Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-05-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέος Αρχηγός και Υπαρχηγός Αστυνομίας
  • [02] ΑΤΗΚ - δορυφορικός σταθμός - EUTELSAT
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] Βουλή - σύληση μνημείων στα κατεχόμενα
  • [05] ΕΔΕΚ - Δηλώσεις Κυπριανού
  • [06] Ρέππας - απάντηση σε Κυπριανού
  • [07] Βρετανοί βουλευτές - Κυπριακό
  • [08] Κυπριανού - Γραπτή δήλωση - Κληρίδης - Ρέππας
  • [09] Χάνεϊ - Κρανιδιώτης

  • [01] Νέος Αρχηγός και Υπαρχηγός Αστυνομίας

    Λευκωσία,Κύπρος,06/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Εισαγγελέας Ανδρέας Αγγελίδης θα είναι ο νέος Αρχηγός της Αστυνομίας, ενώ στη θέση του Υπαρχηγού διορίζεται ο Βοηθός Αρχηγός Ανδρέας Χριστοφίδης.

    Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Κόσης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει λάβει οριστικές αποφάσεις για τους διορισμούς, σημειώνοντας ότι ο διορισμός του νέου Αρχηγού αναμένεται σε δύο περίπου μήνες, ενώ του Υπαρχηγού, πολύ σύντομα.

    "Οι αποφάσεις λήφθηκαν και είναι θέμα του Προέδρου να προβεί στους διορισμούς", δήλωσε ο Υπουργός.

    Ερωτηθείς εάν έχει ληφθεί απόφαση από το Υπουργικό για το θέμα της φρουράς των πολιτικών προσώπων, ο κ. Κόσης είπε ότι θα ληφθεί την επόμενη βδομάδα.

    Σχετικά με τις δικές του ενέργειες για την υπόθεση του Κούρδου αγωνιστή Ραμαζάν Τσελίκ, ο κ. Κόσης χαρακτήρισε "λανθασμένες" τις πληροφορίες ότι υπέκυψε στις πιέσεις του Αμερικανού Πρέσβη.

    Διευκρίνισε, εξάλλου, ότι έλαβε την επιστολή - παράπονο του Αμερικανού Πρέσβη για την πώληση του περιοδικού "Η Φωνή του Κουρδιστάν" σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας - τέσσερις μέρες μετά τη σύλληψη του Κούρδου. Σημείωσε ακόμη ότι ούτε και προφορική παρέμβαση έγινε προς τον ίδιο.

    Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι η Αστυνομία έχει "ξεχάσει" την εκστρατεία της για την πάταξη της παρανομίας της νύχτας, ο κ. Κόσης δήλωσε ότι καθόλου δεν έχει ξεχαστεί και ότι "απέδωσε καρπούς".

    "Εχουν κάτσει φρόνιμα, εκείνοι οι οποίοι παρανομούσαν. Δεν σημαίνει κατ'ανάγκη ότι πρέπει να τους κυνηγούμε συνέχεια", δήλωσε ο Υπουργός, επισημαίνοντας ότι επί του παρόντος είναι ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της εκστρατείας.

    Σημείωσε, εξάλλου, ότι η Αστυνομία δεν έχει σταματήσει το έργο της προς την κατεύθυνση αυτή.

    Οπως είπε, έγιναν αιφνίδιες επιθέσεις, οι οποίες κατά καιρούς συνεχίζονται, σημειώνοντας ότι παρατηρείται "περισσότερη τάξη".

    Κληθείς να σχολιάσει συγκεκριμένα παράπονα πολιτών ότι κατά τους ελέγχους των νυχτερινών κέντρων κάποια όργανα της τάξης φέρθηκαν με βαναυσότητα, ο Υπουργός παραδέχθηκε ότι υπήρξαν καταγγελίες, διατάχθηκε σχετική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δεν έχει ακόμη μελετήσει επειδή απουσίαζε.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [02] ΑΤΗΚ - δορυφορικός σταθμός - EUTELSAT

    Λευκωσία,Κύπρος,06/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) έχει επιλεγεί ύστερα από διαγωνισμό μεταξύ διαφόρων ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών οργανισμών, για την εγκατάσταση και λειτουργία του δορυφορικού σταθμού ελέγχου για την υπηρεσία DAMA του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δορυφορικών Υπηρεσιών EUTELSAT.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΤΗΚ, η υπηρεσία DAMA του EUTELSAT επιτρέπει την επικοινωνία από οποιοδήποτε σημείο της περιοχής κάλυψης του δορυφόρου (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Καύκασο και Βόρειο Αφρική) με τη χρήση ειδικών μεταφερόμενων δορυφορικών σταθμών, που θα εγκαθίστανται στον πελάτη.

