Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-08-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπουργός Αμυνας - Βιντζηλαίος
  • [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Βιντζηλαίος
  • [03] Πρόεδρος Βουλής - Επιθέσεις εναντίον πρεσβειών ΗΠΑ
  • [04] Υπουργός Υγείας - καύσωνας
  • [05] ΕΔΕΚ - Βιντζηλαίος - δήλωση Κληρίδη
  • [06] Κατσουρίδης - Βιντζηλαίος
  • [07] Νέοι Ορίζοντες - Βιντζηλαίος

  • [01] Υπουργός Αμυνας - Βιντζηλαίος

    Λευκωσία,Κύπρος,11/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Βάναυση πρόκληση προς τα δημοκρατικά αισθήματα του κυπριακού ελληνισμού χαρακτήρισε την επίσκεψη του χουντικού Βασίλη Βιντζηλαίου στην Κύπρο, ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου,

    Εκ πρώτης όψεως φαίνεται πως έγινε παραβίαση του θεσμικού και του νομικού πλαισίου, παρατήρησε ο κ. Ομήρου, τονίζοντας ότι εγείρονται πολλά ερωτηματικά στα οποία είναι λογικό ο κυπριακός λαός να αναζητεί πειστικές απαντήσεις.

    Δεν μπορεί ένα χουντικό κάθαρμα, είπε χαρακτηριστικά, να μπαίνει στην Κύπρο με τον τρόπο που μπήκε ο Βιντζηλαίος.

    Ο κ. Ομήρου ζήτησε να αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που παρέκαμψαν τις νομικές διαδικασίες και του επέτρεψαν την είσοδο στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Βιντζηλαίος

    Λευκωσία,Κύπρος,11/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η εντολή για την είσοδο του υπεύθυνου της χουντικής ΚΥΠ, Βασίλη Βιντζηλαίου, στην Κύπρο δόθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο Γλαύκος Κληρίδης "είχε δώσει εντολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκο Κόση να επιτρέψει εκτάκτως την είσοδο και παραμονή για τρεις μέρες στην Κύπρο του Βασίλη Βιντζηλαίου".

    Η εντολή, αναφέρεται, δόθηκε μετά από παράκκληση της οικογένειας του αποβιώσαντος Γιάγκου Παπαδόπουλου και η είσοδος και παραμονή του Βιτντζηλαίου εξυπηρετούσε τη διευθέτηση εκκρεμοτήτων που αφορούσαν την περιουσία του αποβιώσαντος στο Ζαϊρ. "Σημειώνεται ότι ο αποβιώσας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των προεδρικών εκλογών είχε διαθέσει σεβαστό ποσό χρημάτων για τις ανάγκες του προεκλογικού αγώνα του υποψηφίου του ΑΚΕΛ Γιώργου Ιακώβου", καταλήγει η επίσημη ανακοίνωση.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [03] Πρόεδρος Βουλής - Επιθέσεις εναντίον πρεσβειών ΗΠΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,11/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τον αποτροπιασμό και το συγκλονισμό του, για τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον των Πρεσβειών των ΗΠΑ στη Ναϊρόμπι και στην Νταρ Ες Σαλάμ, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σπύρος Κυπριανού.

    Με επιστολή του στον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και Πρόεδρο της Αμερικανικής Γερουσίας Αλ Γκορ και στον Πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νιούτ Γκίνγκριτς, ο κ. Κυπριανού εκφράζει τα συλλυπητήριά του και καταδικάζει ανεπιφύλακτα κάθε μορφής τρομοκρατία.

    Ο κ. Κυπριανού εκφράζει τέλος την ευχή όπως τα άτομα που ευθύνονται για τις εγκληματικές επιθέσεις προσαχθούν σύντομα ενώπιον της δικαιοσύνης.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΧ)

    [04] Υπουργός Υγείας - καύσωνας

    Λάρνακα,Κύπρος,11/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι ιατρικές υπηρεσίες επέδειξαν τον καλύτερό τους εαυτό στην προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων που επέφερε ο καύσωνας των τελευταίων ημερών, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Χρήστος Σολωμής, εκφράζοντας ικανοποίηση για το ζήλο τους.

