Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-09-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΗΕ - Τουρκικές παραβιάσεις - Καταγγελία
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Αναστασιάδης - Μπριλ
  • [04] Κασουλίδης - Πρόταση Ντενκτάς
  • [05] Ομήρου - Νέοι Μόνιμοι Αξιωματικοί - Κυπριακό
  • [06] Λυσσαρίδης - Κουίν
  • [07] Βρετανικό ΥΠΕΞ - Πρόταση Ντενκτάς
  • [08] Κυπριανού - Πρόταση Ντενκτάς
  • [09] Κασουλίδης - ΥΠΕΞ - Κυπριακό

  • [01] (Κ) ΟΗΕ - Τουρκικές παραβιάσεις - Καταγγελία

    Λευκωσία,Κύπρος,01/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τις τελευταίες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου από την τουρκική πολεμική αεροπορία στις 26 Αυγούστου κατήγγειλε στον ΟΗΕ, ο Επιτετραμένος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Δημήτρης Δρουσιώτης.

    Με επιστολή του προς το ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Δρουσιώτης τονίζει ότι οι νέες αυτές προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εναντίον της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστούν κατάφωρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου, του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των σχετικών ψηφισμάτων του Οργανισμού για το Κυπριακό.

    Οι παραβιάσεις αυτές, αναφέρει, παραβιάζουν τους διεθνείς κανονισμούς εναέριας κυκλοφορίας και είναι αντίθετες με τις πρόνοιες των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό, οι οποίες επισημαίνουν ότι τέτοιες υπερπτήσεις αυξάνουν την ένταση στο νησί και υπονομεύουν τις προσπάθειες για επίτευξη μιας τελικής διευθέτησης.

    Η επιστολή του κ. Δρουσιώτη κυκλοφόρησε χθες ως έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,01/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     88.53  (-0.46)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 1,606,724
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £  1,006,332 103.07 (-0.68)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £    36,341   58.95 (-1.09)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   114,446   60.13 ( 0.13)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   132,890   87,44 (-0.31)
    
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £    19,595   71.94 (-0.44)
            Εμπορικές Εταιρείες        £    52,096   43.13 (-0.60)
            Αλλες Εταιρείες            £    81,080   77.69 ( 1.32)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΑ)

    [03] (Κ) Αναστασιάδης - Μπριλ

    Λευκωσία,Κύπρος,01/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία Κένεθ Μπριλ συνέστησε ψυχραιμία διότι, όπως υποστήριξε ύστερα από τη φαινομενική στρατικοποίηση του Κυπριακού, κάποιες προτάσεις όσον απαράδεκτες και αν είναι πιθανόν να δημιουργήσουν καλύτερη εντύπωση στη διεθνή κοινή γνώμη.

    Ο κ. Μπριλ, ο οποίος επανέλαβε και σήμερα ότι οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στις προσπάθειες ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού μέσα στα συμφωνηθέντα πλαίσια, προτιμά όπως το όλο θέμα εξετάζετο με περισσότερη ψυχραιμία και η όποια απάντηση να ήτο απόφαση ίσως του Εθνικού Συμβουλίου.

    Αυτό αποκάλυψε ο κ. Αναστασιάδης ύστερα από σημερινή συνάντηση με τον Αμερικανό Πρέσβη, σημειώνοντας ότι απάντησε στον κ. Μπριλ ότι εάν η Ε/κ πλευρά δεν προχωρούσε άμεσα στην απόρριψη της "πρότασης" θα δινόταν η εντύπωση ότι ο Ντενκτάς εισηγήθηκε κάτι εποικοδομητικό το οποίο η κυβέρνηση σκέπτεται να συζητήσει.