    Πρόκειται για σταθερή δορυφορική επικοινωνία με χρονοχρέωση, προστίθεται, και σημειώνεται ότι η ΑΤΗΚ θα εμπορεύεται την υπηρεσία DAMA κυρίως εκτός Κύπρου.

    Διευκρινίζεται δε, ότι η εισαγωγή της υπηρεσίας αναμένεται μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 1998.

    Στην ανακοίνωση της ΑΤΗΚ, αναφέρεται ότι η εξασφάλιση της εγκατάστασης του συστήματος ελέγχου μιας υπηρεσίας του EUTELSAT στην Κύπρο, θεωρείται σημαντικό επίτευγμα για την Αρχή.

    Προστίθεται εξάλλου, ότι με την εγκατάσταση εξασφαλίζονται πρόσθετα οικονομικά οφέλη από την παράλληλη χρήση του σταθμού για εμπορικούς σκοπούς, καθώς επίσης και από τα τέλη που θα καταβάλλει προς την ΑΤΗΚ ο EUTELSAT, για τη λειτουργία και συντήρηση του συστήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,06/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           90,03  ( 0,93)
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί                  104,41 ( 0,80)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     65,77 ( 0,94)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 66,44 ( 1,16)
            Βιομηχανικές Εταιρείες                  79,61 ( 0,99)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις                72,23 ( 0,35)
            Εμπορικές Εταιρείες                     53,70 ( 2,05)
            Αλλες Εταιρείες                         76.75 ( 1,76)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών           ΛΚ    2.517.223,46
    

    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)

    [04] Βουλή - σύληση μνημείων στα κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,06/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής ασχολήθηκε σε σημερινή συνεδρία της με τη συνεχιζόμενη σύληση και καταστροφή θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων που βρίσκονται στα κατεχόμενα καθώς και τις πωλήσεις κλεμμένων ελληνοκυπριακών περιουσιών από το καθεστώς Ντενκτάς σε ξένους.

    Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην τελευταία πληροφορία για την ενοικίαση σε εταιρεία, του Μοναστηριού της Αγίας Αναστασίας στην κατεχόμενη Λάπηθο, για να μετατραπεί σε καζίνο.

    Ο εισηγητής του θέματος, βουλευτής του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου, εισηγήθηκε την άμεση προσφυγή σε διεθνή δικαστήρια, τόσο σε ομαδικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, καταγγέλλοντας το κατοχικό καθεστώς για τις συγκεκριμένες αυτές περιπτώσεις καταστροφής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Αριστοφάνης Γεωργίου, και εισηγητής συναφούς θέματος πώλησης ελληνοκυπριακών περιουσιών σε ξένους, επεσήμανε την προσπάθεια του κατοχικού καθεστώτος να μετατρέψει τα κατεχόμενα σε ελεύθερη ζώνη εμπορίου και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

    Υποστήριξε μάλιστα, ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί η νέα νομολογία που έχει δημιουργηθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην απόφαση της Τιτίνας Λοϊζίδου.

    Εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής, ανέφερε στην Επιτροπή ότι για το θέμα της εκκλησίας της Αγίας Αναστασίας, η Μητρόπολη Κερύνειας έχει ήδη προβεί σε σειρά διαβημάτων στην ΟΥΝΕΣΚΟ και στο Διεθνές Συμβούλιο Εκκλησιών.

    Εκ μέρους της Γενικής Εισαγγελίας, η Στέλλα Ιωαννίδου, αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης του Μοναστηρίου της Αγίας Αναστασίας, το οποίο, όπως είπε, κτίσθηκε το 1451. Το 1992 έγινε λόγος για μετατροπή του σε ξενοδοχείο, ενώ παρόμοια δημοσιεύματα παρουσιάστηκαν στον τουρκοκυπριακό τύπο και το 1997.

    Οι Τ/κ εφημερίδες "Αβρούπα" και "Κίπρις", συνέχισε, στις 24 Απριλίου, δημοσίευσαν ότι το Μοναστήρι θα ενοικιασθεί στην εταιρεία SAMPA για να το χρησιμοποιήσει ως χαρτοπαικτική λέσχη και ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας ετοίμασαν και έχουν προβεί σε συγκεκριμένα διαβήματα.

