπονδία".

    "Στη βάση του νόμου δεν θα επιτρέψουμε κανένα παράνομο περιορισμό στην οικονομική δραστηριότητα στο έδαφος της Ρωσίας. Το φορολογικό βάρος που είναι μάστιγα για τις επιχειρήσεις και το εμπόριο θα αφαιερθεί", συνεχίζει.

    Στην επιστολή δίνεται, παράλληλα, εγγύηση για τη δραστήρια συμμετοχή της Ρωσίας στη "οικοδόμηση πανευρωπαϊκού συστήματος ασφαλείας", την αποτροπή του "πολιτικού εξτρεμισμού", και την ενίσχυση του "αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος".

    Οσον αφορά τη δημοκρατική ανάπτυξη της χώρας του ο κ. Ζιουγκάνοφ διαβεβαιώνει ότι θα διασφαλιστεί "η δημοκρατική ανάπτυξή της στη βάση των ελεύθερων εκλογών, την πολυκομματικότητα και τις εγγυήσεις για αντιπολιτευτική δραστηριότητα".

    "Η Ρωσία δεν πρόκειται να καλυφθεί πίσω από ένα νέο σιδηρούν παραπέτασμα. Δεν πρόκειται να αναμιχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών", καταλήγει η επιστολή.

    Ο κ. Ζιουγκάνοφ απευθύνεται στο κ. Κυπριανού για να επεξηγήσει, όπως ο ίδιος δηλώνει, "τις θέσεις των λαϊκών πατριωτικών δυνάμεων στα βασικά ζητήματα της εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής της Ρωσίας".

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΑ)

    [05] Τσοχατζόπουλος - Ρόμπερτσον

    Αθήνα,Ελλάδα,16/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Αμυνας της Βρετανίας, Τζορτζ Ρόμπερτσον, επανέλαβε την πρότασή του για την επιβολή μορατόριουμ στρατιωτικών πτήσεων πάνω από την Κύπρο, εξέφρασε την αντίθεσή του στην ανάπτυξη του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S300, με το επιχείρημα ότι δεν θα συμβάλουν στην ασφάλεια αλλά αντιθέτως θα αυξήσουν την ένταση, ενώ παράλληλα απέρριψε την πρόταση του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς για λύση συνομοσπονδίας στην Κύπρο.

    Ο κ. Ρόμπερτσον, ο οποίος βρισκόταν χθες στην Αγκυρα όπου είχε συνομιλίες με την τουρκική πολιτική ηγεσία, συναντήθηκε σήμερα στην Αθήνα με τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης Ακη Τσοχατζόπουλο.

    Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις του Βρετανού ομολόγου του για τους S300 κ. Τσοχατζόπουλος επεσήμανε ότι "όποιος ενδιαφέρεται να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα, λόγω της συσσωρεύσεως των εξοπλισμών, πρέπει να υποστηρίξει μία πολιτική μειώσεως των εξοπλισμών, κάτι που υποστηρίζουμε εμείς και η Κυπριακή Δημοκρατία".

    Ειδικότερα, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Ελληνα Υπουργό Εθνικής Αμύνης, ο κ. Ρόμπερτσον αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε χθες στην Αγκυρα με τον Υπουργό Αμύνης Ισμέτ Σεσγκίν, τον Πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ και τον Υπουργό Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ, και είπε ότι συζήτησε στην Ελλάδα και στην Τουρκία το θέμα του μορατόριουμ στην Κύπρο.

    "Το Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, προσφέρεται να επιτηρήσει ένα τέτοιο μορατόριουμ", είπε.

    O κ. Ρόμπερτσον πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντησή του με τον κ. Τσοχατζόπουλο εξέφρασε "την ειλικρινή ανησυχία του Ηνωμένου Βασιλείου για την πιθανότητα ανάπτυξης των πυραύλων S300" και πρόσθεσε ότι κατά την άποψή του η ανάπτυξη του αντιαεροπορικού συστήματος "δεν θα προσθέσει στην ασφάλεια της Κύπρου", αλλά αντιθέτως "θα προσθέσει στην ένταση" στο νησί αλλά και σε όλη την περιοχή.

    "Θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω αναβολή της ανάπτυξης του συστήματος S300 ούτως ώστε η διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών να μπορέσει να συνεχισθεί για την επίτευξη μίας ειρηνικής λύσεως στην Κύπρο, βασισμένης στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία που αποτελεί τη βάση για το Συμβούλιο Ασφαλείας τα τελευταία 25 χρόνια", είπε ο κ. Ρόμπερτσον.

