Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-08-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσημη ανακοίνωση - Bιντζηλαίος
  • [02] Υπουργός Αμυνας - Εξετάσεις Δοκίμων Αξιωματικών
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] Επεισόδια - αλλοδαποί
  • [05] ΔΙΟΡΘΩΣΗ - ΥΠΑΜ - Εξετάσεις Δοκίμων Αξιωματικών
  • [06] Βρετανός ΥΠΕΞ - Σοφοκλείδης
  • [07] Εξωτερικό εμπόριο - στατιστική
  • [08] Στατιστική Τουρισμού - Ταξιδιωτική Κίνηση
  • [09] Μετεωρολογική Υπηρεσία - θερμοκρασίες

  • [01] Επίσημη ανακοίνωση - Bιντζηλαίος

    Λευκωσία,Κύπρος,12/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Ο Βιντζηλαίος ήταν και παραμένει στο στοπ λιστ σαν ανεπιθύμητο πρόσωπο", αναφέρει επίσημη ανακοίνωση.

    Παράλληλα, διευκρινίζει ότι καμμιά πολιτική σκοπιμότητα δεν πρυτάνευσε στη σκέψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, για την άδεια εισόδου του Βασίλη Βιντζηλαίου.

    Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η ειδική ad hoc άδεια εισόδου και παραμονής τριών ημερών μόνο, που δόθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν δόθηκε για χάρη του Βιντζηλαίου και σε καμμιά περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί σαν ηθική αποκατάσταση του ιδίου σε σχέση με τη δράση του στην Κύπρο κατά και πριν το πραξικόπημα.

    "Η άδεια δόθηκε για χάρη της οικογένειας του αποβιώσαντος επιχειρηματία, Γιάγκου Παπαδόπουλου, ο οποίος υπήρξε και ευεργέτης πολλών ευαγών ιδρυμάτων στην Κύπρο και αφού ο Πρόεδρος επείσθη ότι η παρουσία του στην Κύπρο θα διευκόλυνε τη διεκπεραιώση των κληρονομικών θεμάτων του αειμνήστου Γιάγκου Παπαδόπουλου στο Ζαίρ (πρώην Κογκό)", αναφέρει η ανακοίνωση.

    Τονίζει δε ότι "καμμιά πολιτική σκοπιμότητα δεν πρυτάνευσε στη σκέψη του Προέδρου της Δημοκρατίας του οποίου η προσήλωση στους δημοκρατικούς θεσμούς και η επανειλημμένα από μέρους του εκφρασθείσα καταδίκη του πραξικοπήματος δεν μπορεί να αμφισβητείται από κανένα".

    Τέλος αναφέρει ότι αφού δεν επρόκειτο να αφαιρεθεί από τον κατάλογο των ανεπιθύμητων προσώπων, οι οδηγίες για παραχώρηση άδειας εισόδου στον Βασίλη Βιντζηλαίο, δόθηκαν στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, ως προϊσταμένου των αστυνομικών οργάνων που ελέγχουν την είσοδο στην Κύπρο και τα οποία ήταν εντεταλμένα για τη διακριτική παρακολούθησή του".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [02] Υπουργός Αμυνας - Εξετάσεις Δοκίμων Αξιωματικών

    Λευκωσία,Κύπρος,12/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Παραδόθηκαν σήμερα στον Υπουργό Αμυνας τα αποτελέσματα των εξετάσεων των Δοκίμων Αξιωματικών από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

    Οπως ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Αμυνας, Γιαννάκη Ομήρου, τα ονόματα των επιτυχόντων δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα, αλλά θα αναρτηθούν στον πίνακα ανακοινώσεων του ΚΕΝ Λάρνακας όπου θα εμφανίζεται μόνο το στρατιωτικό μητρώο των υποψηφίων και η σειρά επιτυχίας τους.

    Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτοι τρεις υποψήφιοι έφεδροι αξιωματικοί είναι ο Μιχάλης Αγαθοκλέους με ΑΣΜ 13055, ο Πρόδρομος Κοντοβούρκης με ΑΣΜ 6391 και ο Γιώργος Κούστας με ΑΣΜ 11352.

    Με βάση τον πίνακα οι πρώτοι 415 θα είναι υποψήφιοι έφεδροι αξιωματικοί, οι επόμενοι 300 θα είναι λοχίες και οι επόμενοι 209 θα είναι δεκανείς.

    Ο Υπουργός Αμυνας ανέφερε ωστόσο ότι οι θέσεις που θα κενωθούν, επειδή από τους 415 κάποιοι θα επιλέξουν να ενταχθούν στη Σχολή Ευελπίδων ή στο ΑΤΙ, θα καταληφθούν από τους επιλαχόντες.

    Ο κ. Ομήρου είπε ότι κατά την εξεταστική διαδικασία έγινε κατορθωτή η διασφάλιση αντικειμενικότητας, αμεροληψίας και διαφάνειας.

    Ερωτηθείς εάν υπήρξε οποιαδήποτε επέμβαση στα αποτελέσματα, ο Υπουργός Αμυνας είπε ότι "το Υπουργείο Αμυνας και ο Αρχηγός ΓΕΕΦ έχουν λάβει γνώση μαζί σας, τώρα, των αποτελεσμάτων των εξετάσεων".

    "Εάν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη σε δύο κορυφαίους εκπαιδευτικούς της κυπριακής κοινωνίας που είναι το Υπουργείο Παιδείας και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, τότε υπάρχει μια γενική κρίση δυσπιστίας", είπε ο κ. Ομήρου.

    Πρόσθεσε ότι "πρέπει να δώσουμε εμπιστοσύνη για να δημιουργηθεί αυτό που υπάρχει με τις εξετάσεις για τις εισαγωγικές στα ελληνικά πανεπιστήμια, όπου κανένας πλέον δεν αμφισβητεί ότι οι διαδικασίες είναι αντικειμενικές και αδιάβλητες". Αναφερόμενος στη διαδικασία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, ο Υπουργός Αμυνας εξήγησε ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου προβλέπει ότι ο συνολικός πίνακας των αποτελεσμάτων παραδίδεται στον Υπουργό Αμυνας με αντίγραφο στο Γενικό Διευθυντή και στον Αρχηγό ΓΕΕΦ.

    Στη συνέχεια ο πίνακας παραδίδεται στην επιτροπή επιλογής η οποία μεριμνά για την άμεση ανάρτησή του στον πίνακα ανακοινώσεων του ΚΕΝ Λάρνακας.

    Ταυτόχρονα αντίγραφο του πίνακα κοινοποιείται στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας για ενημέρωση.

    Ο κ. Ομήρου εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο φέτος για πρώτη φορά ενεπλάκη στη διαδικασία των εξετάσεων, προς το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο οργάνωσε την εξέταση στην έκθεση ιδεών, στη Διεύθυνση Επιλογής του ΓΕΕΦ και προς τους λειτουργούς του Υπουργείου Αμυνας.

    Ευχαρίστησε επίσης την κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας η οποία ήταν παρούσα και με το κύρος της λαϊκής αντιπροσώπευσης ενίσχυσε την προσπάθεια για να δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης στην κυπριακή κοινωνία αναφορικά με τις εξετάσεις.

    Αρχηγός Ε.Φ.

    Από την πλευρά του ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ, Δημήτριος Δήμου διαβεβαίωσε ότι "όπως είναι οι πίνακες θα αναρτηθούν και κανείς δεν διακινδυνεύει να δώσει κακά δείγματα στην κοινωνία ότι μπορεί να παρέμβει".

    "Οχι μόνο εμπιστευόμαστε το Πανεπιστήμιο Κύπρου αλλά ούτε καν το συζητάμε ότι είναι δυνατόν ποτέ να γίνει κάποια παρέμβαση στα αποτελέσματα", σημείωσε ο κ. Δήμου.

