Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-07-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λευκός Οίκος - δηλώσεις Πάγκαλου
  • [02] ΥΠΕΞ ΗΠΑ - δηλώσεις Πάγκαλου
  • [03] Ντεμιρέλ - κατεχόμενα
  • [04] Ντενκτάς - Μίλερ
  • [05] "Γενί Ντουζέν" - Τουρκία - ψευδοκράτος
  • [06] "Χαλκίν Σεσί" - ΥΠΑΜ Τουρκίας
  • [07] Ιράν - πύραυλοι - δοκιμές
  • [08] Μέθοδος προ της εμφύτευσης εμβρύου
  • [09] Ελλαδίτες - κατεχόμενα - ελεύθεροι
  • [10] ΔΗΚΟ - Ελλάδα - Δημοκρατία
  • [11] Κυπριανού - ΗΠΑ - Τουρκία - Κυπριακό

  • [01] Λευκός Οίκος - δηλώσεις Πάγκαλου

    Ουάσιγκτον,ΗΠΑ,25/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οξύτατες ήταν οι αντιδράσεις στις ΗΠΑ όσον αφορά τις δηλώσεις του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου, σχετικά με την πολιτική του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον στο Κυπριακό.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μάικ Μακέρι, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, δήλωσε ότι αυτές οι δηλώσεις είναι "απαράδεκτες για ανώτατο αξιωματούχο ενός στενού συμμάχου των ΗΠΑ, και οι δηλώσεις είναι ασυμβίβαστες με τις κατά τα άλλα στενές και θερμές διμερείς σχέσεις που απολαμβάνουμε με την εκκληνική κυβέρηνηση".

    "Οπωσδήποτε", είπε, "ελπίζουμε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών θα επανορθώσει και θα επεκτείνει τις δηλώσεις του, διότι δεν ήταν οι αρμόζουσες".

    Ο κ. Μακέρι ανέφερε ότι για το θέμα ενημερώθηκε ο Γερουσιαστής Πολ Σαρμπάνης, στον οποίο ο Λευκός Οίκος εξήγησε "πολύ προσεκτικά την αποφασιστικότητά μας να επιδιώξουμε διευθέτηση όσον αφορά την Κύπρο".

    Εξέφρασε, επίσης, την εκτίμηση ότι οι διπλωματικές των ΗΠΑ προσπάθειες έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν, προσθέτοντας ότι οι "μη διπλωματικές δηλώσεις δεν βοηθάνε".

    Ο κ. Μακέρι είπε ότι ήδη έγιναν προφορικές παραστάσεις στην Αθήνα από τον εκεί πρέσβη των ΗΠΑ, Νίκολας Μπερνς, προς τον Ελληνα ΥΠΕΞ και ακολούθησε γραπτή διαμαρτυρία.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Πάγκαλος είχε ασκήσει δριμεία κριτική εναντίον των ΗΠΑ για τη στάση που τηρούν στο Κυπριακό.

    Ειδικότερα, ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε στις προεκλογικές υποσχέσεις του Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον για λύση του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι τίποτα δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.

    Πρόκειται, είπε, για ένα χονδροειδέστατο ψέμα, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ άσκησαν προ καιρού πιέσεις στην Τουρκία, οι οποίες έπεσαν στο κενό και τώρα έστρεψαν εκ νέου τις πιέσεις στην Ελλάδα.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [02] ΥΠΕΞ ΗΠΑ - δηλώσεις Πάγκαλου

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,25/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οξύτατη ήταν η αντίδραση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών στις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρου Πάγκαλου για τη στάση των ΗΠΑ στο Κυπριακό.

    Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου, Λι Μακλίνι, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είναι "πάρα πολύ απογοητευμένες από αυτές τις δηλώσεις", προσθέτοντας ότι "είναι απαράδεκτες και αδικαιολόγητες, ιδιαίτερα όταν γίνονται από τον Υπουργό Εξωτερικών ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ".

