Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-06-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δηλώσεις Αλέξη Γαλανού
  • [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Βασιλείου
  • [03] Αυξεντίου - Οικονομικά Συνέδρια
  • [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Πλοίαρχος "Αρη"
  • [05] "Υγεία του Παιδιού"
  • [06] Ομήρου - αναχώρησε
  • [07] Ρολάνδης - Μάτεν (1)
  • [08] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [09] Ρολάνδης - Μάτεν (2)
  • [10] Ρολάνδης - Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων
  • [11] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας
  • [12] Χέντερσον - Κύπρος - έκθεση
  • [13] Βουλή - Σουηδική αντιπροσωπεία
  • [14] Συνάντηση ΕΔΕΚ - ΕΔΗ
  • [15] Συνέντευξη Τζον Μπραδίμας
  • [16] Συνάντηση ΕΔΕΚ - ΝΕ.Ο

  • [01] Δηλώσεις Αλέξη Γαλανού

    Λευκωσία,Κύπρος,02/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αν η κυβέρνηση θεωρεί πως πρέπει αμέσως τώρα να εξεταστεί το υπόλοιπο μέρος του φορολογικού πακέτου που κατέθεσε στη Βουλή και ότι τώρα είναι το κατάλληλο κλίμα για να προωθηθεί, τότε η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής είναι στη διάθεσή της για να το πράξει αυτό.

    Αυτό τόνισε σήμερα μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Βουλευτής Αλέξης Γαλανός.

    "Το μήνυμα το οποίο έχει δοθεί από την Επιτροπή Οικονομικών εκ μέρους του Προέδρου της Επιτροπής χθες είναι ότι αν η κυβέρνηση μας ζητήσει να επισπεύσουμε το όλο θέμα και να το μελετήσουμε αμέσως η Επιτροπή θα το δει ευνοϊκά. Θα δεχθεί αυτή την εισήγηση χωρίς βεβαίως να προκαταλαμβάνει τη ψήφιση ή καταψήφιση", ανέφερε ο κ. Γαλανός.

    Ωστόσο όπως είπε ο κ. Γαλανός εάν δεν υπάρξει τέτοια εισήγηση "θα προχωρήσουμε κανονικά με τις υπόλοιπες εργασίες μας".

    Επίσης είπε ότι αν υπάρχει οποιοδήποτε κόμμα το οποίο επείγεται να προχωρήσει η ψήφιση ή η καταψήφιση των φορολογιών θα πρέπει να τοποθετηθεί για να αποφασιστεί τί θα γίνει.

    Πάντως όπως επεσήμανε ο κ. Γαλανός η δική του εκτίμηση από τη χθεσινή συνάντηση της Επιτροπής Οικονομικών είναι ότι γενικά η Επιτροπή δεν επείγεται να περάσει αμέσως ή να απορρίψει αμέσως οτιδήποτε και ότι το θέμα μένει ανοικτό μέχρι να ξαναρχίσει τις εργασίες της η Βουλή το Φθινόπωρο.

    Οπως εξάλλου ανέφερε ο κ. Γαλανός εξήγησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι κατά τη δική του άποψη θα πρέπει τα περί των φορολογιών να εξεταστούν μετά τις θερινές διακοπές της Βουλής διότι "τώρα δεν προσφέρεται ο χρόνος για να συζητήσουμε σε βάθος τα φορολογικά και την κατάσταση της οικονομίας".

    Σύμφωνα με τον κ. Γαλανό εκείνο το οποίο θα γίνει τώρα είναι μια σε βάθος συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών της Επιτροπής Οικονομικών και του Υπουργού Οικονομικών για την οικονομία και τις προοπτικές της.

    Οπως είπε αυτή η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη να γίνει πριν την κατάθεση του φορολογικού πακέτου αλλά αναβλήθηκε λόγω άλλων ασχολιών του Υπουργού Οικονομικών.

    Η Επιτροπή πρότεινε στον Υπουργό Οικονομικών όπως η συνάντηση πραγματοποιηθεί μεταξύ 15 - 20 Ιουνίου.

    "Αν υπάρχουν κάποια μέτρα που πρέπει να ληφθούν να τα δούμε αντικειμενικά πέραν της κομματικής ιδιότητας οποιουδήποτε γιατί η οικονομία είναι υπόθεση όλων μας", είπε ο κ. Γαλανός.

    Παρατήρησε εξάλλου ότι σήμερα "δεν υπάρχει φυσιολογική πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή" και κατά συνέπεια πρέπει να γίνουν μεγάλες προσπάθειες μέσω διαβουλεύσεων για όσο το δυνατό περισσότερη συναίνεση.

    Απαντώντας σε ερώτηση ότι στελέχη του ΔΗΣΥ επιθυμούν την αντικατάσταση του Υπουργου Οικονομικών, Χριστόδουλου Χριστοδούλου με ίσως τον Γιώργο Βασιλείου ή τον ίδιο, ο κ. Γαλανός είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα για αυτόν, "διότι ούτε μου επροτάθη αλλα ούτε και επιζητώ οποιοδήποτε Υπουργείο".

    Ακόμη είπε ότι δεν μπορεί να μιλά εκ μέρους του ΔΗΣΥ διότι δεν γνωρίζει αν υπάρχει κάτι τέτοιο και από ότι ο ίδιος αντιλαμβάνεται δεν υπήρξε τέτοιο θέμα.

    Σημειώνεται τέλος ότι ο κ. Γαλανός δεν θέλησε να αναφερθεί σε άλλα θέματα τα οποία να συζήτησε με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Βασιλείου

    Λευκωσία,Κύπρος,02/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Επίσκεψη στη Βρετανία θα πραγματοποιήσει ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας Κύπρου - ΕΕ, Γιώργος Βασιλείου την 1η και 2η Ιουλίου, μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης της χώρας.

    Μετά από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, τον οποίο ενημέρωσε για το πρόσφατο ταξίδι του στη Γαλλία, ο κ. Βασιλείου είπε ότι στη Βρετανία θα έχει συνάντηση και με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της χώρας, αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις Νταγκ Χέντερσον.

    Ο κ. Βασιλείου θα συνοδεύεται από άλλα δύο άτομα και θα έχουν σειρά συναντήσεων στο βρετανικό ΥΠΕΞ της Βρετανίας για θέματα της ενταξιακής πορείας.

    Χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο "καλή" και ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το ταξίδι του στη Γαλλία και για τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε από τις επαφές με τους Γάλλους επισήμους.