    Ο κ. Σολωμής ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το Νοσοκομείο Λάρνακας, απέδωσε εξάλλου, οποιαδήποτε προβλήματα παρουσιάστηκαν σε αντικειμενικές δυσκολίες.

    Η μικρή τραγωδία που πέρασε ο τόπος μας τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να βρίσκεται προς το τέλος της με την ύφεση του καύσωνα και τη σταθεροποίηση των θερμοκρασιών, παρατήρησε ο Υπουργός.

    Από 56 συνολικά θανάτους που σημειώθηκαν λόγω του καύσωνα οι 30 περίπου ήταν στη Λάρνακα και στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, οι 16 στη Λεμεσό, οι 9 στη Λευκωσία και ο ένας στην Πάφο, ανέφερε.

    Ο κ. Σολωμής εξήγησε ότι όπως προκύπτει από μια πρώτη μελέτη ο μεγάλος αριθμός θανάτων στη Λάρνακα οφείλεται στο ότι η Λάρνακα ήταν ασυνήθιστη στις ψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών, σε σύγκριση με άλλες πόλεις και κυρίως με τη Λευκωσία.

    Ανέφερε επίσης ότι "υπάρχουν προσφυγικοί συνοικισμοί και συνθήκες διαβίωσης χειρότερες για μερική κατηγορία ανθρώπων μέσα στην οποία ήταν και οι άτυχοι αυτοί".

    Για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στο νεκροτομείο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, ο κ. Σολωμής είπε ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε διότι συνέπεσαν πολλοί θάνατοι το τελευταίο τετραήμερο, που συνέπεσε το Σαββατοκύριακο, σημειώνοντας ότι το νεκροτομείο διαθέτει μόνο εννέα ψυκτικούς χώρους.

    Ο κ. Σολωμής διέψευσε εξάλλου αναφορές ότι η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων του καύσωνα ζούσαν σε γηροκομεία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΑ/ΜΧ)

    [05] ΕΔΕΚ - Βιντζηλαίος - δήλωση Κληρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,11/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Απαράδεκτη χαρακτηρίζει η ΕΔΕΚ τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με την παράνομη είσοδο του χουντικού Βασίλη Βιντζηλαίου στην Κύπρο.

    "Η δήλωση επιβεβαιώνει ότι υπήρξε παρανομία από το ίδιο το κράτος που οφείλει να είναι ο θεματοφύλακας της έννομης τάξης", υπογραμμίζει σε γραπτή ανακοίνωσή της ΕΔΕΚ.

    "Δυστυχώς αντί απολογίας προς το λαό, υπήρξε επίσημη παραδοχή μίας πρωτοφανούς κρατικής παρανομίας και μίας παράκαμψης του υφιστάμενου θεσμικού και συνταγματικού πλαισίου", προσθέτει.

    Σημειώνοντας ότι υπάρχει "μέγα θέμα παραβίασης της έννομης τάξης και πολιτικής πρόκλησης προς τα δημοκρατικά αισθήματα του λαού μας", η ΕΔΕΚ υπενθυμίζει ότι η συμμετοχή της στην κυβέρνηση "έγινε επί τη βάσει της πρότασης ενότητας και προοπτικής, κεφαλαιώδης πρόνοια της οποίας είναι η αποφυγή πράξεων δικαίωσης του πραξικοπήματος".

    Καταλήγοντας η ΕΔΕΚ, καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας "να δώσει πειστικές και επαρκείς εξηγήσεις, εάν υπάρχουν, άλλως να απολογηθεί δημόσια για το πολιτικό λάθος και την παρανομία".

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΧ)

    [06] Κατσουρίδης - Βιντζηλαίος

    Λευκωσία,Κύπρος,11/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Θέμα τάξης για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη εγείρει το ΑΚΕΛ μετά την παραδοχή του ότι "δόθηκε με δική του εντολή άδεια εισόδου και εξόδου στον αρχιφασίστα Εοκαβητατζή Βασίλη Βιντζηλαίου και τον καλεί να απολογηθεί"

    Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης τόνισε ότι η παραδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας μετατρέπει το θέμα σε μέγα σκάνδαλο.

    "Με κανένα τρόπο δεν πρέπει να δικαιολογείται εκείνος που πρέπει να είναι ο θεματοφύλακας της δημοκρατίας που είναι το πολιτειακό σύμβολο του κράτους, να διαγράφει ουσιαστικά με την πράξη του το μέγιστο έγκλημα για το οποίο είναι ένοχος ο Βασίλης Βιντζηλαίος", επεσήμεανε ο κ. Κατσουρίδης.

