Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-09-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Ομιλία - Αδέσμευτοι
  • [02] Λαϊκή - Λαζαρίδης - Α'εξάμηνο 1998
  • [03] Ρολάνδης - Ισραηλινοί Επιχειρηματίες
  • [04] Ρυμούλκηση "Φάϊτερ 1"
  • [05] Ρωσία - Πρόταση Ντενκτάς
  • [06] Υπουργός Παιδείας - Φεστιβάλ "Τα Κύπρια"
  • [07] Κρανιδιώτης - Δηλώσεις
  • [08] Ρωσία - Πρόταση Ντεντκάς (2)
  • [09] Ρολάνδης - Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης
  • [10] Ισραηλινοί επιχειρηματίες - Διάσκεψη Τύπου
  • [11] Συνάντηση Κληρίδη - Αναν

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ομιλία - Αδέσμευτοι

    Λευκωσία,Κύπρος,03/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την πεποίθηση ότι το Κίνημα των Αδεσμεύτων θα λάβει τα αναγκαία βήματα για προώθηση ιδεωδών και στόχων, που να συνάδουν με τη διεθνή έννομη τάξη και τις προσδοκίες της ανθρωπότητας για έναν καλύτερο κόσμο, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Σε ομιλία του στη 12η Σύνοδο του Κινήματος των Αδεσμεύτων, που πραγματοποιείται στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής, ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρθηκε στο Κυπριακό και τις τουρκικές προκλήσεις, τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται ειλικρινά για μιαν ειρηνική λύση, η οποία να διασφαλίζει τα συμφέροντα και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών.

    Επεσήμανε, εξάλλου, την απόρριψη από μέρους της τουρκικής πλευράς των προτάσεών του για επίτευξη προόδου, συμπεριλαμβανομένης της πρότασής του για αποστρατικοποίηση.

    Κυπριακό

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι το πρόβλημα αυτό "απασχολεί σοβαρά εδώ και πολύ καιρό το Κίνημα των Αδεσμεύτων", προσθέτοντας ότι "η Κυβέρνηση και ο λαός της Κύπρου είναι βαθειά ευγνώμονες για την αλληλεγγύη και υποστήριξή του κάθε ενός ξεχωριστά και όλων μαζί των μελών του Κινήματος, στον αγώνα μας".

    "Δυστυχώς", είπε, "επανειλημμένες προσπάθειες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση του Κυπριακού απέτυχαν λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης από μέρους της τουρκικής πλευράς", η οποία "έχει φθάσει στο αποκορύφωμα της αδιαλλαξίας της, θέτοντας προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και απαιτώντας αναγνώριση" του ψευδοκράτους, το οποίο διατηρείται με τη στρατιωτική ισχύ της Τουρκίας.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρθηκε και στην "εντελώς απαράδεκτη πρόταση" για συνομοσπονδία, "η οποία στοχεύει στο να καταστραφεί η Κύπρος ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος και να μετατραπεί σε τουρκικό προτεκτοράτο".

    Τόνισε, επίσης, ότι "τέτοιες προϋποθέσεις και τέτοιες απαιτήσεις ή στόχοι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ούτε και να ληφθούν υπόψη, γιατί είναι αντίθετες προς τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, και ιδιαίτερα τα ψηφίσματα 541 (1983) και 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία κήρυξαν νομικά άκυρη την αποσχιστική οντότητα και ζήτησαν την ανάκληση της 'μονομερούς ανακήρυξης ανεξαρτησίας'".

    Σημείωσε, εξάλλου, ότι "οι προσπάθειες της τουρκικής πλευράς να δημιουργήσει και να διατηρήσει κλίμα έντασης, εκφοβισμού κι εκβιασμού εναντίον της Κύπρου, έχουν πρόσφατα ενταθεί με το πρόσχημα της ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της Κύπρου κατά την ενάσκηση του νόμιμου δικαιώματος για αυτοάμυνα, σύμφωνα με το Αρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "είναι ενθαρρυντικό ότι η διεθνής κοινότητα, υποστηρίζοντας τη νομιμότητα, έχει απορρίψει τις τουρκικές απειλές και καταδικάσει την αρνητική της θέση", ενώ "το Συμβούλιο Ασφαλείας, στο ψήφισμά του, του περασμένου Ιουνίου, ζήτησε και πάλι σεβασμό της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου και απέρριψε τις τουρκικές προσπάθειες για διχοτόμηση του νησιού".

    "Η Κυβέρνηση της Κύπρου", συνέχισε, "ενδιαφέρεται ειλικρινά για μια ειρηνική επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, η οποία να διασφαλίζει τα συμφέροντα και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών της", προσθέτοντας ότι "έχουμε με συνέπεια υποβάλει προτάσεις για μείωση της έντασης στο νησί".

    "Δυστυχώς", είπε, "η τουρκικη πλευρά απέρριψε όλες τις προτάσεις μας, περιλαμβανομένης της πρότασής μου για αποστρατικοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία χαιρετίστηκε από τη διεθνή κοινότητα, περιλαμβανομένου του Κινήματος των Αδεσμεύτων, ως θετική συμβολή στην ειρήνη και ασφάλεια στο νησί και την περιοχή".

    Διαβεβαίωσε, εξάλλου, ότι παρόλο που η τουρκική πλευρά αρνείται να συζητήσει τις προτάσεις του για "πρόγραμμα μείωσης των ξένων και τοπικών δυνάμεων κι εξοπλισμών, ως προπαρασκευαστικό βήμα προς την πλήρη αποχώρηση όλων των δυνάμεων και στοιχείων και τελική αποστρατικοποίηση, όπως προνοείται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών", εντούτοις "αυτές οι προτάσεις και εισηγήσεις μας ισχύουν και είναι επίκαιρες και ως τέτοιες παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων".

    Ο λόγος, είπε, είναι επειδή "παραμένουμε δεσμευμένοι στην επιδίωξη ειρηνικής επίλυσης του προβλήματος", προσθέτοντας ότι "ενόψει των συνεχιζόμενων απειλών εναντίον της Κύπρου από την Τουρκία, που διαθέτει τεράστια υπεροπλία, της οποίας τελικός στόχος είναι να κρατά το νησί επ' άπειρον όμηρο στους επεκτατικούς της στόχους, η σθεναρή υποστήριξη του Κινήματος των Αδεσμεύτων, που στηρίζεται σε αρχές, ιδιαίτερα στο πλαίσιο πιθανής μελέτης του Κυπριακού από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην προσεχή της σύνοδο, είναι τεράστιας σημασίας".

    Εξέφρασε, ακολούθως, την πεποίθηση ότι "μπορούμε να στηριχθούμε για ακόμη μία φορά στην ενεργό αλληλεγγύη σας αυτή την κρίσιμη στιγμή, καθώς οι πιο ιερές αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και η αξιοπιστία της παγκόσμιας τάξης διακυβεύονται αυτή τη στιγμή".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι το Κίνημα των Αδεσμεύτων, "αντλώντας δύναμη από τη νέα προεδρία και από την εμπειρία της Νοτίου Αφρικής στην αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της απάνθρωπης πολιτικής του φυλετικού διαχωρισμού, θα λάβει τα αναγκαία βήματα για προώθηση των ιδεωδών και στόχων μας, που είναι παγκόσμια και συνάδουν προς τη διεθνή έννομη τάξη και τις προσδοκίες της ανθρωπότητας για ένα καλύτερο κόσμο".