    Ο κ. Βασιλείου σημείωσε ότι το ταξίδι ήταν επιτυχές, προσθέτοντας ότι "περάσαμε τα σωστά μηνύματα, όσον αφορά την ετοιμότητα της πλευράς μας, και για να προχωρήσει στο διακοινοτικό διάλογο, και για να δεχθεί τους Τ/Κ στην αντιπροσωπεία μας στις ενταξιακές συνομιλίες".

    Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας τόνισε ωστόσο ότι είναι έκδηλο πως την ευθύνη γι αυτό έχει η τουρκική πλευρά με την αρνητική της στάση, σημειώνοντας ότι "εμείς συνεχίζουμε στην κατέυθυνση και στην πορεία, στην οποία έχουμε χαράξει".

    Σε ερώτηση εάν ο Πρόεδρος του ζήτησε διευκρινήσεις για τις δηλώσεις του στο Παρίσι αναφορικά με τους S300, ο κ. Βασιλείου είπε ότι δεν του ζήτησε "απολύτως καμμία διευκρίνηση" και πρόσθεσε ότι "οι ξένοι όποτε σε δουν, εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι να υποβάλλουν ερωτήσεις που έχουν πολιτική χροιά και είναι πάνω σε αυτά τα θέματα που θέλουν να παίρνουν απαντήσεις".

    Επεσήμανε δε ότι "πέραν αυτού είναι έκδηλο ότι ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων δεν πάει εκεί για να διαμορφώσει πολιτική", τονίζοντας ότι η πολιτική διαμορφώνεται στην Κύπρο.

    "Το καθήκον μου είναι να προβάλω και να υπερασπιστώ τις θέσεις μας, όπως αυτές διαμορφώνονται από καιρού εις καιρόν", είπε ο κ. Βασιλείου.

    Σε ερώτηση εάν κατά τις επαφές του στη Γαλλία διαπίστωσε κάποια διαφοροποίηση της πολιτικής της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, ο κ. Βασιλείου είπε ότι παρά το ότι αυτό δεν ήταν το θέμα των επαφών του, "αποτέλεσε αντικείμενο ανταλλαγής απόψεων με διάφορους επισήμους στη Γαλλίας".

    Ο κ. Βασιλείου επεσήμανε ότι η προσωπική του εκτίμηση, και όχι ως επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, είναι ότι "δεν πρέπει να αναμένονται πολλά πράγματα στο Κάρντιφ", προσθέτοντας ότι δεν πιστεύει ότι "η Ευρώπη θα κάνει ουσιαστικές διαφοροποιήσεις στις θέσεις της".

    Ερωτηθείς εάν συζήτησε το θέμα του φορολογικού πακέτου με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κ. Βασιλείου είπε ότι απλώς αναφέρθηκε, χωρίς να αποτελέσει θέμα συζήτησης, στο γεγονός ότι "έτσι όπως έγινε το πράγμα μια και δεν υπήρξε ούτε ενημέρωση, ήταν φυσικό ότι η στάση που θα ακολουθούσαμε (στη Βουλή) ήταν αυτή που ακολουθήσαμε".

    Τόνισε ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει στενή συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν θεωρεί ότι πρέπει η συνεργασία αυτή να λάβει θεσμοθετημένη μορφή.

    Τέλος ο κ. Βασιλείου είπε ότι συμφωνήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως πραγματοποιηθεί επίσημη συνάντηση μεταξύ των Ενωμένων Δημοκρατών και του κ. Κληρίδη μόλις επιστρέψει από τοεξωτερικό.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [03] Αυξεντίου - Οικονομικά Συνέδρια

    Λευκωσία,Κύπρος,02/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου θα εκπροσωπήσει την Κύπρο σε δύο πολύ σημαντικά συνέδρια στο Λονδίνο και τη Βασιλεία, στα οποία συζητούνται οι πρόσφατες διεθνείς οικονομικές εξελίξεις καθώς και θέματα που αφορούν στη διεθνή συνεργασία των Κεντρικών Τραπεζών.

    Για το σκοπό αυτό, ο κ. Αυξεντίου αναχώρησε το πρωί για το Λονδίνο για να συμμετάσχει στο εκεί συνερχόμενο συνέδριο των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών των κρατών μελών της Κοινοπολιτείας.

    Στη συνέχεια θα μεταβεί στη Βασιλεία όπου θα παραστεί στην εκεί συνερχόμενη Ετήσια Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)

    [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Πλοίαρχος "Αρη"

    Λευκωσία,Κύπρος,02/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αναμνηστικό από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού της Ελλάδας επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη ο Κυβερνήτης του εκπαιδευτικού πλοίου "Αρης" πλοίαρχος Γιώργος Ντούνης, μετά από συνάντηση που είχε μαζί του. "Ευχόμαστε ολόψυχα να λυθεί το Κυπριακό", είπε ο πλοίαρχος του του πλοίου "Αρη", το οποίο επισκέπτεται την Κύπρο στο πλαίσιο προγραμματισμένων εκδηλώσεων στο νησί.

    Ο κ. Ντούνης ανέφερε ότι στην Κύπρο κορυφώνεται η συγκινησιακή φόρτιση "γιατί βλέπουμε ένα νησί του οποίου δεν έχουν λυθεί τα δίκαια αιτήματά του".

    Σχολιάζοντας εάν η Κύπρος είναι μακρυά ή κοντά, τόνισε ότι το πολεμικό ναυτικό είναι πανταχού παρόν, οπότε δεν τίθεται μακρυά ή κοντά.

    Ο πλοίαρχος Ντούνης εξήγησε ότι η αποστολή τους είναι "αφενός μεν η πρακτική εκπαίδευση των μαθητών της σχολής μέσα στη θάλλασσα και πάνω στο πλοίο, και αφετέρου να επισκεφτούμε ξένες χώρες και να γνωρίσουμε την κουλτούρα τους, την ιστορία του και αυτοί να γνωρίσουν την Ελλάδα".

    Οπως ανέφερε ο πλοίαρχος Ντούνης ανάμεσα στους 327 μαθητές του εκπαιδευτικού πλοίου "Αρης", οι 16 είναι Ε/Κ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [05] "Υγεία του Παιδιού"

    Λευκωσία,Κύπρος,02/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Χρήστος Σολωμής σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του προγράμματος "Υγεία του Παιδιού" και σύμφωνα με τα οποία τα μισά παιδιά έχουν πρόβλημα χοληστερόλης, είναι υπέρβαρα ή λιποβαρή και δεν έχουν τη φυσική αντοχή που θα έπρεπε.

