Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-08-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου - Στέιτ Ντιπάρτμεντ
  • [02] Δολοφονία Αντρου Αεροπόρου - Σύσκεψη
  • [03] Ευρωπαϊκό Δικαστήριο - Δηλώσεις Ντενκτάς
  • [04] Δηλώσεις Ερογλου - Πυραύλοι S300
  • [05] ΥΠΕΞ - Λοϊζίδου - Κλίντον
  • [06] Συνεργασία Κύπρου - Ελλάδας - Μεταμοσχεύσεις
  • [07] Δολοφονία Αεροπόρου - Σύσκεψη Αστυνομίας - λήξη

  • [01] Απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου - Στέιτ Ντιπάρτμεντ

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,01/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ουδέτερη είναι η στάση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία θα πρέπει να καταβάλει αποζημίωση στην Τιτίνα Λοϊζίδου για τη στέρηση του δικαιώματός της να απολαμβάνει την περιουσία της.

    Αποφεύγοντας να σχολιάσει το θέμα αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρμεντ δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι να εμπλακούν οι δύο πλευρές στην Κύπρο σε μια διαδικασία που να οδηγεί στην επίτευξη λύσης βασισμένης στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. "Εχουμε γνώση της απόφασης του δικαστηρίου και δεν έχουμε περαιτέρω σχόλια επί της απόφασης. Θέλουμε να υπογραμμίσουμε την ανάγκη να ξεκινήσει μια διαδικασία που να αντιμετωπίζει όλο το φάσμα των θεμάτων σε μια διευθέτηση του Κυπριακού", είπε.

    Ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε επίσης την ελπίδα των ΗΠΑ "τα μέρη να μπορούν να εμπλακούν σε μια διαδικασία που να οδηγεί σε διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που να προστατεύει τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων".

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΔΠ/ΜΧ)

    [02] Δολοφονία Αντρου Αεροπόρου - Σύσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,01/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με στόχο τον καλύτερο συντονισμό του ανακριτικού έργου για διαλεύκανση της δολοφονίας του Αντρου Αεροπόρου πραγματοποιείται σήμερα σύσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού με επικεφαλής τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Νίκο Κόση.

    Παρά τις προσπάθειες της Αστυνομίας για εντοπισμό τους, οι δράστες παραμένουν άφαντοι.

    Εξάλλου, η Ουκρανή καλλιτέχνιδα, Ολένα Κούλικ, που συνόδευε τον Αντρο Αεροπόρο το βράδυ της δολοφονίας του και η οποία νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Λεμεσού σοβαρά τραυματισμένη δεν είναι ακόμη σε θέση να δώσει κατάθεση.

    Από τις μέχρι στιγμής έρευνες έχει εξακριβωθεί ότι το αυτοκίνητο που βρέθηκε απανθρακωμένο στην περιοχή Μουταγιάκας είχε κλαπεί και είναι αυτό που χρησιμοποιήθηκε από τους δράστες.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΧ)

    [03] Ευρωπαϊκό Δικαστήριο - Δηλώσεις Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,01/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Μονόπλευρη χαρακτήρισε, σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση της προσφυγής της Τιτίνας Λοϊζίδου, ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    Σε γραπτές δηλώσεις του, που απεστάλησαν στον Τ/κ Τύπο, ο κατοχικός ηγέτης ισχυρίστηκε ότι η απόφαση "κλόνισε συνθέμελα τα ανθρώπινα δικαιώματα και βασίστηκε σε πολιτικούς λόγους".

    Σημειώνει εξάλλου ότι η συμμόρφωση προς την απόφαση είναι αδύνατη και ότι, δεν συζητεί οτιδήποτε με τους Ε/Κ σε σχέση με τη διζωνικότητα, εκτός αν ακυρωθεί η απόφαση.

    Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Ντενκτάς η απόφαση παραγνώρισε τις πραγματικότητες στην Κύπρο και δεν υπολόγισε το δίκαιο και την κατάσταση που επικρατεί στο νησί τα τελευταία 35 χρόνια.

    "Αν καλέσουμε στην Κύπρο αυτούς που εξέδωσαν την απόφαση, βλέποντας την πραγματικότητα δεν θα ξέρουν πώς θα πρέπει να ενεργήσουν", υποστήριξε ο κατοχικός ηγέτης.