    Ο κ. Μακλίνι ανέφερε ότι "αυτές οι δηλώσεις είναι επίσης αντιφατικές με την απόφαση της ελληνικής Κυβέρνησης να ακυρώσει την επίσκεψη του Ειδικού Συντονιστή Τόμας Μίλερ, ο οποίος είναι στην περιοχή για να συνεχίσει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να προωθήσουν λύση του Κυπριακού".

    Είπε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ "θλίβονται βαθειά με την απόφαση της ελληνικής Κυβέρνησης να ακυρώσει τις συναντήσεις", τονίζοντας ότι το γεγονός αυτό είναι "ατυχές, διότι ο κ. Μίλερ προσέβλεπε σε ουσιαστικές συζητήσεις για σοβαρά θέματα, μετά τις συναντήσεις του στη Λευκωσία".

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάτλιν Ολμπραϊτ "έχει πλήρη εμπιστοσύνη στον κ. Μίλερ και την αποστολή του".

    Ο κ. Μακλίνι σημείωσε, ακολούθως, ότι "το γεγονός είναι ότι οι ΗΠΑ, κάτω από την ηγεσία του Προέδρου Κλίντον, έχουν προσπαθήσει δυναμικά να βοηθήσουν στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος".

    "Οι προσπάθειές μας", τόνισε, "είναι δίκαιες και αντικειμενικές και ο στόχος τους είναι να επιτύχουν μιαν ενωμένη Κύπρο, σε διζωνική, δικοινοτική και ομοσπονδιακή βάση".

    Ανέφερε, τέλος, ότι οι ΗΠΑ "θα συνεχίσουν να εργάζονται σθεναρά για επίτευξη αυτού του στόχου", προσθέτοντας ότι "φίλοι και σύμμαχοι ορισμένες φορές διαφωνούν", οπότε θα "πρέπει να μοιράζονται τις ανησυχίες τους ιδιωτικά αντί να προβαίνουν σε αδικαιολόγητες δημόσιες δηλώσεις".

    Σημειώνεται ότι ο κ. Πάγκαλος είχε ασκήσει δριμεία κριτική εναντίον των ΗΠΑ για τη στάση που τηρούν στο Κυπριακό.

    Ειδικότερα, ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε στις προεκλογικές υποσχέσεις του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, για λύση του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι τίποτα δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.

    Πρόκειται, είπε, για ένα χονδροειδέστατο ψέμα, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ άσκησαν προ καιρού πιέσεις στην Τουρκία, οι οποίες έπεσαν στο κενό και τώρα έστρεψαν εκ νέου τις πιέσεις στην Ελλάδα.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [03] Ντεμιρέλ - κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,25/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ έφθασε σήμερα το πρωί στα κατεχόμενα για παράνομη επίσκεψη μίας ημέρας κατά τη διάρκεια της οποίας θα εγκαινιάσει εγκαταστάσεις μεταφοράς νερού από την Τουρκία στο κατεχόμενο από τους Τούρκους βόρειο μέρος της Κύπρου.

    Οι δρόμοι στα κατεχόμενα έχουν σημαιοστολιστεί και έχουν αναρτηθεί μεγάλες φωτογραφίες του Ντεμιρέλ.

    Με λεωφορεία, ο κόσμος μεταφέρθηκε δωρεάν στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου για να υποδεχθεί τον Τούρκο Πρόεδρο. Στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο Ντεμιρέλ συνοδεύεται από 150 άτομα μεταξύ των οποίων Υπουργοί, βουλευτές, υπηρεσιακοί παράγοντες, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες.

