Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-08-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βομβιστικές επιθέσεις στα κατεχόμενα
  • [02] Ρούμπιν - απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου
  • [03] Τιμές Συναλλάγματος Opening
  • [04] Ιερά Σύνοδος
  • [05] Σχέση ξένων νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα
  • [06] Αμμόχωστος Ζει και μας Καρτερεί
  • [07] Περιβάλλον και Γυναίκα - Συνέδριο
  • [08] Αναστασιάδης - δηλώσεις
  • [09] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

  • [01] Βομβιστικές επιθέσεις στα κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,04/08/1998 (ΚΥΠΕ - Σπύρος Αθανασιάδης)

    Ενα από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ψευδοκράτος Ντενκτάς είναι και αυτό της εσωτερικής αστάθειας, του κινδύνου να περιφέρεσαι το βράδυ μόνος, των εκδικήσεων για πολιτικούς λόγους...

    Από τις 9 Σεπτεμβρίου 1989, όταν εξερράγη η πρώτη βόμβα, μέχρι τις 23 Μαίου 1998, εξεράγησαν συνολικά 29 βόμβες ενώ άλλες οκτώ βόμβες μολότωφ προξένησαν ζημιές σε υποστατικά και περιουσίες.

    Ο εν αποστρατεία "αστυνόμος" Τεμά Ιρκάντ στην εφημερίδα "Γενί Ντουζέν" την 1ν Ιουνίου 1998 αναφέρεται διεξοδικά στις βομβιστικές επιθέσεις ενώ η εφημερίδα "Κίπρις" στις 25 μαίου 1998 παραθέτει λεπτομερή πίνακα των επιθέσεων.

    Μελετώντας τον πίνακα αυτό μπορεί να κατατάξεις τις βομβιστικές επιθέσεις σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:

    1. Οι επιθέσεις που στόχο είχαν πολιτικούς ή γενικότερα που στόχευαν σε πολιτικές αντιζηλίες, εκδικήσεις...</STRONG>

    2. Οι επιθέσεις που εστρέφοντο κατά του κεφαλαίου, των επιχειρηματιών.

    3. Οι εκτός των ανωτέρω δυο κατηγοριών επιθέσεις που δεν αποκλείεται να έγιναν για αποπροσανατολισμό των "αστυνομικών" που διενεργούν ανακρίσεις για προηγούμενα παρόμοια επεισόδια.

    Απώτερος σκοπός των βομβιστικών επιθέσεων είναι αναμφίβολα ο εκφοβισμός και η άσκηση πίεσης επί των πολιτικών που έχουν το θάρρος να λένε τα σύκα - σύκα και τη σκάφη - σκάφη.

    Είναι σ' όλους γνωστό ότι ο αρχηγός του κόμματος Νέα Κύπρος Αλπάι Ντουρτουράν επικρίνει έντονα το καθεστώς Ντενκτάς και ως εκ τούτου θα είχαν κάθε λόγο να τον προειδοποιήσουν ότι "και οι επικρίσεις έχουν όρια".

    Δεν είναι, λοιπόν, συμπτωματικό που οι άγνωστοι "γνωστοί" επέλεξαν ως στόχο το σπίτι του Ντουρντουράν για να τοποθετήσουν την πρώτη βόμβα εναντίον πολιτικού. Το επεισόδιο συνέβη στις 3 Οκτωβρίου 1989, τρεις εβδομάδες μετά τις πρώτες δύο βομβιστικές ενέργειες στην ιστορία του ψευδοκράτους η μια σε ένα φορτηγό TIR της εταιρείας "Kaniogullari" και η άλλη στην έκθεση αυτοκινήτων ANGLO-MED στην κατεχόμενη Λευκωσία (αμφότερες στις 9 Σεπτεμβρίου 1989).

    Στις 3 Οκτωβρίου 1989 οι ίδιες "δυνάμεις" τοποθετούν και άλλη βόμβα με στόχο τη φορά αυτή τα κεντρικά γραφεία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, ενός κόμματος που τότε - άλλα και τώρα - αντιπολιτεύεται έντονα το καθεστώς.

