Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-05-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυπριανού - Παλέρμο
  • [02] Τουρκικός και Τ/κ Τύπος - γενοκτονία
  • [03] ΔΗΚΟ - Εκτελεστικό Γραφείο
  • [04] Συνδιάσκεψη ΑΚΕΛ - Χριστόφιας
  • [05] Διάσκεψη Κοινοπολιτειακού Συνδέσμου
  • [06] Επιστροφή Κασουλίδη - δηλώσεις
  • [07] Επιστροφή Βασιλείου - δηλώσεις

  • [01] (Κ) Κυπριανού - Παλέρμο

    Λευκωσία,Κύπρος,30/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού αναχωρεί αύριο για το Παλέρμο, όπου θα συμμετάσχει τη Δευτέρα στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των Μεσογειακών Χωρών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Η Διάσκεψη, η οποία διοργανώνεται από το ιταλικό Κοινοβούλιο, θα ασχοληθεί με την Ευρω-Μεσογειακή Εταιρική Σχέση, τη δημιουργία του Ευρω- Μεσογειακού Κοινοβουλευτικού Φόρουμ και άλλα θέματα που αφορούν τη συνεργασία στη λεκάνη της Μεσογείου.

    Αναφέρουμε ότι ο κ. Κυπριανού θα προσφωνήσει τις εργασίες της Διάσκεψης για το ρόλο των μεσογειακών κοινοβουλίων στην Ευρω-Μεσογειακή Εταιρική Σχέση.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [02] (Κ) Τουρκικός και Τ/κ Τύπος - γενοκτονία

    Λευκωσία,Κύπρος,30/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι τουρκικές και Τ/κ εφημερίδες χαρακτηρίζουν "μέγα ιστορικό λάθος" την αναγνώριση από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους.

    Την ομόφωνη απόφαση της Εθνοσυνέλευσης αναμένεται να εγκρίνει σήμερα και η Γερουσία στη Γαλλία.

    Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ κάλεσε τα μέλη της Γερουσίας να μην εγκρίνουν την απόφαση, διότι "θα φέρουν ευθύνη απέναντι στην ιστορία", όπως είπε.

    Στο μεταξύ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαϊλ Τζεμ δήλωσε ότι η απόφαση είναι επικίνδυνη.

    Εξάλλου, ο αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας "Μιλιέτ" Γιαλτσίν Ντογκάν γράφει σήμερα ότι ακυρώνονται όλες οι επίσημες επισκέψεις στη Γαλλία και ότι οι γαλλικές εταιρείες δεν θα πρέπει να περιμένουν την έγκριση των προσφορών τους για δημόσια έργα.

    Γράφει, επίσης, ότι έχουν προειδοποιηθεί και οι τουρκικές εταιρείες που συναλλάσσονται με γαλλικές.

    Η τουρκική εφημερίδα "Τσουμχουριέτ" γράφει ότι τουρκική αντιπροσωπεία μεταβαίνει στη Γαλλία, με σκοπό να προλάβει την έγκριση της απόφασης της Εθνοσυνέλευσης από τη Γερουσία.

    Αρθρογράφος της ίδιας εφημερίδας γράφει ότι δεν θα πρέπει να εκπλαγεί κανείς εάν η Ρωσία πωλήσει πυραύλους S300 και στην Αρμενία και μάλιστα με πιστώσεις της Γαλλίας.

    Αλλος αρθρογράφος της "Τσουμχουριέτ" γράφει ότι εάν η απόφαση περάσει από τη Γερουσία και δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της χώρας, τότε τη Γαλλία θα μιμηθούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και θα τεθεί θέμα αποζημιώσεων.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [03] (Κ) ΔΗΚΟ - Εκτελεστικό Γραφείο

    Λευκωσία,Κύπρος,30/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το Εκτελεστικό Γραφείο του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο συνεδρίασε χθες, μελέτησε τις μέχρι τώρα εργασίες του Εκτάκτου Παγκυπρίου Συνεδρίου και κατέληξε σε διάφορες αποφάσεις, μεταξύ των οποίων η εφαρμογή της στρατηγικής του εκσυγχρονισμού και της ανανέωσης του κόμματος.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, αποφασίστηκε όπως μέρος της στρατηγικής υλοποιηθεί αμέσως και μέρος κατά φάσεις, αμέσως μετά τη λήξη του Εκτάκτου Συνεδρίου, με βάση συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, που θα αποσκοπεί στη δημιουργία συνθηκών και προϋποθέσεων εμπέδωσης κλίματος συναίνεσης κι ενότητας στους κόλπους του κόμματος και συλλογικότητας στη λειτουργία του.

