Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-05-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Μίλερ
  • [02] "Τοξότης" - "Βεργίνα" - Ρίψη αλεξιπτωτιστών
  • [03] Βόρειος Ιρλανδία - Μάθημα για την Κύπρο
  • [04] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας
  • [05] Κασουλίδης - Ουάσιγκτον
  • [06] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [07] Ρωσική Εκπαιδευτική Εκθεση
  • [08] Γ. Βασιλείου - ΕΕ - Παρίσι
  • [09] Αποποινικοποίηση ομοφυλοφιλίας (1)
  • [10] Αποποινικοποίηση ομοφυλοφιλίας (2)

  • [01] Εκπρόσωπος - Μίλερ

    Λευκωσία,Κύπρος,21/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει ότι ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Μίλερ θα φέρει συγκεκριμένες προτάσεις σε ότι αφορά την επανέναρξη του διακοινοτικού διαλόγου.

    Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, απαντώντας σχετική ερώτηση, και σημείωσε ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 25 και 26 Μαίου.

    Σε ερώτηση εάν η προειδοποίηση του Προέδρου σε τρίτους για μη αναγνώριση του ψευδοκράτους αποτελεί τον άξονα γύρω από τον οποίο θα κινηθούν οι διαβουλεύσεις του κ. Μίλερ, ο Εκπρόσωπος εξήγησε ότι η διατύπωση του Προέδρου για την οποιαδήποτε προσπάθεια για de facto αναγνώριση και ότι όσοι σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο θα παραβλάψουν τις σχέσεις τους με την Κυπριακή Δημοκρατία "ήταν σαφής και οποιαδήποτε διευκρίνιση είναι αχρείαστη."

    Είπε ακόμα ότι η δήλωση του Προέδρου "έχει πάρα πολλούς αποδέκτες" και σημείωσε ότι "όσοι έχουν τέτοιες προθέσεις πήραν μια σαφή απάντηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία είναι και προειδοποιητική για κάποια θέματα."

    Κληθείς να αναφέρει εάν υπήρξαν οποιεσδήποτε ενδείξεις για τέτοιου είδους κινήσεις που αποσκοπούν στην αναγνώριση του στάτους της de facto κατάστασης, ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ότι "είναι καλά να ασκείς προληπτική πολιτική παρά να αναμένεις κάποια πράγματα να τίθενται επί τάπητος και μετά να τα αντιμετωπίζεις."

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [02] "Τοξότης" - "Βεργίνα" - Ρίψη αλεξιπτωτιστών

    Λευκωσία,Κύπρος,21/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στο πλαίσιο των ασκήσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων "Τοξότης", σε συνδυασμό με την άσκηση "Βεργίνα", που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά, ερίφθησαν σήμερα αλεξιπτωτιστές από τις 5:00 - 10:00 το πρωί.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, οι αλεξιπτωτιστές ερίφθησαν από αεροπλάνο τύπου C - 130 στην περιοχή Τερσεφάνου στην επαρχία Λάρνακας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] Βόρειος Ιρλανδία - Μάθημα για την Κύπρο

    Λευκωσία,Κύπρος,21/05/1998 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Την ανάγκη για συμβιβασμούς και παραχωρήσεις από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στην επίλυση διενέξεων, υπογράμμισαν στο ΚΥΠΕ πολιτικοί κύκλοι από την Ιρλανδία και τη Βρετανία, οι οποίοι τόνισαν ταυτόχρονα το ρόλο και τη σημασία των διεθνών μεσολαβητών στην επίτευξη της Συμφωνίας στο ιρλανδικό πρόβλημα.

    Η Συμφωνία τίθεται αύριο σε δημοψήφισμα στη Βόρεια Ιρλανδία και στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

    Οι ψηφοφόροι στη Βόρειο Ιρλανδία θα κληθούν να απαντήσουν με ένα "ναι" ή ένα "όχι" στη Συμφωνία που επιτεύχθη τον Απρίλιο, μετά από πολύμηνες συνομιλίες, ενώ στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας θα κληθούν να εγκρίνουν ουσιαστικές αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας, με τις οποίες το Δουβλίνο θα εγκαταλείψει τις εδαφικές διεκδικήσεις του στη Βόρειο Ιρλανδία.