    Είπε ότι δεν χρειάζονται άλλα λόγια και πρόσθεσε ότι "στα κατεχόμενα υπάρχουν 60 - 70 χιλίαδες άτομα που αναμένουν την ανταλλαγή περιουσιών".

    "Το Ευρωπαϊκό, Δικαστήριο παραγνώρισε τα άτομα αυτά και βρήκε ένοχη την Τουρκία στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου. Πρόκειται για απόφαση που δεν βασίζεται στο δίκαιο αλλά σε πολιτικούς λόγους", ισχυρίστηκε ο κατοχικός ηγέτης.

    Σε άλλο σημείο της γραπτής του δήλωσης ο κατοχικός ηγέτης απορρίπτει στο σύνολό της την απόφαση και προσθέτει ότι η απόφασση θα κλείσει οριστικά τις πόρτες μεταξύ του ψευδοκράτους και των ελέυθερων περιοχών.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΔΠ/ΜΧ)

    [04] Δηλώσεις Ερογλου - Πυραύλοι S300

    Λευκωσία,Κύπρος,01/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Λανθασμένη, χαρακτήρισε την απόφαση της Ε/κ πλευράς για αγορά των αντιαεροπορικών πυραύλων S300, ο ψευδοπροθυπουργός Ντερβίς Ερογλου επειδή, όπως ισχυρίστηκε, συνέπεσε σε εποχή που διεξάγοντο οι διακοινοτικές συνομιλίες.

    Σε δηλώσεις του, κατά την διάρκεια επίσκεψης στην Κωνσταντινούπολη, όπου βρίσκεται για τα εγκαίνεια έκθεσης Τ/κ καλλιτεχνών, ο Ερογλου ισχυρίστηκε ότι "η Ε/κ πλευρά πρόβαλε εκ προθέσεως το θέμα των S300 κατα την προεκλογική περίοδο αλλά σήμερα και η ίδια δηλώνει ότι επρόκειτο για λάθος ενέργεια".

    Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ψευδοπροθυπουργού "άρχισαν οι διαξιφισμοί και μεταξύ των Ε/κ για το όλο θέμα και λόγω της πυραυλολογίας ακυρώθηκαν προκρατήσεις σε ξενοδοχεία των ελεύθερων περιοχών και αυτό έβλαψε περισσότερο τους Ε/κ παρά τους Τ/κ".

    Ερωτηθείς για τη στάση που θα κρατήσει η Τουρκία στο θέμα των S300 ο Ερογλου αρκέστηκε να υπενθυμίσει τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι, "η Τουρκία έλαβε τα ενδεικνυόμενα μέτρα και πρόσθεσε ότι οι Ε/κ αλλά και ο κόσμος θα πρέπει να ξανασκεφτούν το θέμα αυτό".

    Ο ψευδοπρωθυπουργός Ερογλου κάλεσε εξάλλου τη διεθνή κοινότητα να "παύσει να ασκεί πιέσεις επί Τ/κ πλευράς για το Κυπριακό και να στραφεί προς την Ε/κ πλευρά την οποία ο κόσμος χαρακτηρίζει ως φιλειρηνική".

    Σε ερώτηση κατά πόσο διεξήχθησαν ασκήσεις με τους S300 στις ελεύθερες περιοχές, ο Ερογλου είπε ότι "οι S300 παραγγέλθησαν και καταβλήθηκε ένα ποσόν" και πρόσθεσε ότι "δεν έχει σημασία η άσκηση αλλά η έλευση των πυραύλων στην Κύπρο".

    "Προσωπικά έχω πληροφορίες ότι στο νησί έχουν φθάσει εξαρτήματα των πυραύλων που σχετίζονται με το σύστημα των ραντάρ, αλλά πρός το παρών δεν έχουν μεταφερθεί οι πύραυλοι", κατέληξε ο Ερογλου.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΔΠ/ΜΧ)

    [05] ΥΠΕΞ - Λοϊζίδου - Κλίντον

    Λευκωσία,Κύπρος,01/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι πολίτες και η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας απαιτούν τη συμμόρφωση της Τουρκίας με τις διεθνείς συμβάσεις και το δίκαιο και δεν πρόκειται να παραιτηθούν από αυτό τους το δικαίωμα.