    Η πρώτη φάση του σχεδίου δράσης θα ολοκληρωθεί με το Εκλογικό Συνέδριο του ΔΗΚΟ και πρώτος στόχος του σχεδίου είναι η άμεση ανατροπή της κακής εικόνας που παρουσιάζει σήμερα το κόμμα, η επαγγελματική οργάνωση και ο σωστός προγραμματισμών όλων των εργασιών.

    Αποφασίστηκε, επίσης, όπως το Εκτελεστικό Γραφείο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα εποπτεύσουν την πορεία του κόμματος προς το Εκλογικό Συνέδριο και τις εκλογικές διαδικασίες, και όπως η Κεντρική Επιτροπή παρακολουθεί σε τακτικές συνεδρίες την πορεία των διαδικασιών προς το Εκλογικό Συνέδριο, καθώς και την πορεία υλοποίησης του σχεδίου δράσης.

    Αλλες αποφάσεις αφορούν την επεξεργασία, από ειδική επιτροπή, των πορισμάτων και συμπερασμάτων του Εκτάκτου Συνεδρίου και όπως οι καταστατικές αλλαγές εξυπηρετούν τους στόχους και τη φιλοσοφία της στρατηγικής του εκσυγχρονισμού και της ανανέωσης.

    Τέλος, το Εκτελεστικό Γραφείο καλεί τους συνέδρους να πάρουν μαζικά μέρος στην επόμενη σύνοδο του Εκτάκτου Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουνίου, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία, θεμελιώνοντας μια σταθερή πορεία ανασυγκρότησης, αναγέννησης κι εκσυγχρονισμού του ΔΗΚΟ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [04] (Κ) Συνδιάσκεψη ΑΚΕΛ - Χριστόφιας

    Λευκωσία,Κύπρος,30/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι η αντίθεση της πλειοψηφίας της Βουλής στο φορολογικό πακέτο της κυβέρνησης "είναι μια σαφής και ξεκάθαρη προειδοποίηση προς τους κυβερνώντες, η οποία πρέπει να συνοδευτεί από λαϊκές κινητοποιήσεις, γιατί επέρχονται κοινωνικοί αγώνες στους οποίους μας οδηγεί η κοινωνικό - οικονομική πολιτικής της κυβέρνησης".

    Παράλληλα, ο κ. Χριστόφιας προειδοποίησε ότι πέραν από το φορολογικό πεκέτο της κυβέρνησης ετοιμάζονται και άλλα "αντιλαϊκά μέτρα", όπως το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των επιτοκίων, η πρόταση νόμου για απαγόρευση των απεργιών, οι αποκρατικοποιήσεις και οι αυτοχρηματοδοτήσεις.

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επεσήμανε επίσης ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και οι εργοδοτικοί κύκλοι σκληραίνουν τις θέσεις τους, ζητώντας παγοποίηση μισθών και εκχώρηση κεκτημένων.

    "Πρέπει", τόνισε ο κ. Χριστόφιας, "να επαγρυπνούμε, να ενημερώνουμε και να κινητοποιήσουμε το λαό γιατί τα πολλά αντιλαϊκά μέτρα έπονται".

    Ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος μιλούσε σήμερα στην 13η Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ Λευκωσίας - προαστίων, σημείωσε ακόμη ότι τα φορολογικά μέτρα αντικατοπτρίζουν την απόγνωση στην οποία οδηγήθηκαν οι κυβερνώντες μέσα από τα αδιέξοδα της οικονομικής τους πολιτικής.

    "Εκφράζουν", πρόσθεσε, "την παταγώδη αποτυχία τους να δαμάσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα".

    Οπως παρατήρησε συναφώς ο κ. Χριστόφιας "το 1996 και το 1997 οι ρυθμοί ανάπτυξης υπέστησαν καθίζηση, οι επενδύσεις μειώθηκαν, ορισμένες σκόπιμα, η αγορά μούδιασε, οι πτωχεύσεις πολλαπλασιάστηκαν, και η ανεργία για πρώτη φορά ξεπέρασε το φράγμα των 10.000 χωρίς να υπολογίζονται οι υποαπασχολούμενοι και εκείνοι που σταμάτησαν να εγγράφονται άνεργοι".

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υποστήριξε εξάλλου ότι το πρόβλημα της οικονομίας μας δεν είναι τα δημόσια οικονομιά αυτά καθ' εαυτά, αλλά η έλλειψη οράματος.

    Ακόμη τόνισε ότι "δεν μπορεί η κυβέρνηση στο όνομα της εναρμόνισης με την ΕΕ και προφασιζόμενη αδυναμίες και προβλήματα να αναζητά άλλοθι για να συρρικνώσει τον ισχνό όντως κρατικό και ημικρατικό τομέα ξεπουλώντας το στους λίγους".