    Για το θέμα του Αρμενομοναστηρίου, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Τάσος Τζιωνής, αναφέρθηκε στην εκστρατεία που έγινε και απέδωσε ήδη καρπούς.

    Κάθε φορά, εξήγησε, που υπάρχουν πληροφορίες για τέτοιες προσπάθειες του κατοχικού καθεστώτος και ιδιαίτερα φωτογραφικό υλικό, ενημερώνονται οι διπλωματικές μας αντιπροσωπείες στο εξωτερικό και προβαίνουν στα ανάλογα διαβήματα. Στη συνεδρίαση αναφέρθηκε ότι 502 εκκλησίες στα κατεχόμενα έχουν καταστραφεί πλήρως, ενώ μόνο πέντε δεν έχουν συληθεί.

    Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Τάκης Χατζηδημητρίου, επεσήμανε την ανάγκη να δοθεί προς τα έξω το μήνυμα του πολυπολιτισμού, ο οποίος συνθέτει τον χώρο στον οποίο ζούμε και τον οποίο προστατεύουμε επίσημα.

    Υπενθύμισε ότι η Ε/κ πλευρά είχε κατηγορηθεί ότι κατέστρεψε 200 τεμένοι ελέω ελληνικού πολιτισμού, ενώ την αρχαία πόλη της Αμαθούντας, συνέχισε ο κ. Χατζηδημητρίου, την έχουμε καταστρέψει εμείς στο όνομα της ανάπτυξης.

    Από τη σημερινή συζήτηση πάντως, η Επιτροπή της Βουλής κατέληξε ουσιαστικά σε δύο διαπιστώσεις.

    Η πρώτη είναι ότι δεν υπάρχει συντονισμός μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών που ασχολούνται με το θέμα, με αποτέλεσμα να διαπράττονται λάθη και να επαναλαμβάνονται αχρείαστα ενέργειες.

    Η δεύτερη είναι ότι σε εκείνες τις περιπτώσεις που αξιοποιήθηκαν έγκαιρα πληροφορίες για σύληση πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων στα κατεχόμενα και έγιναν τα αναγκαία διαβήματα στο εξωτερικό, είχε αποτραπεί η καταστροφή.

    Στη συνεδρίαση επισημάνθηκε και η ανάγκη σύστασης ειδικής - ad hoc - Επιτροπής της Βουλής, η οποία θα ασχοληθεί εξειδικευμένα με το θέμα της καταστροφής των πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων που βρίσκονται στα κατεχόμενα.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΑΑ/ΜΜ)

    [05] ΕΔΕΚ - Δηλώσεις Κυπριανού

    Λευκωσία,Κύπρος,06/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι προσωπικές πικρίες για μικρά επι μέρους θέματα δεν πρέπει να υπεισέρχονται στις τοποθετήσεις μας για τα μείζονα, παρατηρεί σε σημερινή ανακοίνωσή του το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ, αναφερόμενο στις δηλώσεις του Πρόεδρου της Βουλής, Σπύρου Κυπριανού, σχετικά με το ρόλο της Ελλάδας στις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό και τα διαβήματα του ιδίου για συνάντηση με τον Ελληνα Πρωθυπουργό.

    "Η Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση στο σύνολό της και το σύνολο της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας, συμπαρίσταται στον αγώνα μας", σημειώνει η ΕΔΕΚ.

    "Δηλώσεις που αστήριχτα δημιουργούν ρήγματα στις σχέσεις μας με την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση υπονομεύουν τον κοινό αγώνα", προσθέτει.

    Σημειώνει εξάλλου ότι "όλοι αντιλαμβανόμεθα το κρίσιμο των στιγμών και πρέπει να συναισθανόμεθα την ανάγκη ενιαίας δράσης και ομοψυχίας".

    "Τώρα είναι η ώρα της συσπείρωσης και όχι της διάσπασης", καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΜ)

    [06] Ρέππας - απάντηση σε Κυπριανού

    Αθήνα,Ελλάδα,06/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, Δημήτρης Ρέππας, απέρριψε ως αστήρικτες τις κατηγορίες που διατύπωσε ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, και τόνισε ότι η πολιτική Αθηνών και Λευκωσίας ως προς το εθνικό θέμα είναι κοινή.

    Τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση απέφυγε επιμελώς την ανάμιξη κατά την προεκλογική περίοδο και ως εκ τούτου ο Ελληνας Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, δεν είχε συναντηθεί με πολιτικούς παράγοντες της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Κυπριανού.

    Ειδικότερα, ο κ. Ρέππας αφού επεσήμανε ότι "ο κ. Κυπριανού δεν στηρίζει πουθενά τις καταγγελίες του", πρόσθεσε ότι "η πολιτική που ακολουθεί η χώρα μας είναι στην ίδια γραμμή με την πολιτική της εκλεγμένης κυβέρνησης της Κύπρου, ώστε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε από κοινού ένα μεγάλο εθνικό θέμα".

    Κατά τον Ελληνα Κυβερνητικό Εκπρόσωπο η πολιτική αυτή "είναι σε σημαντικό βαθμό αποτελεσματική", γεγονός που επιμαρτυρείται από τις δραστηριότητες στο πλαίσιο του αμυντικού δόγματος, αλλά και από τις πρόσφατες εξελίξεις με την έναρξη των διαδικασιών της πορείας εντάξεως της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Ρέππας υπενθύμισε εκ νέου τη στενή συνεργασία μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας και αναφέρθηκε στη διεθνή κινητικότητα που εμφανίζεται στο Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι "η κινητικότητα αυτή βεβαίως δεν έχει συγκεκριμένο αποτέλεσμα έως τώρα, αλλά αποτελεί ενθαρρυντικό στοιχείο για το ότι το Κυπριακό θέμα δεν είναι ξεχασμένο".

    Αναφερόμενος στο γεγονός ότι δεν υπήρξε συνάντηση των κκ. Σημίτη και Κυπριανού, ο κ. Ρέππας είπε ότι "η ελληνική κυβέρνηση απέφυγε - και αυτό αποτέλεσε δική της επιλογή - να αναμιχθεί στις προεκλογικές διεργασίες στην Κύπρο, γι' αυτό η ηγεσία της ελληνικής κυβέρνησης δεν είχε για αρκετούς μήνες οποιαδήποτε επαφή με κορυφαίους παράγοντες της κυπριακής πολιτικής ζωής, μόνον και μόνον για να δώσει το μήνυμα της μη αναμίξεως της χώρας μας στα εσωτερικά της Κύπρου, εν όψει των εκλογών για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    Ωστόσο, ο κ. Ρέππας διευκρίνισε αμέσως στη συνέχεια ότι "αποδίδουμε σεβασμό και τιμή στο αξίωμα και στο πρόσωπο του Προέδρου της κυπριακής Βουλής και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, εφ'όσον το επιθυμεί και το ζητεί βεβαίως, γίνεται δεκτός και πάντοτε υπάρχει συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση".

    Τέλος, σχετικά με τις επικρίσεις που διετύπωσε ο κ. Κυπριανού εναντίον του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος Γιάννου Κρανιδιώτη, ο κ. Ρέππας είπε ότι "ο κ. Κρανιδιώτης ως παράγων της ελληνικής κυβέρνησης δεν είχε οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση σχέση με τη διεξαγωγή των εκλογών στην Κύπρο ή με τις διεργασίες της προεκλογικής περιόδου".

    Λόγω της καταγωγής του και της αυξημένης ευαισθησίας που έχει, ανέπτυξε δραστηριότητα για το Κυπριακό και "είναι από εκείνους που ειδικά στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Κύπρου στην ΕΕ έχει πολύ μεγάλη και θετική συμβολή και αυτό πρέπει να αναγνωρισθεί", είπε ο κ. Ρέππας.

    Πρόσθεσε παράλληλα ότι "θα ήταν απλώς, όχι άδικο αλλά έγκλημα να κατηγορείται από Κυπρίους ο κ. Κρανιδιώτης, όταν είναι από αυτούς τους πολιτικούς παράγοντες που προσφέρει πολλά στον κυπριακό ελληνισμό".