    Σύμφωνα με τα παγκύπρια αποτελέσματα του προγράμματος, που επιχορηγείται από το Συγκρότημα της Λαϊκής Τράπεζας και παρουσιάστηκαν σε δημοσιογραφική διάσκεψη, υπέρβαρα βρέθηκαν τα 46% των κοριτσιών και τα 34% των αγοριών.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για τα παγκύπρια αποτελέσματα του προγράμματος "Υγεία του Παιδιού", που επιχορηγείται από το Συγκρότημα της Λαϊκής Τράπεζας, ο κ. Σολωμής είπε ότι "οι δείκτες υγείας του κυπριακού λαού συγκρίνονται ευνοϊκά με εκείνους των αναπτυγμένων χωρών".

    Επεσήμανε όμως ότι "η άνοδος του βιοτικού επιπέδου και ο σημερινός τρόπος ζωής συνοδεύεται από πολλά αρνητικά στοιχεία για την υγεία μας".

    Το πρόβλημα που θέτουν τα στοιχεία των εξετάσεων δεν περιορίζεται στο ότι τα μισά παιδιά έχουν συγκέντρωση χοληστερόλης στο αίμα τους πάνω από το ανώτατο αποδεκτό όριο για την ηλικία τους ή στο ότι η πλειοψηφία των παιδιών δεν έχει τη φυσική αντοχή που έπρεπε να έχει, σημείωσε ο Υπουργός Υγείας.

    Επεκτείνεται, πρόσθεσε, και στο επίπεδο της πνευματικής ευεξίας γιατί δεν μπορεί να νοηθεί η αποκοπή της σωματικής υγείας από την πνευματική ευημερία.

    Τέλος υπογράμμισε ότι τα επίπεδα υγείας μπορούν να καλυτερεύσουν μέσω της ευαισθητοποίησης του πληθυσμού ως προς την απομάκρυνση κακών διατροφικών συνηθειών και με τη βοήθεια συντονισμένων ενεργειών των ιατρικών και εκπαιδευτικών υπηρεσιών και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

    Ο Πρόεδρος του Συγκροτήματος της Λαϊκής Τράπεζας Κίκης Λαζαρίδης παρατήρησε εξάλλου ότι παρουσιάζεται μια συνεχής επιδείνωση των παραμέτρων που καθορίζουν το επίπεδο υγείας των παιδιών της Κύπρου και τόνισε την αξία της πρόληψης στην υγεία του ανθρώπου.

    Ο κ. Λαζαρίδης σημείωσε πως στο πλαίσιο του προγράμματος εξετάζονται έντεκα, περίπου, χιλιάδες παιδιά, ηλικίας 11 με 12 χρονών, το χρόνο και παρέχονται συμβουλές στα ίδια και στους γονείς τους.

    Στη δημοσιογραφική διάσκεψη μίλησε επίσης ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Αντρέας Φυλακτού, ο οποίος κάλεσε σχολείο, οικογένεια και κοινωνία να συνεργαστούν στενά ώστε να αναθεωρηθούν κάποιες κακές συνήθειες αναφορικά με τη διατροφή και των ελεύθερο χρόνο των παιδιών μας.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΧ)

    [06] Ομήρου - αναχώρησε

    Λευκωσία,Κύπρος,02/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αναχώρησε σήμερα το απόγευμα για την Αθήνα ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου.

    Αύριο, ο κ. Ομήρου θα μιλήσει σε ανώτατους αξιωματικούς στη Σχολή Εθνικής Αμυνας για το Κυπριακό και το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, ως δύναμη αποτροπής.

    Την Πέμπτη, ο κ. Ομήρου θα μεταβεί στη Γαλλία, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Αλέν Ρισάρ, και θα επισκεφθεί τη Διεθνή Εκθεση Οπλικών Συστημάτων Χερσαίων Δυνάμεων.

    Κατά την αναχώρησή του, ο κ. Ομήρου δεν προέβη σε δηλώσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [07] Ρολάνδης - Μάτεν (1)

    Λευκωσία,Κύπρος,02/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την αντίθεσή του προς τη διαρροή του βρετανικού Σχεδιασμού Εκτακτης Ανάγκης (ΣΕΑ) για την Κύπρο στον Τύπο εξέφρασε ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής, Ντέϊβιντ Μάτεν, διευκρινίζοντας ότι το περιεχόμενο της Εκτίμησης Πραγματικών Κιδύνων (ΕΠΚ) για την Κύπρο σήμερα, αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι η Βρετανία δεν έχει εκδόσει ταξιδιωτική οδηγία που να προτρέπει τους υπηκόους της να μην επισκεφθούν το νησί.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχε προγραμματιστεί από καιρό με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκο Ρολάνδη, ο κ. Μάτεν επανέλαβε ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ ΣΕΑ και ΕΠΚ, προσθέτοντας ότι η παρούσα ΕΠΚ για την Κύπρο "αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι σίγουρα δεν έχουμε εκδόσει οποιαδήποτε ταξιδιωτική οδηγία", που να συμβουλεύει τους Βρετανούς να μήν επισκέπτονται το νησί.

    Ο όρος ΣΕΑ εξήγησε, δηλώνει ότι για κάποια κατάσταση κρίσης στον κόσμο, θα πρέπει να εξεταστεί το χειρότερο σενάριο, προσθέτοντας ότι και πολλές άλλες χώρες, προβαίνουν σε ΣΕΑ.

    Σε ερώτηση κατά πόσο η Βρετανία λαμβάνει μέτρα για αποτροπή νέων διαρροών, ο κ. Μάτεν είπε ότι δεν θεωρεί υποβοηθητικές τις διαρροές για ΣΕΑ και πρόσθεσε: "Ολες οι κυβερνήσεις, περιλαμβανομένης και της κυπριακής, μελετούν από καιρού εις καιρόν, τους δικούς τους ΣΕΑ.

    Δεν υπάρχει τίποτα το τρομερό σε αυτό, αλλά νομίζω ότι δεν είναι υποβοηθητικό να διοχετεύονται οι πληροφορίες στον Τύπο, κυρίως, επειδή, όπως είπα και χθες, υπάρχουν πολλές πληροφορίες του δημοσιεύματος που μου φαίνονται φανταστικές".

