Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-06-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - ΕΕ
  • [02] Πρόεδρος Βουλής - "Γαλάζια σημαία"
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] Δημοτικό Συμβούλιο Μόρφου - "επαρχίες" ψευδοκράτους
  • [05] Υπουργός Εξωτερικών - S300
  • [06] ΥΠΕΞ - Σύσκεψη - Επίσκεψη Στεφανόπουλου
  • [07] Κυπριανού - δηλώσεις - Πάφος
  • [08] ΔΝΤ - Κυπριακή οικονομία
  • [09] Υπουργός Αμυνας - Βρυξέλλες - ΔΕΕ
  • [10] Εκπρόσωπος ρωσικού ΥΠΕΞ - S300
  • [11] Κληρίδης - αντιπροσωπεία Εβραίων ηγετών

  • [01] Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,10/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει θερμό επεισόδιο στην Κύπρο, και σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ενήμερη για τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου.

    Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι στηρίζει την εκτίμησή του σε δύο σημεία. Οπως εξήγησε, η Τουρκία θέλει να παρουσιάζεται έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως χώρα που επιθυμεί την ειρήνη και δεύτερον οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να επιτρέψουν να υπάρξει ελληνοτουρκική σύγκρουση.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακη Τσοχατζόπουλου, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι "η ελληνική κυβέρνηση είναι πλήρως ενήμερη των αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου".

    Εξάλλου, πρόσθεσε, υπήρξε και μια διαβούλευση με την ελληνική κυβέρνηση, ενώ "οι θέσεις παραμένουν αμετάβλητες. Το Δόγμα του ΕΑΧ παραμένει ως έχει".

    Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε "σωστή και ομόφωνη" την απόφαση να τερματιστεί κάθε συζήτηση γύρω από το θέμα των πυραύλων. Διότι, όπως είπε, "η συνεχιζόμενη συζήτηση γίνεται θέμα εκμετάλλευσης από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες, οι οποίοι θέλουν να κάνουν ζημιά στην Κύπρο".

    "Δεν αλλάζει καθόλου η θέση του Εθνικού Συμβουλίου. Οι προϋποθέσεις για τη μη έλευση των πυραύλων εξακολουθούν να ισχύουν. Είναι οι ίδιες και αμετάβλητες", δήλωσε ο κ. Κυπριανού.

    Απαντώντας σε σχόλιο ότι με την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου η Κύπρος δίνει μηνύματα ότι συσπειρωμένη και ενωμένη θα αντιμετωπίσει τους κινδύνους, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως "το μήνυμα είναι ότι με μεγάλη υπευθυνότητα ολόκληρη η πολιτική ηγεσία αντιμετωπίζει τις κρίσιμες καταστάσεις".

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι θα πρέπει να αναμένεται η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κάρντιφ και ενδεχομένως η συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας που θα γίνει για το θέμα της ανανέωσης της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο.

    "Οσο λιγότερα πούμε σ'αυτό το στάδιο τόσο το καλύτερο", δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Κληθείς να σχολιάσει την πρόθεση της Κυβέρνησης για μετοχοποιήσεις κρατικών εταιρειών, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι στο ΔΗΚΟ το θέμα αυτό βρίσκεται υπό μελέτη και θα συζητηθεί την τελευταία ημέρα του Συνεδρίου του Κόμματος, όταν θα υπάρξουν συγκεκριμένες εισηγήσεις.

    Πρώτο θέμα του Συνεδρίου, πρόσθεσε, είναι ο εκσυγχρονισμός της ιδεολογίας και της φιλοσοφίας του κόμματος.

    "Δεν σημαίνει μεταβολή. Μιλούμε για εκσυγχρονισμό. Μετά από αυτό θα μπορέσουν τα όργανα του κόμματος να ασχοληθούν μ'αυτό το πάρα πολύ σοβαρό θέμα. Δεν είναι απλή υπόθεση", δήλωσε.

    Πρόσθεσε ότι είναι γνωστό τί συμβαίνει σε άλλες χώρες που έχουν ενταχθεί στην Ευρώπη, ή που πρόκειται να ενταχθούν, αλλά υπάρχουν, και ιδιάζουσες καταστάσεις στην Κύπρο που πρέπει να προσεχθούν.