    "Είχα την ευκαιρία ευθέως και χωρίς ενδοιασμούς να πω στον κ. Μπριλ ότι η όλη στάση και συμπεριφορά των ΗΠΑ δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Το αντίθετο με την όλη στάση ενθαρρύνουν την αδιαλλαξία του Ντενκτάς", τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

    Ανέφερε ακόμη ότι ζήτησε από τον Αμερικανό Πρέσβη, εκ μέρους του Δημοκρατικού Συναγερμού οι ΗΠΑ να αναλάβουν πλήρως τις ευθύνες τους μετά και τη νέα πρόκληση του Ντενκτάς που δεν αποσκοπεί παρά στη διχοτόμηση και τη μετατροπή του κυπριακού κράτους σε δύο ξεχωριστά προτεκτοράτα της Τουρκίας και της Ελλάδας, κάτι το οποίο πλήττει και τα δικά τους συμφέροντα.

    Επανέλαβε ακόμη στον Αμερικανό Πρέσβη ότι "η δική τους αδιαφορία (των ΗΠΑ) είναι αυτή που ενισχύει την τουρκική αδιαλλαξία".

    Από την πλευρά του, ο κ. Μπριλ επανέλαβε και σήμερα ότι οι ΗΠΑ μελετούν το θέμα και ότι στόχος τους είναι η έναρξη των διαπραγματεύσεων και η επανατοποθέτηση της προσοχής στα πολιτικά θέματα, και όχι σε αυτά που έχουν συμβάλει στον αποπροσανατολισμό της κατάστασης.

    "Ετσι στο βαθμό που κάποιος συζητά για διαπραγματεύσεις πιστεύουμε ότι είναι καλύτερα από το να μην συζητά κανείς για διαπραγματεύσεις", τόνισε ο κ. Μπριλ.

    Ο Αμερικανός διπλωμάτης απέφυγε να προβεί σε περαιτέρω σχόλια, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ διερευνούν ακόμη την πρόταση, η οποία όπως είπε, δεν είναι και τόσο ξεκάθαρη.

    "Διερευνούμε το θέμα και κοιτάζουμε για κάθε ευκαιρία που θα βοηθήσει στο να προχωρήσουμε", είπε ο κ. Μπριλ.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η αντίδραση Μπριλ είναι ότι οι ΗΠΑ επιμένουν στην εξεύρεση ειρηνικής λύσης με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών αλλά ταυτόχρονα πιστεύουν ότι ίσως η Ε/κ πλευρά να μην έπρεπε να αντιδράσει για να μην θεωρηθεί ότι απορρίπτει κάποιες προτάσεις.

    "...και είπα ότι αυτές δεν είναι προτάσεις, αλλά η εκτέλεση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως έχει εκφρασθεί από τον κ. Ντενκτάς τη παρουσία και με την ενθάρρυνση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαίλ Τζεμ", τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

    Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι αυτό σημαίνει πως η αμερικανική στάση ήταν να συμβάλει η Ε/κ πλευρά στο να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μια τέτοια πρόταση, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε: "Η δική μας θέση είναι ότι δεν τίθεται καν προς συζήτηση οτιδήποτε είναι έξω από τις συμφωνίες κορυφής, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    "Εκείνο το οποίο του υπερτόνισα είναι ότι δεν τίθεται καν προς συζήτηση ανάλογη πρόταση και ότι είναι δική τους ευθύνη αν θέλουν ειρήνη στην περιοχή πέρα και μακριά από την εξυπηρέτηση στενών κρατικών συμφερόντων να δουν πώς συμβάλλουν επιτέλους εις την κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας", ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

    Επεσήμανε τέλος στον Αμερικανό Πρέσβη ότι η Ε/κ πλευρά είχε μαζί της τη διεθνή κοινή γνώμη με σωρεία ψηφισμάτων του ΟΗΕ, της ΕΕ, των Αδεσμεύτων και της Κοινοπολιτείας καθώς και ευνοϊκές αμερικανικές εκθέσεις και παρά ταύτα τίποτε δεν έγινε για την υπόθεσή της.