    Σε ερώτηση κατά πόσο χθες απολογήθηκε στον ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη, κατά τη συνάντησή τους, ο κ. Μάτεν είπε ότι ενώ εξέφρασε τη λύπη του για το δημοσίευμα, δεν εναπόκειται σε αυτόν να απολογηθεί, αφού δεν επρόκειτο για "επίσημη διαρροή" πληροφοριών, αλλά για "πληροφορίες που δόθηκαν στον Τύπο, οι οποίες δεν θα έπρεπε να δοθούν".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με το περιεχόμενο των χθεσινών κυπριακών παραστάσεων προς τη Βρετανία από τον Υπατο Αρμοστή της Κύπρου στο Λονδίνο, ο κ. Μάτεν είπε ότι δεν θα τις χαρακτήριζε ως "διαμαρτυρία", αλλά ως μια συζήτηση όπως αυτές που ο ίδιος είχε με τον κ. Κασουλίδη χθες και τον κ. Ρολάνδη σήμερα.

    Ερωτηθείς δε, κατά πόσο αναμένει βελτιωμένη πρόταση για την Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) στο Κάρντιφ, ανέφερε ότι ναι μεν θα επανεξεταστούν οι αποφάσεις του Λουξεμβούργου επί του θέματος, αλλά εξαρτάται από τους συμμετέχοντες στο Συμβούλιο Κορυφής, αν θα αλλάξει οτιδήποτε.

    Σε ερώτηση κατά πόσο η Βρετανία προσπαθεί να επιτύχει βελτιωμένη πρόταση για την Τουρκία, είπε ότι ενώ η χώρα του δεν προσπαθεί "να μεταβάλει τα πράγματα", επιδιώκει να θέσει τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας σε μια καλύτερη βάση, από εκείνη του Λουξεμβούργου.

    "Προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, προς όφελος της περιοχής γενικά, και ελπίζω - όπως όλοι πιστεύουν - και της Κύπρου", επεσήμανε.

    Εξάλλου, σε ερώτηση κατά πόσο αναμένεται επίσκεψη του Βρετανού ειδικού αντιπροσώπου της Βρετανίας στο Κυπριακό , σερ Ντέιβιντ Χάννεϊ, στην Κύπρο, ο κ. Μάτεν είπε ότι αυτός θα έρθει "όταν η πασρουσία του θα είναι χρήσιμη".

    Οπως ανέφερε ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής, συζητήθηκε επίσης το θέμα των βρετανικών επενδύσεων στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΓ/ΜΧ)

    [08] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,02/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           82,55  (-0,83)
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί                   95,89 (-0,78)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     59,90 (-0,94)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 61,39 (-0,53)
            Βιομηχανικές Εταιρείες                  74,82 (-0,36)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις                65,50 (-4,13)
            Εμπορικές Εταιρείες                     45,28 (-2,08)
            Αλλες Εταιρείες                         69,41 (-1,24)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών           ΛΚ  1013773.504
    
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [09] Ρολάνδης - Μάτεν (2)

    Λευκωσία,Κύπρος,02/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Υπάρχει "κάποια ανησυχία" μεταξύ των τουριστικών πρακτόρων στη Βρετανία, την οποία "προσπαθούμε να καθησυχάσουμε και θα έχει σημασία αν δεν υπάρξει επανάληψη παρόμοιων δημοσιευμάτων", δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης, σχολιάζοντας τις συνέπειες του προχθεσινού δημοσιεύματος των "Σάντεϊ Τάϊμς".

    Ο κ. Ρολάνδης, που μιλούσε στους δημοσιογράφους ύστερα από συνάντησή του με τον Βρετανό Υπατο Αρμοστή, Ντέϊβιντ Μάτεν, τόνισε ότι η Κύπρος αναμένει "πολύ μεγάλες επενδύσεις, εκατοντάδων εκατομμυρίων λιρών, και στον τουρισμό και στη βιομηχανία, ιδίως στην προηγμένη τεχνολογία τα επόμενα χρόνια" και κατά συνέπεια "δημοσιεύματα όπως εκείνο των 'Σάντεϊ Τάιμς' δεν υποβοηθούν καθόλου, ούτε μακροπρόθεσμα, ούτε και άμεσα".

    "Φέτος", πρόσθεσε, "αναμένονται πέραν των 900 χιλιάδων Βρετανών τουριστών και αν επαναληφθούν παρόμοια δημοσιεύματα, πιθανό να έχουμε πρόβλημα".

    Ο κ. Ρολάνδης ανέφερε ότι έχει παρακαλέσει τον Βρετανό Υπατο Αρμοστή, "τουλάχιστον ως κυβέρνηση, να προσέξουν το θέμα για να αποφύγουμε παρόμοιες διαρροές", εξηγώντας ότι το θέμα δεν αφορά μόνο το βρετανικό Τύπο αλλά τον ευρωπαϊκό γενικότερα, αφού, όπως ο ίδιος είπε, πριν από δυο μήνες που βρισκόταν στη Γερμανία, διαπίστωσε και εκεί κάτι παρόμοιο.

    Σε ερώτηση κατά πόσο έχει πάρει οποιεσδήποτε διαβεβαιώσεις από τον κ. Μάτεν για μη έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι δεν μπορεί ο Βρετανός Υπατος αρμοστής να διαβεβαιώσει κάτι τέτοιο για όλο το έτος, αφού το αν θα εκδοθεί ή όχι, ταξιδιωτική οδηγία, "εξαρτάται από τα γεγονότα".

    Οι χθεσινές διαβεβαιώσεις μέσω των ανακοινώσεων των Βρετανών, πρόσθεσε, μιλούσαν για μη ύπαρξη ταξιδιωτικής οδηγίας "προς το παρόν".

    "Αυτό από μόνο του αφήνει κάποιο παράθυρο ανησυχίας", εξήγησε ο κ. Ρολάνδης, "διότι κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει παρακάτω και δεν μπορεί (ο κ. Μάτεν) να δεσμεύσει την κυβέρνησή του αυτή τη στιγμή για μετά από δυο μήνες, αν έχουμε κρίση τότε".

    Εξέφρασε δε, την ελπίδα, το ερχόμενο δίμηνο, το οποίο χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό για την οικονομία, "να το περάσουμε χωρίς περιπέτειες".