    Πρέπει, σημείωσε, να υπάρξει ένας "σωστός διάλογος, ήρεμος και σε βάθος" γύρω από τί είναι σωστό με τα δεδομένα της Κύπρου και με την προοπτική για ένταξη στην ΕΕ.

    "Εξάλλου, πρέπει να παραδεχθούμε πως ό,τι αποφασιστεί σε οποιονδήποτε τομέα επηρεάζει θετικά ή αρνητικά την εθνική μας υπόθεση", δήλωσε.

    Ερωτηθείς τέλος κατά πόσο είναι πρόθυμος ως Πρόεδρος της Βουλής να αναλάβει συναινετικό ρόλο σε θέματα εναρμόνισης της κυπριακής οικονομίας με την ΕΕ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτά τα θέματα θα διευθετηθούν στην πορεία.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [02] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - "Γαλάζια σημαία"

    Λευκωσία,Κύπρος,10/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εικοσιπέντε παραλίες της Κύπρου βραβεύτηκαν με τη "Γαλάζια σημαία της Ευρώπης", στη διάρκεια σημερινής τελετής, στην Πάφο.

    Σε χαιρετισμό του κατά την τελετή, ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, επεσήμανε ότι "ανεμίζοντας, η γαλάζια σημαία θα αποδεικνύει πως η Κύπρος δικαιούται να είναι περήφανη γιατί βρίσκεται στην πρωτοπορία και σ' αυτό το θέμα". Αφού ανέφερε ότι στις μέρες μας η προστασία της φύσης από τη ρύπανση και τις μολύνσεις αποτελεί ανάγκη πρωταρχικής σημασίας, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι πρέπει να αντιληφθεί η Τουρκία πως δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο τους λαούς όλων αυτών των χωρών της περιοχής, επικαλούμενη λύσεις του ενεργειακού ή οποιουδήποτε άλλου προβλήματος.

    Χαρακτήρισε ιδιαίτερα ανησυχητική" την πρόθεση της Τουρκίας να εγκαταστήσει δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες στην υψηλού κινδύνου σεισμογενή περιοχή του Ακιουγιου, που βρίσκεται πολύ κοντά στην Κύπρο και τις άλλες χώρες της περιοχής.

    "Δεν μπορεί να λύει κανείς ένα πρόβλημα δημιουργώντας ένα μεγαλύτερο", τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε πως ορθά κινητοποιούνται οι διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις και θα πρέπει ανάλογα να πράξουν και οι κυβερνήσεις των επηρεαζομένων χωρών.

    Ο ίδιος, όπως είπε, έχει ήδη θέσει το θέμα αυτό ενώπιον της Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών της Μεσογείου, σε συνεργασία με το Κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πριν λίγες μέρες στο Παλέρμο. Πρόσθεσε ότι προτίθεται, εκ μέρους της Βουλής, να δώσει συνέχεια στο θέμα.

    Εξάλλου, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι πάντοτε έτοιμη, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων της, να συμβάλει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, για την προώθηση και επίτευξη του στόχου, που είναι η προστασία της θάλασσας από τη μόλυνση και τη ρύπανση και γενικά η προστασία του περιβάλλοντος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,10/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     85.42  ( 0.47)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £  946,718
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £  323,691   98.66 ( 0.08)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   10,509   61.47 (-0.42)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £  152,187   63.93 ( 1.57)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   37,383   77.80 ( 0.65)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   27,751   69.32 ( 0.89)
            Εμπορικές Εταιρείες        £  117,573   47.43 ( 1.72)
            Αλλες Εταιρείες            £   90,135   73.33 ( 2.17)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [04] (Κ) Δημοτικό Συμβούλιο Μόρφου - "επαρχίες" ψευδοκράτους

    Λευκωσία,Κύπρος,10/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την έντονη διαμαρτυρία τους για τη νέα προκλητική ενέργεια της ψευδοβουλής να προβεί στην ψήφιση "νόμου" για μετατροπή των κατεχομένων περιοχών Μόρφου και Τρικώμου σε ξεχωριστές "επαρχίες" του ψευδοκράτους, εκφράζουν η Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο της κατεχόμενης Μόρφου.

