Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 24 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-05-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Μάτεν
  • [02] Δηλώσεις Κασουλίδη
  • [03] Ρέππας - Χόλμπρουκ
  • [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [05] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας
  • [06] Εργαστήρι - Μετανάστευση - Ρατσισμός
  • [07] Κυπριανού - Ελληνική κυβέρνηση - Ρωσική πρόταση
  • [08] Κασουλίδης - ομιλία - Κέντρο Πέρες
  • [09] Εναρμόνιση - Περιβάλλον - Υποψήφιες χώρες
  • [10] Κυπριανού - Χόλμπρουκ - αμερικανική πρωτοβουλία
  • [11] Νέοι Ορίζοντες - ΗΠΑ
  • [12] Ενωμένοι Δημοκράτες - Επίσκεψη Χόλμπρουκ
  • [13] ΕΔΕΚ - Χόλμπρουκ
  • [14] Επιτροπή Περιβάλλοντος - Ρύποι Αυτοκινήτων
  • [15] Συνεργασία Κύπρου - Ισραήλ
  • [16] Κατσουρίδης - ΗΠΑ - Χόλμπρουκ
  • [17] Βρετανικό ΥΠΕΞ - Χόλμπρουκ
  • [18] Πέρες - Ανάγκη για Συνεργασία
  • [20] Συμβούλιο της Ευρώπης - Επιτροπή Κοινωνικών Θεμάτων

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Μάτεν

    Λευκωσία,Κύπρος,05/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την εκτίμηση ότι "δεν υπάρχει κρίση", εξέφρασε ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής, Ντέιβιντ Μάτεν, εκφράζοντας πλήρη ταύτιση απόψεων επί του θέματος με τον Αμερικανό Προεδρικό Απεσταλμένο, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους ύστερα από συνάντηση μιας ώρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Μάτεν είπε ότι υποστηρίζει έντονα την άποψη του κ. Χόλμπρουκ ότι δεν υπάρχει κρίση, προσθέτοντας ότι εκείνο που υπάρχει είναι "συνεχείς προσπάθειες σε διάφορα μέτωπα και αυτές οι προσπάθειες θα συνεχιστούν".

    Ερωτηθείς κατά πόσο συμμερίζεται την άποψη του κ. Χόλμπρουκ ότι οι αποφάσεις του Λουξεμβούργου για την Τουρκία ήταν λανθασμένες, ο κ. Μάτεν είπε ότι "θα ήταν πολύ δύσκολο για κάποιον που μιλά εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και ειδικά κάποιον που αντιπροσωπεύει την προεδρία της, να συμφωνήσει ότι ήταν λανθασμένες".

    Πρόσθεσε δε, ότι οι αποφάσεις του Λουξεμβούργου για την Τουρκία, ήταν "αυτό στο οποίο μπορούσαν τα 15 κράτη - μέλη της ΕΕ να συμφωνήσουν στα μέσα Δεκεμβρίου".

    Ερωτηθείς κατά πόσο θεωρεί ότι η αίτηση ένταξης της Κύπρου αφορά ολόκληρη την Κύπρο ή όχι, ο κ. Μάτεν είπε: "Η ΕΕ ενεργεί πάνω σε μια αίτηση εκ μέρους της κυβέρνησης της Κύπρου και αυτή είναι η αίτηση που προωθείται".

    Αναφερόμενος στην πρόταση Κληρίδη για συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ο κ. Μάτεν ανέφερε ότι παρόλον ότι, δυστυχώς, όπως είπε, αυτή "δεν έχει γίνει μέχρι τώρα αποδεκτή", συνεχίζεται η παρουσίαση των πλεονεκτημάτων που θα συνεπαγόταν η ύπαρξη μιας κοινής διαπραγματευτικής ομάδας Ε/Κ και Τ/Κ.