    "Πρέπει λοιπόν, να του αποδίδεται αυτή η αναγνώριση και όχι να εισπράττει κατηγορίες", κατέληξε ο κ. Ρέππας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΑΑ/ΜΜ)

    [07] Βρετανοί βουλευτές - Κυπριακό

    Λονδίνο,Βρετανία,06/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Δύο Βρετανοί βουλευτές, ο Τομ Κοξ και ο Σίντνεϊ Τσάπμαν, απορρίπτουν κατηγορηματικά τις αξιώσεις Ντενκτάς για αναγνώριση του ψευδοκράτους και απόσυρση της κυπριακής αίτησης για ένταξη στην ΕΕ και υποδεικνύουν την ευθύνη της Βρετανίας για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Μιλώντας στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό LGR του Λονδίνου, ο Τομ Κοξ είπε ότι το Εργατικό Κόμμα απορρίπτει κατηγορηματικά τις αξιώσεις Ντενκτάς και χαρακτήρισε μάλιστα, ως "την τραγωδία", το γεγονός ότι ο Τ/Κ ηγέτης έχει μια κοντόφθαλμη αντίληψη για την αίτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για ένταξη στην ΕΕ.

    "Το τραγικό για μένα", ανέφερε ο Τομ Κοξ, είναι ότι ο Ντενκτάς δεν την βλέπει ως ευκαιρία για τους Τ/Κ να εμπλακούν στις διαπραγματεύσεις και είπε ότι η ένταξη της Κύπρου θα είναι προς όφελος όλων των κατοίκων του νησιού.

    Ερωτηθείς αν θα πρέπει η βρετανική κυβέρνηση να προσκαλέσει τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ντενκτάς σε συνομιλίες στο Λονδίνο, ο Τόμ Κοξ υπέδειξε ότι η Βρετανία "ως εγγυήτρια δύναμη, έχει την υποχρέωση να διευθετήσει συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς."

    Ανέφερε πάντως, ότι σύμφωνα με την εμπειρία του παρελθόντος, θα πρέπει εκ των προτέρων να συμφωνηθεί η ημερησία διάταξη των συνομιλιών, έτσι ώστε, ο Τ/Κ ηγέτης να μην παρεκκλίνει.

    Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο συντηρητικός βουλευτής Σίντνεϊ Τσάπμαν, είπε ότι εναπόκειται στην βρετανική κυβέρνηση για να αποφασίσει.

    Ο κ. Κοξ ανέφερε επίσης, ότι απέστειλε επιστολή προς τον ΥΠΕΞ Ρόμπιν Κουκ και τον Εκπρόσωπο της Βρετανίας για το Κυπριακό Ντέϊβιντ Χάνεϊ, για συναντήσεις με σκοπό τη συζήτηση του προβλήματος, υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου της Ομάδας για την Κύπρο του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

    Ο Τομ Κοξ επανέλαβε ότι το ψευδοκράτος είναι ένα παράνομο καθεστώς στην κατεχόμενη περιοχή της Δημοκρατίας της Κύπρου.

    Τσάπμαν

    Ο Συντηρητικός βουλευτής, Σίντνεϊ Τσάπμαν, αφού τόνισε ότι η λεγόμενη "ΤΔΒΚ" είναι ένα παράνομο καθεστώς το οποίο δεν αναγνωρίζεται από τα ΗΕ, ανέφερε ότι θα πρέπει ο Ντενκτάς να το καταλάβει αυτό.

    Τόνισε επίσης, ότι η αίτηση της Κύπρου για να ενταχθεί πλήρως στην ΕΕ, υποστηρίζεται απ'όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκφράζοντας παράλληλα, την πεποίθησή του ότι η διαδικασία δεν θα αναβληθεί, αλλά θα προχωρήσει μέχρι τέλους.

    Σημείωσε ακόμη, ότι η κυπριακή οικονομία διαθέτει όλα τα προσόντα για να καταστεί πλήρες μέλος και η Κύπρος είναι μία από τις ελάχιστες χώρες που πληροί τα κριτήρια του Μάαστριχτ. "Πιστεύω ότι οι προοπτικές της (για ένταξη) είναι εξαιρετικές και σημαντικός είναι επίσης, ο αριθμός των μελών του Κοινοβουλίου στο Γουέϊσμινστερ, οι οποίοι δεν θα δεχθούν οποιαδήποτε απόπειρα από οποιονδήποτε για να καθυστερήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις", πρόσθεσε.

    Είπε ακόμη, ότι "η Κύπρος προχωρεί πολύ καλά", σημειώνοντας ότι λέγοντας Κύπρος αποκλείει το 37% που κατέχεται παράνομα. "Καμμιά επιρροή από το εξωτερικό δεν πρόκειται να το αλλάξει αυτό", πρόσθεσε.

    Ο συντηρητικός βουλευτής περιέγραψε την Τουρκία ως "ένα πολύτιμο μέλος του ΝΑΤΟ", προσθέτοντας ωστόσο, ότι "η σημασία της Τουρκίας να παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ πρέπει να διαχωριστεί εντελώς από τις εξελίξεις στο Κυπριακό".

