Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-06-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΗΚΟ - δημοσίευμα Sunday Times - οικονομικά
  • [02] Εκπρόσωπος - Βασιλείου
  • [03] Πάγκαλος - Δημοσίευμα "Sunday Times"
  • [04] Υπουργός Εξωτερικών - Βρετανός Υπατος Αρμοστής (2)
  • [05] Εκπρόσωπος - Οικονομία
  • [06] Βρετανικό ΥΠΕΞ - δημοσίευμα Τάιμς
  • [07] Κυπριακές Αερογραμμές - ΑΕΡΟΕΛ - πτήσεις
  • [08] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [09] Φορολογικά μέτρα - Επιτροπή Οικονομικών Βουλής
  • [10] Υπουργός Εξωτερικών - Παλέρμο
  • [11] ΕΔΕΚ - συμμετοχή στην κυβέρνηση
  • [12] Κυπριανού - Παλέρμο - Διάσκεψη - ομιλία
  • [13] Υπουργός Αμυνας - Ελλάδα - Γαλλία
  • [14] Κύπρος - Βρετανία - παραστάσεις για Σάντεϊ Τάιμς
  • [15] Πανεπιστήμιο Κύπρου - Αναγόρευση Μπραδήμα

  • [01] ΔΗΚΟ - δημοσίευμα Sunday Times - οικονομικά

    Λευκωσία,Κύπρος,01/06/1998 (ΚΥΠΕ) Η Κύπρος βρίσκεται ενώπιον ασφυκτικών πιέσεων και εκβιασμών και μιας κινδυνολογίας, που στόχο έχουν τη ματαίωση της αγοράς του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S - 300, διαπιστώνει το ΔΗΚΟ με αφορμή το σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "Sunday Times".

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, στόχος είναι επίσης "η αποδοχή απο μέρους μας απαράδεκτων όρων στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος".

    Το ΔΗΚΟ επισημαίνει ότι "η αντιμετώπιση αυτών των μεθοδεύσεων πρέπει να είναι σθεναρή και σταθερή", προσθέτοντας ότι "δυστυχώς η διγλωσσία και η πυραυλολογία, που παρουσιάζει η δική μας πλευρά τον τελευταίο καιρό, είχε αρνητικές συνέπειες".

    Στην ανακοίνωση τονίζεται όπως "το ταχύτερο δυνατό, το Εθνικό Συμβούλιο μελετήσει προσεκτικά, αναλύσει σε βάθος και σχεδιάσει την στρατηγική και την τακτική, με βάση τις οποίες θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά πιέσεις και εκβιασμούς, όπως αυτούς που εκδηλώθηκαν με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας".

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις συζητήσεις γύρω από το φορολογικό πακέτο που παρουσίασε η κυβέρνηση στη Βουλή, το ΔΗΚΟ τονίζει ότι η φορολογική πολιτική του κράτους πρέπει να καταστεί δικαιότερη.

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι "πρέπει να αποφευχθούν πρόσθετα φορολογικά βάρη στις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού", προσθέτοντας ότι "πρέπει να προσεχθεί με περισσότερη ευαισθησία η φθίνουσα μεσαία εισοδηματική τάξη του λαού και να τύχει οικονομικής και κοινωνικής στήριξης η χαμηλά αμειβόμενη τάξη".

    Το ΔΗΚΟ τονίζει επίσης ότι "η κάλυψη του δημοσιονομικού ελλείμματος πρέπει να επιδιωχθεί με βάση ολοκληρωμένο σχέδιο", προσθέτοντας ότι ο σχεδιασμός της οικονομικής πολιτικής του κράτους πρέπει να είναι αποτέλεσμα ενός ευρύτατου και συναινετικού διαλόγου όλων των πολιτικών φορέων, που διαδραματίζουν ρόλο στον ευρύτερο οικονομικό τομέα".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΠ)

    [02] Εκπρόσωπος - Βασιλείου

    Λευκωσία,Κύπρος,01/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Δεν υπάρχει θέμα Γιώργου Βασιλείου για την κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, σημειώνοντας ότι οι δηλώσεις του εμπίπτουν στα σχέδια της πολιτικής της κυβέρνησης και ότι ο ρόλος του είναι "σαφέστατα πολιτικός."

    Αναφερόμενος στο θέμα που ηγέρθη μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου στις ενταξιακές Γιώργου Βασιλείου, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι ο "Πρόεδρος Βασιλείου εκτός από επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας είναι και αρχηγός κόμματος και δεν μπορεί κανείς να περιορίσει το δικαίωμα σε οποιονδήποτε να απέχει από δηλώσεις."