    Αντώνης Καράς

    Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας, Αντώνης Καράς, επεσήμανε ότι "η διαδικασία ήταν άψογη από κάθε άποψη".

    "Παρά ταύτα είμαστε στη διάθεση του όποιου γονιού και όποιου υποψηφίου να εξετάσουμε οποιαδήποτε καταγγελία για να σταματήσουν επιτέλους οι μεμψιμοιρίες", διαβεβαίωσε.

    Σημείωσε ότι "εμείς ως επιτροπή της Βουλής θα λειτουργήσουμε για την εξέταση και αυτών των αποτελεσμάτων, όχι για να δεχόμαστε μεμψιμοιρίες, αλλά για να δεχτούμε αν υπάρχει τεκμηριωμένη καταγγελία".

    Τάσος Χριστοφίδης

    Εκ μέρους του Πανεπιστημίου, ο Τάσος Χριστοφίδης, εξήγησε ότι για την κατάταξη των υποψηφίων χρησιμοποιήθηκαν τρία διαφορετικά τεστ.

    Οι τρεις βαθμοί τυποποίηθηκαν με στατιστική διαδικασία και υπολογίστηκε ένας βαθμός. Με βάση το βαθμό αυτό κατατάγηκαν οι υποψήφιοι από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΧΡ)

    [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,12/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     84.68  (-0.49)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 1,192,967
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 1,004,581  100.23 (-0.60)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £    7,168   57.93 (-0.22)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   24,417   58.37 (-0.38)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £    4,041   76.35 ( 0.08)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   11,641   69.61 (-0.03)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   33,386   40.19 (-1.62)
            Αλλες Εταιρείες            £   31,480   71.37 (-0.47)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ)

    [04] Επεισόδια - αλλοδαποί

    Λεμεσός,Κύπρος,12/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι αλλοδαποί που διαμένουν στο ξενοδοχείο "Πεύκος" στη Λεμεσό από τον περασμένο μήνα, προκάλεσαν αναστάτωση με τη συμπεριφορά τους σήμερα.

    Συγκεκριμένα, ορισμένοι από τους αλλοδαπούς βγήκαν στο δρόμο μπροστά από το ξενοδοχείο τους και άρχισαν να χορεύουν, ενώ άλλοι, οι οποίοι παρακολουθούσαν από μπαλκόνια, έριχναν διάφορα αντικείμενα στο δρόμο.

    Η περιοχή αποκλείστηκε από αστυνομικούς, ένας από τους οποίους τραυματίστηκε, πιθανόν από αντικείμενο που ρίφθηκε από μπαλκόνι. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου κρατήθηκε για προληπτικούς λόγους.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας από τους αλλοδαπούς συμπεριφερόταν άσεμνα.

    (ΚΥΠΕ/ΧΣ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [05] ΔΙΟΡΘΩΣΗ - ΥΠΑΜ - Εξετάσεις Δοκίμων Αξιωματικών

    Λευκωσία,Κύπρος,12/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Παρακαλούμε όπως η δεύτερη παράγραφος στην είδηση "Υπουργός Αμυνας - Εξετάσεις Δοκίμων Αξιωματικών" αντικατασταθεί με την εξής παράγραφο:

    "Oπως ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Αμυνας, Γιαννάκη Ομήρου, τα ονόματα των επιτυχόντων δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα. Τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν στον πίνακα ανακοινώσεων του ΚΕΝ Λάρνακας όπου θα εμφανίζεται μόνο το στρατιωτικό μητρώο των υποψηφίων και η σειρά επιτυχίας τους".

    Επίσης, στην τρίτη παράγραφο παρακαλούμε όπως το όνομα "Γιώργος Κούστας" διορθωθεί σε "Γιώργος Ούστας".

