Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-06-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ατταλίδης - Λονδίνο - εορτασμός
  • [02] Καταστροφή εκκλησιών - Κατεχόμενα
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] Λυσσαρίδης - Αναχώρηση - Δηλώσεις
  • [05] Ρέππας - S-300
  • [06] Αναστασιάδης - Αναχώρηση - Δηλώσεις
  • [07] Δηλώσεις Σπύρου Κυπριανού - Εθνικό Συμβούλιο
  • [08] Δώρος Χριστοδουλίδης - Συμβούλιο της Ευρώπης

  • [01] Ατταλίδης - Λονδίνο - εορτασμός

    Λευκωσία,Κύπρος,09/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στο Λονδίνο Μιχάλης Ατταλίδης δήλωσε ότι ο ελληνισμός της Κύπρου οφείλει την επιβίωσή του ως ένα ζωντανό, ενιαίο κοινωνικό σύνολο στην Εκκλησία, διότι "σε δύσκολους καιρούς ήταν η Εκκλησία που τον κράτησε κάτω από τη σκεπή της και τροφοδότησε την ιστορική συνείδηση και φυσιογνωμία του".

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια των εορτασμών της μνήμης του Αποστόλου Βαρνάβα και της καθιερωμένης Ημέρας της Κύπρου, που έγιναν στην εκκλησία Αγίου Βαρνάβα στο Βόρειο Λονδίνο, ο κ. Ατταλίδης επεσήμανε ότι "είναι αυτήν την ενότητα, τη συνοχή και τη συνέχεια του πολιτισμού μας και της ιστορικής συνείδησης που ο σημερινός μας αγώνας για ελευθερία κι επιβίωση επιζητεί να περισώσει".

    Αναφέρθηκε, επίσης, στο Κυπριακό και τόνισε ότι "παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζονται σήμερα, η κυπριακή Κυβέρνηση και ο κυπριακός λαός δεν αποθαρρύνονται", προσθέτοντας ότι "υπάρχουν οι βάσεις για την προσδοκία ότι ο αγώνας μας τελικά θα δικαιωθεί".

    Ο κ. Ατταλίδης είπε, επίσης, ότι η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας, δίνει ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον, εκφράζοντας και την ελπίδα ότι "η πορεία αυτή θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, που θα είναι προς όφελος ολόκληρου του πληθυσμού της Κύπρου, ιδιαίτερα των Τ/Κ, οι οποίοι δεν αφήνονται ελεύθεροι από την ηγεσία τους να συμμετάσχουν στις αποφάσεις για το κοινό μας μέλλον".

    Στον εορτασμό παρευρέθησαν Βρετανοί βουλευτές, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Τάκης Χατζηδημητρίου, εκπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων και πλήθος κόσμου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [02] Καταστροφή εκκλησιών - Κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,09/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σε καταγγελία ότι γίνονται νέες καταστροφές της θρησκευτικής κληρονομιάς της Κύπρου από τον τουρκικό κατοχικό στρατό προέβη ο Μόνιμος Ανιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Σώτος Ζακχαίος, με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Με την επιστολή του, που κυκλοφόρησε στις 5 Ιουνίου ως έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Ζακχαίος καταγγέλλει βεβηλώσεις στις εκκλησίες της Παναγίας της Ευαγγελίστριας και του Αγίου Μάμα στο Γερόλακκο ως επίσης και της εκκλησίας του Προφήτη Ζαχαρία στο Πάνω Δίκωμο.

    "Η συστηματική παράνομη μετατροπή των εκκλησιών σε τεμένη", σημειώνει ο κ. Ζακχαίος, "παραβιάζει τη σύμβαση για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, του 1954 και τη Διακύρηξη για τις Αρχές της Διεθνούς Πολιτιστικής Συνεργασίας που υιοθετήθηκε από τη Γενική Διάσκεψη της UNESCΟ".

    Σημειώνει ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν ένα παράδειγμα της πλήρους έλλειψης σεβασμού από μέρους της Τουρκίας προς την πολιτιστική κληρονομιά άλλων λαών.

    Τόνισε εξάλλου ότι η Τουρκία, περιφρονώντας όλες τις σχετικές διεθνείς συμφωνίες, παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές του πολιτισμού και βεβηλώνει κάθε τι ιερό και όσιο για το λαό της Κύπρου.

    Αυτές οι καταστροφικές ενέργειες της Τουρκίας, καταλήγει, πραγματοποιούνται συστηματικά βάσει ενός προμελετημένου σχεδίου για την εξαφάνιση της θρησκευτικής, αρχαιολογικής και ιστορικής κληρονομιάς της νήσου.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΜ)

    [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,09/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     85.02  (-0.04)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £  951,858
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £  387,192   98.58 (-0.49)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   13,852   61.73 ( 0.11)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   63,993   62.94 ( 0.33)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   80,938   77.30 ( 0.97)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   14,811   68.71 ( 1.34)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   30,558   46.63 ( 0.65)
            Αλλες Εταιρείες            £   77,933   71.77 ( 0.97)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)

    [04] Λυσσαρίδης - Αναχώρηση - Δηλώσεις

    Λάρνακα,Κύπρος,09/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, αποκάλυψε ότι κατά τη σημερινή του συνεδρία το Εθνικό Συμβούλιο έλαβε ομόφωνα την απόφαση να μην γίνονται δηλώσεις αναφορικά με θέματα ασφάλειας.

