Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-05-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αγνοούμενοι - ΗΠΑ - έκθεση
  • [02] Πίκερινγκ - Κυπριακό
  • [03] Πετόσφαιρα
  • [04] Kαλαθόσφαιρα - Εθνική Κύπρου
  • [05] Α' Συνδιάσκεψη Τ.Α. Ελλάδας - Κύπρου
  • [06] Βουλευτές - Μάλτα
  • [07] Ντενκτάς - Συμβούλιο Ασφαλείας
  • [08] Ταλάτ - περιοδεία - δηλώσεις
  • [09] Ντενκτάς - Μουράτοφ

  • [01] Αγνοούμενοι - ΗΠΑ - έκθεση

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,23/05/1998 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Την έκθεσή της προς το αμερικανικό Κογκρέσο, αναφορικά με την τύχη των πέντε αμερικανικής υπηκοότητας αγνοουμένων, έδωσε χθες το βράδυ στη δημοσιότητα η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

    Η έκθεση καταγράφει τα γεγονότα τα οποία οδήγησαν στην ανακάλυψη των οστών που αναγνωρίστηκαν μέσω εξετάσεων DNA, του ενός από τους πέντε Αμερικανούς αγνοούμενους, δηλαδή του Ανδρέα Κασάπη.

    Βασισμένη σε λεπτομερή έρευνα όλων των διαθέσιμων στοιχείων και πληροφοριών, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι άλλοι τέσσερις Αμερικανοί πολίτες, σύμφωνα με τις ενδείξεις, δεν επιβίωσαν των γεγονότων στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, το 1974.

    Η έρευνα της αμερικανικής κυβέρνησης διεξήχθηκε σύμφωνα με το Νόμο 103- 372, που υπογράφηκε από τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον τον Οκτώβριο του 1994. Ο Πρέσβης Ρόμπερτ Ντίλον ηγήθηκε της ερευνητικής διαδικασίας και συνέγραψε την έκθεση μαζί με τον επικεφαλής της ομάδας, ερευνητή Εντουαρντ Λι.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Ντίλον και η ομάδα του διεξήγαγαν εξονυχιστική έρευνα των εγγράφων που σχετίζονται με τους αγνοούμενους της Κύπρου και την τύχη των πέντε Αμερικανών, διεξήγαγαν μεγάλο αριθμό λεπτομερών συνεντεύξεων με μάρτυρες και άλλα άτομα που διέθεταν χρήσιμες πληροφορίες και ήρθαν σε συνεννόηση με τις ηγεσίες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, καθώς και με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και Τουρκίας.

    Η ομάδα συνεργάστηκε στενά με τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο, που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Εθνη.

    Οπως αναφέρει η ανακοίνωση του Εκπροσώπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Τζέιμς Ρούμπιν, ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, παρέδωσε προσωπικά την επιβεβαίωση του θανάτου του Ανδρέα Κασάπη στην οικογένειά του, στις 5 Μαρτίου.

    Σύμφωνα με το Νόμο, αντίγραφα της έκθεσης θα σταλούν στις οικογένειες των πέντε Αμερικανών αγνοουμένων.

    Παρά την έλλειψη φυσικών στοιχείων για το θάνατο των υπόλοιπων τεσσάρων αγνοουμένων, δηλαδή του Σωκράτη Καψούρη, του Κυριάκου Χατζηχριστούδια, του Χρίστου Λιμπέρτη και του Κυριάκου Σοφοκλέους, θα είναι μη ρεαλιστικό, σύμφωνα με την έκθεση, να διατηρείται ελπίδα ότι κάποιος από αυτούς είναι ζωντανός.