    Με σημερινή ανακοίνωσή του, το Δημοτικό Συμβούλιο της κατεχόμενης κωμόπολης καταγγέλλει ότι "η ομόφωνη ψήφισή της από όλους τους Τουρκοκύπριους ψευδοβουλευτές αποτελεί τρανή απόδειξη της πρόθεσής τους να εδραιώσουν και να νομιμοποιήσουν, με συγκεκριμένη στρατηγική και μεθόδευση, τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης ημικατοχής του νησιού μας".

    Αφού καταγγέλλει, πρώτιστα, τη νέα αυτή πρόκληση στην κυπριακή κυβέρνηση, τα κόμματα, στον προσφυγικό κόσμο και σε ολόκληρο τον κυπριακό Ελληνισμό, το Δημοτικό Συμβούλιο Μόρφου "καλεί όλους σε ενότητα, ομοψυχία και αγωνιστική εγρήγορση".

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι "μπροστά στην κλιμακούμενη τουρκική αδιαλλαξία, τον ετσιθελισμό και την προσπάθεια σταδιακής μετατροπής της 'ντε φάκτο' κατάστασης σε 'ντε γιούρε', το Δημοτικό Συμβούλιο της Μόρφου εκφράζει την απογοήτευσή του για τη διπρόσωπη και ποντιοπιλατική στάση των ισχυρών της Γης, αλλά και τον εφησυχασμό και την ανοχή που για 25 χρόνια επιδεικνύουμε ως λαός".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΠ)

    [05] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,10/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η πολιτική ηγεσία του τόπου είναι ομόφωνη αναφορικά με τους χειρισμούς του Κυπριακού, καθώς και για το θέμα των ρωσικών πυραύλων S300, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

    Ο κ. Κασουλίδης διαβεβαίωσε ότι "ομόφωνη και με σύμπνοια η πολιτική ηγεσία έχει συμφωνήσει στο χειρισμό του εθνικού θέματος και για τα διάφορα θέματα που αφορούν την άμυνα της Κύπρου και συγκεκριμένα για το σύστημα των S300".

    Είπε, επίσης, ότι "το πότε θα παραληφθούν είναι θέμα το οποίο θεωρούμε ότι δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο δημόσιας συζήτησης".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι "η Κύπρος δεν έχει καμία επιθετική διάθεση εναντίον κανενός, έχει όμως το αναφαίρετο δικαίωμα να υπερασπίσει τον εαυτό της σε περίπτωση επίθεσης κι έχει το κυριαρχικό δικαίωμα να αποφασίσει πώς θα οργανώσει την άμυνά της".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [06] (Κ) ΥΠΕΞ - Σύσκεψη - Επίσκεψη Στεφανόπουλου

    Λευκωσία,Κύπρος,10/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Παλλαϊκή υποδοχή, "τη λαμπρότερη που θα μπορούσε να υπάρξει υπό τις περιστάσεις", προετοιμάζει η Κυπριακή Δημοκρατία για τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, η επίσκεψη του οποίου αποτελεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο αρχηγού ελληνικού κράτους, από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο κ. Στεφανόπουλος φθάνει στην Κύπρο στις 25 Ιουνίου και αναχωρεί στις 28 Ιουνίου. Η κυβέρνηση μεριμνά για τη διοργάνωση παλλαϊκής υποδοχής στην είσοδο της Λευκωσίας, όπου ο Δήμαρχος της πρωτεύουσας, Λέλλος Δημητριάδης, θα του απονείμει το χρυσό κλειδί της πόλης.

    Οπως είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, "πραγματοποιήθηκε σήμερα ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών για την προετοιμασία της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, στην Κύπρο".

    Μιλώντας μετά τη σύσκεψη, ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι "είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη αρχηγού ελληνικού κράτους στην Κύπρο, από γενέσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας", προσθέτοντας ότι "θα πρέπει να αποδοθούν στο πρόσωπο του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας οι δέουσες τιμές και η απαραίτητη παλλαϊκή υποδοχή, διότι στο πρόσωπό του υποδεχόμαστε την Ελλάδα, τον κύριο συμπαραστάτη του αγώνα μας, το κύριο στήριγμα για την εθνική επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού".