    Καλωσόρισε επίσης, την πρόσκληση του Προέδρου Κληρίδη για συμμετοχή των Τ/Κ στις ενατξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την ΕΕ, περιγράφοντας την ως "μια πολύ λογική πρόταση".

    "Αν ο κ. Ντενκτάς επέλεξε να μην αποδεχθεί την πρόσκληση, αυτό αντανακλά στον ίδιο και όχι στην Κύπρο", πρόσθεσε.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΜ)

    [08] Κυπριανού - Γραπτή δήλωση - Κληρίδης - Ρέππας

    Λευκωσία,Κύπρος,06/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, τόνισε σήμερα ότι αποδέχεται πλήρως την ανάγκη για άριστη συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων της Κύπρου και της Ελλάδας και ξακαθάρισε ότι αυτό που επέκρινε με τις χθεσινές του δηλώσεις είναι τη "μεταβολή της στρατηγικής", κατά την έκφρασή του, και τους χειρισμούς των δύο κυβερνήσεων.

    Ταυτόχρονα, σε γραπτή δήλωση με την οποία ουσιαστικά απαντά στη δήλωση που εξέδωσε νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Κυπριανού ξεκαθαρίζει ότι η κριτική του δεν στηρίζεται σε προσωπικές πικρίες και ούτε οι θέσεις και οι εκτιμήσεις του αφορούν πρόσωπα αλλά συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις και πράξεις.

    Οσον αφορά δε τις σημερινές δηλώσεις του Ελληνα Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Ρέππα, ότι ο λόγος που ο Ελληνας Πρωθυπουργός δεν θέλησε να συναντηθεί με κανένα Κύπριο πολιτικό ήταν για να μην αναμιχθεί στα προεκλογικά, ο κ. Κυπριανού σημειώνει ότι ζήτησε να συναντηθεί με τον Κώστα Σημίτη τον Απρίλιο του 1997, "πολλούς μήνες πριν η Κύπρος μπει σε προεκλογική περίοδο".

    Στη δήλωσή του, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρει επίσης ότι το Κυπριακό βρίσκεται σήμερα "ενώπιον της χειρότερης κατάστασης που μπορούσε να υπάρξει" και "ένα βήμα προ της οριστικής διχοτόμησης".

    Ο κ. Κυπριανού αναφέρει ότι δεν τον εκπλήττει η δήλωση του Προέδρου Κληρίδη αφού ήταν φυσικό "να υπάρξει αυτή η κάλυψη... εφόσον η πολιτική και στρατηγική που επέκρινα ήταν η κοινή πολιτική των δύο κυβερνήσεων".

    Αφού τονίζει ότι αποδέχεται πλήρως την αναγκαιότητα ύπαρξης άριστων σχέσεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, επισημαίνει ότι η κριτική του "δεν απέβλεπε στη διατάραξη των σχέσεων αυτών και ούτε αμφισβήτησα την προσφορά οποιασδήποτε ελληνικής κυβέρνησης ούτε τον πατριωτισμό κανενός".

    "Οχι απλώς πρέπει πάντα να υπάρχει άριστη συνεργασία σε όλους ανεξαίρετα τους τομείς μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, αλλά και πρέπει να υπάρχει απόλυτη συνεργασία μεταξύ όλου του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας και της Κύπρου εάν πρόκειται να μπορέσουμε να επιτύχουμε οτιδήποτε θετικό αναφορικά με τα εθνικά μας θέματα", προσθέτει.

    Στη δήλωσή του, ο κ. Κυπριανού καταστά σαφές ότι ουδέποτε διαμορφώνει ή διατυπώνει τις πολιτικές του εκτιμήσεις και θέσεις "με βάση προσωπικές πικρίες" και ότι ούτε "αφορούν πρόσωπα αλλά συγκεκριμένες πολιτικές πράξεις και πολιτικές θέσεις".

    Παράλληλα, αναφέρει ότι στην κριτική του απέναντι στην πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης και του κ. Σημίτη είναι πάντοτε αντικειμενικός και δεν παραλείπει να την επαινέσει όταν πρέπει, όπως έπραξε για τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Σημίτη "για την προώθηση της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ιδιαίτερα τις προσπάθειες που κατέβαλε στη Σύνοδο του Λουξεμβούργου".

