Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-07-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βουλή - Μαύρες Επέτειοι - Γαλανός
  • [02] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Κυπριακές Αερογραμμές
  • [03] Επίσκεψη αξιωματούχου ΕΕ
  • [04] Βουλή - Μαύρες Επέτειοι - Βασιλείου
  • [05] Εκπρόσωπος - Χάνεϊ
  • [06] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [07] Δηλώσεις ΥΠΕΞ Αυστρίας
  • [08] Κυβ. Εκπρόσωπος - αποστρατικοποίηση
  • [09] Χριστοδούλου - πιλότοι - ουσιώδεις υπηρεσίες
  • [10] Αυστριακή Προεδρία - S - 300 - Ευρωπ. Κοινοβούλιο
  • [11] Ακκιουγιού - πυρηνικοί αντιδραστήρες - σεισμοί
  • [12] Τελετή βράβευσης - "Η Ευρώπη στα σχολεία"

  • [01] Βουλή - Μαύρες Επέτειοι - Γαλανός

    Λευκωσία,Κύπρος,15/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο βουλευτής Αλέξης Γαλανός τόνισε ότι ο μαύρος Ιούλης του 1974 θα παραμένει ανοικτή πληγή μέχρι την ημέρα της απελευθέρωσης και της επανένωσης της Κύπρου.

    Μιλώντας στην ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις μαύρες επετείους, ο κ. Γαλανός τόνισε "την αποφασιστικότητα να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση του Κυπριακού Ελληνισμού".

    Τις καταστροφικές του συνέπειες, συνέχισε, "βιώνουμε καθημερινά και θα τις βιώνουμε ενόσω θα εξακολουθεί να υπάρχει τουρκική κατοχή, το συρματόπλεγμα του Αττίλα, οι αγνοούμενοι, οι πρόσφυγες και οι εγκλωβισμένοι μας".

    Ο μαύρος Ιούλιος του 1974 "θα παραμένει ανοικτή πληγή στη μνήμη μας μέχρι τη μέρα της απελευθέρωσης και επανένωσης της Κύπρου μας και της επιστροφής στη γη των προγόνων μας", υπογράμμισε ο κ. Γαλανός.

    "Οφειλόμενο χρέος προς εκείνους που έδωσαν τότε τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία και την πατρίδα αλλά και χρέος προς τις νέες γενιές αποτελεί για τον κάθε γνήσιο πατριώτη η καταδίκη των θλιβερών επετείων του 1974", συνέχισε.

    Η καταδίκη των θλιβερών επετείων, πρόσθεσε, αποτελεί χρέος όχι για να "αναξύουμε παλιές πληγές, ούτε και να αναβιώνουμε το διχαστικό μας παρελθόν.

    Κάποιοι μας ζητούν να ξεχάσουμε το ένα μέρος της αδιαίρετης και θλιβερής επετείου, να προσπεράσουμε το πραξικόπημα της προδοτικής χούντας και να θυμόμαστε μόνο την τουρκική εισβολή, μας ζητούν να παραχαράξουμε την ίδια την ιστορία", πρόσθεσε.

    Ως "το ελεϊνότερο σημείο που μπορεί να φθάσει Ελληνας" ανοίγοντας "την κερκόπορτα στον εχθρό" χαρακτήρισε ο κ. Γαλανός το δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

    Οπως είπε ο κ. Γαλανός, "δεν έχουμε το δικαίωμα να προσπεράσουμε τη μαύρη σελίδα της σύγχρονης ιστορίας μας όσο πόνο κι'αν μας προκαλεί. Διαφορετικά "δεν θα διδαχθούν από τα δικά μας λάθη και παθήματα οι νέοι μας" με κίνδυνο "να πιούν κι' αυτοί το πικρό ποτήρι της δικής μας γενιάς".

    Ο κ. Γαλανός είπε στη συνέχεια πως "η συνεχής ανακύκλωση και συντήρηση του εθνικού διχασμού δεν αποτελεί ιστορική μνήμη αλλά κομματική εκμετάλλευση".