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι ότι θα πρέπει να έχουμε σημαντικά βήματα προς αποστρατικοποίηση με χρονοδιάγραμμα και ο κ. Βασιλείου ανέπτυξε την κυβερνητική θέση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [03] Πάγκαλος - Δημοσίευμα "Sunday Times"

    Αθήνα,Ελλάδα,01/06/1998 (ΚΥΠΕ - Κώστας Ιορδανίδης)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος, χαρακτήρισε "υποβολιμαίο" το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "Sunday Times", τονίζοντας ότι έχει ως στόχο να ματαιώσει την εγκατάσταση των πυραύλων S - 300 και να επιφέρει πλήγμα στον τουρισμό της Κύπρου.

    Είπε, επίσης, ότι ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Λονδίνο θα ζητήσει διευκρινίσεις από το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

    "Εχω την εντύπωση ότι το δημοσίευμα είναι υποβολιμαίο. Στόχος του είναι προφανώς να ασκηθεί πίεση στην κυπριακή κυβέρνηση για να ματαιώσει την παραγγελία", είπε ο κ. Πάγκαλος.

    Πρόσθεσε ότι, ως αποτέλεσμα των συνομιλιών που είχε το Σάββατο με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, μπορεί να διαβεβαιώσει ότι η κυπριακή κυβέρνηση "θα κάνει αυτό που επιβάλλει η ανάγκη άμυνας και η κατάσταση στην Κύπρο, με δεδομένη την υποστήριξή μας".

    Ως δευτερεύοντα στόχο των δημοσιευμάτων, ο κ. Πάγκαλος ανέφερε ότι είναι για "να πληγεί ο κυπριακός τουρισμός" και πρόσθεσε πως "είναι προφανές ότι πίσω από αυτή την προσπάθεια βρίσκονται συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα που μεταχειρίζονται μεθόδους ποταπές και καταδικαστέες".

    Διευκρίνισε, εξάλλου, ότι ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Βρετανία, κ. Ζαφειρόπουλος, πήρε έντολή να μεταβεί στο Φόρεϊν Οφις "και να ζητήσει επαλήθευση σχετικά με τις επίσημες πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα".

    "Εάν αυτή η επαλήθευση δεν δοθεί, τότε θα πρέπει να διαψευσθεί από τις επίσημες πηγές που αυτό το δημοσίευμα επικαλείται", κατέληξε ο κ. Πάγκαλος.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [04] Υπουργός Εξωτερικών - Βρετανός Υπατος Αρμοστής (2)

    Λευκωσία,Κύπρος,01/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο, Ντέιβιντ Μάντεν, διαβεβαίωσε σήμερα ότι δεν υπάρχουν ταξιδιωτικές οδηγίες προς Βρετανούς να μην επισκέπτονται την Κύπρο.

    Κληθείς να σχολιάσει το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Sunday Times", μετά από συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, ο κ. Μάντεν απέρριψε σχόλιο ότι στόχος είναι να πιεστεί η κυβέρνηση της Κύπρου να μην εγκαταστήσει το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S - 300.

    Ταυτόχρονα, ο Βρετανός διπλωμάτης είπε πως δεν συμμερίζεται τη θέση ότι το Κυπριακό έχει μετατραπεί σε θέμα πυραύλων S - 300, και επαναβεβαίωσε ότι η χώρα του εργάζεται σκληρά για επίτευξη πολιτικής λύσης στο Κυπριακό.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Μάντεν διευκρίνισε ότι η συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ ήταν προγραμματισμένη από την περασμένη βδομάδα, ενώ αναφερόμενος στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας είπε χαρακτηριστικά ότι "πολλές από τις λεπτομέρειες αποτελούν φαντασιώσεις".

    "Ο σχεδιασμός για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης είναι ένα θέμα και η εκτίμηση των πραγματικών κινδύνων άλλο θέμα", είπε ο κ. Μάντεν.

    Οπως ανέφερε, βασιζόμενη στην εκτίμηση των πραγματικών κινδύνων, η Βρετανία "δεν έχει αλλάξει τις ταξιδιωτικές συμβουλές της προς άτομα που σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Κύπρο".

