Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-05-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κόσης - Μιχαηλίδης - ΕΕ - συνάντηση Υπουργών
  • [02] Κασουλίδης - Αθήνα
  • [03] Τιμές Συναλλάγματος Opening
  • [04] ΣτΕ - Σύμβαση για πολιτιστική κληρονομία
  • [05] Βασιλείου - Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων
  • [06] Σχέση ξένων νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα
  • [07] Γιλμάζ - Κυπριακό
  • [08] Ιεροδιακόνου - Ναυτιλιακή Εκθεση - Πειραιάς
  • [09] Ευρωπαίος αναλυτής - Κύπρος - πύραυλοι
  • [10] Παγκόσμια Μέρα Μη Καπνίσματος
  • [11] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας
  • [12] ΕΕ - Τουρκία - Κυπριακό
  • [13] Υπουργός Οικονομικών - φορολογικά μέτρα
  • [14] Αναστασιάδης - φορολογικά μέτρα - δηλώσεις

  • [01] Κόσης - Μιχαηλίδης - ΕΕ - συνάντηση Υπουργών

    Λευκωσία,Κύπρος,29/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης διαβεβαίωσε χθες τους ομολόγους του της ΕΕ για την πολιτική βούληση και τη δέσμευση της κυπριακής κυβέρνησης να προχωρήσει σε πλήρη συνεργαασία με τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα με την ΕΕ προς την κατεύθυνση πάταξης του οργανωμένου εγκλήματος.

    Ο κ. Κόσης μιλούσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκή Ενωσης με τους ομολόγους τους των έντεκα υποψήφιων για ένταξη στην Ενωση χωρών, που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες. Την Κύπρο εκπροσώπησαν επίσης στη συνάντηση ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Πρέσβης Νίκος Αγαθοκλέους και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη διεθνούς συνεργασίας και κοινής συντονισμένης προσπάθειας για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και υπογράμμισε την αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησης να συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο στη γενικότερη προσπάθεια της ΕΕ για την επιτυχή αντιμετώπιση των σύγχρονων μορφών του οργανωμένου εγκλήματος.

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε σειρά μέτρων που υιοθέτησε το Υπουργείο του με στόχο την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος καθώς και στις συμβάσεις που καθορίζονται στο σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, τις οποίες η Κύπρος επικύρωσε ήδη στα πλαίσια των προσπαθειών εναρμόνισής της με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Στο τέλος των εργασιών οι 26 υιοθέτησαν ομόφωνα το προενταξιακό σύμφωνο για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος το οποίο σύμφωνα με τον προεδρεύοντα της συνάντησης Βρετανό Υπουργό Εσωτερικών κ. Στρο ανοίγει νέες προοπτικές στον αγώνα για την αποτελεσματική καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

    Κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνάντησης ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης διένειμε στους συνέδρους έγγραφο για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

    Σε αυτό αναφέρεται ότι η νομοθεσία της Κύπρου για τη μετανάστευση όπως τροποποιήθηκε πρόσφατα σύμφωνα με την πολιτική της ΕΕ για την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης, "η πολιτική μας όσον αφορά τη θεώρηση διαβατηρίων και η βούλησή μας να συμβάλουμε όσο πιο πολύ μπορούμε στη συντονισμένη πανευρωπαϊκή δράση κατά της παράνομης μετανάστευσης, βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με το προενταξιακό σύμφωνο για το οργανωμένο έγκλημα της ΕΕ με τις αιτήτριες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Κύπρου".

    Τονίζεται επίσης ότι η Κύπρος θα αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης της στο πλαίσιο των ευθυνών που πηγάζουν από το προενταξιακό σύμφωνο για το οργανωμένο έγκλημα και της θέλησής της να γίνει μέλος της ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] Κασουλίδης - Αθήνα

    Λευκωσία,Κύπρος,29/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης μεταβαίνει σήμερα στην Αθήνα για επαφές με την ελληνική κυβέρνηση.

    Τον Υπουργό Εξωτερικών θα συνοδεύουν ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

    Στις επαφές θα συμμετάσχει και ο επικεφαλής της ομάδας της Κύπρου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Γιώργος Βασιλείου, ο οποίος θα μεταβεί στην Αθήνα από το Παρίσι.

    Ο κ. Κασουλίδης έχει δηλώσει ότι η επίσκεψή του στην ελληνική πρωτεύουσα εντάσσεται στο πλαίσιο της τακτικής ανασκόπησης με την ελληνική κυβέρνηση των εξελίξεων στο Κυπριακό και της ενταξιακής πορείας.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει στην Αθήνα ύστερα από επίσκεψη εργασίας στην Ιρλανδία.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΓΠ)

    [03] Τιμές Συναλλάγματος Opening

    Λευκωσία,Κύπρος,29/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σύμφωνα με το δελτίο συναλλάγματος της 29/05/98, κατά το άνοιγμα της αγοράς η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις ακόλουθες τιμές συναλλάγματος για πράξεις άμεσης παράδοσης:

    -----------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα       Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά    Πώληση     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    Ελληνική Δραχμή      580,9900    583,3100   580,9900   585,9100
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7204      1,7272     1,7204     1,7312
    Δολάριο ΗΠΑ            1,9025      1,9101     1,9025     1,9141
    Στερλίνα               1,1700      1,1746     1,1700     1,1771
    Γερμ. Μάρκο            3,3874      3,4009     3,3874     3,4049
    -----------------------------------------------------------------
    

    Στις συναλλαγές με το κοινό μέχρι ΛΚ 10.000, οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόζουν τιμές που να μην είναι χειρότερες από τις πιο πάνω.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [04] ΣτΕ - Σύμβαση για πολιτιστική κληρονομία

    Λευκωσία,Κύπρος,29/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αρχίζει τον ερχόμενο Ιούλιο μεταξύ των συμβαλλομένων μερών η εφαρμογή της νέας Διεθνούς Σύμβασης που ενέκρινε ομόφωνα το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) στη Λισσαβόνα για την πολιτιστική κληρονομιά που καλύπτει την παράνομη εμπορεία έργων τέχνης και επεκτείνει την ευθύνη στους ιδιώτες που εμπορεύονται ή κατέχουν κλαπέντα αντικείμενα.