    Καταδίκασε, εξάλλου, εκείνους που "επιμένουν να αναπαραγάγουν το εμφυλιοπολεμικό κλίμα του 1974" για μια στενόψυχη εξυπηρέτηση των κομματικών σκοπιμοτήτων γιατί "ένας λαός που απειλείται καθημερινά με αφανισμό δεν έχει την πολυτέλεια να ξεκαθαρίζει μεταξύ του λογαριασμούς", όπως είπε.

    "Πώς πείθουμε για το δίκαιο μας τέτοιες μέρες όταν επιτρέψαμε να αλωθεί σε τέτοιο μεγάλο βαθμό η κοινωνία μας από την αναξιοκρατία, τις πελατειακές σχέσεις, τη διαφθορά, το ραγιαδισμό, την αλαζονική και ηγεμονική νοοτροπία, τον ευδαιμονισμό, το βόλεμα και την αδιαφορία;", διερωτήθηκε ο κ. Γαλανός.

    Ο κ. Γαλανός εξέφρασε το φόβο "πως ακόμα και μετά τη μεγάλη εκείνη καταστροφή δεν παραδειγματιστήκαμε. Και αυτή", είπε, "είναι μια ευθύνη που βαραίνει όλους μας".

    Με το εσωτερικό μας μέτωπο να εξακολουθεί να παραμένει κατατεμαχισμένο, με τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού να απαιτεί εδώ και τώρα λαϊκή συμφιλίωση "εμείς κωφεύομε. Εφθασε η ώρα των δικών μας τολμηρών αποφάσεων και υπερβάσεων", είπε ο κ. Γαλανός, καλώντας τον Κυπριακό Ελληνισμό να "αφήσει μια για πάντα πίσω το τραυματικό παρελθόν στο οποίο βρίσκονται μόνο εκείνα που τον χωρίζουν. Υπάρχει ακόμα χρόνος και για ομοψυχία και για κυβέρνηση εθνικής ενότητας", είπε ο κ. Γαλανός.

    Πρόσθεσε πως "υπάρχει ακόμα χρόνος να στείλουμε προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα πως ο οποιοσδήποτε εχθρός δεν θα βρει ξανά μπροστά του μια ανοχύρωτη στρατιωτικά και ηθικά πολιτεία."

    Ο κ. Γαλανός αναφέρθηκε και στο Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και στος ρωσικούς πυραύλους S - 300, λέγοντας πως "πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι απορρίπτουμε κάθε εκβιασμό όσον αφορά τους ρωσικούς πυραύλους και ότι σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα προχωρούμε στην επέκταση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου".

    Τόνισε πως "θα τιμήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τη μνήμη των θυμάτων του πραξικοπήματος και της εισβολής αλλά και του Εθνάρχη Μακαρίου και όλων των πεσόντων στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες της Κύπρου όταν ξαναβρούμε την απαραίτητη ανάταση, την ψυχική αγνότητα, την αποφασιστικότητα και την τόλμη".

    Ολα αυτά μας είναι "απαραίτητα για να φθάσουμε στη νίκη και στη δικαίωση σε ένα τόσο άνισο αγώνα", κατέληξε ο κ. Γαλανός.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΓΠ)

    [02] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Κυπριακές Αερογραμμές

    Λευκωσία,Κύπρος,15/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η απόφαση της συντεχνίας των πιλότων των Κυπριακών Αερογραμμών (ΠΑΣΥΠΙ) για τριήμερη απεργία θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομία του τόπου, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης.

    Σχολιάζοντας σχετική ερώτηση, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε πως "η κυβέρνηση επιμένει ότι όλοι όσοι βρίσκονται στο πλαίσιο των Κυπριακών Αερογραμμών πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτή η εταιρεία πρέπει να επιβιώσει, για το καλό του τόπου και το καλό της εθνικής οικονομίας."

    Οπως επεσήμανε, "πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα".

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια "σε καμία περίπτωση, διότι θεωρεί ότι ο εθνικός αερομεταφορέας εξυπηρετεί τα μέγιστα την οικονομία και τον τουρισμό".