    Ο κ. Ρολάνδης επεσήμανε ότι δεν πρέπει να δοθεί συνέχεια από κυπριακής πλευράς στο θέμα του δημοσιεύματος των "Σάντεϊ Τάιμς", προσθέτοντας ότι και ο κυπριακός Τύπος "κατά καιρούς δημιουργεί προβλήματα".

    "Αν συνεχίσουμε το θόρυβο (για το δημοσίευμα)", τόνισε ο κ. Ρολάνδης, τότε αυτό θα δημοσιευτεί και σε άλλες χώρες, με αρνητικές συνέπειες. Κάλεσε δε, τους εκπροσώπους των κυπριακών ΜΜΕ να είναι πολύ προσεκτικοί στο θέμα της άμυνας, αφού "εμείς από μόνοι μας δημιουργούμε το θόρυβο", γεγονός που οι ξένοι εκμεταλλεύονται.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΓ/ΜΧ)

    [10] Ρολάνδης - Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων

    Λευκωσία,Κύπρος,02/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Χρόνο και συστηματική προσπάθεια χρειάζονται προκειμένου να υλοποιηθούν, οι αποφάσεις για επανατοποθέτηση της Κύπρου στο διεθνή τουριστικό χάρτη, τόσο από το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα.

    Αυτό τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος έχει να αντιμετωπίσει πολύ διαφορετικές συνθήκες από τα προηγούμενα στάδια της τουριστικής εξέλιξής της.

    Οπως ανέφερε, ο ανταγωνισμός έχει οξυνθεί σημαντικά με συνεχή προσφορά νέων προορισμών σε πολύ πιο ανταγωνιστικές τιμές, ενώ ταυτόχρονα, ο πολυταξιδεμένος σημερινός τουρίστας δεν αναζητεί μόνο ήλιο και θάλασσα.

    "Η Κύπρος με άνω των 30 ετών εμπειρία στον τομέα του τουρισμού καλείται να αξιοποιήσει τη γνώση του παρελθόντος και στα πλαίσια των καινούργιων δεδομένων να χαράξει μια νέα πορεία για τον κυπριακό τουρισμό προς τον 21ο αιώνα", τόνισε ο κ. Ρολάνδης.

    Ο αρμόδιος για τον τουρισμό Υπουργός, τόνισε ότι σκοπός του είναι όπως υλοποιήσει στην επόμενη πεντετία, τα έργα εκείνα που θεωρεί απαραίτητα για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και της απάμβλυνσης του προβλήματος της εποχικότητάς του.

    Καταλήγοντας, ο κ. Ρολάνδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων θα εξακολουθήσει να είναι συμπαραστάτης στις προσπάθειες που καταβάλλονται, τόσο για το καλό της τουριστικής βιομηχανίας, όσο και της οικονομίας τους τόπου γενικότερα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)

    [11] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,02/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    1. Στις 13.20 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    ------------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα        Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά     Πώληση     Αγορά
    ------------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή        578,6300     580,9400   578,6300  583,5400
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7202       1,7270     1,7202    1,7310
    Δολάριο ΗΠΑ            1,9058       1,9134     1,9058    1,9174
    Στερλίνα               1,1641       1,1687     1,1641    1,1712
    Γερμ. Μάρκο            3,3900       3,4035     3,3900    3,4075
    ------------------------------------------------------------------
    

    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    ------------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    ------------------------------------------------------------------
                   Περιθώρια    |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια    |Ημ. Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  |
    --------------------------------------|---------------------------
    01 Μήνα     0,0090   0,0000 |06.07.98 | 0,0040   0,0010  |06.07.98
    02 Μήνες    0,0130   0,0000 |04.08.98 | 0,0050   0,0020  |04.08.98
    03 Μήνες    0,0170   0,0000 |04.09.98 | 0,0050   0,0030  |04.09.98
    06 Μήνες    0,0280   0,0000 |04.12.98 | 0,0070   0,0060  |04.12.98
    09 Μήνες    0,0380   0,0000 |04.03.99 | 0,0090   0,0090  |04.03.99
    12 Μήνες    0,0490   0,0000 |04.06.99 | 0,0110   0,0120  |04.06.99
    15 Μήνες    0,0640   0,0000 |07.09.99 | 0,0170   0,0130  |07.09.99
    18 Μήνες             0,0000 |06.12.99 |          0,0140  |06.12.99
    21 Μήνες             0,0000 |06.03.00 |          0,0140  |06.03.00
    24 Μήνες             0,0000 |05.06.00 |          0,0130  |05.06.00
    ------------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [12] Χέντερσον - Κύπρος - έκθεση

    Λονδίνο,Βρετανία,02/06/1998 (ΚΥΠΕ - Κυριάκος Τσιούπρας)

    Η Βρετανία εξακολουθεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις σε περιοχές του κόσμου όπου υπάρχει ένταση, δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ντάγκλας Χέντερσον, επισημαίνοντας ότι "η Κύπρος είναι καθαρά μια απ' εκείνες τις περιοχές".

    Ο κ. Χέντερσον μιλούσε ύστερα από τα εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης, με τίτλο "Κύπρος - Μια ευρωπαϊκή διάσταση", η οποία πραγματοποιείται σε έναν από τους διαδρόμους της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων.

    Η έκθεση αναφέρεται στην ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου, σε σχέση με την Ευρώπη. Υπάρχουν, επίσης, ενότητες για τη συμβολή της Κύπρου με 37 χιλιάδες εθελοντές στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και για την οικονομική ανάπτυξη του νησιού και τα επιτεύγματα της κυπριακής παροικίας στη Βρετανία.

    Σε δηλώσεις του αναφορικά με το δημοσίευμα των "Sunday Times", ο κ. Χέντερσον είπε ότι "αναφέρεται σε υποθέσεις ρουτίνας", προσθέτοντας ότι "συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις σε περιοχές του κόσμου όπου υπάρχει ένταση, και η Κύπρος είναι καθαρά μία απ' εκείνες τις περιοχές".

    Σε ερώτηση εάν η βρετανική κυβέρνηση ανησυχεί για την κατάσταση στην Κύπρο, ο κ. Χέντερσον είπε ότι "δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία τώρα", σημειώνοντας ότι "αυτό που θέλουμε να δούμε είναι ο λαός της Κύπρου να έρθει σε επαφή για να λύσει τις διαφορές του".

    Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι αυτό απαιτεί μεγάλη προσπάθεια από "όλες τις πολιτικές πλευρές στο νησί" κι ανέφερε ότι απαιτείται, επίσης, "η υποστήριξη των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας", οι οποίες θα πρέπει να "προσπαθήσουν και να συμβάλουν στην επίλυση των διαφορών μέσα στην Κύπρο".

    "Αυτή", είπε, "είναι η στρατηγική που υιοθετήσαμε κατά τη διάρκεια της προεδρίας μας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα συνεχίσουμε να υιοθετούμε αυτήν την στρατηγική".

    Ο κ. Χέντερσον είπε, επίσης, ότι η Βρετανία επιθυμεί "όλες οι πλευρές να έρθουν και πάλι σε επαφή και να αρχίσουν συνομιλίες", έχοντας κατά νου "μία νέα, σύγχρονη Κύπρο, που θα είναι μέσα στην ΕΕ ως ενωμένο νησί, ίσως με δικοινοτική δομή".

    Σε παρατήρηση ότι η Τουρκία θέτει πολλά εμπόδια και κληθείς να αναφέρει τί θα πράξει η Βρετανία, ο κ. Χέντερσον είπε ότι "υπάρχουν πάντοτε εμπόδια σ' αυτή τη δύσκολη κατάσταση".

    Εξέφρασε, ακολούθως, την πεποίθηση ότι "ο λαός στην Κύπρο θα πρέπει να προσπαθήσει να ξεπεράσει οποιαδήποτε εμπόδια", πράγμα που απαιτήσει "πάρε δώσε από όλες τις πλευρές".

    "Η θέση μας", είπε, "για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι απόλυτα σταθερή", διαβεβαιώνοντας ότι η Βρετανία "υποστηρίζει την αίτηση της Κύπρου".

    Σε ερώτηση τί θα πράξει η Βρετανία, ως εγγυήτρια δύναμη, στην περίπτωση τουρκικής επίθεσης στην Κύπρο, με αφορμή την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S300, ο κ. Χέντερσον είπε ότι πρέπει "να ασκηθεί πίεση σε όλες τις πλευρές για μείωση της έντασης".

    Ενας τρόπος μείωσης της έντασης, είπε, είναι "η δέσμευση από μέρους της κυπριακής κυβέρνησης να μην εγκαταστήσει τους πυραύλους", επισημαίνοντας ότι δεν προτίθετο να σχολιάσει "οποιαδήποτε υποθετική κατάσταση πέραν τούτου".

    Σε ομιλία του, εξάλλου, στα εγκαίνια της έκθεσης, ο κ. Χέντερσον είπε ότι η Βρετανία επιθυμεί "γρήγορη διαπραγματευτική διαδικασία".

    "Η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ενωση", είπε, "θα ήθελαν να δουν μιαν ευρύτερη αντιπροσώπευση στην διαπραγματευτική επιτροπή, αλλά εάν αυτό δεν είναι δυνατό, για λόγους που ο κόσμος εδώ θα αντιληφθεί, τότε πρέπει να προχωρήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε".

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [13] Βουλή - Σουηδική αντιπροσωπεία

    Λευκωσία,Κύπρος,02/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αντιπροσωπεία της σουηδικής Βουλής, που επισκέπτεται την Κύπρο ύστερα από πρόσκληση της κυπριακής Βουλής, είχε σήμερα επαφές με αρχηγούς κι εκπροσώπους κομμάτων, καθώς και με τα μέλη και τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής Μάρκο Κυπριανού.

    Η αντιπροσωπεία αποτελείται από την Πρόεδρο της Συμβουλευτικής Επιτροπής για Θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης της σουηδικής Βουλής Μπέριτ Λόεφστεντ και τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Λαρς Τόμπισον.

    Η Επιτροπή Εξωτερικών ανέπτυξε στη σουηδική αντιπροσωπεία τις θέσεις της κυπριακής πλευράς αναφορικά με το Κυπριακό και την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Αναφορικά με το Κυπριακό, τα μέλη της Επιτροπής τόνισαν ότι το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής και παραβίασης βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ για την ευρωπαϊκή πορεία είπαν ότι η Κύπρος ανήκει στην Ευρώπη και δεν θα πρέπει να καταστεί όμηρος της τουρκικής αδιαλλαξίας.

    Επεσήμαναν, επίσης, ότι η ΕΕ διαπραγματεύεται μόνο με τις κυβερνήσεις των αιτητριών χωρών για ένταξη και υπενθύμισαν την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για συμμετοχή των Τ/Κ στη διαπραγματευτική ομάδα, τονίζοντας ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, ιδιαίτερα των Τ/Κ.

    Η σουηδική αντιπροσωπεία συναντήθηκε, επίσης, με το Δήμαρχο Αγίου Δομετίου Ανδρέα Χατζηλοϊζου και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [14] Συνάντηση ΕΔΕΚ - ΕΔΗ

    Λευκωσία,Κύπρος,02/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στην ανάγκη συνένωσης και δημιουργίας ενός ευρύτερου προοδευτικού κινήματος που να καλύπτει το χώρο μεταξύ των δύο πόλων, συμφωνούν το Σ.Κ. ΕΔΕΚ και οι Ενωμένοι Δημοκράτες.

    Σε δηλώσεις μετά από απογευματινή συνάντηση τους, οι Προέδροι των δύο κομμάτων, Βάσος Λυσσαρίδης και Γιώργος Βασιλείου, ανέφεραν ότι συμφωνήθηκε ακόμη όπως οι αρχές στις οποίες θα στηρίζεται το επιθυμητό κίνημα θα είναι αυτές του Ευρωπαϊκού Σοσιαλισμού, όπως εκφράζονται μέσα από τις αποφάσεις και τη δράση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Συμφωνήθηκε ακόμη ότι θα προχωρήσουν με τη δημιουργία ομάδας επαφής σε ψηλό επίπεδο, οι εκτιμήσεις και αποφάσεις της οποίας θα αποτελούν θέμα ανασκόπησης από τα ηγετικά σώματα των δύο κομμάτων.

    Ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι ήταν η πρώτη συνάντηση, στην οποία διαπιστώθηκε ότι οι δύο πλευρές αποδέχονται ως βάση του μελλοντικού κινήματος τις αρχές της Σοσιαλδημοκρατίας και του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού.

    Ο κ. Λυσσαρίδης επσήμανε ότι οι δύο έννοιες είναι ταυτόσημες, όπως εκφράζονται μέσα στο Ευρωπαϊκό, κυρίως, Σοσιαλιστικό Κίνημα και στη Σοσιαλιστική Διεθνή.

