Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-09-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ταλάτ - Πρόταση Ντενκτάς - Απόρριψη
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Κίνημα Αδεσμεύτων - Ομιλία Μαντέλα
  • [04] Αναν - Σύνοδος Αδεσμεύτων
  • [05] Ιταλικές αρχαιολογικές ανασκαφές - Σεμινάριο
  • [06] Αναστασιάδης - Πρόταση Ντενκτάς - ΗΠΑ
  • [07] Νότιος Αφρική - Διαδήλωση ομογενών
  • [08] Πρόεδρος Κληρίδης - ΓΓ ΟΗΕ
  • [09] Σύνοδος Κορυφής - Επαφές Προέδρου και ΥΠΕΞ
  • [10] Κυπριανού - Διαβήματα

  • [01] (Κ) Ταλάτ - Πρόταση Ντενκτάς - Απόρριψη

    Λευκωσία,Κύπρος,02/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για εγκαθίδρυση "συνομοσπονδίας δύο χωριστών κρατών" στην Κύπρο, γιατί η πρόταση αυτή είναι αντίθετη με τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και δεν συνάδει με τις συμφωνίες εγγύησης και συμμαχίας.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου σήμερα στα κατεχόμενα, ο κ. Ταλάτ υποστήριξε τη διεξαγωγή συνομιλιών και είπε ότι μόνο μέσω αυτών θα υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης.

    Δήλωσε, επίσης, ότι κακώς εγκαταλείφθηκε η ομοσπονδία και συζητείται τώρα η συνομοσπονδία, προσθέτοντας ότι "δημιουργείται η εντύπωση ότι με την απόρριψη της πρότασης από την απέναντι πλευρά, θα περιμέναμε κάποιο όφελος".

    Είπε, εξάλλου, ότι η πρόταση για συνομοσπονδία δεν συνάδει με τις συμφωνίες εγγύησης και συμμαχίας, και ότι ο Ντενκτάς μέχρι τώρα δήλωνε ότι ήταν πρόθυμος να συζητήσει τα πάντα με βάση τα "δύο κράτη".

    Ο Ταλάτ επεσήμανε ότι η διεθνής κοινότητα πίστευε πως στο πλαίσιο των λέξεων "τα πάντα", θα συζητείτο και η ομοσπονδία.

    Τώρα, συνέχισε, ο κόσμος βλέπει ότι εγκαταλείφθηκε η ομοσπονδία και γίνεται λόγος για συνομοσπονδία, που είναι αντίθετη με τις συμφωνίες κορυφής και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Αντίκειται επίσης στα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

    Εκτός τούτου, είπε, δικαιώνει την Ε/κ πλευρά, που μέχρι τώρα δήλωνε ότι ο Ντενκτάς δεν επιθυμεί την ομοσπονδία, αλλά τη συνομοσπονδία.

    Ο ηγέτης του ΡΤΚ επέκρινε και το γεγονός ότι ενημερώθηκε για την πρόταση μόλις λίγες ώρες πριν από τη δημοσιοποίησή της, προσθέτοντας ότι η ψευδοβουλή δεν έχει παραχωρήσει τέτοιες αρμοδιότητες στον Ραούφ Ντενκτάς.

    Οι όροι που τέθηκαν στην πρόταση, είπε, λες κι έγιναν για να απορριφθούν από την απέναντι πλευρά.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,02/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     88.40  (-0.15)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 1,429,474
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £   897,083 103.10 ( 0.03)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £    49,244   59.01 ( 0.10)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £    55,185   60.26 ( 0.22)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   180,763   86,87 (-0.65)
    
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £    26,365   71.40 (-0.75)
            Εμπορικές Εταιρείες        £    23,757   42.65 (-1.11)
            Αλλες Εταιρείες            £    81,035   77.21 (-0.62)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜM)

    [03] (Κ) Κίνημα Αδεσμεύτων - Ομιλία Μαντέλα

    Ντέρμπαν,Νότιος Αφρική,02/09/1998 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Χρυσάνθου)

    Το θέμα της ανάπτυξης και της ειρήνης, την ανάγκη για πυρηνικό αφοπλισμό καθώς και την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στα Ηνωμένα Εθνη, ανέπτυξε σήμερα ο Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, κατά την τελετή έναρξης της 12ης Συνόδου Κορυφής του Κινήματος των Αδεσμεύτων.