    Τόνισε ότι "η διευθέτηση οικονομικών ζητημάτων οποιουδήποτε Κύπριου πολίτη, δεν αποτελεί δικαιολογία για να δοθεί η άδεια που δόθηκε στο Βασίλη Βιντζηλαίο"

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι "αποτελεί μικρότητα και συνιστά αστεία προσπάθεια δικαιολόγησης της απαράδεκτης ενέργειας του Προέδρου της Δημοκρατίας η αναφορά σε συνεισφορά του Γιάγκου Παπαδόπουλου στην προεκλογική εκστρατεία του Γιώργου Ιακώβου".

    Πρόσθεσε ότι "υπό κρίση δεν είναι ο Γιάγκος Παπαδόπουλος, ο οποίος άλλωστε είναι γνωστό σε ποιόν πολιτικό χώρο ανήκε, αλλά εκείνοι που έδωσαν την άδεια στον ένοχο της κυπριακής τραγωδίας να επιστρέψει στο χώρο όπου εγκλημάτισε".

    Ο κ. Κατσουρίδης επεσήμανε ότι "είναι εκπληκτική η συλλογιστική με την οποία ο Πρόεδρος προσπαθεί να συνδέσει τον Γιώργο Ιακώβου με τον Βασίλη Βιντζηλαίο", τονίζοντας ότι "καμιά τέτοια σύνδεση υπήρχε ή υπάρχει"

    "Μοναδική διασύνδεση που υπάρχει είναι μεταξύ του Βιντζιλαίου και των κυβερνώντων", σημείωσε.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης πρέπει να απολογηθεί, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που επιμένει είναι θέμα το οποίο θα επανεξετάσουμε και εξάλλου θα συζητηθεί στη Βουλή".

    Ερωτηθείς εάν τίθεται θέμα για τη συμμετοχή της ΕΔΕΚ στην κυβέρνηση, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ είπε ότι ο ίδιος ο Πρόεδρός της έχει καταδικάσει την ενέργεια και δήλωσε ότι όλα τα ενδεχόμενα θα εξετασθούν από τα αρμόδια όργανα της ΕΔΕΚ.

    Αναφερόμενος στους Ενωμένους Δημοκράτες, είπε ότι και οι ΕΔΗ οφείλουν να πάρουν θέση πανω στο θέμα. "Δεν μπορεί κανένας πολιτικό οργανισμός, κανένα κόμμα να παραμείνει αμέτοχο μπροστά στην απαράδεκτη ενέργεια της κυβένησης", δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Κατσουρίδης.

    Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που φέρουν τον Βιντζηλαίο να έχει συναντηθεί με πολιτικά πρόσωπα και επιχειρηματίες στην Κύπρο και είπε ότι (τα δημοσιεύματα αυτά) επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες του ΑΚΕΛ.

    Ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι οι πρώτες αντιδράσεις των κυβερνώντων ήταν ότι δεν πραγματοποιήθηκε επίσκεψη Βιντζηλαίου στην Κύπρο και στη συνέχεια "ανάκρουσαν πρύμναν".

    Εξέφρασε την άποψη ότι σύντομα θα υποχρεωθούν να αναγωρίσουν και άλλα για την παρουσία του Βιντζηλαίου στην Κύπρο.

    Ερωτηθείς εάν εννοεί ότι ο Βιντζηλαίος συναντήθηκε με το βουλευτή του ΔΗΣΥ Δημήτρη Συλλούρη, είπε ότι δεν εννοεί κανένα συγκεκριμένα και πρόσθεσε ότι "όταν θα έρθει η ώρα θα μιλήσουμε".

    Ο κ. Κατσουρίδης τόνισε ότι είναι υποχρέωση του νόμιμου κράτους "από τη στιγμή που ένας εγκληματίας ένοχος για την κυπριακή τραγωδία ο οποίος με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 1977 θεωρείται επικίνδυνο και ανεπιθύμητο πρόσωπο για την κυπριακή Δημοκρατία να ερευνήσει και να αποκαλύψει με ποιους συναντήθηκε".

