Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-06-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ο Αγών" - τελευταία έκδοση
  • [02] Τ/κ Τύπος - ρωσική εφημερίδα - S300
  • [03] Τ/κ Τύπος - S300 - εκπαίδευση
  • [04] Ντεμιρέλ - συνέντευξη

  • [01] "Ο Αγών" - τελευταία έκδοση

    Λευκωσία,Κύπρος,08/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η εφημερίδα "Ο Αγών", ύστερα από 34 χρόνια, αποχαιρετά σήμερα το αναγνωστικό της κοινό.

    Σε πρωτοσέλιδο άρθρο του Αρχισυντάκτη Παναγιώτη Παπαδημήτρη, αναφέρεται ότι αναγνώστες της εφημερίδας επικοινωνούσαν μαζί του για να του εκφράσουν την αγανάκτησή τους για την αναστολή της έκδοσης της εφημερίδας.

    Ο κ. Παπαδημήτρης σημειώνει στο άρθρο του ότι η εφημερίδα "δεν αναστέλλει, δυστυχώς, μόνο την έκδοσή της, αλλά κλείει", προσθέτοντας ότι "ο ιδρυτής κι εκδότης της Νίκος Κόσης, ο Διευθυντής Σύνταξης Κωνσταντίνος Κόσης και όλο το προσωπικό του ΑΓΩΝΑ σας ευχαριστούν γιατί για 34 χρόνια είσαστε κάθε πρωί μαζί μας και σας αποχαιρετούν για πάντα".

    Στη σελίδα 2, δημοσιεύεται άρθρο του δημοσιογράφου Αντρέα Χατζήπαπα, ο οποίος σημειώνει ότι από την ίδρυση του Αγώνα, γινόταν "συνεχώς η προσπάθεια να διατηρηθεί η ανεξαρτησία της γραμμής της εφημερίδας σε μιαν περίοδο έντονων πολιτικών αντιπαραθέσεων".

    Προσθέτει, εξάλλου, ότι και τότε υπήρχαν "οικονομικές δυσχέρειες", αλλά ότι "η αγάπη και αφοσίωση του προσωπικού στην εφημερίδα αυτή ήταν πάντα συγκινητική, ίσως λόγω της φιλικής και ανθρώπινης διάθεσης της διεύθυνσης και του Νίκου Κόση προσωπικά".

    Ο κ. Χατζήπαπας διερωτάται εάν είναι σωστό "μια ιστορική εφημερίδα να αφήνεται να κλείνει, να χάνεται, λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων" και αν αυτή είναι "η νέα μας σύγχρονη κοινωνία, του ελεύθερου ανταγωνισμού".

    Τονίζει, εξάλλου, ότι "είναι απαράδεκτο τα κόμματα, ο Σύνδεσμος Εκδοτών και άλλοι φορείς να παρακολουθούν απλά μιαν τέτοια δυσάρεστη εξέλιξη και να εκφράζουν μόνο τη λύπη τους".

    Διερωτάται, επίσης, "τί απέγινε το λεπτομερές μνημόνιο της Ενωσης Συντακτών προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τόσες ιδέες και εισηγήσεις για πρακτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν από τους αρμόδιους για στήριξη κυρίως των οικονομικά ασθενέστερων εφημερίδων γνώμης".

    Τέλος, ο κ. Χατζήπαπας παρατηρεί πβε "λέχθηκε ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί πλήγμα για την πολυφωνία στον τόπο", αλλά τονίζει ότι "αποτελεί ανησυχητικό σημάδι για τη δημοκρατία και την κοινωνία μας".

    Στη σελίδα 5, στη στήλη "Κάθε Μέρα", η δημοσιογράφος Χριστίνα Σκορδή αποχαιρετά τους αναγνώστες της εφημερίδας και αφιερώνει τη στήλη "σε όλους αυτούς που πέρασαν από την εφημερίδα, σε όλους που έφυγαν, αλλά και σε αυτούς που την έζησαν μέχρις αυτή τη στιγμή".

    Η στήλη, συνεχίζει, "ανήκει σε όλους αυτούς που η εφημερίδα τους πρόσφερε αμέτρητες εμπειρίες. Σε όλους αυτούς που θέλουν να πουν μία και μόνο λέξη: Ευχαριστούμε!".

    Εξάλλου, στη σελίδα 6, στη στήλη "Πάνω, Κάτω & Πλαγίως", ο δημοσιογράφος Τάσος Γιαβρούτας γράφει ότι "η αναστολή της έκδοσης του ΑΓΩΝΑ, μιας εφημερίδας γνώμης με 34 χρόνια ζωής και προσφοράς, επαναφέρει στην επιφάνεια τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η έντυπη δημοσιογραφία, τις ευθύνες της πολιτείας και των ίδιων των ιθυνόντων του γραπτού Τύπου, για την ύπαρξη και όξυνση των προβλημάτων αυτών και την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν επειγόντως τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την προστασία και στήριξη της πολυφωνίας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης - έντυπα και ηλεκτρονικά".