    Οι δράστες τοποθέτησαν μεν τη βόμβα, πυροδότησαν το φυτίλι αλλά πήραν και όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούντο για να μη σημειωθεί η έκρηξη. Ηταν τόσο ισχυρή η εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή της βόμβας, που αν σημειώνετο έκρηξη θα θρηνούντο πολλά θύματα, ενώ η γύρω από τα κεντρικά γραφεία περιοχή θα ανατινάσσετο, κυριολεκτικά, στον αέρα. (τρεις δέσμες ΤΝΤ έκαστο των 450 γραμμαρίων. Σύνολο 1350 γραμμάρια).

    Ηταν τόσο "μεγαλόψυχοι" αυτοί που τοποθέτησαν τη βόμβα και σκέφτηκαν τους περίοικους; Δεν αποκλείεται να είναι και έτσι. Στόχος όμως ήταν να διαμηνύσουν τόσο στο ΡΤΚ όσο και στη λοιπή αντιπολίτευση ότι "βλέπετε ποιοί είμαστε; Οποιαδήποτε στιγμή μπορούμε να σας ανατινάξουμε στον αέρα."

    Ο πίνακας με τις βομβιστικές επιθέσεις είναι αρκετά μακρύς. Η πέμπτη βόμβα τοποθετήθηκε στο σπίτι του Ζαφέρ Νιγιαζή στην κατεχόμενη Μόρφου. Επρόκειτο για στρατιωκό φυτίλι αμερικάνικου τύπου.

    Στις 19 Ιουλίου 1991 άλλες τρεις βόμβες τοποθετούνται σε φορτηγά ΤIR του Ερυτογάν Κανίογουλλαρι.

    Στις 15 Αυγούστου 1991 βόμβα εξεράγγη κάτω από το αυτοκίνητο του Αλπάι Ντουρτουράν που ήταν σταθμευμένο μπροστά στο σπίτι του.

    Ενας άλλος πολιτικός που δέχθηκε το σπίτι του βομβιστική επίθεση είναι ο Χασάν Ερτσακιτζά, του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, στις 17 Μαίου 1994.

    Στις 2 Μαίου 1996 έκρηξη βόμβας σημειώνεται μπροστά στην είσοδο των επαρχιακών γραφείων του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος. Ενω οι ανακρίσεις συνεχίζοντο με στόχο να εντοπίσουν οι έχοντες λόγο να στραφούν κατά της αντιπολίτευσης, την 1η Ιουνίου 1996, ένα δηλαδή μήνα μετά, βόμβα εξερράγη τη φορά αυτή στο κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος του Σερντάρ Ντενκτάς.

    Για να αντιληφθούμε το πόσο οργανωμένα δρουν οι βομβιστές θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τις ίδιες νύκτες που τοποθετήθηκαν οι δυο αυτές βόμβες, ισάριθμες βόμβες τοποθετήθηκαν και σε δυο καμπαρέ (Imparator 2 μαίου 1996 και Crazy Girl 1 Ιουνίου 1996).

    Για να θολώσουν τα νερά, οι βομβιστές τοποθέτησαν βόμβα και σε φοιτητή από Τουρκία, και σε τράπεζες, καταστήματα...

    Εκπληξη και απορία εκφράζουν κατά διαστήματα οι Τ/Κ αρθρογράφοι επειδή μέχρι σήμερα δεν συνελήφθη ούτε ένας εκ των δραστών των βομβιστικών επιθέσεων.

    Μετά τις περισσότερες εκρήξεις διαβάζουμε στον Τ/κ Τύπο ότι την ευθύνη ανέλαβε ο "Τ/κ Λαϊκός Στρατός" ή το "Τ/κ Λαϊκό Κίνημα".

    Στερεότυπα το κείμενο των ανακοινώσεων επιτίθεται κατά των στόχων των βομβιστικών ενεργειών κατηγορώντας τους είτε ως "προδότες της πατρίδας" είτε ως άτομα που θησαύρισαν σε βάρος του "λαού".

    Ο Τεμά Ιρκάντ ("Γενί Ντουζέν" 1 Ιουνίου 1998) αποκαλύπτει ότι οι βομβιστές προσπάθησαν να συνεργαστούν με την "αστυνομία" για να προχωρούν στο "έργο" τους ανενόχλητοι.