    Παγκόσμια ειρήνη - ΟΗΕ

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "το τέλος του διπολικού κόσμου δημιούργησε προσδοκίες για προώθηση της δημοκρατίας και του σεβασμού των δικαιωμάτων των ανθρώπων να ζήσουν σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας, χωρίς την απειλή του πολέμου και του πυρηνικού αφανισμού".

    Πρόσθεσε ότι αυξήθηκαν και "οι ελπίδες μας όσον αφορά την επίτευξη του στόχου για αειφόρο ανάπτυξη κι ευημερία για όλους, μέσω της εξάλειψης του οικονομικού χάσματος μεταξύ Βορρά και Νότου", αλλά επεσήμανε ότι "δυστυχώς είμαστε ακόμη μακριά από την υλοποίηση των στόχων αυτών".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι "τα Ηνωμένα Εθνη θα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο των προσπαθειών", πράγμα που "εξηγεί τη σημασία που αποδίδεται στην αναμόρφωση του Οργανισμού, ώστε να καταστεί πιο δημοκρατικός και αποτελεσματικός".

    Επεσήμανε, επίσης, ότι "σημαντικό συστατικό της προσπάθειας αυτής θα πρέπει να είναι η αναδόμηση του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο ενώ θα εξασφαλίζει την αποτελεσματικότητα στη διασφάλιση της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας, θα πρέεπι επίσης να καταστεί περισσότερο αντιπροσωπευτικό και να έχει περισσότερη διαφάνεια στο έργο του".

    Η Κύπρος, είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, "είναι πολύ ευαίσθητη στα θέματα που αφορούν την Αφρική", και χαιρέτισε την πρόσφαση συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας της κατάστασης.

    Είπε, επίσης, ότι η Κύπρος συμμερίζεται την άποψη ότι "θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα από τη διεθνή κοινότητα στην ενίσχυση των γενναίων προσπαθειών από τις χώρες της αφρικανικής ηπείρου για οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική πρόοδο".

    Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι προσπάθειες αυτές "επηρεάζονται αρνητικά σε αριθμό χωρών από την εισροή μεγάλου αριθμού προσφύγων και την πείνα", εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι "θα πρέπει να αναληφθεί επείγουσα δράση πέρα από την υπάρχουσα ανθρωπιστική βοήθεια, ώστε να ανακουφιστεί ο πόνος τόσων πολλών συνανθρώπων μας".

    Περιφερειακές διενέξεις

    Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι "οι περιφερειακές κι εσωτερικές διενέξεις παρουσιάζουν αυξητική τάση και απειλούν τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια", επισημαίνοντας ότι "παρά τις ελπίδες που δημιουργήθηκαν από τις Συμφωνίες του Οσλο, η διαδικασία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή βρίσκεται τη στιγμή αυτή σε αδιέξοδο, με εγγενείς κινδύνους για την περιφερειακή σταθερότητα".

    Υποστήριξε, στο σημείο αυτό, την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών μεταξύ των μερών, καθώς και τη δίκαιη, μόνιμη και συνολική διευθέτηση του προβλήματος. Εξέφρασε, επίσης, υποστήριξη για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας 425 για το Λίβανο.

    Χάσμα ανάπτυξης

    Αναφερόμενος στο χάσμα μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε ότι "εξακολουθεί να διευρύνεται" και τόνισε την ανάγκη να ακολουθηθεί από τη διεθνή κοινότητα μια "συνεχής πολιτική ανακούφισης από τα χρέη, τα οποία αποτελούν μεγάλο βάρος για πολλές αναπτυσσόμενες χώρες".

    Υποστήριξε, ακολούθως, τις προσπάθειες της απερχόμενης κολομβιανής προεδρίας του Κινήματος για ενισχυμένο διάλογο με τις βιομηχανικές χώρες και τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς για τα παγκόσμια οικονομικά ζητήματα.

    Περιβάλλον

    Οσον αφορά τα περιβαλλοντικά θέματα, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "θα πρέπει να τεθούν ψηλά στην ημερήσια διάταξη" τα θέματα αυτά, περιλαμβανομένης και της αύξησης της θερμοκρασίας παγκόσμια, που επηρεάζουν "σε δυσανάλογα μεγάλο βαθμό τις χώρες μας και αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για την ευημερία, ακόμα και για την επιβίωση των λαών μας.

    Ν. Αφρική

    Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Κληρίδης συνεχάρη τον Πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής Νέλσον Μαντέλα για την ανάληψη των καθηκόντων του ως νέου Προέδρου του Κινήματος των Αδεσμεύτων κι εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπό την ηγεσία του, το Κίνημα "θα εισέλθει στον 21ο αιώνα έτοιμο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που βρίσκονται απέναντί μας" και οι οποίες "παρέχουν την ευκαιρία να ενισχύσουμε το ρόλο του Κινήματος και να υλοποιήσουμε τους ευγενείς του στόχους, σε ένα διεθνές περιβάλλον, που εγκυμονεί ακόμα πολλούς κινδύνους".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης συνεχάρη, επίσης, την απερχόμενη κολομβιανή προεδρία "για τις επιτυχείς προσπάθειές της να προωθήσει την υπόθεση του Κινήματος κατά τα τελευταία τρία χρόνια".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Λαϊκή - Λαζαρίδης - Α'εξάμηνο 1998

    Λευκωσία,Κύπρος,03/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πολύ ικανοποιητικά χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας Κίκης Λαζαρίδης τα οικονομικά αποτελέσματα του Συγκροτήματος για το Α' εξάμηνο του 1998, τα οποία, όπως είπε, διασφαλίζουν εξίσου ικανοποιητική απόδοση στους μετόχους.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Λαζαρίδης ανέφερε συγκεκριμένα ότι η Λαϊκή πραγματοποίησε κέρδη ύψους 24.1 εκ. λιρών, που χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα ικανοποιητικά δεδομένου του περιοριστικού οικονομικού περιβάλλοντος και του έντονα ανταγωνιστικού κλίματος που επικράτησαν την περίδο αυτή.

    "Το κέρδος από εργασίες ανήλθε στα ΛΚ 24,1 εκ. σε σύγκριση με ΛΚ 20,8 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας αύξηση 15,8% Επίσης, το κέρδος που αναλογεί στους μετόχους ανήλθε στα ΛΚ 12,4 εκ. από ΛΚ 10,9 εκ. την περσινή περίοδο. Σημειώθηκε, δηλαδή, συνολική αύξηση 12,9% Οι προβλέψεις για επισφαλείς χρεώστες ανήλθαν σε ΛΚ 6,1 εκ. σε σύγκριση με ΛΚ 4,8 εκ. την περσινή περίοδο", σημείωσε ο κ. Λαζαρίδης.

    Το κέρδος ανά μετοχή αυξήθηκε σε 16,4 σεντ σε σύγκριση με 14,5 σεντ την περσινή περίοδο.

    Οπως ανέφερε, το Διοικητικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου καθώς επίσης και τις ευοίωνες προοπτικές για το υπόλοιπο του χρόνου, αποφάσισε τη διανομή προμερίσματος ύψους 8% στους μετόχους.