    Πρόκειται για την πρώτη "επίσημη" επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου. Τον Ιούνιο του 1995, ο Ντεμιρέλ επισκέφθηκε και πάλι τα κατεχόμενα, μετά την πυρκαγιά στον Πενταδάκτυλο.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα κατεχόμενα που άρχισε στις 9 το πρωί και ολοκληρώνεται στις 4.30 το απόγευμα, ο Ντεμιρέλ θα εγκαινιάσει τις εγκαταστάσεις υδροδότησης των κατεχομένων από την Τουρκία και θα παραστεί σε θεμελίωση της "Σχολής Καλών Τεχνών" στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

    Η Τ/κ εφημερίδα "Κίπρις" προβάλλει συνέντευξη του Ντεμιρέλ στην οποία κάνει αναφορά στη μεταφορά νερού, αλλά και στα σχέδια για μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος με καλώδια από τις νότιες παραλίες της Τουρκίας στα κατεχόμενα.

    Αναφέρθηκε επίσης στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό με βάση τα "δύο κράτη", όπως είπε, και προειδοποίοησε ότι "όποιος αγγίζει τους ομογενείς μας στην Κύπρο, θα θεωρηθεί ότι αγγίζει εμάς και θα πληρώσει βαρύ τίμημα".

    Οπως και σε άλλες περιπτώσεις έτσι και στην περίπτωση της άφιξης Ντεμιρέλ στα κατεχόμενα, η μεταχείριση των Τ/Κ δημοσιογράφων ήταν απαράδεκτη αφού τους συμπεριφέρθηκαν ως επαγγελματίες β' κατηγορίας.

    Εξάλλου, όπως γράφει η "Γενί Ντουζέν", οι εκ Τουρκίας δημοσιογράφοι θα παρακολουθήσουν τις έξι επισκέψεις Ντεμιρέλ σε διάφορα σημεία των κατεχομένων από ελικόπτερο σε αντίθεση με τους Τ/Κ συναδέλφους τους, στους οποίους παραχωρήθηκε λεωφορείο.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΓΠ)

    [04] Ντενκτάς - Μίλερ

    Λευκωσία,Κύπρος,25/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Τ/κ Τύπος αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς με τον Ειδικό Συντονιστή του αμερικανικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Η συνάντηση διήρκησε δύο περίπου ώρες και σ' αυτήν ανασκοπήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ο Τ/Κ ηγέτης ισχυρίστηκε ότι η ελληνική πλευρά δεν ενεργεί κατά τρόπο που να δίδει ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας αλλά αντιθέτως συνεχίζει τις ενταξιακές διαδικασίες, προσγείωσε αεροσκάφη, εγκαινίασε βάση, συνεχίζει το θέμα των πυραύλων.

    Επανέλαβε τις γνωστές του θέσεις για το ότι δηλαδή η Ε/κ πλευρά στοχεύει να μετατρέψει το σύνολο της Κύπρου σε Ε/Κ Δημοκρατία και ισχυρίστηκε ότι όσο οι Ε/Κ ακολουθούν αυτό το δρόμο τόσο θα εδραιώνεται και το μόρφωμά του.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο η Αμερική συζητά μαζί του την ουσία του Κυπριακού ή τον πιέζει να αλλάξει στάση στο πρόβλημα, ο Ντενκτάς είπε 'και τα δύο".

    Τέλος, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αλλαξοδρομήσει από τη γραμμή της διακήρυξης της 23ης Απριλίου 1998.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΓΠ)

    [05] "Γενί Ντουζέν" - Τουρκία - ψευδοκράτος

    Λευκωσία,Κύπρος,25/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Τ/κ εφημερίδα "Γενί Ντουζέν" αφιερώνει το σύνολο της πρώτης σελίδας της στις προσπάθειες ενοποίησης Τουρκίας - ψευδοκράτους υπό τον τίτλο, "Οχι στη μετατροπή μας σε νομό".