    Η επόμενη Σύνοδος Κορυφής των Αδεσμεύτων θα πραγματοποιηθεί στη Μπαγκλαντές το 2001.

    Στην ομιλία του, ο κ. Μαντέλα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη επίτευξης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, τονίζοντας ότι "το μακροχρόνιο πρόβλημα της Κύπρου πρέπει να λυθεί".

    Ο Πρόεδρος της Ν. Αφρικής, η χώρα του οποίου ανέλαβε την προεδρία από την Κολομβία, εξέφρασε ευγνωμοσύνη στο Κίνημα για τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε στην απελευθέρωση της χώρας του από το σύστημα του απάρτχαϊτ.

    "Κατά τη διάρκεια της προεδρίας της, η Ν. Αφρική θα επιδιώξει την περαιτέρω ενδυνάμωση του Κινήματος και θα συνεισφέρει στην ανανέωσή του, ώστε να επιτελέσει τον ιστορικό ρόλο του τον επόμενο αιώνα", διαβεβαίωσε ο Μαντέλα.

    Οπως είπε, "η επίτευξη των στόχων μας βασίζεται πολύ στα συλλογικά συμφέροντα των αναπτυσσομένων χωρών, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά".

    Ο Πρόεδρος της Ν. Αφρικής διερωτήθηκε κατά πόσο "ο πλούτος σε μία γωνιά της γης μπορεί να διατηρηθεί, όταν σε άλλη υπάρχει στέρηση".

    Επίσης είπε ότι το θέμα του αφοπλισμού πρέπει να παραμείνει ψηλά στις προτεραιότητες του Κινήματος και ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στον ΟΗΕ ώστε να διασφαλιστεί ότι αντικατοπτρίζει τα συμφέροντα ολόκληρου του κόσμου.

    Ο κ. Μαντέλα διαβεβαίωσε ότι το Κίνημα θα εργαστεί προς τον σκοπό αυτό. Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Ν. Αφρικής είπε ότι "απ' αυτή τη Σύνοδο πρέπει να εξαχθεί το μήνυμα το οποίο όλοι όσοι έχουν όραμα για ένα πιο ανθρώπινο κόσμο, πρέπει να προσυπογράψουν: Οτι ολόκληρος ο κόσμος πρέπει να ανταποκριθεί στην πρόκληση για να διασφαλίσει ότι η Αφρική, που αναγνωρίζεται ως το πιο αδύναμο μέρος της αλυσίδας της ανάπτυξης, θα γίνει παράδειγμα του νέου κόσμου".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΑ/ΜΜ)

    [04] (Κ) Αναν - Σύνοδος Αδεσμεύτων

    Ντέρμπαν,Νότιος Αφρική,02/09/1998 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Χρυσάνθου)

    Την ανάγκη για ισχυρά κι επιτυχή κράτη, ως την καλύτερη συνταγή για την αποτροπή συγκρούσεων, επεσήμανε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, σε χαιρετισμό του στη 12η Σύνοδο Κορυφής του Κινήματος των Αδεσμεύτων.

    Ο ΓΓ του διεθνούς οργανισμού υπογράμμισε επίσης ότι τα ΗΕ παραμένουν το μοναδικό και εκ των ων ουκ άνευ βήμα όπου τα προβλήματα της υφηλίου μπορούν να συζητηθούν.

    Εκφράζοντας ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Σύνοδος πραγματοποιείται στη Νότιο Αφρική, που εθεωρείτο τόσα χρόνια "ο εχθρός, λόγω του καθεστώτος του απαρχάιντ", ο κ. Αναν είπε ότι αυτή η Σύνοδος λαμβάνει χώρα "σε μια ιδιόμορφη περίοδο στην ιστορία της ανθρωπότητας".

    "Ποικιλοτρόπως", είπε, "είναι μια περίοδος ελπίδας κι ενθουσιασμού", όπου η νέα τεχνολογία φέρνει τις χώρες πιο κοντά, χαρακτηρίζεται από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, και οι διεθνείς συμβάσεις απαγορεύουν την παραγωγή μερικών από τα πιο θανατηφόρα όπλα. Ο κ. Αναν σημείωσε επίσης τον εορτασμό των 50 χρόνων από την Παγκόσμια Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την υιοθέτηση του Νομοθετήματος της Ρώμης για την ίδρυση Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

    Ο κ. Αναν πρόσθεσε ότι "γίνεται ολοένα και πιο αντιληπτό ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι απλά θέμα πολιτικών ελευθεριών κι ελευθεριών του πολίτη", τονίζοντας ότι "η πραγματική ελευθερία εκλογής απαιτεί, επίσης, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική απελευθέρωση".