    Στις εαρινές συνεδρίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) πήραν μέρος οι Βουλευτές Παναγιώτης Δημητρίου, Αρχηγός της κυπριακής Αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ και Τάκης Χατζηδημητρίου, μέλος της Συνέλευσης.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου υποστήριξε την έγκριση της Σύμβασης και αναφέρθηκε στην κυπριακή εμπειρία που υπέστη πραγματική πολιτιστική λεηλασία. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην περίπτωση του Τούρκου εμπόρου έργων τέχνης Αϊντίν Ντικμέν που συνελήφθηκε στη Γερμανία και που στις αποθήκες του βρέθηκε ένας τεράστιος αριθμός κλαπέντων αντικειμένων.

    Στην ομιλία του ο κ. Χατζηδημητρίου κάλεσε όλα τα μέλη του ΣτΕ να εργαστούν στις χώρες τους για την έγκριση της Σύμβασης.

    Κατήγγειλε ότι οι έμποροι έργων τέχνης που διοχετεύουν στην αγορά τα κλαπέντα είδη είναι σε θέση να παρεμβαίνουν στις διάφορες χώρες και να ασκούν επίδραση στις κυβερνήσεις και στα κοινοβούλια εναντίον της νέας Σύμβασης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [05] Βασιλείου - Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων

    Λευκωσία,Κύπρος,29/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το κοινοτικό κεκτημένο, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, δημιουργεί τις προϋποθέσεις εκείνες που θα επιτρέψουν και στις δύο κοινότητες στην Κύπρο να οικοδομήσουν το μέλλον σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας, είπε ο επικεφαλής της ομάδας της Κύπρου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Γιώργος Βασιλείου, σε ομιλία που έκανε χθες το απόγευμα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων στο Παρίσι.

    Σ' ότι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Βασιλείου τόνισε "η συνέχιση του κυπριακού προβλήματος οφείλεται στην έλλειψη πολιτικής βούλησης εκ μέρους της τουρκικής πλευράς, πράγμα που έχει αναγνωρίσει η ίδια η διεθνής κοινότητα και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και ο λόγος είναι ότι μέχρι σήμερα η Τουρκία δεν έχει αισθανθεί την ανάγκη να το λύσει.

    Είναι γι' αυτό το λόγο", συνέχισε, "που και οι πρόσφατες πρωτοβουλίες, όπως αυτή του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής", πρόσθεσε.

    "Ο πραγματικός στόχος της Τουρκίας", είπε ο κ. Βασιλείου, ήταν ευθύς εξ αρχής το να καταλάβει το βόρειο τμήμα της νήσου και να προσπαθήσει, μακροπρόθεσμα, να νομιμοποιήσει τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής.

    Μια τέτοια νομιμοποίηση", είπε, "θα δημιουργούσε ένα ανεπιθύμητο προηγούμενο για ολόκληρη την Ευρώπη, εάν λάβει κανείς υπόψη του το γεγονός ότι και άλλες χώρες θα μπορούσαν να επικαλεσθούν ένα τέτοιο προηγούμενο για να επιχειρήσουν, όπως έπραξε η Τουρκία στην Κύπρο, ένα εθνικό ξεκαθάρισμα με το βίαιο εξανδραποδισμό πληθυσμών και με απώτερο στόχο τη δημιουργία δικού τους κράτους".

    Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Βασιλείου προέβη σε ενδελεχή ανασκόπηση των θέσεων των δύο πλευρών στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι ο Τουρκούτ Οζάλ είχε αποδεχθεί τις τρεις κύριες προϋποθέσεις που πρέπει να γίνουν σεβαστές για να επιτευχθεί πρόοδος στο Κυπριακό.

    Οι προϋποθέσεις αυτές συνίστανται, συνέχισε ο κ. Βασιλείου, στην αποδοχή εδαφικών αναπροσαρμογών επί του χάρτη, γνωστού ως "Χάρτη Γκάλι", την αναγνώριση του δικαιώματος των προσφύγων να επιστρέψουν στις εστίες τους και αναγνώριση των περιουσιακών δικαιωμάτων τους και την αποδοχή ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση πριν από την ένταξη της Τουρκίας.

    Δυστυχώς, είπε ο κ. Βασιλείου, η τουρκική πλευρά στη συνέχεια αναίρεσε τη θέση αυτή επιστρέφοντας, έτσι, στα προηγούμενα σχέδιά της και οδηγώντας ακόμα μια φορά σε αποτυχία τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό.

    Καθώς η Κύπρος προχωρεί στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις "δεν θα μπορούσε να παραμείνει όμηρος της τουρκικής αδιαλλαξίας", υποστήριξε ο κ. Βασιλείου.

    Αυτή τη θέση "αποδέχεται και η ίδια η ΕΕ", τόνισε ο κ. Βασιλείου αναφερόμενος στις σχέσεις της Κύπρου με την ΕΕ και υπενθυμίζοντας στο ακροατήριό του πως "η Κύπρος είναι μια από τις χώρες που υπέγραψαν συμφωνία σύνδεσης το 1972 με την ΕΕ".

