Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-06-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Eπίσκεψη Ντεμιρέλ στα κατεχόμενα
  • [02] Πιλότοι Τουρκικών F-16
  • [03] Ντεμιρέλ - πόλεμος
  • [04] Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας - Βρετανία
  • [05] Συνέντευξη Εκπροσώπου ΕΕ - Μεσανατολικό - Κυπριακό
  • [06] Επιστολή Κληρίδη προς Γ.Γ. ΟΗΕ
  • [07] Πρόεδρος Βουλής Ιταλίας - Κυπριακό

  • [01] (K) Eπίσκεψη Ντεμιρέλ στα κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,20/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αντίποινα επισκέψεων, χαρακτηρίζει η τουρκική "Σαμπάχ" την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ στα κατεχόμενα δύο μέρες μετά το τέλος της επίσκεψης του Ελληνα Πρωθυπουργού, Κωστή Στεφανόπουλου.

    Οπως αναφέρει στο σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, ο Ντεμιρέλ θα βρίσκεται στα κατεχόμενα στις 28 Ιουνίου.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [02] (Κ) Πιλότοι Τουρκικών F-16

    Λευκωσία,Κύπρος,20/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ετοιμοι σε τριά λεπτά να βρίσκονται στην Κύπρο αν τους δοθεί η εντολή, δήλωσαν οι Τούρκοι πιλότοι των F-16 που στάθμευσαν παράνομα στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, οι πιλότοι δήλωσαν ότι οι Τ/Κ δεν θα πρέπει να ανησυχούν γιατί μόλις τους δοθεί διαταγή, και εντός τριών λεπτών, θα βρίσκονται στην Κύπρο.

    Η καρδιά τους, όπως είπαν, χτυπά για το ψευδοκράτος και ότι είναι έτοιμοι να φέρουν εις πέρας το καθήκον τους, χωρίς να υπολογίσουν τίποτα, ακόμη και τη ζωή τους.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΧΡ/ΜΜ)
    (Α.Χ.)

    [03] (Κ) Ντεμιρέλ - πόλεμος

    Λευκωσία,Κύπρος,20/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Δεν πρόκειται να γίνει πόλεμος στην Κύπρο, δηλώνει ο Τούρκος Πρόεδρος, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

    Μιλώντας σε μαθητές χθες στο Προεδρικό Μέγαρο στην Αγκυρα, ο Ντεμιρέλ πρόσθεσε ωστόσο ότι "θα μετανιώσει αυτός που θα κηρύξει τον πόλεμο στο νησί".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [04] (Κ) Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας - Βρετανία

    Λευκωσία,Κύπρος,20/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το Κυπριακό θα συζητηθεί στη συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, που θα συνέλθει στις 29 Ιουνίου.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, το Συμβούλιο θα συζητήσει τα δήθεν "εμπόδια" που παρεμβάλλει η Ελλάδα στις τουρκο-κοινοτικές σχέσεις, το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και τις "απειλές", δήθεν, που δυνατό να δεχθεί η Τουρκία από την υλοποίησή του.

    Οπως γράφει ο Τ/κ Τύπος, θα συζητηθεί μεταξύ άλλων η δημιουργία από την Ελλάδα ναυτικής και αεροπορικής βάσης στην Κύπρο και η άφιξη των ρωσικών πυραύλων στο νησί.

    Εξάλλου, ο Πρέσβης της Τουρκίας στη Βρετανία, Οζτέμ Σάμπερ, συναντήθκε με αρμοδίους του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις για την προσγείωση των τουρκικών αεροσκαφών στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [05] (Κ) Συνέντευξη Εκπροσώπου ΕΕ - Μεσανατολικό - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,20/06/1998 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Ο Ειδικός Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για το Μεσανατολικό, πρέσβης Μιγκουέλ Ανγκελ Μορατίνος, εκτιμά ότι το Μεσανατολικό και το Κυπριακό, αν και δύο διαφορετικά προβλήματα, έχουν "κοινούς παρονομαστές" και τονίζει την ανάγκη εφαρμογής των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στις δύο περιπτώσεις.

    Ο κ. Μορατίνος πιστεύει ακόμα ότι η οποιαδήποτε πρόοδος σε οποιοδήποτε περιφερειακό πρόβλημα θα επηρεάσει θετικά τις εξελίξεις στα άλλα προβλήματα της περιοχής. Παράλληλα υπογραμμίζει τη σημασία τόσο της διακριτικής διπλωματίας όσο και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης σ' ότι αφορά το Κυπριακό και το Μεσανατολικό.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Μορατίνος, ο οποίος έχει έδρα την Κύπρο, δήλωσε ότι εγκαταστάθηκε στην Κύπρο πριν ένα περίπου χρόνο "με σκοπό να εμπλέξω την κυπριακή κυβέρνηση στη εργασία που επιτελώ και να προβάλω το ρόλο που η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει για την ΕΕ."