    "Η παγκοσμιοποίηση", συνέχισε, "έχει αυξήσει το βιοτικό επίπεδο για πολλούς, αλλά η αστάθεια έχει καταστήσει τη ζωή πιο δύσκολη για πολλούς άλλους, των οποίων οι ζωές έχουν εξαρθρωθεί με την αλλαγή", προειδοποιώντας ότι "επιπλέον, απειλεί να αφήσει ένα μεγάλο μέρος του κόσμου πίσω".

    Ο κ. Αναν σημείωσε ότι "η ήπειρος της Αφρικής ιδιαίτερα έχει περισσότερο από το μερίδιό της από τα προβλήματα του κόσμου, από το AIDS μέχρι τη φτώχεια και από την πείνα μέχρι την εθνική σύγκρουση και ακόμα και τη γενοκτονία".

    Αναφερόμενος σε εισηγήσεις για την πραγματοποίηση ενός παγκοσμίου συνεδρίου για την τρομοκρατία, ο κ. Αναν τόνισε ότι "αυτό θα πρέπει τουλάχιστον να μελετηθεί".

    Επεσήμανε, επίσης, την οικονομική κρίση σε αριθμό χωρών και είπε ότι "μερικοί άνθρωποι ρίχνουν το φταίξιμο αυτής της κρίσης στην παγκοσμιοποίηση".

    "Δεν μπορούμε να κατακρατήσουμε το κύμα της τεχνολογικής και κοινωνικής αλλαγής", είπε ο κ. Αναν, αλλά τόνισε ότι "η ιδέα ότι η παγκοσμιοποίηση καθιστά το κράτος αχρείαστο ή άσχετο είναι εντελώς λανθασμένη".

    "Βλέπουμε", είπε, "τη γέννηση μιας παγκόσμιας δημόσιας κοινωνίας. Οι μη κυβερνητικές ομάδες από όλα τα μέρη του κόσμου μαζεύονται για παγκόσμιους σκοπούς - από την απαγόρευση των ναρκών ή την τιμωρία των εγκληματιών πολέμου μέχρι την εξάλειψη της φτώχειας και την προώθηση διαρκούς ανάπτυξης".

    Επεσήμανε, ωστόσο, ότι αυτές οι ομάδες "δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το κράτος" και τόνισε ότι "αντίθετα, οι περισσότερες δραστηριότητές τους κατευθύνονται προς το κράτος, δηλαδή στο να επηρεάζουν την κρατική πολιτική προς την άποψή τους για το κοινό όφελος".

    Ανέφερε ακόμα ότι ένα ισχυρό κι επιτυχές κράτος είναι αναμφίβολα η καλύτερη συνταγή για την αποτροπή συγκρούσεων, τονίζοντας ότι "εάν ένα κράτος θέλει λαϊκή υποστήριξη, θα πρέπει να είναι ειλικρινές, προσιτκό, διαφανές και πάνω απ' όλα αποτελεσματικό".

    "Η μόνη απάντηση είναι τα κράτη να εργαστούν μαζί, χρησιμοποιώντας τα πολυμερή ιδρύματα που έχουν κτίσει διά μέσου των δεκαετιών, συμπεριλαμβανομένου και αυτού του ιδίου του Κινήματος", είπε ο κ. Αναν.

    Πρόσθεσε, ακολούθως, ότι "στο τέλος, όλες αυτές οι προσπάθειες πρέπει να ενωθούν στο παγκόσμιο επίπεδο, που σημαίνει στα Ηνωμένα Εθνη".

    Η ευκαιρία να επιτευχθεί πρόοδος πάνω σε έναν αριθμό θεμάτων θα δοθεί σε δύο βδομάδες, οπότε θα πραγματοποιηθεί υψηλού επιπέδου διάλογος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την κοινωνική και οικονομική επίδραση της παγκοσμιοποίησης, είπε ο κ. Αναν.