    Στην κατηγορηματική αυτή δήλωση προέβη ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν ζητεί την πολιτικοποίηση των νομικών αποφάσεων αλλά η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί.

    Ο κ. Κασουλίδης, ο οποίος ρωτήθηκε για τις πολιτικές επιπτώσεις της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Τιτίνα Λοϊζίδου, σημείωσε ότι οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης αναφορικά με υποθέσεις που αφορούν την Κύπρο καταδεικνύουν σαφώς ότι ευθύνη για τα κατεχόμενα έχει η Τουρκία.

    Επεσήμανε ακόμη ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στην απόφασή του σημειώνει ότι ο μηχανισμός που λειτουργεί παράνομα στα κατεχόμενα από την τουρκική εισβολή του 1974 αποτελεί τοπική διοίκηση εξαρτόμενη από την Τουρκία (subordinated local administration).

    Η απόφαση, πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ, αποδεικνύει επίσης ότι "οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών δεν γίνονται αποδεκτές από τους διεθνείς νόμους και τις διεθνείς συμβάσεις και ευθύνη για τις παραβιάσεις αυτές φέρει η Τουρκία".

    "Η δική μας θέση είναι ότι χωρίς να ζητούμε πολιτικοποίηση των νομικών αποφάσεων, εντούτοις η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις αυτές και αν δεν συμμορφωθεί θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες οι οποίες ξεκινούν με κυρώσεις και καταλήγουν με αποβολή από το Συμβούλιο της Ευρώπης", είπε ο ΥΠΕΞ.

    Κληθείς να σχολιάσει την εκτίμηση ότι με την απόφαση ουδείς πλέον μπορεί να συμφωνήσει οποιαδήποτε ανταλλαγή περιουσίων ή εκχώρηση περιουσιών χωρίς την ατομική συγκατάθεση ενός εκάστου των προσφύγων, ο ΥΠΕΞ εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει λύση που να αντίκειται προς τα διεθνώς αναγνωρισμένα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Ερωτηθείς κατά πόσο με την απόφαση αποδυναμώνεται και η θέση των Αμερικανών ότι το 1974 υπήρξε σύγκρουση και όχι εισβολή, ο ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι δεν έχει σημασία "τί λέει ο ένας ή ο άλλος" και πως η διάπραξη εισβολής στην Κύπρο επιβεβαιώνεται από το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

    "Τώρα σημασία έχει τί θα κάνουμε για να ανατρέψουμε τα αποτελέσματα της εισβολής και της κατοχής και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε δια της διπλωματικής οδού για να ανατραπούν αυτά τα τετελεσμένα", είπε.

    Κληθείς να σχολιάσει τη διμηνιαία έκθεση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον στο Κογκρέσο για το Κυπριακό, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε την ξεκάθαρη θέση των Αμερικανών ότι ο κ. Ντενκτάς φέρει την ευθύνη για το αδιέξοδο και για το ότι δεν συνεχίζεται ο διάλογος από εκεί που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι στο Τράουτμπεκ.

    "Δεν μπορεί πλέον να υπάρχει αξιοπιστία στον κ. Ντενκτάς. Λέει ότι ότι δεν έρχεται στις συνομιλίες γιατί είναι η απόφαση του δικαστηρίου. Προηγουμένως δεν ερχόταν διότι ήταν οι πυραύλοι, πριν από αυτό διότι ήταν η ενταξιακή πορεία. Χρειάζεται πολλά ο κ. Ντενκτάς για να πείσει ότι έχει πολιτική βούληση να έρθει", τόνισε ο Υπουργός των Εξωτερικών.

    Απαντώντας σε άλλο ερώτημα, ο ΥΠΕΞ χαρακτήρισε ως "πολύ πιθανό" το ενδεχόμενο συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη.

    "Δεν ξέρω πότε θα γίνει η συνάντηση αλλά είναι πολύ πιθανό ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας", είπε.

    Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή τη βδομάδα ότι δεν συντρέχει λόγος για μετάβαση του Προέδρου στην Αθήνα, ο ΥΠΕΞ διευκρίνισε ότι ο κ. Στυλιανίδης μιλούσε για συνολική μετάβαση της ηγεσίας και συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

    "Σε τακτικά χρονικά διαστήματα γίνονται συναντήσεις Κληρίδη - Σημίτη και ανασκοπείται η κατάσταση και αυτή η πιθανή συνάντηση εντάσσεται μέσα σε αυτά τα πλαίσια και όχι μέσα στα πλαίσια της ad hoc συνάντησης", είπε τέλος ο Υπουργός.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)

    [06] Συνεργασία Κύπρου - Ελλάδας - Μεταμοσχεύσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,01/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας της Ελλάδας, Κώστας Γείτονας, ανακοίνωσε σήμερα τη συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας στον τομέα των μεταμοσχέσευων.

    Ο κ. Γείτονας, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο μετά από πρόσκληση του Υπουργού Υγείας Χρίστου Σολωμή, προέβη στη δήλωση αυτή μετά την επίσκεψή του στο Παρασκευαϊδειο μεταμοσχευτικό Κέντρο, όπου τον συνόδευσε ο Κύπριος ομόλογός του.

    Ο Ελληνας Υπουργός επίσης το Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας και επεσήμανε ότι προοπτική συνεργασίας Κύπρου - Ελλάδας υπάρχει και στους τομείς αυτούς.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΚΝ)

    [07] Δολοφονία Αεροπόρου - Σύσκεψη Αστυνομίας - λήξη

    Λεμεσός,Κύπρος,01/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σε προγραμματισμό περαιτέρω ενεργειών προέβη η ανακριτική Αρχή σχετικά με τη δολοφονία του Αντρου Αεροπόρου που διεπράχθη χθες την αυγή στη Λεμεσό, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης.

    Οι δηλώσεις έγιναν μετά το πέρας δίωρης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού, με επικεφαλής τον κ. Κόση και που είχε ως στόχο τον καλύτερο συντονισμό του ανακριτικού έργου για διαλεύκανση της δολοφονίας.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λεμεσού και οι υπεύθυνοι του ΤΑΕ Λεμεσού και του Αρχηγείου.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης δήλωσε ότι η δολοφονία του Αντρου Αεροπόρου αποτελεί καλά οργανωμένο έγκλημα και πρόσθεσε ότι δεν είναι ούτε απαισιόδοξος ούτε αισιόδοξος για την έκβαση των ανακρίσεων.

    Σημείωσε εξάλλου ότι σχετικά με την υπόθεση έχουν ανακριθεί ως τώρα αρκετά άτομα ενώ αναμένεται να ανακριθούν και άλλα πολλά εκτός Λεμεσού, επισημαίνοντας ότι η αστυνομία συνεχίζει με εντατικό ρυθμό τις προσπάθειες της για εντοπισμό των δραστών.

    Ο κ. Κόσης απέρριψε ισχυρισμούς της οικογένειας του θύματος ότι η αστυνομία επέδειξε ολιγωρία, σημειώνοντας ότι η αστυνομία έπραξε στο ακέραιο το καθήκον της και έφθασε στη σκηνή σε δύο με τρία λεπτά.

    Σε ερώτηση γιατί η αστυνομία δεν παρείχε φρουρά στους Αεροπόρους μετά την αποφυλάκισή τους, ο Υπουργός Δικαισύνης και Δημόσιας Τάξης απάντησε ότι "δεν είχαμε φρουρά σε κανένα εφόσον δεν είχαμε λόγους να πιστεύουμε ότι κινδύνευαν", προσθέτοντας ότι τώρα θα έχουν διακριτικά μέτρα ασφάλειας.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν τον ανησυχεί το έγκλημα ο κ. Κόσης απάντησε καταφατικά προσθέτοντας ότι "το χθεσινό έγκλημα μας βάζει σε ανησυχίες για προεκτάσεις".

    Σημείωσε εξάλλου ότι η δημιουργία αστυνομικού σταθμού στο Κολόσσι προχωρεί κανονικά προσθέτοντας ότι από την ερχόμενη Δευτέρα θα λειτουργεί αστυνομικός σταθμός και στο Πισσούρι.

    Η νεκροψία την οποία πραγματοποιεί ο παθολογοανατόμος Παναγιώτης Σταυριανός συνεχίζεται. Παρών είναι και ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης ο οποίος κλήθηκε από την οικογένεια των Αεροπόρων.

    (ΚΥΠΕ/ΧΣ/ΔΠ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 1 August 1998 - 12:02:09 UTC