    Απέφυγε, ωστόσο, να αναφερθεί σε συγκεκριμένα μέτρα, λέγοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν οι αρμόδιοι Υπουργοί "να εξυπηρετήσουν με τις καλύτερες δυνατές παρεμβάσεις τον επιδιωκόμενο στόχο, που είναι να μην υπάρξει οποιαδήποτε μορφή απεργίας".

    Οπως ανέφερε, με τη λήξη του Υπουργικού Συμβουλίου οι Υπουργοί άρχισαν ήδη τις ενέργειές τους προς αυτή την κατεύθυνση.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΜ)

    [03] Επίσκεψη αξιωματούχου ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,15/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει από τις 20-21 Ιουλίου ο Πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Τομ Τζένκινς μετά από πρόσκληση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέκου Σιάμπου.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι ο κ. Τζένκινς θα συζητήσει θέματα της αρμοδιότητάς του.

    Θα έχει συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ιωάννη Κασουλίδη και Ανδρέα Μουσιούττα αντίστοιχα, και τον Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Γιώργο Βασιλείου.

    Θα συναντηθεί επίσης με τους κοινωνικούς εταίρους.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [04] Βουλή - Μαύρες Επέτειοι - Βασιλείου

    Λευκωσία,Κύπρος,15/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Η επέτειος του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 και της επακολουθήσασας στις 20 Ιουλίου βάρβαρης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, θα πρέπει παρά την τραγικότητά της, να προσφέρει αφορμή για αυτογνωσία και προβληματισμό", τόνισε ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γεώργιος Βασιλείου κατά την ομιλία του σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων με αφορμή τις επετείους του πραξικοπήματος και της εισβολής.

    Οπως είπε ο κ. Βασιλείου, "τα χρονικά πλαίσια έχουν στενέψει επικίνδυνα γι' αυτό πρέπει, έστω και τώρα, να δημιουργηθούν οι απαραίτητες εκείνες συνθήκες ενότητας λαού και στόχων που θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε και να εντατικοποιήσουμε τον αγώνα για την επανένωση της πατρίδας μας".

    Σημείωσε επίσης, ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τους αδίστακτους στρατοκράτες της Αγκυρας, είναι ο διπλωματικός και πρόσθεσε ότι "η κρατική οντότητα της Κύπρου αποτελεί το πιο αποτελεσματικό όπλο που διαθέτει η Κύπρος στον αγώνα της για να απαλλαγεί από την κατοχή και να επανενωθεί".

    Είπε εξάλλου, ότι "η υπεύθυνη πολιτική ηγεσία της Κύπρου και της Ελλάδας έχει επιλέξει τον ειρηνικό δρόμο των διαπραγματεύσεων για την αναζήτηση λύσης του προβλήματος, που δημιούργησαν το πραξικόπημα και η εισβολή".

    Σημείωσε ότι "η επάνοδός μας στην ορθή οδό των συνομιλιών από την οποίαν είχαμε δυστυχώς απομακρυνθεί για μια περίοδο, έχει φέρει ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Τα τελευταία ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι αποτελέσματα αυτής ακριβώς της σταθερής προσήλωσης της πλευράς μας στην ιδέα των σοβαρών συνομιλιών για ειρηνική λύση του Κυπριακού".

    Ανέφερε, ότι στα τελευταία ψηφίσματα υπάρχουν πρόνοιες που αναφέρονται σε μέτρα για μείωση της έντασης και ότι θα πρέπει να αγωνιστούμε για να πετύχουμε την υιοθέτηση αυτών των θέσεων από την Αγκυρα, που είναι η πηγή της έντασης και της παράτασης της εκκρεμότητας του Κυπριακού.