    "Τα Ηνωμένα Εθνη παραμένουν το μοναδικό, αναντικατάστατο φόρουμ, όπου τέτοια παγκόσμια θέματα μπορούν να συζητηθούν", σημείωσε ο κ. Αναν, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο διεθνής οργανισμός "απέχει πολύ από το να είναι τέλειος".

    "Είμαι", είπε, "ευγνώμων στις Αδέσμευτες χώρες για την υποστήριξη που έχουν ήδη δώσει στις προτάσεις μου για μεταρρύθμιση, και προσδοκώ να εργαστώ μαζί σας για να προωθηθεί ακόμη περισσότερο η διαδικασία στην επικείμενη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης".

    Καταλήγοντας, ο κ. Αναν είπε ότι "τα Ηνωμένα Εθνη ανήκουν σε σας. Είναι προς δικό σας όφελος να δείτε τον οργανισμό αυτό να λειτουργεί αποτελεσματικά".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [05] (Κ) Ιταλικές αρχαιολογικές ανασκαφές - Σεμινάριο

    Λευκωσία,Κύπρος,02/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τον πιο αρχαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, χώρο, που ανάγεται στη Πρώϊμη και Μέση Εποχή του Μπρούντζου και όπου εγένετο επεξεργασία του μετάλλου, έφεραν στην επιφάνεια οι ανασκαφές του Κέντρου Μελετών του Ινστιτούτου της Ρώμης στο χωριό Πύργος στη Λεμεσό.

    Αυτό ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Ιταλίδα αρχαιολόγος, Μαρία Ροζαρία Μπελτζιόρνο, του Κέντρου Μελετών του Ινστιτούτου της Ρώμης, στο περιθώριο δημοσιογραφικής διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο στη Λευκωσία.

    Παρόντες στη διάσκεψη Τύπου ήταν και ο Ιταλός καθηγητής κλασσικής Αρχαιολογίας, Φιλίππο Ντζιούτιτσε, η Ιταλίδα Πάολα Νέγκρι Σκάφα από την εταιρεία "ΕΝΕΑ" (Αντιπροσωπεία για Νέες Τεχνολογίες, Ενέργεια και Περιβάλλον) που ασχολείται με θέματα αναπαλαίωσης, αναστήλωσης και συντήρησης των αρχαιοτήτων και ο Βάσος Καραγιώργης, πρώην Διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου.

    Η κ. Μπελτζιόρνο σημείωσε ότι τα ευρήματα στην περιοχή Μαυροράχη του χωριού Πύργος παρομοιάζουν με αυτά των ανασκαφών στην περιοχή Καλάβρυα της Ιταλίας στη Σαρδηνία και στην Ισπανία, όπου και εγίνετο μεταλλουργική επεξεργασία του μπρούντζου.

    Σημείωσε ότι η μονάδα επεξεργασίας του μπρούντζου στην περιοχή Μαυροράχη είναι η πιο αρχαία στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι η σπουδαιότητα της έγκειται στο ότι τα ερείπια της εγκατάστασης έχουν σωθεί και βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση.

    "Ετσι έχουμε μια πολύ καλή εικόνα του σχήματος της εγκατάστασης και του τρόπου που λειτουργούσε, και κυρίως των διαφόρων βημάτων που ακολουθούσε η πορεία της επεξεργασίας του χαλκού", σημείωσε.

    Η κ. Μπελτζιόρνο ανέφερε ότι οι εργασίες στην περιοχή του Πύργου είχαν αρχίσει από το 1994 και το 1996-1997 είχαν ανακαλυφθεί τρείς φούρνοι οι οποίοι ήταν κτισμένοι σε σειρά με κανάλια τα οποία μάζευαν το υλικό που παρέμενε μετά το λιώσιμο του μπρούνζου.

    "Τα αντικείμενα αυτά τα οποία είναι απο μπρούντζο, κεραμικά και πέτρα είναι απόδειξη του υψηλού επιπέδου που είχε φθάσει η κοινότητα που εγκαταστάθηκε στις αρχές της Πρώϊμης Εποχής του Μπρούντζου στην κοιλάδα του ποταμού του χωριού Πύργος", ανέφερε η Ιταλίδα αρχαιολόγος.