    Εξάλλου, "υπάρχει η πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στη διαπραγματευτική ομάδα της Κύπρου, πρόταση που εξακολουθεί να ισχύει", πρόσθεσε ο επικεφαλής της ομάδας της Κύπρου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΓΠ)

    [06] Σχέση ξένων νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα

    Λευκωσία,Κύπρος,29/05/1998 (ΚΥΠΕ) Κατά το άνοιγμα της Αγοράς Συναλλάγματος στην Κύπρο σήμερα η σχέση των πιο κάτω νομισμάτων με την Κυπριακή Λίρα διαμορφώθηκε ως εξής:
    -----------------------------------------------------------------
                                 |     Πώληση     |     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Ιαπωνίας               263,5266         265,6348
          Δολ. Αυστραλίας              3,0445           3,0688
          Δολ. Καναδά                  2,7621           2,7841
          Εσκούδος Πορτογαλλίας      346,0145         348,7826
          Κορόνες Δανίας              12,8756          12,9786
          Κορόνες Νορβηγίας           14,3094          14,4238
          Κορόνες Σουηδίας            14,8276          14,9462
          Λίρες Ιρλανδίας              1,3404           1,3511
          Λιρέτες Ιταλίας          3.332,1743       3.358,8316
          Μάρκα Φινλανδίας            10,2751          10,3573
          Πεσέτες Ισπανίας           287,1841         289,4815
          Σελίνια Αυστρίας            23,7894          23,9797
          Φιορίνια Ολλανδίας           3,8104           3,8408
          Φράγκα Βελγίου              69,7573          70,3153
          Φράγκα Γαλλίας              11,3370          11,4276
          Φράγκα Ελβετίας              2,8005           2,8229
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [07] Γιλμάζ - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,29/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η εγκατάσταση του πυραυλικού συστήματος S - 300 στην Κύπρο είναι θέμα που αφορά το δυτικό κόσμο και την Αμερική, είπε μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό σταθμό της Τουρκίας.

    "Για μας", είπε ο Γιλμάζ, "δεν έχει σημασία η εγκατάστασή τους. Αν μπορούν να τους εγκαταστήσουν ας το πράξουν. Θα πάρουμε και μάλιστα με το παραπάνω τα ενδεικνυόμενα μέτρα για προστασία της Τουρκίας και της Βόρειας Κύπρου", όπως χαρακτήρισε το ψευδοκράτος.

    Ο Γιλμάζ επανέλαβε ότι η λύση του Κυπριακού περνά από την αποδοχή δύο "χωριστών κυριαρχιών" και ότι αυτό δεν σημαίνει αναγνώριση του ψευδοκράτους από τον κόσμο.

    Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Γιλμάζ είπε ότι η αποδοχή της παρούσας κατάστασης αποτελεί το πρώτο βήμα για την ομοσπονδιακή λύση. "Ομοσπονδία σημαίνει", είπε ο Γιλμάζ, "ένα συνεταιρισμό που ιδρύουν δύο 'χωριστές οντότητες' με την ελεύθερη βούληση των μελών τους. Δεν πρόκειται να επιτευχθεί ομοσπονδία αν παραδέχεσαι τους Τ/Κ όπως την αρμενική μειονότητα", είπε, και πρόσθεσε ότι "η Τουρκία δεν πρόκειται να υποκύψει στα τετελεσμένα και θα αντιδράσει καταλλήλως στις πιέσεις".

    Σημείωσε ότι αυτό είναι σε γνώση της Αμερικής και πρόσθεσε ότι "Θα το αντιληφθεί και η Ευρώπη".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΝΓ/ΓΠ)

    [08] Ιεροδιακόνου - Ναυτιλιακή Εκθεση - Πειραιάς

    Λευκωσία,Κύπρος,29/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Επαφές με γνωστούς ναυτιλιακούς παράγοντες από διάφορες χώρες θα έχει ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Λεόντιος Ιεροδιακόνου, ο οποίος αναχωρεί την προσεχή Κυριακή για την Ελλάδα, όπου θα παραστεί στη Διεθνή Ναυτιλιακή Εκθεση "Ποσειδώνια '98".

    Η έκθεση πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στον Πειραιά και συνκεντρώνει γνωστούς ναυτιλιακούς παράγοντες από διάφορες χώρες.

    Μέσα στα πλαίσια των προσπαθειών για προβολή της κυπριακής σημαίας και της Κύπρου ως ναυτιλιακού κέντρου, ο κ. Ιεροδιακόνου θα θα έχει επαφές με Κύπριους και ξένους ιδιοκτήτες πλοίων για να συζητήσει θέματα που αφορούν την κυπριακή ναυτιλία.

    Κατά την παραμονή του, ο κ. Ιεροδιακόνου θα τελέσει τα εγκαίνια του γραφείου του Κυπριακού Νηογνώμονα στον Πειραιά.

    Η Κύπρος θα πάρει μέρος στην έκθεση, που θα διαρκέσει από την 1η μέχρι την 5η Ιουνίου με δικό της περίπτερο.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΓΠ)

    [09] Ευρωπαίος αναλυτής - Κύπρος - πύραυλοι

    Λευκωσία,Κύπρος,29/05/1998 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Μελετών για Θέματα Ασφάλειας, που εδρεύει στο Παρίσι, Γκίντο Λέντζι, δήλωσε ότι κατανοεί τους λόγους για τους οποίους η κυπριακή κυβέρνηση επιθυμεί να αποκτήσει τους ρωσικούς πυραύλους, αλλά δεν συμφωνεί με αυτή την απόφαση.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Λέντζι εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι επιβάλλεται όπως η διαδικασία και η συζήτηση για επίλυση του Κυπριακού καλύπτουν σειρά θεμάτων, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να επικεντρώνεται μόνο σε μία πτυχή του προβλήματος.

    Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου, το οποίο είναι μια δεξαμενή σκέψης (think tank) συνδεδεμένο με τη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση, σημείωσε ότι κάτι τέτοιο προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ενωση, τόσο για την Κύπρο όσο και για την Τουρκία.

    "Ο,τιδήποτε διαφοροποιεί την κατάσταση στην Κύπρο αποτελεί ένα νέο παράγοντα, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει δράση και αντίδραση", είπε, αναφερόμενος στο θέμα των S - 300.