    Ο πρώην πρέσβης της Ισπανίας στο Ισραήλ τάχθηκε υπέρ οποιασδήποτε ενέργειας που θα συμβάλει στην ειρηνευτική διαδικασία στην Μέση Ανατολή ώστε να σπάσει το σημερινό αδιέξοδο και τόνισε την ανάγκη για ενεργότερη ανάμιξη της ΕΕ.

    Υποστήριξε την πραγματοποίηση διεθνούς συνεδρίου για το Μεσανατολικό εάν δεν υπάρξει οποιαδήποτε κίνηση για πρόοδο τον επόμενο μήνα.

    "Το Κυπριακό και το Μεσανατολικό είναι δύο διαφορετικά προβλήματα αλλά υπάρχουν ορισμένοι κοινοί παρονομαστές," ανέφερε.

    Ο κ. Μορατίνος υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και την προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τονίζοντας ότι η έλλειψη της (εμπιστοσύνης) αποτελεί το "κυριότερο εμπόδιο" στην προώθηση βιώσιμης λύσης και των δύο προβλημάτων.

    Ο κ. Μορατίνος κάλεσε την Ε/κ και την Τ/κ πλευρά να αρχίσουν "πολιτικό διάλογο με στόχο τη δημιουργία εμπιστοσύνης, την ανταλλαγή εμπειριών ώστε να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα". Παράλληλα είπε ότι θα πρέπει να "βλέπουν προς το μέλλον αλλά πάντοτε να σέβονται τις αρχές και τα ψηφίσματα των ΗΕ."

    "Ο οποιοσδήποτε συμβιβασμός θα πρέπει να είναι δίκαιος και να στοχεύει σε διαρκή ειρήνη και στην εδραίωση οποιασδήποτε συμφωνίας που επιτευχθεί," δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος της ΕΕ.

    Αναφερόμενος στην απόφασή του να εδρεύει στην Κύπρο, ο κ. Μορατίνος ευχαρίστησε την κυπριακή κυβέρνηση για τη βοήθεια που του παρέχει και πρόσθεσε ότι εγκαταστάθηκε εδώ με σκοπό "να επισημάνω το ρόλο της Κύπρου στην ΕΕ και να δείξω ότι στην Κύπρο υπάρχει παρουσία της ΕΕ μέσω της εδώ παρουσίας μου". Χαρακτήρισε δε την Κύπρο ως μελλοντικό μέλος της Ενωσης.

    Η Κύπρος διατηρεί καλές σχέσεις με το Ισραήλ και τις αραβικές χώρες και αποτελεί "καλή πλατφόρμα" για την εργασία που επιτελεί, είπε.

    "Ο δεύτερος λόγος που βρίσκομαι εδώ είναι για να εμπλέξω τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στη εργασία μου," αποκάλυψε, και ανέφερε ότι ήδη έχει συζητήσει "ορισμένες πρωτοβουλίες", περιλαμβανομένου και συναντήσεων ή σεμιναρίων που μπορεί να φιλοξενήσει η Κύπρος φέτος για την προώθηση εμπιστοσύνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

    Ο Ισπανός διπλωμάτης διευκρίνισε ότι "εδώ συζητείται η σταθερότητα, η ασφάλεια και η ευημερία της Ανατολικής Μεσογείου και τα περιφερειακά προβλήματα σχετίζονται το ένα με το άλλο", σημειώνοντας ότι πρόοδος σε οποιοδήποτε θέμα θα δημιουργούσε "καλύτερη ατμόσφαιρα" για τα υπόλοιπα.

    Αναλύοντας τη σημερινή κατάσταση στην ειρηνευτική διαδικασία της Μέσης Ανατολής, ο κ. Μορατίνος δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι το παρόν αδιέξοδο δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα.

    "Πρέπει να επαναφέρουμε τη διαδικασία πίσω στον ορθό δρόμο και το συντομότερο το καλύτερο," τόνισε, χαρακτηρίζοντας την αμερικανική πρόταση για αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη και την παράδοση 13% της γης στους Παλαιστίνιους ως "δίκαιο συμβιβασμό."

