Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-06-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμβούλιο Ασφαλείας - ψηφίσματα
  • [02] Αγνοούμενοι - Εκθεση Ντίλον
  • [03] Τιμές Συναλλάγματος Opening
  • [04] Η κατάσταση των "λαθρομεταναστών"
  • [05] Κασουλίδης - ΥΠΕΞ υπό ένταξη χωρών - ΕΕ
  • [06] Ψηφίσματα Συμβουλίου Ασφαλείας
  • [07] Ανάληψη καθηκόντων από Αν Χέρκους
  • [08] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας
  • [09] Κληρίδης - Βασιλείου - Βρετανία

  • [01] Συμβούλιο Ασφαλείας - ψηφίσματα

    Λευκωσία,Κύπρος,30/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα δύο ψηφίσματα για την Κύπρο, το έναν αφορά την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο και το δεύτερο την προσφορά καλών υπηρεσιών από το ΓΓ του ΟΗΕ.

    Το ψήφισμα το οποίο αναφέρεται στην προσφορά καλών υπηρεσιών του ΓΓ επαναλαμβάνει τη συνεχιζόμενη ανησυχία ότι οι διαβουλεύσεις για μια συνολική πολιτική λύση δεν έχουν επιφέρει βελτίωση.

    Επαναβεβαίωσε ότι το στάτους κβο στην Κύπρο είναι απαράδεκτο και ότι οι διαβουλεύσεις για πολιτική λύση βρίσκονται σε αδιέξοδο εδώ και πολύ καιρό.

    Καλεί τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, και ιδιαίτερα την Τ/κ πλευρά, να δεσμευτούν στη διαδικασία των συνομιλιών με το ΓΓ και τον Ειδικό Σύμβουλό του, Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

    Επίσης κάλεσε τους δύο ηγέτες να "επαναρχίσουν απευθείας συνομιλίες χωρίς οποιαδήποτε καθυστέρηση."

    Το ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΣΥΠ καλεί όλους να δεσμευτούν για μείωση των αμυντικών δαπανών και μείωση του αριθμού των ξένων στρατευμάτων στην Κύπρο. Τόνισε δε τη σημασία της αποστρατικοποίησης στην Κύπρο.

    Επίσης, το ψήφισμα καλεί τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να "επαναρχίσουν τις συνομιλίες σε θέματα ασφαλείας".

    Και τα δύο ψηφίσματα εγκρίθηκαν ομόφωνα χωρίς οποιεσδήποτε ομιλίες.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [02] Αγνοούμενοι - Εκθεση Ντίλον

    Λευκωσία,Κύπρος,30/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Συζήτηση στο Κογκρέσο της έκθεσης Ντίλον για τους πέντε αμερικανικής υπηκοότητας αγνοουμένους, θα επιδιώξει η Παγκύπρια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων.

    Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Θεοδοσίου, είπε ότι στόχος θα είναι η ανατροπή των πορισμάτων της έκθεσης και η απάλειψη του όρου "υποθετικά νεκρός", που για πρώτη φορά περιλαμβάνεται σε επίσημο κείμενο.

    Οπως είπε, συζήτησε το θέμα με τον Ειδικό Συντονιστή στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, Τόμας Μίλερ και εκπροσώπους του ελληνοαμερικανικού λόμπι.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [03] Τιμές Συναλλάγματος Opening

    Λευκωσία,Κύπρος,30/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σύμφωνα με το δελτίο συναλλάγματος της 30/06/98, κατά το άνοιγμα της αγοράς η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις ακόλουθες τιμές συναλλάγματος για πράξεις άμεσης παράδοσης:

    -----------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα       Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά    Πώληση     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    Ελληνική Δραχμή      575,5000    577,8000   575,5000   580,4000
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7213      1,7281     1,7213     1,7321
    Δολάριο ΗΠΑ            1,8857      1,8932     1,8857     1,8972
    Στερλίνα               1,1309      1,1354     1,1309     1,1379
    Γερμ. Μάρκο            3,4104      3,4240     3,4104     3,4280
    
    -----------------------------------------------------------------
    

    Στις συναλλαγές με το κοινό μέχρι ΛΚ 10.000, οι Τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόζουν τιμές που να μην είναι χειρότερες από τις πιο πάνω.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [04] Η κατάσταση των "λαθρομεταναστών"