    Οπως είπε, η αγορά του αντιαεροπορικού αυτού συστήματος από την κυβέρνηση της Κύπρου "δεν βοηθά", όμως ταυτόχρονα ανέφερε ότι κατανοεί "γιατί η κυπριακή κυβέρνηση έκανε αυτή την παραγγελία".

    "Αυτό που πρέπει να κάνουμε όσον αφορά το Κυπριακό είναι να διευρύνουμε το πεδίο, ώστε να αναμιχθούν κι άλλες χώρες που εμπλέκονται σε άλλες καταστάσεις", συμπλήρωσε.

    Στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, στο περιθώριο της 16ης συνόδου των διευθυντών ευρωπαϊκών ινστιτούτων για διεθνείς σχέσεις που οργάνωσε πρόσφατα το ΚΥΚΕΜ, ο κ. Λένι ανέφερε ότι "δεν πρέπει να βάζετε όλα τα αυγά σας σε ένα καλάθι" και είπε ότι επιβάλλεται η αύξηση των συντελεστών στην Κύπρο, που σήμερα αποτελείται από δύο μέρη, δηλαδή, την Κύπρο και την Τουρκία.

    "Η Ευρωπαϊκή Ενωση προσφέρει αυτή την ευκαιρία", είπε, καταστώντας όμως σαφές ότι η διεύρυνση της ΕΕ "δεν αποτελεί τη λύση του Κυπριακού αλλά ένα εργαλείο" για λύση.

    Ο κ. Λένι ανέφερε πως "εάν μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι η Κύπρος διαδραματίζει κάποιο ρόλο σε περισσότερα θέματα, τότε θα βοηθηθούν οι σχέσεις μας με την Τουρκία και κατ' επέκταση θα διαφοροποιήσει την κατάσταση όσον αφορά το Κυπριακό".

    Εξήγησε ότι η συζήτηση διαφόρων θεμάτων θα διευρύνει τα μέρη που εμπλέκονται στο πρόβλημα και θα τα βοηθήσει στο να δουν την κατάσταση από διαφορετική σκοπιά.

    "Πρέπει να εξεύρουμε και να προωθήσουμε κοινά συμφέροντα τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον κοινό παρανομαστή όλων όσοι έχουν ανάμιξη στο Κυπριακό, βοηθώντας τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης σ' αυτό το πλαίσιο", συμπλήρωσε ο κ. Λένι.

    Το Ινστιτούτο του οποίου ηγείται αποτελεί ένα ανεξάρτητο οργανισμό που στόχο έχει τη συνειδητοποίηση των αναγκών σε θέματα ασφάλειας, τα οποία δεν επιβάλλουν επέμβαση από μέρους του ΝΑΤΟ.

    "Θα δραστηριοποιόμασταν οπουδήποτε κινδυνεύουν τα ευρωπαϊκά συμφέροντα", ανέφερε, ξεκαθαρίζοντας ότι ούτε το Ινστιτούτο ούτε η Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση δεν προτείνουν ή επιβάλλουν λύσεις σε προβλήματα.

    Ο κ. Λένι ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι άρχισαν να ξεφεύγουν από το πλαίσιο του ΝΑΤΟ στο χειρισμό προβλημάτων, σημειώνοτας ότι "η επέμβαση σε οποιαδήποτε κατάσταση δεν αποτελεί μόνο θέμα στρατιωτικής υπεροχής, αλλά και θέμα επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και πολιτικής συνοχής".

    Αυτή τη στιγμή η Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση έχει δέκα πλήρη μέλη, τα οποία είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και πέντε παρατηρητές, οι οποίοι είναι μέλη της ΕΕ αλλά δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ.

    Επίσης, έχει τρία συνδεδεμένα μέλη, και συγκεκριμένα την Τουρκία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία, τα οποία είναι μεν μέλη του ΝΑΤΟ αλλά όχι τις ΕΕ και δέκα συνδεδεμένους εταίρους, που δεν ανήκουν ούτε στο ΝΑΤΟ ούτε στην ΕΕ.

    Υπενθυμίζεται ότι το Μάρτιο η Κύπρος υπέβαλε αίτηση να καταστεί συνδεδεμένος εταίρος της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [10] Παγκόσμια Μέρα Μη Καπνίσματος

    Λευκωσία,Κύπρος,29/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αρκετά μεγάλα είναι τα ποσοστά των νεαρών 10 - 24 ετών που καπνίζουν και το κάπνισμα έχει ήδη εισχωρήσει και στα δημοτικά σχολεία αφού το 3,6% των μαθητών των δημοτικών καπνίζουν.

    Αυτό αποκάλυψε έρευνα σχετικά με το κάπνισμα, που πραγματοποιήσαν οι φοιτήτριες του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, με επιτηρήτρια την Επισκέπτρια Επίκουρο καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου Ελένη Σταύρου - Κωστέα και με χορηγό τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο.

    Η έρευνα δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στα πλαίσια σημερινής δημοσιογραφικής διάσκεψης, με την ευκαιρία της φετινής παγκόσμιας μέρας μη καπνίσματος με θέμα "Μεγαλώνοντας χωρίς καπνό".

    Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας της οποίας σκοπός ήταν να εντοπίσει τους λόγους για τους οποίους οι νεαροί ηλικίας 10 - 24 χρονών καπνίζουν και τους λόγους για τους οποίους σταματούν να καπνίζουν τα ποσοστά των ατόμων ηλικίας 10 - 24 ετών που καπνίζουν είτε κάποτε είτε συστηματικά είναι στα δημοτικά 3,6%, στα γυμνάσια 16%, στα λύκεια 32,8%, στις τεχνικές σχολές 54, 8% και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου 31,7%.

