Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-09-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΗΚΟ - Εθνικό Συμβούλιο
  • [02] ΝΕ.Ο - Εθνικό Συμβούλιο
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] ΕΔΕΚ - Εθνικό Συμβούλιο
  • [05] Τζουρ - Κύπρος - Τουρκία
  • [06] Πρόεδρος Βουλής - ΚΟΠ - Συγχαρητήρια
  • [07] Κυπριακό Περίπτερο - Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης
  • [08] Αντιπροσωπεία Ελληνικής Βουλής
  • [09] Ομήρου - Δηλώσεις - Κέρκυρα
  • [10] Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Ανθρώπινα Δικαιώματα

  • [01] ΔΗΚΟ - Εθνικό Συμβούλιο

    Λευκωσία,Κύπρος,08/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στις Συμφωνίες του 1960 και όχι σε συνομοσπονδιακή λύση θα πρέπει να στραφούμε, αν η τουρκική πλευρά επισήμως πλέον, απορρίπτει την ομοσπονδιακή λύση, υπογράμμισε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού μετά τη λήξη της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

    Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι δεν θα στραφούμε σε συνομοσπονδιακή λύση, "όποιοι και να μας πιέσουν, διότι αυτό σημαίνει οριστική τουρκοποίηση ενός μεγάλου κομματιού της Κύπρου", ενώ σημείωσε ότι κατά την άποψή του σε μια τέτοια περίπτωση, "έχοντας υπόψη την ιστορία του τουρκικού επεκτατισμού, είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσει ο Ελληνισμός σ' αυτό τον τόπο, κάποτε στο μέλλον".

    Σε ότι αφορά τις αντιδράσεις του διεθνούς παράγοντα στην πρόταση της τουρκικής πλευράς για συνομοσπονδία, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι "η διεθνής κοινότητα δεν αντέδρασε στο βαθμό που έπρεπε και αυτό πρέπει να το προσέξουμε ιδιαιτέρως".

    Πρόσθεσε ότι "υπήρξε κάποια σωστή στάση από μέρους της Γαλλίας, η αναφορά στο ψήφισμα 541, υπήρξε σωστή αντίδραση από μέρους της Ρωσίας και σε μεγάλο βαθμό από μέρους της Κίνας".

    Οπως είπε, "από πλευράς Βρετανίας δόθηκαν διάφορες εξηγήσεις οι οποίες δεν είναι κακές είναι θετικές", ενώ σημείωσε ότι "από αμερικανικής πλευράς δεν δόθηκαν οι ερμηνείες που έπρεπε".

    "Εγινε μεν αναφορά στις Συμφωνίες Κορυφής, αλλά από την άλλη πλευρά υπήρξε παράληψη σε ότι αφορά τις αποφάσεις των ΗΕ, δεν συμπεριλήφθησαν στο συγκεκριμένο ανακοινωθέν".

    Συνεχίζοντας είπε ότι η πλευρά μας, ζήτησε να υπάρξει διευκρίνηση σε κάποια μεταγενέστερη φάση τόσο στο σημείο αυτό όσο και στο σημείο όπου αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ μελετούν την πρόταση.

    "Πιστεύω ότι θα ήταν πολύ πιο σωστό και υποβοηθητικό για ενδεχόμενη νέα πρωτοβουλία των Αμερικανών αν πρόσθεταν ότι μελετούν αλλά δεν σημαίνει ότι υιοθετούν".

    Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε ότι "επιθυμούμε την εμπλοκή των ΗΠΑ στα πλαίσια των ΗΕ", ενώ σημείωσε ότι η πρόταση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς δεν αποτελεί νέο σχέδιο για λύση του Κυπριακού, αλλά μια σύνθεση των κατά καιρούς θέσεων της τουρκικής πλευράς.

    "Υπάρχουν όλα τα στοιχεία για λύση του κυπριακού προβλήματος", είπε, επαναλαμβάνοντας τη θέση για επιστροφή στις Συμφωνίες του '60, που αποτελούν ευθύνη της Βρετανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας, εάν η τουρκική πλευρά δεν αποδέχεται την ομοσπονδία.

    Σημείωσε εξάλλου, ότι ισχύει η απόφαση του βρετανικού Κοινοβουλίου, το οποίο ενέκρινε τις Συμφωνίες αυτές.