    Σε δηλώσεις κατά την αναχώρησή του για την Αθήνα, ο κ. Λυσσαρίδης διαβεβαίωσε επίσης ότι ισχύουν οι προϋποθέσεις που τέθηκαν για μη εγκατάσταση του ρωσικού αντι-αεροπορικού συτήματος S300 στην Κύπρο.

    Ο κ. Λυσσαρίδης μεταβαίνει στην Αθήνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη όπου θα μιλήσουν σε συγκέντρωση για την άμυνα και τα εθνικά θέματα. Στη συγκέντρωση θα μιλήσουν, επίσης, ο Ελληνας Υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής.

    "Ισχύουν οι αποφάσεις και οι προϋποθέσεις τις οποίες το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας είχε θέσει και θέτει για τυχόν μη εγκατάσταση των S-300", δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Λυσσαρίδης, προσθέτοντας ότι "χωρίς την πλήρωση αυτών των προϋποθέσεων ισχύουν όλες οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί".

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε επίσης πως σήμερα λήφθηκε η απόφαση ότι "κανείς δεν πρέπει να προβαίνει σε δηλώσεις γι' αυτά τα θέματα", εκφράζοντας την πεποίθηση ότι "δεν εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον να συζητούνται δημόσια θέματα της εθνικής ασφάλειας".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λυσσαρίδης είπε πως η απόφαση αυτή ήταν "ομόφωνη".

    Κληθείς να σχολιάσει τη διορθωτική δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, αναφορικά με το θέμα των αγνοουμένων, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι "θα πρέπει να υποδειχθεί στους Αμερικανούς ότι εάν θέλουν να διαδραματίσουν ρόλο πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να αγνοούν, με τον τρόπο με τον οποίο αγνοούν κατάφωρα, το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ".

    Σημείωσε ότι τα ψηφίσματα έχουν και την υπογραφή των ΗΠΑ και είπε ότι "αυτή η παραποίηση της αλήθειας τους κάνει ακατάλληλους για να παρέμβουν έστω και βοηθητικά, όπως λεν, στην προσπάθεια του Γ.Γ. για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού".

    Παράλληλα, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι "κακώς" η πλευρά μας δέχθηκε το θέμα των αγνοουμένων να εμπλακεί στις δικοινοτικές και είπε ότι "τώρα πια είνα καιρός να υποδειχθεί ότι δεν είμεθα διατεθειμένοι να δεχόμεθα αυτού του είδους παραποίηση".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΑ/ΜΜ)

    [05] Ρέππας - S-300

    Αθήνα,Ελλάδα,09/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η ελληνική κυβέρνηση διέψευσε σήμερα πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι ρωσικοί πύραυλοι S-300 βρίσκονται ήδη στην Κύπρο.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας, Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς σχετικά με το περιεχόμενο δημοσιεύματος ρωσικής καθημερινής εφημερίδας, που αναμεταδόθηκε και από διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, δήλωσε "εγώ δεν το επαληθεύω, δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια".

    Το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Σεβότνια αναφέρει ότι οι πύραυλοι έχουν παραδοθεί μυστικά στην Κύπρο και περίπου 200 Ρώσοι ειδικοί βρίσκονται στο νησί για να βοηθήσουν στην εγκατάστασή τους.

    Η κατασκευάστρια εταιρεία Rosvooruzheniye διέψευσε το δημοσίευμα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΜΜ)

    [06] Αναστασιάδης - Αναχώρηση - Δηλώσεις

    Λάρνακα,Κύπρος,09/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου υπήρξε ομοφωνία στους παραπέρα χειρισμούς του εθνικού θέματος, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι δεν τίθεται θέμα υπαναχώρησης απ' όσα έχουν εξαγγελθεί.

    Σε δηλώσεις κατά την αναχώρησή του για την Αθήνα, όπου με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη θα μιλήσουν σε εκδήλωση για τα εθνικά θέματα, με επίκεντρο την άμυνα, ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε επίσης τους Αμερικανούς να είναι πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις τους όσον αφορά το Κυπριακό, και να επανορθώσουν "αυτά για τα οποία απολογούνται".

    Αναφερόμενος στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι "επίκεντρο ήταν οι παραπέρα χειρισμοί του εθνικού θέματος με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα".