    "...Και συνεπώς δεν μας ενδιαφέρει αν έχουν εντυπωσιάσει οι απαράδεκτες προτάσεις Ντενκτάς όσους έχουν εντυπωσιάσει", κατέληξε ο Νίκος Αναστασιάδης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [04] Κασουλίδης - Πρόταση Ντενκτάς

    Ντέρμπαν,Νότιος Αφρική,01/09/1998 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Χρυσάνθου)

    "Απαράδεκτη" χαρακτήρισε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης την πρόταση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για συνομοσπονδία, τονίζοντας ότι απομακρύνει ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού κι επαναλαμβάνοντας ότι η διχοτόμηση της Κύπρου είναι εκτός συζήτησης για την Ε/κ πλευρά.

    "Η θέση του Ραούφ Ντενκτάς δεν είναι καινούργια, την είχε εκφράσει επανειλημμένα", παρατήρησε ο κ. Κασουλίδης, υποδεικνύοντας ότι η στάση αυτή είχε οδηγήσει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να μιλήσει για έλλειψη πολιτικής βούλησης της τουρκικής πλευράς, τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας να εκφράσει την απογοήτευσή του, αλλά και τον ίδιο τον Αμερικανό Προεδρικό Απεσταλμένο στο Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ "να υποδείξει ότι πρόκειται περί απαράδεκτων αξιώσεων-προϋποθέσεων για να μπορέσει να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση για λύση του Κυπριακού".

    Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει δήλωση της Τζούντιθ Μπαρούτι, Υπεύθυνη για Δημόσιες Σχέσεις στην αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία, ότι ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητες, οι ΗΠΑ καλωσορίζουν οποιαδήποτε ένδειξη ότι οι πλευρές στην Κύπρο είναι έτοιμες να παρουσιάσουν ιδέες για πολιτική επίλυση της διαίρεσης του νησιού, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε κατηγορηματικά:

    "Νομίζω ότι γνωρίζουν πως η πρόταση αυτή δεν είναι καλοδεχούμενη, αλλά εξ' υπαρχής απαράδεκτη στο σύνολο του περιεχομένου της".

    "Η δημιουργία δύο προτεκτοράτων στην Κύπρο και η ουσιαστική διχοτόμηση της Κύπρου είναι εκτός συζήτησης για μας", τόνισε ο ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας ότι "δεν μας φέρνει στο τραπέζι των συνομιλιών, απεναντίας μας απομακρύνει και δεν είναι καλοδεχούμενη".

    Κληθείς να σχολιάσει τη χρονική στιγμή αυτής της νέας τουρκικής προκλητικής κίνησης, ο κ. Κασουλίδης απάντησε ότι ίσως να αποσκοπεί στη δημιουργία ψευδαισθήσεων αναφορικά με την προθυμία τάχα της τουρκικής πλευράς να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    "Εκείνος που θέλει να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις δεν εκδίδει τελεσίγραφα", επεσήμανε ο κ. Κασουλίδης, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και η βάση στην οποία διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις "και θα μπορούσε ο κ. Ντενκτάς να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις".

    "Θα μπορούσαμε να διαπραγματευθούμε με πνεύμα καλής θέλησης για το πώς θα σχηματίσουμε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία", πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχουν ανησυχίες για πιθανότητα διαμόρφωσης κλίματος υπέρ της πρότασης του κ. Ντενκτάς, ο ΥΠΕΞ απάντησε αρνητικά.

    Σημείωσε, εξάλλου, ότι το ενδεχόμενο προσφυγής στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υπάρχει κι εξετάζεται "με πάσα σοβαρότητα".

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι έχουν ήδη δοθεί οδηγίες στις διπλωματικές υπηρεσίες της Δημοκρατίας να κινηθούν για να υποδείξουν τα όσα εμπεριέχονται στην πρόταση του κ. Ντενκτάς και αντίκεινται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου και στην αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

    Βολιδοσκοπούνται, επίσης, οι διάφορες διεθνείς αντιδράσεις στην πρόταση του κ. Ντενκτάς.