    Επισημαίνοντας ωστόσο ότι απαιτούνται μέτρα ώστε το κράτος να γίνει πιο αποδοτικό και στο δημόσιο και στον ημιδημόσιο τομέα, ο κ. Χριστόφιας σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ ετοιμάζει τη δική του πρόταση και σ' αυτό τον τομέα.

    Συγκεκριμένα, όπως είπε, έχει ανατεθεί σε ομάδα επιστημόνων υπό την εποπτεία του Γραφείου Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών να ετοιμάσει ολοκληρωμένη μελέτη και προτάσεις πάνω στα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων και των φιλελευθεροποιήσεων.

    Οπως επεσήμανε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ θα μελετηθεί η βιωσιμότητα των ημικρατικών οργανισμών σε συσχετισμό με την ανάγκη εκσυγχρονισμού και περισυλλογής λαμβάνοντας υπόψη, και όχι αντιγράφοντας, τις εμπειρίες άλλων χωρών.

    Παράλληλα, όπως είπε, ο κ. Χριστόφιας ετοιμάζονται μελέτη και προτάσεις για τα δημόσια οικονομικά τις οποίες το ΑΚΕΛ θα δώσει και στην κυβέρνηση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [05] (Κ) Διάσκεψη Κοινοπολιτειακού Συνδέσμου

    Λευκωσία,Κύπρος,30/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία αναχωρεί αύριο για το νησί Γκέρνσεϋ για να συμμετάσχει στην 29η Διάσκεψη του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου, που θα πραγματοποιηθεί από την 1η μέχρι τις 5 Ιουνίου.

    Την αντιπροσωπεία αποτελούν οι βουλευτές Αβέρωφ Νεοφύτου, Κυριάκος Τυρίμος, Μάριος Ματσάκης και Ηλίας Μυριάνθους.

    Στη Διάσκεψη θα συμμετάσχουν βουλευτές από τη Βρετανία, την Κύπρο, τη Μάλτα, το Γιβραλτάρ, τη Νήσο Μαν, το Τζέρσεϋ, το Γκέρνσεϋ, τα Νησιά Φόκλαντ και το Νησί της Αγίας Ελένης.

    Τα κυριότερα θέματα που θα απασχολήσουν τη Διάσκεψη σχετίζονται με τον τουρισμό, τις μεταφορές, τη σημασία των καλά οργανωμένων οικονομικών κέντρων και το μέλλον των εξαρτημένων και υπερπόντιων βρετανικών περιοχών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [06] (Κ) Επιστροφή Κασουλίδη - δηλώσεις

    Λάρνακα,Κύπρος,30/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης επανέλαβε σήμερα ότι οι ρωσικοί πύραυλοι S-300 θα έρθουν στην Κύπρο, εάν δεν εκλείψουν οι λόγοι που ώθησαν την Ε/κ πλευρά να τους παραγγείλει.

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την επιστροφή του στην Κύπρο από την Ιρλανδία και την Ελλάδα, ο κ. Κασουλίδης, όσον αφορά την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, διαβεβαίωσε ότι αυτή δεν συνδέεται ούτε με την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, ούτε από την πορεία του Κυπριακού.

    Ιρλανδία - Ελλάδα

    Αναφερόμενος στο ταξίδι του στην Ιρλανδία, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η επίσκεψη είχε ως σκοπό να παρουσιάσει στην ιρλανδική Κυβέρνηση "την υπόθεση της Κύπρου, όσον αφορά το εθνικό θέμα και την ενταξιακή της πορεία".

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "θα πρέπει να προσβλέπουμε προς την ιρλανδική πλευρά για σθεναρή υποστήριξη των κυπριακών θέσεων", προσθέτοντας ότι "υπάρχει μια συμπάθεια φυσιολογική, εξ αιτίας πολλών παραλληλισμών της ιστορίας των δύο χωρών".

    Ανέφερε, επίσης, ότι έγινε ανταλλαγή εμπειριών, οι οποίες "προκύπτουν από τη συμφωνία για τη Βόρειο Ιρλανδία".

    Στη συνέχεια, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στην Αθήνα, όπου συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρο Πάγκαλο. Κατά τη συνάντηση, είπε, έγινε "ανασκόπηση των εξελίξεων γύρω από το Κυπριακό, συγκεκριμένα μετά την έλευση του Ρίτσανρτ Χόλμπρουκ στην Κύπρο, πριν από μερικές εβδομάδες, και μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου".

