Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-08-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] ΥΠΕΞ - Επιτετραμένος Ιράν
  • [03] Ομήρου - Μήνυμα προς Τσοχατζόπουλο
  • [04] Γάλλος - Αμμόχωστος - Διαμαρτυρία
  • [05] Δήμαρχος Αμμοχώστου - Υπόμνημα

  • [01] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,14/08/1998 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     85.36  ( 0.59)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 530,241
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £  184,294  101.15 ( 0.77)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £  113,514   58.21 ( 0.62)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   23,322   58.50 (-0.59)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £    7,000   76.56 ( 0.47)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   16,786   69.68 (-0.26)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   12,312   40.91 ( 1.61)
            Αλλες Εταιρείες            £   35,995   72.63 ( 0.75)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΑ)

    [02] (Κ) ΥΠΕΞ - Επιτετραμένος Ιράν

    Λευκωσία,Κύπρος,14/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, καταδίκασε ανεπιφύλακτα την παράνομη σύλληψη έντεκα μελών του ιρανικού Προξενείου και ανταποκριτή του Ιρανικού Πρακτορείου IRNA, κατά την κατάληψη της πόλης Μαζάρι Σαρίφ, από τις δυνάμεις των Ταλεπάν, στο Αφγανιστάν.

    Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Κασουλίδης συζήτησε το θέμα χθες με τον Επιτετραμμένο του Ιράν, Αλί Ακμπαρ Φαράζι, ο οποίος ζήτησε όπως η κυπριακή Κυβέρνηση συνδράμει με άλλους στην απαίτηση για την άμεση απευλευθέρωση των διπλωματών και του δημοσιογράφου.

    Ο κ. Κασουλίδης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, "διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος δεν θα παραλείψει να πράξει ό,τι είναι δυνατόν για την αποκατάσταση του σεβασμού των διπλωματικών θεσμίων στη συγκεκριμένη περίπτωση".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [03] (Κ) Ομήρου - Μήνυμα προς Τσοχατζόπουλο

    Λευκωσία,Κύπρος,14/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου, τόνισε σήμερα ότι Κύπρος και Ελλάδα "θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την προαγωγή συνθηκών ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή" και ότι "θα αναβαθμίζουμε συνεχώς τη μαχητική ικανότητα και το αξιόμαχο των Ενόπλων μας Δυνάμεων για την αντιμετώπιση κάθε απειλής κι επιβουλής εναντίον των δύο χωρών μας".

    Σε μήνυμά του προς τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Ακη Τσοχατόπουλο, με την ευκαιρία της γιορτής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Ομήρου εύχεται "κάθε πρόοδο κι επιτυχία στο δύσκολο εθνικό τους έργο".

    Εκφράζει, επίσης, ευχαριστίες "για τη σταθερή συμπαράταξη του έθνους, με προμετωπίδα τις Ενοπλες Δυνάμεις, προς τον αγώνα του κυπριακού λαού για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και για αποκατάσταση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του κυπριακού κράτους".

    Στη συνέχεια, ο κ. Ομήρου διαβεβαιώνει ότι το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου "έχει εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας ανάμεσα στο λαό μας" και ότι, σε συνδυασμό με την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, "αποτελεί έναν από τους δύο βασικούς άξονες της πολιτικής μας για την προώθηση ειρηνικής κι έντιμης επίλυσης του Κυπριακού".

    Τέλος, ο κ. Ομήρου εκφράζει τη βεβαιότητα ότι Ελλάδα και Κύπρος θα πορευθούν μαζί "για την επίτευξη των κοινώ εθνικών μας στόχων".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [04] (Κ) Γάλλος - Αμμόχωστος - Διαμαρτυρία

    Λευκωσία,Κύπρος,14/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εικοσιτετράωρη εκδήλωση διαμαρτυρίας, σε αντίσκηνο κοντά στο οδόφραγμα της Δερύνειας, άρχισε σήμερα το μεσημέρι ο Γάλλος συνθέτης, τραγουδιστής και φίλος της Κύπρου, Μισέλ Μαϊγάρ.

    Ο Μαϊγάρ, ο οποίος σύνθεσε τραγούδια ειδικά για την Αμμόχωστο, πραγματοποιεί την εκδήλωση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα 24 χρόνια εισβολής και κατοχής μέρους της Κύπρου.

    Ανακοίνωση του Δήμου Αμμοχώστου αναφέρει ότι η όλη εκδήλωση είναι ειρηνική και έχει συμβολικό χαρακτήρα.

    Σε μήνυμά του, ο κ. Μαϊγάρ αναφέρει ότι "ο κόσμος έτρεξε να σώσει το Κουβέιτ, ο κόσμος κλαίει για το Κόσοβο, αλλά ο κόσμος ξεχνά το δράμα της Κύπρου".

    Οπως αναφέρει, σκοπός της 24ωρης διαμαρτυρίας του είναι να πει "όχι στα τετελεσμένα που επέβαλε η τουρκική εισβολή και κατοχή για να πετύχει το διαχωρισμό της Κύπρου".

    Παράλληλα, θέλει να εκφράσει "ντροπή στις χώρες της Ευρώπης και ειδικά στη Γαλλία, χώρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που συνεχίζουν να υποστηρίζουν την Τουρκία όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται κάθε μέρα".

    Με τη διαμαρτυρία του, αναφέρει ο κ. Μαϊγάρ, "θα πει ναί στο δικαίωμα του κυπριακού λαού για ελεύθερη διακίνηση μέσα στη χώρα του και στην επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [05] (Κ) Δήμαρχος Αμμοχώστου - Υπόμνημα

    Λευκωσία,Κύπρος,14/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Περισσότερα από δύο χιλιάδες υπομνήματα απέστειλε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου σε προσωπικότητες σ' όλον τον κόσμο, με την ευκαιρία της σημερινής 24ης μαύρης επετείου της κατοχής της Αμμοχώστου και των άλλων περιοχών της Κύπρου από τον Τούρκο κατακτητή.

    Συνολικά, ο Ανδρέας Πούγιουρος απέστειλε 2.100 υπομνήματα διαμαρτυρίας και ενημερωτικά φυλλάδια προς διάφορες προσωπικότητες σ' ολόκληρο τον κόσμο, περιλαμβανομένου αρχηγούς κυβερνήσεων, προέδρους κοινοβουλίων, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και σ' όλους τους βουλευτές της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων.

    Στο υπόμνημα, ο κ. Πούγιουρος αναφέρεται στην Τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου και στην κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών από τον Τούρκο κατακτητή.

    Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου ζητά την έμπρακτη υποστήριξη όλων των κυβερνήσεων και προσωπικοτήτων για την ελευθερία της Αμμοχώστου και των άλλων κατεχομένων περιοχών και την εφαρμογή των αποφάσεων και ψηφισμάτων της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Ζητεί, επίσης, την άμεση βοήθειά τους για τη διακρίβωση της τύχης των 1.619 αγνοουμένων και την παρέμβασή τους για να σταματήσει η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 14 August 1998 - 17:46:09 UTC