    Οπως είναι επιθυμητό, δήλωσε ο κ. Λυσσαρίδης, το μελλοντικό κίνημα, θα είναι προσαρμοσμένο στην κυπριακή πραγματικότητα.

    "Γιατί ακριβώς αυτό που μας ξεχωρίζει από τις δογματικές αντιλήψεις και των δύο ακραίων πλευρών είναι ότι είμεθα διαλεκτικοί ότι αντιλαμβανόμεθα ότι αντιγραφές δεν υπάρχουν. Απλώς υπάρχει εναρμόνιση με ορισμένες αρχές στη βάση της κυπριακής πραγματικότητας", δήλωσε.

    Σημείωσε ότι και στον ευρωπαϊκό χώρο υπάρχουν διαφορές, ίσως όχι επί των αρχών αλλά στον τρόπο που αντιμετώπισης εθνικών προβλημάτων.

    Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα διευκρίνησε ότι οι επόμενες επαφές δεν θα είναι σε επίπεδο των αρχηγών των κομμάτων, καθώς και το ότι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα.

    Ανέφερε τέλος ότι γίνεται προσπάθεια όπως αρχίσει και με το ΔΗΚΟ ένας τέτοιος διάλογος.

    "Ελπίζουμε ότι σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα θα εμπλακούμε σε ένα διάλογο και με το ΔΗΚΟ αλλά και με άλλες ομάδες στον ίδιο χώρο", δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η πρώτη αυτή συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών αναμφισβήτητα μπορεί να θεωρηθεί ως μια καλή και επιτυχημένη αρχή.

    Ο κ. Βασιλείου επανέλαβε ότι όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο, αλλά επεσήμανε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι σε μερικούς μήνες θα υπάρξουν ανακοινώσεις για συνένωση.

    "Μιλούμε για μια διαδικασία, η οποία είναι σχετικά μακρά δηλαδή δεν πρέπει να προβλέπεται ότι θα τελειώσει όλη αυτή η δουλειά μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο. Δεν θέλουμε να βάλουμε χρονοδιαγράμματα", δήλωσε ο κ. Βασιλείου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)

    [15] Συνέντευξη Τζον Μπραδίμας

    Λευκωσία,Κύπρος,02/06/1998 (ΚΥΠΕ Μαρία Μάιλς)

    Ο διάλογος μεταξύ εμπλεκομένων μερών σε οποιαδήποτε διένεξη αποτελεί αναπόσπαστο εργαλείο στη διαδικασία επίλυσης προβλημάτων, εκτιμά ο πρώην Αμερικανός βουλευτής Τζον Μπραδήμας, ο οποίος επικαλέστηκε την περίπτωση της Βορείου Ιρλανδίας και των Σκοπίων ως παραδείγματα.

    Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι το κλειδί για την επανέναρξη του διακοινοτικού διαλόγου βρίσκεται βασικά στην Αγκυρα και σημείωσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενόσω το Κυπριακό παραμένει άλυτο.

    Ο κ. Μπραδήμας ανέφερε παράλληλα ότι θα υποβάλει ορισμένες ιδέες στον Αμερικανό Προεδρικό Απεσταλμένο, Ρίσταρντ Χόλμπρουκ, για να υποβοηθήσει τις αμερικανικές προσπάθειες για πρόοδο στο Κυπριακό και επανέναρξη των δικοινοτικών επαφών, χωρίς όμως να επεκταθεί επί του θέματος.

    Ο Αμερικανός βουλευτής αναφέρθηκε και σε σχέδια για σύσταση κέντρου για τη δημοκρατία και τη συμφιλίωση στη νοτιοανατολική Ευρώπη, στο οποίο αναμένει ότι η Κύπρος θα διαδραματίσει κάποιο ρόλο.

    Μιλώντας στο ΚΥΠΕ κατά τη διάρκεια της εδώ επίσκεψής του, ο κ. Μπραδήμας χαρακτήρισε τις απαιτήσεις του Τ/Κ ηγέτη για αναγνώριση και απόσυρση της αίτησης της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ ως "απαράδεκτες" και πρόσθεσε ότι "τόνισε στον κ. Ντενκτάς ότι εάν επιθυμεί να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις, δεν θα πρέπει να υποβάλλει ως όρους αυτό που ενδέχεται να αποτελέσει το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων."

    Σημείωσε όμως ότι αυτό δεν εξυπακούει ότι ο ίδιος αναμένει ότι τυχόν διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν στην ικανοποίηση των όρων Ντενκτάς.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση για τις ελπίδες επανέναρξης των συνομιλιών, είπε ότι "η απάντηση σε αυτό το ερώτημα βρίσκεται βασικά στην Αγκυρα" και υπογράμμισε παράλληλα τη σημασία των δικοινοτικών επαφών.

    Ερωτηθείς εάν οι προσπάθειες των ΗΠΑ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων θα έπρεπε να απευθύνονται στην Αγκυρα αντί να επικεντρώνονται στη μη έλευση των ρωσικών πυραύλων, ο κ. Μπραδήμας απάντησε:

    "Εάν η τουρκική πλευρά επιδείξει βούληση για σοβαρές διαπραγματεύσεις για την αποστρατικοποίηση της Κύπρου, είναι πιθανόν αυτό να επιβραδύνει την παράδοση των πυραύλων."

    Κάλεσε επίσης την Τουρκία να λύσει το Κυπριακό με "εποικοδομητικό τρόπο" γιατί, όπως επεσήμανε, αυτό θα εξυπηρετούσε τα δικά της μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα συμφέροντα, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της.

    "Πιστεύω ότι ενόσω το Κυπριακό εκκρεμεί, η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ μέλος της ΕΕ," ανέφερε.

    Αναφερόμενος σε ομοιότητες μεταξύ του Κυπριακού και του Ιρλανδικού, ο Αμερικανός βουλευτής τόνισε ότι σε ότι αφορά το Ιρλανδικό υπήρχαν "ανεπίσημες συνομιλίες για αρκετό καιρό οι οποίες προετοίμασαν το έδαφος για τη Συμφωνία που επιτεύχθη."

    Κληθείς να επισημάνει μερικές πτυχές της Συμφωνίας του Απριλίου που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και στην Κύπρο, ανέφερε ότι δεν είχε εξετάσει σε βάθος την εν λόγω Συμφωνία αλλά σημείωσε ότι συνήθως σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση "υπάρχει πάρε - δώσε."

