Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-08-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Λαθρομετανάστες
  • [02] Υπατος Αρμοστής Βρετανίας - Κυπριακό
  • [03] Πρέσβης ΗΠΑ - Κυπριακό
  • [04] Πρόγραμμα εργασιών Συνεδρίου Αποδήμων
  • [05] Επίτροπος - Αγνοούμενοι

  • [01] Εκπρόσωπος - Λαθρομετανάστες

    Λευκωσία,Κύπρος,19/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση αντιμετώπισε το θέμα των αλλοδαπών που περισυνελλέγησαν από τη θάλασσα πριν δύο μήνες με καθαρά ανθρωπιστική διάθεση και αλληλεγγύη από την αρχή, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Ο κ. Στυλιανίδης πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να αντιμετωπίζει το θέμα με τον ίδιο τρόπο.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους αλλοδαπούς, ο κ. Στυλιανίδης είπε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση "θέλει να βρίσκεται μέσα στα πλαίσια των διεθνών συνθηκών που αφορούν στα θέματα πολιτικών προσφύγων".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [02] Υπατος Αρμοστής Βρετανίας - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,19/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Βρετανία λυπάται που η συζήτηση για το Κυπριακό περιστρέφεται όλο και περισσότερο γύρω από την στρατικοποίηση, δήλωσε σήμερα ο Υπατος Αρμοστής της χώρας στη Λευκωσία, Ντέϊβιντ Μάντεν, προσθέτοντας ότι επιθυμία της χώρας του είναι η συζήτηση να επιστρέψει στα πραγματικά και βασικά ζητήματα της επίλυσης του προβλήματος.

    Μιλώντας μετά τη συνάντησή του με το Γενικό Διευθυντή του ΥΠΕΞ, Αλέκο Σιάμπο, ο κ. Μάντεν είπε ότι η προσπάθεια της χώρας του τις τελευταίες εβδομάδες στρέφεται προς αυτή την κατεύθυνση.

    "Ο μόνος τρόπος να λύσουμε αυτό το πρόβλημα είναι μέσω διαπραγματεύσεων", τόνισε ο κ. Μάντεν.

    Σημείωσε ότι η Βρετανία, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Εθνη και τους άλλους συμμάχους της, θα δουλέψει σκληρά για να επιστρέψουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Ο κ. Μάντεν είπε ότι η Γενική Συνέλευση των ΗΕ στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο είναι μια καλή ευκαιρία για παραγωγικές συναντήσεις.

    Ο Βρετανός Υπάτος Αρμοστής, ο οποίος δέχτηκε προηγουμένως το διάβημα της κυπριακής κυβέρνησης για την αύξηση των κατοχικών δυνάμεων, ανέφερε ότι του έχουν δοθεί κάποιες πληροφορίες, αλλά, όπως είπε πρέπει να τις ερευνήσει.

    Σημείωσε ότι υπάρχουν διάφορες ενδείξεις ότι τα τουρκικά στρατεύματα στα κατεχόμενα βρίσκονται σε νέα επιθετική διάταξη.

    Ωστόσο, δήλωσε ότι δεν έχει καμμιά απόδειξη ότι έτσι έχουν τα πράγματα. Ο κ. Μάντεν επανέλαβε την υποστήριξή του στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και κάλεσε τις δύο πλευρές να μειώσουν παρά να αυξήσουν τα στρατεύματά τους.

    Ερωτηθείς εάν η Βρετανία θα υποστηρίξει την έναρξη των διαπραγματεύσεων των έξι υποψηφίων χωρών με την ΕΕ, είπε ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών.

    Σημείωσε ότι η εισήγηση είναι ότι σε κάποιο στάδιο η διαδιασία της εξέτασης θα συνεχιστεί και θα μετατραπεί στη συνέχεια σε διαδικασία διαπραγματεύσεων.

    "Εναπόκειται από τους Υπουργούς συλλογικά να αποφασίσουν σε ποιο στάδιο θα συμβεί αυτό", είπε ο κ. Μάντεν.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [03] Πρέσβης ΗΠΑ - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,19/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι ΗΠΑ θα διερευνήσουν τις πληροφορίες ότι οι νέοι εξοπλισμοί των κατοχικών δυνάμεων είναι αμερικανικής προέλευσης, δήλωσε σήμερα ο Πρέβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Κένεθ Μπριλ, τονίζοντας ότι η χώρα του λαμβάνει υπόψιν σοβαρά το θέμα.

    Ωστόσο, ο κ. Μπριλ σημείωσε ότι υπάρχει αρκετή παραπληροφόρηση για το θέμα. "Μερικές φορές τα δημοσιεύματα είναι ακριβή, τις περισσότερες φορές, όμως, δεν είναι", είπε.

    Μιλώντας μετά από συνάντησή του με το Γενικό Διευθυντή του Υπυργείου Εξωτερικών, Αλέκο Σιάμπο, ο οποίος προέβη σε προφορικό διάβημα για την αύξηση των κατοχικών στρατευμάτων, ο κ. Μπριλ είπε ότι ο κ. Σιάμπος εξέφρασε κάποιες ανησυχίες.

    "Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν αυτού του είδους τις ανησυχίες", σημείωσε ο κ. Μπριλ, τονίζοντας ότι είναι υποχρέωση των ΗΠΑ, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, να το ερευνήσουν.

    Σημείωσε ότι μετά την έρευνα του θέματος, ίσως εκδοθεί έκθεση για τα αποτελέσματα.