    Καταλήγοντας, ο κ. Ρούμπιν μεταβίβασε τα συλλυπητήρια του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών στις οικογένειες των πέντε Αμερικανών πολιτών.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [02] Πίκερινγκ - Κυπριακό

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,23/05/1998 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Την απογοήτευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την αποτυχία της αποστολής του Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, που είχε στόχο την επανέναρξη των δικοινοτικών συνομιλιών, εξέφρασε ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Υπεύθυνος για Πολιτικές Υποθέσεις, Τόμας Πίκερινγκ.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πίκερινγκ είπε ότι "είμαστε απογοητευμένοι που η αποστολή του κ. Χόλμπρουκ δεν στέφθηκε με επιτυχία, αλλά αυτή η απογοήτευση δεν πρόκειται να μας αποτρέψει. Θα συνεχίσουμε να προχωρούμε σ' αυτήν την περιοχή", πρόσθεσε.

    Ο κ. Πίκερινγκ, ο οποίος μιλούσε κατά τη διάρκεια γεύματος που του παραχώρησε το περιοδικό "Europe" στην Ουάσιγκτον, είπε ότι "ο κ. Χόλμπρουκ έκανε σαφή τη δική του αντίδραση και είπε συγκεκριμένα ότι ήταν απογοητευμένος που η Τουρκία αυτή τη στιγμή ήγειρε μια σειρά από προϋποθέσεις".

    Επεσήμανε, επίσης, ότι ο ίδιος ο Τ/Κ ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, κατέστησε σαφές ότι "η Τουρκία ουσιαστικά επέμενε στην απόσυρση της Κύπρου από τις ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ενωση κι επέμενε στην αναγνώριση" του ψευδοκράτους. Αυτές οι προϋποθέσεις, πρόσθεσε, "ήταν εμπόδιο στην πρόοδο", τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ αντέδρασαν σ' αυτές.

    Ο κ. Πίκερινγκ τόνισε ότι αυτός "δεν είναι λόγος να απεμπολίσουμε τη διαδικασία, αλλά να δουλέψουμε πιο σκληρά για την πρόοδο της διαδικασίας, να είμαστε πιο επίμονοι στην προσπάθεια να δημιουργήσουμε μιαν απάντηση".

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι "είμαστε βαθειά απογοητευμένοι υπό την έννοια του ότι δεν μπορούμε να είμαστε σ' αυτή τη διαδικασία, και ουσιαστικά σε οποιαδήποτε εμπλεκόμενη διαδικασία σε διμερές επίπεδο με στόχο να φέρει τα δύο μέρη μαζί, πιο επίμονοι απ' ό,τι είναι τα μέρη στη διερεύνηση για λύση ή την προσπάθεια να βρεθεί μια λύση".

    Παρόλα αυτά, είπε, "είμαστε ανυπόμονοι, διότι είναι σημαντικό, κατά την άποψή μας, για σταθερότητα, μείωση της έντασης και ασφάλεια στην περιοχή, να δούμε τη δουλειά να προχωρεί σ' αυτούς τους συγκεκριμένους τομείς και πιστεύουμε ότι είμαστε μαζί σε αυτό με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Ο κ. Πίκεριγνκ επανέλαβε, τέλος, την άποψη των ΗΠΑ ότι θα πρέπει η Τουρκία να έρθει πιο κοντά στην ΕΕ, επισημαίνοντας την επιρροή που θα έχει το γεγονός αυτό στην εξέλιξη θεμάτων όπως το Κυπριακό και το Αιγαίο.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [03] Πετόσφαιρα

    Λευκωσία,Κύπρος,23/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Ανόρθωση κατέκτησε χθες το βράδυ το Κύπελλο Πετόσφαιρας Ανδρών, νικώντας την Ομόνοια με 3 - 0 σετ στον τελικό, που διεξήχθη στο γήπεδο "Ελευθερία", στη Λευκωσία.

    Εξάλλου, στο ίδιο γήπεδο, η ΑΕΛ αναδείχθηκε νωρίτερα κυπελλούχος πετόσφαιρας γυναικών, αφού νίκησε τον Απόλλωνα με 3 - 0 σετ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [04] Kαλαθόσφαιρα - Εθνική Κύπρου

    Λευκωσία,Κύπρος,23/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ανακόπηκε η νικηφόρα πορεία της Εθνικής Ομάδας Καλαθόσφαιρας της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Υστερα από τρεις συνεχείς νίκες, η Εθνική Κύπρου ηττήθηκε χθες από την αντίστοιχη ομάδα της Αυστρίας με 63 - 49.

