Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-07-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυπριανού - Κασουλίδης
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Πρόεδρος Βουλής - δηλώσεις
  • [04] Σεμινάριο - γυναίκες - πολιτική ζωή
  • [05] Κυπριακές Αερογραμμές - Απεργία
  • [06] Κυπριακές Αερογραμμές - Γενική Συνέλευση
  • [07] ΝΑΤΟ - Σολάνα - Κύπρος

  • [01] Κυπριανού - Κασουλίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,16/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης διαβεβαίωσε σήμερα ότι η επίσημη θέση του Ισραήλ πάνω στο θέμα της εγκατάστασης στην Κύπρο των ρωσικών πυραύλων S300 είναι ότι δεν επηρεάζεται με οποιοδήποτε τρόπο από την ενίσχυση της άμυνας της Κύπρου.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μέσα στο πλαίσιο των τακτικών επαφών και ότι ενημέρωσε τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας για μια σειρά από τρέχοντα θέματα.

    Είπε, επίσης, ότι συζητήθηκα θέματα που αφορούν "το συντονισμό εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας".

    S300

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, αναφορικά με το θέμα των ρωσικών πυραύλων S300, σε σχέση με το Ισραήλ, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "δεν μπορούμε να βασιστούμε σε τί αναφέρουν τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

    Προτού συζητήσουμε ο,τιδήποτε", είπε, "θα πρέπει να βεβαιωθούμε για την ύπαρξη αυτής της δήλωσης".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "το Ισραήλ δεν θεωρεί ότι η Κύπρος είναι χώρα, η οποία του προκαλεί οποιοδήποτε πρόβλημα".

    Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η επίσημη θέση της ισραηλινής κυβέρνησης είναι ότι "δεν τους ενοχλεί και δεν τους επηρεάζει το θέμα της ενίσχυσης της δικής μας άμυνας, έστω και με οποιοδήποτε οπλικό σύστημα".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,16/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     84.82  ( 0.33)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £938,572
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £  393,061   99.43 ( 0.50)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £    9,952   58.82 (-0.10)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   85,252   59.35 ( 0.41)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   39,479   77.70 (-0.77)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   57,369   70.14 ( 0.27)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   70,507   43.13 ( 1.51)
            Αλλες Εταιρείες            £  113,548   71.33 ( 0.00)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)

    [03] Πρόεδρος Βουλής - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,16/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και προεδρεύων της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού τόνισε σήμερα ότι υπάρχουν σοβαρά θέματα, τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν στο Εθνικό Συμβούλιο, προσθέτοντας ότι άνκαι δεν αναμένονται εξελίξεις αυτή την περίοδο, εντούτοις αναμένονται κάποιες προτάσεις από πλευράς των ΗΠΑ.

    S300

    Σε ερώτηση σχετικά με τους ρωσικούς πυραύλους S300, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "υπάρχουν σοβαρά πράγματα, τα οποία θα πρέπει να δούμε στο επόμενο Εθνικό Συμβούλιο", αλλά απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

    Είπε, επίσης, ότι θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε τί θα φέρουν ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ και ο Τόμας Μίλερ.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι "συζητούνται όλα τα θέματα που έχουν σχέση με το κυπριακό πρόβλημα" και που θα πρέπει να συζητηθούν στο Εθνικό Συμβούλιο.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι άνκαι δεν αναμένονται οποιεσδήποτε εξελίξεις κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού, εντούτοις αναμένονται "κάποιες προτάσεις, ιδιαίτερα από τον κ. Μίλερ".

    Σε ερώτηση εάν έχει ενημερωθεί για την επίσκεψη στη Μόσχα του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, ο κ. Κυπριανού απάντησε καταφατικά.

    Κληθείς να αναφέρει, ως Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, εάν το ΔΗΚΟ διαφωνεί με το ενδεχόμενο να παραμείνει το πυραυλικό σύστημα εκτός Κύπρου, όταν περάσει στην ιδιοκτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "εάν εξασφαλιστεί συμφωνία για αποστρατικοποίηση, εάν εξασφαλιστεί ουσιαστική πρόοδος στη λύση του Κυπριακού, δεν έχουμε καμία αντίρρηση για να λάβουμε οποιαδήποτε μέτρα που να οδηγούν στην αποστρατικοποίηση".