    Λευκωσία,Κύπρος,30/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Δέκα από τους Αραβες και Αφρικανούς που έφθασαν χθες σε άθλια κατάσταση στην Κύπρο ύστερα από ταλαιπωρία αρκετών ημερών στη θάλασσα νοσηλεύονται ακόμη στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμα ποιό θα είναι το μέλλον των 113 αλλοδαπών.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο γιατρός Αντώνης Κάστανος, είκοσι συνολικά πρόσωπα έχουν μέχρι στιγμής νοσηλευτεί στο νοσοκομείο και δέκα από αυτά εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

    Σύμφωνα με τον κ. Κάστανο, όλοι παρουσιάζουν αφυδάτωση αλλά η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία.

    Οι υπόλοιποι αλλοδαποί που άφησαν τις πατρίδες τους, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται σε εμπόλεμο κατάσταση με την υπόσχεση ότι θα μεταφέρονταν σε κάποιαν ευρωπαϊκή χώρα και σε αναζήτηση καλύτερης ζωής, βρίσκονται στο ξενοδοχείο "Πεύκος" στη Λεμεσό.

    Την υπόθεση διερευνά ο αστυνομικός σταθμός Αγίου Ιωάννη και το ΤΑΕ Λεμεσού.

    Μιλώντας στο ΚΥΠΕ το μέλος της Συντονιστικής της Κίνησης Στήριξης Αλλοδαπών, Δώρος Πολυκάρπου, χαρακτήρισε καλή τη φροντίδα που παρέχεται στο παρόν στάδιο στους αλλοδαπούς λαθρομετανάστες.

    Υπάρχουν όμως ορισμένες ανάγκες ακόμη, ειδικά όσον αφορά το ρουχισμό μια και τα λιγοστά υπάρχοντα των ανθρώπων αυτών βρίσκονται στο καϊκι που τους μετέφερε, το οποίο βρίσκεται υπό φρούρηση και δεν μπορούν να πλησιάσουν, παρατήρησε ο κ. Πολυκάρπου.

    Η Κίνηση Στήριξης Αλλοδαπών προσπαθεί να έλθει σε επαφή τόσο με το Υπουργείο Εσωτερικών που είναι το καθ'ύλην αρμόδιο Υπουργείο για τέτοιες υποθέσεις καθώς και με τη Γενική Εισαγγελία.

    Οπως επεσήμανε ο κ. Πολυκάρπου, οι περισσότεροι από τους αλλοδαπούς που επέβαιναν του "Rita Allah", και οι οποίοι χαρακτηρίζονται από την Αστυνομία ως "πιθανοί λαθρομετανάστες" προέρχονται από αφρικανικές χώρες οι οποίες βρίσκονται σε εμπόλεμο κατάσταση.

    Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι κάτοχοι ταξιδιωτικών εγγράφων, γι'αυτό και δεν είναι σίγουρο κατά πόσον θα γίνουν δεκτοί από τη Συρία, από όπου ξεκίνησαν, ενώ αν επιστραφούν στις πατρίδες τους διατρέχουν άμεσο κίνδυνο, πρόσθεσε.

    "Η κυπριακή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να δέχεται πολιτικούς πρόσφυγες που τοποθετούνται στην Κύπρο από τα Ηνωμένα Εθνη", σημείωσε ο κ. Πολυκάρπου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι επίσης δεσμευμένη να κινεί τη διαδικασία διερεύνησης της υπόθεσης.

    Ο Λειτουργός Μετανάστευσης θα πρέπει να διερευνήσει την υπόθεση και να δώσει στη συνέχεια όλα τα σχετικά στοιχεία στα Ηνωμένα ΕΘνη και να προωθήσει τέλος οποιαδήποτε απόφαση στην οποία θα καταλήξουν τα ΗΕ.

    Μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση του θέματος στους αλλοδαπούς θα πρέπει να παραχωρηθεί άδεια παραμονής.

    Ο κ. Πολυκάρπου τόνισε ότι "δεν ήταν οργανωμένο να έρθουν οι άνθρωποι αυτοί στην Κύπρο με αυτό τον τρόπο. Τους είχαν υποσχεθεί ότι θα έφταναν στις ακτές κάποιας ευρωπαϊκής χώρας".