    Μετά την ήττα, οι ελπίδες της κυπριακής ομάδας για πρόκριση στην επόμενη φάση μειώνονται στο ελάχιστο.

    Σήμερα, η Κύπρος αντιμετωπίζει τη Φινλανδία.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [05] Α' Συνδιάσκεψη Τ.Α. Ελλάδας - Κύπρου

    Λευκωσία,Κύπρος,23/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο κυπριακός λαός δεν είναι λαός που μπορεί να αποτύχει στους αγώνες του, διότι διαθέτει δυναμισμό, χαρακτήρα, αγωνιστικότητα, κι έχει το προνόμιο ότι είναι ένας ελληνικός πληθυσμός.

    Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, μιλώντας σήμερα στην Α' Συνδιάσκεψη Τοπικών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας και Κύπρου, στη Λευκωσία, σημειώνοντας τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για προώθηση κοινών στόχων.

    Πρόεδρος Κληρίδης

    Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Κληρίδης χαρακτήρισε την τοπική αυτοδιοίκηση "ζωτικό τομέα, στον οποίο η κυπριακή κυβέρνηση αποδίδει τεράστια σημασία", αφού "είναι ένας θεσμός που κατά κύριο λόγο προάγει τη δημοκρατία και παράλληλα προωθεί κι εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των πολιτών".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε, επίσης, ότι "το όραμα της ενωμένης Ευρώπης, προς την οποία στρέφει και η Κύπρος τους προσανατολισμούς της, επηρεάζει άμεσα και την εξέλιξη της τοπικής αυτοδιοίκησης στον τόπο μας", προσθέτοντας ότι η Ελλάδα και η Κύπρος "λαμβάνουν υπόψη τις τάσεις και τις εξελίξεις που παρατηρούνται στην Ευρώπη".

    Στη συνέχεια, είπε ότι η περίοδος που διέρχεται ο κυπριακός ελληνισμός είναι "δύσκολη για την εθνική και φυσική επιβίωσή του στη γη των προγόνων του".

    "Αισιοδοξώ", είπε, "διότι γνωρίζω πολύ καλά τις ιδιότητες και το χαρακτήρα των αδελφών μου Κυπρίων", προσθέτοντας ότι "ο κυπριακός ελληνισμός, ο οποίος επιβίωσε τρεις χιλιάδες χρόνια, δεν είναι λαός που μπορεί να αποτύχει στους αγώνες του".

    Ο κυπριακός ελληνισμός, συνέχισε, "έχει τον δυναμισμό, το χαρακτήρα, την αγωνιστικότητα, έχει το προνόμιο ότι είναι ένας ελληνικός πληθυσμός".

    Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ο κυπριακός ελληνισμός "θα πράξει το καθήκον του" και τόνισε ότι "την πατρίδα του ουκ ελάττω παραδώσει στις μέλλουσες γενιές".

    Τέλος, ο Πρόεδρος Κληρίδης διαβεβαίωσε ότι "δεν θα δεχθούμε οποιαδήποτε λύση, αλλά τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει, ο κυπριακός ελληνισμός θα τις αντεπεξέλθει και θα μεγαλουργήσει".

    Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος

    Σε χαιρετισμό του στη Συνδιάσκεψη, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε ότι "οι τοπικές αυτοδιοικήσεις είναι ένας θεσμός πολύ χρήσιμος κι επιτυχής", προσθέτοντας ότι "η παρουσία των εξ Ελλάδος αδελφών μας συμβάλλει στη σύσφιξη των δεσμών" μεταξύ των δύο χωρών.

    Ακολούθως, έκανε αναφορά στην ιστορία της Κύπρου και των δεινών που υπέστη λόγω της γεωγραφικής της θέσης, τονίζοντας ότι "ο ελληνισμός της Κύπρου αντιμετωπίζει σήμερα το μεγαλύτερο κίνδυνο στην ιστορία του".