    Σύμφωνα με την έρευνα ορισμένοι από τους πιο σημαντικούς λόγους που ωθούν τους μαθητές του Δημοτικού να καπνίσουν είναι το γεγονός ότι καπνίζει ο πατέρας τους, το γεγονός ότι θεωρούν το κάπνισμα ως ένδειξη μαγκιάς και το γεγονός ότι δεν γνωρίζουν για τις συνέπειες του καπνίσματος.

    Οσον αφορά τους λόγους οι οποίοι ωθούν τους μαθητές των γυμνασίων, λυκείων και τεχνικών σχολών να καπνίσουν είναι το γεγονός ότι καπνίζει το αγόρι ή το κορίτσι τους, το γεγονός ότι καπνίζει η μητέρα τους, το γεγονός ότι οι γονείς τους δεν νοιάζονται αν καπνίζουν και το γεγονός ότι μπορούν να βρουν εύκολα τσιγάρα.

    Σχετικά με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου, μερικοί από τους λόγους που τους ωθούν να καπνίζουν είναι το γεγονός ότι οι γονείς τους δεν τους συμπαραστέκονται στα προβλήματά τους, το γεγονός ότι οι γονείς τους είναι πολύ αυστηροί και το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν οικογενειακά προβλήματα.

    Κάποιοι από τους λόγους που θα επηρέαζαν τους μαθητές του δημοτικού να σταματήσουν να καπνίζουν, σύμφωνα με την έρευνα, είναι η επαφή τους με άτομα που υποφέρουν από καρκίνο λόγω του καπνίσματος και διαφημίσεις με αντικαπνιστικά μηνύματα.

    Οι μαθητές των γυμνασίων, λυκείων και τεχνικών σχολών φαίνεται ότι θα σταματούσαν να καπνίζουν εάν είχαν αποδεικτικά στοιχεία για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, όπως είναι οι εικόνες με κατεστραμμένα ανθρώπινα όργανα και εάν σταματούσαν οι γονείς τους να καπνίζουν.

    Τέλος οι λόγοι που φάνηκε ότι επηρεάζουν τους φοιτητές του Πανεπιστημίου να σταματήσουν να καπνίζουν είναι οι διαφημίσεις με αντικαπνικά μηνύματα και αυστηρότεροι περιορισμοί στους χώρους διασκέδασης.

    Υπουργός Υγείας

    Εξάλλου ο Υπουργός Υγείας, Χρήστος Σολωμής χαρακτήρισε ενθαρρυντικά, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα παγκύπριας έρευνας, που διεξήγαγε το Υπουργείο Υγείας, τον περασμένο Δεκέμβριο με σκοπό τον υπολογισμό της συχνότητας του καπνίσματος στον κυπριακό πληθυσμό και τη συλλογή πληροφορικών σχετικών με τη συμπεριφορά και τις γνώσεις του πληθυσμού αναφορικά με το κάπνισμα.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που παρουσιάστηκε στα πλαίσια της δημοσιογραφικής διάσκεψης, 23,1% των Κυπρίων είναι καπνιστές.

    Από αυτούς το 38,5% είναι άνδρες και το 7,6% είναι γυναίκες σε σύγκριση με 24,2% του συνόλου, 42,5% των ανδρών και 7,2% των γυναικών που βρέθηκε ότι κάπνιζαν το 1989, σε έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Στατιστικής και Ερευνών. Το 50% των καπνιστών άρχισε το κάπνισμα πριν από την ηλικία των 18 ετών.

    Στις κατηγορίες ηλικίας 22 - 44 ετών έχει βρεθεί ότι το ψηλότερο ποσοστό 31% αυτών είναι καπνιστές.

    Ανάμεσα στους καπνιστές το 29,1% έχει τελειώσει τη δημοτική εκπαίδευση, το 48,6% έχει τελειώσει το λύκειο, το 9,5% έχει τελειώσει το κολλέγιο και το 11,3% έχει τελειώσει το πανεπιστήμιο.

    Για τη διεξαγωγή της έρευνας επιλέγηκαν με στρωματοποιημένη τυχαία δειγματοληψία 1200 νοικοκυριά από όλες τις επαρχίες από αστικές και αγροτικές περιοχές. Από αυτά τα νοικοκυριά ερωτήθηκαν συνολικά 1976 άτομα 15 ετών και άνω.

    Οπως σημείωσε ο κ. Σολωμής από τα αποτελέσματα παρατηρήθηκε μια ελαφρά μείωση στο σύνολο, μια σημαντική μείωση του 4% μεταξύ των ανδρών και μια μικρή αύξηση στις γυναίκες του 0,4% σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες που παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση.

    Οπως πρόσθεσε ο Υπουργός Υγείας "τα αποτελέσματα είναι επομένως ενθαρρυντικά γιατί αποδεικνύουν ότι έχουμε ανακόψει την ανοδική πορεία του καπνίσματος".

    Μιλώντας εξάλλου στη διάσκεψη, ο Πρόεδρος του Καρδιολογικού Ιδρύματος Κύπρου Χακόπ Κεχεγιάν ανέφερε ότι κάθε τσιγάρο κόβει 5,5 λεπτά από τη ζωή, το 25% των θανάτων από έμφραγμα μυοκαρδίου οφείλεται στο κάπνισμα και ένας συνηθισμένος καπνιστής έχει 70% πιθανότητες να πεθάνει πρόωρα από καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο, σε σύγκριση με τους μη καπνιστές, ενώ για ένα βαρύ καπνιστή αυτές οι πιθανότητες είναι αυξημένες κατά 200%.

    Ακόμη όπως επεσήμανε ο κ. Κεχεγιάν καταστροφικές είναι οι συνέπειες του καπνίσματος και για τους μη καπνιστές αφού ένας μη καπνιστής που ζει σε περιβάλλον καπνιστών, διατρέχει μέχρι 30% μεγαλύτερο κίνδυνο να πληρώσει το κάπνισμα των άλλων με θάνατο από την καρδιά του.