    Επισημαίνοντας τον έντονο ανταγωνισμό και το περιοριστικό οικονομικό περιβάλλον, με τη συνακόλουθη επιβράδυνση στην επενδυτική δραστηριότητα που επέδρασαν ανασταλτικά στην πιστωτική επέκταση στην εγχώρια αγορά, περιορίζοντας την κερδοφορία, ο κ. Λαζαρίδης είπε ότι η Λαϊκή κατάφερε να αυξήσει το κέρδος της από εγχώριες εργασίες, με εξαίρεση τον τομέα των Χρηματοδοτήσεων, όπου παρατηρείται μικρή κάμψη.

    Μιλώντας για τη διεθνή επέκταση του συγκροτήματος, στην οποία η Λαϊκή αποδίδει μεγάλη σημασία, ο κ. Λαζαρίδης είπε οι ενέργειες στρέφονται προς δύο κατευθύνσεις: την ανάπτυξη των εργασιών της Ευρωπαϊκής Λαϊκής στην Ελλάδα και τη διείσδυση του Συγκροτήματος στο Βαλκανικό χώρο και την Ανατολική Ευρώπη.

    Η Κυπριακή Οικονομία

    Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Συγκροτήματος έκανε περιεκτική αναφορά στην κυπριακή οικονομία, όπου επανέλαβε το περιοριστικό περιβάλλον των τελευταίων χρόνων, ενώ εξέφρασε και κάποιες ανησυχίες σε σχέση με τη διεύρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

    Ο κ. Λαζαρίδης ανέφερε ότι η κυπριακή οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα τόσο στη δομή της παραγωγικής διαδικασίας όσο και στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και αυτά περιορίζουν εν πολλοίς τις δυνατότητες μεγέθυνσης.

    Ως αποτέλεσμα, είπε, η παραγωγικότητα είναι χαμηλή και διβρώνει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα "στο δημοσιονομικό τομέα και στο ισοζύγιο πληρωμών συντηρούνται επικίνδυνες ανισοσκέλειες για την εσωτερική και εξωτερική σταθερότητα".

    "Η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών δημιουργεί εύλογη ανησυχία αφού το δημοσιονομικό έλλειμμα διευρύνεται τα τελευταία δύο χρόνια. Ψηλά και συνεχή δημοσιονομικά ελλείμματα εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την εσωτερική και εξωτερική σταθερότητα της οικονομίας: συντηρούν τις προϋποθέσεις πληθωριστικών πιέσεων, διευρύνουν την ανισοσκέλεια του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, αυξάνουν το δημόσιο χρέος και δημιουργούν πίεση στην αγορά χρήματος", ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης.

    Ιδιαίτερα στη σημερινή φάση της ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας και των διεργασιών που συντελούνται σε σχέση με την απελευθέρωση των επιτοκίων και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, η δημοσιονομική περισυλλογή, είπε ο κ. Λαζαρίδης, προβάλλει ως απαραίτητη προϋπόθεση.

    Θα είναι αδύνατο, προειδοποίησε, να χρησιμοποιηθεί η δημοσιονομική πολιτική ως οικονομικό εργαλείο, εάν η κατάσταση των δημοσίων οικονομικών δεν είναι υγιής.

    Ο κ. Λαζαρίδης τόνισε στο σημείο αυτό την ανάγκη λήψης επειγόντων μέτρων για περικοπή του δημοσιονομικού ελλείμματος, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα όπως οι διαβουλεύσεις που καταβάλλονται προς αυτή την κατεύθυνση ευοδωθούν.

    Οσον αφορά το 1998, ο κ. Λαζαρίδης εξέφρασε αισιοδοξία, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι ενώ οι εξελίξεις είναι θετικές στον τουρισμό, στους άλλους παραγωγικούς τομείς παραμένουν περιοριστικές.

    "Στον τουρισμό προβλέπεται ικανοποιητική αύξηση, ενώ όσον αφορά το ΑΕΠ αναμένεται αύξηση μεγαλύτερη από τα πεσινά επίπεδα. Ολ' αυτά όμως θα εξαρτηθούν από τα τεκταινόμενα στο πολιτικό πεδίο", είπε ο κ. Λαζαρίδης.

    Καταλήγοντας, ο κ. Λαζαρίδης αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι το μοντέλο του προστατευτισμού και του μαζικού τουρισμού πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η ανάπτυξη της οικονομίας μετά την τουρκική εισβολή έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές του και δεν προσφέρει προοπτικές για τον 21ο αιώνα.

    "Η Κύπρος πρέπει να γίνει περισσότερο ανοικτή, δεκτική και προσαρμοστική στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις που την επηρεάζουν και πιο νεοτεριστική", τόνισε.

    Το μοντέλο που προτείνει τακτικά ο κ. Λαζαρίδης πρέπει να εδράζεται στη δυναμική της αγοράς και να διασφαλίζει επικέντρωση της οικονομικής δραστηριότητας σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπου οι εξειδικευμένες γνώσεις θα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.

    "Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε την αναδιάρθρωση της οικονομίας και να θέσουμε τις προϋποθέσεις βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου ώστε να γεφυρώσουμε τη διαφορά που μας χωρίζει από τις αναπτυγμένες χώρες", τόνισε τέλος ο κ. Λαζαρίδης.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα κέρδη του Συγκροτήματος, ο κ. Λαζαρίδης ανέφερε ότι πάγεια πολιτική της Λαϊκής είναι η συγκράτηση των εξόδων, ενώ ταυτόχρονα επενδύει σημαντικά στο εξωτερικό.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι η απόφαση του Συγκροτήματος να εισχωρήσει στον τομέα των ασφάλειων ζωής τα τελευταία χρόνια έχει αποφέρει σημαντικά κέρδη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η CYPRIA LIFE έχει σχεδόν δεκαπλασιάσει τα κέρδη της από το προηγούμενο εξάμηνο.

    Ερωτηθείς πώς επηρεάζει την Κύπρο η κρίση στη Ρωσία, ο κ. Λαζαρίδης ανέφερε ότι θα υπάρξει κάποια άμεση επίδραση, λόγω της ύπαρξης υπεράκτιων εταιρειών και Ρώσων τουριστών.

    Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι οι συνέπειες δεν θα είναι τόσο σημαντικές που να επιφέρουν μεγάλες αλλαγές στα οικονομικά δεδομένα της Κύπρου.

    Ο κ. Λαζαρίδης έκανε αναφορά στον ψυχολογικό παράγοντα και πίεση, που όπως είπε είχε ήδη συνέπειες διεθνώς.

    Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η κατάρρευση της Wall Street τη Δευτέρα ήταν αφενός μια έντονη διορθωτική του Χρηματιστηρίου και αφετέρου αποτέλεσμα των ρωσικών εξελίξεων.

    Ερωτηθείς εάν τάσσεται υπέρ της βελτίωσης των δημοσίων οικονομικών δια της επιβολής νέων φορολογιών, ο κ. Λαζαρίδης σημείωσε ότι τάσσεται υπέρ μιας συντηρητικής αντιμετώπισης των θεμάτων αυτών, επισημαίνοντας την ανάγκη βελτίωσης τόσο στην πλευρά των εξόδων όσο και των εσόδων.