    Σε πρόσφατες δηλώσεις τους στο ΚΥΠΕ, με αφορμή τη Συμφωνία και σε σχέση με το πρόβλημα στην Κύπρο, πολιτικοί κύκλοι στο Μπέλφαστ, το Λονδίνο και το Δουβλίνο, τόνισαν την ανάγκη για συμβιβασμό, επισημαίνοντας ότι οι αλλαγές θα επέλθουν σταδιακά.

    Ανέφεραν, επίσης, ότι επιβάλλεται η ανάπτυξη καλών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας εάν πρόκειται να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό. Ωστόσο, τόνισαν ότι εναπόκειται στις δύο πλευρές που εμπλέκονται άμεσα να επιδείξουν την πολιτική διάθεση για επίτευξη συμφωνίας.

    Παραλληλίζοντας τα δύο προβλήματα, οι ίδιοι κύκλοι σημείωσαν ότι η εξωτερική βοήθεια, μέσω ειδικών απεσταλμένων, αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης.

    Ακόμη, επεσήμαναν το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας διαφοροποίησε τις θέσεις της στην υπόθεση της Ιρλανδίας, ενώ από την πλευρά του το Σιν Φέιν, η πολιτική πτέρυγα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού, υποστήριξε την εξεύρεση λύσης με ειρηνικά μέσα.

    Παρόμοιες εξελίξεις σε άλλες περιοχές όπου υπάρχουν διενέξεις θα συνέβαλαν στην επίλυσή τους, πρόσθεσαν.

    Βρετανός κυβερνητικός αξιωματούχος χαρακτήρισε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στη διάρκεια των διακομματικών συνομιλιών στην Ιρλανδία ως "ένα συμβιβασμό" που βοήθησε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

    "Η συνεισφορά των διεθνών μεσολαβητών ήταν επίσης σημαντική", δήλωσε στο ΚΥΠΕ, χαρακτηρίζοντας το ρόλο του Αμερικανού μεσολαβητή Γερουσιαστή Τζιόρτζ Μίτσελ ως "καταλυτικό".

    Στην υπόθεση της Ιρλανδίας τόσο το Δουβλίνο όσο και το Λονδίνο ετοίμασαν έγγραφα σχετικά με τα διάφορα προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπισθούν και να συζητηθούν απ' όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, τα οποία ο Μίτσελ χρησιμοποίησε στην προετοιμασία της Συμφωνίας.

    Οπως ανέφερε ο Βρετανός κυβερνητικός αξιωματούχος, δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι από τη Συμφωνία, και επεσήμανε κάποια γεγονότα που συνέβαλαν στην επιτεύξη θετικού κλίματος για τις διαπραγματεύσεις.

    "Η κατάπαυση του πυρός από παραστρατιωτικές ομάδες, καθώς και η αύξηση του αριθμού των κομμάτων συνέτειναν", είπε.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ανώτερος διπλωμάτης της ιρλανδικής κυβέρνησης ανέφερε ότι στην περίπτωση της Κύπρου δύο από τις χώρες που εμπλέκονται, δηλαδή η Ελλάδα και η Τουρκία, "έχουν διαφορές και η βελτίωση των μεταξύ τους σχέσεων μπορεί να συμβάλει στην υπόθεση της Κύπρου".

    "Σ' αυτό το θέμα υπάρχει ένα μάθημα για την Κύπρο από την υπόθεση της Ιρλανδία", είπε, τονίζοντας ταυτόχρονα το ενδιαφέρον της χώρας του για την κατάσταση στο νησί.

    Οσον αφορά τη συνεισφορά τρίτων μερών στη διένεξη, ο διπλωμάτης είπε ότι η ανάμιξη και υποστήριξη του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον ήταν "βοηθητική", όπως και το χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο Γερουσιαστής Μίτσελ για επίτευξη της Συμφωνίας.