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι το Ινστιτούτο του Κέντρου Μελετών της Ρώμης θα δημοσιεύσει μελέτη με το υλικό που έχει βρεθεί σε 21 τάφους της Πρώιμης Περιόδου του Μπρούντζου στην περιοχής Μαυροράχη στον Πύργο.

    Σημείωσε ακόμα ότι οι πιο παλιές πληροφορίες που έχουμε για τη χρήση του μπρούντζου στην Κύπρο ανάγονται στην Πρώϊμη Εποχή του Μπρούντζου στα ευρήματα των ανασκαφών στην περιοχή Αμπελίκου του κατεχόμενου χωριού Γαληνής, στον κόλπο της Μόρφου κοντά στο μεταλλείο της Σκουρώτισσας.

    "Η συστηματική έρευνα στην περιοχή Μαυροράχη θα μας δώσει την ευκαιρία να μελετήσουμε την αλλαγή του κοινωνικού συστήματος μετά την εκμετάλλευση των μεταλλείων χαλκού στην αρχή της εποχής του μπρούντζου και θα μας προσφέρει την ικανότητα να ερευνήσουμε το πρόβλημα του εγχώριου και εξωτερικού εμπορίου ειδών χαλκού", κατέληξε κ. Μπελτζιόρνο.

    Απο την πλευρά του, ο κ. Τζιούτιτσε ανέφερε ότι οι ανασκαφές στην Πάφο σε μια από τις μεγαλύτερες περιοχές της Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής περιόδου έφεραν στο φώς ένα αξιόλογο σύμπλεγμα από υπόγεια δωμάτια γνωστά σαν το ιερό του Απόλλωνα στην περιοχή Τούμπαλα και μέρος των οχυρώσεων της αρχαίας Πάφου.

    Εχουν εξάλλου βρεθεί ερείπια μιας από τις αρχαιότερες Παλαιοχριστιανικές Βασιλικές που έχουν βρεθεί στην Κύπρο.

    Η κ. Πάολα Νέγκρι Σκάφα ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η εταιρία για την οποία εργάζεται προωθεί νέες μεθόδους για την ανάλυση αρχαίων ευρημάτων χωρίς να χρειάζεται να μετακινούνται τα αντικείμενα από το χώρο ανασκαφής, με μεθόδους ακτινιβολίας που δεν προκαλούν καμιά ζημιά στα ευρήματα.

    Σημείωσε ότι η προστασία των χώρων ανασκαφής από περιβαλλοντικής άποψης είναι ένα θέμα που την ενδιαφέρει ιδιαίτερα και αναφέρθηκε σε θέματα όπως η θερμοκρασία, η υγρασία η ακτινοβολία και άλλα που επηρεάζουν και φθείρουν τα αρχαιολογικά ευρήματα.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι σταδιακά θα γίνουν κάποια μαθήματα για μη εξειδικευμένα άτομα, εργάτες που βοηθούν στις ανασκαφές για να μπορούν να συνεργάζονται με τους πιο σύχρονους τρόπους αντίληψης στις ανασκαφές.

    Από την πλευρά του, ο κ. Καραγιώργης αναφέρθηκε στην ιστορία των ανασκαφών στην Κύπρο σημειώνοντας ότι αυτές άρχισαν από το 1970 από το Ινστιτούτο Αιγαιακών και Ανατολικών Σπουδών της Ρώμης σε συνεργασία με την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεχίστηκαν ως το 1973 οπότε και σταμάτησαν λόγω της τουρκικής εισβολής το 1974.

    Σε σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου στο Ιδρυμα Αναστάσιος Λεβέντης στη Λευκωσία οι Ιταλοί ερευνητές και επιστήμονες μαζί με Κύπριους αρχαιολόγους θα δώσουν πληροφορίες για τον τομέα της συντήρησης, της αναστήλωσης και της αρχαιομεταλλουργίας στην Κύπρο.

    Εξάλλου, σε ανακοίνωσή της η ιταλική πρεσβεία αναφέρει ότι "η πρωτοβουλία αυτή αναλαμβάνεται μέσα στα πλαίσια της πολιτιστικής συνεργασίας ανάμεσα στην Κύπρο και την Ιταλία και σημειώνει ότι τα αποτελέσματά της θα ενθαρρύνουν τη συνέχιση και την ενδυνάμωση των αρχαιολογικών αποστολών και των επιστημονικών ανταλλαγών".