    Ο κ. Μάτεν απέφυγε να εμπλακεί στο θέμα της δήλωσης του κ. Χόλμπρουκ ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν αντιπροσωπεύει τους κατοίκους της "βόρειας Κύπρου". Είπε μόνο ότι το σημαντικό είναι τα (διάφορα) θέματα να συζητηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σε κάποιο στάδιο.

    Ο κ. Μάτεν επανέλαβε την ευχή της ΕΕ για συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και για ρόλο τους στην ενταξιακή διαδικασία.

    Διευκρίνισε δε, ότι σε καμμιά περίπτωση δεν αναφέρεται σε αλλαγή του νομικού καθεστώτος της αίτησης ένταξης της Κύπρου, αλλά απλά σε "πρακτικούς τρόπους" να δοδεί έκφραση σε αυτό που εύχεται η ΕΕ, δηλαδή συμμετοχή των Τ/Κ.

    Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχουν βασικές διαφορές θέσεων μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής είπε ότι οι διαφορές αυτές δεν είναι σημαντικές, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι οι ΗΠΑ θα ήθελαν να δουν μια καλύτερη πρόταση της ΕΕ προς την Τουρκία.

    Ο κ. Μάτεν ανέφερε ότι η πρόταση της ΕΕ προς την Τουρκία αποτελεί μια ευκαιρία προοδευτικής βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ τους και εξέφρασε την ελπίδα το Συμβούλιο Σύνδεσης της 25ης Μαϊου να συμβάλει σε τέτοια βελτίωση.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Δηλώσεις Κασουλίδη

    Πάφος,Κύπρος,05/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, εξήγησε σήμερα ότι η δυσαρέσκεια του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις δηλώσεις του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ έγκειται στο ότι ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος δεν απέδωσε, όπως έπρεπε, στην Τουρκία και στον Ραούφ Ντενκτάς τις ευθύνες για την μη επανέναρξη των συνομιλιών.

    Σε δηλώσεις στο περιθώριο τετραήμερου συνεδρίου που πραγματοποιείται στην Πάφο υπό την αιγίδα του "Κέντρου Ειρήνη Πέρες", ο κ. Κασουλίδης τόνισε επίσης ότι η πλευρά μας δεν απεδέχθη, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τον κ. Χόλμπρουκ, οτιδήποτε το οποίο θα παραβίαζε τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η αξίωση του Ντενκτάς για αναγνώριση του ψευδοκράτους δεν συζητήθηκε καν από την πλευρα της κυβέρνησης, διαφώνησε ότι έχει καταρρεύσει η αμερικανική πρωτοβουλία και τόνισε ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι δυσαρεστημένος γιατί ο κ. Χόλμπρουκ άλλα του είπε ότι θα ανέφερνε στη δημοσιογραφική διάσκεψή του, και είναι πολύ μετριασμένα και εξουδετερωμένα αυτά που τελικά ανέφερε όσον αφορά την ευθύνη της Τουρκίας και του κ. Ντενκτάς στην όλη προσπάθεια του κ. Χόλμπρουκ να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις".

    Ερωτηθείς, εξάλλου, αν καταρρέει η αμερικανική πρωτοβουλία ο κ. Κασουλίδης απάντησε αρνητικά, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι "είναι πολυ νωρίς για να κάνουμε και μνημόσυνο της αμερικανικής πρωτοβουλίας".

    Αφού σημείωσε ότι οι παρούσες προσπάθειες βρέθηκαν αντιμέτωπες με την "αλαζονική τουρκική αδιαλλαξία", ο ΥΠΕΞ τόνισε ότι "αυτό δε σημαίνει ότι οι προσπάθειες σταματούν εδώ".