    Σε συνομιλία του με το ΚΥΠΕ, ο δημοτικός σύμβουλος του Σιν Φέιν, Μάικλ Μπράουν, τόνισε ότι δεν βλέπει τον λόγο "γιατί κι άλλες χώρες να μην φθάσουν σε συμφωνία, τη στιγμή που εμείς το καταφέραμε".

    "Ελπίζω ότι η Συμφωνία στο Ιρλανδικό θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την Κύπρο", πρόσθεσε.

    Επισημαίνοντας ότι το κόμμα του έκανε συμβιβασμούς, ο κ. Μπράουν ανέφερε ότι το Σιν Φέιν δεν θεωρεί ότι η Συμφωνία επιλύει το πρόβλημα και ότι ο στόχος του για μια ενωμένη Ιρλανδία θα επιτευχθεί.

    "Είναι θέμα του πότε και όχι εάν θα έχουμε μια ενωμένη Ιρλανδία", τόνισε.

    Το μεγαλύτερο κόμμα των Προτεστάντων, το Ulster Unionist Party, το οποίο αποδέχθηκε τη Συμφωνία αλλά υποστηρίζει την παραμονή της Βορείου Ιρλανδίας ως μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, αναγνωρίζει ότι ο δρόμος προς την ειρήνη είναι δύσκολος, όμως παραμένει ανένδοτο ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας δεν πρέπει να εγκαταλείψει το Αλστερ.

    Οπως είπε στο ΚΥΠΕ η Μέι Στιλ, "το κόμμα παραμέρισε δύσκολα θέματα, όπως αυτό της πρόωρης απελευθέρωσης των φυλακισμένων, όμως πέτυχε τις προτεινόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα της Ιρλανδίας".

    Αναφερόμενη στην περίοδο μέχρι την επίτευξη της Συμφωνίας, η κ. Στιλ είπε ότι "παρουσιάστηκαν έγγραφα για διάφορα θέματα, όμως δεν διεξήχθηκαν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις σε κάθε θέμα χωριστά, αφού όλα τα θέματα σχετίζονται".

    "Αξίζει να δώσεις μια ευκαιρία στην ειρήνη", ήταν η συμβουλή της προς άλλους που επιδιώκουν λύση στα προβλήματά των χωρών τους.

    Ο Μάρτιν Μόργκαν, του Σοσιαλδημοκρατικού και Εργατικού Κόμματος, ένθερμου υποστηρικτή της Συμφωνίας, τόνισε ότι στην επίλυση προβλημάτων όλες οι πλευρές "πρέπει να προβούν σε παραχωρήσεις" και εξέφρασε την ετοιμότητα του κόμματός του να βοηθήσει την Κύπρο, εάν μπορεί.

    Υπογραμμίζοντας τη θετική συμβολή των κυβερνήσεων της Ιρλανδίας και της Βρετανίας, υποστήριξε ότι το Λονδίνο διαφοροποίησε τη θέση του έναντι της Βορείου Ιρλανδίας αφού δεν έχει πλέον στατηγικό συμφέρον στην περιοχή.

    Στη Συμφωνία αναγνωρίζεται ξεκάθαρα για πρώτη φορά ότι ο λαός της Βορείου Ιρλανδίας και μόνο έχει το δικαίωμα να αποφασίσει κατά πόσο θα επανενωθεί η Ιρλανδία, εάν αυτό επιθυμεί και εάν αυτό υποστηρίζει η πλειοψηφία.

    Ο κ. Μόργκαν υπογράμμισε την ανάγκη εδραίωσης εμπιστοσύνης μεταξύ των πλευρών, όμως σημείωσε ότι η μέθοδος της "επίλυσης συγκρούσεων" (conflict resolution) δεν επιλύει τα προβλήματα καθ' αυτό.

    Οπως εξήγησε, στην επίλυση διενέξων πρέπει να γίνονται ουσιαστικά και συγκεκριμένα βήματα απ' όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη.