    Τόνισε, εξάλλου, "την ανάγκη της μαζικής συμμετοχής του κυπριακού λαού στην υποδοχή του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας".

    Στη συνέχεια, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στη σύσκεψη, στην οποία έλαβαν μέρος εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Εθνικής Φρουράς, Δήμων, οικείων Επαρχιακών Διοικήσεων, και άλλων φορέων.

    Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Στεφανόπουλου, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι κατά τη σύσκεψη μελετήθηκαν οι λεπτομέρειες του προγράμματος.

    Σε ερώτηση εάν η επίσκεψη του κ. Στεφανόπουλου περικλείει και κάποιο πολιτικό μήνυμα, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι το μήνυμα είναι "η εκδήλωση, από τη μια, της αμέριστης συμπαράστασης της Ελλάδας προς τον αγώνα της Κύπρου και, από την άλλη, θα πρέπει να εκφραστεί διά του κυπριακού λαού και η ευγνωμοσύνη της Κύπρου προς τη συμπαράσταση της Ελλάδας και αυτό γίνεται στο πρόσωπο του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας".

    Πρόγραμμα επίσκεψης

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Στεφανόπουλου στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα συνοδεύεται από τον Υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο, τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας Αλέξανδρο Μπαλτά και τον Υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη και άλλους επίσημους.

    Ο κ. Στεφανόπουλος φθάνει στην Κύπρο στις 11.00 το πρωί της Πέμπτης, 25ης Ιουνίου, στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου θα πραγματοποιηθεί επίσημη τελετή υποδοχής, με ρίψη 21 κανονιοβολισμών. Θα ακολουθήσει προσφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, και αντιφώνηση του κ. Στεφανόπουλου.

    Στις 11.30 θα αναχωρήσει αυτοκινητοπομπή για τη Λευκωσία και στις 12.00 το μεσημέρι θα γίνει υποδοχή στην είδοδο της πρωτεύουσας, όπου ο Δήμαρχος της πόλης θα επιδώσει στον κ. Στεφανόπουλο το χρυσό κλειδί της πόλης.

    Στη συνέχεια, ο κ. Στεφανόπουλος και η ακολουθία του θα μεταβούν πεζοί στο ξενοδοχείο Χίλτον και στις 13.15 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα γίνει κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων και ακολούθως διευρυμένες συνομιλίες.

    Στις 2.00 το απόγευμα θα γίνει παρασημοφόρηση του κ. Στεφανόπουλου και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας. Στις 6.00 και 6.35, ο κ. Στεφανόπουλος θα επισκεφθεί τα Φυλακισμένα Μνήματα και τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, αντίστοιχα, όπου θα αποδοθούν τιμές και θα κατατεθούν στεφάνια.

    Στις 7.00 το βράδυ θα μεταβεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, όπου θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο και στις 9.00 θα παρατεθεί δείπνο προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο και την κα. Κληρίδη. Στο δείπνο θα γίνει προσφώνηση από τον Πρόεδρο Κληρίδη και θα ακολουθήσει αντιφώνηση του κ. Στεφανόπουλου.

    Την Παρασκευή, 26 Ιουνίου, ο κ. Στεφανόπουλος θα μεταβεί στις 8.35 το πρωί στο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου θα τον υποδεχθεί ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Λεόντιος Ιεροδιακόνου, και ο Διεθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Σοφοκλής Χατζησάββας.

    Στις 11.00, ο κ. Στεφανόπουλος θα μεταβεί στην Ιερά Μονή Κύκκου, όπου θα τον υποδεχθεί ο Ηγούμενος της Μονής Νικηφόρος, και στη συνέχεια θα μεταβούν στην εκκλησία και το Συνοδικό της Μονής.