    Ακολουθεί το διορθωμένο κείμενο:

    Υπουργός Αμυνας - Εξετάσεις Δοκίμων Αξιωματικών

    Παραδόθηκαν σήμερα στον Υπουργό Αμυνας τα αποτελέσματα των εξετάσεων των Δοκίμων Αξιωματικών από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

    Oπως ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Αμυνας, Γιαννάκη Ομήρου, τα ονόματα των επιτυχόντων δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα. Τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν στον πίνακα ανακοινώσεων του ΚΕΝ Λάρνακας όπου θα εμφανίζεται μόνο το στρατιωτικό μητρώο των υποψηφίων και η σειρά επιτυχίας τους.

    Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτοι τρεις υποψήφιοι έφεδροι αξιωματικοί είναι ο Μιχάλης Αγαθοκλέους με ΑΣΜ 13055, ο Πρόδρομος Κοντοβούρκης με ΑΣΜ 6391 και ο Γιώργος Ούστας με ΑΣΜ 11352.

    Με βάση τον πίνακα οι πρώτοι 415 θα είναι υποψήφιοι έφεδροι αξιωματικοί, οι επόμενοι 300 θα είναι λοχίες και οι επόμενοι 209 θα είναι δεκανείς.

    Ο Υπουργός Αμυνας ανέφερε ωστόσο ότι οι θέσεις που θα κενωθούν, επειδή από τους 415 κάποιοι θα επιλέξουν να ενταχθούν στη Σχολή Ευελπίδων ή στο ΑΤΙ, θα καταληφθούν από τους επιλαχόντες.

    Ο κ. Ομήρου είπε ότι κατά την εξεταστική διαδικασία έγινε κατορθωτή η διασφάλιση αντικειμενικότητας, αμεροληψίας και διαφάνειας.

    Ερωτηθείς εάν υπήρξε οποιαδήποτε επέμβαση στα αποτελέσματα, ο Υπουργός Αμυνας είπε ότι "το Υπουργείο Αμυνας και ο Αρχηγός ΓΕΕΦ έχουν λάβει γνώση μαζί σας, τώρα, των αποτελεσμάτων των εξετάσεων".

    "Εάν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη σε δύο κορυφαίους εκπαιδευτικούς της κυπριακής κοινωνίας που είναι το Υπουργείο Παιδείας και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, τότε υπάρχει μια γενική κρίση δυσπιστίας", είπε ο κ. Ομήρου.

    Πρόσθεσε ότι "πρέπει να δώσουμε εμπιστοσύνη για να δημιουργηθεί αυτό που υπάρχει με τις εξετάσεις για τις εισαγωγικές στα ελληνικά πανεπιστήμια, όπου κανένας πλέον δεν αμφισβητεί ότι οι διαδικασίες είναι αντικειμενικές και αδιάβλητες". Αναφερόμενος στη διαδικασία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, ο Υπουργός Αμυνας εξήγησε ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου προβλέπει ότι ο συνολικός πίνακας των αποτελεσμάτων παραδίδεται στον Υπουργό Αμυνας με αντίγραφο στο Γενικό Διευθυντή και στον Αρχηγό ΓΕΕΦ.

    Στη συνέχεια ο πίνακας παραδίδεται στην επιτροπή επιλογής η οποία μεριμνά για την άμεση ανάρτησή του στον πίνακα ανακοινώσεων του ΚΕΝ Λάρνακας.

    Ταυτόχρονα αντίγραφο του πίνακα κοινοποιείται στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας για ενημέρωση.

    Ο κ. Ομήρου εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο φέτος για πρώτη φορά ενεπλάκη στη διαδικασία των εξετάσεων, προς το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο οργάνωσε την εξέταση στην έκθεση ιδεών, στη Διεύθυνση Επιλογής του ΓΕΕΦ και προς τους λειτουργούς του Υπουργείου Αμυνας.

