Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-06-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Μπλερ - Σημίτη
  • [02] Εκδήλωση διαμαρτυρίας Κούρδων για τουρκικές θηριωδίες
  • [03] Eκπρόσωπος - Γαλλία
  • [04] Βρετανός Εκπρόσωπος για Σημίτη - Μπλερ
  • [05] Διεθνες Συνέδριο Ενωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων
  • [06] Πρόεδροι Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων - Κυπριανού

  • [01] Συνάντηση Μπλερ - Σημίτη

    Λονδίνο,Βρετανία,13/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με το Βρετανό Πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, είχε σήμερα στο Λονδίνο ο Ελληνας Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Σε σύντομη δήλωσή του μετά το πέρας της συνάντησης που κράτησε πέραν της μιας ώρας, ο Ελληνας Πρωθυπουργός τη χαρακτήρισε "φιλική και εγκάρδια" και είπε ότι θίγηκαν "όλα τα θέματα που πρόκειται να συζητηθούν στο Κάρντιφ".

    Οι δύο Πρωθυπουργοί συζήτησαν την πορεία της οικονομίας στην ΕΕ τα θέματα της ατζέντας 2.000, θέματα χρηματοδότησης των ταμείων, τη διεθνή κατάσταση, το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.

    "Οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές. Επανέλαβα τις θέσεις αυτές και σε αυτές θα εμμείνουμε", τόνισε ο κ. Σημίτης.

    Τον Ελληνα Πρωθυπουργό συνόδευαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης και ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Λονδίνο, Βασίλης Ζαφειρόπουλος.

    Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Βρετανός αντιπρόσωπος για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Μετά τη συνάντηση ο Βρετανός Πρωθυπουργός συνόδευσε τον Ελληνα ομόλογό του στην τελετή χαιρετισμού του λαβάρου του Συντάγματος της Βασιλικής Φρουράς.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός αναχωρεί αεροπορικώς για το Κάρντιφ αύριο.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΜΧ/ΓΠ)

    [02] Εκδήλωση διαμαρτυρίας Κούρδων για τουρκικές θηριωδίες

    Λευκωσία,Κύπρος,13/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Κραυγή διαμαρτυρίας εναντίον του τουρκικού επεκτατισμού και των τουρκικών θηριωδιών ακούστηκε σήμερα από δεκάδες Κούρδων που συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία, ζητώντας να αναγνωρίσει η Διεθνής Κοινότητα τη συνεχιζόμενη γενοκτονία του κουρδικού λαού από την Τουρκία.

    Με συνθήματα όπως "η τουρκική βαρβαρότητα - εχθρός των μικαρασιατικών λαών", "έξω Τούρκοι από την Κύπρο" και "ζήτω το Κουρδιστάν", και κρατώντας για λάβαρα φωτογραφίες του ηγέτη του Κουρδιστάν Αμπντουλάχ Οτσαλάν και του δολοφονηθέντος από Τούρκους πράκτορες, υποστηρικτή του αγώνα του κουρδικού λαού, Θεόφιλου Γεωργιάδη, οι Κούρδοι πορεύθηκαν προς το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας όπου επέδωσαν επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Στην επιστολή - διαμαρτυρία, που υπογράφεται από το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Κουρδιστάν, οι Κούρδοι ζητούν την αποστολή αντιπροσωπείας από τα Ηνωμένα Εθνη στο Κουρδιστάν με σκοπό να εξετάσουν από κοντά, τα εγκλήματα που διαπράττονται από την Τουρκία σε βάρος του Κουρδικού λαού.

    Ζητούν επίσης την αναγνώριση της γενοκτονίας των Κούρδων από τους Τούρκους.

    "Το τουρκικό κράτος διέπραξε στο παρελθόν σφαγές και γενοκτονίες εναντίον των Ποντίων και των Αρμενίων και σήμερα συνεχίζει την ίδια αυτή απάνθρωπη, σωβινιστική και αντιδημοκρατική πολιτική απέναντι στο κουρδικό λαό", σημειώνεται στην επιστολή.

    Υπογραμμίζεται επίσης ότι η Τουρκία "παραβιάζει επανειλημμένα τη διεθνή νομιμότητα με τις εισβολές του στο ιρακινό κράτος και συνεχίζει τη στρατιωτική κατοχή της Κύπρου, 24 χρόνια μετά την εισβολή της Τουρκίας στο νησί, που τότε είχε παρουσιάσει ως 'ειρηνευτική επιχείρηση Αττίλας'".

    Αναφορά γίνεται και στην απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Προέδρου της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκία Ακίν Μπιρντάλ και τονίζεται ότι στο εσωτερικό της Τουρκίας, κάθε φωνή για δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα καταστέλλεται βίαια".

    Σημειώνει ότι στο πόλεμο που διεξάγει η Τουρκία στο Κουρδιστάν για 14 τώρα χρόνια, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ περισσότερα από 4 χιλιάδες χωριά κάηκαν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τώρα πέραν των 6 εκατομμυρίων προσφύγων.