    Στην ίδια σελίδα, υπό τον τίτλο "Η ανατομία ενός προβλήματος", ο κ. Γιαβρούτας γράφει ότι "μια εφημερίδα, από τις παλαιότερες σε κυκλοφορία, κλείνει ενώ και άλλες δεν περνούν από τις καλύτερες περιόδους της ιστορίας τους, λόγω κυρίως αδυναμίας να αντεπεξέλθουν στις δυσβάστακτες - είναι αλήθεια - οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν σήμερα οι εφημερίδες, προκειμένου να κυκλοφορούν και να παρουσιάζουν κάτι το αξιόλογο".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [02] Τ/κ Τύπος - ρωσική εφημερίδα - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,08/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η τουρκική εφημερίδα "Μιλιέτ" αναδημοσιεύει είδηση της ρωσικής εφημερίδας "Ρούσκι Τέλεγκραφ" ότι το πυραυλικό σύστημα S300 αποτελεί την πιο πολυσυζητημένη πώληση οπλισμού των τελευταίων χρόνων.

    Η ρωσική εφημερίδα ισχυρίζεται ότι οι πύραυλοι θα εγκατασταθούν στο Μαρώνι και τον Πολύστυπο, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο οι περιοχές αυτές να επιλέγησαν για αποπροσανατολισμό και οι πύραυλοι να εγκατασταθούν αλλού.

    Τέλος, η "Ρούσκι Τέλεγκραφ" γράφει ότι οι ΗΠΑ, η Βρετανία και το Ισραήλ καταβάλλουν προσπάθειες για συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις περιοχές όπου θα εγκατασταθούν οι πύραυλοι.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [03] Τ/κ Τύπος - S300 - εκπαίδευση

    Λευκωσία,Κύπρος,08/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Τ/κ εφημερίδα "Γενί Ντουζέν" αναφέρει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα ότι Ε/Κ στρατιωτικοί έχουν εκπαιδευτεί στο πυραυλικό σύστημα S300 στην Αγία Πετρούπολη και ότι την εβδομάδα αυτή θα πραγματοποιήσουν την πρώτη τους άσκηση στη χρήση των πυραύλων.

    Υποστηρίζει, επίσης, ότι οι πύραυλοι στοιχίζουν 380 εκατομμύρια δολάρια, αλλά το συνολικό κόστος θα φθάσει τα 600 εκ. δολάρια, εάν λάβει κανείς υπόψη τα μεταφορικά, την εκπαίδευση και τα έξοδα των Ρώσων ειδικών, που θα αποσταλούν στην Κύπρο για την εγκατάσταση του συστήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [04] Ντεμιρέλ - συνέντευξη

    Λευκωσία,Κύπρος,08/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, δήλωσε ότι είναι αδιανόητο να πιστεύει η Κύπρος ότι μπορεί να επιχειρήσει την πρόκληση ζημιών στην Τουρκία με τους πυραύλους S300.

    Μιλώντας σε ζωντανό πρόγραμμα στο πρώτο κανάλι της τουρκικής τηλεόρασης, ο κ. Ντεμιρέλ υποστήριξε ότι το μόνο που θα πετύχει η κυπριακή Κυβέρνηση είναι να ξοδεύσει πολλά χρήματα, προσθέτοντας ότι οι S300 είναι μία σταγόνα στον ωκεανό.

    Προειδοποίησε, εξάλλου, ότι η Τουρκία θα ενεργήσει κατάλληλα, παρόλο που δεν το επιθυμεί, όπως είπε, προσθέτοντας ότι κάθε έθνος έχει το εθνικό καθήκον να υπερασπίζεται τη χώρα του.

    Υποστήριξε, ακολούθως, ότι έχουν γίνει πολλά λάθη, όπως η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση και η εγκατάσταση των πυραύλων S300, που ανησυχούν τον τουρκικό λαό.

    Η Τουρκία, συνέχισε, υπερασπίζεται τα δικαιώματά της στο νησί, καθώς και τα δικαιώματα των ομοεθνών της, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τα "δικαιώματα", κατά την έκφρασή του, που απέκτησε πριν από 25 χρόνια, δηλαδή κατά την τουρκική εισβολή, και ούτε δέχεται την εγκατάλειψη των δικαιωμάτων των Τ/Κ.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΑΓ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 8 June 1998 - 12:02:10 UTC