    "Εκείνο που επέκρινα είναι τη μεταβολή της στρατηγικής, η οποία επήλθε το περασμένο έτος και για την οποία είχα εκφράσει έγκαιρα και δημόσια τις ανησυχίες μου", αναφέρει.

    Προσθέτει ότι έχει τονίσει επανειλημμένα ότι "εάν η ελληνική κυβέρνηση ή η κυπριακή κυβέρνηση καταλήγουν ότι το εθνικό συμφέρον επιβάλλει κάποια αναθεώρηση της πολιτικής ή στρατηγικής, ιδιαίτερα εις ότι αφορά το Κυπριακό, είμεθα έτοιμοι να το μελετήσουμε, να το συζητήσουμε και μέσα σε πνεύμα συνεργασίας μεταξύ όλων να καταλήξουμε σε αυτό που αντικειμενικά είναι σωστό για τον Ελληνισμό".

    Στη συνέχεια, ο κ. Κυπριανού χαρακτηρίζει "φοβερά επιζήμια" την πολιτική του τελευταίου χρόνου στο Κυπριακό, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δεχθήκαμε διάλογο χωρίς καμία προϋπόθεση και στη συνέχεια οδηγηθήκαμε σε συνομιλίες οι οποίες άνοιξαν το δρόμο σε δυσμενέστερες εξελίξεις "με αποτέλεσμα τη σημερινή φοβερή κατάσταση όπως παρουσιάζεται μετά την τελευταία επίσκεψη του κ. Χόλμπρουκ".

    Οσον αφορά τη θέση του Προέδρου Κληρίδη ότι η μη επίτευξη προόδου οφείλεται στην τουρκική αδιαλλαξία, ο κ. Κυπριανού αναφέρει ότι "αυτό έπρεπε να το γνωρίζαμε όλοι από την αρχή", όμως σημειώνει ότι "δεν είναι αυτό το ζήτημα που γεννάται τώρα".

    Οπως αναφέρει, το θέμα είναι ότι "ενώ οι δύο κυβερνήσεις έπεισαν ότι η αμερικανική προωτοβουλία θα οδηγούσε σε θετικότερες εξελίξεις, βρισκόμαστε σήμερα ενώπιον της χειρότερης κατάστασης που μπορούσε να υπάρξει για το κυπριακό πρόβλημα".

    Ο κ. Κυπριανού εκφράζει μάλιστα την άποψη ότι βρισκόμαστε "ένα βήμα προ της οριστικής διχοτόμησης" είτε αυτό λέγεται δύο κράτη, χαλαρή συνομοσπονδία ή οτιδήποτε άλλο.

    Αφού σημειώνει ότι ουδείς υποστήριξε ότι την ευθύνη για το αδιέξοδο φέρουν οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου, αναφέρει ότι οι δύο κυβερνήσεις "φέρουν την ευθύνη για εσφαλμένους χειρισμούς".

    "Η πολιτική της χωρίς προϋποθέσεις προσέγγισης προς την Τουρκία τί απέδωσε", διερωτάται, προσθέτοντας ότι εάν ήταν δυνατόν να αποδώσει ουδείς θα αντιτίθετο.

    Οπως αναφέρει, αυτήν την πολιτική "εισηγήθηκαν οι ΗΠΑ στην Αθήνα και τη Λευκωσία", σημειώνοντας ότι όχι μόνο οι Αμερικανοί δεν μας έχουν βοηθήσει, αλλά η πρωτοβουλία τους καταλήγει στην καταδίκη της απόφασης του Λουξεμβούργου σε ότι αφορά την Τουρκία και την εξυπηρέτηση των τουρκικών συμφερόντων ως πρώτιστη προτεραιότητα των ΗΠΑ.

    Ο κ. Κυπριανού επισημαίνει παράλληλα ότι στην αμερικανική πρωτοβουλία "τονίζεται σαν συμπέρασμα ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν θεωρείται ο Πρόεδρος ολόκληρης της Κύπρου, που είναι περιττόν να εκτιμήσει κανείς τί σημαίνει αυτή η τοποθέτηση".

    Ο κ. Κυπριανού τονίζει ότι δεν κατέχεται από αντι-αμερικανικά ή αντι- βρετανικά αισθήματα ή αισθήματα εναντίον οποιουδήποτε άλλου, και υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να ανεθωρήσουμε την πολιτική και στρατηγική μας "για να μπορέσουμε έστω και τη δωδεκάτη να εξασφαλίσουμε κάποιες δυνατότητες για κάποιες θετικότερες εξελίξεις και για την Κύπρο και για ολόκληρο τον Ελληνισμό".