    Συμπλήρωσε ωστόσο ότι η λύση αυτή αποτελεί ιστορικό συμβιβασμό που υποχρεώθηκε η δική μας πλευρά να κάνει, κάτω από τις γνωστές συνθήκες.

    Ερωτηθείς κατά πόσο η χλιαρή αντίδραση του διεθνούς παράγοντα, δημιουργεί το ενδεχόμενο προοπτικής επιτυχίας της τουρκικής πλευράς, ο κ. Κυπριανού απάντησε αρνητικά τονίζοντας την ανάγκη όπως Αθήνα και Λευκωσία εργαστούν "πειστικά, συστηματικά και συντονισμένα".

    Ανέφερε εξάλλου, ότι ίσως η ενέργεια αυτή της τουρκικής πλευράς να έγινε για λόγους εντυπώσεων.

    Αναφορικά με το θέμα προσφυγής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το Κυπριακό βρίσκεται μονίμως στην ημερησία διάταξη της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Η απόφαση αναφορικά με το θέμα θα πρέπει να παρθεί μετά την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας, και των πολιτικών αρχηγών από τη Νέα Υόρκη, σημείωσε.

    Σε ότι αφορά το θέμα συζήτησης του Κυπριακού στο ΣΑ ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι "θα πρέπει να διερευνήσουμε κατά πόσο τα Μόνιμα Μέλη δεν θα αντιδράσουν".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [02] ΝΕ.Ο - Εθνικό Συμβούλιο

    Λευκωσία,Κύπρος,08/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι προσφυγές στο Συμβούλιο Ασφαλείας ή στη Γενική Συνέλευση γίνονται ως μέσα επίτευξης στόχων και όχι ως υποκατάστατα στρατηγικών επιλογών και στόχων, δήλωσε ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού μετά τη λήξη της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

    Ο κ. Κουτσού, ο οποίος αναφερόταν στο ενδεχόμενο προσφυγής της Κύπρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας μετά τις προτάσεις Ντενκτάς για συνομοσπονδία, επεσήμανε ότι "πριν συζητηθούν όλα αυτά θα έπρεπε να διαμορφωθεί μια νέα στρατηγική στη βάση των πραγματικών τετελεσμένων και δεδομένων που είχε η πολιτική μας στα 25 χρόνια που την εφαρμόζαμε".

    Οπως είπε, οι Νέοι Ορίζοντες κατέθεσαν στο Εθνικό Συμβούλιο ότι "η Τουρκία, εδώ και αρκετό καιρό, ιδιαίτερα από το Τράουτμπεκ, άρχισε να προβάλλει μια νέα άποψη κωδικοποιημενη πλέον και συστηματική για τη συνομοσπονδία και αφού κατά κάποιο τρόπο προετοίμασε την κοινή διεθνή γνώμη και τους παράγοντες, την κατέθεσε επίσημα".

    "Είναι μια αλλαγή στρατηγικής και χρειάζεται και από τη δική μας πλευρά μια νέα στρατηγική αντιμετώπιση αυτών των πραγμάτων", είπε ο κ. Κουτσού.

    Ο κ. Κουτσού τόνισε ότι "αν δεν απεγκλωβιστούμε από τις επιλογές που μας οδήγησε η Τουρκία και από τις τακτικές που συνεπάγονται αυτές οι επιλογές θα καταλήξουμε στο ίδιο σημείο και θα βρεθούμε σε χειρότερη θέση".

    Σημείωσε ότι "είναι ευκαιρία που σήμερα η τουρκική πλευρά έχει αποκηρύξει τα θέματα της ομοσπονδίας και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου, να συζητήσει η δική μας πλευρά ξεκάθαρα ότι εφόσον υπάρχει αυτή η τοποθέτηση της τουρκικής πλευράς τότε εμείς το μόνο που συζητάμε είναι το Σύνταγμα του '60 και να ενσωματώσουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο στο υφιστάμενο Σύνταγμα".