    Στις 4 Απριλίου 1995 βόμβα εξερράγη στα ανδρικά αποχωρητήρια του λεγόμενου πανεπιστημίου Ανατολικής Μεσογείου. Οι ίδιοι οι διευθυντές τους απέτρεψαν τους ανακριτές "αστυνομικούς" να προχωρήσουν την ανάκριση. Η αντίδραση των φοιτητών στη βομβιστική επίθεση είχε ως αποτέλεσμα την απέλαση των πρωτεργατών. Οι στόχοι των βομβιστών επιλέγονται με μεγάλη σχολαστικότητα και μαεστρία.

    Σε μια προσπάθεια να στρέψουν την προσοχή της κοινής γνώμης και προς άλλες κατευθύνσεις - πλην της αριστεράς - επιλέγουν ως θύματα δεξιούς και μάλιστα αγωνιστές της ΤΜΤ ή ακόμη τελωνιακούς υπαλλήλους. Από τις βόμβες μολότωφ υπέστησαν ζημιές το κέντρο εκπαίδευσης στην αγγλική γλώσσα των μελών του "Τμήματος Προσωπικού" της "Προεδρίας της Κυβερνήσεως" (1 Νοεμβρίου 1991, 15 Νοεμβρίου 1991, 17 Νοεμβρίου 1991) και δύο φορές τα γραφεία του Ρεπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος.

    Η ανεξέλεκτη είσοδος ανθρώπων του υποκόσμου στα κατεχόμενα δημιούργησε το καρκίνωμα των βομβιστικών επιθέσεων.

    Δικαιολογημένα, λοιπόν, τα κόμματα που αντιπολιτεύονται το καθεστώς Ντενκτάς επιμένουν στην επαναφορά της εισόδου στα κατεχόμενα με διαβατήριο.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΠ)

    [02] Ρούμπιν - απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,04/08/1998 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Ο Εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Τζέιμς Ρούμπιν αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, καθώς και τις δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ότι στην περίπτωση που δεν αρθεί αυτή η απόφαση, δεν πρόκειται να συνομιλήσει με κανέναν για το Κυπριακό.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην υπόθεση της Τιτίνα Λοϊζίδου εναντίον της Τουρκίας, ο κ. Ρούμπιν είπε ότι δεν έχει οποιοδήποτε συγκεκριμένο σχόλιο που να είναι καινούργιο.

    Οσον αφορά τις δηλώσεις του κ. Ντενκτάς, ο κ. Ρούμπιν είπε ότι "αφορά τον ίδιο να διευκρινίσει τις δηλώσεις του" και "δεν είναι θέμα δικό μας να τις περιγράψουμε".

    Ο κ. Ρούμπιν τόνισε ότι εκείνο που οι ΗΠΑ "επιθυμούν να υπογραμμίσουν είναι η ανάγκη να αρχίσει μια διαδικασία που να αντιμετωπίζει όλο το φάσμα των θεμάτων σε μιαν επίλυση του Κυπριακού".

    Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι "τα μέρη μπορούν να εμπλακούν σε μια διαδικασία που να οδηγεί σε διαπραγματεύσεις με τον προαναφερόμενο στόχο, άρα δεν έχω κανένα σχόλιο σχετικά με το τί είπε ο κ. Ντενκτάς για την απόφαση, και είναι πράγματι αυτός που θα πρέπει να το εξηγήσει".

    Για το μέλλον, ο κ. Ρούμπιν είπε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν "να συνεχίσουν να εργάζονται γι' αυτό το θέμα κι επιθυμούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε πρόοδο", προσθέτοντας ότι "αυτό είναι που θέλουμε να δούμε να συμβαίνει".

    "Πιστεύουμε", κατέληξε, "ότι υπάρχει ανάγκη να αρχίσει μια διαδικασία που θα αντιμετωπίζει όλα τα θέματα σε μιαν επίλυση του Κυπριακού", σημειώνοντας ότι "αυτό είναι που κάνουμε, αυτό είναι που κάνει ο Πρέσβης Χόλμπρουκ, και αυτό είναι που κάνει ο Πρέσβης Μίλερ".