    Υποστήριξε ένθερμα την πραγματοποίηση διεθνούς συνεδρίου για το Μεσανατολικό "εάν δεν υπάρξει καμία κίνηση προς τα εμπρός τον επόμενο μήνα γιατί τέτοια συνάντηση θα δημιουργούσε μια νέα πολιτική κινητικότητα, παρόμοια με αυτή που δημιούργησαν η συμφωνία του Οσλο και η συνάντηση της Μαδρίτης."

    Επεξηγώντας τους λόγους για το σημερινό αδιέξοδο, σημείωσε ότι το κυριότερο πρόβλημα είναι "η έλλειψη εμπιστοσύνης" υπογραμμίζοντας ότι σ' αυτόν τον τομέα, η ΕΕ θα μπορούσε να διαδραματίσει ένα πολύ χρήσιμο ρόλο.

    Σε ερώτηση γιατί η ΕΕ απέτυχε να πείσει την ισραηλινή κυβέρνηση να αποδεχθεί την αμερικανική πρόταση, ο κ. Μορατίνος απάντησε "η ειρήνη δεν συναντάται μόνο σε χάρτες ή διπλωματικά έγγραφα αλλά στις καρδιές και τις σκέψεις των ανθρώπων."

    Υπογράμμισε τη σημασία της διακριτικής διπλωματίας σε περίπλοκα προβλήματα για το "σπάσιμο του πάγου", όπως είπε, και ανέφερε ότι η τακτική αυτή ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί εκ νέου κατά την επανέναρξη των "καθοριστικών διαπραγματεύσεων για διευθέτηση των προβλημάτων που αφορούν το στάτους της Ιερουσαλήμ, τους οικισμούς και τα σύνορα."

    "Σ' όλες τις δύσκολες διαπραγματεύσεις, πρέπει να υπάρχει αυτού του είδους διπλής διαπραγμάτευσης. Χρειάζεται δημόσια διπλωματία αλλά και διακριτική διπλωματία," τόνισε στο ΚΥΠΕ ο κ. Μορατίνος.

    Οσον αφορά το ρόλο της ΕΕ στο Μεσανατολικό, τόνισε ότι η ΕΕ "δεν μπορεί να είναι μόνο οι χρηματοδότες αλλά θα πρέπει να έχουν και έμπρακτο ρόλο" και κάλεσε την Ενωση να πιστέψει στην ίδιά της τη δύναμη και προοπτική να διαδραματίσει ένα πιο ενεργό ρόλο στον καθορισμό της ημερήσιας διάταξης και στο διαχωρισμό ευθυνών.

    "Αυτό που συμβαίνει στην περιοχή επηρεάζει την ΕΕ και τα συμφέροντά της και θα δούμε την ΕΕ να αλλάζει σταθερά αλλά σιγά-σιγά αφού το ενδιαφέρον της αυξάνεται," είπε.

    Καταλήγοντας, ο κ. Μορατίνος σημείωσε ότι πριν πέντε χρόνια ήταν αδύνατο για την ΕΕ να διανοηθεί το διορισμό εκπροσώπου της για το Μεσανατολικό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ)

    [06] (Κ) Επιστολή Κληρίδη προς Γ.Γ. ΟΗΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,20/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, κάλεσε τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, να εξετάσει τρόπους για εφαρμογή δύο παραγράφων του ψηφίσματος 1146 του Συμβουλίου Ασφαλείας για πρόοδο στη μείωση της στρατιωτικής έντασης στην Κύπρο.

    Σε επιστολή του, ο Πρόεδρος Κληρίδης ζητεί από τον Γ.Γ. να αναλάβει "προσωπική πρωτοβουλία σύμφωνα με τις παραγράφους 6 και 7 του ψηφίσματος 1146 του Συμβουλίου Ασφαλείας της 23ης Δεκεμβρίου, 1997, το οποίο ενθαρρύνει τον Γ.Γ. να συνεχίσει να προωθεί προσπάθειες για να πετύχει πρόοδο στη μείωση της στρατιωτικής έντασης".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρει ότι από το Δεκέμβριο του 1993 όταν απηύθυνε επιστολή στον προκάτοχό του, τότε Γ.Γ. Μπούτρος Μπούτρος-Γκάλι, υποβάλλοντας λεπτομερή πρόταση για την πλήρη αποστρατικοποίηση της Κύπρου, "ζητούσα συνεχώς ουσιαστική συζήτηση από την τουρκική πλευρά πάνω σ'αυτές τις γραμμές".