    "Δεν συμβουλεύουμε τους Βρετανούς να μην έρθουν στην Κύπρο και αυτό αποτελεί συνέπεια της εκτίμησης των πραγματικών κινδύνων", συμπλήρωσε ο κ. Μάντεν.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Βρετανός διπλωμάτης ανέφερε ότι η Υπάτη Αρμοστεία στη Λευκωσία δεν έχει δώσει οποιεσδήποτε συμβουλές προς το Υπουργείο Αμυνας της χώρας, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο Αμυνας της Βρετανίας εξετάζει το ίδιο όλα τα πιθανά σενάρια.

    Σε ερώτηση γιατί το σενάριο αυτό διέρρευσε στον Τύπο τώρα και κατά πόσον αποτελεί προσπάθεια άσκησης πίεσης στην κυπριακή κυβέρνηση, ο κ. Μάντεν απάντησε: "Δεν αποτελεί προσπάθεια να πιεστεί οποιοσδήποτε".

    Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση της Βρετανίας ότι "υπάρχει ο κίνδυνος", οι S - 300 να οδηγήσουν "σε αύξηση της έντασης στο νησί" και ανέφερε ότι η χώρα του εξέφρασε την άποψη αυτή από την ημέρα που η κυπριακή κυβέρνηση παράγγειλε το σύστημα.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Μάντεν είπε ότι δεν συμμερίζεται τη θέση πως το Κυπριακό έχει μετατραπεί σε θέμα S - 300.

    "Το κυπριακό πρόβλημα παραμένει το κυπριακό πρόβλημα και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε όσο πιο σκληρά μπορούμε, σε συνεργασία με άλλους, για να προσπαθήσουμε να εξεύρουμε πολιτική λύση", συμπλήρωσε.

    Οταν ρωτήθηκε εάν πιστεύει πως τέτοια δημοσιεύματα επηρεάζουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Μάντεν απάντησε: "Ειλικρινά, ελπίζω πως όχι".

    "Ελπίζω ότι η πολύ χρήσιμη συζήτηση που είχα με τον ΥΠΕΞ θα βοηθήσει στο να διασφαλιστεί πως δεν επηρεάζονται οι σχέσεις μας", πρόσθεσε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΠ)

    [05] Εκπρόσωπος - Οικονομία

    Λευκωσία,Κύπρος,01/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί αναλαμβάνει η κυβέρνηση για την αναστάτωση που προκλήθηκε μετά την απόρριψη του φορολογικού πακέτου, που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και υποβλήθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων την περασμένη βδομάδα.

    "Η κυβέρνηση, μετά την απόρριψη του νομοσχεδίου για φόρους κατανάλωσης από τη Βουλή, αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί για την αναστάτωση που προκλήθηκε," δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης.

    Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, θεωρεί ότι το θέμα του δημοσιονομικού ελλείμματος είναι επείγον θέμα που πρέπει να αντιμετωπισθεί για το καλό της ανάπτυξης του τόπου και της ευρωστίας της οικονομίας.

    Ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ότι αυτό έγινε αποδεκτό από όλες τις πλευρές της Βουλής, οι οποίες αποδέκτηκαν επίσης ότι η αντιμετώπισή του εξυπηρετεί τον στρατηγικό στόχο της ενταξιακής μας πορείας και την ενίσχυση της άμυνας του τόπου.

    "Με βάση τα παραπάνω, η κυβέρνηση θα συνεχίσει διαβουλεύσεις για τα άλλα κατατεθέντα νομοσχέδια και ελπίζει ότι, στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου και με πολιτική και κοινωνική συναίνεση, θα βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης του ζητήματος," ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης.

    Παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο Εκπρόσωπος απέφυγε να διευκρινίσει περαιτέρω τη δήλωσή του για τα οικονομικά.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΠ)

    [06] Βρετανικό ΥΠΕΞ - δημοσίευμα Τάιμς

    Λονδίνο,Βρετανία,01/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το βρετανικό ΥΠΕΞ δεν βλέπει το λόγο γιατί να αλλάξει τις ταξιδιωτικές οδηγίες του προς τους Βρετανούς που επιθυμούν να επισκεφθούν την Κύπρο.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ επίσημος εκπρόσωπος του Φόρεϊν Οφις, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το δημοσίευμα των "Κυριακάτικων Τάιμς" για την ύπαρξη σχεδίου έκτακτης ανάγκης για απομάκρυνση Βρετανών υπηκόων από την Κύπρο.