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι νοιώθει "πολύ ευχαριστημένος για την κατανόηση και τη συναντίληψη που υπάρχει μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Κύπρου", προσθέτοντας ότι θα μεταφέρει "το περιεχόμενο της συζήτησης και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας".

    S-300

    Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "ο κυπριακός λαός έχει πρόβλημα εξασφάλισης της ασφάλειάς του από τους κινδύνους που διατρέχει από την τουρκική πολεμική αεροπορία", προσθέτοντας ότι είναι για το λόγο αυτό που "νοιώσαμε την ανάγκη να αποκτήσουμε μιαν ικανοποιητική αεράμυνα".

    "Εάν οι λόγοι, οι οποίοι μας εξώθησαν να νοιώσουμε αυτήν την ανάγκη", είπε, "δεν εκλείψουν - κι έχουμε δώσει πάρα πολλές διεξόδους, χωρίς καμία απολύτως ανταπόκριση - τότε δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά παρά να φέρουμε το σύστημα που έχουμε παραγγείλει στην Κύπρο", δηλαδή τους ρωσικούς πυραύλους S-300.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ακόμα ότι εάν διεξήγοντο "παραγωγικές συνομιλίες", οι οποίες "θα άνοιγαν το δρόμο για την ειρήνη", τότε και αυτό θα ήταν "λόγος για να αναθεωρήσουμε την απόφασή μας", εκτός από την περίπτωση που επιτυγχάνετο αποστρατικοποίηση.

    Επανέλαβε, ακολούθως, ότι "εφόσον δεν εκλείπουν οι λόγοι για τους οποίους νοιώσαμε την ανάγκη να έχουμε αποτελεσματική αεράμυνα, προχωρούμε με το να φέρουμε τους πυραύλους στην Κύπρο".

    Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι "τελεσίδικες αποφάσεις για να έρθουν οι πύραυλοι λήφθηκαν όταν αποφασίστηκε να παραγγελθούν", επισημαίνοντας ότι "για να αλλάξουν αυτές οι αποφάσεις, πρέπει να αλλάξουν οι λόγοι που μας εξώθησαν να τους φέρουμε".

    Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο κ. Κασουλίδης υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης πρότεινε στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, κατά τις απευθείας συνομιλίες στην Κλιόν, "να μπουν σε διάλογο, με στόχο τη μείωση δυνάμεων κι εξοπλισμών, καθώς και μη εισαγωγή νέων οπλικών συστημάτων, μέσα στα πλαίσια ενός προγράμματος αποστρατικοποίησης της Κύπρου".

    Τόνισε, ωστόσο, ότι "η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί θετικά σε καμία από όλες αυτές τις προτάσεις που της έχουν γίνει".

    Ευρωπαϊκή Ενωση

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη σύνοδο κορυφής στο Κάρντιφ, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι αυτή τη φορά δεν έχουν κληθεί να παρευρεθούν οι υποψήφιες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χώρες, διότι "οι συναντήσεις κορυφής αντικαταστάθηκαν με την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη".

    Είπε, επίσης, ότι "η ενημέρωση για το περιεχόμενο του Κάρντιφ θα γίνει στους Υπουργούς Εξωτερικών των υποψηφίων χωρών στις 28 Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο, από τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου, δηλαδή τον Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ".

    Σε ερώτηση σχετικά με την Τουρκία, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "η Τουρκία δεν έχει κάνει ούτε ένα ιότα για να βοηθήσει τους Αμερικανούς ή οποιουσδήποτε άλλους για να τη βοηθήσουν όσον αφορά το Κάρντιφ".

    Επεσήμανε, ακολούθως, ότι "οι αποφάσεις που αφορούν την Κύπρο, από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι γνωστές, έχουν τεθεί σε εφαρμογή και ούτε η πορεία της Τουρκίας ούτε ή πορεία του Κυπριακού μπορεί να συνδεθεί με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [07] (Κ) Επιστροφή Βασιλείου - δηλώσεις

    Λάρνακα,Κύπρος,30/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την εκτίμηση ότι η αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-300 συμβάλλει στην εκτόνωση της κρίσης στην Κύπρο, εξέφρασε ο επικεφαλής της κυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση Γιώργος Βασιλείου.

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την επιστροφή του από τη Γαλλία και την Ελλάδα, ο κ. Βασιλείου αναφέρθηκε και στα φορολογικά μέτρα που πρότεινε η Κυβέρνηση και που απορρίφθηκαν από τη Βουλή, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρξε συνεργασία μεταξύ της Κυβέρνησης και των κομμάτων που την υποστηρίζουν.