    "Για κάθε περίπτωση υπάρχουν και τα μαθήμτα τα οποία είναι πάντα χρήσιμα. Οι εμπειρίες που είναι χρήσιμες και προχωρούμε παρα κάτω. Ο αγώνας συνεχίζεται", συμπλήρωσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση γιατί ο κ. Χόλμπρουκ δεν είπε στον Ντενκτάς ότι με την αξίωσή του για αναγνώριση του ψευδοκράτους ξεφεύγει από τις αποφάσεις του ΟΗΕ, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι πιστέυει πως αυτό "αυτό ακριβώς έχει που λεχθεί στην τουρκική πλευρά, ότι δεν μπορεί να ζητά αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    "Το ψευδοκράτος δεν πρόκειται να αναγνωριστεί ποτέ", τόνισε, χωρίς όμως να αποκαλύπτει περισσότερα λόγω του απορρήτου των επαφών.

    Σε παρατήρηση ότι η συζήτηση με τον κ. Χόλμπρουκ φαίνεται να περιστράφηκε γύρω από την αξίωση του Ντενκτάς για αναγνώριση, ο ΥΠΕΞ τόνισε ότι "το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε, ήταν έξω από την αρχή".

    "Καθόλο το τριήμερο και συνεχώς αντιμετωπίζαμε την ίδια απάντηση από τον κ. Ντενκτάς ότι δηλαδή επιμένει σε αυτή τη θέση", συμπλήρωσε.

    Ο κ. Κασουλιδης είπε ακόμη ότι "θα πρέπει να κάνουμε το παν όλοι μας και η διεθνής κοινότητα κυρίως, ο αμερικανικός παράγοντας και ιδιαίτερα η ΕΕ για να αντιληφθούν ότι και στην Κύπρο χρειάζεται ειρήνη γιατί το παρόν στάτος κβο ή ακόμα και η αναγνώριση του ψευδοκράτους, όπως ζητά ο κ. Ντενκτάς, δεν θα είναι η λύση ούτε το τέλος, αλλά η απαρχή πολύ χειρότερων δεινών και για την Κύπρο και για την Τουρκία και για την περιοχή".

    Ο Υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε, εξάλλου, ότι "κατά τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων η πλυερά μας δεν απεδέχθη οτιδήποτε το οποίο θα παραβίαζε τη διεθνή νομιμότητα και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και δεν εξωθήθημεν προς αυτή την κατεύθυνση".

    Κληθείς να σχολιάσει την ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, στο συνέδριο, ο κ. Κασουλίδης την χαρακτήρισε "πολύ εντυπωσιακή".

    Παρατήρησε ότι "σχεδόν κάθε φράση θα μπορούσε να κοιταχθεί και από την πλευρά του κυπριακού προβλήματος χωρίς να σημαίνει ότι το Κυπριακό έχει οποιαδήποτε ομοιότητα με το Μεσανατολικό ή οποιοδήποτε άλλο πολιτικό πρόβλημα".

    Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι σε όλο τον κόσμο υπήρχαν άλυτα προβλήματα και φοβερά αδιέξοδα, όπως στη Νότια Αφρική, την Ιρλανδία και τη Μέση Ανατολή, τα οποία είτε λύθηκαν ή βρίσκονται στο δρομο προς λύσης. "Γιατί όχι και η Κύπρος", διερωτήθηκε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΚ/ΜΑ)

    [03] Ρέππας - Χόλμπρουκ

    Αθήνα,Ελλάδα,05/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε σήμερα την πλήρη υποστήριξή της στην αντίδραση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, στις δηλώσεις του Προεδρικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    "Πρωσυπογράφουμε τις δηλώεις του Προέδρου Κληρίδη. Η τοποθέτησή του είναι απολύτως αντικειμενική", δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας, Δημήτρης Ρέππας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΜΜ/ΜΑ)

    [04] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,05/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           89,20  (-3,59)
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί                  103,58 (-3,68)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     65,16 (-2,83)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 65,68 (-2,88)
            Βιομηχανικές Εταιρείες                  78,83 (-3,70)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις                71,98 (-4,50)
            Εμπορικές Εταιρείες                     52,62 (-3,66)
            Αλλες Εταιρείες                         75.42 (-2,88)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών           ΛΚ    1.793.571.69
    

    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ)