    "Φυσικά υπάρχουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για διάφορα σημεία της υφηλίου, τα οποία αλλάζουν από καιρού εις καιρό", συμπλήρωσε.

    "Αυτό όμως", τόνισε ο εκπρόσωπος του Φόρεϊν Οφις, "δε σημαίνει ότι συμμεριζόμαστε με οποιοδήποτε τρόπο την άποψη ότι θα ξεσπάσει πόλεμος στην Κύπρο τον Ιούλιο ή οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή".

    "Η ταξιδιωτική οδηγία του Φόρεϊν Οφις προς τους Βρετανούς πολίτες που επιθυμούν να επισκεφθούν την Κύπρο δεν έχει αλλάξει", είπε, προσθέτοντας πως "δεν βλέπουμε κανένα λόγο για να μην πάνε" στο νησί.

    Τόνισε δε ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει οποιαδήποτε σχέσει με το δημοσίευμα της "Σάντεϊ Τάιμς".

    Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του βρετανικού ΥΠΕΞ επανέλαβε τη θέση της χώρας του αναφορικά με το θέμα των πυραύλων S - 300, ότι δηλαδή "αναγνωρίζει το δικαίωμα κάθε κυρίαρχης χώρας να παίρνει τα μέτρα που η κυβέρνησή της θεωρεί κατάλληλα για την άμυνά της".

    Παράλληλα όμως, συνέχισε, η βρετανική κυβέρνηση έχει εκφράσει προς την κυπριακή κυβέρνηση την άποψη ότι οι πύραυλοι "θα περιπλέξουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση στο νησί και στην περιοχή".

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΓΓ/ΜΑ)

    [07] Κυπριακές Αερογραμμές - ΑΕΡΟΕΛ - πτήσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,01/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι Κυπριακές Αερογραμμές, σε μια προσπάθεια περαιτέρω βελτίωσης του κυπριακού τουριστικού προϊόντος, έχουν συμβληθεί με την ισραηλινή αεοροπορική εταιρεία ΑΕΡΟΕΛ για την πραγματοποίηση μονοήμερων αεροπορικών εκδρομών στους Αγίους Τόπους, μέσω Χάιφα.

    Οπως ανακοίνωσαν σήμερα οι Κυπριακές Αερογραμμές, στο πλαίσιο της συμφωνίας των δύο εταιρειών, από την 1η Ιουλίου θα εκτελούνται πτήσεις προς Χάιφα κάθε Πέμπτη και Κυριακή, συχνότητα η οποία στη συνέχεια θα αυξηθεί ανάλογα με τη ζήτηση.

    Σημειώνεται ότι οι πτήσεις στοχεύουν να ικανοποιήσουν κυρίως τη ζήτηση από ξένους που περνούν τις διακοπές τους στην Κύπρο.

    Η αναχώρηση από τη Λάρνακα θα είναι στις 8.00 το πρωί, με άφιξη στη Χάιφα στις 8.45 π.μ., ενώ για την επιστροφή η πτήση θα αναχωρεί στις 8.00 το βράδυ από τη Χάιφα με άφιξη στη Λάρνακα στις 8.50 μ.μ.

    Αναμένεται ότι η συνεργασία θα επεκταθεί για να συμπεριλάβει και την ισραηλινή αεροπορική εταιρεία ΕΛ-ΑΛ, προστίθεται.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΑΠ)

    [08] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,01/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           83,24  (-2,08)
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί                   96,64 (-1,80)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     60,47 (-0,74)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 61,72 (-2,28)
            Βιομηχανικές Εταιρείες                  75,09 (-2,51)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις                68,32 (-0,60)
            Εμπορικές Εταιρείες                     46,24 (-3,77)
            Αλλες Εταιρείες                         68,56 (-5,30)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών           ΛΚ  1.077.150,91
    
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜA)

    [09] Φορολογικά μέτρα - Επιτροπή Οικονομικών Βουλής

    Λευκωσία,Κύπρος,01/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τα φορολογικά νομοσχέδια που κατατέθηκαν στη Βουλή, μαζί με εκείνα που καταψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα, θα συζητηθούν στην Επιτροπή Οικονομικών του Σώματος τον ερχόμενο Οκτώβριο, με τη νέα βουλευτική περίοδο.

    Η αύξηση των τελών εγγραφής και κυκλοφορίας οχημάτων, η αύξηση του ποσοστού του ΦΠΑ, η επιβολή πρόσθετου τέλους στους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας και η κατάργηση δασαμολογικών απαλλαγών των ημικρατικών οργανισμών, είναι τα θέματα που θα συζητηθούν τον Οκτώβριο.

    Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του σήμερα ύστερα από συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών, ο Πρόεδρός της, Αλέξης Γαλανός, διευκρίνισε ότι για να εξεταστούν τα θέματα αυτά από τη Βουλή τώρα, θα έπρεπε η κυβέρενηση να ζητήσει κατεπείγουσα συζήτησή τους.

    Υπό κανονικές συνθήκες, ανέφερε ο κ. Γαλανός, τα νομοσχέδια που έχουν απομείνει από το πακέτο θα πρέπει να εξεταστούν όταν έρθει η σειρά τους.

    Για το θέμα προηγήθηκε συζήτηση στην Επιτροπή, κεκλεισμένων των θυρών, ενώ σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές τόσο ο κ. Γαλανός, όσο και οι υπόλοιποι βουλευτές της Επιτροπής συμφωνούν για συζήτηση το φθινόπωρο.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μόνο το ΑΚΕΛ ευνοεί συζήτηση πριν από τις θερινές διακοπές της Βουλής.

    Πάντως, ο κ. Γαλανός δε θέλησε να επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή. Αυτό που έχει προγραμματιστεί εδώ και καιρό - και αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του Ιούνη - είναι συνάντηση της Επιτροπής με τον Υπουργό Οικονομικών και ενημέρωση για την κατάσταση της οικονομίας.

    Ο κ. Γαλανός επανέλαβε τη θέση ότι η κυβέρνηση, βεβιασμένα, και χωρίς να εξασφαλίσει εκ των προτέρων την αναγκαία συναίνεση, προχώρησε στην κατάθεση του πακέτου των φορολογικών νομοσχεδίων, ενώ, όπως είπε, αυτή η ενέργεια, ούτε πειστική, ούτε συνεπής με τις προεκλογικές διακηρύξεις ήταν.

    Στο μεταξύ, το μέλος της Επιτροπής Οικονομικών, βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου, με γραπτή δήλωσή του καλεί μεταξύ άλλων την κυβέρνηση να αποσύρει τα μέτρα και στη θέση τους να παρουσιάσει μια συγκροτημένη συνολική πολιτική για τιθάσευση των δημόσιων οικονομικών.

    Τα όποια φορολογικά μέτρα, επισημαίνει ο κ. Προδρόμου, θα πρέπει να συνοδεύονται κατά τρόπο πειστικό από μέτρα εξοικονομήσεων, τα οποία και να αγγίξουν και το κόστος απασχόλησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αντισταθμιστικά μέτρα υπέρ των ασθενεστέρων οικονομικά στρωμάτων, μέτρα στήριξης των παραγωγικών επενδύσεων και έκτακτα μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΓΓ/ΜΑ)

    [10] Υπουργός Εξωτερικών - Παλέρμο

    Λευκωσία,Κύπρος,01/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, αναχωρεί αύριο το πρωϊ για το Παλέρμο της Ιταλίας όπου θα συμμετάσχει στην άτυπη Ενδιάμεση Ευρωπαϊκή Υπουργική Διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η Διάσκεψη θα ασχοληθεί με τα τρία κεφάλαια της διαδικασίας της Βαρκελώνης, που αφορούν θέματα πολιτικής συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, την οικονομική συνεργασία καθώς και τη συνεργασία στον πολιτιστικό και κοινωνικό τομέα.

    Η Διάσκεψη αποτελεί συνέχεια της Υπουργικής Διάσκεψης της Μάλτας, που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 1997, και ο σκοπός της είναι να προετοιμάσει την επόμενη Υπουργική Συνάντηση, στο πλαίσιο της ευρο- μεσογειακής συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί στη Στουτγκάρδη, στις 15 Απριλίου 1999.

    Ο κ. Κασουλίδης θα επιστρέψει στην Κύπρο την Παρασκευή, 5 Ιουνίου.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΑ)

    [11] ΕΔΕΚ - συμμετοχή στην κυβέρνηση

    Λευκωσία,Κύπρος,01/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το Σ.Κ. ΕΔΕΚ δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος, η οποία διευκρινίζει τη φύση της συμμετοχής του στην κυβέρνηση.