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι η λύση τύπου ομοσπονδίας "θα οδηγήσει στην τουρκοποίηση της Κύπρου", τονίζοντας ότι η Τουρκία "θα στέλνει συνεχώς εποίκους και θα ενθαρρύνει συγκρούσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων για να βρει αφορμή να εισβάλει".

    Ο Μακαριώτατος είπε ότι ο λόγος που επιβίωσε ο ελληνισμός στην ιστορία του ήταν διότι στο παρελθόν δεν ήταν εύκολη η διακίνηση λαών, ούτε η φυγή πληθυσμού. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι σήμερα η διακίνηση και η φυγή είναι εύκολη, πράγμα που καθιστά τον κίνδυνο μεγαλύτερο.

    "Η επιβίωση", είπε ακολούθως, "απαιτεί συστράτευση όλου του έθνους" κι εξέφρασε την ελπίδα ότι "ο ελληνισμός θα συνειδητοποιήσει αυτήν την αναγκαιότητα".

    Ντίνος Μιχαηλίδης

    Εξάλλου, ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης είπε ότι απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι "να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις τοπικές αρχές ώστε σταδιακά να καταστούν διοικητικά αυτόνομες, οικονομικά αυτάρκεις και λειτουργικά ανεξάρτητες".

    "Ο δρόμος", είπε, "προς τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των τοπικών αρχών δεν είναι ασφαλώς ούτε εύκολος ούτε σύντομος".

    Επεσήμανε, ωστόσο, ότι "οι προοπτικές διαγράφονται ευοίωνες, γιατί υπάρχει συνεχής, στενή κι εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών, γιατί υπάρχει από τις ίδιες τις τοπικές αρχές θέληση και βούληση για πρόοδο, γιατί εργαζόμαστε συλλογικά για το καλό του τόπου και την προκοπή του λαού, τον οποίο όλοι ταχθήκαμε να υπηρετήσουμε.

    Λέλλος Δημητριάδης

    Εξάλλου, σε εισαγωγική του ομιλία, ο Δήμαρχος Λευκωσίας και Πρόεδρος της Ενωσης Δήμων Κύπρου Λέλλος Δημητριάδης είπε ότι σκοπός της Συνδιάσκεψης είναι η συνεργασία Κύπρου κι Ελλάδας στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης και χαρακτήρισε τη σημερινή συγκέντρωση "ορόσημο στην πορεία εξέλιξης" του θεσμού.

    Είπε, επίσης, ότι "οι εμπειρίες που θα ανταλλάξουμε είναι σημαντικές" κι εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "θα καταλήξουμε σε αποφάσεις" που θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών.

    Ο κ. Δημητριάδης τόνισε ότι το μέλλον της Κύπρου δεν αφορά το νησί μας μόνο, αλλά και την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι στον αγώνα του κυπριακού ελληνισμού απαιτείται "τόλμη" και "θάρρος".

    Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι "ο θεσμός της αυτοδιοίκησης στην ΕΕ αναπτύσσεται συνεχώς", αλλά επεσήμανε ότι "δυστυχώς στην Ελλάδα και στην Κύπρο δεν έχει συνειδητοποιηθεί τί σημαίνει αυτοδιοίκηση". Είπε, ωστόσο, ότι η κατάσταση αυτή θα βελτιωθεί.

    Δημήτρης Αβραμόπουλος

    Παρουσιάζοντας τους στόχους της Συνδιάσκεψης, ο Δήμαρχος Αθηναίων και Πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέφερε ότι αναμένεται "κρίσιμη κι εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος".

    Είπε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση στην Κύπρο "συνεχώς προάγεται και καταξιώνεται" και σημείωσε ότι "αποβλέπουμε στο να τη διευρύνουμε" με την "αλληλογνωριμία και την επαφή", αφού "είμαστε αδέλφια".