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [03] Τιμές Συναλλάγματος Opening

    Λευκωσία,Κύπρος,04/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σύμφωνα με το δελτίο συναλλάγματος της 04/08/98, κατά το άνοιγμα της αγοράς η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις ακόλουθες τιμές συναλλάγματος για πράξεις άμεσης παράδοσης:

    -----------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα       Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά    Πώληση     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    Ελληνική Δραχμή      563,3400    565,5900   563,3400   568,1900
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7203      1,7271     1,7203     1,7311
    Δολάριο ΗΠΑ            1,9041      1,9117     1,9041     1,9157
    Στερλίνα               1,1673      1,1719     1,1673     1,1744
    Γερμ. Μάρκο            3,3900      3,4035     3,3900     3,4075
    
    -----------------------------------------------------------------
    

    Στις συναλλαγές με το κοινό μέχρι ΛΚ 10.000, οι Τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόζουν τιμές που να μην είναι χειρότερες από τις πιο πάνω.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [04] Ιερά Σύνοδος

    Λευκωσία,Κύπρος,04/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Συνέρχεται από τις 8 σήμερα το πρωί η Ιερά Σύνοδος, την οποία αναμένεται να ενημερώσει ο Μητροπολίτης Λεμεσού Χρύσανθος για την υπόθεση απάτης ύψους 3,7 εκατομμυρίων λιρών, στην οποία έχει αναμειχθεί και το όνομά του.

    Η Ιερά Σύνοδος θα προχωρήσει, επίσης, στη διαδικασία έγκρισης των πενήντα ειδικών αντιπροσώπων, οι οποίοι θα αναδείξουν το νέο Μητροπολίτη Μόρφου.

    Αναφέρουμε ότι η προσέλευση των Μητροπολιτών στην Ιερά Αρχιεπισκοπή άρχισε στις 7.30 το πρωί. Πρώτος έφθασε ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος , και ακολούθως ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος , ο Μητροπολίτης Λεμεσού Χρύσανθος και ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος.

    Στη σημερινή σύνοδο δεν παρίστανται οι Ηγούμενοι των τριών Σταυροπηγειακών Μονών Μαχαιρά, Σταυροβουνίου και Αγίου Νεοφύτου, επειδή δεν πρόκειται για την τελική σύνοδο ανάδειξης του Μητροπολίτη Μόρφου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [05] Σχέση ξένων νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα

    Λευκωσία,Κύπρος,04/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Κατά το άνοιγμα της Αγοράς Συναλλάγματος στην Κύπρο σήμερα η σχέση των πιο κάτω νομισμάτων με την Κυπριακή Λίρα διαμορφώθηκε ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                 |     Πώληση     |     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Ιαπωνίας               275,0258         277,2260
          Δολ. Αυστραλίας              3,1350           3,1600
          Δολ. Καναδά                  2,8773           2,9003
          Εσκούδος Πορτογαλλίας      346,3239         349,0944
          Κορόνες Δανίας              12,8907          12,9938
          Κορόνες Νορβηγίας           14,4177          14,5330
          Κορόνες Σουηδίας            15,1721          15,2934
          Λίρες Ιρλανδίας              1,3463           1,3570
          Λιρέτες Ιταλίας          3.337,8214       3.364,5239
          Μάρκα Φινλανδίας            10,2850          10,3672
          Πεσέτες Ισπανίας           287,2351         289,5329
          Σελίνια Αυστρίας            23,8094          23,9998
          Φιορίνια Ολλανδίας           3,8151           3,8456
          Φράγκα Βελγίου              69,7494          70,3073
          Φράγκα Γαλλίας              11,3419          11,4326
          Φράγκα Ελβετίας              2,8457           2,8684
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [06] Αμμόχωστος Ζει και μας Καρτερεί

    Λευκωσία,Κύπρος,04/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με στόχο και σκοπό να σταλεί σε όλα τα πέρατα της οικουμένης το μήνυμα ότι ο λαός της Κύπρου δεν ξεχνά την Αμμόχωστο και τα κατεχόμενα μέρη του, το Δημοτικό Συμβούλιο της κατεχόμενης πόλης διοργανώνει φέτος αντικατοχική εκδήλωση στο οδόφραγμα της ακριτικής Δερύνειας.

    "Οι εκδηλώσεις αυτές αν και ειρηνικές είναι καθ'όλα αντικατοχικές", τόνισε σήμερα ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Αντρέας Πούγιουρος, σε δημοσιογραφική διάσκεψη με την ευκαιρία των εκδηλώσεων "Αμμόχωστος Ζει και Μας Καρτερεί - Αγώνας Επιστροφή", που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Αυγούστου στις 7.30 μμ.