    [05] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,05/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    1. Στις 13.20 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000, αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    ------------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα        Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά     Πώληση     Αγορά
    ------------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή        588,8600     591,2100   588,8600  593,8100
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7197       1,7265     1,7197    1,7305
    Δολάριο ΗΠΑ            1,9151       1,9227     1,9151    1,9267
    Στερλίνα               1,1507       1,1553     1,1507    1,1578
    Γερμ. Μάρκο            3,3932       3,4067     3,3932    3,4107
    ------------------------------------------------------------------
    

    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    ------------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    ------------------------------------------------------------------
                   Περιθώρια    |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια    |Ημ. Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  |
    --------------------------------------|---------------------------
    01 Μήνα     0,0090   0,0000 |09.06.98 | 0,0040   0,0010  |09.06.98
    02 Μήνες    0,0130   0,0000 |07.07.98 | 0,0050   0,0020  |07.07.98
    03 Μήνες    0,0170   0,0000 |07.08.98 | 0,0050   0,0030  |07.08.98
    06 Μήνες    0,0280   0,0000 |09.11.98 | 0,0070   0,0050  |09.11.98
    09 Μήνες    0,0390   0,0000 |08.02.99 | 0,0090   0,0070  |08.02.99
    12 Μήνες    0,0500   0,0000 |07.05.99 | 0,0120   0,0100  |07.05.99
    15 Μήνες    0,0640   0,0000 |09.08.99 | 0,0180   0,0110  |09.08.99
    18 Μήνες             0,0000 |08.11.99 |          0,0120  |08.11.99
    21 Μήνες             0,0000 |07.02.00 |          0,0130  |07.02.00
    24 Μήνες             0,0000 |08.05.00 |          0,0130  |08.05.00
    ------------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [06] (Κ) Εργαστήρι - Μετανάστευση - Ρατσισμός

    Λευκωσία,Κύπρος,05/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τη διοργάνωση εργαστηρίου για τη μετανάστευση και το ρατσισμό, που θα γίνει την Παρασκευή 8 Μαίου, στην Πύλη Αμμοχώστου, ανακοινωσε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο εκπρόσωπος της Κίνησης Στήριξης Αλλοδαπών (ΚΙΣΑ), Δώρος Πολυκάρπου.

    Με το χαρακτηριστικό τίτλο "Διαφορετικοί αλλά ίσοι", το Εργαστήρι οργανώνεται από τις 8 - 17 Μαϊου από την ΚΙΣΑ σε συνεργασία και με την υποστήριξη του ΚΚΕΜΑΜ και του Ευρωπαϊκού Προγράμματος "MEDA - Δημοκρατία".

    Ο κ. Πολυκάρπου ανέφερε ότι η ΚΙΣΑ ιδρύθηκε μόλις πρόσφατα και είναι μια "οργάνωση πολιτών, ένας οργανισμός εθελοντικής προσφοράς, με στόχο την αντιμετώπιση φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται και στην Κύπρο σε οξυμένη μορφή".

    Σημείωσε ότι η Κίνηση στοχεύει ακόμα στο να συμβάλει στη "διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ίση μεταχείριση και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των ξένων που διαμένουν στην Κύπρο, με την παροχή υπηρεσιών στήριξης και δυνατοτήτων επικοινωνίας όπως και της πολιτιστικής τους έκφρασης".

    Ο κ. Πολυκάρπου τόνισε την ανάγκη συμμετοχής της Κίνησης στην κοινωνία. "Βλέπουμε στοιχεία που μας ανησυχούν, που εξευτελίζουν προσωπικότητες ανθρώπων και στόχος μας είναι να παρέμβουμε για να διαμορφώσουμε τις συνειδήσεις", είπε.

    Στόχος είναι, πρόσθεσε, η Κίνηση να εξελιχθεί σε κάτι διαφορετικό, σε εγγεγραμμένο σωματείο ή κάτι άλλο, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μακροπρόθεσμα θα δοθεί στους αλλαδαπούς η δυνατότητα να προωθήσουν τα δικά τους διακαιώματα.