    Εκφράζοντας την εκτίμησή του για τις πληροφορίες που έλαβε από τον Γενικό Διευθυντή του ΥΠΕΞ ο κ. Μπριλ σημείωσε ότι η χώρα του εδώ και πολύ καιρό υποστηρίζει ότι ο μόνος τρόπος για επίλυση του Κυπριακού είναι δια των πολιτικών μέσων.

    "Αυτό δεν είναι θέμα που θα επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα", είπε, επισημαίνοντας ότι είναι θεμελιώδες πολιτικό πρόβλημα.

    Σημείωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν προ πολλού εκφράσει τις ανησυχίες τους για την κλιμάκωση της κούρσας των εξοπλισμών και ότι έχουν εκφράσει έντονα την υποστήριξή τους στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας τα οποία καλούν να τερματιστούν οι κούρσες των εξοπλισμών και να μειωθούν οι εξοπλισμοί.

    Εξάλλου αναφερόμενος στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη τον ερχόμενο Σεμπτέμβρη, ο κ. Μπριλ είπε ότι εκεί θα υπάρχουν σημαντικές προσωπικότητες και θα είναι μεγάλη ευκαιρία για τους αμερικανούς αξιωματούχους να συζητήσουν για το Κυπριακό.

    "Ποτέ δεν χάνουμε ευκαιρίες όπως αυτή", σημείωσε ο Αμερικανός Πρέσβης. Ερωτηθείς εάν κατά τη διάρκεια των διακοπών του στις ΗΠΑ είχε συναντήσεις με τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα, Νίκολας Μερνς, και τον Ειδικό Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό ΥΠΕΞ Τόμας Μίλερ, ο κ. Μπριλ είπε τι στην Ουάσιγκτον είχε ένα αριθμό συναντήσεων, το επίκεντρο των οποίων ήταν το Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [04] Πρόγραμμα εργασιών Συνεδρίου Αποδήμων

    Λευκωσία,Κύπρος,19/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τετραήμερες εργασίες αρχίζει από τη Δευτέρα, 24 Αυγούστου, το ΙΕ' Συνέδριο των Κεντρικών Συμβουλίων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ).

    Κατά την πρώτη μέρα των εργασιών θα γίνει ενημέρωση των αποδήμων για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, τον ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη, τον Πρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Σπύρο Κυπριανού και τον εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού.

    Την Τρίτη, 25 Αυγούστου, ο Προεδρικός Επίτροπος για θέματα Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων, Μανώλης Χριστοφίδης, θα μιλήσει για θέματα αποδήμων και θα ακολουθήσει παρουσίαση του θέματος "Χαρτογράφηση της Κυπριακής Διθασποράς" με εισηγητές τον Καθηγητή Ανδρέα Καπαρδή και τον ερευνητή Ευέλθοντα Ιακωβίδη.

    Θα ακολουθήσει ενημέρωση για το Κυπριακό από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη, τον Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, Βάσο Λυσσαρίδη, τον Πρόεδρο των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργο Βασιλείου και το Πρόεδρο των Νέων Οριζόντων, Νίκο Κουτσού.

    Την Τετάρτη, 26 Αυγούστου, θα γίνει ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού Βουλευτή Γρηγόρη Νιώτη και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Αντριου Αθενς.

    Οι σύνεδροι θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού, και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

    Την Πέμπτη, 27 Αυγούστου, στο Συνέδριο θα μιλήσουν ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, Γεώργιος Χατζησάββας και ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Τάκης Χριστόπουλος.

    Τέλος, την Παρασκευή, 28 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί Διάσκεψη Τύπου από τους Προέδρους της ΠΟΜΑΚ, Χάρη Σοφοκλείδη, και της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ στο Αμφιθέατρο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΧ)

    [05] Επίτροπος - Αγνοούμενοι

    Λευκωσία,Κύπρος,19/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εκπροσώποι μη κυβερνητικών οργανισμών και όχι εκπροσώποι του Ερυθρού Σταυρού θα έρθουν στην Κύπρο περί τα τέλη Αυγούστου για να βοηθήσουν την κυπριακή κυβέρνηση στη συγκρότηση των ομάδων που θα προβούν στις εκταφές.

    Στη διευκρίνιση αυτή προέβη σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Τάκης Χριστόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

    Ο κ. Χριστόπουλος σημείωσε ότι "πριν τρεις μήνες περίπου το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας έστειλε εκπρόσωπό του στη Γενεύη για να ζητήσει τη συμβουλή του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού σε σχέση με τις εκταφές. Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός μας συνέστησε μη κυβερνητικούς οργανισμούς που ασχολούνται με αυτά τα θέματα και επικοινωνήσαμε μαζί τους", πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε επίσης ότι δεν θεωρείται απαραίτητη η παρουσία ειδικών του Ερυθρού Σταυρού σε τέτοιες διαδικασίες.

    Εξάλλου ερωτηθείς αναφορικά με την αίτηση της Ανδρούλας Πάλμα, συζύγου αγνοουμένου, για να της επιτραπεί να προβεί σε εκταφή του συζύγου της, ο κ. Χριστόπουλος απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι αυτή υποβλήθηκε το 1996.

    Πρόσθεσε όμως ότι ο προκάτοχός του, Λέανδρος Ζαχαριάδης, "της συνέστησε να κάνει υπομονή μέχρι να ολοκληρωθεί η Τράπεζα Γενετικού Υλικού για να είναι δυνατή η πραγματική αναγνώριση των λειψάνων".

    Η κ. Πάλμα, πρόσθεσε ο κ. Χριστόπουλος, "είχε δεκτεί και θα περίμενε μέχρι τη σύσταση της Τράπεζας Γενετικού Υλικού".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΧΡ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 19 August 1998 - 17:46:10 UTC