    Τέλος, υπογράμμισε ότι "η προθυμία της δικής μας πλευράς να συνεργαστεί πλήρως με τα Ηνωμένα Εθνη για την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Σ.Α. του ΟΗΕ θα βοηθήσει σημαντικά και την προσπάθεια της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [05] Εκπρόσωπος - Χάνεϊ

    Λευκωσία,Κύπρος,15/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πρόγευμα εργασίας, στις 21 Ιουλίου, θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, με τον εκπρόσωπο της αυστριακής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, και τον αρμόδιο της αυστριακής προεδρίας, υπεύθυνο του Τμήματος Νοτιοευρωπαϊκών Υποθέσεων, Γουόλτερ Χαγκ.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, προσθέτοντας παράλληλα ότι ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τόμας Μίλερ, αναμένεται στην Κύπρο στις 24 Ιουλίου. Ο κ. Μίλερ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Κληρίδη την ίδια ημέρα στις 10.00 το πρωί.

    Σε ερώτηση αν αναμένεται ο,τιδήποτε συγκρεκριμένο για το θέμα των S300 από την επίσκεψη Μίλερ ή αν υπάρχουν νεότερες αμερικανικές προτάσεις, ο κ. Στυλιανίδης είπε:

    "Οι θέσεις μας είναι γνωστές, οι θέσεις των Αμερικανών είναι εξίσου γνωστές. Είμαστε έτοιμοι εμείς, όμως, να συζητούμε ο,τιδήποτε αφορά αυτό το θέμα, μέσα στο γνωστό πλαίσιο της αποστρατικοποίησης και επανέναρξης του διαλόγου."

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση συμμερίζεται την εκτίμηση του Βρετανού Υπατου Αρμοστή, Ντέιβιντ Μάντεν, ότι είναι εφικτή η μεταβολή της τουρκικής στάσης - ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επανάληψη των απευθείας συνομιλιών, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι αυτό για μας "αποτελεί μια προσδοκία".

    "Οπως αντιλαμβάνεστε", εξήγησε, "κανείς άλλος δεν έχει τόσο διακαή πόθο να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, με στόχο τη διευθέτηση", σημείωσε.

    Αφού είπε ότι αυτό αναμένεται να φανεί στην πράξη μέσα στους επόμενους μήνες, ο Εκπρόσωπος πρόσθεσε: "Ελπίζουμε οι προσδοκίες του κ. Μάντεν και οι δικές μας προσδοκίες να έχουν μια έκφραση πρακτική".

    Εξάλλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ θα αφιχθεί στην Κύπρο το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας, 20 Ιουλίου.

    Εκτός από το πρόγευμα εργασίας με τον Πρόεδρο Κληρίδη, την Τρίτη θα έχει επίσης συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη.

    Δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής κατά πόσο θα υπάρξει συνάντηση του κ. Χάνεϊ με τον Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο εκπρόσωπος της αυστριακής προεδρίας της ΕΕ για το Κυπριακό θα έχει επίσης συνάντηση με τη νέα Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αν Χέρκους.

    Την Τετάρτη, 22 Ιουλίου, θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη στο Λήδρα Πάλας, στις 12.30 το μεσημέρι.

    Εξάλλου, την Τρίτη το βράδυ θα δώσει διάλεξη στην κατεχόμενη Λευκωσία, η οποία θα τελεί υπό την αιγίδα του "Συνδέσμου Τ/Κ επιχειρηματιών."

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΜ)

    [06] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,15/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     84.54  (-0.06)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £994,063
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £  398,748   98.94 ( 0.03)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £    5,329   58.88 ( 0.08)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   75,009   59.11 (-0.91)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   71,209   78.30 ( 0.19)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £  240,910   69.95 ( 0.00)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   39,439   42.49 (-0.35)
            Αλλες Εταιρείες            £   48,046   71.33 (-0.38)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)

    [07] Δηλώσεις ΥΠΕΞ Αυστρίας

    Λευκωσία,Κύπρος,15/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η αυστριακή προεδρία θα συνεχίσει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κύπρο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας και Προεδρεύων του Συμβουλίοου της ΕΕ, Γούλφκαγκ Σιούσελ, παρουσιάζοντας σήμερα στο Στρασβούργο το πρόγραμμα της αυστριακής προεδρίας προς τους Ευρωβουλευτές.