    Ο ΥΠΕΞ είπε ότι από τις μέχρι τώρα επαφές του με ομολόγους του των διαφόρων χωρών, στο περιθώριο της Συνόδου του Κινήματος των Αδεσμεύτων, βρίσκει "κατανόηση και συμπαράσταση" και σημείωσε ότι οι μέχρι στιγμής ενδείξεις είναι ότι το εμπόδιο που είχε προβάλει το Αφγανιστάν ως προς την περί Κύπρου παράγραφο, έχουν υπερπηδηθεί "χάρη στην υποστήριξη των φίλων μας".

    Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι το τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου "θα είναι μία απάντηση στην πρόταση του κ. Ντενκτάς".

    Τέλος, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα αναφερθεί εκτενώς στο Κυπριακό κατά την ομιλία του μεθαύριο, στη Σύνοδο Κορυφής, και θα ζητήσει την υποστήριξη του Κινήματος των Αδεσμεύτων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [05] Ομήρου - Νέοι Μόνιμοι Αξιωματικοί - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,01/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την ανάγκη άσκησης πιέσεων και ανάπτυξης έντονης δραστηριότητας προς το πολιτικο-στρατιωτικό καθεστώς της Τουρκίας, από τις δυνάμεις που ενδιαφέρονται για λύση του Κυπριακού, επεσήμανε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου.

    Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην τελετή διαβεβαίωσης των νέων μονίμων αξιωματικών που θα φοιτήσουν στις Στρατιωτικές Παραγωγικές Σχολές της Ελλάδας, κ. Ομήρου αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Κυπριακό και στη χθεσινή πρόκληση Ντενκτάς για λύση συνομοσπονδίας στην Κύπρο.

    Ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι επιδίωξη της Τουρκίας είναι η κλιμάκωση της έντασης και επεσήμανε την κορύφωση της αδιαλλαξίας της Αγκυρας.

    "Η χθεσινή κίνηση - πρόκληση του κ. Ντενκτάς στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, ο οποίος επισκέφθηκε παράνομα τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, αποτελεί ακόμα ένα κρίκο στην αλυσίδα των τουρκικών προκλήσεων", παρατήρησε ο Υπουργός Αμυνας.

    Σημείωσε ότι η ενέργεια του Ντενκτάς αποτελεί πρόκληση ιδιαίτερα προς εκείνες τις χώρες και τις δυνάμεις που θέλουν να διαδραματίζουν ρόλο στις προσπάθεις λύσης του κυπριακού προβλήματος.

    "Θα πρέπει να πάρουν το μήνυμα ότι η πολιτική που ακολουθούν, των ίσων αποστάσεων, της εξίσωσης θύματος και θύτη, αυτή η πολιτική της ανοχής, δυστυχώς εκτρέφει και υποθάλπτει την τουρκική αδιαλλαξία", είπε ο κ. Ομήρου.

    Πρόσθεσε πως "είναι καιρός να κατανοήσουν ότι αν θέλουν να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στην Κύπρο και στην περιοχή θα πρέπει να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία και να κινηθούν έντονα και δραστήρια προς το πολιτικο- στρατιωτικό κατεστημένο της Αγκυρας".

    "Θα πρέπει να του υποδείξουν ότι δεν είναι δυνατόν, παραμονές του 21ου αιώνα, όταν οι χώρες και οι λαοί βαδίζουν φιλόδοξα προς μια νέα τάξη πραγμάτων όπου θα εφαρμόζεται το διεθνές δίκαιο, η Τουρκία να συνεχίζει τις Νεοοθωμανικής νοοτροπίας συμπεριφορές και πρακτικές της που δυναμιτίζουν την ειρήνη και αποσταθεροποιούν το κλίμα ασφάλειας στην περιοχή", σημείωσε ο Υπουργός Αμυνας.

    Απευθυνόμενος στους νέους μόνιμους αξιωματικούς, ο κ. Ομήρου επεσήμανε ότι αναλαμβάνουν σημαντικές ευθύνες σε μια κρίσιμη στιγμή για την κυπριακή ιστορία.