    Χαρακτηρίζοντας ως "το μελανότερο στίγμα για τα Ηνωμένα Εθνη" την παράλειψή τους να εφαρμόσουν τα ψηφίσματά τους για την Κύπρο, ο κ. Πούγιουρος σημείωσε ότι "υπάρχουν η Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου του 1979, που προνοεί την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της καθώς και το ψήφισμα 550 του 1984 του Συμβουλίου Αφαλείας που για τόσα χρόνια παραγνωρίζονται και αγνοούνται".

    Με τις εκδηλώσεις μας τιμούμε όλους αυτούς που έδωσαν το άλικο αίμα τους για την ελευθερία και τη δημοκρατία της Κύπρου μας, είπε ο κ. Πούγιουρος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους Τάσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού, και κάλεσε τους νέους της Κύπρου, ανεξάρτητα από ιδεολογική και κομματική τοποθέτηση να δώσουν μαζικά το παρών τους.

    Την εκδήλωση, που θα μεταδοθεί μέσω δορυφόρου διεθνώς, θα χαιρετίσουν ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού και ο Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης Αντρέας Πούγιουρος. Θα παρουσιαστεί επίσης καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το συγκρότημα του Κύπριου συνθέτη και τραγουδιστή Κούλη Θεοδώρου και από τη χορωδία του Δήμου.

    Σε αυτή θα παρευρεθούν και προσωπικότητες από το εξωτερικό, όπως οι Βρετανοί βουλευτές - Φίλοι της Κύπρου, Τομ Κοξ, Εντι Ο'Χάρα και Σάιμον Χιούς, ο Βρετανός πρώην βουλευτής Ιαν Τουίν και η Πρόεδρος Φιλίας Πορτογαλίας - Κύπρου στο Κοινοβούλιο της χώρας της, Ρόζα Μαρία Αλπερνάζ.

    Ο κ. Πούγιουρος ανέφερε ότι παράλληλα με τις εκδηλώσεις αποστέλλονται υπομνήματα διαμαρτυρίας σε αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, στα μέλη της αμερικανικής Γερουσίας και του Κογκρέσου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων.

    Με αυτά ζητείται η άμεση και αποτελεσματική συμβολή τους για εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, του Καταστατικού Χάρτη των ΗΕ και της Οικουμενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κύπρο, κατέληξε ο Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [07] Περιβάλλον και Γυναίκα - Συνέδριο

    Λευκωσία,Κύπρος,04/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Διαβαλκανικό Συνέδριο, με τίτλο "Περιβάλλον και Γυναίκα", θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία από τις 23 μέχρι τις 27 Οκτωβρίου.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το τριήμερο αυτό Συνέδριο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στο χώρο των Βαλκανίων και αναμένεται να συμβάλει στην παρουσίαση της θέσης της γυναίκας σε σχέση με το περιβάλλον και ταυτόχρονα να δώσει απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

    Το Συνέδριο, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, οργανώνεται από το Κέντρο UNESCO για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στα Βαλκάνια, το Σύνδεσμο Διαβαλκανικής Συνεργασίας Γυναικών, καθώς και τον κυπριακό Γυναικείο Ομιλο Πρωτοπορία.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι έχουν προσκληθεί και θα παραστούν εξέχουσες προσωπικότητες, όπως ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντανιέλ Ταρτσίς, καθώς κι εκπρόσωποι διαφόρων διεθνών οργανώσεων.

    Στο Συνέδριο, εκτός από την Κύπρο, θα συμμετάσχουν αντιπροσωπείες από την Αλβανία, την Ομόσπονδη Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Τουρκία.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [08] Αναστασιάδης - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,04/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε σήμερα ότι η πλευρά μας εμμένει στις προτάσεις της για εγγυημένο μορατόριουμ πτήσεων ή εγγυημένη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, ως προϋποθέσεις για ματαίωση της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων S300.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Συντακτών Κύπρου, ο κ. Αναστασιάδης απέφυγε να σχολιάσει την αμερικανική φόρμουλα για τις υπερπτήσεις, επισημαίνοντας ότι προτού υπάρξει σφαιρική και ολοκληρωμένη ενημέρωση της κυπριακής Κυβέρνησης από τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννο Κρανιδιώτη, ο οποίος φθάνει στην Κύπρο περί τα τέλη της εβδομάδας, δεν θα ήταν ορθό να αρχίσουν σχόλια για το περιεχόμενο της αμερικανικής φόρμουλας.