    Η εφημερίδα αναφέρεται στα αρνητικά αποτελέσματα που θα έχει για τους Τ/Κ, η ενοποίηση και γράφει ότι η κοινότητα αντέδρασε και ανησύχησε από τις δηλώσεις του Τούρκου Πρόεδρου, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο οποίος είπε ότι το ψευδοκράτος είναι νομός της Τουρκίας.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΓΠ)

    [06] "Χαλκίν Σεσί" - ΥΠΑΜ Τουρκίας

    Λευκωσία,Κύπρος,25/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Τ/κ εφημερίδα "Χαλκίν Σεσί" δημοσιεύει συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα, ο Υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Ισμέτ Σεζγκίν.

    Μεταξύ άλλων, ο Σεζγκίν ισχυρίστηκε ότι οι σχέσεις Ελλάδας - Ε/Κ στον αμυντικό τομέα "αποσκοπούν στην επίθεση και ότι από το 1967, η Ε/κ πλευρά προσπαθεί να εξελληνίσει την Κύπρο με τη βία των όπλων."

    Κατά τον Σεζγκίν, το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου αποσκοπεί στην υλοποίηση του στόχου αυτού.

    Χαρακτήρισε τις προθέσεις αυτές, "τυχοδιωκτικές" και ισχυρίστηκε ότι ενοχλούν όχι μόνο το ψευδοκράτος και την Τουρκία, αλλά και το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.

    Ακόμη, είπε, και το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέφρασε τις ανησυχίες του για τον υπέρμετρο Ε/κ εξοπλισμό.

    Ο Σεζγκίν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί το θέμα των πυραύλων και των απειλητικών στρατιωτικών ενεργειών της ελληνικής πλευράς.

    Ο Τούρκος Υπουργός Αμυνας αναφέρθηκε και στον πληθυσμό των κατεχομένων και είπε ότι πριν από 24 χρόνια, ο πληθυσμός των Τ/Κ ήταν 115 χιλιάδες 758, ενώ σήμερα έφθασαν τις 200 χιλιάδες 518 εκ των οποίων μόνον οι 23 χιλιάδες 924 έχουν γεννηθεί στην Τουρκία.

    Ο Σεζγκίν επανέλαβε ότι η Τουρκία θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό των Τ/Κ.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΓΠ)

    [07] Ιράν - πύραυλοι - δοκιμές

    Λευκωσία,Κύπρος,25/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η τουρκική εφημερίδα "Μιλιέτ" αναφέρεται στις δοκιμές που πραγματοποίησε το Ιράν με τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς "Σαχά 3", οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν την Τουρκία, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι πύραυλοι αυτοί ανατρέπουν το ισοζύγιο δυνάμεων στην περιοχή.

    Στο μεταξύ, αρχίζει σήμερα στο Ισραήλ στρατιωτικός διάλογος μεταξύ της Αγκυρας και του Τελ Αβίβ, κατά τη διάρκεια του οποίου θα συζητηθούν οι απειλές από τους πυραύλους που εγκαθίστανται στην ευρύτερη περιοχή.

    Επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας είναι ο Στρατηγός Τσεβίκ Μπιρ. Στη συνάντηση ενδέχεται να αποφασιστεί η από κοινού κατασκευή των πυραύλων "Πόπαϊ 2" και "Αροου".

    Στο μεταξύ, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ θα επισκεφθεί στις 23 Σεπτεμβρίου το Ισραήλ.

    Πρόκειται για την τέταρτη υψηλού επιπέδου επίσκεψη Τούρκων επισήμων στο Ισραήλ, τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Προηγήθηκαν οι επισκέψεις της Τανσού Τσιλέρ, του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και του Ισμαίλ Χακί Καρανταγί.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η στρατιωτική συνεργασία της Τουρκίας με το Ισραήλ θα συμπεριλάβει και τις χερσαίες δυνάμεις, καθότι η μέχρι σήμερα συνεργασία περιορίζεται στην αεροπορία και το ναυτικό.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [08] Μέθοδος προ της εμφύτευσης εμβρύου

    Λευκωσία,Κύπρος,25/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Μέσα σε λίγους μήνες, άλλο ένα παιδί ήρθε στον κόσμο με τη μέθοδο προ της εμφυτεύσεως εμβρύου για Μεσογειακή αναιμία.