    Στις 11.30, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα καταθέσει στεφάνι στον τάφο του Εθνάρχη Μακαρίου στο Θρονί, στις 12.00 το μεσημέρι θα επισκεφθεί το Μουσείο της Μονής και στις 12.30 θα του παρατεθεί γεύμα από τον Ηγούμενο Νικηφόρο.

    Το απόγευμα, από τις 5.00 μέχρι τις 6.30, ο κ. Στεφανόπουλος θα συναντηθεί με τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων και στις 6.45 θα μεταβεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου θα τον υποδεχθεί ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

    Στις 7.00 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρία της Βουλής, κατά την οποία θα μιλήσει και ο κ. Στεφανόπουλος.

    Στις 7.15 θα συναντηθεί στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής με τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες και στις 7.45 θα μεταβεί στην οικία του Πρέσβη της Ελλάδας, Κυριάκου Ροδουσάκη, όπου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ενωσης Δήμων Κύπρου.

    Στις 8.00 το βράδυ, θα παρατεθεί ανταποδοτική δεξίωση του κ. Ροδουσάκη, εξ ονόματος του κ. Στεφανόπουλου, προς τιμήν του Προέδρου και της κας Κληρίδη.

    Το Σάββατο, 27 Ιουνίου, στις 8.50 το πρωί, ο κ. Στεφανόπουλος θα μεταβεί στο στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), στη Μαλούντα, όπου θα τον υποδεχθεί ο Διοικητής της Δύναμης, Συνταγματάρχης Αριστείδης Ζουμάνης. Θα ακολουθήσει απόδοση τιμών, προσφώνηση από τον Συνταγματάρχη Ζουμάνη και κατάθεση στεφάνου.

    Στις 10.10 π.μ., ο κ. Στεφανόπουλος θα μεταβεί στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), όπου θα τον υποδεθχεί ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου και ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ, Αντιστράτηγος Δημήτρης Δήμου. Θα ακολουθήσει απόδοση τιμών κι ενημέρωση.

    Εξάλλου, στις 11.30 π.μ., ο Ελληνας Πρόεδρος θα φθάσει με ελικόπτερο στην Πάφο, όπου θα τον υποδεχθεί στην πλατεία 28ης Οκτωβρίου ο Δήμαρχος Πάφου, Φειδίας Σαρίκας. Στις 12.00 το μεσημέρι θα επισκεφθεί τα αρχαία ψηφιδωτά στην Κάτω Πάφο.

    Στις 5.45 το απόγευμα, θα αναχωρήσει για τη Λεμεσό και θα πραγματοποιηθεί σύντομη στάση στην Πέτρα του Ρωμιού κι επίσκεψη στο αρχαίο Κούριο.

    Στις 7.30 το βράδυ θα φθάσει στη Λεμεσό, όπου θα τον υποδεχθεί ο Δήμαρχος Λεμεσού Δημήτρης Κοντίδης. Στις 8.00 θα παρατεθεί ανεπίσημο δείπνο από τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Την Κυριακή, 28 Ιουνίου, στις 8.30 το πρωί, ο κ. Στεφανόπουλος θα επισκεφθεί την "Πράσινη Γραμμή", με τη συνοδεία του Δημάρχου Λευκωσίας.

    Στις 10.15 θα μεταβεί στο Παραλίμνι, όπου θα τον υποδεχθεί ο Δήμαρχος Παραλιμνίου, Νίκος Βλίττης, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου. Στις 10.40 θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στη Δερύνεια, στο παρατηρητήριο προς την κατεχόμενη Αμμόχωστο, και θα γίνει συνάντηση και με το Δήμαρχο Αμμοχώστου Ανδρέα Πούγιουρο και τη Δήμαρχο Δερύνειας Φλώρα Ιωάννου.

    Στις 11.45, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα μεταβεί στη Λάρνακα, όπου θα τον υποδεχθεί ο Δήμαρχος της πόλης Γιώργος Λυκούργος και στις 12.00 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο Μουσείο Πιερίδη και ξενάγηση από τον κ. Δημήτριο Πιερίδη.