    Ο κ. Πολυκάρπου ανέφερε ότι η συμμετοχή των αλλοδαπών στην Κίνηση είναι πολύ σημαντική. Ωστόσο επεσήμανε ότι υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες, παρόλο που έχει ήδη ξεκινήσει μια διαδικασία επαφής.

    Ο εκπρόσωπος της Κίνησης είπε ότι οι δυσκολίες προκύπτουν πρώτον από το γεγονός ότι στην Κύπρο δεν υπάρχουν οργανωμένα σύνολα ενάντια στον ρατσισμό, όπως στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, δεύτερον γιατί οι αλλοδαποί εργάτες βρίσκονται προσωρινά στην Κύπρο και τρίτον διότι δεν γνωρίζουν την γλώσσα.

    Από την πλευρά του, ο επίσης εκπρόσωπος της Κίνησης, Δώρος Μιχαήλ, υποστήριξε ότι οι σχέσεις αλλοδαπών με τους εργοδότες τους είναι στις πλείστες περιπτώσεις σχέσεις φεουδαρχικές, δηλαδή ανήκουν στον εργοδότη τους. Πρόσθεσε ότι οι αλλοδαποί είναι 'δούλοι' που εργάζονται από το πρωί ως το βράδυ και πως όταν έχουν προβλήματα με τους εργοδότες τους φοβούνται να τα καταγγείλουν επειδή θα απελαθούν.

    "Τους φέραμε για να τους εκμεταλλευθούμε", υποστήριξε ο Δώρος Μιχαήλ. Η εκπρόσωπος της Κίνησης, Ανθούλα Παπαδοπούλου, είπε ότι στην Κύπρο υπάρχει καθεστώς φόβου.

    Ωστόσο, ο Πρόεδρος του ΚΚΕΜΑΜ, Εύρος Αλεξάνδρου, επεσήμανε ότι υπαρχει επικοινωνία και συνεργασία με τους αλλοδαπούς "αλλά όχι στο επίπεδο που θα θέλαμε να υπάρχει". Εξέφρασε όμως τη βεβαιότητα ότι μέσα σε αυτή τη διαδικασία η συνεργασία θα αναπτύσσεται.

    Ο κ. Πολυκάρπου σημείωσε ότι στο Εργαστήρι θα γίνει μελέτη του προβλήματος του ρατσισμού στην Κύπρο σε σύγκριση με τις διαστάσεις του προβλήματος και την αντιμετώπισή του σε χώρες της ΕΕ, όπως και την επιμόρφωση ατόμων που θα προσφέρουν στήριξη - κοινωνική, νομική, και άλλη - σε αλλοδαπούς στην Κύπρο, αξιοποιώντας εμπειρίες και τεχνογνωσία άλλων χωρών.

    Στο πλαίσιο του Εργαστηρίου θα γίνουν διάφορες ενιαφέρουσες εκδηλώσεις, όπως το σεμινάριο με θέμα "Μετανάστευση και ρατσισμός στην Ευρώπη και στην Κύπρο", που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκυρίακο 9 - 10 Μαϊου, σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Σε αυτό θα μιλήσουν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, νομικοί και άλλοι από την Κύπρο και το εξωτερικό, περιλαμβανομένων εκπροσώπων της ΕΕ και αρμοδίων κρατικών φορέων και υπηρεσιών.

    Τις μέρες που θα ακολουθήσουν θα λειτουργήσουν ομάδες εργασίας με σκοπό τη σε βάθος συζήτηση και ανάλυση επιμέρους παραμέτρων και πτυχών του προβλήματος.

    Την Τετάρτη, 13 Μαϊου, θα γίνει ανοικτή συζήτηση με τίτλο "Μετανάστες και Εργασία", με την συμμετοχή εκπροσώπων συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων.