    Εκ μέρους του ΠΙΣ, της Καρδιολογιής Εταιρείας και της Πνευμολογικής Εταιρείας Κύπρου ο Δρ. Ευαγόρας Νικολαϊδης τόνισε ότι είμαστε μια από τις πρώτες χώρες στον κόσμο στην κατά κεφαλή κατανάλωση των καπνικών προϊόντων.

    Οπως ακόμη παρατήρησε ο συχνότερος καρκίνος που προκαλείται από το κάπνισμα είναι ο καρκίνος των πνευμόνων, που ευθύνεται για το 30% όλων των θανάτων από καρκίνο. Επίσης όπως είπε, το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για πάνω από 85% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα.

    Επιπρόσθετα οι καπνιστές έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του λάρυγγα, της στοματικής κοιλότητας, του οισοφάγου, της ουροδόχου κύστεως, του νεφρού και του παγκρέατος.

    Ακόμη όπως είπε ο Δρ. Νικολαϊδης το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα και διπλασιάζει τους κινδύνους από ασθένειες της καρδίας και των στεφανιαίων αρτηριών. Ακόμη αυξάνει τους κινδύνους εγκεφαλικού επεισοδίου.

    Ο Δρ. Νικολαίδης επεσήμανε επίσης ότι "στην εφαρμογή της ήδη θεσπισμένης νομοθεσίας για το κάπνισμα πρέπει να παραδεχθούμε ότι στη χώρα μας υστερούμε" και άρα χρειάζεται εγρήγορση.

    Εξάλλου ο Δρ. Μιχάλης Βωνιάτης εξήγγειλε σήμερα εκ μέρους του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρδιοπαθών και Φίλων τη σύσταση και λειτουργία οργανωμένης κλινικής διακοπής του καπνίσματος που στοχύει στην εξυπηρέτηση όλων των καπνιστών που επιθυμούν, αλλά δεν μπορούν από μόνοι τους να διακόψουν το κάπνισμα.

    Η κλινική υπολογίζεται να αρχίσει τη λειτουργία της στο οίκημα του ΠΑΣΥΚΑΦ την πρώτη Πέμπτη του Σεπτέμβρη, θα εξυπηρετεί 12 - 15 άτομα ανά κύκλο επισκέψεων στην κλινική και ο κάθε κύκλος θα διαρεί έξι εβδομάδες με επίσκεψη στην κλινική μια φορά την εβδομάδα.

    Ο Δρ. Σταύρος Μαρτούδης ανέφερε εκ μέρους της Κίνησης μη Καπνιστών και του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου, ότι η Κίνηση επανέκδωσε το ενημερωτικό δελτίο της υπό την επωνυμία "Ενημέρωση" και εξέδωσε έναν οδηγό για διακοπή του καπνίσματος με τίτλο "Πριν όλα γίνουν καπνός".

    Εξάλλου η Κίνηση τίμησε τρεις εταιρίες οι οποίες κήρυξαν τα γραφεία τους απαλλαγμένα καπνού και απαγόρευσαν το κάπνισμα μέσα στους χώρους τους.

    Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρδιοπαθών Παύλος Δίγκλης ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει αυστηρή εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας για το κάπνισμα, να εναρμονιστεί πλήρως η νομοθεσία με το κοινοτικό κεκτημένο και να θεσμοθετηθούν υπηρεσίες στο Υπουργείο Υγείας με αποκλειστικό μέλημα την καταπολέμηση του καπνίσματος.

    Τέλος εκπρόσωπος του Οργανισμού Νεολαίας ανέφερε στη διάσκεψη ότι ο Οργανισμός Νεολαίας διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων και διαλέξεων για ευαισθητοποίηση των νέων γύρω από τα θέματα εξάρτησης από το κάπνισμα και άλλες ουσίες.

    Σημειώνεται ότι μετά το τέλος της σημερινής διάσκεψης πραγματοποιήθηκε κλήρωση από τον Υπουργό Υγείας, από την οποία αναδείχθηκαν οι οκτώ νικητές του Διεθνούς Οργανισμού "Κερδίζω κόβοντας το κάπνισμα" που διεξήχθηκε από τις 2 - 29 Μαϊου.

    Ο πρώτος τυχερός που θα πάρει μέρος στο Διεθνή Διαγωνισμό με βραβείο 10 χιλιάδες δολάρια κέρδισε 720 λίρες, ο δεύτερος 475 και ο τρίτος 365 λίρες. Οι υπόλοιποι 5 τυχεροί θα πάρουν από 100 λίρες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [11] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,29/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    1. Στις 13.20 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000, αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    ------------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα        Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά     Πώληση     Αγορά
    ------------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή        579,6800     581,9900   579,6800  584,5900
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7206       1,7274     1,7206    1,7314
    Δολάριο ΗΠΑ            1,8993       1,9068     1,8993    1,9108
    Στερλίνα               1,1654       1,1700     1,1654    1,1725
    Γερμ. Μάρκο            3,3894       3,4029     3,3894    3,4069
    ------------------------------------------------------------------
    

    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    ------------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    ------------------------------------------------------------------
                   Περιθώρια    |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια    |Ημ. Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  |
    --------------------------------------|---------------------------
    01 Μήνα     0,0090   0,0000 |02.07.98 | 0,0040   0,0010  |02.07.98
    02 Μήνες    0,0130   0,0000 |03.08.98 | 0,0050   0,0020  |03.08.98
    03 Μήνες    0,0170   0,0000 |02.09.98 | 0,0050   0,0030  |02.09.98
    06 Μήνες    0,0280   0,0000 |12.12.98 | 0,0070   0,0060  |02.12.98
    09 Μήνες    0,0380   0,0000 |02.03.99 | 0,0090   0,0090  |02.03.99
    12 Μήνες    0,0490   0,0000 |02.06.99 | 0,0110   0,0120  |02.06.99
    15 Μήνες    0,0640   0,0000 |02.09.99 | 0,0170   0,0140  |02.09.99
    18 Μήνες             0,0000 |02.12.99 |          0,0150  |02.12.99
    21 Μήνες             0,0000 |02.03.00 |          0,0160  |02.03.00
    24 Μήνες             0,0000 |02.06.00 |          0,0160  |02.06.00
    ------------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [12] ΕΕ - Τουρκία - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,29/05/1998 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Η Τουρκία δεν θα πρέπει να αναμένει πολλά από το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Κάρντιφ, τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής του Λουξεμβούργου δεν "μπορούν να ξαναγραφούν" και έχοντας υπόψη ότι ούτε η Τουρκία έχει επιδείξει οποιαδήποτε αλλαγή στη στάση της εκτιμούν, δυτικοί διπλωματικοί κύκλοι.