    Η ΕΔΕΚ, τονίζεται στην ανακοίνωση, δεν έχει ιδεολογική συγγένεια με το Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ) και δεν αναμένει ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει σοσιαλιστικό πρόγραμμα, αλλά και δεν πρέπει να αναμένεται ότι θα στηρίζει νεοφιλελεύθερες κοινωνικο-οικονομικές πολιτικές, αντίθετες με την ιδεολογία του.

    "Δεν πρέπει λοιπόν, να θεωρείται η ΕΔΕΚ ως δεδομένη", προστίθεται και επισημαίνεται ότι "η συνεργασία πρέπει να στηρίζεται στην ισότιμη, έγκαιρη, και ειλικρινή διαβούλευση σε όλα τα θέματα του κυβερνητικού έργου και, βέβαια, στους χειρισμούς του εθνικού θέματος".

    "Η πρακτική του να λαμβάνονται και να ανακοινώνονται αποφάσεις χωρίς ενημέρωση και διαβούλευση πρέπει να τερματιστεί", τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΔΕΚ.

    Αφού επισημαίνεται ότι η φύση της συμμετοχής του κόμματος στην κυβέρνηση έχει επεξηγηθεί εξαντλητικά και δεν δικαιολογείται "καμμιά παρεμηνεία ή ερμηνεία εκ του πονηρού", εκφράζεται η εκτίμηση ότι "ο κυπριακός Ελληνισμός διέρχεται κρίσιμες ώρες", οι οποίες απαιτούν "γνήσια λαϊκή ομοψυχία και τη στενότερη δυνατή συνεργασία και συλλογικότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων".

    Με βάση το σκεπτικό αυτό, σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΔΕΚ, το κόμμα "υπέβαλε την πρόταση ενότητας και προοπτικής που έγινε αποδεκτή από τους υποψηφίους των προεδρικών εκλογών και όλα τα πολιτικά κόμματα".

    Δεδομένου ότι δεν κατέστη δυνατή η συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, προστίθεται, η ΕΔΕΚ αποφάσισε να συμμετάσχει στην κυβέρνηση "ως θεματοφύλακας των δεσμεύσεων που ανέλαβε ο Πρόεδρος Κληρίδης, κυρίως στο εθνικό θέμα". ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [12] Κυπριανού - Παλέρμο - Διάσκεψη - ομιλία

    Λευκωσία,Κύπρος,01/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το Κυπριακό αποτελεί αναχρονισμό και βάναυση παραβίαση κάθε αρχής και κανόνα δικαίου, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, επισημαίνοντας ότι εναπόκειται στους λαούς της Μεσογείου να δώσουν σάρκα και οστά στη διαμορφούμενη Ευρω-Μεσογειακή Εταιρική Σχέση, για ένα καλύτερο μέλλον.

    Ο κ. Κυπριανού μιλούσε στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των Μεσογειακών Χωρών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που πραγματοποιείται στο Παλέρμο της Ιταλίας.

    Σημείωσε ότι η κυπριακή Βουλή "ανέκαθεν υποστήριζε το διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και των χωρών - μελών της με τις μεσογειακές χώρες, στο κοινοβουλευτικό επίπεδο".

    Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι "το Ευρω-Μεσογειακό Κοινοβουλευτικό Φόρουμ θα αποτελέσει το σωστό βήμα για διάλογο μεταξύ των Κοινοβουλίων, για κατανόηση μεταξύ των εκπροσώπων των λαών της Μεσογείου και για άσκηση κοινοβουλευτικής διπλωματίας, με στόχο την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας".

    Στη συνέχεια, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στις αρχές και τις πρόνοιες της Διακήρυξης της Βαρκελώνης, της Χάρτας του Ελσίνκι και της Χάρτας του Παρισιού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, καθώς και στον Καταστατικό Χάρτη και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τονίζοντας ότι στην περίπτωση της Κύπρου αυτές οι αρχές και πρόνοιες παραβιάζονται από την Τουρκία.

    Στο σημείο αυτό, επεσήμανε ότι η Τουρκία είναι "χώρα που συμμετέχει στην Ευρω-Μεσογειακή Εταιρική Σχέση, είναι μέλος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη και του ΟΗΕ."

    Αφού προέβη σε μια σύντομη αναδρομή στο ιστορικό του κυπριακού προβλήματος, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "όλες οι πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν" για λύση του Κυπριακού "οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο".

    Υπέδειξε ότι αυτό οφείλεται στην "τουρκική επεκτατικότητα και αδιαλλαξία, καθώς και στην ανοχή της διεθνούς κοινότητας, η οποία με τη στάση της ενθαρρύνει την τουρκική πολιτική" για εθνικό ξεκαθάρισμα και τουρκοποίησης των κατεχομένων.