    Ο Βρετανός Υπουργός Αμυνας αναγνώρισε "το δικαίωμα μίας οποιασδήποτε κυβέρνησης να αποφασίσει για το αμυντικό σύστημα που θα χρησιμοποιήσει", αλλά διαφώνησε με την προοπτική εγατάστασης των S300, διότι "θα περιορίσει την ασφάλεια της Κύπρου, θα προσθέσει στην ένταση και θα δημιουργήσει προβλήματα στους λαούς της περιοχής".

    Ο κ. Ρόμπερτσον πρόσθεσε ότι "υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για να πετύχουν (ΣΣ οι Ελληνοκύπριοι) την ασφάλεια, από το σύστημα αυτό".

    Ερωτηθείς για την πρόταση Ντενκτάς για συνομοσπονδία, ο κ. Ρόμπερτσον είπε ότι κατά την παραμονή του στην Αγκυρα εκόμισε μήνυμα του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών ότι "δεν μπορούμε να αποδεχθούμε λύση συνομοσπονδίας δύο κυρίαρχων κρατών, διότι αυτό αντίκειται στις προτάσεις διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που συζητούνται εδω και χρόνια".

    Σχετικά με την υποδοχή που συνάντησε στην Αγκυρα η πρότασή του για μορατόριουμ, ο κ. Ρόμπερτσον είπε ότι "το θέμα αυτό χρωματίζεται από την πιθανότητα της εγκατάστασης των S300, συνδέουν δηλαδή αυτά τα δύο θέματα, αλλά εγώ ως Υπουργός Αμυνας της Βρετανίας είπα ότι ομιλώ για ένα μορατόριουμ, όσον αφορά στις στρατωτικές πτήσεις πάνω από την Κύπρο, εξετάζοντας αυτό το θέμα ως έχει".

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Βρετανού ομολόγου του, ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι συμφωνεί με τον κ. Ρόμπερτσον πως "είναι αδιαμφισβήτητο δικαίωμα κάθε χώρας να επιλέξει το δικό της τρόπο που θα εξασφαλίζει την άμυνα και να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις" και πρόσθεσε ότι όποιος ανησυχεί για την στρατικοποίηση της Κύπρου "πρέπει να υποστηρίξει μία πολιτική μειώσεως των εξοπλισμών".

    Για την πρόταση για μορατόριουμ που διατύπωσε ο κ. Ρόμπερτσον, ο κ. Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε σε "μία ολοκληρωμένη ελεγχόμενη περιοχή (no fly zone), ώστε να μην υπάρχουν υπερπτήσεις, ελεγχόμενη και εγγυημένη από το Συμβούλιο Ασφαλείας".

    "Για εμάς δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα πρώτο βήμα υλοποιήσεως της αρχικής μειώσεως των εξοπλισμών, ξεκινώντας από τον αέρα, να μειώσουμε τους εξοπλισμούς στον αέρα και να προχωρήσουμε εν συνεχεία στα άλλα επίπεδα", είπε.

    Καταλήγοντας ο κ. Τσοχατζόπουλος ανέφερε ότι "αυτή είναι η δική μας θέση και προειδοποίησα τον συνάδελφό μου ότι θα έχει μία δύσκολη συζήτηση στην Κύπρο με τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη πάνω στα θέματα αυτά".

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΜΑ)

    [06] Ετήσια Γενική Συνέλευση - ΕΒΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,16/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι συνολικές εμπορικές συναλλαγές της Κύπρου σε αγαθά παρέμειναν κατά το χρόνο που πέρασε στα ίδια επίπεδα με εκείνες του 1996 αφού τόσο οι εισαγωγές όσο και οι εξαγωγές δεν παρουσίασαν σημαντική διαφοροποίηση, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης, σε χαιρετισμό του στη Γενική Συνέλευση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λεκωσίας (ΕΒΕ).

    Ο κ. Ρολάνδης εξέφρασε την άποψη ότι"η καθυστέρηση εκσυγχρονισμού, η χαμηλή παραγωγικότητα και το υψηλό εργατικό κόστος, η ελευθεροποίηση του διεθνούς εμπορίου και η μειωμένη ανταγωνιστικότητα των κυπριακών βιομηχανικών προϊόντων κρατούν σε στασιμότητα τις εξαγωγές".

    Υποστήριξε εξάλλου ότι για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής βιομηχανίας θα πρέπει να δοθεί, ανάμεσα σ'άλλα, "ιδιαίτερη έμφαση στην τεχνολογική αναβάθμιση, στην εξειδίκευση της παραγωγής, και στην ικανοποίηση συγκεκριμένων αναγκών της αγοράς".

    Ο κ. Ρολάνδης έκανε ιδιαίτερη μνεία σε δύο βοηθητικά ως προς την τεχνολογική αναβάθμιση του μεταποιητικού τομέα σχέδια της Κυβέρνησης που αφορούν το Σχέδιο Παροχής Χορηγιών και το Σχέδιο Επιδότησης Επιτοκίου.