    Ο κ. Κουτσού πρόσθεσε ότι "παράλληλα δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι οι πολιτικές εφαρμόζονται στη βάση των ισορροπιών των δυνάμεων, οι οποίες όμως ισορροπίες δεν καθορίζονται από στρατιωτικούς και μόνο παραμέτρους".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,08/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     88.28  (-0.07)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 1,161,717
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £   653,393  103.83 ( 0.26)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £    55,044   58.92 ( 0.41)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £    44,113   58.95 (-0.67)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £    71,586   84,95 (-0.71)
    
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   135,883   71.34 (-0.45)
            Εμπορικές Εταιρείες        £    30,476   41.02 (-2.15)
            Αλλες Εταιρείες            £    49,979   76.88 (-0.39)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [04] (Κ) ΕΔΕΚ - Εθνικό Συμβούλιο

    Λευκωσία,Κύπρος,08/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την ανάγκη να ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία, για να διαφοροποιήσει τη σημερινή της στάση στο Κυπρικό, επεσήμανε με σημερινές δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

    Μιλώντας μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου ο κ. Λυσσαρίδης σημείωσε ότι είναι σαφές ότι η Τουρκία έχει δολοφονήσει τη διαδικασία και το διάλογο σε ότι αφορά το Κυπριακό.

    "Η εικόνα την οποία θα πρέπει να δώσουμε σ'αυτή την κυνική πρόκληση είναι ότι, όσοι ενδιαφέρονται να συμβάλουν σε οποιαδήποτε περαιτέρω διαδικασία θα πρέπει να αντιληφθούν ότι θα πρέπει να ασκηθούν οι πιέσεις που επιβάλλεται να ασκηθούν προς την Τουρκία για να διαφοροποιήσει τη σημερινή της στάση", σημείωσε ο κ. Λυσσαρίδης.

    "Η τουρκική στάση δεν είναι πρόκληση μόνο προς τη δική μας πλευρά, είναι πρόκληση προς το Διεθνές Δίκαιο, προς τα ψηφίσματα του ΟΗΕ τα οποία με σαφήνεια ζητούν σεβασμό της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας της Κύπρου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", παρατήρησε.

    "Εμείς, στην προσπάθειά μας να βρούμε μια λύση του Κυπριακού προβλήματος με αρκετά εποικοδομητικό πνεύμα, προσπαθούμε να κάνουμε όσες υποχωρήσεις μπορούμε να κάνουμε, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού για να συμβάλουμε στην εξεύρεση μιας λύσης του Κυπριακού", σημείωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

    Σημείωσε ότι είναι καιρός πια να πούμε ότι θέλουμε μια λύση στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και προσθεσε ότι επιτέλους ορισμένες χώρες "δεν μπορούν να συμπεριφέρονται με τον τρόπο που συμπεριφέρονται", προς την Τουρκία, η οποία παραβιάζει με τόσο ωμό τρόπο όλές αυτές τις αποφάσεις.

    "Σήμερα φτάσαμε στο σημείο μερικές χώρες να προσπαθούν να παρουσιάσουν τη νέα πρόταση της Τουρκίας ως μια εποικοδομητική εξέλιξη γιατί τάχατες η Τουρκία με αυτή την πρόταση συμβάλλει στην ενότητα της Κύπρου", σημείωσε ο κ. Λυσσαρίδης.

    "Η πρόταση της Τουρκίας είναι δύο χωριστά προτεκτοράτα, δεν είναι καν διχοτόμηση, είναι κάτι χειρότερο και από διχοτόμηση. Αυτές είναι οι δικές μας αντιλήψεις αναφορικά με την υφή της τουρκικής πρότασης", σημείωσε.

    Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αρχίσει μια εκστρατεία για διαφώτηση γύρω από αυτό το θέμα και θα πρέπει να πληροφορηθούν οι πάντες, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και ο ΓΓ του ΟΗΕ για το ποιές είναι οι δικές μας αντιδράσεις γύρω από αυτή την πρόταση.

    Ανέφερε εξάλλου ότι στο Εθνικό Συμβούλιο συζητήθηκε με σοβαρότητα η πιθανότητα προσφυγής τόσο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όσο και στο Συμβούλιο Ασφαλείας και θα εξεταστούν τα ενδεχόμενα για επαφές οι οποίες θα γίνουν για τους ενδιαφερόμενους για να υπάρξουν κάποια θετικά αποτελέσματα.

    Σε ερώτηση πόσο εφικτή είναι η ανατροπή της τουρκικής πρότασης ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι είναι ανατρέψιμη δεδομένου ότι "η χλιαρή αντίδραση οφείλεται στο γεγονός ότι ίσως πίσω από την τουρκική πρόταση να υποκρύπτονται και άλλες δυνάμεις ίσως με στόχο τη δική μας πίεση και μια μικρή υπαναχώρηση στο μέλλον από μέρους της Τουρκίας".