    Σε ερώτηση ποιός είναι ο ρόλος του Ισραήλ σ' αυτήν την υπόθεση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το θέμα αυτό "θα πρέπει να συζητηθεί".

    Κυπριακές Αερογραμμές

    Κληθείς να αναφερθεί στη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Συγκοινωνιών κι Εργων Λεόντιο Ιεροδιακόνου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ενημερώθηκε "λεπτομερέστατα" πάνω στο θέμα και ότι έχει αρχίσει κάποιες διαβουλεύσεις.

    "Πιστεύω", είπε, "εντονότατα ότι αυτή η απεργία ούτε τους πιλότους θα ωφελήσει, και πολύ περισσότερο θα βλάψει την οικονομία του τόπου και τον τουρισμό και θα δώσει μηνύματα διεθνώς να μην στηρίζονται πλέον στις διαβεβαιώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι είχε "επικοινωνία με διάφορους" πάνω στο θέμα και τόνισε ότι η επικοινωνία που είχε ήταν υπό την ιδιότητά του ως προεδρεύοντα της Δημοκρατίας και όχι "ανεξάρτητη πρωτοβουλία".

    Σε ερώτηση εάν βλέπει κάποια περιθώρια προόδου, ο κ. Κυπριανού δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, αλλά σημείωσε ότι "δεν είναι πολλές οι μέρες που μένουν για να μπορέσει κανείς πραγματικά να κάνει εντατικές διαβουλεύσεις".

    "Ελπίζω", πρόσθεσε, "να επικρατήσει η σύνεση", επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτή είναι διαφορά που αφορά την εταιρεία και τις συντεχνίες και ότι η επίλυσή της εναπόκειται στις ελεύθερες διαπραγματεύσεις.

    Τόνισε, εξάλλου, ότι "η επιλογή της στιγμής που γίνεται αυτή η απεργία είναι εσφαλμένη εκατόν τοις εκατόν και δεν βοηθά κανένα".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [04] Σεμινάριο - γυναίκες - πολιτική ζωή

    Λευκωσία,Κύπρος,16/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σεμινάριο με θέμα "Ανδρες Γυναίκες μαζί στην Πολιτική Ζωή", θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο και θα απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες που ενδιαφέρονται ν'αναμειχθούν ενεργά στην πολιτική ζώη και να διεκδικήσουν αξιώματα.

    Την έναρξη των εργασιών του σεμιναρίου θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος έθεσε υπό την αιγίδα του την όλη εκδήλωση, ενώ χαιρετισμό έχουν κληθεί να απευθύνουν, μεταξύ άλλων, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων και βουλευτές.

    Η εκπαίδευση που προγραμματίζεται να καταστεί ετήσιος θεσμός, θα γίνει από ομάδα Αγγλων Εμπειρογνωμώνων κάτω από την καθοδήγηση της Λέσλι Αμπντέλα και φέτος το σεμινάριο θα κληθούν να παρακολουθήσουν 50 περίπου άτομα, γυναίκες και άνδρες.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, "στόχος του σεμιναρίου είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός φιλικότερου κλίματος για τις γυναίκες μέσα στα πολιτικά κόμματα, με τη θετική συμβολή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και του ευρύτερου κοινού, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ισότιμης συνεργασίας ανδρών και γυναικών σ'όλα τα επίπεδα της πολιτικής ζωής.

    Το σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 9 και 10 Οκτωβρίου 1998 διοργανώνει ο Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, ο οποίος υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο και τη Γραμματεία της Κοινοπολιτείας.

    Πριν από την έναρξη του σεμιναρίου στο ξενοδοχείο Forest Park στις Πλάτρες, θα διοργανωθεί πανηγυρική εναρκτήρια τελετή στο ξενοδοχείο Forum Intercontinenatal την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [05] Κυπριακές Αερογραμμές - Απεργία

    Λευκωσία,Κύπρος,16/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σε εξέλιξη βρίσκονται πρωτοβουλίες για να αρθούν τα απεργιακά μέτρα που έχουν εξαγγείλει οι πιλότοι της ΠΑΣΙΠΙ.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών, Τάκης Κυριακίδης, σε διάσκεψη Τύπου ενόψει της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης.