    Σημειώνεται ότι στο Κυπριακό Μουσείο θα εκτείθενται αντικείμενα από τις δύο αρχαιολογικές ανασκαφές στην Πάφο και στον Πύργο και η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 8 του Σεπτέμβρη.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΜ)

    [06] (Κ) Αναστασιάδης - Πρόταση Ντενκτάς - ΗΠΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,02/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, δεν θεωρεί ότι πίσω από την πρόταση του Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, για εγκαθίδρυση συνομοσπονδίας δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες.

    Σε δηλώσεις του πριν από την τακτική συνεδρία της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, με θέμα "Πολιτικός Σχεδιασμός - Στρατηγική του κόμματος", ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε "απαράδεκτα χλιαρή κι ενθαρρυντική των προθέσεων της Αγκυρας και του κ. Ντενκτάς τη στάση που τηρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες".

    Κληθείς να αναφέρει εάν κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Κένεθ Μπριλ, διαπίστωσε ότι πίσω από την πρόταση του κ. Ντενκτάς βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Αναστασιάδης είπε: "Ούτε διαπίστωσα, ούτε διαβλέπω ότι πίσω από τις προτάσεις της Τουρκίας και του κ. Ντενκτάς είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες".

    Πολιτική Επιτροπή

    Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση από την Πολιτική Επιτροπή του ΔΗΣΥ του θέματος "εκσυγχρονισμού, αλλά και γενικότερα του προγραμματισμού του κόμματος για τη στρατηγική που στο μέλλον θα πρέπει να ακολουθήσει".

    Είπε, επίσης, ότι έχει ήδη καταρτιστεί "η πολιτική πρόταση και τα χρονοδιαγράμματα που θα ακολουθηθούν, έτσι που ξεκινώντας από την Πολιτική Επιτροπή να προσφύγουμε στις τοπικές ενώσεις", απ' όπου "με χρονοδιαγράμματα, να ακολουθήσει συζήτηση σε πανεπαρχιακό επίπεδο και να γίνουν προσυνεδριακές περί τον Οκτώβριο".

    Απ' εκεί και πέρα, είπε, σκοπός είναι, αφού κωδικοποιηθούν γύρω στο Νοέμβριο οι "διάφορες απόψεις από όλα τα οργανωμένα σύνολα του κόμματος, ακόμα και πέραν του κόμματος", να ακολουθήσει το Συνέδριο, που θα γίνει στις 12 και 13 Δεκεμβρίου.

    Σε ερώτηση εάν αναμένεται εκσυγχρονισμός και στα άτομα που κατέχουν ψηλές θέσεις στο κόμμα, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι "δεν είναι η ώρα για εκσυγχρονισμό στα πρόσωπα", προσθέτοντας ότι εκλογικό συνέδριο θα γίνει το Μάιο ή τον Ιούνιο του 1999.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι στη σημερινή συνεδρία θα υπάρξει "ενημέρωση πάνω στις τρέχουσες εξελίξεις που αφορούν το Κυπριακό, κάποια ανταλλαγή απόψεων, και στη συνέχεια συζήτηση που αφορά τα εσωκομματικά".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [07] (Κ) Νότιος Αφρική - Διαδήλωση ομογενών

    Ντέρμπαν,Νότιος Αφρική,02/09/1998 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Χρυσάνθου)

    Κρατώντας πανό με συνθήματα εναντίον της διαίρεσης της Κύπρου, δεκάδες ομογενείς διαδήλωσαν σήμερα μπροστά από το Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο του Ντέρμπαν, στη Νότιο Αφρική, όπου πραγματοποιείται η 12η Σύνοδος αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του Κινήματος των Αδεσμεύτων.

    Το χώρο της εκδήλωσης επισκέφθηκαν ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

    Οι ομογενείς εξέφρασαν την επιθυμία τους για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, τονίζοντας ότι "η Κύπρος πρέπει να είναι μία κι ενωμένη για όλους τους κατοίκους της".

    Δήλωσαν, επίσης, ότι με τον ίδιο τρόπο που πολέμησαν το απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική, είναι πρόθυμοι να αγωνιστούν και για την ελευθερία της Κύπρου.