    Αφού ανέφερε ότι η Συνδιάσκεψη αυτή "προσλαμβάνει τις διαστάσεις μιας άτυπης εθνοσυνέλευσης", ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι "η πανελλαδική αυτή συγκέντρωση δίνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι εδώ" και ότι "τώρα και στο μέλλον θα είναι σύμμαχος της Κύπρου". Είπε, επίσης, ότι η Κύπρος για την Ελλάδα είναι "λαχτάρα και καημός".

    Γιώργος Ιακώβου

    Σε χαιρετισμό του στη Συνδιάσκεψη, ο Πρόεδρος της Ενωσης Κοινοτήτων Κύπρου Γιώργος Ιακώβου είπε ότι το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας και Κύπρου "επεκτείνεται σε όλους τους τομείς της συνεργασίας" κι επεσήμανε την επικίνδυνη επεκτατική πολιτική της Τουρκίας.

    Είπε, επίσης, ότι η Θράκη, το Αιγαίο και η Κύπρος αποτελούν το "σύνολο του ελληνισμού" και το "σημείο επαφής" των Ελλήνων.

    Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις δραστηριότητες και το έργο της Ενωσης Κοινοτήτων και ειδικότερα στη λειτουργία των δήμων, των συμβουλίων βελτιώσεως και τις τοπικές αυτοδιοικήσεις.

    Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος

    Ο κ. Δημητριάδης ανέγνωσε στη Συνδιάσκεψη χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου, στον οποίο τονίζεται ότι η Συνδιάσκεψη αποτελεί τη "φανέρωση των δεσμών της Κύπρου και της Ελλάδας".

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος τόνισε, επίσης, την "ανάγκη ενίσχυσης των δεσμών με την αλληλεγγύη" μεταξύ των δύο χωρών.

    Τα θέματα

    Τα δύο βασικά θέματα που απασχολούν τη Συνδιάσκεψη είναι οι εμπειρίες και προοπτικές της ελλαδικής τοπικής αυτοδιοίκησης από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση Δήμων και η ενίσχυση της συνεργασίας των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας και Κύπρου.

    Η Συνδιάσκεψη διοργανώνεται από την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος, την Ενωση Δήμων Κύπρου και την Ενωση Κοινοτήτων Κύπρου και σκοπό έχει την ανάπτυξη και την επέκταση της συνεργασίας μεταξύ των Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας - Κύπρου.

    Στη Συνδιάσκεψη συμμετέχουν γύρω στους 250 εκπροσώπους δήμων και κοινοτήτων των δύο χωρών.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [06] Βουλευτές - Μάλτα

    Λευκωσία,Κύπρος,23/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι βουλευτές Ανδρέας Χρίστου και Δημήτρης Συλλούρης αναχωρούν αύριο για τη Μάλτα, όπου θα συμμετάσχουν στην προπαρασκευαστική συνάντηση για τη δημιουργία του Ευρω - Μεσογειακού Κοινοβουλευτικού Φόρουμ, σκοπός του οποίου θα είναι η στήριξη των αρχών που διέπουν την Ευρω - Μεσογειακή Εταιρική Σχέση.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, θα συμμετάσχουν αντιπροσωπείες κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και των μεσογειακών κρατών, που δεν ανήκουν στην ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [07] Ντενκτάς - Συμβούλιο Ασφαλείας

    Λευκωσία,Κύπρος,23/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς αντιδρώντας στην αρνητική απάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στην απαίτησή του για αλλαγή της βάσης του διακοινοτικού διαλόγου, είπε ότι η Τ/κ πλευρά ελπίζει πως "θα ξανασκεφτούν το θέμα και θα μας δικαιώσουν".

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο Ντενκτάς είπε ότι "δεν πρόκειται για τελική απόφαση" και πρόσθεσε ότι "μας προτείνουν να συνεχίσουμε την ίδια πορεία όπως μέχρι σήμερα". Ισχυρίστηκε ότι "η πορεία αυτή δεν οδηγεί πουθενά, ούτε εμάς ούτε το ΓΓ του ΟΗΕ".