    Το υγιέστατο κοριτσάκι γεννήθηκε χθες στο Μακάρειο Νοσοκομείο και είναι το δεύτερο παιδί που γεννιέται στην Κύπρο, με αυτή τη μέθοδο.

    Ο Διευθυντής του Γυναικολογικού Τμήματος του Μακαρείου Νοσοκομείου, Γαβριήλ Καλακούτης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι με τη μέθοδο αυτή εξετάζεται το ωάριο προτού γονιμοποιηθεί, με στόχο να αποτραπεί η έκτρωση στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι το έμβρυο πάσχει από Μεσογειακή αναιμία.

    Οπως ανέφερε ο κ. Καλακούτης το γονιμοποιημένο ωάριο της μητέρας του παιδιού ήταν υγιές, η κύηση διήρκησε 39 εβδομάδες και ο τοκετός ήταν φυσιολογικός.

    Το πρώτο παιδί που γεννήθηκε με τη μέθοδο αυτή είναι αγοράκι και γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1998.

    Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Γυναικολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Μακαρείου, το νεογέννητο κοριτσάκι καθώς και η 33χρονη μητέρα του χαίρουν άκρας υγείας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ/ΜΜ)

    [09] Ελλαδίτες - κατεχόμενα - ελεύθεροι

    Λευκωσία,Κύπρος,25/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αφέθηκαν χθες ελεύθεροι οι δύο Ελλαδίτες που είχαν απαχθεί από τους Τούρκους την περασμένη Τρίτη, όταν εισήλθαν κατά λάθος στις κατεχόμενες περιοχές, με αυτοκίνητο ενοικιάσεως, και τώρα βρίσκονται σε ξενοδοχείο στην Κερύνεια, αναμένοντας να αποφασιστεί κατά πόσο θα τους επιτραπεί να επιστρέψουν στις ελεύθερες περιοχές ή εάν θα μεταφερθούν στην Τουρκία, για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

    Οι Θωμάς Λιακόπουλος και Ασπασία Σαϊτη είχαν απαχθεί από τους Τούρκους την περασμένη Τρίτη, όταν εισήλθαν κατά λάθος στα κατεχόμενα με αυτοκίνητο ενοικιάσεως.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP), Βαλτεμάρ Ροκοζέφσκι, η υπηρεσία ανθρωπιστικών θεμάτων της Δύναμης καταβάλλει προσπάθειες για να διευθετηθεί το θέμα.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, είπε ότι εξ'όσων γνωρίζει είναι η πρώτη φορά που ξένοι υπήκοοι, οι οποίοι εισήλθαν στα κατεχόμενα, αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στη χώρα τους μέσω Τουρκίας.

    Ανέφερε ότι οι δύο Ελλαδίτες παρουσιάστηκαν χθες ενώπιον παράνομου "στρατιωτικού δικαστηρίου" στα κατεχόμενα, που επέβαλε στον καθένα πρόστιμο 40 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών, το οποίο πλήρωσαν.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [10] ΔΗΚΟ - Ελλάδα - Δημοκρατία

    Λευκωσία,Κύπρος,25/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Το Δημοκρατικό Κόμμα τιμά τους αγώνες όλων εκείνων που ανεξαρτήτως τιμήματος αγωνίστηκαν για την ανατροπή του φασιστικού καθεστώτος κατά τη διάρκεια της επταετίας, το έπος του Πολυτεχνείου μέχρι τον Ιούλη του 1974", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ, χαιρετίζοντας την 24η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, μετά το στρατοκρατικό καθεστώς της χούντας.

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, "είναι ακριβώς το βάρος αυτού του εγκλήματος που συντέλεσε αποφασιστικά και έδωσε το χαριστικό κτύπημα στη χούντα, η οποία εξαναγκαζόνταν λίγες μόνο μέρες μετά την καταστροφή της Κύπρου να καταρρεύσει και να παραδώσει την εξουσία στους πολιτικούς".