    Επεσήμανε επίσης ότι είναι "λάθος" να γίνεται προσπάθεια να μετατοπισθεί η συζήτηση στο επίπεδο του οργανωμένου δικτύου λαθρομεταναστών και ότι θα πρέπει να γίνεται προσπάθεια να κτυπηθεί "το κακό στη ρίζα του", που είναι οι συνθήκες που ωθούν τους ανθρώπους αυτούς να εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους με αυτό τον τρόπο. (ΚΥΕΠ/ΡΜ/ΜΧ/ΓΠ)

    [05] Κασουλίδης - ΥΠΕΞ υπό ένταξη χωρών - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,30/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με σκοπό την ενημέρωση των Υπουργών Εξωτερικών των έντεκα υποψηφίων χωρών για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αναφορικά με τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Κάρντιφ, πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο Λουξεμβούργο δείπνο εργασίας, το οποίο παρέθεσε η απαρχόμενη βρετανική προεδρία για τους ΥΠΕΞ των υπό ένταξη χωρών στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Κύπριου ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη.

    Από πλευράς ΕΕ παρευρέθησαν οι ΥΠΕΞ της Τρόϊκας, (Λουξεμβούργου, Βρετανίας και Αυστρίας), καθώς και ο Κοινοτικός Επίτροπος, υπεύθυνος για θέματα διεύρυνσης, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ.

    Κατά τη διάρκεια του δείπνου έγινε ενημέρωση και συζήτηση των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Κάρντιφ και ζητήθηκαν από πλευράς ΕΕ οι απόψεις, καθώς και οι εισηγήσεις των υποψηφίων για ένταξη χωρων.

    Δόθηκε επίσης, η ευκαιρία στους ΥΠΕΞ των 11 χωρών, να εκφράσουν απόψεις πάνω σε θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την εξωτερική πολιτική της ΕΕ. Από την πλευρά του, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε σε σειρά θεμάτων που συζητήθηκαν στο Κάρντιφ, όπως οι κανόνες της εσωτερικής αγοράς, οι προσπάθειες της ΕΕ να βρεθεί από κοντά στον Ευρωπαίο πολίτη, το περιβάλλον, η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και η αρχή της επικουρικότητας, για την οποία υπέδειξε ότι μπορεί να ισχύει για την τοπική αυτοδιοίκηση και μπορεί να ισχύσει και σε ομοσπονδιακά συστήματα, όπως αυτό που επιδιώκεται για την Κύπρο.

    Ο κ. Κασουλίδης συνεχάρη το Βρετανό ΥΠΕΞ Ρόμπιν Κουκ για την επιτυχή βρετανική προεδρία και ευχήθηκε στην αυστριακή προεδρία καλή επιτυχία στα καθήκοντα που αναλαμβάνει την 1η Ιουλίου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [06] Ψηφίσματα Συμβουλίου Ασφαλείας

    Λευκωσία,Κύπρος,30/06/1998 (ΚΥΠΕ - ΑΠΕ)

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε την παράταση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΣΥΠ) για ένα ακόμη εξάμηνο, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 1998.

    Η έγκριση έγινε για πρώτη φορά με δύο ψηφίσματα, που αφορούν το μεν πρώτο τη λειτουργία και τις ευθύνες της Ειρηνευτικής Δύναμης, ενώ το δεύτερο επιβεβαιώνει τη σημασία και τη σπουδαιότητα της αποστολής των καλών υπηρεσιών, που το Συμβούλιο έχει αναθέσει στο Γενικό Γραμματέα.

    Ειδικότερα, στο πρώτο ψήφισμα, που έλαβε τον αριθμό 1178, επισημαίνεται η ανάγκη παράτασης της θητείας της Δύναμης και εκφράζεται ανησυχία για τη συνέχιση της έντασης κατά μήκος των γραμμών κατάπαυσης του πυρός και τους περιορισμούς στην ελεύθερη διακίνηση της Δύναμης.

    Υπογραμμίζεται η σημασία μιας άμεσης συμφωνίας για τη λήψη αμοιβαίων μέτρων μείωσης της έντασης στις γραμμές κατάπαυσης του πυρός, με βάση τις σχετικές προτάσεις της ΟΥΝΦΙΣΥΠ, σημειώνοτας οτι μόνο η μια πλευρά τις αποδέχτηκε.