    "Πιστεύω ότι κάποια μέτρα επιβάλλονται. Αν θέλουμε να διορθώσουμε τα οικονομικά δεδομένα του τόπου και να είμαστε σοβαροί έναντι της ΕΕ στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μας θα πρέπει να δείξουμε ότι μπορούμε να ελέγξουμε κάποιες καταστάσεις για να είμαστε και πιο πειστικοί στα επιχειρήματα μας", είπε ο κ. Λαζαρίδης.

    Σε ερώτηση εάν η πυραυλολογία έχει επηρεάσει την οικονομία ο κ. Λαζαρίδης απάντησε θετικά, εξηγώντας ότι έχουν μειωθεί οι ρυθμοί αύξησης της ροής.

    "Σίγουρα για να κάνεις μια επένδυση σημαντική θα λάβεις υπόψη τα σημερινά τεκταινόμενα, τα οποία επηρεάζουν άμεσα. Αν κάθε μέρα ακούς για τους πυραύλους, εάν θα έλθουν ή όχι, ή εάν οι Τούρκοι θα βομβαρδίσουν ή όχι, τότε σίγουρα θα σκεφτείς το θέμα δυό φορές", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαζαρίδης.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Λαζαρίδης χαρακτήρισε "κουμπωμένο" τον Κύπριο των τελευταίων χρόνων. Εξήγησε πως το "χειρότερο" είναι ότι υποφέρει η παραγωγική διαδικασία, αφού δεν γίνονται οι κατάλληλες επενδύσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ)

    [03] (Κ) Ρολάνδης - Ισραηλινοί Επιχειρηματίες

    Λευκωσία,Κύπρος,03/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την πραγματοποίηση της Συνόδου Κορυφής χωρών της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής στην Κύπρο εισηγούνται ηγετικά στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου του Ισραήλ.

    Υστερα από συνάντηση που είχαν σήμερα με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκο Ρολάνδη, επιχειρηματίες από το Ισραήλ, τους οποίους συνόδευε ο Πρέσβης της χώρας τους στην Κύπρο, Σεμί Τζουρ, ανέφεραν ότι εισηγήθηκαν στον Υπουργό την πιθανότητα η Κύπρος να φιλοξενήσει τη Σύνοδο Κορυφής.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ισραηλινών Εμπορικών Επιμελητηρίων, Νταν Γκίλερμαν, η χώρα του δεν θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει τη Σύνοδο Κορυφής.

    "Επιθυμούμε η Κύπρος να μας βοηθήσει να αρχίσουμε ένα συνεχές διάλογο με τους γείτονές μας και ιδιαίτερα με τους ηγέτες του επιχειρηματικού κόσμου", σημείωσε ο κ. Γκίλερμαν.

    Εξέφρασε την άποψη ότι η Κύπρος θα αποτελέσει μέσο για διευκόλυνση κοινών προγραμμάτων και κοινών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ανάμεσα σε Ισραηλινούς, Παλαιστινίους, Αιγυπτίους, και Ιορδανούς.

    Ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση αναταλλάγησαν απόψεις για ευκαιρίες, την ενδεχόμενη συνεργασία και τις κοινές επιχειρηματικές δραστηριότητες Κύπρου - Ισραήλ.

    Συζητήθηκε επίσης η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Κύπρου - Ισραήλ, στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας, του τουρισμού και του εμπορίου.

    "Για μας η Κύπρος δεν είναι νησί. Για μας η Κύπρος είναι ένας φίλος διασχίζοντας τη θάλασσα", είπε ο κ. Γκίλερμαν και εξήγησε ότι η Κύπρος απέχει μόνο 45 λεπτά αεροπορικώς από το Ισραήλ.

    Σημείωσε ότι η γεωγραφική εγγύτητα μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να μεταφραστεί σε μεγαλύτερη οικονομική συνεργασία.

    Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων του Ισραήλ, Ντορόν Ταμίρ, είπε ότι ο σκοπός της επίσκεψής τους στην Κύπρο είναι να ενθαρρύνουν τους Κύπριους επιχειρηματίες να συμμετάσχουν στο Επιχειρηματικό Συνέδριο που θα διεξαχθεί στην Ιερουσαλήμ τον Οκτώβριο.

    Οπως είπε, στο συνέδριο αναμένεται να λάβουν μέρος 1000 ηγετικά επιχειρηματικά στελέχη από όλο τον κόσμο.

    Ο κ. Ταμίρ σημείωσε ότι το Συνέδριο είναι μια μοναδική ευκαιρία για τους Κύπριους επιχειρηματίες να δουν από κοντά τα επιτεύγματα του Ισραήλ.

    Πρόσθεσε ότι θα προσπαθήσουν να αντιγράψουν αλλά και να εφαρμόσουν παρόμοια πράγματα και στην Κύπρο προς όφελος των Κυπρίων και των Ισρηλινών.

    Ο κ. Τζουρ, εξέφρασε την ικανοποίησή του από την επίσκεψη των επιχειρηματιών από το Ισραήλ και ανέφερε ότι συζήτησαν σοβαρά τρόπους και ευκαιρίες αναβάθμισης των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών.

    Ο Πρέσβης του Ισραήλ επανέλαβε ότι προσκάλεσαν τον κ. Ρολάνδη να συμμετάσχει στο Επιχειρηματικό Συνέδριο στην Ιερουσαλήμ τον Οκτώβριο.

    Ρολάνδης

    Από την πλευρά του, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι θα συναντήσει την αντιπροσωπεία από το Ισραήλ και πάλι τον Οκτώβριο στην Ιερουσαλήμ.

    Ο κ. Ρολάνδης είπε ότι καλύφθηκαν τα θέματα της υψηλής τεχνολογίας και του τουρισμού και άρχισαν να συζητούν "τις λεπτομέρειες για ύπαρξη κοινών επιχειρηματικών μονάδων Κύπρου και Ισραήλ στη χώρα μας".

    "Εχουμε αρκετά προνόμια σαν χώρα στην περιοχή", επεσήμανε ο κ. Ρολάνδης και πρόσθεσε ότι "η γεωγραφική μας θέση προσφέρεται για κοινές επενδύσεις, έχουμε στενές σχέσεις με την ΕΕ και βρισκόμαστε ήδη σε ενταξιακή πορεία και έχουμε και άριστες σχέσεις με όλες τις άλλες χώρες της περιοχής".

    Ο Υπουργός σημείωσε ότι "η Κύπρος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν άξονας επιχειρηματικών προσπαθειών, ιδίως στο βιομηχανικό τομέα".

    Η αντιπροσωπεία των επιχειρηματιών από το Ισραήλ θα συμμετάσχει σε σεμινάριο για τις "Επιχειρηματικές ευκαιρίες στο Ισραήλ" που πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα στις 5.30 στο ξενοδοχείο "Χίλτον".

    Το σεμινάριο διοργανώνει η Πρεσβεία του Ισραήλ σε συνεργασία με το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Ρυμούλκηση "Φάϊτερ 1"

    Πάφος,Κύπρος,03/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ρυμουλκήθηκε σήμερα από την πλοιοκτήτρια εταιρεία και μεταφέρθηκε στα ανοικτά του Λατσιού το εμπορικό πλοίο "Φάϊτερ 1", υπό σημαία της Μπελίζ, το οποίο υπέστη σοβαρή κλίση και εγκατελείφθηκε από το πλήρωμά του στα ανοικτά του Ακάμα, την Τρίτη.