    Κληθείς να σχολιάσει ανακοίνωση των Νέων Οριζόντων ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ήταν δίπλα στον Βιντζηλαίο στο μνημόσυνο του Γιάγκου Παπαδόπουλο, ο κ. Κατσουρίδης κάλεσε το ΔΗΣΥ να ενώσει τη φωνή του με τη φωνή του ΑΚΕΛ και να ζητήσει από τον Πρόεδρο να απολογηθεί προς τον κυπριακό λαό γιατί ενήργησε με τον τρόπο που ενήργησε.

    "Αλοίμονο αν ο ένας μετά τον άλλο στο μέλλον οι χουντικοί θα θα προφασίζονται προσωπικούς, οικονομικού ή άλλους λόγους και θα έρχονται στην Κύπρος ως να μην έχει συμβεί τίποτε το 1974", κατέληξε ο Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [07] Νέοι Ορίζοντες - Βιντζηλαίος

    Λευκωσία,Κύπρος,11/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Απαράδεκτους και προκλητικούς θεωρούν οι Νέοι Ορίζοντες τους χειρισμούς που έγιναν από την κυβέρνηση σχετικά με το θέμα της επίσκεψης του υπεύθυνου της Χουντικής ΚΥΠ στην Κύπρο Βασίλη Βιντζηλαίου.

    Σε ανακοίνωσή τους οι ΝΕ.Ο σημειώνουν ότι "είναι αδιανόητο ο ο θεματοφύλακας των θεσμών και της έννομης τάξης, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να επιτρέπει την είσοδο σε άτομο που είναι στον κατάλογο προσώπων στους οποίους έχει απαγορευθεί η είσοδος και είναι βεβαρυμένο με ανοσιουργήματα εναντίον του κυπριακού λαού".

    Σημειώνεται εξάλλου ότι, είναι απαράδεκτο "ο εντεταλμένος για την τήρηση της τάξης Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης να επιτρέπει παραβίαση των θεσμών και ο καθ'ύλην αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών να τηρεί άγνοια για όσα έγιναν".

    Οι ΝΕ.Ο επισημαίνουν ότι, το θέμα καθίσταται ιδιαίτερα προκλητικό σε μέρες μνήμης για τα καταστροφικά γεγονότα του '74 λόγω του ρόλου του ανδρός στα δίσεκτα χρόνια της ανάμειξης της Χούντας στην Προδοσία".

    Στην ανακοίνωση εκφράζεται επίσης "απορία για τις δηλώσεις-διαψεύσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη, με τις οποίες", σύμφωνα με τους ΝΕ.Ο, "αυτός εμφανίζεται να τηρούσε άγνοια για την παρουσία του Βιντζηλαίου.

    "Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο κ. Αναστασιάδης ήταν δίπλα στο Βιντζηλαίο κατά την διάρκεια του μνημοσύνου του κ. Γιάγκου Παπαδόπουλου που έγινε στην εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου στη Λευκωσία", σημειώνει η ανακοίνωση.

    Οι ΝΕ.Ο διερωτούνται γιατί δεν κατήγγειλε την παρουσία του Βιντζηλαίου ο κ. Αναστασιάδης και επισημαίνουν ότι "κάποιοι επιτέλους θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους γι'αυτά που γίνονται".

    Προστίθεται εξάλλου οτι "θεωρείται απαράδεκτο και αντιδεοντολογικό για ένα Πρόεδρο Δημοκρατίας να προσπαθεί, μέσω ανακοίνωσης να δικαιολογήσει την ενέργειά του συνδέοντάς την με χρηματοδότηση εκστρατείας προεκλογικού του αντιπάλου.

    "Αν ήταν τόσο ευαίασθητος ο Πρόεδρος στα θέματα χρηματοδότησης θα έπρεπε να υιοθετήσει το Πόθεν Εσχες για τους πόρους της δικής του προεκλογικής εκστρατείας, προτού να αναφέρει τους πόρους αντιπάλων του", σημειώνουν οι ΝΕ.Ο.

    "Ας μας αποκαλύψει ο Πρόεδρος από πού προήλθαν οι πακτωλοί των εκατομμυρίων που εισέρευσαν για την εκστρατεία του", καταλήγει η ανακοίνωση των ΝΕ.Ο.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 11 August 1998 - 17:46:10 UTC