    Τον περασμένο Αύγουστο, γράφει ο Πρόεδρος, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με τον Ραούφ Ντενκτάς στην Γκλιόν της Ελβετίας στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. Ντιέγκο Κόρντοβεζ, "υπέβαλα άτυπο έγγραφο για μείωση της έντασης στο στρατιωτικό τομέα, προτείνοντας όπως οι δύο πλευρές εμπλακούν σε σοβαρό διάλογο για επίλυση θεμάτων ασφαλείας που αφορούν όλες τις πλευρές".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης τονίζει ότι η παράγραφος 7 του ψηφίσματος 1146 του Σ.Α. "καλεί όλους τους ενδιαφερομένους να δεσμευτούν για μείωση των αμυντικών δαπανών και μείωση του αριθμού ξένων στρατευμάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών και ως πρώτο βήμα προς την αποχώρηση όλων των μη κυπριακών δυνάμεων, όπως προνοείται στη δέσμη ιδεών, υπογραμμίζει τη σημασία της τελικής αποστρατικοποίησης της Κυπριακής Δημοκρατίας ως στόχο στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης..."

    "Αυτό πιστεύω προσφέρει ικανοποιητικό πλαίσιο για συνολική συζήτηση που στοχεύει σε μια συμφωνία πακέτο για όλες τις θεμελιώδεις πτυχές όσον αφορά την κατάσταση ασφάλειας στην Κύπρο τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα", αναφέρει ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Επιπλέον, αναφέρεται στις συναντήσεις που συγκάλεσε πέρσι ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϊσέλ, μεταξύ του ιδίου του Προέδρου Κληρίδη και του κ. Ντενκτάς, με ανοικτή ημερήσια διάταξη, χωρίς όμως, "δυστυχώς αυτή η προσπάθεια να φέρει οποιοδήποτε αποτέλεσμα".

    Τονίζει ότι τα "αμοιβαία μέτρα για μείωση της έντασης κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός που προτάθηκαν από την ΟΥΝΦΙΣΥΠ καθώς και η ιδέα που υπέβαλε ο Καναδός Υπουργός Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο την περασμένη βδομάδα για ανάληψη πρωτοβουλίας για απομάκρυνση των ναρκών από την ουδέτερη ζώνη, θα αποτελούσαν συστατικό στοιχείο αυτών των συζητήσεων με άμεση εφαρμογή".

    "Συνεπώς, θα ήθελα να επαναλάβω σ'αυτό το σημείο τη δέσμευσή μου για επανεξέταση του θέματος της μη εισαγωγής νέων οπλικών συστημάτων στην Κύπρο νοουμένου ότι θα επιτευχθεί πρόοδος πάνω σ'ένα χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνει αριθμό μέτρων που θα οδηγήσουν στην επίτευξη του τελικού στόχου της αποστρατικοποίησης", αναφέρει ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει ότι με "βάση το προαναφερόμενο ψήφισμα του Σ.Α. πιστεύω ότι τα μέλη του Σ.Α. θα προσφέρουν κάθε δυνατή υποστήριξη σε ένα τέτοιο έργο. Επομένως σας προτρέπω για ακόμη μια φορά να εξετάσετε πως μπορεί να επιτευχθεί η εφαρμογή αυτού του μέρους του ψηφίσματος 1146 που περιλαμβάνεται επίσης σε προηγούμενα πρόσφατα ψηφίσματα".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [07] (Κ) Πρόεδρος Βουλής Ιταλίας - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,20/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιταλίας, Λουτσιάνο Βιολάντε, η Πρέσβης της Δημοκρατίας στη Ρώμη Μύρνα Κλεόπα.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η κ. Κλεόπα αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη επίσκεψη Ιταλών βουλευτών και Γερουσιαστών στα κατεχόμενα και ζήτησε τη βοήθεια του κ. Βιολάντε για την αποτροπή τέτοιων επισκέψεων που, όπως είπε, ενισχύουν την τουρκική αδιαλλαξία.

    Ο Ιταλός Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την υποστήριξή του στις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης και επαναβεβαίωσε τη θέση, την οποία είχε εκθέσει και σε επιστολή του στις 11 Ιουνίου, ότι η πιο πάνω επίσκεψη δεν είχε επίσημο χαρακτήρα.

    Τόνισε, εξάλλου, ότι ουδέποτε θα δώσει τη συγκατάθεσή του για επίσκεψη στα κατεχόμενα.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 20 June 1998 - 12:02:11 UTC