    Ο Ντενκτάς επανέλαβε ότι η μόνη περίπτωση να παρακαθήσει σε συνομιλίες με την Ε/κ πλευρά είναι να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος του.

    Ισχυρίστηκε ότι η Τ/κ πλευρά προέβη σε κάθε είδους "παραχωρήσεις" για επίλυση του Κυπριακού, μέσω συνομιλιών αλλά ότι δεν θα δεχθεί να θεωρηθούν οι Τ/Κ ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

    Είπε ακόμη, ότι "ήμασταν και είμαστε πάντοτε έτοιμοι να συνομιλήσουμε με τους Ε/Κ, αρκεί να γνωρίζουν ότι υπάρχει το ψευδοκράτος και συνέχισε, "δεν πρόκειται να υποσταλεί η 'σημαία' της. Μπορούμε να συνομιλήσουμε με βάση τα 'δύο κράτη', μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα με βάση τα 'δύο κράτη', μπορούμε ως 'δύο κράτη' να πάρουμε τα ενδεικνυόμενα μέτρα για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο 'λαών'", είπε προκλητικά ο Τ/Κ ηγέτης.

    Πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν τους Ε/Κ και την κυβέρνηση του Προέδρου Κληρίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΓΠ)

    [08] Ταλάτ - περιοδεία - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,23/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος στα κατεχόμενα Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εξέφρασε τη λύπη του για τις επικρίσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, αναφορικά με την περιοδεία του Ταλάτ σε ευρωπαϊκές πόλεις.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στα κατεχόμενα, ο Ταλάτ είπε ότι μετέβη στην Ευρώπη για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τ/Κ και σημείωσε ότι ο Ντενκτάς, λόγω της λανθασμένης πολιτικής που ακολούθησε στο Κυπριακό, προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο Ταλάτ εξέφρασε ικανοποίηση για τις επαφές που είχε στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, αλλά επεσήμανε την έλλειψη Τ/κ προπαγάνδας στην Ευρώπη.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [09] Ντενκτάς - Μουράτοφ

    Λευκωσία,Κύπρος,23/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι σε περίπτωση που εγκατασταθούν στην Κύπρο οι S - 300, δεν πρόκειται να συνομιλήσει με τους Ε/Κ έστω και με βάση τα "δύο κράτη".

    Ο Ντενκτάς προέβη στην πιο πάνω απειλή ύστερα από συνάντηση στα κατεχόμενα με το Ρώσο Πρέσβη στην Κύπρο Γκεόργκι Μουράτοφ.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι η Κύπρος δεν είναι το "αμπελοχώραφο", κατά την έκφρασή του, των Ε/Κ και της Ελλάδας.

    Είπε ότι ενημερώθηκε από το Ρώσο διπλωμάτη για τις επαφές που είχε στη Μόσχα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγός Ισμαίλ Χακί Καρανταγί.

    Μετά τη συνάντηση Ντενκτάς - Μουράτοφ, η οποία διήρκησε μια περίπου ώρα, ο Ρώσος Πρέσβης ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή της χώρας του στην πώληση των S - 300 στην Κύπρο, είπε "νομίζω ότι κάθε πολιτική θα πρέπει να έχει μια σταθερότητα. Αυτό συμβαίνει στην περίπτωσή μας. Αναπτύσσουμε", πρόσθεσε, "τις στρατιωτικές μας σχέσεις με την Τουρκία και τις εξισορροπούμε με αυτές της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    Σε ερώτηση κατά πόσο πιστεύει ότι η ισορροπία αυτή θα επιτευχθεί με τη μεταφορά των S - 300 στο νησί, ο κ. Μουράτοφ απάντησε "τη στιγμή αυτή στεκόμαστε στην εξισορρόπηση των σχέσεών μας και πρόκειται για προσέγγιση ίσων αποστάσεων με όλες τις χώρες".

    Καταλήγοντας είπε ότι "έχουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας στο στρατιωτικό τομέα με κάθε χώρα".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 25 May 1998 - 12:02:13 UTC