    Αρχική δήλωση

    Ο κ. Βασιλείου είπε ότι επιστρέφει "από ένα πολύ επιτυχημένο ταξίδι τόσο στο Παρίσι όσο και στην Αθήνα".

    Οπως είπε, στο Παρίσι "διαφάνηκε ότι η Γαλλία σήμερα στηρίζει την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση", προσθέτοντας ότι του δόθηκε η ευκαιρία να προβάλει τις θέσεις της Κύπρου γύρω από το όλο θέμα της Ευρώπης, τονίζοντας ότι "είμαστε έτοιμοι, όπως έχει ήδη προτείνει ο Πρόεδρος Κληρίδης, να δεχθούμε τους Τ/Κ μέσα στην αντιπροσωπεία και ταυτόχρονα ότι ελπίζουμε και αναμένουμε ότι κάποια στιγμή θα αποφασίσουν να επανέλθουν στο διακοινοτικό διάλογο".

    Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Αθήνα, ο κ. Βασιλείου είπε ότι ο στόχος της σύσκεψης στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ήταν "να γίνει μια γενική εκτίμηση για το πώς προχωρά το λεγόμενο κοσκίνισμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να γίνει ανταλλαγή απόψεων για την πείρα που έχει αποκτήσει η Ελλάδα από τις δικές της διαπραγματεύσεις και να συμφωνηθούν κάποιοι μηχανισμοί, με βάση τους οποίους θα διασφαλίσουμε τη μελλοντική μας πολύ στενή και αρμονική συνεργασία".

    Διευκρινίσεις

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με προηγούμενες δηλώσεις του, ο κ. Βασιλείου τόνισε ότι δεν είπε τίποτα "το οποίο να διαφέρει από τις θέσεις της ελληνικής Κυβέρνησης".

    "Εξάλλου", είπε, "δεν θα ήταν σοβαρό να πάει ένας Κύπριος εκπρόσωπος και μιλά εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης".

    Επεσήμανε, ακολούθως, ότι "απλούστατα επανέλαβα και υποστήριξα τις θέσεις της Ελλάδας ότι η Ελλάδα θα ήθελε κι επιδιώκει την άρση του βέτο, εφόσον ικανοποιηθούν οι όροι".

    S-300

    Οσον αφορά το θέμα του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-300, ο κ. Βασιλείου αναφέρθηκε σε προηγούμενες δηλώσεις του ότι "ο στόχος δεν είναι να βοηθήσει στην ένταση, αντίθετα να συμβάλει στην εκτόνωση της έντασης", προσθέτοντας ότι οι πύραυλοι θα παρείχαν προστασία στην περίπτωση επίθεσης από την Τουρκία.

    Η επιθυμία μας, πρόσθεσε, "θα ήταν να μην χρειαστεί να φτάσουμε εκεί", επαναλαμβάνοντας την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, κατά τις απευθείας συνομιλίες με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην Κλιόν, για αποστρατικοποίηση.

    Φορολογικά

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις, ύστερα από τη μη έγκριση από τη Βουλή των φορολογικών μέτρων που πρότεινε το Υπουργικό Συμβούλιο, ότι δεν υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων που συνεργάζονται με την Κυβέρνηση, ο κ. Βασιλείου είπε ότι "το ότι δεν υπήρξε συνεργασία είναι γνωστό".

    Αναφέρθηκε, ακολούθως, σε πληροφορίες που μεταδίδονται, ότι η θέση του ιδίου είναι πως "η οικονομία της Κύπρου σήμερα αντιμετωπίζει προβλήματα", τονίζοντας ότι "ιδιαίτερα όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά, η αύξηση των εξόδων είναι πολύ πιο γρήγορη από την αύξηση των εσόδων".

    Ο κ. Βασιλείου τόνισε ότι "αναμφισβήτητα χρειάζονται μέτρα", εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι "το θέμα αυτό θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο σοβαρής και εις βάθους μελέτης".

    Αφού επεσήμανε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για ανόρθωση της οικονομίας, ο κ. Βασιλείου τόνισε ότι "θα πρέπει να αντιμετωπίζεται και το θέμα των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων του λαού".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βασιλείου είπε ότι είναι "εναντίον κάθε μέτρου που λαμβάνεται χωρίς να υπάρχει εις βάθος μελέτη και ανταλλαγή απόψεων" και ότι διαφωνεί με το να αυξηθούν τώρα οι φόροι και αργότερα να ληφθούν μέτρα ώστε να ενισχυθούν οι ασθενέστερες τάξεις του λαού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΑΓ/ΜΜ)
    (Ρ.Γ.)

    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 30 May 1998 - 23:10:26 UTC