    "Καλείστε να στελεχώσετε επάξια τις ένοπλες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, ύστερα από μια σωστή προετοιμασία, καταθέτοντας έτσι τον καλύτερο σας εαυτό στην υπόθεση υπεράσπισης της πατρίδος μας", είπε.

    Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι η στάση της Τουρκίας και του κατοχικού ηγέτη υποδεικνύει την ανάγκη για επαγρύπνηση και το ιδιαίτερο καθήκον των ενόπλων δυνάμεων για την αντιμετώπιση κάθε ενδεχομένου.

    Η τελετή διαβεβαίωσης των νέων μονίμων αξιωματικών έγινε στο κέντρο εκπαίδευσης Πυροβολικού στην Αθαλάσσα.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΑ)

    [06] Λυσσαρίδης - Κουίν

    Λευκωσία,Κύπρος,01/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Κανένας δεν μπορεί να σταματήσει τη δυναμική που έχει η ενταξιακή πορεία της Κύπρου, τόνισε σήμερα ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Ιρλανδίας, Ρόρι Κουίν, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η χθεσινή απαράδεκτη πρόταση του κατοχικού ηγέτη για συνομποσπονδία δεν έχει τίποτε να κάνει με την ευρωπαϊκή προοπτική της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο κ. Κουίν είπε ακόμα ότι η ένταξη της Κύπρου θα συνέβαλε στην εδραίωση της ασφάλειας στην περιοχή και εξέφρασε την ετοιμότητά του να βοηθήσει, αν κληθεί, τις δύο πλευρές στην Κύπρο για εξεύρεση λύσης του κυπριακού προβλήματος.

    Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη, ο Ιρλανδός πολιτικός ανέφερε ότι η Κύπρος, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και αφού το Κυπριακό επιλυθεί, θα θεωρείται ως μία πολιτική οντότητα στους κόλπους της ΕΕ.

    "Δεν μπορεί κανένας να σταματήσει τη δυναμική που έχει προσλάβει η ενταξιακή πορεία της Κύπρου, κατά τη δική μου εκτίμηση," τόνισε, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ένταξη της Κύπρου θα είναι προς όφελος τόσο της ίδιας της χώρας όσο και της ΕΕ.

    "Η Κύπρος θα προσφέρει στην Ενωση μια αντίληψη της πολιτικής κατάστασης και της κουλτούρας σε αυτή την περιοχή της Μεσογείου, κατά τρόπο που δεν κατέχουμε στο παρόν στάδιο," πρόσθεσε.

    Ανέφερε, επίσης, ότι θα πρέπει να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της ένταξης της Κύπρου γύρω στο 2,003 αλλά σημείωσε ότι πολλά εξαρτώνται από τη διεθνή κατάσταση.

    Ο κ. Κουίν είπε ότι η πλειοψηφία των κρατών-μελών "θα προτιμούσε όπως η επόμενη διεύρυνση της ΕΕ περιλαμβάνει όλα τα έξι υποψήφια για ένταξη κράτη κατά την ίδια χρονική περίοδο λόγω των αλλαγών που χρειάζεται να γίνουν."

    Σημειώνοντας ότι η Κύπρος θα πληροί τα κριτήρια για ένταξη πριν τις άλλες υποψήφιες χώρες, εξέφρασε την εκτίμηση ότι "είναι δυνατό, εάν όχι πιθανό, ότι η ένταξη της Κύπρου θα καθοριστεί από την πρόοδο των άλλων υποψηφίων χωρών."

    Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση Ντενκτάς για συνομοσπονδία, ο κ. Κουίν διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να αρχίζεις διάλογο και διαπραγματεύσεις έχοντας ήδη το αποτέλεσμα. "Θα πρέπει να αρχίσεις με συζήτηση των θεμάτων και μετά να προχωρήσεις πάρα πέρα", είπε.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι η θέση του Τ/Κ ηγέτη περί συνομοσπονδίας δεν προβάλλει οποιαδήποτε εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    "Αυτή η θέση δεν έχει τίποτε να κάνει με την αίτηση της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ, η οποία είναι θέμα που αφορά αποκλειστικά την ΕΕ και την υποψήφια χώρα," υπογράμμισε.