    Ευχαρίστησε επίσης την κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας η οποία ήταν παρούσα και με το κύρος της λαϊκής αντιπροσώπευσης ενίσχυσε την προσπάθεια για να δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης στην κυπριακή κοινωνία αναφορικά με τις εξετάσεις.

    Αρχηγός Ε.Φ.

    Από την πλευρά του ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ, Δημήτριος Δήμου διαβεβαίωσε ότι "όπως είναι οι πίνακες θα αναρτηθούν και κανείς δεν διακινδυνεύει να δώσει κακά δείγματα στην κοινωνία ότι μπορεί να παρέμβει".

    "Οχι μόνο εμπιστευόμαστε το Πανεπιστήμιο Κύπρου αλλά ούτε καν το συζητάμε ότι είναι δυνατόν ποτέ να γίνει κάποια παρέμβαση στα αποτελέσματα", σημείωσε ο κ. Δήμου.

    Αντώνης Καράς

    Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας, Αντώνης Καράς, επεσήμανε ότι "η διαδικασία ήταν άψογη από κάθε άποψη".

    "Παρά ταύτα είμαστε στη διάθεση του όποιου γονιού και όποιου υποψηφίου να εξετάσουμε οποιαδήποτε καταγγελία για να σταματήσουν επιτέλους οι μεμψιμοιρίες", διαβεβαίωσε.

    Σημείωσε ότι "εμείς ως επιτροπή της Βουλής θα λειτουργήσουμε για την εξέταση και αυτών των αποτελεσμάτων, όχι για να δεχόμαστε μεμψιμοιρίες, αλλά για να δεχτούμε αν υπάρχει τεκμηριωμένη καταγγελία".

    Τάσος Χριστοφίδης

    Εκ μέρους του Πανεπιστημίου, ο Τάσος Χριστοφίδης, εξήγησε ότι για την κατάταξη των υποψηφίων χρησιμοποιήθηκαν τρία διαφορετικά τεστ.

    Οι τρεις βαθμοί τυποποίηθηκαν με στατιστική διαδικασία και υπολογίστηκε ένας βαθμός. Με βάση το βαθμό αυτό κατατάγηκαν οι υποψήφιοι από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΧΡ/ΡΑΓ)

    [06] Βρετανός ΥΠΕΞ - Σοφοκλείδης

    Λονδίνο,Βρετανία,12/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τη σταθερή θέση της Βρετανίας για επίλυση του Κυπριακού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, καθώς και την επιμονή της ότι οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί επιδεινώνουν την ένταση στην περιοχή, επανέλαβε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ρόμπιν Κουκ.

    Ο βρετανός ΥΠΕΞ απαντούσε σε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Μεγάλης Βρετανίας, Χάρη Σοφοκλείδη, ημερομηνίας 10 Αυγούστου, προς τον ίδιο τον κ. Κουκ και τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

    Ο κ. Κουκ αναφέρει ότι η Βρετανία συμμερίζεται τις ανησυχίες της Ομοσπονδίας, τονίζοντας την προσήλωσή της σε μια "συνολική λύση στην Κύπρο, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας".

    Εκφράζει, εξάλλου, λύπη για το γεγονός ότι ήταν αδύνατο φέτος να επαναρχίσουν οι συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας ότι η Βρετανία εκμεταλλεύεται "κάθε ευκαιρία να πείσει όλους τους ενδιαφερόμενους να επιδείξουν την αποφασιστικότητα και καλή πίστη", που απαιτούνται για να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό.

    Αναφέρεται, επίσης, στην επίσκεψη στην Κύπρο του Ειδικού Αντιπροσώπου της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ τον περασμένο μήνα, σημειώνοντας ότι "πήρε μαζί του ένα δυνατό μήνυμα της συμπαράστασής μας στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για επίτευξη λύσης".

    Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, (ΕΕ), ο κ. Κουκ τονίζει ότι "στόχος μας είναι όπως η ένταξη στην ΕΕ να επωφελήσει όλους τους Κύπριους".