    Το 10μελες πλήρωμα του πλοίου βρίσκεται ακόμη σε ξενοδοχείο στην Πάφο και αναμένει νέες εντολές.

    Το πλοίο πρόκειται να επισκευασθεί για να συνεχίσει τον προορισμό του.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΝΓ/ΜΑ)

    [05] (Κ) Ρωσία - Πρόταση Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,03/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Ρωσία καλεί για επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό, δήλωσε ο Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Βλαντιμίρ Ρακμάνιν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιταρ - Τας.

    Σε δήλωσή του, με αφορμή την πρόταση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για εγκαθίδρυση συνομοσπονδίας δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο, ο κ. Ρακμάνιν ανέφερε ότι η πρόταση αντίκειται σε πολλά ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [06] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Φεστιβάλ "Τα Κύπρια"

    Λευκωσία,Κύπρος,03/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Φτωχό συγγενή" αποκάλεσε τον πολιτισμό ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Λυκούργος Κάππας, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψη που έδωσαν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του υπουργείου με θέμα το φετινό φεστιβάλ "Τα Κύπρια".

    "Είναι καιρός με κάποιες ενέργειες και προσπάθειες δικές μας να μπεί και ο πολιτισμός στη θέση που του αξίζει. Υπάρχουν δυσκολίες, και το έχω πεί πολλές φορές, όμως αυτές πάντοτε υπερπηδούνται αν υπάρξει η συντονισμένη και έντονη προσπάθεια όλων των φορέων και όχι μόνο ενός ανθρώπου", σημείωσε ο κ. Κάππας.

    "Εμείς σαν υπουργείο θα κάνουμε αυτές τις προσπάθειες, πρέπει όμως και οι διάφοροι φορείς να βοηθήσουν με τον τρόπο το δικό τους ώστε να περάσει το μήνυμα ότι αυτός ο ημικατεχόμενος τόπος έχει μεν ανάγκη άμυνας αλλά μια πολύ σωστή άμυνα είναι και η προβολή του πολιτισμού και εδώ και στο εξωτερικό", παρατήρησε ο Υπουργός Παιδείας.

    Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της εξάμηνης θητείας του στο υπουργείο είχε μια πολύ καλή επαφή με τον Υπουργό Οικονομικών και ανέφερε ότι συζητούν το θέμα της κατανομής των εσόδων του ΛΟΤΤΟ και του ΠΡΟΠΟ, και της πιθανής προσφοράς μέρους τους προς το υπουργείο του.

    "Το θέμα συζητείται. Δεν υπήρξε άρνηση αλλά ούτε και συμφωνία. Βρισκόμαστε σε ένα στάδιο ανταλλαγής απόψεων πάνω σε φιλική βάση, και ελπίζω με το χρόνο να καταφέρουμε κάτι", παρατήρησε ο κ. Κάππας.

    Σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδας Ευάγγελου Βενιζέλου, στην Κύπρο, στις 14 και 15 Σεπτεβρίου, θα υπογραφούν τα σχετικά πρωτόκολλα και το μνημόνιο της συνεργασίας Κύπρου - Ελλάδας.

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι θα συζητήσουν και άλλα συναφή με τον πολιτισμό θέματα και ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου, ο κ. Βενιζέλος θα δώσει διάλεξη για την οποία θα γίνει σχετική ενημερωτική ανακοίνωση αργότερα.

    Πρόσθεσε ότι για το θέμα ΛΟΤΤΟ και ΠΡΟΠΟ είναι ενημερωμένος και ο κ. Βενιζέλος αλλά είπε ότι δεν μπορεί να μπεί στο μνημόνιο διότι είναι θέμα που αφορά την κυπριακή Κυβέρνηση.

    Ο κ. Κάππας σημείωσε ότι "μέσα στα πλαίσια του δημοσιονομικού προβλήματος που υπάρχει στην Κύπρο εμείς θα πολεμήσουμε και θα αγωνιστούμε να πάρουμε το ανάλογο μερίδιο που μας ανήκει".

    Παρατήρησε, εξάλλου, ότι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις πρέπει να καλύπτουν και την τουριστική περίοδο, από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέβριο, και για αυτό το σκοπό είχε σχετική συνάντηση με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκο Ρολάνδη.

    Σε ερώτηση κατά πόσο οι πόλεις της Λάρνακας και της Πάφου έχουν παραγνωριστεί εδώ και χρόνια σε σχέση με τις εκδηλώσεις αυτές, ο λειτουργός των Πολιτιστικών Υπηρεσιών Γιώργος Μολέσκης ανέφερε ότι αυτό το πρόβλημα έχει να κάνει με το θέμα των κατάλληλων χώρων για μουσικές ή χορευτικές παραστάσεις.

    Εξάλλου, η ανώτερη λειτουργός στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες Ελενα Νικήτα ανέφερε ότι η κατανομή σε διάφορες πόλεις έγινε και με βάσει τις προηγούμενες εμπειρίες οι οποίες έδειξαν ότι "δυστυχώς η συμμετοχή του κοινού είναι πάρα πολύ χαμηλή και τα κόστα των παραστάσεων αυτών είναι πάρα πολύ μεγάλα".

    Σε ερώτηση αν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες έχουν ετοιμάσει κάποιο διαφημιστικό φιλμάκι και μαγνητοφωνημένα μυνήματα για το ραδιόφωνο, ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών Στέλιος Χατζηστυλλής ανέφερε ότι υπάρχει σχετικό διαφημιστικό αλλά μόνο για το ραδιόφωνο.

    Οσον αφορά την τελεόραση, ο κ. Χατζηστυλλής ανέφερε ότι το φετινό κονδύλι για διαφήμιση είναι πολύ μικρό και για αυτό έκανε προσωπική παράκληση, ενισχύοντας αυτή του Υπουργού Παιδείας, για ενίσχυση από τα ΜΜΕ για την προβολή των "Κυπρίων".

    Εξάλλου, η κ. Νικήτα ανέφερε ότι φέτος είναι η πρώτη χρονιά που ανατέθηκε, ύστερα από ζήτηση προσφορών, σε διαφημιστικιό γραφείο η οργανωμένη πληρωμένη διαφήμιση η οποία γίνεται πάνω σε πιο σωστές βάσεις.

    "Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να εκμεταλλευτούμε φέτος την τηλεόραση διότι ο τηλεοπτικός χρόνος πληρώνεται πάρα πολύ ακριβά όμως ευελπιστούμε ότι υπάρχουν τα τηλεοπτικά πολιτιστικά προγράμματα που θα περάσουν τα μηνύματα αυτά", κατέληξε.

    Σημειώνεται ότι το φετεινό κονδύλι για τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ θα ανέλθει στις £300.000 ποσό για το οποίο, όπως είπε ο κ. Χατζηστυλλής, υπάρχει φιλοδοξία ότι θα γίνει σταδιακά μεγαλύτερο για να μπορεί να καλύπτει ένα ευρύτερο φάσμα εκδηλώσεων και πιο σωστή διαφήμιση, κυρίως τηλεοπτική.

    Σε παρατήρηση ότι προβάλλεται η δυτικότροπη μουσική παράδοση αντί ο κυπριακός μουσικός πολιτισμός στα "Κύπρια", ο κ. Χατζηστυλλής ανέφερε ότι οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια του χρόνου όπου και προβάλλονται Κύπριοι μουσικοί.