    Ο κ. Κυριακίδης ανέφερε ότι ίσως αύριο υπάρξει μια πιό θετική εικόνα στο όλο θέμα. Παράλληλα τόνισε ότι αν προχωρήσει η απεργία, οι ζημιές θα ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια λίρες και το "κόστος που θα έχει η Κύπρος και ο τουρισμός της θα είναι πολλαπλάσιο του οποιουδήποτε κόστους".

    Σημείωσε ωστόσο ότι οι ΚΑ "έχουν απόλυτη υποχρέωση και συμβατικές υποχρεώσεις έναντι πελατών καθώς και τουριστικών πρακτόρων" και τόνισε ότι "δεν μπορούμε να μείνουμε με χέρια δεμένα".

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αρθεί η απεργία και έκανε έκκληση όπως το θέμα κλείσει "σήμερα ή αύριο", διαφορετικά η εταιρεία πρέπει να πάρει τα απαραίτητα μέτρα.

    Εξηγώντας τα μέτρα, ο κ. Κυριακίδης είπε ότι αν γίνει απεργία, το πρώτο μέτρο στο οποίο θα προχωρήσουν οι ΚΑ είναι η φιλελευθεροποίηση των αιθέρων.

    Τόνισε ότι γίνονται διευθετήσεις με ξένες εταιρείες να εξασφαλίσουν οι ΚΑ αεροπλάνα και πιλότους ώστε να μεταφερθεί ο κόσμος που επιθυμεί να ταξιδεύσει με τις ΚΑ.

    Ο κ. Κυριακίδης είπε ότι το Δ.Σ. είναι σε πλήρη επαφή με την κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. είπε ότι η εταιρεία δεν θα μπορέσει να προχωρήσει, ούτε να εφαρμόσει στρατηγικό σχέδιο "αν δεν μπορέσουμε να γίνουμε ομάδα. Πιστεύω ακράδαντα, ότι οι πιλότοι έκαναν ένα μεγάλο λάθος, γιατί είναι αδικαιολόγητη η απεργία και παράξενη", είπε.

    Είπε ότι υπάρχουν κάποιες ανησυχίες και επιθυμίες οι οποίες συγκρούονται με συμφέροντα άλλων συντεχνιών των πιλότων και αυτά μπορούν να λυθούν μόνο με καλή διάθεση και "τη σπατάλη χρόνου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων".

    Εξήγησε ότι αυτό που αντιλαμβάνεται η διεύθυνση των ΚΑ είναι ότι το βασικό αίτημα των πιλότων είναι εκείνο της ανέλιξης. Αυτό το αίτημα της ΠΑΣΙΠΙ, είπε, "προσκρούει σε συμφωνίες και συμβάσεις που υπάρχουν με τη δική τους υπογραφή, και τις οποίες θεωρούν δεσμευτικές κάποιοι άλλοι πιλότοι άλλων συντεχνιών."

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [06] Κυπριακές Αερογραμμές - Γενική Συνέλευση

    Λευκωσία,Κύπρος,16/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σχετική βελτίωση σημείωσαν τα αποτελέσματα των εταιρειών του συγκροτήματος των Κυπριακών Αερογραμμών το 1997 με αποτέλεσμα οι προοπτικές για το 1998 να αναμένονται να παρουσιάσουν σημαντική βελτίωση.

    Αυτό ανέφερε σήμερα σε λογοδοσία του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών (ΚΑ), Τάκης Κυριακίδης, κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου ενόψει της έναρξης της 51ης ετήσιας Γενικής Συνέλευσης.

    Ο κ. Κυριακίδης εξήγησε ότι η ζημιά των εταιρειών του συγκροτήματος το 1997 πριν τη φορολογία περιορίστηκε στα 3,2 εκ. σε σύγκριση με 4,7 εκ. το 1996, πριν το ασύνηθες έσοδο ύψους 2,6 εκ. που αποτελούσε επιστροφή τελών από το Eurocontrol για τα χρόνια 1991-1995.

    Η Γιουροσύπρια μείωσε τη ζημιά της στα 0,9 εκ. από 2.1 εκ. το 1996 και η εταιρεία ΚΑ (Καταστήματα Αδασμολογήτων Ειδών) αύξησε το μερίδιο κέρδους στο συγκρότημα σε 0,8 εκ από 0,5 εκ. το 1996.

    Η σχετική βελτίωση των αποτελεσμάτων του 1997 σε σχέση με τα αποτελέσματα του 1996 οφείλεται, κατά κύριο λόγο στην αύξηση των εσόδων από μια σειρά μέτρων που λήφθηκαν, όπως και στο ευνοϊκότερο λειτουργικό περιβάλλον, είπε ο κ. Κυριακίδης.