    "Δεν νομίζω ότι στα σοβαρά οποιαδήποτε δύναμη συμπεριλαμβανομένων και των φίλων της Τουρκίας μπορεί να εμπλακεί σε ένα διάλογο στη βάση αυτή της πρότασης και να μην την καταδικάσει", σημείωσε.

    "Ετσι ακόμα και οι πρώτες αντιδράσεις των Αμερικανών που ήταν μαλλον θετικές προς την τουρκική πρόταση άρχισαν να διαφοροποιούνται γιατί αντιλαμβάνονται ότι εαν ως τώρα μιλούσαμε για μια διεθνή τάξη δύο μέτρων και δύο σταθμών αυτή τη φορά θα μιλούμε για μια ανατροπή κάθε έννοιας διεθνούς τάξης και νόμου", παρατήρησε ο κ. Λυσσαρίδης.

    Σε ότι αφορά την άμυνα ο κ. Λυσσαρίδης σημείωσε ότι δεν υπήρξε καμία διαφοροποίηση της γνωστής απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου. "Αυτό τα λέει όλα", παρατήρησε.

    Σε ερώτηση αν υπήρξε διαφοροποίηση της θέσης του Πρόεδρου της Δημοκρατίας ο κ. Λυσσαρίδης απάντησε ότι ο Πρόεδρος προϊστατο του Εθνικού Συμβουλίου.

    Σημείωσε ότι αποφασίστηκε να αποφεύγεται η πυραυλολογία και σημείωσε ότι "καλώς αποφασίστηκε, και εγώ συμφωνώ απόλυτα με τη θέση του Σημίτη ότι το Κυπριακό δεν είναι θέμα πυραύλων αλλά θέμα εισβολής και κατοχής", παρατήρησε.

    Καταλήγοντας ο κ. Λυσσαρίδης σημείωσε ότι όσο λιγότερο μιλάμε για το θέμα των πυραύλων τόσο το καλύτερο όμως "οφείλουμε να καθυσηχάσουμε τυχόν ανησυχίες του λαού ότι υπήρξε οποιαδήποτε διαφοροποίηση της στάσης μας έναντι του θέματος αυτού".

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΧ)

    [05] Τζουρ - Κύπρος - Τουρκία

    Λευκωσία,Κύπρος,08/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στη συνάντηση του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, δεν τέθηκε το ενδεχόμενο υποστήριξης του Ισραήλ προς την Τουρκία σε περίπτωση εχθροπραξιών λόγω της εγκατάστασης των πυραύλων S300.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Πρέσβης του Ισραήλ, Σεμί Τζουρ, μετά από συνάντησή του με τον Προεδρικό Επίτροπο Αποδήμων, Μανώλη Χριστοφίδη, απαντώντας σχετική ερώτηση.

    "Εξ' όσων γνωρίζουμε, το θέμα αυτό δεν τέθηκε καθόλου", είπε ο κ. Τζουρ.

    Πρόσθεσε ότι "ο Υπουργός Αμυνας του Ισραήλ ξεκαθάρισε ότι δεν είμαστε αναμεμειγμένοι σε αυτό, δεν έχουμε ερωτηθεί επί του θέματος και αυτή είναι η θέση μας".

    Ερωτηθείς αν κατά τη συνάντηση Νετανιάχου - Γιλμάζ συζητήθηκε το Κυπριακό, ο κ. Τζουρ είπε ότι ο ίδιος δεν είχε ακόμη πλήρη ενημέρωση για το περιεχόμενο της συνάντησης.

    Σχολιάζοντας την αμυντική συμφωνία για συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, ο κ. Τζουρ επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησής του ότι "η συμφωνία δεν βλάπτει ούτε την Κύπρο ούτε οποιαδήποτε άλλη τρίτη χώρα."

    "Η φιλία μας προς την Κύπρο έχει επανειλημμένως δηλωθεί από (Ισραηλινούς) επισήμους", είπε ο κ. Τζουρ, προσθέτοντας ότι επαναβεβαιώθηκε χθες από τον Υπουργό Αμυνας του Ισραήλ, ο οποίος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Κύπρο.