    Σημειώθηκε, εξάλλου, ότι μέσα στον προγραμματισμό του επόμενου χρόνου θα δοθεί πλήρης κάλυψη της κυπριακής μουσικής παράδοσης και υπάρχουν σκέψεις για να διαμορφωθεί το πρόγραμμα ανάλογα.

    Ο κ. Χατζηστυλλής ανέφερε ότι η Κρατική Ορχήστρα θα αναβαθμιστεί σε Συμφωνική Ορχήστρα και πρόσθεσε ότι έχουν γίνει ενέργειες και μελέτες για τη δημιουργία Κρατικής Θεατρικής Σκηνής.

    Το φεστιβάλ "Τα Κύπρια" θα αρχίσει τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου με την παράσταση του έργου ""Βάκχες" του Ευριπίδη από τα Ελέυθερα Θέατρα της Κύπρου.

    Στο φετεινό πρόγραμμα συμμετέχουν συγκροτήματα από την Κύπρο (Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, Ελεύθερα Θέατρα, Οργανισμός Λυρικής Σκηνής), την Ελλάδα (Εθνικό Θέατρο, Ομάδα Εδάφους), την Ιαπωνία (Περιφερειακό Πανεπιστήμιο Τεχνών της Οκινάουα), τη Γερμανία (Κρατικό Θέατρο Κάσσελ), την Αυστρία (Φιλαρμονική Ορχήστρα Δωματίου Πράγας), ενώ θα εμφανιστεί επίσης και η Ορχήστρα Μπαρόκ της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Στον τομέα των εικαστικών θα παρουσιαστεί η έκθεση "Η Ευρώπη εν Κινήσει - το τείχος του Βερολίνου- καλλιτέχνες για την Ελευθερία" και στον τομέα του κινηματογράφου θα υπάρξει κινηματογραφικό αφιέρωμα στο Ρώσο σκηνοθέτη Αντρέϊ Ταρκόφσκι με τίτλο "Εικονολογικό μιας Ποιητικής Διαδρομής".

    Θα παρουσιαστούν, εξάλλου, τα θεατρικά έργα: οι "Βάκχες" του Ευριπίδη από τα Ελεύθερα Θέατρα Κύπρου, η "Μήδεια" από την Ομάδα Εδάφους, η "Ειρήνη" του Αριστοφάνη από το ΘΟΚ, οι "Βάτραχοι" από το Εθνικό Θέατρο Ελλάδας και "Οι γάμοι του Φιγκαρο" από τη Λυρική Σκηνή Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΑ)

    [07] (Κ) Κρανιδιώτης - Δηλώσεις

    Ντέρμπαν,Νότιος Αφρική,03/09/1998 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Χρυσάνθου)

    Οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να βλέπουν κοντόφθαλμα τα συμφέροντά τους αλλά θα πρέπει να κάνουν πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της στρατηγικής και της πολιτικής τους, επεσήμανε σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδς, Γιάννος Κρανιδιώτης.

    Σημείωσε επίσης ότι η αμερικανική αντίδραση στις προκλητικές προτάσεις Ντενκτάς για συνομοσπονδία δεν ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική και ότι θα μπορούσε να ήταν πιο θετική.

    Ο κ. Κρανιδιώτης, που βρίσκεται στο Ντέρμπαν για προώθηση της ελληνικής υποψηφιότητας για εκλογή της ως ένα από τα 10 μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Οπως είπε, "διαπιστώθηκε για μία ακόμα φορά η ταυτότητα απόψεων και η συμπόρευση Ελλάδας - Κύπρου".

    Ο Ελληνας ΥΦΕΞ είχε επίσης συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Αναν, από τον οποίο ζήτησε να διαδραματίσει ένα πιο δυναμικό ρόλο στην εφαρμογή των ψηφισμάτων και των αποφάσεων του διεθνούς Οργανισμού.

    Σχολιάζοντας την πρόταση Ντενκτάς, ο κ. Κρανιδιώτης τόνισε ότι δεν εξυπηρετεί την υπόθεση της ειρήνης και τις προσπάθειες για εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στο Κυπριακό.

    "Πρόκειται για προτάσεις που ουσιαστικά θέλουν να εγκαθιδρύσουν δύο προτεκτοράτα στην Κύπρο, να νομιμοποιήσουν την παράνομη εισβολή και κατοχή και να εμποδίσουν τη διεθνή προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, αλλά και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για νέες τουρκικές θέσεις, ο Ελληνας ΥΦΕΞ είπε ότι "απλώς αυτή τη στιγμή η Τουρκία απροκάλυπτα αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο".

    "Εκτίμησή μου είναι", είπε ο κ. Κρανιδιώτης "ότι η Τουρκία συναισθάνεται την απομόνωση στην οποία έχει βρεθεί στον ευρωπαϊκό χώρο και έχει αντιληφθεί ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου και η βεβαιότητα ότι η Κύπρος θα προχωρήσει προς την ΕΕ έχει καταστήσει ανέφικτους τους τελικούς της στόχους".

    Τονίζοντας ότι η πρόσφατη πρόταση Ντενκτάς "κοιτάει το παρελθόν και όχι το μέλλον", ο Ελληνας ΥΦΕΞ χαρακτήρισε "γηρασμένη την ηγεσία της Τουρκίας και των Τ/Κ" και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "ο Ντενκτάς μυρίζει ναφθαλίνη".

    "Η Τουρκία με την πολιτική αυτή συνεχώς απομονώνεται από την ΕΕ", πρόσθεσε.

    Ο κ. Κρανιδιώτης εξέφρασε τη θέση ότι "έφτασε η ώρα, η διεθνής κοινότητα, οι διεθνείς οργανισμοί, οι ΗΠΑ και η ΕΕ να δώσουν ξεκάθαρα το μήνυμα προς την τουρκική πλευρά ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν τη διχοτόμηση της Κύπρου ή σε οποιαδήποτε περίπτωση να αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα της εισβολής και της κατοχής και το παράνομο καθεστώς Ντενκτάς".

    Ερωτηθείς εάν οι πρώτες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας υποδεικνύουν πρόθεση να στείλουν ένα τέτοιο μήνυμα προς τη Τουρκία, ο ΥΦΕΞ απάντησε θετικά.

    "Πίστευω ότι η πλειοψηφία των χωρών δεν πρόκειται να ανεχθεί τις τουρκικές προτάσεις ή ιδέες για ομοσπονδία", είπε σημειώνοντας όμως ότι "οι θέσεις που έχουν εκφράσει κάποιες από τις μεγάλες χώρες και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικές".

    Τονίζοντας ότι οι αμερικανικές αντιδράσεις "θα μπορούσαν να είναι πιο θετικές", ο κ. Κρανιδιώτης επεσήμανε ότι "οι ΗΠΑ θα πρέπει να κάνουν πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της στρατηγικής και της πολιτικής τους και να μη βλέπουν κοντόφθαλμα τα συμφέροντα τους".

    Σημείωσε, εξάλλου, ότι οι ΗΠΑ απέδειξαν και στο παρελθόν ότι χάνουν τον μακροπρόθεσμο στόχο, "χάρην εφήμερων, προσωρινών καρπών".