    Στα πανό της εκδήλωσης αναγράφονταν συνθήματα όπως "Οχι απαρτχάιντ στην Κύπρο", "Αδέσμευτοι βοηθήστε την Κύπρο", κι "Εξω οι Τούρκοι από την Κύπρο".

    Οι διαδηλωτές κρατούσαν κυπριακές κι ελληνικές σημαίες, καθώς επίσης πλακάτ με ζωγραφισμένη τη διαιρεμένη Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [08] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - ΓΓ ΟΗΕ

    Ντέρμπαν,Νότιος Αφρική,02/09/1998 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Χρυσάνθου)

    Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα, έχει προγραμματιστεί για αύριο το απόγευμα.

    Την Πέμπτη το πρωί, ο Πρόεδρος Κληρίδης αναμένεται να προσφωνήσει τη 12η Σύνοδο Κορυφής του Κινήματος των Αδεσμεύτων, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώνονται το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

    Εξάλλου, σήμερα το πρωί, ο Πρόεδρος προσφώνησε την εναρκτήρια τελετή της Συνόδου εκ μέρους της ευρωπαϊκής ομάδας των Αδεσμεύτων. (ΚΥΠΡ/ΜΧ/ΜΜ/ΡΑΓ)

    [09] (Κ) Σύνοδος Κορυφής - Επαφές Προέδρου και ΥΠΕΞ

    Ντέρμπαν,Νότιος Αφρική,02/09/1998 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Χρυσάνθου)

    Η Κίνα επανέλαβε και σήμερα την εμμονή της στα περί Κύπρου ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και στη διατήρηση της σημερινής βάσης συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

    Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε σήμερα στον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, ο Κινέζος ομόλογός του Τανγκ Γιαχουάν, που βρίσκεται στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής για τη 12η Σύνοδο Κορυφής του Κινήματος των Αδεσμεύτων με το καθεστώς του παρατηρητή.

    Ο κ. Κασουλίδης είχε, επίσης, συνάντηση με την ομόλογό του της Ινδίας Β. Ράτζε, την οποία ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, συνέχισε και σήμερα τις επαφές του με ομολόγους του της Αλγερίας Λεμέν Ζερουάλ, και της Κολομβίας Αντρές Παστράνα.

    Απόψε, ο Πρόεδρος Κληρίδης συναντάται με τον Ιρανό Πρόεδρο Σεϊχη Μοχάμαντ Κάταμι.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [10] (Κ) Κυπριανού - Διαβήματα

    Λευκωσία,Κύπρος,02/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Μόνο η αμερικανική θέση έναντι στην πρόταση του Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, για εγκαθίδρυση δήθεν "κυπριακής συνομοσπονδίας" δεν είναι ξεκάθαρη, υπό την έννοια ότι δεν την απορρίπτει.

    Αυτό προκύπτει από σημερινές δηλώσεις του Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, Σπύρου Κυπριανού, σύμφωνα με τις οποίες ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ, Αλέκος Σιάμπος, δεν είναι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των διαβημάτων καταγγελίας της νέας προκλητικής στάσης του Ντενκτάς από την κυπριακή Κυβέρνηση προς τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι "άλλων η θέση είναι ξεκάθαρη, άλλων η θέση δεν είναι ξεκάθαρη αλλά είναι θετική, και η μόνη περίπτωση που φαίνεται ότι δεν ξεκαθαρίζει υπό την έννοια να απορρίψει αυτή την κίνηση είναι η αμερικανική".

    Ερωτηθείς εάν θα καλέσει τον Αμερικανό Πρέσβη, Κένεθ Μπριλ, να προβεί σε παραστάσεις, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι "επί του παρόντος κάνω εκείνο που πρέπει" και πρόσθεσε πως "ορισμένα πράγματα δεν είναι ανάγκη να τα λέμε δημοσίως".

    Συμπλήρωσε, εξάλλου, ότι το τωρινό αποτέλεσμα είναι αντίθετο με την αναμενόμενη προώθηση από τους Αμερικανούς σωστής λύσης στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και πρόσθεσε πως "εάν η νέα πρωτοβουλία στηρίζεται στην ίδια φιλοσοφία, δεν χρειάζεται να γίνει".

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 2 September 1998 - 17:46:23 UTC