    "Η εφαρμογή πολιτικής δύο μέτρων και δύο σταθμών, από τη διεθνή κοινότητα, όπως εκδηλώθηκε σε διεθνή προβλήματα εισβολής, κατοχής και εθνικού ξεκαθαρίσματος, σαν αυτά του Ιράκ, της Βοσνίας και της Κύπρου, αποτελεί πρόκληση για τις επιδιώξεις όλων μας, για σταθερότητα, ειρήνη και δημιουργία συνθηκών κοινωνικής και οικονομικής προόδου", τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Υπέδειξε, ακόμα, ότι η Ε/κ πλευρά επιδιώκει την ενότητα κράτους, ενώ η τουρκική πλευρά επιδιώκει το διαχωρισμό, κι αφού τόνισε ότι η πρόταση για αποστρατικοποίηση της Κύπρου αποτελεί ιστορικής σημασίας εξέλιξη στην Κύπρο και τη Μεσόγειο, ανέφερε ότι η παρουσία στη Διάσκεψη του Τούρκου ομολόγου του δίνει τη δυνατότητα για διάλογο και κοινοβουλευτική διπλωματία προς λύση του Κυπριακού.

    Στη συνέχεια, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί τη μόνη ελπίδα ασφάλειας και ειρήνης, ενώ θα επιτρέψει και την επίτευξη των στόχων της Τουρκίας όσον αφορά τις σχέσεις της με την ΕΕ".

    Τέλος, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "η περίπτωση της Κύπρου αποτελεί αναχρονισμό και βάναυση παραβίαση κάθε αρχής και κανόνα δικαίου".

    "Εναπόκειται σε μας", κατέληξε, "στους λαούς της Μεσογείου, να δώσουμε σάρκα και οστά στη διαμορφούμενη Ευρω-Μεσογειακή Εταιρική Σχέση για ένα καλύτερο μέλλον, για δημιουργία συνθηκών ασφάλειας στους πολίτες μας και προοπτικών οικονομικής και κοινωνικής προόδου, ειρηνικής συνεργασίας και αλληλοκατανόησης".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [13] Υπουργός Αμυνας - Ελλάδα - Γαλλία

    Λευκωσία,Κύπρος,01/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου, αναχωρεί αύριο το απόγευμα για την Ελλάδα, όπου την Τετάρτη θα μιλήσει σε ανώτατους αξιωματικούς στη Σχολή Εθνικής Αμυνας ΣΕΘΑ για το Κυπριακό και το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, ως δύναμη αποτροπής.

    Την Πέμπτη, ο κ. Ομήρου θα αναχωρήσει για τη Γαλλία όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Αλέν Ρίτσαρντ και θα επισκεφθεί τη Διεθνή Εκθεση Οπλικών Συστημάτων Χερσαίων Δυνάμεων, κατόπιν πρόσκλησης του Γάλλου ομολόγου του.

    Πριν από την αναχώρησή του αύριο, ο Υπουργός Αμυνας θα έχει συνάντηση στο γραφείο του με τον Κυβερνήτη του εκπαιδευτικού "ΑΡΗΣ", του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, πλοίαρχο Γεώργιο Ντούνη.

    Ο κ. Ομήρου επιστρέφει στην Κύπρο το Σάββατο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [14] Κύπρος - Βρετανία - παραστάσεις για Σάντεϊ Τάιμς

    Λονδίνο,Βρετανία,01/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σε παραστάσεις προς τη Βρετανία προέβη σήμερα η Κύπρος αναφορικά με το γνωστό δημοσίευμα των "Σάντεϊ Τάϊμς"

    Συγκεκριμένα, ο Υπατος Αρμοστής της Δημοκρατίας στο Λονδίνο, Μιχάλης Ατταλίδης, είχε σήμερα συνάντηση στο βρετανικό ΥΠΕΞ με το Γενικό Διευθυντή του Νοτιοευρωπαϊκού τμήματος του υπουργείου, κατά την οποία προέβη σε παραστάσεις σχετικά με το δημοσίευμα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΓΓ/ΜΑ)

    [15] Πανεπιστήμιο Κύπρου - Αναγόρευση Μπραδήμα

    Λευκωσία,Κύπρος,01/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πραγματοποιήθηκε απόψε η αναγόρευση του καθηγητή Τζον Μπραδήμα σε επίτιμο διδάκτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

    Ο κ. Μπραδήμας αναγορεύθη σε επίτιμο διδάκτορα από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, ύστερα από εισήγηση της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, απόφαση της Συγκλήτου και τελική επικύρωσή της από το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου.