    Από την πλευρά του ο Σίνκλαιρ Μακάλιστερ, του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος, το οποίο αντιτίθεται έντονα στη Συμφωνία, συμμερίζεται την άποψη του Σιν Φέιν ότι αυτή οδηγεί σε μια ενωμένη Ιρλανδία.

    "Αποτελεί την μεγαλύτερη απάτη που έγινε ποτέ σε βάρος του λαού της Βορείου Ιρλανδίας", δήλωσε στο ΚΥΠΕ, τονίζοντας ότι το κόμμα του θα συμμετάσχει στην προτεινόμενη βουλή "για να την καταστρέψει (τη συμφωνία)".

    Οπως είπε, το κόμμα του θα πολεμήσει "για το δικαίωμά μας να αποτελούμε μέρος της Βρετανίας, όπως και οι Ε/Κ είναι έτοιμοι να αγωνιστούν ενάντια σε κάτι που δεν επιθυμούν".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [04] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,21/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    1. Στις 13.20 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000, αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    ------------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα        Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά     Πώληση     Αγορά
    ------------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή        583,7200     586,0500   583,7200  588,6500
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7196       1,7264     1,7196    1,7304
    Δολάριο ΗΠΑ            1,9174       1,9250     1,9174    1,9290
    Στερλίνα               1,1778       1,1825     1,1778    1,1850
    Γερμ. Μάρκο            3,3833       3,3968     3,3833    3,4008
    ------------------------------------------------------------------
    

    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    ------------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    ------------------------------------------------------------------
                   Περιθώρια    |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια    |Ημ. Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  |
    --------------------------------------|---------------------------
    01 Μήνα     0,0090   0,0000 |26.06.98 | 0,0040   0,0010  |26.06.98
    02 Μήνες    0,0130   0,0000 |27.07.98 | 0,0050   0,0020  |27.07.98
    03 Μήνες    0,0170   0,0000 |26.08.98 | 0,0050   0,0030  |26.08.98
    06 Μήνες    0,0280   0,0000 |27.11.98 | 0,0070   0,0060  |27.11.98
    09 Μήνες    0,0390   0,0000 |26.02.99 | 0,0080   0,0090  |26.02.99
    12 Μήνες    0,0490   0,0000 |26.05.99 | 0,0100   0,0130  |26.05.99
    15 Μήνες    0,0640   0,0000 |26.08.99 | 0,0160   0,0140  |26.08.99
    18 Μήνες             0,0000 |26.11.99 |          0,0160  |26.11.99
    21 Μήνες             0,0000 |28.02.00 |          0,0170  |28.02.00
    24 Μήνες             0,0000 |26.05.00 |          0,0180  |26.05.00
    ------------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [05] Κασουλίδης - Ουάσιγκτον

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,21/05/1998 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Σειρά επαφών με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, μέλη του Κογκρέσσου και στελέχη Ινστιτούτων Μελετών θα έχει ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος επισκέπτεται από χθες ανεπίσημα την Ουάσιγκτον.

    Σήμερα το απόγευμα, ο κ. Κασουλίδης θα συναντηθεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις, Τόμας Πίκερινγκ.

    Νωρίς το πρωί, ο ΥΠΕΞ συναντήθηκε στο Κογκρέσσο με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής, Μπεν Γκίλμαν, και στη συνέχεια με τον Γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη.

    Το μεσημέρι ο κ. Κασουλίδης θα παρακαθήσει σε γεύμα που παραθέτει στην κατοικία του ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, Ανδρος Νικολαϊδης. Στο γεύμα θα παρευρεθούν ο Αμερικανός αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Στρόουμπ Τάλμποτ, ο βοηθός Υπουργός Εξωτερικών Ευρωπαϊκων Υποθέσεων Μαρκ Γκρόσμαν, στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας από το Λευκό Οίκο, μεταξύ των οποίων και η Μίριαμ Σαπίρο, η οποία συμμετέχει στην ομάδα του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Θα παρευρεθεί επίσης ο Υφυπουργός Αμυνας υπεύθυνος για πολιτική, Ζαν Λοντάλ.

    Ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών θα έχει επίσης συνάντηση με το συντακτικό επιτελείο της έγκυρης εφημερίδας "Washington Post".

    Νωρίς σήμερα το βράδυ, ο ο κ. Κασουλίδης θα ενημερώσει δημοσιογράφους των κυπριακών και ελληνικών Μέσων Μαζικής Ενωμέρωσης και αύριο το πρωί θα έχει πρόγευμα με Αμερικανούς δημοσιογράφους.

    Από την Ουάσιγκτον, ο κ. Κασουλίδης αναχωρεί την Παρασκευή το μεσημέρι.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΚ/ΑΠ)

    [06] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,21/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           86,52  (-0,89)
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί                  101,35 (-0,98)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     61,44 (-0,58)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 64,07 ( 0,27)
            Βιομηχανικές Εταιρείες                  76,67 (-1,65)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις                66,37 ( 0,44)
            Εμπορικές Εταιρείες                     48,67 (-2,50)
            Αλλες Εταιρείες                         71,19 (-0,48)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών           ΛΚ    1.706.197.72
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [07] Ρωσική Εκπαιδευτική Εκθεση

    Λευκωσία,Κύπρος,21/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την ενημέρωση των νέων της Κύπρου για τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες μόρφωσης που τους προσφέρουν τα ρωσικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Σιβηρίας έχει σαν στόχο της η φετινή Ρωσική Εκπαιδευτική Εκθεση, που διοργανώνεται την ερχόμενη βδομάδα στη Λευκωσία.

    Οπως αναφέρθηκε σε σημερινή διάσκεψη Τύπου από τον Σύνδεσμο Αποφοίτων Σοβιετικών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ο αριθμός των Κυπρίων φοιτητών στη Ρωσία αυξάνεται σταθερά από χρόνο σε χρόνο, χάρη στη σημαντική συνεισφορά της οργάνωσης των ρωσικών εκπαιδευτικών εκθέσεων στην Κύπρο.

    Αρχίζοντας από το 1994, οι Κύπριοι απόφοιτοι Λυκείων και Τεχνικών Σχολών άρχισαν και πάλι να κατευθύνονται για σπουδές στη Ρωσία, σύμφωνα με το Σύνδεσμο, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των Κυπρίων φοιτητών στη Ρωσία συνεχίζει να είναι μικρός, σε σύγκριση με εκείνο στα χρόνια της σοβιετικής εξουσίας.

    Εκπρόσωποι των Ιδρυμάτων (Πανεπιστήμια, Ινστιτούτα, Ακαδημίες) που θα βρίσκονται στη φετινή Εκθεση, θα έχουν την ευκαιρία να κατατοπίσουν με απευθείας επαφές τους υποψήφιους φοιτητές και άλλους ενδιαφερόμενους για τις διαδικασίες και τα πιστοποιητικά που απαιτούνται για εγγραφή, το ύψος των διδάκτρων, τα έτη σπουδών και τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα.

    Αξίζει να σημειωθεί, λέχθηκε, ότι σύμφωνα με την αξιολογική κατάταξη που πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ορισμένα από τα ιδρύματα που συμμετέχουν στην έκθεση κατέχουν πρώτες θέσεις και χαίρουν διεθνούς κύρους.

    Στην έκθεση θα παρέχονται πληροφορίες αναφορικά με διάφορους κλάδους σπουδών, τα διδασκόμενα μαθήματα και τα αναλυτικά προγράμματα, η διάρκεια σπουδών, τα διπλώματα και οι τίτλοι που απονέμονται μετά την επιτυχή συμπλήρωση των κλάδων.

    Θα παρέχονται ακόμη πληροφορίες για τα κριτήρια και τις διαδικασίες εισδοχής, τα δίδακτρα, τα τέλη εγγραφής, τα κτίρια, τον εξοπλισμό, τα οικοτροφεία, τη βιβλιοθήκη, τη ζωή των φοιτητών και το ακαδημαϊκό προσωπικό.