    Ο κ. Τζουρ είπε ότι ο Υπουργός Αμυνας της χώρας του γνωρίζει την πολιτική πραγματικότητα στην Κύπρο. Σημείωσε τις επισκέψεις που αντάλλαξαν Κύπριοι και Ισραηλινοί επίσημοι, τις οποίες χαρακτήρισσε ως απόδειξη των φιλικών σχέσεων των δύο χωρών.

    Σε επισήμανση δημοσιογράφου ότι ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε χθες ότι η συμφωνία με την Τουρκία αποτελεί άξονα από τον οποίο ένα νέο περιφερειακό σύστημα ασφαλείας μπορεί να αναπτυχθεί, ο κ. Τζουρ ξεκαθάρισε ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας του μίλησε για περιφερειακή ασφάλεια και κάλεσε όλες τις χώρες να συμμετάσχουν.

    Ερωτηθείς αν αναμένει να ενταχθεί και η Κύπρος σε ένα τέτοιο σύστημα ασφάλειας στο οποίο θα συμμετάσχει και η Τουρκία, ο κ. Τζουρ είπε ότι δεν γνωρίζει ποιοί θα συμμετάσχουν σε αυτό.

    "Αν όμως σε αυτό το σύστημα ασφάλειας συμμετέχουν 10 έως 15 χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, η περιοχή θα είναι ασφαλής και δεν θα υπάρξουν άλλοι πόλεμοι ή διαμάχες σε αυτή την περιοχή", είπε ο κ. Τζουρ.

    Κληθείς να σχολιάσει την αναβάθμιση τουρκικών αεροσκαφών με τη βοήθεια της ισραηλινής τεχνολογίας, ο κ. Τζουρ υπογράμμισε ότι "ο,τιδήποτε κάνομε με την Τουρκία δεν στρέφεται εναντίον οποιουδήποτε τρίτου μέρους."

    Ανέφερε ακόμα ότι η Τουρκία δεν αγόρασε αεροσκάφη από το Ισραήλ, προσθέτοντας ότι τα τουρκικά αεροσκάφη δεν είναι εφοδιασμένα με ισραηλινή τεχνολογία.

    "Πιστεύω ότι το να απομονώνομε το Ισραήλ είναι κάπως παραπλανητικό," πρόσθεσε ο Πρέσβης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [06] Πρόεδρος Βουλής - ΚΟΠ - Συγχαρητήρια

    Λευκωσία,Κύπρος,08/09/1998 (ΚΥΠΕ) Συγχαρητήριο τηλεγράφημα απέστειλε ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, στον Πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, με την ευκαιρία της νίκης της εθνικής ομάδας ανδρών επί της αντίστοιχης ομάδας της Ισπανίας.

    "Με την ευκαιρία της μεγάλης σε έκταση και σημασία νίκης της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας της Κύπρου, την οποία είχα τη μεγάλη χαρά να παρακολουθήσω προσωπικά, σας συγχαίρω θερμά και εύχομαι ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον", αναφέρει ο κ. Κυπριανού. Τέλος, ο Πρόεδρος της Βουλής διαβεβαιώνει για την πρόθεση της Βουλής να στηρίξει τις προσπάθειες της ΚΟΠ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ)

    [07] Κυπριακό Περίπτερο - Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης

    Λευκωσία,Κύπρος,08/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων και της συνεργασίας Κύπρου - Ελλάδας σε όλους τους τομείς και με κάθε τρόπο, ώστε να αντιμετωπισθούν θετικά και αποτελεσματικά οι προκλήσεις και προοπτικές του 21ου αιώνα, υπογράμμισε σήμερα ο Κύπριος Πρέσβης στην Ελλάδα, Χριστόδουλος Πασιαρδής, σε διάσκεψη Τύπου στο κυπριακό περίπτερο στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

    Η αμφίδρομη και ευεργετική σημασία των σχέσεων Ελλάδας - Κύπρου εντάσσεται στο ευρύτερο φάσμα μιας κοινής προσπάθειας και ενός αγώνα για εθνική δικαίωση της Κύπρου και για την ευρύτερη προάσπιση των δικαίων του Ελληνισμού, τόνισε ο κ. Πασιαρδής.