    Αναφερόμενος στη συνάντησή του με το ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι τον ενημέρωσε για τις θέσεις και αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης στη προκλητική πρόταση Ντενκτάς και ζήτησε τα Ηνωμένα Εθνη "να διαδραματίσουν ένα πιο δυναμικό ρόλο στην εφαρμογή των ψηφισμάτων και αποφάσεων τους".

    Ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ του εξέφρασε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του για το Κυπριακό και διαβεβαίωσε ότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι μέσα στις προτεραιότητες του.

    Τέλος, ο Ελληνας ΥΦΕΞ χαρακτήρισε θετική την αναφορά για τη Κύπρο στο τελικό ανακοινωθέν που αναμένεται να υιοθετηθεί από τη 12η Σύνοδο του Κινήματος των Αδεσμεύτων και σημείωσε ότι αποτελεί μια καλή βάση σε περίπτωση που η Κύπρος αποφασίσει να προσφύγει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΝΓ/ΜΑ)

    [08] (Κ) Ρωσία - Πρόταση Ντεντκάς (2)

    Λευκωσία,Κύπρος,03/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Ρωσία θεωρεί ότι η πρόταση του Ραούφ Ντενκτάς για ίδρυση συνομοσονδίας στην Κύπρο αντίκειται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, την χαρακτηρίζει ως αντιπαραγωγική και τονίζει ότι αποτελεί ακόμη μία προσπάθεια για αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    Σε σημερινή δήλωσή του, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Βλαντιμίρ Ραχμάνιν αναφέρει ότι "δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι η αναφερθείσα πρόταση αντίκειται φανερά στα πολυάριθμα ψηφίσματα του ΟΗΕ περί Κύπρου, καθώς επίσης στις διακοινοτικές Συμφωνίες Κορυφής του 1977 και του 1979".

    Ταυτόχρονα, υπενθυμίζει το τελευταίο ψήφισμα αρ. 1179 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο, τον Ιούνιο του 1998, στο οποίο επιβεβαιώνεται, μεταξύ άλλων, ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται σε ένα κράτος με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.

    "Με αυτόν τον τρόπο γίνεται ολοφάνερο ότι η πρόταση Ντενκτάς αντίκειται προς τις παραμέτρους των αντίστοιχων ψηφισμάτων του ΟΗΕ και ουσιαστικά είναι αντιπαραγωγική και στην πράξη αποτελεί ακόμη μία προσπάθεια για επίτευξη ανανγώρισης" του ψευδοκράτους, συμπλήρωσε.

    Ο κ. Ραχμάνιν ανέφερε, επίσης, ότι η Ρωσία εκφράζεται με συνέπεια υπέρ της επανέναρξης του διακοινοτικού διαλόγου σύντομα, "η βάση του οποίου έχει καθοριστεί με σαφήνεια από τη διεθνή κοινότητα".

    Τέλος, σημειώνει ότι στόχος του διαλόγου είναι η επίτευξη σταθερής και δίκαιης λύσης, που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων, Ελληνων και Τούρκων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ)

    [09] (Κ) Ρολάνδης - Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης

    Λευκωσία,Κύπρος,03/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Για να παραστεί στα εγκαίνια της 63ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της, Αντώνη Κούρτη, αναχωρεί αύριο το πρωί για τη Θεσσαλονίκη ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης.

    Στην Εκθεση συμμετέχει και η Κύπρος, με κρατικό περίπτερο, στο οποίο προβάλλονται κυπριακά προϊόντα και υπηρεσίες 24 κυπριακών επιχειρήσεων.

    Με την ευκαιρία της επίσκεψής του, ο κ. Ρολάνδης θα έχει συναντήσεις με Ελληνες υπουργούς και οικονομικούς παράγοντες και θα συζητήσει μαζί τους θέματα της αρμοδιότητας του.

    Ο κ. Ρολάνδης, που θα συνοδεύεται από τον Ανώτερο Λειτουργό Εμπορίου του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Ανδρέα Σοφοκλέους, θα επιστρέψει την Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΑ)

    [10] (Κ) Ισραηλινοί επιχειρηματίες - Διάσκεψη Τύπου

    Λευκωσία,Κύπρος,03/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η ανάγκη η Κύπρος και το Ισραήλ να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να προωθήσουν τη συνεργασία τους στον τομέα της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας, τονίστηκε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη, με την ευκαιρία του σεμιναρίου "Επιχειρηματικές Ευκαιρίες στο Ισραήλ", που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

    Στη διάσκεψη τονίστηκε, επίσης, ότι η Κύπρος μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου, αφού διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με το Ισραήλ όσο και με τις αραβικές χώρες.

    Αναφέρθηκε, επίσης, ότι η Κύπρος θα μπορούσε να φιλοξενήσει σύνοδο κορυφής χωρών της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, στις αρχές του 1999 - αφού το Ισραήλ δεν είναι σε θέση να το πράξει - λόγω των σχέσεών της με τις γειτονικές της αραβικές χώρες.

    Τζουρ

    Ο Πρέσβης του Ισραήλ Σέμι Τζουρ, σε ομιλία του στη δημοσιογραφική διάσκεψη, η οποία αποτελούσε εισαγωγή στο σεμινάριο, είπε ότι καθώς η Κύπρος βρίσκεται στο κατώφλι της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και καθώς το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών ακολουθεί ανοδική τάση, οι επιχειρηματικές επαφές θα συμβάλουν στην ενδυνάμωση και προώθηση των εμπορικών σχέσεων Κύπρου και Ισραήλ.

    Ο κ. Τζουρ είπε, επίσης, ότι το σεμινάριο, το οποίο άρχισε αμέσως μετά τη δημοσιογραφική διάσκεψη, θα δώσει την ευκαιρία σε επιχειρηματίες να ενημερωθούν για το υψηλού επιπέδου επιχειρηματικό συνέδριο που θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο στην Ιερουσαλήμ.

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι σκοπός του σεμιναρίου είναι η περαιτέρω ανάπτυξη κι ενίσχυση των οικονομικών δεσμών μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ, καθώς και η αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζονται στον επιχειρηματικό τομέα, δημιουργώντας κοινοπραξίες κι επενδύοντας σε διάφορους κλάδους της οικονομίας, όπως είναι η υψηλή τεχνολογία και το εμπόριο.

    Ρολόγης

    Οπως είπε ο Πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Βασίλης Ρολόγης, αντιπροσωπεία από την Κύπρο θα μεταβεί στο Ισραήλ στις 14 Οκτωβρίου για να συμμετάσχει στους εορτασμούς για την 50η επέτειο της ίδρυσης του ισραηλινού κράτους και παράλληλα θα λάβει μέρος στο Επιχειρηματικό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί από τις 13 μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

    Ο κ. Ρολόγης αναφέρθηκε στη στρατηγική γεωγραφική θέση της Κύπρου, που ευνοεί την επέκταση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, καθώς και το γεγονός ότι η Κύπρος βρίσκεται στη διαδικασία εναρμόνισης με την Ευρώπη.

    Σημείωσε, επίσης, ότι η Κύπρος είναι κατάλληλος χώρος για ίδρυση επιχειρηματικών βάσεων και τόνισε ότι οι Ισραηλινοί επιχειρηματίες είναι ευπρόσδεκτοι.