    Αναφερόμενος στην εμπειρία της χώρας του η οποία, όπως είπε, έχει ομοιότητες με την κατάσταση στην Κύπρο αλλά και διαφορές, ο Ιρλανδός αξιωματούχος είπε ότι στην περίπτωση του ιρλανδικού το Λονδίνο δήλωσε ότι δεν έχει κανένα στρατηγικό, στρατιωτικό ή οικονομικό συμφέρον να παραμείνει στη Βόρεια Ιρλανδία και ότι ο λαός της Β. Ιρλανδίας θα αποφασίσει το μέλλον του.

    Ο κ. Κουίν είπε ότι είναι έτοιμος να έρθει στην Κύπρο να βοηθήσει τις δύο πλευρές, εάν αυτό τού ζητηθεί, και να μοιραστεί μαζί τους τις δικές του εμπειρίες από το ιρλανδικό.

    Μιλώντας στη διάσκεψη, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης αναφέρθηκε στη συμβολή του κ. Κουίν και του κόμματός του στις προσπάθειες για επίτευξη της ειρηνευτικής συμφωνίας στην Ιρλανδία και πρόσθεσε ότι "οι εμπειρίες της μοιρασμένης Λευκωσίας δίδουν την ευκαιρία να γνωρίσει πιο σωστά, σε γνήσια βάση, το Κυπριακό."

    Χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη ως "άκρως ενδιαφέρουσα και πολύ εποικοδομητική," ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι το κύριο θέμα που συζητήθηκε ήταν το Κυπριακό.

    "Είναι σαφές ότι συμφωνούμε ότι το πρόβλημα δεν είναι διαφορά μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ αλλά θέμα της Τουρκίας και του συνόλου του κυπριακού λαού, θέμα εφαρμογής του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου," είπε.

    Συζητήσαμε επίσης την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και διαπιστώσαμε σύμπτωση απόψεων ότι Κύπρος θα πρέπει να γίνει μέλος της ΕΕ, κατέληξε ο κ. Λυσσαρίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ)

    [07] Βρετανικό ΥΠΕΞ - Πρόταση Ντενκτάς

    Λονδίνο,Βρετανία,01/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Βρετανία υποστηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επίτευξη διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο, τονίζοντας παράλληλα ότι χαιρετίζει κάθε εποικοδομητική σκέψη για την ένταξη μιας ομόσπονδης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία θα πρέπει να συμβάλει στην επίτευξη ειρήνης και συμφιλίωσης.

    Κληθείς να σχολιάσει την τουρκική πρόταση για δημιουργία συνομοσπονδίας στην Κύπρο, εκπρόσωπος του βρετανικού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι "η διεθνής κοινότητα έχει επανειλημμένα υποστηρίξει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για προώθηση διαπραγματεύσεων για συνολική λύση, που να στοχεύει στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, όπως συμφωνήθηκε στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και του 1979".

    Ο Βρετανός αξιωματούχος είπε ότι "εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως αυτός είναι ο καλύτερος δρόμος", προσθέτοντας ότι "εργαζόμαστε ενεργά, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών πάνω σ' αυτή τη βάση".

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι η Βρετανία και οι εταίροι της στην Ευρωπαϊκή Ενωση "το έχουν καταστήσει ξεκάθαρο ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα πρέπει να είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων και να επιφέρει την ειρήνη και τη συμφιλίωση".

    Τέλος, ανέφερε ότι η Βρετανία "υποστηρίζει οποιαδήποτε εποικοδομητική σκέψη για την ένταξη μιας ομόσπονδης Κύπρου".

    (ΚΥΠΕ/ΤΖ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [08] Κυπριανού - Πρόταση Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,01/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να γνώριζαν ότι η τουρκική πλευρά θα υπέβαλλε την πρόταση για δημιουργία "συνομοσπονδίας δύο κρατών" στην Κύπρο, όπως προκύπτει από δηλώσεις του Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού.