    Στην επιστολή αναφέρονται τα φρικτά βαασανιστήρια στα οποία υπόκεινται οι Κούρδοι κρατούμενοι στις τουρκικές φυλακές.

    "Αν και καθυστερημένα, η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση προκάλεσε την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης, υπογράμμισε τη σταθερά αντιδημοκρατική φύση του τουρκικού κράτους και το εξέθεσε παγκοσμίως. Υπενθύμισε την έντονα βίαιη και βάναυση καταστολή κάθε αντίδρασης στο εσωτερικό του", υπογραμμίζεται στην επιστολή προς τον ΓΓ των ΗΕ.

    Τέλος, παραθέτονται να αιτήματα του κουρδικού λαού, για μετάβαση στο Κουρδιστάν Διεθνούς Εξεταστικής Επιτροπής για να προβεί σε επί τόπου εξέταση της κατάστασης, διακοπή κάθε στρατιωτικής, πολιτικής, οικονομικής ή άλλης μορφής υποστήριξης προς το τουρκικό κράτος, καταδίκη διεθνώς του βρώμικου πολέμου που διεξάγει η Τουρκία στο Κουρδιστάν και άσκηση πιέσεων για τερματισμό του, καθώς και εκδίκαση από διεθνές δικαστήριο των σφαγών του τουρκικού κράτους εναντίον του κουρδικού και των άλλων λαών.

    "Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων ήρθε 80 χρόνια μετά τη διάπραξή της. Δεν θέλουμε να περιμένουμε και εμείς 80 χρόνια ώστε να αναγνωριστεί από τη Διεθνή Κοινότητα, η γενοκτονία του δικού μας λαού από την Τουρκία", δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου του Κουρδιστάν.

    "Το μόνο που ζητάμε είναι ειρήνη, ελευθερία, για μας, για τα παιδιά μας. Αγαθά που επιθυμεί κάθε άνθρωπος και που η βάρβαρη τουρκική πολιτική μας στερεί", δήλωναν οι Κούρδοι ζητώντας από τη Διεθνή Κοινότητα ν' απλώσει χέρι βοήθειας στο εδώ και χρόνια καταδιωγμένο από το τουρκικό κράτος λαό τους.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [03] Εκπρόσωπος - Γαλλία

    Λευκωσία,Κύπρος,13/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τη δυσαρέσκεια της κυπριακής κυβέρνησης έχει προκαλέσει η δήλωση της εκπροσώπου της γαλλικής προεδρίας, Κατρίν Κολονά, ότι "η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να εισαγάγει στους κόλπους της τα προβλήματα της διαίρεσης της Κύπρου".

    "Οντως η δήλωση της εκπροσώπου της γαλλικής προεδρίας μας έχει ξενίσει. Ειδικά μετά την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και άλλες επίσημες συναντήσεις που είχαμε με τη γαλλική κυβέρνηση", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης.

    Οπως ανέφερε, η δήλωση της κ. Κολονά βρίσκεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Κύπρο, όπως και με τις θέσεις της βρετανικής προεδρίας.

    Ηδη, σημείωσε, έχουν παρθεί αποφάσεις για να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα και αναγκαίες διπλωματικές ενέργειες για το θέμα αυτό, ενώ η μάχη θα δοθεί από την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αρχίζει τη Δευτέρα στο Κάρντιφ.

    Επεσήμανε ακόμη ότι η κυβέρνηση, βρίσκεται σε επαφή και συνεργασία με την Αθήνα και ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης είναι ενήμερος για το θέμα.

    Ερωτηθείς εάν εννοεί πως θα γίνουν και επίσημα διαβήματα, ο Εκπρόσωπος είπε "μελετώνται και εξετάζονται", τονίζοντας ότι "περισσότερο η μάχη θα δοθεί από την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της συνόδου".

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)

    [04] Βρετανός Εκπρόσωπος για Σημίτη - Μπλερ

    Λευκωσία,Κύπρος,13/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Ο Ελληνας Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι δεν επιθυμεί, όπως η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κάρντιφ προχωρήσει πέρα από τη δήλωση του Λουξεμβούργου".

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, ύστερα από τη συνάντηση των Πρωθυπουργών της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και της Ελλάδος, Κώστα Σημίτη, την οποία χαρακτήρισε "θετική και εποικοδομητική".

    Πρόσθεσε ότι, από την πλευρά του, ο Βρετανός Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να επαναρχίσει καρποφόρες συνομιλίες με την Τουρκία και βρίσκει ευρεία υποστήριξη στη θέση αυτή".

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΚΝ/ΜΧ)

    [05] Διεθνες Συνέδριο Ενωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

    Λευκωσία,Κύπρος,13/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με τη συμμετοχή πέραν ων 200 δημοσιογράφων πραγματοποιείται στη Βαρσοβία της Πολωνίας, το 36ο Διεθνες Συνέδριο της Ενωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων από τις 12 μέχρι τις 14 Ιουνίου, με θέμα "Μετά τη Συνθήκη του Αμστερνταμ - μια Ευρώπη κοινών αρχών".