    Στη 1.00 μετά το μεσημέρι, θα παρατεθεί στον κ. Στεφανόπουλο γεύμα από τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, και στις 2.40 το απόγευμα ο Ελληνας Πρόεδρος θα μεταβεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

    Εκεί θα γίνουν δηλώσεις από τους Προέδρους Κύπρου και Ελλάδας και θα ακολουθήσει σύντομη τελετή. Στις 3.00, ο κ. Στεφανόπουλος θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [07] Κυπριανού - δηλώσεις - Πάφος

    Πάφος,Κύπρος,10/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Εποικοδομητική" χαρακτήρισε τη χθεσινή συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, τονίζοντας ότι το κλίμα ήταν "πολύ θετικό".

    Σε δηλώσεις του στην Πάφο, όπου απηύθυνε χαιρετισμό στην τελετή βράβευσης κυπριακών παραλιών με τη "Γαλάζια Σημαία της Ευρώπης", ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι στο Εθνικό Συμβούλιο "η αντιμετώπιση ήταν τέτοια, που διακρίνω υπευθυνότητα ανάλογη με τις κρίσιμες στιγμές που περνά ο τόπος".

    Επανέλαβε ότι "οι προϋποθέσεις για τη μη έλευση των S300 ισχύουν οι ίδιες" και υπογραμμισε ότι η χθεσινή δήλωση του Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Ακη Τσοχατζόπουλου, έχει ιδαίτερη σημασία, διότι τονίζεται ξανά ότι το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου ισχύει.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τον τελευταίο καιρό επικροτεί τους χειρισμούς της κυβέρνησης, ο κ. Κυπριανού είπε πως όταν διαφωνεί το λέει, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε διαφωνία για το θέμα των S300.

    Σε ερώτηση εάν τελειώνουν τα βάσανα του ΔΗΚΟ, ο κ. Κυπριανού είπε χαρακτηριστικά ότι "δεν είναι θέμα βασάνων".

    Ωστόσο, σημείωσε ότι είναι ειδική περιπέτεια (το Εκτακτο Συνέδριο του ΔΗΚΟ) και ότι υπήρξαν προβλήματα, αλλά, όπως είπε, δόθηκαν οι ευκαιρίες σε όλους να εκφράσουν τις απόψεις τους.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή τη φορά το Εκτακτο Συνέδριο του κόμματός του, το οποίο θα συνεχισθεί την ερχόμενη Κυριακή, θα ολοκληρωθεί μέχρι το βράδυ.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΑΑ/ΑΠ)

    [08] ΔΝΤ - Κυπριακή οικονομία

    Λευκωσία,Κύπρος,10/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας προβλέπει για το 1998 το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την κυπριακή οικονομία, σύμφωνα με την προκαταρκτική του έκθεση.

    Στην έκθεση, για την οποία ενημερώθηκε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, που συνήλθε υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, προβλέπεται ο ρυθμός ανάπτυξης να ανέλθει στο 4%, ενώ η ανεργία θα μειωθεί σε επίπεδα γύρω στο 3% και ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 3%

    Το κλιμάκιο του ΔΝΤ σημειώνει ότι η οικονομική επιτυχία της Κύπρου και η μακρο-οικονομική της σταθερότητα επιτεύχθηκαν χάρη στις συνετές πολιτικές που ακολουθήθηκαν, οι οποίες ήταν προσανατολισμένες προς το μέλλον και στόχευαν στο συνδυασμό της ανάπτυξης, με την ύπαρξη ενός σταθερού μακρο- οικονομικού περιβάλλοντος.

    Αναφέρεται επίσης ότι η πολιτική αυτή συνοδεύτηκε από συγκροτημένο δημόσιο χρέος και σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία, ενώ σημειώνεται ότι αυτές οι προσπάθειες υποστηρίχθηκαν από την πρόσφατη επιτάχυνση της ελευθεροποίησης του εμπορίου και της εισαγωγής νέων εργαλειών νομισματικής πολιτικής.

    Το κλιμάκιο του ΔΝΤ σημειώνει επίσης ότι τα πλήγματα στον τουρισμό και τη γεωργία επηρέασαν αρνητικά τη μακρο-οικονομική κατάσταση τα τελευταία χρόνια.