    Σε αυτό το σημείο, υπενθύμισε ότι η συμφωνία για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία αποτελεί κοινό συμβιβασμό των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.

    Σε ερώτηση γιατί οι προσπάθειες των ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη αποφέρει κάποιο αποτέλεσμα στο Κυπριακό, ο κ. Μπραδήμας είπε χαρακτηριστικά "ο κόσμος ούτε μας ανήκει, ούτε τον διευθύνουμε αλλά οι ΗΠΑ μπορούν να διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο στην επίλυση διενέξεων."

    Τόνισε επίσης ότι "η κάθε χώρα έχει τα δικά της συμφέροντα και δεν θα υπακούσει κατ'ανάγκη στις υποδείξεις οποιοσδήποτε Αμερικανού Προέδρου".

    Ο κ. Μπραδήμας αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα για σύσταση ενός κέντρου για τη δημοκρατία και τη συμφιλίωση στη νοτιοανατολική Ευρώπη και είπε ότι το πρώτο βήμα θα είναι να φέρουν σε επαφή ιστορικούς με σκοπό να κατανοήσει ο ένας τον άλλον με την ελπίδα ότι αυτό θα έχει εποικοδομητική επίδραση στα σχολικά βιβλία ώστε να μην εκφράζουν εθνικιστικές ιδέες.

    "Αναμένω ότι η Κύπρος θα διαδραματίσει κάποιο ρόλο στο κέντρο αυτό", είπε επισημαίνοντας ότι η Κύπρος αποτελεί κατάλληλο παράδειγμα προς εξέταση στον τομέα αυτό.

    Τέλος, ανέφερε ότι Κύπρος και Ελλάδα καθώς και μερικοί Τούρκοι επιχειρηματίες αντικρύζουν θετικά τη σύσταση του κέντρου το οποίο υποστηρίζει επίσης ο κ. Χόλμπρουκ.

    Το κέντρο θα αρχίσει να λειτουργεί μέχρι το τέλος του χρόνου και θα εδρεύει διοικητικά στη Θεσσαλονίκη. Στις αρχές Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη για περαιτέρω προώθηση του θέματος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΧ)

    [16] Συνάντηση ΕΔΕΚ - ΝΕ.Ο

    Λευκωσία,Κύπρος,02/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Θετικό κλίμα επεκράτησε και κατά τη συνάντηση των αντιπροσωπειών του Σ.Κ. ΕΔΕΚ και Νέων Οριζόντων (ΝΕ.0), παρόμοιο με εκείνο της συνάντησης που προηγήθηκε μεταξύ των αντιπροσωπειών του Σοσιαλιστκού Κόμματος και των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ) για τη δημιουργία σοσιαλδημοκρατικού κινήματος.

    Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση ΕΔΕΚ - ΝΕ.Ο, ο Πρόεδρος της πρώτης, Βάσος Λυσσαρίδης, τονίζοντας το στοιχείο της "συνδημιουργίας" και της "από κοινού" δημιουργίας του νέου πολιτικού χώρου, επανέλαβε ότι "ο πρώτος στόχος ήταν η συζήτηση των αρχών πάνω στις οποίες θα πρέπει να κινηθεί το νέο ευρύ σοσιαλδημοκρατικοό κίνημα"

    "Αυτό", πρόσθεσε, "θα πρέπει να περιλαμάβάνει - αν το πετύχουμε και ελπίζουμε να το πετύχουμε - όλες τις δυνάμεις μεταξύ των δύο πόλων, της κομμουνιστικής αριστεράς και της συντηρητικής δεξιάς".

    Αυτές οι αρχές θα είναι οι αρχές της σοσιαλδημοκρατίας, όπως εκφράζονται στην Ευρώπη και στη Σοσιαλιστική Διεθνή, αλλά προσαρμοσμένες μέσα στα κυπριακά δεδομένα, σημείωσε.

    "Ούτε δόγματα μας κρατούν, ούτε απόλυτες έννοιες υπάρχουν στην πολιτική και είμαστε μια χώρα με τα δικά της προβλήματα", τα οποία θα συζητηθούν από τις επιτροπές επαφής, που όπως αποφασίστηκε, θα συσταθούν.

    Σε ερώτηση δε, κατά πόσο η ΕΔΕΚ θα ακολουθήσει τους ίδιους ρυθμούς με τους ΝΕ.Ο, όπως εκείνους με τους ΕΔΗ, ο κ. Λυσσαρίδης απάντησε θετικά, προσθέτοντας ότι δεν βλέπει το λόγο γιατί να μην γίνει αυτό. "Αν υπάρξουν διαφορές με οποιοδήποτε κόμμα, θα τις ακούσετε", συμπλήρωσε.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος των ΝΕ.Ο, Νίκος Κουτσού, επιβεβαίωσε το γεγονός ότι έχουν συμφωνηθεί οι αρχές, πάνω στις οποίες θα βασίζεται το σοσιαλδημοκρατικό κίνημα.

    "Η ουσία και ο στόχος είναι να δώσουμε ένα νέο κίνημα στην κυπριακή κοινωνία, το οποίο να αντιμετωπίσει μέσα στη σύγχρονη αντίληψη της σοσιαλδημοκρατίας, τα προβλήματα της Κύπρου", επεσήμανε ο κ. Κουτσού.

    Σε ερώτηση κατά πόσο οι αρχές των ΝΕ.Ο κινούνται στα πλαίσια της σοσιαλδημοκρατίας, ο κ. Κουτσού τόνισε ότι το πρόγραμμα που ενέκρινε το 1ο Παγκύπριο Συνέδριο του κόμματος περιλαμβάνει εκείνες "τις αρχές για τις οποίες μιλούμε" τώρα, δηλαδή την κοινωνική αλληλεγγύη, την ποιότητα ζωής, τον εκσυγχρονισμό, την αποφυγή της κοινωνίας των δύο τρίτων κτλ.

    Απλά, "αποφύγαμε συνειδητά να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε ετικέττα", συμπλήρωσε.

    Τέλος, οι Πρόεδροι και των δυο κομμάτων εξέφρασαν την ελπίδα, στη διαδικασία σύστασης του σοσιαλδημοκρατικού κινήματος να ενταχθεί και το ΔΗΚΟ, όπως και άλλες δυνάμεις.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 2 June 1998 - 17:46:10 UTC