    Στο Συνέδριο θα πάρουν μέρος δημοσιογράφοι από 25 ευρωπαϊκες χώρες και το Κυπριακό Τμήμα της Ενωσης θα συμμετάσχει στη σύνοδο με τριμελή αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους Σούλα Χατζηκυριάκου, Ανδρέα Χαραλάμπους και Ανδρούλα Γεωργιάδου.

    Τα θέματα που θα συζητηθούν κατά την τριήμερη συνεδρία αφορούν την Ευρώπη και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό των υποψηφίων για ένταξη χωρών στην ΕΕ, όπως "η οικονομία της κεντρο - ανατολικής Ευρώπης και η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση".

    Στη συνεδρία έχουν προσκληθεί και θα συμμετάσχουν, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα, ο Πρόεδρος της Πολωνίας Αλεξάντερ Κασνιέφσκι και άλλοι επίσημοι.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [06] Πρόεδροι Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων - Κυπριανού

    Λευκωσία,Κύπρος,13/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ολοκληρώθηκαν σήμερα στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, οι εργασίες της Διάσκεψης των Προέδρων των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων, στην οποίαν η Κύπρος εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού.

    Το κύριο θέμα της Διάσκεψης ήταν "Οι προκλήσεις των Εθνικών Κοινοβουλίων σε μια διευρυνόμενη δημοκρατική Ευρώπη", ενώ το βασικό της μύνημα ήταν ο ρόλος των Κοινοβουλίων στην καθολική προσπάθεια διεύρυνσης της Ευρώπης στη βάση των αρχών του κράτους δικαίου, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς επίσης της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.

    Υπογραμμίστηκε εξάλλου, η ανάγκη αυστηρής προσήλωσης προς τις δημοκρατικές αρχές και τις αρχές του δημοκρατικού διαλόγου.

    Στην ομιλία του κατά τη χθεσινή μέρα της Διάσκεψης, ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε μεταξύ άλλων την επιτακτική ανάγκη εφαρμογής και στην πράξη των δημοκρατικών αρχών και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλες τις χώρες.

    Τόνισε επίσης, ότι οι χώρες - μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν ιδιαίτερη υποχρέωση να προωθούν τα ευρωπαϊκά ιδεώδη και τις ευρωπαϊκες αρχές.

    Αναφέρθηκε επίσης στη καταπάτηση για 24 χρόνια των ανθρωπίνων διακιωμάτων του κυπριακού λαού από την Τουρκία και διερωτήθηκε για πόσο ακόμα χρόνο η διεθνής κοινότητα και ιδιαίτερα η Ευρώπη θα επιδεικνύει ανοχή στις τουρκικές παραβιάσεις και στην κατ' εξακολούθηση καταπάτηση των βασικών αρχών του διεθνούς δικαίου.

    Τέλος, είπε ότι είναι επιτέλους καιρός η Ευρώπη να ασκήσει οουσιαστικές πιέσεις προς την Τουρκία με σκοπό την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση του νησιού.

    Αναφέρεται ότι κατά τη σημερινή τελευταία μέρα των εργασιών της Διάσκεψης, ο Πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Χικμέτ Τσετίν προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν σε βάρος της Τουρκίας από την ομιλία του κ. Κυπριανού κατηγορώντας τους Ε/Κ ότι είναι αυτοί που παραβίασαν το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι η επέμβαση της Τουρκίας είχε σκοπό να προστατέψει τους Τ/Κ.

    Απαντώντας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η Ε/κ πλευρά είναι έτοιμη, αν η Τ/κ πλευρά το επιθυμεί, αν επαναφέρει σε πλήρη εφαρμογή το Σύνταγμα του 1960 και να δεχθεί εγγυήσεις για την ασφάλεια όλων των κατοίκων του νησιού κάτω από την αιγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, νοουμένου ότι θ'αποχωρήσουν από την Κύπρο, όλα τα ξένα στρατεύματα.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής έδωσε έμφαση στην ανάγκη αποχώρησης όλων των εποίκων, των οποίων η παραμονή στο νησί προκαλεί τη φυγή των Τ/Κ συμπατριωτών μας από την Κύπρο.

    Ο κ. Κυπριανού απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση προς όλους τους συνέδρους να επισκεφθούν την Κύπρο για να σχηματίσουν ιδίαν αντίληψη για την επικρατούσα κατάσταση στο νησί.

    Υπογράμμισε τέλος, ότι είναι καιρός να καταλάβει η Τουρκία ότι αντί να επιδιώκει το διαχωρισμό του νησιού θα πρέπει να εργαστεί για την επανένωσή του και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να λειτουργήσει μέσα σε συνθήκες ελευθερίας και δημοκρατίας που αποτελούν τους κύριους άξονες λειτουργίας των ευρωπαϊκών χωρών.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 13 June 1998 - 12:02:10 UTC