    Επαναλαμβάνεται η βαθειά ανησυχία του Συμβουλίου για τα συνεχιζόμενα υπερβολικά και αυξανόμενα επίπεδα των στρατιωτικών δυνάμεων και εξοπλισμών και το ρυθμό με τον οποίο επεκτείνονται, αναβαθμίζονται και εκσυγχρονίζονται.

    Συγκεκριμένα γίνεται αναφορά στην εισαγωγή υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων και την έλλειψη προόδου στην επίτευξη σημαντικής μείωσης του αριθμού των ξένων στρατευμάτων, που απειλούν με αύξηση της έντασης στο νησί και σε ολόκληρη την περιοχή και περιπλέκουν τις προσπάθειες διαπραγμάτευσης μιας συνολικής λύσης.

    Το Συμβούλιο καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να δεσμευτούν για τη μείωση των αμυντικών δαπανών και των ξένων δυνάμεων στη Δημοκρατία της Κύπρου, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των μερών και σαν πρώτο βήμα για την αποχώρηση των μη Κυπριακών Δυνάμεων, όπως προβλέπει η Δέσμη Ιδεών.

    Υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα της αποστρατικοποίησης του νησιού στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης και παροτρύνει το ΓΓ να συνεχίσει τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

    Καλεί τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να επαναλάβουν τις συζητήσεις για θέματα ασφαλείας που άρχισαν στις 26/09/97.

    Καλωσορίζει τις προσπάθειες ανθρωπιστικού χαρακτήρα της Δύναμης καθώς και το διορισμό ενός νέου τρίτου μέλους στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους και καλεί για την άμεση εφαρμογή της σχετικής συμφωνίας της 31/7/97.

    Τέλος το Συμβούλιο επαναβεβαιώνει την υποστήριξή του για τις προσπάθειες του ΟΗΕ και άλλων ενδιαφερομένων για την προώθηση διακοινοτικών εκδηλώσεων και εκφράζει λύπη για την παρεμπόδιση των δραστηριοτήτων αυτών, ιδίως εκ μέρους της τουρκοκυπριακής ηγεσίας.

    Στο δεύτερο ψήφισμα, που αφορά την αποστολή των καλών υπηρεσιών του ΓΓ και έλαβε τον αριθμό 1179, το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί όλες τις χώρες να σέβονται την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Τους ζητά να αποστούν όπως και τα ενδιαφερόμενα μέρη, κάθε ενέργειας σε βάρος της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και κάθε απόπειρας διχοτόμησης του νησιού ή ένωσης με άλλη χώρα.

    Εκφράζεται βαθειά ανησυχία για την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις για μια συνολική πολιτική λύση, παρά τις προσπάθειες του ΓΓ και του Ειδικού του Συμβούλου καθώς και άλλων που υποστηρίζουν τις προσπάθειες του ΟΗΕ για την προώθηση μιας συνολικής λύσης. Το Συμβούλιο υπογραμμίζει για μια ακόμη φορά ότι το στάτους κβο είναι απαράδεκτο και τονίζει ότι οι διαπραγματεύσεις για μια τελική πολιτική λύση του κυπριακού προβλήματος βρίσκονται σε αδιέξοδο για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα.

    Επαναβεβαιώνει τη θέση ότι η λύση του Κυπριακού δέον να βασίζεται σε ένα κράτος της Κύπρου με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, με διασφάλιση της ανερξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας, που να περιλαμβάνει δύο πολιτικά ίσες κοινότητες, όπως περιγράφεται στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου σε μια διακοινοτική και διζωνική ομοσπονδία και η εν λόγω λύση δέον να αποκλείει ένωση εξ ολοκλήρου ή εν μέρει με οποιαδήποτε άλλη χώρα ή οιαδήποτε μορφή διχοτόμησης ή απόσχισης.

    Το Συμβούλιο υπογραμμίζει την πλήρη υποστήριξή του προς την αποστολή των καλών υπηρεσιών του ΓΓ και τις προσπάθειες του Ειδικού Συμβούλου του για την επανάληψη μιας συνεχούς διαδικασίας άμεσων διαπραγματεύσεων, με στόχο μια συνολική λύση βάσει των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου και υπογραμμίζει επίσης τη σημασία των προσπαθειών για την υποστήριξη της αποστολής του ΓΓ.