    Ο Υπουργός Εμπορίου ανέλυσε επίσης τους στόχους του Πενταετούς Προγράμματος για τη Βιομηχανία και είπε πως έχει συσταθεί ειδική επιτροπή στο Υπουργείο του για μελέτη των νέων μέτρων που θα εισαχθούν από τον επόμενο χρόνο για την περαιτέρω ενίσχυση των υφιστάμενων βιομηχανικών μονάδων.

    Είπε, επίσης, πως το Υπουργείο του μαζί με το ΕΒΕ έχει αρχίσει επαφές προς τη κατεύθυνση της άμεσης εισόδου της κυπριακής βιομηχανίας στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.

    Πρόσθεσε, περαιτέρω πως ανάμεσα στους πιο πάνω στόχους περιλαμβάνονται και η προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδυτών στο βιομηχανικό τομέα καθώς και η μελέτη της ενεργειακής πολιτικής της Κύπρου.

    Μιλώντας, εξάλλου, για τις προσπάθειες για αύξηση των κυπριακών εξαγωγών στις παραδοσιακές αγορές του εξωτερικού ο κ. Ρολάνδης είπε ότι εφαρμόζονται κάποια μέτρα μεταξύ των οποίων και η συνέχιση και κατά το 1998 της εφαρμογής του Σχεδίου παροχής κυβερνητικής βοήθειας για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

    "Κατά το 1997 η βοήθεια που παραχωρήθηκε σε 232 εξαγωγικές βιομηχανίες ανήλθε στα 3 εκ. λίρες", σημείωσε.

    Ο Υπουργός Εμπορίου επιβεβαίωσε στη συνέχεια τη σημασία που έχει αποκτήσει η Κύπρος ως κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου, πράγμα που "αποτελεί", όπως είπε, "θετική και ευπρόσδεκτη εξέλιξη στην άνοδο του εμπορίου".

    Τόνισε, ακόμη τη σημασία της εξαγωγής υπηρεσιών για την κυπριακή οικονομία σε τομείς όπως ο συμβουλευτικός, ο τραπεζικός, ο ξενοδοχειακός, ο νομικός και σε άλλους πολλούς.

    Σ' ότι αφορά την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος ο κ. Ρολάνδης αναφέρθηκε κυρίως στη δυνατότητα της ενίσχυσης του τουριστικού ανταγωνισμού της Λευκωσίας ως συνεδριακού και επιχειρηματικού κέντρου.

    Ο Υπουργός Εμπορίου κατέληξε στο συμπέρασμα πως "πρέπει όλοι μαζί, Κυβέρνηση, εργοδότες και εργοδοτούμενοι, να ανταποκριθούμε με επιτυχία στις νέες προκλήσεις των καιρών και να προχωρήσουμε στον εκσυγχρονισμό της κυπριακής οικονομίας".

    Διαβεβαίωσε, τέλος, πως το έργο του ΕΒΕ θα έχει τη πλήρη υποστήριξη του Υποθργείου του και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία και πρόοδο.

    Μιλώντας επίσης στη Γενική Συνέλευση, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ, Γιώργος Αργυρόπουλος τόνισε ότι η Λευκωσία μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή της οικονομικής ζωής του τόπου και ζήτησε, την άμεση εκτέλεση των προγραμματισμένων έργων υποδομής στην περιοχή Λευκωσίας καθώς και τον προγραμματισμό νέων έργων.

    Ειδικότερα τόνισε ότι επιβάλλεται η επίσπευση των εργασιών για τον κόμβο στην είσοδο της Λευκωσίας και τον κόμβο παρά τα φώτα Γαβριηλίδη, ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις και ταλαιπωρίες του κοινού.

    Επεσήμανε επίσης την ανάγκη σωστού προγραμματισμού και έγκαιρης εκτέλεσης των έργων για τα κυβερνητικά κτίρια και το σχέδιο ανάπλασης του χώρου στο ΓΣΠ.

    Παράλληλα, ζήτησε τη φιλελευθεροποίηση του εμπορίου, την ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών και την εξυγίανση της οικονομίας για να συνάδει με τις απαιτήσεις της Ευρώπης.

    Εξάλλου τον κώδωνα του κινδύνου για τη διερεύνηση του κρατικού μισθολογίου έκρουσε στο δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), Βασίλης Ρολόγης, ζητώντας άμεσα μέτρα συγκράτησής του.

    Ο κ. Ρολόγης είπε ότι οι ημικρατικοί οργανισμοί πρέπει να μετατραπούν σε πολυμετοχικές εταιρείες και να εγγραφούν στο Χρηματηστήριο και επέκρινε, τις συντεχνίες για ετσιθελισμό στην εργατική διαφορά στον ξενοδοχειακό τομέα.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 16 September 1998 - 18:46:09 UTC