    Εξέφρασε δε ικανοποίηση γιατί "υπήρξε μια ομοφωνία ως προς τους παραπέρα χειρισμούς", προσθέτοντας ότι υπήρξε επίσης ομοφωνία ως προς τους χειρισμούς "στο πρόβλημα για τους τρίτους που αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αμυνέται"

    "Δεν τίθεται θέμα υπαναχώρησης απ' όσα έχουν εξαγγελθεί", πρόσθεσε. Σχολιάζοντας την αναφορά του Αμερικανού Προέδρου στην ύπαρξη αγνοουμένων ως αποτέλεσμα δικοινοτικής βίας και τη διορθωτική δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την απόψη ότι οι Αμερικανοί "θα πρέπει επιτέλους να μάθουν να εκφράζονται ή τουλάχιστον να αποφεύγουν τη βαναυσότητα της ειρωνείας ότι τους διέφυγε ή θα πρέπει να επανορθώσουν ή ότι δεν αντιλαμβάνονται τί περίπου λένε".

    "Τα γεγονότα είναι καλά γνωστά, οι ίδιοι έχουν απολογηθεί για όσα έχουν γίνει," σημείωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, και κάλεσε τους Αμερικανούς "να αναλογιστούν και να αντιληφθούν τί έχουν πράξει και τί οφείλουν να πράξουν ώστε να επανορθώσουν αυτά για τα οποία απολογούνται"

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΑ/ΜΜ)

    [07] Δηλώσεις Σπύρου Κυπριανού - Εθνικό Συμβούλιο

    Λευκωσία,Κύπρος,09/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την ιδιαίτερη του ικανοποίηση για την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, ότι πρέπει να τεθεί τέρμα στη συζήτηση γύρω από το θέμα των πυραύλων S-300, εξέφρασε με σημερινές δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού.

    Σημείωσε εξάλλου ότι θα πρέπει ταυτόχρονα να σταλεί το μήνυμα, ότι οι ξένοι θα πρέπει να παύσουν να εκμεταλλεύονται και να προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το θέμα των πυραύλων S-300 για άμεσες ή έμμεσες απειλές ή εκβιασμούς.

    Σημείωσε ότι αυτή είναι η απόφαση και δήλωσε ότι δεν μπορεί να πεί τίποτε πέραν αυτού του σημείου, προσθέτοντας ότι "οι γνωστές θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου πάνω στο θέμα παραμένουν αμετάβλητες".

    Σχολιάζοντας τη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, Τζέϊμς Ρούμπιν, για την αναφορά του Προέδρου Κλίντον στην ύπαρξη αγνοουμένων ως αποτέλεσμα δικοινοτικής βίας, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι "αυτή δεν ήταν διορθωτική δήλωση αλλά νέα διαστρεβλωτική δήλωση".

    "Σίγουρα η όλη προσπάθεια είναι η αμερικανική κυβέρνηση να μην ανοίξει το στόμα της και να πεί ότι έγινε εισβολή", σημείωσε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ "θέλει να αποφύγει τη δήλωση ότι έγινε εισβολή ότι υπάρχει κατοχή και επιμένει στη θέση περί διακοινοτικής βίας και περί κρίσης το 1974".

    Ανέφερε ακόμα ότι όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι αυτό που υπάρχει σήμερα δεν είναι αποτέλεσμα διακοινοτικής βίας, αλλά εισβολής, κατοχής και εθνικού ξεκαθαρίσματος για 24 χρόνια.

    Σε ερώτηση εάν η κυπριακή Κυβέρνηση φέρει κάποια ευθύνη για κακή ενημέρωση των Αμερικανών, ο κ. Κυπριανού είπε "δεν νομίζω ότι η αμερικανική κυβέρνηση αγνοεί και ότι έχει ανάγκη διαφώτισης για να μάθει τι έγινε στην Κύπρο".

    Απαντώντας σχετική ερώτηση για τους τρόπους ενημέρωσης του κυπριακού λαού για θέματα άμυνας σε σχέση με αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι "ο κυπριακός λαός πρέπει να είναι ήσυχος, έχουν γνώση οι φύλακες" και πρόσθεσε "οι θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου παραμένουν αμετάβλητες."

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΜ)

    [08] Δώρος Χριστοδουλίδης - Συμβούλιο της Ευρώπης

    Λευκωσία,Κύπρος,09/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αναχωρεί αύριο Τετάρτη για τη Φλωρεντία ο βουλευτής Δώρος Χριστοδουλίδης για να συμετάσχει στη συνεδρία της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων, Υγείας και Οικογενειακών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), που θα πραγματοποιηθεί από κοινού με την UNICEF στις 12 Ιουνίου 1998.

    Στη συνεδρία θα συζητηθούν μεταξύ άλλων το θέμα των παιδιών και των εφήβων μεταναστών στην Ευρώπη, των παιδιών- μεταναστών από την Αλβανία και το θέμα άσκησης βίας εναντίον των γυναικών και των νεαρών κοριτσιών στην Ευρώπη.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 18 June 1998 - 16:12:14 UTC