    Ανάμεσα στις πολιτιστικές οργανώσεις που προγραμματίζοντααι στο πλαίσιο του Εργαστηρίου, περιλαμβάνονται φεστιβάλ ταινιών, που θα γίνει σε συνεργασία με τον Ομιλο Φίλων Κινηματογράφου, στις 11, 12 και 15 Μαϊου στο Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο, και έκθεση φωτογραφίας, τα εγκαίνια της οποίας θα κάνει ο Δήμαρχος Λευκωσίας Λέλλος Δημητριάδης, στις 12 μαϊου, στο Ανοιγμα Λήδρας - Ονασαγόρου.

    Το Εργαστήρι θα κλείσει με αντιρατσιστική πολιτιστική εκδήλωση την Κυριακή, 17 Μαϊου, στο Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)

    [07] Κυπριανού - Ελληνική κυβέρνηση - Ρωσική πρόταση

    Λευκωσία,Κύπρος,05/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τις έντονες ανησυχίες του για την πορεία του Κυπριακού, εξέφρασε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, αναφέροντας ότι στην πορεία αυτή έχουν γίνει "βασικά σφάλματα" τόσο από την κυπριακή όσο και από την ελληνική κυβέρνηση.

    Ο κ. Κυπριανού εξήγησε ότι τον Απριλίο του 1997 είχε "κάποιες πληροφορίες και κάποιες σοβαρότατες ενδείξεις ότι επρόκειτο να υπάρξει μια ουσιαστική μεταβολή στην πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της Τουρκίας και των ΗΠΑ" και είχε πει πως είμασταν έτοιμοι για συζήτηση οποιασδήποτε αναγκαίας αναπροσαρμογής στη στρατηγική και στη τακτική μας αν αυτό επιβάλλετο από το εθνικό συμφέρον.

    Οπως είπε, τον ίδιο μήνα είχε πρόσθετες πληροφορίες για το θέμα, που ανέφερε στο Εθνικό Συμβούλιο, από τις οποίες ορισμένες διαψεύθησαν.

    Οπως είπε ο κ. Κυπριανού, πέρυσι ο κ. Κρανιδιώτης ευρισκόμενος στην Κύπρο, του ανέφερε ότι η καλύτερη λύση ήταν να μεταβεί στην Αθήνα και να συζητήσει το όλο θέμα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη και τους συνεργάτες του, με στόχο να ξεπεραστούν οποιεσδήποτε παρεξηγήσεις, κάτι που βρήκε απόλυτα σύμφωνο τον κ. Κυπριανού.

    "Πέρασε ένας χρόνος χωρίς καμία ανταπόκριση ή απάντηση σχετικά με την εισήγηση για συνάντηση με τον κ. Σημίτη", είπε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι "στον κ. Σημίτη ήθελα να εκφράσω τις ανησυχίες μου και τους φόβους μου για την τακτική, η οποία είχε αποφασιστεί να ακολουθηθεί και δεν αμφέβαλα ούτε αμφιβάλλω για τις προθέσεις κανενός".

    Στη συνέχεια, πρόσθεσε, αποφάσισε ότι δεν υπήρχε αντικείμενο για συνάντηση γιατί, εξάλλου είχαν μεσολαβήσει διάφορα γεγονότα, όπως η επιστολή Ντενκτάς προς Κληρίδη, και ήταν και θέμα αξιοπρέπειας, όπως είπε.

    "Ομως πιστεύω", συνέχισε, "ότι η πολιτική εκείνη έδωσε την εικόνα μεν η Ελλάδα ακολουθεί την πολιτική που επιθυμούσαν οι ΗΠΑ, βήμα με βήμα βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία και στο Κυπριακό, διάλογος χωρίς καμία προϋπόθεση".

    Οπως τόνισε ο κ. Κυπριανού, "το μεν βήμα με βήμα βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία κατέληξε σε βήμα με βήμα χειροτέρευση των σχέσεων ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία της Μαδρίτης, η προκλητικότητα της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας υπήρξε πολύ μεγαλύτερη με αποτέλεσμα, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, οι Τούρκοι να ζητούν πέντε νησιά του Αιγαίου".