    Αναφέρθηκε επίσης στις στενές οικονομικές σχέσεις της Κύπρου με τις χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ευρώπης και της Ασίας, καθώς και τις δυνατότητες της Κύπρου ως επιχειρηματικού κέντρου. Ο κ. Πασιαρδής αναφέρθηκε επίσης στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Η συμμετοχή της Κύπρου στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης δεν αποτελεί μόνο μια καθαρά εμπορική παρουσία, αλλά και μια σημαντική συμβολή στην προβολή του νησιού ως δυναμικού κέντρου επιχειρηματικής δραστηριότητας και οικονομικής προόδου, σημείωσε ο κ. Πασιαρδής.

    Τέλος, ο Κύπριος Πρέσβης ευχαρίστησε τον Ελληνα Πρωθυπουργό την κυβέρνηση και τον πολιτικό κόσμο της χώρας και ολόκληρο τον ελληνικό λαό για την πολύτιμη και πολύμορφη αρωγή τους προς την Κύπρο.

    Στη δημοσιογραφική διάσκεψη μίλησαν επίσης ο Εμπορικός Σύμβουλος και ο Τουριστικός Ακόλουθος της κυπριακής Πρεσβείας, Ανδρέας Νικολάου και Γιώργος Ιωαννίδης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις κοινές εμπορικές αποστολές σε χώρες των Βαλκανίων, της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και του Αραβικού κόσμου, καθώς και στην πολιτική για προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού και στην αυξητική τάση της τουριστικής κίνησης από την Ελλάδα προς την Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ)

    [08] Αντιπροσωπεία Ελληνικής Βουλής

    Λευκωσία,Κύπρος,08/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στην Κύπρο φθάνει αύριο για τετραήμερη επίσκεψη αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Βουλής των Ελλήνων, η οποία θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού και θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    Την αντιπροσωπεία θα δεξιωθεί αύριο το βράδυ ο Ελληνας Πρέσβης στη Λευκωσία, Κυριάκος Ροδουσάκης.

    Την Πέμπτη η αντιπροσωπεία θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΑΚΕΛ, Αντρέα Χρίστου, της ΕΔΕΚ, Δημήτρη Ηλιάδη καθώς και με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Παναγιώτη Δημητρίου.

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν της εληνικής αντιπροσωπείας.

    Την Παρασκευή η αντιπροσωπεία θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο Κληρίδη και θα έχει συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Χριστόδουλο Χριστοδούλου.

    Θα συναντηθούν επίσης με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και τον Δήμαρχο Λευκωσίας, Λέλλο Δημητριάδη.

    Η ελληνική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός και την παλιά πόλη της Λευκωσίας.

    Θα αναχωρήσει για την Αθήνα το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ)

    [09] Ομήρου - Δηλώσεις - Κέρκυρα

    Λευκωσία,Κύπρος,08/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Μόνο η άσκηση πιέσεων με συγκεκριμένα και πρακτικά μέτρα θα μπορούσε να συνετίσει την Τουρκία και να τη φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με ειλικρινή διάθεση για εξεύρεση λύσης, επεσήμανε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου.

    Μιλώντας στην Κέρκυρα σε εκδήλωση για την Κύπρο ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι ο τουρκικός στρατηγικός στόχος είναι η αναγνώριση δύο χωριστών και ισότιμων κρατών και η επικυριαρχία της Τουρκίας πάνω στην Κύπρο καταργώντας την Κυπριακή Δημοκρατία και μετατρέποντάς την σε προτεκτοράτο.

    "Στο δικό μας μέτωπο, πρέπει να κτίσουμε την τακτική και στρατηγική μας πάνω στο αποδεδειγμένο πλεόν γεγονός ότι, η Τουρκία δεν επιθυμεί λύση του Κυπριακού αλλά τη διχοτόμηση σε πρώτο στάδιο, και τουρκοποίηση της Κύπρου, σ'ένα απώτερο στάδιο", σημείωσε ο κ. Ομήρου.

    Η νέα αυθαιρεσία και ωμότητα της τουρκικής πλευράς, πρόσθεσε ο κ. Ομήρου, θα πρέπει να διαλύσουν και τις τελευταίες ψευδαισθήσεις εκείνων που προτιμούν να εθελοτυφλούν.

    "Αλλά ούτε οι τρίτοι, ιδιαίτερα εκείνοι που φιλοδοξούν να ηγούνται στη νέα διεθνή τάξη πραγμάτων, δεν επιτρέπεται πλέον να εθελοτυφλούν. Η πολιτική των ίσων αποστάσεων, της εξίσωσης του θύματος με τον θύτη, όχι μόνο δεν οδήγησε σε κανένα θετικό αποτέλεσμα αλλά εκτρέφει την αδιαλλαξία και επιθετικότητα της Τουρκίας", σημείωσε.