    Θα εκτίθενται, επίσης, σχετικές φωτογραφίες και θα προβάλλονται βιντεοταινίες.

    Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονη και αμφίδρομη επικοινωνία, τόσο οπτικά όσο και ακουστικά, (τηλεδιάσκεψη) μεταξύ της Κύπρου και του Πολυτεχνικού Πανεπιστημίου του Τομσκ.

    Την έκθεση οργανώνουν ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σοβιετικών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και το Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο, σε συνεργασία με το Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο του Τομσκ, της Σιβηρίας.

    Ολα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που λαμβάνουν μέρος στην έκθεση εκπροσωπεί στην Κύπρο ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σοβιετικών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο Διευθυντής Μέσης, Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Ερωτόκριτος Ερωτοκρίτου, την προσεχή Δευτέρα, 25 Μαϊου, στις 7.00 το βράδυ, στο Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο, στη Λευκωσία.

    Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι και την Τετάρτη 27 Μαϊου και θα λειτουργεί από τις 4.00 το απόγευμα μέχρι τις 9.00 το βράδυ.

    Της αντιπροσωπείας των ρωσικών ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων θα ηγείται το μέλος της Βουλής της Ρωσικής Ομοσπονδίας και Διοικητής της περιοχής του Τομσκ της Σιβηρίας, Βίκτορ Κρες.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΑΠ)

    [08] Γ. Βασιλείου - ΕΕ - Παρίσι

    Λευκωσία,Κύπρος,21/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Θέματα που αφορούν στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) θα συζητήσει με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Ουμπέρ Βετρίν, και άλλους Γάλλους επίσημους ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, Γιώργος Βασιλείου, ο οποίος αναχωρεί την ερχόμενη Δευτέρα στο Παρίσι. Ο κ. Βασιλείου θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον εντεταλμένο Υπουργό για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί, τον πρώην Προέδρο της Γαλλίας και Ευρωβουλευτή Μισέλ Ροκάρ και τη σύζυγο του πρώην Προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν, η οποία είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων "Γαλλία - Ελευθερία".

    Εξάλλου, ο κ. Βασιλείου θα έχει συνάντηση με τον πρώην Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπούτρος-Μπούτρος Γκάλι, ο οποίος είναι Πρόεδρος της Οργάνωσης γαλλόφωνων χωρών του κόσμου, που εδρεύει στο Παρίσι.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη γαλλική πρωτεύουσα ο κ. Βασιλείου θα μιλήσει στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων με θέμα "Η Κύπρος καθ' οδόν προς την επανένωση και την ένταξη στην ΕΕ".

    Ο κ. Βασιλείου θα επιστρέψει στην Κύπρο την Παρασκευή, 29 Μαϊου.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΑΠ)

    [09] Αποποινικοποίηση ομοφυλοφιλίας (1)

    Λευκωσία,Κύπρος,21/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εγκρίθηκε το απόγευμα από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο βάσει του οποίου αποποινικοποιείται η ομοφυλοφιλία στην Κύπρο.

    Από τα παρόντα μέλη της Βουλής, υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 36, εναντίον 8, ενώ υπήρξε και μία αποχή.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΓΓ/ΑΠ)

    [10] Αποποινικοποίηση ομοφυλοφιλίας (2)

    Λευκωσία,Κύπρος,21/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τελικά το απόγευμα, κατά πλειοψηφία, το νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας.

    Υπέρ του νομοσχεδίου, το οποίο να σημειωθεί συζητήθηκε πρώτο στη σημερινή ημερήσια διάταξη του Σώματος, ψήφισαν οι 36 παρόντες βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ και των Ενωμένων Δημοκρατών. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισε και ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού.

    Εναντίον του νομοσχεδίου ψήφισε η συντριπτική πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΚΟ, και συγκεκριμένα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Τάσσος Παπαδόπουλος, και οι βουλευτές Νίκος Μουσιούττας, Νίκος Κλεάνθους, Μάριος Ματσάκης και Νίκος Πιττοκοπίτης.