    "Εμελλε να είναι η καταστροφή της Κύπρου δυστυχώς που θα απάλλασσε οριστικά τον ελληνικό λαό από τη χούντα και τούτο δεν πρέπει να το ξεχνά κανείς", προσθέτει η ανακοίνωση.

    Τέλος, το ΔΗΚΟ αναφέρει ότι "παρηγοριά αποτελεί για τον κυπριακό Ελληνισμό η δημοκρατική σήμερα Ελλάδα, κυβέρνηση, πολιτικός κόσμος και λαός που συμπαρίσταναι στον αγώνα μας και είναι το κύριο στήριγμά μας".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [11] Κυπριανού - ΗΠΑ - Τουρκία - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,25/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η πολιτική των ΗΠΑ στο Κυπριακό έχει φθάσει στο "απροχώρητο" και αποθρασύνει την τουρκική πλευρά, η οποία επιβεβαιώνει την "αναβίωση της νεοθωμανικής αυτοκρατορικής νοοτροπίας", αποκαλύπτοντας για ακόμη μία φορά τους σταθερούς στόχους κι επιδιώξεις της Τουρκίας για τουρκοποίηση της Κύπρου και ολοκλήρωση και μονιμοποίηση του εθνικού ξεκαθαρίσματος.

    Αυτό ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, κατά την αναχώρησή του για ιδιωτική επίσκεψη στο εξωτερικό.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι οι στόχοι της Τουρκίας ενισχύονται "με τη διεθνή ανοχή κι ενθάρρυνση", επισημαίνοντας παράλληλα δήλωση του Τούρκου Προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ ότι τα κατεχόμενα θα γίνουν, από "οικονομικής τουλάχιστον άποψης, ο 81ος νομός της Τουρκίας" και ότι "η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να γίνει η Κύπρος δεύτερη Κρήτη".

    Αναφερόμενος στις συναντήσεις μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ επιχειρηματιών, ο κ. Κυπριανού είπε ότι έχει γίνει "πολύς λόγος για άρση του λεγόμενου εμπάργκο", προσθέτοντας ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος Τόμας Μίλερ "επιχείρησε να περιγράψει το εμπάργκο σαν ένα πολύπλοκο θέμα".

    Υπενθύμισε, εξάλλου, αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας που "ρητά απαγορεύουν οποιασδήποτε μορφής συνεργασία, επαφή και βοήθεια προς το ψευδοκράτος, μέχρι την ανάκληση της παράνομης ανακήρυξής του".

    Επεσήμανε, ακολούθως, ότι υπήρξε κάποια χαλάρωση από Ε/κ πλευράς και σημείωσε ότι "το να μας ζητούν σήμερα να αυτοκαταργήσουμε τις δεσμευτικές για όλους αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, πάνω στις οποίες στηρίζεται η ύπαρξη και η λειτουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι αδιανόητο, εξωφρενικό και αυτοκαταστροφικό".

    Ο κ. Κυπριανού τόνισε, επίσης, ότι "θα πρέπει όλοι να στείλουμε προς όλες τις κατευθύνσεις και ιδιαίτερα σ' αυτούς που προωθούν τάχατες ευφάνταστες ιδέες και νέες προσεγγίσεις, ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε θέματα που άπτονται της ίδιας της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας ως υποκειμένου του διεθνούς δικαίου".

    Τέλος, χαιρέτισε την αντίδραση του πολιτικού κόσμου της Κύπρου και της Ελλάδας στις προκλήσεις της Τουρκίας και στην απαράδεκτη και υποκριτική στάση των ΗΠΑ", επισημαίνοντας παράλληλα ότι στην επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου "θα πρέπει να γίνει διεξοδική κι εξαντλητική ανάλυση της όλης κατάστασης κι επανεκτίμηση της όλης στρατηγικής μας".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 25 July 1998 - 13:22:46 UTC