    Στο σημείο αυτό υπενθύμισε δήλωση κατά την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από τη Βρετανία, ότι "θέλαμε να δούμε όπως η πρόοδος προς την ένταξη συμβάλλει θετικά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και αντίστροφα".

    "Συνεχίζουμε", αναφέρει η επιστολή, "να καλούμε την Τ/κ πλευρά να αποδεχθεί την πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για συμμετοχή στην κυπριακή διαπραγματευτική ομάδα".

    Τέλος, ο κ. Κουκ τονίζει ότι "ζωτικό στοιχείο της προόδου προς μία λύση θα είναι η μείωση των στρατιωτικών εξοπλισμών στο νησί", σημειώνοντας ότι η Βρετανία, μαζί με τους διεθνούς της εταίρους, συνεχίζει να υπογραμμίζει σε όλες τις πλευρές την ανησυχία της ότι το μόνο που προκαλεί "η αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων, εξοπλισμών και δραστηριοτήτων" είναι επιδείνωση της έντασης στην περιοχή.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [07] Εξωτερικό εμπόριο - στατιστική

    Λευκωσία,Κύπρος,12/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι συνολικές εισαγωγές αγαθών έφθασαν τα 783,2 εκατομμύρια λίρες κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Μαϊου 1998, σε σύγκριση με 765,7 εκ. λίρες την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, ενώ οι συνολικές εξαγωγές ήταν 270,1 εκ. λίρες, σε σύγκριση με 256,1 εκ. λίρες την ίδια περίοδο.

    Αυτό αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του Τμήματος Στατιστικής και Ερευνών, στην οποία επισημαίνεται ότι το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ήταν 513,1 εκ. λίρες την περίοδο Ιανουαρίου - Μαϊου 1998, σε σχέση με 509,6 εκ. λίρες την ίδια περίοδο πέρσι.

    Αναφέρεται, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση προμήθευσε την Κύπρο με εμπορεύματα αξίας 409,1 εκ. λίρες ή 52.2 τοις εκατόν των συνολικών εισαγωγών, σε σύγκριση με 367,9 εκ. λίρες ή 48,1 τοις εκατόν κατά την υπό ανασκόπηση περίοδο.

    Εξάλλου, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης απορρόφησαν κατά τους πέντε πρώτους μήνες του 1998 εμπορεύματα αξίας 59,3 εκ. λιρών ή 64,2 τοις εκατόν των κυπριακών εγχώριων εξαγωγών, εξαιρουμένων των προμηθειών σε πλοία και αεροπλάνα, και ακολούθησαν οι αραβικές χώρες με 24,4 εκ. λίρες ή ποσοστό 22, 5 τοις εκατόν.

    Σημειώνεται ότι τα ποσοστά για τους πρώτους πέντε μήνες του 1997 ήταν 53 τοις εκατόν για την ΕΕ και 25,4 τοις εκατόν για τις αραβικές χώρες.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [08] Στατιστική Τουρισμού - Ταξιδιωτική Κίνηση

    Λευκωσία,Κύπρος,12/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αυξηση 14,5% σημείωσαν οι αφίξεις ταξιδιωτών, συμπεριλαμβανομένων των εκδρομέων, κατά τον Ιούνιο του 1998 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου χρόνου.

    Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Στατιστικής και Ερευνών, οι αφίξεις ταξιδιωτών τον Ιούνιο του 1998 έφθασαν τις 302.931.

    Αντίστοιχα οι αναχωρήσεις ταξιδιωτών σημείωσαν αύξηση 16,1% και έφθασαν τις 297.354.

    Η πλειοψηφία των ταξιδιωτών, εξαιρουμένων των εκδρομέων, που έφθασαν τον Ιούνιο του 1998 προήλθαν από Ευρωπαϊκές χώρες (85,6%) και ειδικότερα από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (67,8%).