    Αναφέρθηκε, εξάλλου, στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεταποίηση στην Κύπρο κι επεσήμανε ότι έχει ήδη γίνει κατανοητή η ανάγκη να επεκταθεί η χώρα και σε άλλους τομείς, όπως η υψηλή τεχνολογία.

    Πρόσθεσε, ακολούθως, ότι έχει ήδη τεθεί στον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκο Ρολάνδη το θέμα της υψηλής τεχνολογίας, και σημείωσε ότι το Ισραήλ θα βοηθήσει την Κύπρο να μπει στη νέα εποχή της υψηλής τεχνολογίας.

    Γκίλερμαν

    Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας του Ισραηλινού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νταν Γκίλερμαν, δήλωσε στη δημοσιογραφική διάσκεψη ότι δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί η γεωγραφική θέση της Κύπρου και το γεγονός ότι βρίσκεται τόσο κοντά στο Ισραήλ.

    Οι δύο χώρες, είπε, μπορούν να καταστούν πραγματικοί στρατηγικοί εταίροι, αλλά όχι τόσο στον τομέα του εμπορίου, διότι οι δυνατότητες είναι πολύ μεγαλύτερες.

    Η πραγματική δυνατότητα, είπε, βρίσκεται στον τομέα των κοινών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών.

    Αναφέρθηκε, εξάλλου, στην ανάγκη ανάπτυξης ολόκληρης της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου για να επικρατήσει ειρήνη στο Ισραήλ, τονίζοντας ότι οι Ισραηλινοί έχουν χρέος προς τα παιδιά τους να δημιουργήσουν μιαν ασφαλή κι ευημερούσα περιοχή.

    Ο κ. Γκίλερμαν επεσήμανε ότι όσο πιο ψηλό είναι το βιοτικό επίπεδο, τόσο πιο χαμηλός είναι ο ρυθμός βίας.

    Είπε, επίσης, ότι η Κύπρος διατηρεί ιδιαίτερες σχέσεις τόσο με το Ισραήλ όσο και με τους Αραβες, ώστε να μπορεί να διευκολύνει τη βελτίωση των σχέσεων του Ισραήλ με τους γείτονές του.

    Στη συνέχεια, ο κ. Γκίλερμαν αναφέρθηκε στην πραγματοποίηση συνόδου κορυφής χωρών της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής στην Κύπρο, τονίζοντας ότι το Ισραήλ δεν είναι σε θέση να φιλοξενήσει τέτοια διοργάνωση, λόγω των διαφορών του με τις γειτονικές του αραβικές χώρες.

    Ο κ. Γκίλερμαν τοποθέτησε την πραγματοποίηση της συνόδου στις αρχές του 1999, αφού δεν απομένει αρκετός χρόνος για να γίνει η δέουσα προετοιμασία για διοργάνωση της συνόδου μέσα στο 1998.

    Εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι η Κύπρος θα αποτελέσει μέσο για διευκόλυνση κοινών προγραμμάτων και κοινών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ανάμεσα σε Ισραηλινούς, Παλαιστινίους, Αιγυπτίους, και Ιορδανούς.

    Ταμίρ

    Εξάλλου, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων του Ισραήλ Ντόρον Ταμίρ είπε ότι το θέμα της διοργάνωσης της συνόδου στην Κύπρο έτυχε θετικής αντιμετώπισης από τον κ. Ρολάνδη, κατά τη σημερινή τους επαφή μαζί του, αλλά επεσήμανε ότι η ανταπόκριση των Κυπρίων επιχειρηματιών θα διαπιστωθεί κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου "Επιχειρηματικές Ευκαιρίες στο Ισραήλ", που πραγματοποιείται απόψε στη Λευκωσία.

    Είπε, επίσης, ότι το Ισραήλ δεν σκοπεύει να βοηθήσει την Κύπρο αλλά να συνεταιριστεί μαζί του προς κοινό όφελος, με την ανταλλαγή γνώσεων κι εμπειριών, και με την εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων της κάθε χώρας.

    Αναφέρθηκε, εξάλλου, στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο Ισραήλ τον Οκτώβριο, τονίζοντας ότι σκοπός της Συνόδου είναι να "πουλήσει" στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, αφού όπως είπε, το Ισραήλ είναι η δεύτερη ανεπτυγμένη στον τομέα αυτό χώρα, ύστερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και στον τομέα της υποδομής, αφού στα επόμενα δέκα χρόνια αναμένεται να δαπανηθούν 50 δισεκατομμύρια δολάρια προς το σκοπό αυτό.

    Ο κ. Ταμίρ επεσήμανε το γεγονός ότι η Κύπρος βρίσκεται σε απόσταση τριάντα λεπτών μόνο αεροπορικώς από το Ισραήλ, πράγμα που δεν πρέπει να αγνοηθεί όσον αφορά την "πώληση" της Κύπρου στον τομέα των υπεράκτιων εταιρειών και της περιφερειακής συνεργασίας.

    Η Κύπρος, είπε ο κ. Ταμίρ, αντιμετωπίζει πρόβλημα παρόμοιο μ' αυτό που αντιμετώπιζε το Ισραήλ πριν από μερικά χρόνια, δηλαδή υπάρχουν ταλαντούχοι και προσοντούχοι επιστήμονες, οι οποίοι αναζητούν εργασία στο εξωτερικό, αφού δεν τους παρέχονται ευκαιρίες αξιοποίησης των γνώσεών τους στην Κύπρο.

    Ο κ. Ταμίρ είπε ότι θα πρέπει Κύπρος και Ισραήλ να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αναπτύξουν τη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας στην Κύπρο από και με ισραηλινές επιχειρήσεις, για να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες του νησιού στον τομέα αυτό.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [11] (Κ) Συνάντηση Κληρίδη - Αναν

    Ντέρμπαν,Νότιος Αφρική,03/09/1998 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Χρυσάνθου)

    Στην προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που απέρριπτε τις αξιώσεις Ντενκτάς για αλλαγή της βάσης των συνομιλιών, παρέπεμψε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν, κληθείς να σχολιάσει την τελευταία πρόταση του Ντενκτάς για συνομοσπονδία.

    Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, για περίπου 15 λεπτά, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Κινήματος των Αδεσμεύτων, που πραγματοποιείται στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Αναν είπε ότι συζήτησαν "την κατάσταση στην Κύπρο και τις προσπάθειες του ΟΗΕ για μείωση της έντασης".

    "Ανταλλάξαμε απόψεις κι έχω σκοπό να προωθήσω αυτό το θέμα μαζί του στη Νέα Υόρκη, κατά τη Γενική Συνέλευση" του ΟΗΕ, πρόσθεσε.

    Οπως είπε, ο Πρόεδρος Κληρίδης του εξέφρασε τις ανησυχίες του για την τελευταία πρόταση του Ραούφ Ντενκτάς.

    Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση Ντενκτάς για συνομοσπονδία, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ απάντησε: "Πιστεύω ότι αυτό το θέμα έχει ήδη εγερθεί και τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο έχει ήδη δώσει την απάντησή του. Πιστεύω ότι αυτή είναι η θέση του ΟΗΕ και η θέση του Γ.Γ. του ΟΗΕ".

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνάντηση, και κληθείς να αναφέρει εάν υπάρχει προοπτική νέας πρωτοβουλίας του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού, απάντησε "μάλλον ναι".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΑ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 3 September 1998 - 17:46:22 UTC