    "Θα πρέπει επιτέλους όλοι να αντιληφθούν ότι η επικράτηση συνθηκών ειρήνης και ασφάλειας στην ευαίσθητη περιοχή μας είναι προς το συμφέρον της ανθρωπότητας αλλά και υπέρ εκείνων που έχουν στρατηγικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή", παρατήρησε ο κ. Ομήρου.

    "'Απορρίπτουμε τους διαστρεβλωτές του Κυπριακού που τον τελευταίο καιρό εντελώς υποκριτικά προσπαθούν να υποβάλουν ότι το αδιέξοδο οφείλεται δήθεν στην προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να ενισχύσει την άμυνά της", σημείωσε.

    "Δεν θα παραιτηθούμε από αυτό το δικαίωμα και αυτό το καθήκον ως ότου εξαλειφθεί η αιτία που μας το υπαγορεύει και που δεν είναι άλλη από την τουρκική επειλή και επιθετικότητα", ανέφερε.

    "Στο μεταξύ", σημείωσε ο κ. Ομήρου, "μένουμε προσηλωμένοι στην ειλικρινή μας επιδίωξη για ειρινική επίλυση του Κυπριακού. Εχουμε επιδείξει και αποδείξει όλη την καλή μας θέληση για την εξεύρεση ενός έντιμου και λειτουργικού συμβιβασμού κάνοντας υποχωρήσεις που σε άλλες εποχές θα φαίνονταν αδιανόητες".

    Καταλήγοντας ο Υπουργός Αμυνας σημείωσε ότι, "εμείς όμως είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη της Κύπρου, τη μάχη της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας".

    "Σ'αυτή τη γραμμή θα παραμείνουμε σταθεροί και αμετακίνητοι μέχρι την τελική δικαίωση ", σημείωσε.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΧ)

    [10] Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Ανθρώπινα Δικαιώματα

    Λευκωσία,Κύπρος,08/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τριμελής αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία άκουσε μαρτυρίες που αφορούν ισχυρισμούς Τ/Κ για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα παρουσιάσει τα πορίσματά της στην Επιτροπή, η οποία με τη σειρά της θα αποφασίσει τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τις διάφορες υποθέσεις.

    Οπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του ΣτΕ, η σχετική έκθεση, η οποία βασίστηκε στις μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων, εμπειρογνωμόνων, αστυνομικών και άλλων δημοσίων αξιωματούχων, θα παρουσιαστεί στην Επιτροπή κατά την περίοδο 7 - 18 Σεπτεμβρίου.

    Η αντιπροσωπεία, που αποτελείτο από ένα Βρετανό, μία Ιρλανδή και ένα Δανό, πήρε προφορικές μαρτυρίες για επτά υποθέσεις εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες αφορούν ισχυρισμούς για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Οι επτά αιτήσεις των Τ/Κ έγιναν αποδεκτές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιανουάριο 1998 και αφορούν την κράτηση, κακομεταχείριση και αναγκαστική "απέλαση" των αιτητών στα κατεχόμενα από Ε/Κ αστυνομικούς από 4 μέχρι 22 Απριλίου 1994.

    Ολοι οι αιτητές επικαλούνται, μεταξύ άλλων, το Αρθρο 3 της Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αναφέρεται στην απαγόρευση της χρήσης απάνθρωπινης συμπεριφοράς, το Αρθρο 5 που σχετίζεται με το δικαίωμα της ελευθερίας και της ασφάλειας του ατόμου, το Αρθρο 8 που αφορά το δικαιώμα για σεβασμό της προσωπικής και οικογενειακής ζωής και το Αρθρο 14 για την ελευθερία από διάκριση.

    Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, η κυπριακή κυβέρνηση απέρριψε τους ισχυρισμούς των αιτητών, σημειώνοντας ότι οι αιτητές με δική τους πρωτοβουλία επέστρεψαν στα κατεχόμενα μυστικά. Στη συνέχεια συνελήφθηκαν από τα τουρκικά στρατεύματα και εξαναγκάστηκαν να προβούν σε ψευδείς καταγγελίες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 8 September 1998 - 18:46:09 UTC