    Ανέφεραν επίσης ότι οι απαιτήσεις του κατοχικού ηγέτη για αναγνώριση, "διακρατικές" συνομιλίες και απόσυρση της αίτησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι "απαράδεκτες."

    Οι ίδιοι κύκλοι, που ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, επεσήμαναν ότι οι τουρκικές απειλές κατά της Κύπρου ενόψει της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων θα πρέπει να ληφθούν "σοβαρά υπόψη" και εξέφρασαν την άποψη ότι η Κύπρος δεν θα κερδίσει πολλά από στρατηγικής άποψης με την έλευση των πυραύλων.

    "Η σύνοδος κορυφής του Κάρντιφ δεν μπορεί να ξαναγράψει τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής του Λουξεμβούργου και θα ήταν πολύ επικίνδυνο να αναπτερώσουν τις ελπίδες σε ότι αφορά το αποτέλεσμα στο Κάρντιφ," δήλωσαν στο ΚΥΠΕ.

    Σημείωσαν ακόμα ότι η αντίδραση της Τουρκίας και των Τ/Κ στις αποφάσεις του Λουξεμβούργου "αποτελεί βασικά το αποτέλεσμα λανθασμένης αντίληψης" με την έννοια ότι η Τουρκία "δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να αντιληφθεί τί της πρόσφερε η ΕΕ στο Λουξεμβούργο".

    Η ΕΕ, ανέφεραν, θα έχανε "την αξιοπιστία της εάν προσπαθούσε να ξαναγράψει τα συμπεράσματα του Λουξεμβούργου ενώ η Τουρκία δεν έχει διαφοροποιήσει τη στάση της."

    Επεσήμαναν πάντως ότι μερικοί εκ των έσω της ΕΕ αναπτερώνουν τις ελπίδες της Τουρκίας για τη σύνοδο στο Κάρντιφ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 15 - 16 Ιουνίου.

    Οι διπλωματικοι κύκλοι υπενθύμισαν ότι η Τουρκία πάντοτε γνώριζε ότι θα πρέπει να πληροί τα ίδια κριτήρια όπως οι άλλες υποψήφιες χώρες και εξέφρασαν την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα διαφοροποιήσει τη θέση της σε ότι αφορά τα κοινοτικά κονδύλια προς την Τουρκία, για τα οποία, όπως εξήγησαν, υπάρχει δέσμευση εκ μέρους της ΕΕ να προσφέρει στην Τουρκία.

    "Η αποδέσμευση των κονδυλίων θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα της ΕΕ προς την Τουρκία αλλά αυτό από μόνο του δεν φαίνεται να επιτύχει διαφοροποίηση της τουρκικής στάσης," υπογράμμισαν.

    Η βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ και η καλύτερη δυνατή εφαρμογή της συμφωνίας της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας - ΕΕ θα συνέβαλλαν προς την κατεύθυνση της αλλαγής της τουρκικής θέσης έναντι τόσο της ΕΕ όσο και στο Κυπριακό, πρόσθεσαν.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [13] Υπουργός Οικονομικών - φορολογικά μέτρα

    Λευκωσία,Κύπρος,29/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Δεν υπήρξε "εμπαιγμός" από κόμματα, αλλά "απρόβλεπτες εξελίξεις και απρόβλεπτα στοιχεία που επηρέασαν εκτιμήσεις", για τη χθεσινή αποτυχία της κυβέρνησης να "περάσει" το φορολογικό πακέτο από τη Βουλή, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

    Σε δηλώσεις του στο Υπουργείο Εξωτερικών μετά την υπογραφή της συμφωνίας Κύπρου - Λευκορωσίας με τον Πρωθυπουργό της χώρας, ο κ. Χριστοδούλου ερωτηθείς κατά πόσο κάποια κόμματα τον ξεγέλασαν, είπε: "Δεν μπορώ να πω ότι υπήρξε εμπαιγμός, αλλά υπάρχουν δυσκολίες τις οποίες κανείς πρέπει να κατανοεί, είτε αυτές είναι παρεμπίπτουσες είτε απρόβλεπτες για όλους".

    Ερωτηθείς κατά πόσο ο χρόνος κατάθεσης του νομοσχεδίου ήταν λανθασμένος, είπε ότι "δεν μπορεί να μιλά κανείς για λάθος χρόνο, αλλά για απρόβλεπτες εξελίξεις ή απρόβλεπτα στοιχεία που επηρέασαν κάποιες εκτιμήσεις".

    Συσχετίζοντας δαπάνες και έσοδα, ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι η Βουλή θα κατανοήσει ότι οι δαπάνες που πρέπει να γίνουν, επιβάλλουν τα ανάλογα έσοδα.

    Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης του Προέδρου της Δημοκρατίας προς το πρόσωπό του, ο κ. Χριστοδούλου απάντησε ότι αυτό το ερώτημα δεν θα έπερεπε να τίθεται στον ίδιο.

    Εξάλλου κληθείς να απαντήσει κατά πόσο αναγνωρίζει οποιαδήποτε προσωπική ευθύνη, ο κ. Χριστοδούλου δήλωσε ότι δεν θα ήθελε στο παρόν στάδιο να πάρει θέση σε σχέση με πολιτικές ευθύνες, τονίζοντας ότι αν υπάρχει πολιτική ευθύνη για τον ίδιο, θα την αναλάβει.