    Χαρακτηριστικά, τα συνολικά εισοδήματα του συγκροτήματος έφθασαν τα 135, 2 εκ. το 1997 σε σύγκριση με 126,2 εκ. το 1996, σημείωσαν δηλαδή μια αύξηση 9 εκ. ή 7.1%.

    Τα έσοδα των ΚΑ αυξήθηκαν κατά 7,9 εκ. ή 7% και έφθασαν τα 120,9 εκ. σε σύγκριση με 113 εκ. το 1996. Παρά την αύξηση των εσόδων, η ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των λειτουργικών εξόδων είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση του λειτουργικού κέρδους της εταιρείας από 7 εκ. το 1996 σε 5,2 εκ. το 1997.

    Ο κ. Κυριακίδης είπε ότι η αύξηση των εσόδων της εταιρείας των ΚΑ ήταν κυρίως αποτέλεσμα της αύξησης κατά 66.000 ή 5.4% του αριθμού επιβατών που μεταφέρθηκαν (από 1,226,000 το 1996 σε 1,292,000 το 1997) και οφείλεται στην αύξηση στη μεταφορά επιβατών στα δρομολόγια της Ελλάδας (11%), της Μέσης Ανατολής - Κόλπου (16.6%), της Γερμανίας (7,2%), του Αμστερντάμ (25.7%), της Γαλλίας (26.4%), της Μόσχας (14.3%) και της Ρώμης (26.2%).

    Επίσης βελτιώθηκε η μέση απόδοση των ναύλων ανά χιλιομετρικό επιβάτη κατά 5.1% ενώ ο αριθμός επιβατών που ταξίδευσαν στη θέση Επιχειρηματία "Απόλλων" αυξήθηκε εντυπωσιακά κατά 22% από 46,622 το 1996 στους 56,752 το 1997, κυρίως στα δρομολόγια Λονδίνου (Χήθροου), Αθηνών, Αμστερντάμ και Βηρυτού, αυξάνοντας το εισόδημα της εταιρείας κατά 1,6 εκ. λίρες.

    Ο κ. Κυριακίδης είπε ότι παρά τη σχετική βελτίωση των αποτελεσμάτων, η ζημιά των 3.2 εκ. "σε μια περίοδο που άλλες αεροπορικές εταιρείες πραγματοποιούν τα μεγαλύτερα κέρδη της ιστορίας τους, θα πρέπει να μας θέσει σε συναγερμό για να εντείνουμε ακόμα περισσότερο τις προσπάθειές μας τόσο προς την κατεύθυνση βελτίωσης της παραγωγικότητας και αύξησης των εσόδων, όσο και της μείωσης του ρυθμού αύξησης των κόστων."

    Σημείωσε ότι οι αυξήσεις που σημειώθηκαν στα λειτουργικά έξοδα των ΚΑ σε σχέση με το 1996 οφείλονται κυρίως στην αύξηση του εργατικού κόστους κατά 2 εκ. λίρες ή 5.3%, λόγω των ετήσιων προσαυξήσεων και της ανόδου του τιμαριθμικού επιδόματος. Επεσήμανε ότι η κατά 1% μείωση του προσωπικού σημαίνει για την εταιρεία μείωση κόστους της τάξης των 300.000.

    Ο κ. Κυριακίδης είπε ότι εντυπωσιακή ήταν και η αύξηση των εσόδων της Γιουροσύπρια στα 21,7 εκ. σε σύγκριση με 18,7 εκ. το 1996, μια αύξηση 2,3 εκ. ή 16%.

    Τα έσοδα της συνδεδεμένης εταιρείας ΚΑ (Καταστήματα Αδασμολογήτων Ειδών) έφθασαν τα 22,4 εκ. λίρες σε σύγκριση με 13,2 εκ. για τους οκτώ μήνες λειτουργίας της το 1996.

    Αναφερόμενος στις προοπτικές για το 1998, ο κ. Κυριακίδης είπε ότι αυτές είναι σχετικά καλές και τα αποτελέσματα του συγκροτήματος αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με το 1997.