    Καλεί και πάλι τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ιδιαίτερα την τουρκοκυπριακή πλευρά να δεσμευτούν για τη συνέχιση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, να συνεργαστούν ενεργά και εποικοδομητικά με το ΓΓ και τον Ειδικό Σύμβουλό του και να επαναλάβουν τον απευθείας διάλογο χωρίς άλλη καθυστέρηση.

    Παροτρύνει δε όλες τις χώρες να υποστηρίξουν πλήρως αυτές τις προσπάθειες.

    Καλεί τέλος όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να εργαστούν για τη διαμόρφωση ενός κλίματος συμφιλίωσης και πραγματικής αμοιβαίας εμπισοστύνης και να αποφύγουν κάθε ενέργεια που θα είναι δυνατό να αυξήσει την ένταση, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω επέκτασης των στρατιωτικών δυνάμεων και εξοπλισμών.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)

    [07] Ανάληψη καθηκόντων από Αν Χέρκους

    Λευκωσία,Κύπρος,30/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τη Δευτέρα, 6 Ιουλίου, αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντά της η κα Αν Χέρκους, η οποία θα διαδεχθεί τον Γκούσταβ Φεϊσέλ, στη θέση του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο.

    Η κ. Χέρκους θα φθάσει στην Κύπρο μεθαύριο Πέμπτη από την πατρίδα της, τη Νέα Ζηλανδία.

    Η κ. Χέρκους θα χρησιμοποιήσει τις ημέρες που μεσολαβούν μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων της για την απαραίτητη υπηρεσιακή ενημέρωση.

    Θα παρουσιαστεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης την ερχόμενη Δευτέρα στις 10.30 π.μ. στο Λήδρα Πάλας.

    Η κ. Χέρκους θα συναντηθεί στις 4 Ιουλίου με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ο οποίος θα βρίσκεται στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Κόρντοβεζ και η κ. Χέρκους θα συνεχίσουν την ανταλλαγή απόψεων, που άρχισαν όταν συναντήθηκαν στις αρχές Ιουνίου στη Νέα Υόρκη.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΓΠ)

    [08] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,30/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    1. Στις 13.20 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    ------------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα        Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά     Πώληση     Αγορά
    ------------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή        575,6200     577,9200   575,6200  580,5200
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7213       1,7281     1,7213    1,7321
    Δολάριο ΗΠΑ            1,8857       1,8932     1,8857    1,8972
    Στερλίνα               1,1326       1,1371     1,1326    1,1396
    Γερμ. Μάρκο            3,4105       3,4241     3,4105    3,4281
    ------------------------------------------------------------------
    

    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    ------------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    ------------------------------------------------------------------
                   Περιθώρια    |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια    |Ημ. Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  |
    --------------------------------------|---------------------------
    01 Μήνα     0,0090   0,0000 |03.08.98 | 0,0040   0,0010  |03.08.98
    02 Μήνες    0,0130   0,0000 |02.09.98 | 0,0040   0,0020  |02.09.98
    03 Μήνες    0,0170   0,0000 |02.10.98 | 0,0040   0,0040  |04.01.99
    06 Μήνες    0,0280   0,0000 |04.01.99 | 0,0040   0,0080  |04.01.99
    09 Μήνες    0,0380   0,0000 |06.04.99 | 0,0040   0,0130  |06.04.99
    12 Μήνες    0,0490   0,0000 |02.07.99 | 0,0040   0,0180  |02.07.99
    15 Μήνες    0,0640   0,0000 |04.10.99 | 0,0080   0,0210  |04.10.99
    18 Μήνες             0,0000 |03.01.00 |          0,0230  |04.01.00
    21 Μήνες             0,0000 |03.04.00 |          0,0250  |03.04.00
    24 Μήνες             0,0000 |03.07.00 |          0,0270  |03.07.00
    ------------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [09] Κληρίδης - Βασιλείου - Βρετανία

    Λευκωσία,Κύπρος,30/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Επαφές αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα έχει στο Λονδίνο, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, κατά τη διήμερη επίσκεψή του στη βρετανική πρωτεύουσα, ύστερα από πρόσκληση της βρετανικής κυβέρνησης.

    Σε δηλώσεις του, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Βασιλείου τόνισε ότι στόχος των επαφών, "είναι να προβάλουμε τις θέσεις μας και να δημιουργήσουμε κατάλληλο κλίμα".