    Παράλληλα, ο κ. Σιούσελ είπε ότι το θέμα της συμμετοχής της Τ/κ κοινότητας στην ενταξιακή διαδικασία θα παραμείνει ανοικτό γιατί η από κοινού διαπραγμάτευση για την ένταξη της Κύπρου θα βοηθήσει σημαντικά την ειρηνευτική διαδικασία.

    Αναφερόμενος στο θέμα των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία, ο κ. Σιούσελ είπε ότι η χώρα του θα εργαστεί για εξομάλυνση των σχέσεων αυτών και την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

    Ωστόσο είπε ότι θα πρέπει να επαναρχίσει ο διάλογος με την Τουρκία σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων αυτών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του Κυπριακού και του Αιγαίου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [08] Κυβ. Εκπρόσωπος - αποστρατικοποίηση

    Λευκωσία,Κύπρος,15/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σε "καμία περίπτωση" δεν συνιστά διαφοροποίηση της πολιτικής της κυβέρνησης χθεσινή αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, στη Μόσχα, ότι προτείνει εδώ και τώρα έναρξη διαλόγου για την αποστρατικοποίηση, εφόσον υπάρξει συμφωνία στο θέμα, με καταρχάς έναρξη μείωσης στρατευμάτων και εξοπλισμών και ακολούθως συζήτηση χρονοδιαγράμματος για αποστρατικοποίηση.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, προσθέτοντας ότι το θέμα "εμπίπτει ακριβώς στα ίδια πλαίσια" κι ότι "το θέμα της αποστρατικοποίησης δεν θα ξεκινήσει από τη μια μέρα στην άλλη, αφού χρειάζεται όντως μια διαδικασία".

    "Ο Πρόεδρος είναι έτοιμος, σ' αυτή την πολιτική φιλοσοφία, να αποδεχθεί οποιεσδήποτε προτάσεις", δήλωσε.

    Αφού σημείωσε ότι "στόχος μας είναι η αποστρατικοποίηση", ο κ. Στυλιανίδης είπε: "Ας μην μείνουμε στα διαδικαστικά. Το θέμα είναι η ουσία. Νομίζω ότι και η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας έτσι ακριβώς πρέπει να ειδωθεί".

    Πρόσθεσε ότι αυτό αποτελεί επανάληψη της περσινής πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας, στη Γκλιόν, για αποστρατικοποίηση, θέμα που πρέπει να κάνουμε τους ξένους να αντιληφθούν ότι λύει τα θέματα της έντασης και βοηθά πάρα πολύ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

    Γι' αυτό κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και φορείς να ενισχύσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σ' αυτή του την προσπάθεια.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΜ)

    [09] Χριστοδούλου - πιλότοι - ουσιώδεις υπηρεσίες

    Λευκωσία,Κύπρος,15/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η αντιμετώπιση των απεργιακών μέτρων που εξήγγειλαν οι πιλότοι των Κυπριακών Αερογραμμών για την ερχόμενη βδομάδα αφορά πρωτίστως το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της εταιρείας, αλλά η κυβέρνηση θα παράσχει την απαιτούμενη κάλυψη αν χρειαστεί, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

    Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου μετέβη για τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Χριστοδούλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι "δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι πιλότοι επιλέγουν αυτή ακριβώς την περίοδο να απειλήσουν για λήψη απεργιακών μέτρων, γιατί γνωρίζουν πόσο οδυνηρό είναι για τα συμφέροντα του λαού ως συνόλου".

    Ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι αυτό δεν αποτελεί "υπεύθυνη συμπεριφορά και δημόσιο πνεύμα" και επεσήμανε ότι η εξαγγελία της απεργίας, γίνεται "σε μια περίοδο που για την οικονομία του τόπου είναι η πλέον κρίσιμη".

    "Καθ' όσον αφορά το τί θα κάνει η κυβέρνηση", διευκρίνισε, "είναι πρωτίστως θέμα του ΔΣ των ΚΑ να χειριστεί το θέμα, να αναλάβει τις ευθύνες του και να προβεί στη λήψη των επιβαλλόμενων από τις περιστάσεις μέτρων και είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα παράσχει την απαιτούμενη κάλυψη, αν χρειαστεί".

    Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι οι όροι εργασίας των πιλότων (των ΚΑ) συγκρίνονται ευνοϊκά, όχι μόνο με οποιονδήποτε εργοδοτούμενο στην Κύπρο, αλλά και στον κόσμο.

    Αναφερόμενος στο γενικότερο θέμα των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι οι απεργίες αυτές, "που επηρεάζουν ζωτικά συμφέροντα του τόπου, δεν μπορεί να γίνονται με τον ευκολότερο τρόπο και μάλιστα με την επίκληση συμφερόντων από συντεχνίες".

    Εξέφρασε δε την ελπίδα, μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο να κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για ρύθμιση του θέματος των απεργιών σε ουσιώδεις υπηρεσίες.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [10] Αυστριακή Προεδρία - S - 300 - Ευρωπ. Κοινοβούλιο

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,15/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η αυστριακή προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) δεν αμφισβητεί το δικαίωμα της κυπριακής κυβέρνησης να επιλέξει την αμυντική της πολιτική.

    Αυτό προκύπτει από σημερινή συζήτηση ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις απαντήσεις που έδωσε ο Προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ, Αυστριακός ΥΠΕΞ, Βόλφκανγκ Σιούσελ.

    Κατά τη διάρκεια της πρωινής συνεδρίασης και της παρουσίασης του προγράμματος της προεδρίας, ο Ελληνας ευρωβουλευτής του Συνασπισμού, Αλέξανδρος Αλαβάνος, ζήτησε από την αυστριακή προεδρία να πάρει πρωτοβουλίες για να εκτονωθεί η κατάσταση γύρω από το Κυπριακό, μετά τις απειλές της Αγκυρας για στρατιωτικά πλήγματα σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, με πρόσχημα τους S - 300.

    Ο κ. Αλαβάνος αναφέρθηκε και στην πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για μη εκατάσταση των πυραύλων, αν υπάρξουν βήματα και από την Τουρκία για αποστρατικοποίηση της νήσου ή πρόοδος στην επίλυση του Κυπριακού. Κάλεσε δε την προεδρία να ενισχύσει αυτές τις προτάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Στην απάντησή του ο κ. Σιούσελ, υπογράμμισε τα εξής: "Το Κυπριακό ενδιαφέρει πολύ την αυστριακή προεδρία. Δεν αρνούμαι ότι υπάρχει δικαίωμα αυτοάμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε μια λύση που δεν θα απειλεί την ασφάλεια της Κύπρου".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΓΓ/ΜΜ)

    [11] Ακκιουγιού - πυρηνικοί αντιδραστήρες - σεισμοί

    Τορόντο,Καναδάς,15/07/1998 (ΚΥΠΕ Μενέλαος Χατζηκωστή)

    Ο Καναδάς συνεχίζει να επιδιώκει υποβάθμιση των ανησυχίων που εξέφρασαν σεισμολόγοι για τη σεισμική δραστηριότητα στη νότια Τουρκία και εμφανίζεται και πάλι πρόθυμος να πωλήσει δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες στη χώρα.

    Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο αξιωματούχος του Τμήματος για Εξωτερικές Υποθέσεις και Διεθνές Εμπόριο, Ντέξτερ Μπίσιοπ, τα αποτελέσματα της γεωλογικής και σεισμολογικής έρευνας επανεξετάστηκαν από το Διεθνές Γραφείο Ατομικής Ενέργειας και διαπιστώθηκε ότι η τοποθεσία του Ακκιουγιού, όπου προγραμματίζεται η τοποθέτηση των αντιδραστήρων, "πληροί τα διεθνή και καναδικά κριτήρια ασφάλειας" εγκαταστάσεων πυρηνικής ενέργειας.