    "Οσον αφορά το Κυπριακό και το διάλογο χωρίς καμία προϋπόθεση, δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς. Πήγαμε στο Τράουτμπεκ πήγαμε στην Γκλιόν, αποτέλεσμα ήταν η μεγαλύτερη περιπλοκή στο Κυπριακό", πρόσθεσε.

    Αναφορικά με την ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο κ. Σημίτης κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να εντάξει την Ελλάδα από κάθε άποψη στην ΕΕ.

    Χαρακτήρισε την προσπάθεια αυτή ως αξιόλογη και αξιέπαινη και πρόσθεσε ότι "στο Λουξεμβούργο λήφθηκε η απόφαση ν' αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την ΕΕ, που είναι η μόνη ελπίδα φωτός που βλέπει κανείς και εάν μπορέσουμε να ξεπεράσουμε κάποιες δυσκολίες που θα έχουμε, οφείλεται στον κ. Σημίτη, ο οποίος αποφασιστικά και αποτελεσματικά, είχε προβάλει το ενδεχόμενο αρνησικυρίας στην περίπτωση που δεν θα γίνετο δεκτή η έναρξη των διαπραγματεύσεων Κύπρου - ΕΕ".

    Αναφερόμενος στη ρωσική πρόταση, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι πρόκειται περί "πολύ σημαντικής και σοβαρής πρότασης". Είπε ακόμη, ότι σοβαρά πρέπει να ληφθεί και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Ρωσία, ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Κασουλίδης - ομιλία - Κέντρο Πέρες

    Πάφος,Κύπρος,05/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Μια ενωμένη Κύπρος θα ωφελήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Μέση Ανατολή και θα έχει θετικά αποτελέσματα στους λαούς και τις χώρες της περιοχής, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.

    Προσφωνόντας το συνέδριο του "Δικτύου Νεαρών Ηγετών" του "Κέντρου Πέρες για την Ειρήνη", που πραγματοποιείται στην Πάφο, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η Κύπρος έχει αναδειχθεί σαν μια γέφυρα ανάμεσα στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη και είπε ότι με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα προωθήσει αυτόν τον σημαντικό ρόλο ακόμη περισσότερο.

    Επαναβεβαίωσε, επίσης, την προσήλωση της κυπριακής κυβέρνησης στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και την ετοιμότητά της "να συμβάλει ενεργά στην επιτυχή της κατάληξη".

    Περίπου 60 νεαρά άτομα από την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τα Παλαιστινιακά εδάφη και το Ισραήλ λαμβάνουν μέρος στο συνέδριο, το οποίο άρχισε την Κυριακή, με συναντήσεις μεταξύ των αντιπροσώπων, και ολοκληρώνεται την Τετάρτη.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι αναγνωρίζοντας την άμεση ανάγκη να ληφθούν πρακτικά μέτρα στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής, η κυπριακή κυβέρνηση έχει "προωθήσει ειδικό πρόγραμμα οικονομικής και τεχνικής βοήθειας για τον Παλαιστινιακό λαό".

    Συνχαίροντας τους οργανωτές του συνεδρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε την επιθυμία τους "να δημιουργήσουν ένα κοινό όραμα για το μέλλον της Μέσης Ανατολής".

    "Αυτό το όραμα όχι μόνο το συμμεριζόμαστε αλλά το θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό", είπε, προσθέτοντας ότι "αυτό αντικατοπτρίζεται από τη συμμετοχή του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γιώργου Βασιλείου και του προκατόχου μου Αλέκου Μιχαηλίδη στο Διεθνές Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Πέρες για την Ειρήνη".

    Ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε τον Σιμόν Πέρες ως "ένα από τους μεγάλους αρχηγούς κρατών της εποχής μας, με σπάνιο πολιτικό κουράγιο και ακλόνητη αφοσίωση στην ειρηνευτική διαδικασία... ο οποίος διαμόρφωσε την ιστορία του Ισραήλ και το μέλλον της Μέσης Ανατολής".