    Κατά του νομοσχεδίου ψήφισαν επίσης τρεις βουλευτές του ΔΗΣΥ και συγκεκριμένα οι Ευάγγελος Σιαμμούτας, Στέλιος Γερασίμου και Στέλιος Στυλιανού.

    Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Στάθης Κιττής τήρησε αποχή. Δεν υπήρξαν τοποθετήσεις ούτε αιτιολόγηση ψήφου για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ενώ προηγήθηκαν έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, οι οποίες άρχισαν το πρωί και εντατικοποιήθηκαν το απόγευμα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η προγραμματισμένη, για τις 4.00 το απόγευμα, τακτική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, άρχισε τελικά στις 6.05 και ο Πρόεδρος του Νομοθετικού Σώματος ανακοίνωσε ότι θα εσυζητείτο και θα εψηφίζετο πρώτο το συγκεκριμένο επίμαχο νομοσχέδιο.

    Κατά την ώρα της ψηφοφορίας απουσίαζαν από τη Βουλή οι βουλευτές του ΔΗΣΥ Γιαννάκης Μάτσης, Δημήτρης Συλλούρης (απουσιάζει στο εξωτερικό), Αντρέας Μούσκος και Λευτέρης Χριστοφόρου.

    Απουσίαζαν επίσης οι Αλέξης Γαλανός και Κατερίνα Παντελίδου, ενώ κατά την ώρα της συνεδρίας απουσίαζε και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος είχε συμμετάσχει στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις.

    Από το ΑΚΕΛ απουσίαζαν οι Κυριάκος Τυρίμος, Κώστας Παπακώστας (για λόγους υγείας), Χριστόδουλος Βενιαμίν και ο Νίκος Κατσουρίδης, ο οποίος βρίσκεται σε αποστολή στο εξωτερικό.

    Σε δηλώσεις του μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου, ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, αιτιολόγησε τη δική του ψήφο υπέρ του επίμαχου και πολυσυζητημένου νομοσχεδίου.

    "Ελαβα πολύ σοβαρά υπόψη για τη στάση μου αυτή, ως Πρόεδρος της Βουλής", είπε, "τις επιπτώσεις που θα υπήρχαν ακόμα και στην ίδια την εθνική μας υπόθεση".

    Επισημαίνοντας ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ του επέτρεψε να πάρει θέση διάφορη από αυτή που η ίδια πήρε, ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε:

    "Και εγώ αρχικά είχα πάρει θέση όπως και οι υπόλοιποι συνάνδελφοί μου στην κοινοβουλευτική ομάδα ενάντια στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Μετά τα σημερινά, όμως, δεδομένα", συμπλήρωσε, "ως Πρόεδρος της Βουλής έπρεπε να λάβω πολλούς παράγοντες σοβαρά υπόψη".

    "Υπό το φως των γνωματεύσεων του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, (αλλά και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα), φαίνεται ότι αν δεν ελαμβάνετο έγκαιρα η απόφαση αυτή της Βουλής, στο πλαίσιο της προθεσμίας της 29ης Μαϊου που τέθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης, υπήρχε το ενδεχόμενο να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες σε άλλους τομείς, που έχουν άμεση σχέση με το εθνικό μας θέμα".

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ως παραδείγματα το θέμα της ιδιοκτησίας στα κατεχόμενα, όπως για παράδειγμα στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, καθώς και το ενδεχόμενο να επηρεαστούν αρνητικά προσφυγές και προσπάθειες προσαγωγής στο Δικαστήριο υποθέσεων παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ό,τι αφορά τους αγνοουμένους.

    Ο κ. Κυπριανού υπενθύμισε, εξάλλου, ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν ενθαρρύνει την ομοφυλοφιλία. (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΓΓ/ΜΧ/ΑΠ)

    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 21 May 1998 - 17:46:13 UTC