    Αναφέρεται ότι η δημοσιονομική και η νομισματική πολιτική ενίσχυσαν την εγχώρια ζήτηση για αντιστάθμιση των πληγμάτων, αλλά αυτό συνέτεινε στη διεύρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

    Ωστόσο, επισημαίνεται, η αναστροφή των αρνητικών αυτών επιδράσεων θα βοηθήσει τις οικονομικές συνθήκες στο μέλλον, αλλά και την επαναφορά της εσωτερικής και εξωτερικής ισορροπίας.

    Το κλιμάκιο του ΔΝΤ εισηγείται ότι πρέπει να αναληφθεί δράση σε τρία επίπεδα οικονομικής πολιτικής.

    Πρώτον, την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών και τη διατήρηση της σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας. Δεύτερον, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με τη συγκράτηση του εργατικού κόστους και τρίτον, τη διασφάλιση ενός ισχυρού ρυθμιστικού πλαισίου για τον τραπεζικό τομέα και την εποπτεία όλων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

    Υποδεικνύεται ότι παρά τη μείωση ή την κατάργηση των δασμών, η κυβέρνηση δεν επιχείρησε, ως όφειλε, να αναπληρώσει τα έσοδα με αυξήσεις στην έμμεση φορολογία.

    Παροτρύνεται η κυβέρνηση να δώσει την αναγκαία στήριξη για κατάργηση της σύνδεσης των μισθών με τον πληθωρισμό.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΠ)

    [09] Υπουργός Αμυνας - Βρυξέλλες - ΔΕΕ

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,10/06/1998 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Η ενταξιακή πορεία της Κύπρου και το Κυπριακό ήταν τα δύο θέματα που κυριάρχησαν στις συναντήσεις που άρχισε χθες και ολοκληρώνει αύριο στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου.

    Σήμερα το μεσημέρι, ο κ. Ομήρου συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ), Χοσέ Κουτιλέιρο, στην οποία παρευρέθηκε και ο Ελληνας πρέσβης στον αμυντικό αυτό οργανισμό της Ευρωπαϊθκής Ενωσης, Νικόλαος Κουνινιώτης.

    Η εξέλιξη των σχέσεων της Κύπρου με τη ΔΕΕ και ειδικότερα ο στόχος της περαιτέρω αναβάθμισής τους ήταν το βασικό θέμα της συνάντησης, ενώ ο κ. Ομήρου ενημέρωσε τον Πορτογάλο ΓΓ της Ενωσης για το σημερινό αδιέξοδο στο Κυπριακό, το οποίο, όπως είπε, είναι αποτέλεσμα της αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς.

    Η επίσκεψη του κ. Ομήρου στη βελγική πρωτεύουσα έγινε προκειμένου να συμμετάσχει των εργασιών του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ), όπου μεταξύ των θεμάτων που εξετάσθηκαν ήταν και η διαδικασία της διεύρυνσης της Κοινότητας. Στις εργασίες αυτές έλαβε μέρος και ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Αύριο, ο Κύπριος Υπουργός Αμυνας θα συμμετάσχει της Μόνιμης Επιτροπής διεύρυνσης του ΕΣΚ, όπου θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τους Ευρωβουλευτές για τις κυπριακές θέσεις σε σχέση με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Χθες, ο κ. Ομήρου συναντήθηκε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον Ελληνα Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χρήστο Παπουτσή, ο οποίος θα επισκεφθεί την Κύπρο στις 25-26 Ιουνίου.

    Το Κυπριακό και η ενταξιακή πορεία ήταν τα δύο βασικά θέματα της συνάντησης αυτής, όπου έγινε μια διεξοδική αλληλοενημέρωση.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΑΠ)

    [10] Εκπρόσωπος ρωσικού ΥΠΕΞ - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,10/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το συμβόλαιο για τους S300 είναι άμεμπτο από πολιτικής, νομικής και ηθικής πλευράς και έχει αυστηρά εμπορικό χαρακτήρα, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Β. Αντρέγιεφ.

    Κατά την τακτική συνάντησή του με τους δημοσιογράφους στο Κέντρο Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, ο κ. Αντρέγιεφ τόνισε ότι η Ρωσία είναι φερέγγυος εμπορικός εταίρος και θα εκτελέσει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το υπογραφέν με την Κύπρο συμβόλαιο.