    Πρόσθεσε ότι έχει δώσει οδηγίες στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέκο Σιάμπο να έχει επαφές με τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις του σήμερα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "δεν έχω πληροφορίες, ούτε κι ενδείξεις, αλλά όπως πάντα, όπως και σε άλλες προηγούμενες περιπτώσεις, που εκδηλωνόταν μία τουρκική κίνηση καινούργια, η θέση μου ήταν πάντα ότι δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζει κανείς για ό,τι κάνει η Τουρκία".

    Κληθείς να διευκρινίσει εάν εννοεί τους Αμερικανούς, ο κ. Κυπριανού είπε "ναι, βασικά οι Αμερικανοί, αλλά και άλλοι".

    Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι δεν είναι ούτε εναντίον των Αμερικανών ούτε των Αγγλων, αλλά ότι "απλώς πρέπει να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της Κύπρου".

    Ανέφερε, επίσης, ότι έδωσε οδηγίες στον κ. Σιάμπο για επαφές με τους πρεσβευτές των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στην Κύπρο για να τοποθετηθούν επί της τελευταίας κίνησης του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι η "λεγόμενη πρόταση Ντενκτάς, η οποία δεν είναι πρόταση στην πραγματικότητα, είναι περίπου κωδικοποίηση των τουρκικών θέσεων", τονίζοντας ότι "δεν πρέπει να υπάρχει ούτε πανικός ούτε ανησυχία", διότι "αυτό ανεμένετο".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [09] Κασουλίδης - ΥΠΕΞ - Κυπριακό

    Ντέρμπαν,Νότιος Αφρική,01/09/1998 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Χρυσάνθου)

    Το Κυπριακό, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη προκλητική ενέργεια του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, συζήτησε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης με ομολόγους του ξένων χωρών, αλλά και με ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες που βρίσκονται στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής για τη 12η Σύνοδο Κορυφής του Κινήματος των Αδεσμεύτων.

    Ο κ. Κασουλίδης είχε συναντήσεις με τους ομολόγους του της Τυνησίας, της Ιορδανίας και της Κένυας, καθώς και με το Μόνιμο Αντιπρόσωπο του Ισημερινού στον ΟΗΕ, τους οποίους ενημέρωσε για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό και συζήτησε τις διμερείς σχέεις της Κύπρου με τις χώρες αυτές.

    Συναντήθηκε, επίσης, με τις αντιπροσωπείες της αυστριακής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Καναδά και της Ολλανδίας, που βρίσκονται στο Ντέρμπαν με το καθεστώς του παρατηρητή.

    Με την αντιπροσωπεία της αυστριακής προεδρίας, ο κ. Κασουλίδης συζήτησε ιδιαίτερα θέματα που αφορούν την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ.

    Εξάλλου, αύριο το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αλγερίας Λεμέν Ζερουάλ και το απόγευμα με τον Ιρανό Πρόεδρο Μοχάμαντ Κάταμι.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα προσφωνήσει αύριο, όπως είναι ήδη γνωστό, την επίσημη έναρξη της Συνόδου, εκ μέρους των ευρωπαϊκών κρατών μελών του Κινήματος των Αδεσμεύτων.

    Την Πέμπτη, θα προσφωνήσει τη Σύνοδο εκ μέρους της Κύπρου. Σύμφωνα με το προκαταρκτικό πρόγραμμα, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα μιλήσει δεύτερος, ύστερα από τον Πρόεδρο του Αφγανιστάν Μπουρχανουντίν Ραμπάνι.

    Στο μεταξύ, απόψε αναμένεται στο Ντέρμπαν και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν, ο οποίος θα παραστεί στην αυριανή τελετή έναρξης της Συνόδου.

    Η κυπριακή αντιπροσωπεία θα επιδιώξει να συναντηθεί με τον κ. Αναν, ο οποίος θα δώσει αύριο δημοσιογραφική διάσκεψη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΡΑΓ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 1 September 1998 - 17:46:15 UTC