    Οι κυριότερες χώρες προέλευσης είναι το Ηνωμένο Βασιλειο με 37,9%, η Ελλάδα με 8,4%, το Ισραήλ με 8,4%, η Ρωσία με 8,1%, η Σουηδία με 5,8%, η Γερμανία με 5,3% και η Ελβετία με 3,7%.

    Ο αριθμός των εκδρομέων που συμμετείχαν σε κρουαζιέρες ή ήταν διερχόμενοι από τα λιμάνια, έφθασε στις 8.853 τον Ιούνιο του 1998 σε σύγκριση με 8.352 τον Ιούνιο του 1997.

    Ο αριθμός αφίξεων περιηγητών έφθασε τις 248.426 τον Ιούνιο του 1998. Το 73,7% προέρχονταν από χώρες της ΕΕ. Οι κυριότερες χώρες είναι κατά σειρά το Ηνωμένο βασίλειο με 45,7%, η Ρωσία με 10,8%, η Σουηδία με 7%, η Γερμανία με 6,8%, η Ελβετία με 3,7%, η Νορβηγία με 2,6%, η Δανία με 2,5% και η Ελλάδα με 2,5%.

    Η πλειοψηφία των περιηγητών που έφθασαν τον Ιούνιο του 1998, το 92,3%, δήλωσαν ότι θα παραμείνουν σε ξενοδοχεία ή τουριστικά καταλύματα ενώ 5,4% με συγγενείς και φίλους και 2,3% αλλού.

    Τον Ιούνιο του 1998 επέστρεψαν από ταξίδια στο εξωτερικό 40,138 κάτοικοι Κύπρου σε σύγκριση με 31.442 τον προηγούμενο μήνα. Ποσοστό 32% επισκέφθηκε την Ελλάδα και ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο με 17,5%, τον Ισραήλ με 9,6%, τη Ρωσία με 5,9 και τον Λίβανο με 5,6%.

    Ποσοστό 49,9% των Κυπρίων που επέστρεψαν από ταξίδια στο εξωτερικό δήλωσαν ότι σκοπός του ταξιδιού τους ήταν διακοπές, 27,7% επαγγελματικοί λόγοι και 18,5% σπουδές.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΧΡ)

    [09] Μετεωρολογική Υπηρεσία - θερμοκρασίες

    Λευκωσία,Κύπρος,12/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αύξηση θα σημειώσει η θερμοκρασία από το ερχόμενο Σάββατο φθάνοντας οπωσδήποτε στους 40 βαθμούς, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία.

    Από την ερχόμενη Κυριακή και τουλάχιστο μέχρι την Τρίτη ίσως ξεπεράσει τους 40 ή 41 βαθμούς.

    Αυτό ανέφερε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, ο οποίος ωστόσο τόνισε ότι η υπηρεσία θεωρεί παρακινδυνευμένο να δηλώσει ότι η αυξημένη θερμοκρασία θα είναι της έντασης των προηγούμενων ημερών φθάνοντας τους 42 βαθμούς ή ξεπερνώντας τους διότι μόνο μέχρι το ερχόμενο Σάββατο μπορεί να είναι σίγουρη για τις προβλέψεις.

    Κατά τις επόμενες δύο μέρες μέχρι και την Παρασκευή, 14 Αυγούστου, η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 37 - 39 βαθμούς.

    Σήμερα στην Λευκωσία η θερμοκρασία έφθασε τους 37, 9 βαθμούς, ένα βαθμό πανω από την κανονική (36,9) για το μήνα Αύγουστο και σημειώθηκε αυξημένη υγρασία.

    Στην Λάρνακα η θερμοκρασία ανήλθε στους 33 βαθμούς με ποσοστό 60 % περίπου υγρασίας ενώ στην Πάφο η θερμοκρασία έφθασε τους 31 βαθμούς.

    Ας σημειωθεί ότι η θερμοκρασία που ξεπερνά τους 38 βαθμούς θεωρείται καύσωνας.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΑΧΡ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 6 September 1998 - 22:57:13 UTC