    "Η Ρωσία δεν αποτελεί εξαίρεση σε μια σειρά κρατών που αναπτύσσουν την στρατιωτικο - τεχνολογική συνεργασία με την κυρίαρχη Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία είναι μέλος του ΟΗΕ", σημείωσε ο κ. Αντρέγιεφ.

    Ωστόσο, είπε πως "είναι ολοφάνερο ότι σε περίπτωση αποστρατικοποίησης της Κύπρου θα εξέλιπε η αναγκαιότητα υλοποίησης της συμφωνίας για παράδοση των αμυντικών αυτών συστημάτων".

    Επισημαίνοντας ότι τον τελευταίο καιρό ορισμένα ξένα Μέσα μαζικής ενημέρωσης εξαπέλυσαν ευρύτατη εκστρατεία σε σχέση με την στρατιωτικο - τεχνολογική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Αντρέγιεφ είπε ότι "προσπαθούν να πείσουν την Ρωσία να ακυρώσει το συμβόλαιο".

    Ο Ρώσος αξιωματούχος τόνισε ότι "τα πυραυλικά συστήματα S300 αποτελούν καθαρά αμυντικό όπλο, γεγονός που δεν αμφισβητούν ούτε τα μεγαλύτερα αναλυτικά κέντρα της Δύσης".

    "Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο λόγος της ύπαρξης αδιεξόδου στην αναζήτηση λύσης του κυπριακού πορβλήματος δεν είναι το συμβόλαιο για τους S300, αλλά η διατήρηση στο νησί του εδώ και δεκαετίες απαράδεκτου στάτους κβο", είπε ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

    Καταλήγοντας είπε ότι "ο ρεαλιστικός δρόμος για τη διευθέτηση περνά μέσα από την ανανέωση του διακοινοτικού διαλόγου, υπό την αιγίδα και στο πλαίσιο του ΟΗΕ, με την ενεργό σύμπραξη όλων των ενδιαφερομένων πλευρών".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΠ)

    [11] (Κ) Κληρίδης - αντιπροσωπεία Εβραίων ηγετών

    Λευκωσία,Κύπρος,10/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Οι δεσμοί μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου θα εμβαθυνθούν και ενισχυθούν περαιτέρω, για αμοιβαίο όφελος των δύο λαών", δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Σε χαιρετισμό του σε επίσημο δείπνο, σε ξενοδοχείο της Λεμεσού, στο οποίο παρακάθησε αντιπροσωπεία Εβραίων ηγετών από όλο τον κόσμο, ο κ. Κληρίδης επεσήμανε ότι η παρουσία τους εδώ, "θα συμβάλει στη σύσφιξη των εξαίρετων σχέσεων που ήδη απολαμβάνουν οι δύο χώρες μας".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι "παρά την στρατιωτική συμμαχία μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, αφού λάβαμε υπόψη τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν σε μας από την κυβέρνηση του Ισραήλ για τη φύση της συμμαχίας, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ενίσχυση των σχέσεών μας με το Ισραήλ".

    Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι "η περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Κύπρου και Ισραήλ δεν θα αλλοιώσει κατ' ουδένα τρόπο τα φιλικά μας αισθήματα και τις στενές μας σχέσεις με τους Αραβες γείτονές μας, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια μας έχουν υποστηρίξει στον αγώνα μας για ελευθερία και δικαιοσύνη στην Κύπρο, και ούτε θα αποκλίνουμε από τις θέσεις που έχουμε υποστηρίξει στο παρελθόν".

    Οι αντιπροσωπεία των Εβραίων από όλο τον κόσμο βρίσκεται στην Κύπρο για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της προς τους Κύπριους που βοήθησαν Εβραίους πρόσφυγες, οι οποίοι κρατούνταν σε δύο βρετανικά στρατόπεδα στον "Καράολο" και στην "Ξυλοτύμπου", μετά τη λήξη του Β' Παγκόσμιου Πόλεμου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 18 June 1998 - 16:10:51 UTC