    Τόνισε ότι οι ΚΑ πρέπει να μειώσουν τα κόστα τους στο επίπεδο εταιρειών ναυλωμένων πτήσεων και παράλληλα να λάβει σοβαρά υπόψη τον ανταγωνισμό από εταιρείες όπως η Easyjet, η οποία επιδιώκει στο άμεσο μέλλον πτήσεις χαμηλών ναύλων από το Λονδίνο και την Αθήνα προς την Κύπρο.

    Αναφερόμενος στο σχέδιο Επιβίωσης και Ανάπτυξης του συγκροτήματος των ΚΑ, "Απογείωση 2000", ο κ. Κυριακίδης είπε ότι προνοεί την παραγωγικότητα και τη μείωση του εργατικού κόστους.

    Αν και οι πρώτες αντιδράσεις των συντεχνιών ήταν φαινομενικά αρνητικές, εντούτοις, είπε, η διεύθυνση προσβλέπει με αισιοδοξία "σε ένα ειλικρινή, εκτεταμένο και παραγωγικό διάλογο".

    Το σχέδιο, είπε, δίνει στο προσωπικό όχι απλώς θέση συνεργάτη αλλά θέση συνεταίρου και συνιδιοκτήτη, αφού θα έχει ενδιαφέρον στο 22% των κερδών.

    Τέλος, απηύθυνε έκκληση προς τις συντεχνίες για να επιδείξουν καλή θέληση και να "ατσαλωθεί η εργατική ειρήνη".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [07] ΝΑΤΟ - Σολάνα - Κύπρος

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,16/07/1998 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Την ετοιμότητα του ΝΑΤΟ να επιβλέψει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Κύπρο, εξέφρασε ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος όμως απέφυγε να είναι πιο συγκεκριμένος γιατί, όπως εξήγησε, οι διαπραγματεύσεις τώρα αρχίζουν, όχι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ αλλά σε άλλα βήματα.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ στην Ουάσιγκτον, ο κ. Σολάνα εξέφρασε την αντίθεση του ΝΑΤΟ στην εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S300 στην Κύπρο, υποδεικνύοντας ότι θα πρέπει να εξευρεθούν φόρμουλες ούτως ώστε η εγκατάσταση του συστήματος να καταστεί μη αναγκαία.

    "Δεν νομίζουμε ότι οι S300 αποτελούν μιαν καλή απόφαση. Και γι'αυτό, πρέπει να εξεύρουμε τρόπους για να καταστήσουμε μη αναγκαία την εγκατάστασή τους. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε", είπε ο κ. Σολάνα.

    Οπως ανέφερε, υπάρχουν πολλές ιδέες γύρω από το θέμα αυτό, για τις οποίες, ωστόσο, δεν ήθελε να γίνει πιο συγκεκριμένος.

    "Κάποιες από αυτές τις ιδέες έγιναν δημόσια γνωστές, κάποιες όχι, ανήκουν στη διαπραγματευτική διαδικασία. Αλλά ναι, θα έχουμε τη δυνατότητα - είμαστε έτοιμοι αν μπορούμε να βοηθήσουμε - συγκεκριμένα να επιβλέψουμε, εάν είναι αναγκαίο, μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων ή κάτι άλλο της ίδιας μορφής", είπε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

    Ο κ. Σολάνα επανέλαβε ότι δεν θα ήθελε να γίνει πιο συγκεκριμένος, διότι όπως εξήγησε, οι διαπραγματεύσεις τώρα αρχίζουν "και δεν αρχίζουν στο ΝΑΤΟ αλλά σε άλλα βήματα."

    "Και σε αυτή την περίπτωση το ΝΑΤΟ, απλώς θα εφάρμοζε κάποιες από τις ιδέες που μπορούν να συζητηθούν σε άλλα βήματα, και πιο συγκεκριμένα στα Ηνωμένα Εθνη", πρόσθεσε.

    Σε άλλη ερώτηση του ΚΥΠΕ, σε σχέση με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για το Αιγαίο, ανέφερε ότι η Συμμαχία θα συνεχίσει να προσφέρει τη βοήθειά της προς την κατεύθυνση αυτή.

    Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών "είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για την ασφάλεια και το καλό της περιοχής αλλά και του ΝΑΤΟ", είπε ο Χαβιέ Σολάνα.

    Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ εξήγησε ότι η δομή της Συμμαχίας θα αλλάξει κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ουάσιγκτον και ότι η δομή στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου θα είναι πολύ σημαντική.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΚΝ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 16 July 1998 - 19:30:24 UTC