    "Ως κόρη οφθαλμού πρώτιστα πρέπει να διαφυλαχθεί το εθνικό συμφέρον", προσθέτει χαρακτηριστικά.

    Καταλήγοντας, ο κ. Κυπριανού αναφέρει ότι η αμερικανική πρωτοβουλία πρέπει να συνεχιστεί και η πλευρά μας πρέπει να το επιδιώξει αυτό, όμως "πρέπει παράλληλα να επιδιώξουμε να τεθεί πάνω σε κάποιες αρχές δικαίου και ηθικής".

    Ρέππας

    Για τη σημερινή δήλωση του Ελληνα Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο κ. Κυπριανού αναφέρει ότι η ανάγκη για συνάντησή του με τον Ελληνα Πρωθυπουργό "προέκυψε από τον Απρίλιο του 1997, δηλαδή πολλούς μήνες πριν η Κύπρος μπει σε προεκλογική περίοδο".

    "Πρέπει επίσης να πω ότι προκαλεί έκπληξη η δήλωση του κ. Ρέππα με την οποία χαρακτηρίζει έγκλημα τη διαφωνία ή την άσκηση οποιασδήποτε κριτικής από Κύπριους πολιτικούς σε πολιτικές θέσεις και ενέργειες του κ. Κρανιδιώτη", προσθέτει.

    Ενωμένοι Δημοκράτες - ΕΔΕΚ - Αναστασιάδης

    Οσον αφορά την αντίδραση των Ενωμένων Δημοκρατών, ο κ. Κυπριανού αναφέρει πως το γεγονός ότι ο Πρόεδρός τους, Γιώργος Βασιλείου, ταυτίζει την πολιτική του κ. Σημίτη με τη δική του, "δεν κολακεύει τον κ. Σημίτη", διότι, όπως αναφέρει, "ο κατήφορος στο Κυπριακό άρχισε από τη στιγμή που ανέλαβε την προεδρία της Δημοκρατίας ο κ. Βασιλείου".

    Σημείωσε επίσης ότι "παρά τις ελπίδες που μερικοί από μας είχαμε, συνεχίσθηκε για να βρεθούμε σήμερα όχι μπροστά σε ένα απλώς αδιέξοδο, αλλά ίσως στην πιο κρίσιμη φάση της ιστορίας της Κύπρου με επιπτώσεις σίγουρα επί ολόκληρου του Ελληνισμού."

    Για τη θέση της ΕΔΕΚ για ενότητα, ο κ. Κυπριανού σημειώνει ότι πρέπει να έχει άλλους ως αποδέκτες και όχι τον ίδιο.

    "Αλλους αποδέκτες έχουν ασφαλώς και τα σχόλια του κ. Αναστασιάδη", προσθέτει.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [09] Χάνεϊ - Κρανιδιώτης

    Αθήνα,Ελλάδα,06/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ, εκπρόσωπος της βρετανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επισκέφθηκε σήμερα την Αθήνα και είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννο Κρανιδιώτη.

    Κατά τη συνάντηση εξετάσθηκαν "οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ανταλλάγησαν απόψεις για την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου και την πολιτική της βρετανικής προεδρίας", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξεδόθη.

    Το Κυπριακό, συζητήθηκε σήμερα και στην Επιτροπή Εθνικής Αμύνης και Εξωτερικών Υποθέσεων της ελληνικής Βουλής, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Κρανιδιώτης εξέφρασε την απογοήτευση της κυβέρνησης διότι ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος Ρίτσαρτ Χόλμπρουκ "απέφυγε να καταλογίσει τις ευθύνες ως όφειλε" στην τουρκική πλευρά και στον Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο κ. Κρανιδιώτης συνόψισε την πολιτική της Ελλάδος ως προς το Κυπριακό σε τρία σημεία. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην εμμονή στη διεθνή νομιμότητα, δηλαδή την απόρριψη κάθε είδους αναγνώρισης των συνεπειών της τουρκικής εισβολής και της προσπάθειας αναγνώρισης του ψευδοκράτους και στην απαρέγκλιτη υποστήριξη της πορείας ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, η οποία αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης.

    Ο κ. Κρανιδιώτης αναφέρθηκε επίσης και στην εφαρμογή του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας - Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΚΚ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 6 May 1998 - 18:04:28 UTC