    Ο κ. Μπίσιοπ ανέφερε ότι η εν λόγω περιοχή κοντά στο Ακκιουγιού, βρίσκεται μακρυά από κατοικημένες περιοχές και πρόσθεσε ότι η τοποθεσία εγκρίθηκε από τις τουρκικές αρχές για κατασκευή πυρηνικών εγκαταστάσεων.

    Υποστήριξε δε ότι η κατασκευάστρια εταιρεία, η καναδική "AECL", δηλώνει ότι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες "CANDU 6", που προγραμματίζει να αγοράσει η Τουρκία, θα άντεχαν οποιοδήποτε σεισμό που έχει σημειωθεί στη χώρα κατά τον τελειταίο αιώνα.

    Ερωτηθείς γιατί ο Καναδάς επιδιώκει την πώληση αντιδραστήρων στην Τουρκία, μια χώρα με κακές επιδόσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο κ. Μπίσιοπ απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας μόνο ότι η χώρα είναι σύμμαχος του Καναδά στο ΝΑΤΟ, έχει στενές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση και αποτελεί σημαντικό εμπορικό εταίρο του Καναδά.

    Ο κ. Μπίσιοπ είπε ότι η Τουρκία αναμένεται να ανακοινώσει τον καλύτερο προσφοροδότη για την κατασκευή των αντιδραστήρων τον Αύγουστο, ενώ η διαπραγμάτευση της συναλλαγής αναμένεται να αρχίσει προς το τέλος του χρόνου.

    Ωστόσο, ο Καρλ Μπάκθοτ, Πρόεδρος της "Earthquake Enterprises Inc.", που εδρεύει στην Οττάβα, σε δηλώσεις του στην καναδική εφημερίδα "The Ottawa Citizen", διαφωνεί με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις του κ. Μπίσιοπ, διευκρινίζοντας ότι η εν λόγω περιοχή στο Ακκιουγιού βρίσκεται σε ρήγμα, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα ευαίσθητη σε σεισμούς, δεδομένης της μεγάλης συχνότητας ισχυρών σεισμών στην Τουρκία.

    Διευκρίνισε δε ότι η κατασκευή αντιδραστήρων που αντέχουν σε σεισμό μέχρι και 6,5 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ δεν είναι ικανοποιητική, αφού, όπως εξηγεί, σεισμοί μέχρι και 8,0 βαθμών δεν αποκλείονται στην περιοχή.

    Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με σεισμολόγο του Πανεπιστημίου της Αγκυρας, δεν αποκλείονται στη χώρα σεισμοί πάνω από 8,0 βαθμούς.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΓ/ΜΜ)

    [12] Τελετή βράβευσης - "Η Ευρώπη στα σχολεία"

    Λευκωσία,Κύπρος,15/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Μαθητές από όλες τις χώρες της Ευρώπης θα συναντηθούν στο Στρασβούργο για να παραστούν σε τελετή βράβευσης στα πλαίσια του διαγωνισμού "Η Ευρώπη στα σχολεία".

    Στη τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη και στην οποία θα πάρουν μέρος και μαθητές από την Κύπρο, θα παραστούν ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Χανς Κρίστιαν Κρούγκερ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής για τη διοργάνωση "Ευρώπη στα σχολεία" και πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ιγκον Κλέπς και άλλοι επίσημοι.

    Η συμμετοχή των μαθητών στο διαγωνισμό αυτό, που περιλαμβάνει καλλιτεχνικές δημιουργίες, ποίηση και άλλα θέματα, τους δίνει την ευκαιρία να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στη δημιουργία μιας δημοκρατικής Ευρώπης, ασχολούμενοι με θέματα που έχουν σχέση με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

    Οι μαθητές εκπροσωπούν 32 χώρες, ενώ ο διαγωνισμός αποτελείτο από μια σειρά μαθητικών συγκεντρώσεων σε 11 ευρωπαϊκες χώρες, στις οποίες έλαβαν μέρος 600 βραβευθέντες μαθητές.

    Ο διαγωνισμός, "Η Ευρώπη στα σχολεία", διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Ιδρύματος.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 15 July 1998 - 17:46:09 UTC