    "Εκείνο που ξέρω", είπε, "είναι ότι τέθηκαν κάποιες προϋποθέσεις από δικής μας πλευράς", τονίζοντας ότι "σ' εκείνες τις προϋποθέσεις εμμένουμε".

    Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε "εγγυημένο μορατόριουμ πτήσεων, εγγυημένη απαγορευτική ζώνη υπερπτήσεων και όχι απλά ένα μορατόριουμ, κατά τη διάρκεια του οποίου πιθανότατα απλά να γίνεται η διαπίστωση της παραβίασης, χωρίς την ανασχαιτική δύναμη, η οποία θα αποτρέπει σε δεδομένη στιγμή κι επιθετική ενέργεια από πλευράς της χώρας που μονίμως προκαλεί και παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Κύπρου".

    Κληθείς να σχολιάσει τις πιέσεις που ασκούνται για ακύρωση της εγκατάστασης των πυραύλων και των προσπαθειών δημιουργίας προβλημάτων στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε ότι το δίλημμα τίθεται υπό τύπο εκβιασμού και τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να συσχετιστεί η ευρωπαϊκή μας πορεία με το δικαίωμα μιας κυρίαρχης χώρας να αμύνεται και να εξοπλίζεται.

    Οσον αφορά χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Βλαντιμίρ Τσιζόφ, ο οποίος δεν απέκλεισε την πιθανότητα κλιμάκωσης της έντασης στην Κύπρο, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ο κ. Τσιζόφ μιλούσε γνωρίζοντας τις πιέσεις που ασκούνται προς κάθε κατεύθυνση για τους πυραύλους.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος μετάβασης του Εθνικού Συμβουλίου στην Αθήνα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [09] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,04/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     84.88  (-0.46)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £1,093,068
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £  725,796  100.18 (-0.49)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £    4,260   58.87 (-0.46)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   69,831   59.34 (-1.02)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   12,791   76.08 ( 0.01)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   34,748   70.15 (-0.48)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   16,402   41.05 (-0.07)
            Αλλες Εταιρείες            £   79,027   71.37 (-0.22)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΑ)

    [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,04/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    1. Στις 13.20 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    ------------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα        Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά     Πώληση     Αγορά
    ------------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή        562,4400     564,6800   562,4400  567,2800
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7204       1,7272     1,7204    1,7312
    Δολάριο ΗΠΑ            1,9028       1,9104     1,9028    1,9144
    Στερλίνα               1,1673       1,1719     1,1673    1,1744
    Γερμ. Μάρκο            3,3895       3,4030     3,3895    3,4070
    ------------------------------------------------------------------
    

    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    ------------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    ------------------------------------------------------------------
                   Περιθώρια    |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια    |Ημ. Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  |
    --------------------------------------|---------------------------
    01 Μήνα     0,0090   0,0000 |08.09.98 | 0,0040   0,0010  |08.09.98
    02 Μήνες    0,0130   0,0000 |06.10.98 | 0,0040   0,0020  |06.10.98
    03 Μήνες    0,0170   0,0000 |06.11.98 | 0,0040   0,0040  |06.11.98
    06 Μήνες    0,0280   0,0000 |08.02.99 | 0,0050   0,0070  |08.02.99
    09 Μήνες    0,0380   0,0000 |06.05.99 | 0,0060   0,0110  |06.05.99
    12 Μήνες    0,0490   0,0000 |06.08.99 | 0,0070   0,0150  |06.08.99
    15 Μήνες    0,0650   0,0000 |08.11.99 | 0,0120   0,0170  |08.11.99
    18 Μήνες             0,0000 |07.02.00 |          0,0200  |07.02.00
    21 Μήνες             0,0000 |08.05.00 |          0,0220  |08.05.00
    24 Μήνες             0,0000 |07.08.00 |          0,0230  |07.08.00
    ------------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/MA)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 4 August 1998 - 12:02:15 UTC