    Ο κ. Βασιλείου αναμένεται να έχει επαφές με αξιωματούχους των βρετανικών Υπουργείων Εξωτερικών, Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Εσωτερικών, αναφορικά με θέματα που σχετίζονται με διάφορες πτυχές της ενταξιακής πορείας.

    Ειδικότερα, όπως ανέφερε, "θα συζητηθούν θέματα που απορρέουν από τη Συνθήκη Σιένγκεν, και που αφορούν τον έλεγχο των ατόμων που επισκέπονται την Κύπρο, θέματα που αφορούν την καταπολέμηση ναρκωτικών, το ξέπλυμα (παράνομου) χρήματος, τις οικονομικές πτυχές της ενταξιακής πορείας, την ελευθερία εμπορίου (καθώς) και πολιτικά θέματα τα οποία καλύπτονται από το Υπουργείο Εξωτερικών".

    Είπε επίσης, ότι θα έχει επαφές με διευθυντές υπουργείων "για διάφορα πρακτικά θέματα", ενώ θα έχει συνάντηση και με το Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Ευρώπης Ντάγκλας Χέντερσον, για τις πολιτικές πτυχές του ζητήματος, καθώς και με μέλη του Κοινοβουλίου.

    Ο κ. Βασιλείου θα δώσει επίσης συνέντευξη στο ΒΒC, ενώ κατά την επίσκεψη του στη Βρετανία θα συνοδεύεται από το Γενικό Διευθυντή του Γραφείου Προγραμματισμού, Πανίκο Πούρο, τον Κωνσταντίνο Λυκούργο, ειδικό σύμβουλο στο Υπουργείο Εξωτερικών και τον Πρέσβη της Κύπρου στη Βρετανία, Μιχάλη Ατταλίδη.

    Οπως είπε ο κ. Βασιλείου, οι Βρετανοί έχουν προσκαλέσει κατά περιόδους και άλλες υπό ένταξη χώρες.

    "Ολες οι χώρες μέλη της ΕΕ θέλουν ν' αναπτύξουν σχέσεις με τις υπό ένταξη χώρες, με διάφορες μεθόδους", είπε ο κ. Βασιλείου, προσθέτοντας ότι "στόχος είναι να έχουμε επαφές με όλες τις χώρες, γιατί παίζει τεράστιο ρόλο, η διαμόρφωση καλού κλίματος όχι μόνο σε επίπεδο υπουργών, αλλά και τεχνοκρατών, που είναι τελικά εκείνοι που παίρνουν αποφάσεις για το τι θα γίνει στον τόπο".

    Ερωτηθείς σχετικά με τις επικείμενες επισκέψεις του ΥΠΕΞ της Αυστρίας, Βόλφγκανγκ Σιούσελ, και του απεσταλμένου της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο κ. Βασιλείου σημείωσε ότι στην Κύπρο αναμένεται να έρθει και ειδική αντιπροσωπεία από την Ολλανδία.

    Ψηφίσματα ΣΑ

    Την πλήρη ικανοποίησή του για τα δύο ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφορικά με την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΣΥΠ στην Κύπρο και τη συνέχιση των καλών υπηρεσιών του ΓΓ των ΗΕ, εξέφρασε ο κ. Βασιλείου, τονίζοντας ότι "τα ψηφίσματα αυτά βάζουν τη σωστή διαδικασία, επαναβεβαιώνεται η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, της μίας κυριαρχίας και απορρίπτονται πλήρως οι οποιεσδήποτε προσπάθειες του Ντενκτάς, για να πετύχει έστω και κάποιου είδους μερική αναγνώριση".

    Υπογράμμισε εξάλλου, ότι τα ψηφίσματα τονίζουν "την ανάγκη για επανέναρξη των συνομιλιών και πάνω σ' αυτό γίνεται και ξεκάθαρη κριτική στην τουρκική πλευρά".

    Οπως είπε, το ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΣΥΠ "τονίζει την ανάγκη μείωσης της έντασης, την ανάγκη προόδου στο θέμα διαλόγου για απαγκίστρωση και γενικά της προόδου προς τη σωστή κατεύθυνση που εμείς ερμηνεύουμε ως πρόοδο προς την αποστρατικοποίηση της Κύπρου".

    Σημείωσε τέλος, ότι "τα ψηφίσματα ενισχύουν τη θέση μας και έχουν την πλήρη στήριξη της κυπριακής κυβέρνησης".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)
    KYΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 30 June 1998 - 12:02:11 UTC