    Σε ομιλία του, ο κ. Μπραδήμας είπε ότι έχει αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή του στην εκπαίδευση και αναφέρθηκε στη δράση του στο Κογκρέσο και άλλους φορείς στις ΗΠΑ.

    Ο κ. Μπραδήμας είπε ότι η πρώτη φορά που ενεπλάκη στην υπόθεση της Κύπρου ήταν το 1962, κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε στο Λευκό Οίκο ο τότε Πρόεδρος Τζον Φ. Κένετι, προς τιμή του εθνάρχη Μακαρίου.

    Στη συνέχεια, ο κ. Μπραδήμας αναφέρθηκε στην τουρκική εισβολή του 1974, κατά την οποία χρησιμοποιήθηκαν αμερικανικά όπλα, όπως είπε, προσθέτοντας ότι αυτός και μερικοί άλλοι Αμερικανοί βουλευτές προώθησαν το εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία.

    Αναφερόμενος, εξάλλου, στην ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου και τις μελλοντικές προκλήσεις, ο κ. Μπραδήμας είπε ότι "σε μικρές χώρες που είναι φτωχές σε φυσικούς πόρους, όπως η Κύπρος, για να διασφαλιστεί η ασφάλεια, έχει μεγάλη σημασία να γίνουν επενδύσεις σε έμψυχο υλικό, δηλαδή μορφωμένα άτομα, καθώς και σε ξένο κεφάλαιο".

    Ο κ. Μπραδήμας συμφώνησε πλήρως με δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, στην οποία τόνισε την ανάγκη μεθοδικής υιοθέτησης νέας νοοτροπίας και προσέγγισης, για αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Η Κύπρος, είπε, "πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη για τον επόμενο αιώνα και την επόμενη χιλιετία, πράγμα που απαιτεί μορφωμένα άτομα".

    Ο κ. Μπραδήμας τόνισε ότι η γεωγραφική θέση της Κύπρου της επιτρέπει να καταστεί δραστήριο διεθνές επιχειρηματικό κέντρο, τονίζοντας και πάλι την ανάγκη για προετοιμασία του κυπριακού λαού ώστε να αντιμετωπίσει τις αλλαγές.

    Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο κ. Μπραδήμας είπε ότι "η εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας αυτής με την Ελλάδα εξαρτάται από τη λύση του Κυπριακού", τονίζοντας ότι η Αγκυρα πρέπει να καταλάβει ότι μια λύση θα ήταν προς όφελός της.

    "Το Κυπριακό", είπε, "είναι εμπόδιο στις καλές σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη".

    Για το θέμα της άμυνας της Κύπρου, ο κ. Μπραδήμας είπε ότι η παραγγελία του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S - 300 ήταν "κατανοητή κίνηση", προσθέτοντας ότι η ασφάλεια των Ε/Κ και των Τ/Κ είναι σημαντική για την επίτευξη λύσης.

    Εισηγήθηκε, ακολούθως, τη διασφάλιση της ασφάλειας του κυπριακού λαού από μία δύναμη, όπως το ΝΑΤΟ, όπου η Ελλάδα και η Τουρκία συμμετέχουν σε ισότιμη βάση.

    Επεσήμανε, εξάλλου, την ανάγκη για επανέναρξη των επαφών μεταξύ των δύο κοινοτήτων και σημείωσε ότι η απόφαση για λύση του Κυπριακού εξαρτάται από την Τουρκία.

    Ο κ. Μπραδήμας αναφέρθηκε και σε λύση ομοσπονδίας, λέγοντας ότι θα πρέπει οι δύο κοινότητες να εμπλέκονται στις υποθέσεις η μία της άλλης.

    Στην τελετή, κατά την οποία έγινε αναφορά στη ζωή και την προσφορά του κ. Μπραδήμα στην πολιτική, την εκπαίδευση, την τέχνη και τον πολιτισμό, παρέστησαν ο Πρέσβης των ΗΠΑ Κένεθ Μπριλ, αρχηγοί πολιτικών κομμάτων, βουλευτές και άλλοι επίσημοι, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων της Εκκλησίας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)
    (Ρ.Γ.)

    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 1 June 1998 - 18:46:09 UTC