    Απευθυνόμενος στους πολίτες, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι τα μέτρα που προνοούσε το νομοσχέδιο είναι μέσα στις δυνατότητες της κυπριακής οικονομίας και απλά αποκαθιστούν τον πληθωρισμό από το 1992 που έγιναν οι προηγούμενες αυξήσεις.

    Οσον αφορά τον ΦΠΑ, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η Κύπρος οδεύει προς την Ευρώπη και δεν επιτρέπεται να μην αναπληρώνονται με τον ΦΠΑ τα έσοδα που χάνονται από την κατάργηση των δασμών.

    Τα μέτρα που απερρίφθηκαν χθες από τη Βουλή, "δεν έχουν την έκταση της δυσμενούς επίπτωσης στον κόσμο, που δυστυχώς κατεβλήθη προσπάθεια να δοθεί η εντύπωση ότι θα υπάρξει", σημείωσε ο κ. Χριστοδούλου.

    Μετά τη χθεσινή εξέλιξη, "με όλη τη δυνατή ψυχραιμία θα μελετήσουμε ξανά την κατάσταση, όπως πάντα, με πρόθεση και θέληση συνεργασίας με τη Βουλή", ανέφερε, προσθέτοντας ότι η πολιτική έχει πάντα και το στοιχείο του απρόβλεπτου.

    "Η πικρία και η λύπη δεν μας απαγορεύουν και δεν μας αποτρέπουν να σταθούμε θετικά στις προτάσεις που κάναμε, αλλά και στην επιθυμία μας να συνεχίσουμε το διάλογο με τη Βουλή", επεσήμανε ο κ. Χριστοδούλου, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι "στο τέλος θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε αμοιβαία αποδεκτή λύση".

    Ο κ. Χριστοδούλου είπε εξάλλου ότι δεν υπάρχει πρόθεση απόσυρσης του συνόλου του νομοσχεδίου, αφού, όπως είπε, πιστεύει ότι "για το υπόλοιπο της δέσμης των μέτρων, θα υπάρξει διάλογος με τη Βουλή" και ότι "τελικά θα κατορθώσουμε να πείσουμε για την ανάγκη η δέσμη (μέτρων) που υπολείπεται, να εγκριθεί".

    Κληθείς να σχολιάσει προηγούμενες δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη, για ελλειπή ενημέρωση των υπολοίπων κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, αλλά και για λανθασμένη εικόνα "ότι θα περνούσε το νομοσχέδιο", ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι δεν γνωρίζει τις δηλώσεις και συνεπώς δεν τις σχολιάζει.

    Πρόσθεσε δε, ότι ο ίδιος ενημέρωσε "όλα τα κόμματα, αλλά σε χρόνο που υπαγόρευε η εμπιστευτικότητα που έπρεπε να τηρηθεί, στο μέρος εκείνο (του νομοσχεδίου) που δεν ενεκρίθη χθες".

    Σε ερώτηση κατά πόσο ο ίδιος είχε ενδείξεις ότι θα "περνούσε" το νομοσχέδιο, ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως είχε το αίσθημα ότι όπως έπραττε η Βουλή από το 1960 θα έπραττε και χθες, και "δεν θα πρωτοτυπούσε. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχε συμβεί κάτι τέτοιο", πρόσθεσε.

    Κληθείς να σχολιάσει σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΣΥ, Πρόδρομου Προδρόμου, για χρήση μη ορθής τακτικής, ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι εκτιμά "τις απόψεις οποιουδήποτε, είτε από το ΔΗΣΥ είτε από άλλα κόμματα".

    Επεσήμανε ωστόσο, ότι ο ίδιος "με οδηγίες του Προέδρου (της Δημοκρατίας) και της κυβέρνησης", έκανε τις επαφές που έπρεπε, στο χρόνο που επεβάλλετο από τη φύση και το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. "Συνεπώς", πρόσθεσε, "δεν μπορώ να αποδεχθώ αυτή την άποψη".

    Τέλος ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια ώστε να εγκριθεί το υπόλοιπο των μέτρων, ενώ για το μέρος που έχει απορριφθεί, είπε ότι "υπάρχει ακόμα η περίπτωση μελλοντικά να το ξαναδούμε με τη Βουλή".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [14] Αναστασιάδης - φορολογικά μέτρα - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,29/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πιθανότατα να χρειαζόταν περισσότερη διαβούλευση μεταξύ των συνεργαζομένων κομμάτων αλλά και της αντιπολίτευσης πριν την κατάθεση των φορολογικών μέτρων στη Βουλή, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης. Μιλώντας μετά από σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Υπουργό Οικονομικών, Χριστόδουλο Χριστοδούλου, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι "εδόθη η εντύπωση ότι θα υπήρχε η συναίνεση πριν κατατεθεί στη Βουλή η πρόταση", προσθέτοντας ότι ίσως ήταν "εσφαλμένη εκτίμηση".

    Ωστόσο, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι το γεγονός της καταψήφισης και το σόκ από τους λανθασνμένους χειρισμούς ίσως οδηγήσει στο μέλλον σε καλύτερο συντονισμό, συνεννόηση και συνεργασία.

    Ερωτηθείς εάν τίθεται θέμα πολιτικής ευθυξίας για τον Υπουργό Οικονομικών, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι "αποδιοπομπαίους τράγους δεν θα πρέπει να ψάχνουμε"

    Σε ερώτηση εάν υπήρξε επαρκής και έγκαιρη ενημέρωση του ΔΗΣΥ για την προσπάθεια αυτή της κυβέρνησης, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ενημερώθηκαν ένα 24ωρο πριν.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 29 May 1998 - 12:12:10 UTC