    "Ο Σιμόν Πέρες ήταν ένας από του πρώτους ηγέτες της Μέσης Ανατολής που αναγνώρισε ότι η προσπάθεια για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μας δεν τελειώνει με μια ολοκληρωμένη λύση του Μεσανατολικού προβλήματος, αλλά και με την επίλυση του κυπριακού προβλήματος", προσθεσε.

    Τόνισε, επίσης, ότι μια ενωμένη Κύπρος θα "ωφελέσει όλους τους πολίτες της Κύπρου και την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευαίσθητη περιοχή μας", επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι θα επιδράσει θετικά "και στην πορεία των λαών και των χωρών της Μέσης Ανατολής".

    Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ανεπτυγμένη τεχνολογική υποδομή και στο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να προσφέρει η Κύπρος. Ως εκ τούτου, είπε, η Κύπρος βρίσκεται "στη μοναδική θέση να γίνει σημείο επαφής για τους λαούς και τον πολιτισμό και γέφυρα για την συνεργασία ανάμεσα στις χώρες της περιοχής".

    Το Κέντρο Ειρήνης Πέρες ιδρύθηκε πριν δύο χρόνια με σκοπό την ανάπτυξη της Αραβο-Ισραηλινής συνεργασία, μέσα από οικονομικά, εκπαιδευτικά και κοινωνικά προγράμματα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΔΠ/ΜΑ)

    [09] (Κ) Εναρμόνιση - Περιβάλλον - Υποψήφιες χώρες

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,05/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Δανέζα Επίτροπος, αρμόδια για θέματα περιβάλλοντος, Ritti Bjirregaard, εγκαινίασε σήμερα στις Βρυξέλλες την έναρξη των εργασιών ενός δικτύου που θα παράσχει την κατάλληλη τεχνική υποστήριξη για την ενσωμάτωση και την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας για το περιβάλλον ("Implementation and Enforcement of Envirmmental Law"), στην Κύπρο και στις 10 άλλες υποψήφιες χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης.

    Το δίκτυο ονομάζεται "AC-IMPEL" και θα επανδρωθεί από λειτουργούς των υποψήφιων χωρών, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την εναρμόνιση της νομοθεσίας των χωρών τους στο κοινοτικό δίκτυο "IMPEL". Στόχος του θα είναι η παροχή τεχνικής βοήθειας στις υποψήφιες χώρες κατά τη διάρκεια της προενταξιακής περιόδου.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί την εγκατάσταση ενός τέτοιου δικτύου ως ένα σημαντικό μέσο που θα εξασφαλίσει την ενσωμάτωση της κοινοτικής νομοθεσίας και κυρίως την πιστή εφαρμογή της στα κράτη μέλη.

    Σύμφωνα με την κ. Bjierregaard, το δίκτυο θα βοηθήσει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των πραγματικών περιβαλλοντικών προβλημάτων, όπως ο έλεγχος των βιομηχανικών, αστικών και γεωργικών αποβλήτων και η επίβλεψη της ποιότητας του αέρα, του εδάφους και των υδάτων. Το "AC-IMPEL", σε συνεργασία με το κοινοτικό δίκτυο "IMPEL", θα αποτελέσει το κατάλληλο βήμα που θα αναλάβει την εξέταση και επίλυση όλων των περιβαλλοντικών προβλημάτων, κατέληξε η αρμόδια Επίτροπος.

    Οι χώρες που συμμετέχουν στο δίκτυο είναι οι εξής: Κύπρος, Ουγγαρία, Πολωνία, Εσθονία, Σλοβενία, Ρουμανία, Σλοβακία, Λετονία και Λιθουανία.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΑ)

    [10] (Κ) Κυπριανού - Χόλμπρουκ - αμερικανική πρωτοβουλία

    Λευκωσία,Κύπρος,05/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ιδιαίτερα επικριτικός σε ότι αφορά την αμερικανική πρωτοβουλία για το Κυπριακό και τις δηλώσεις του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη.

    Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση του Κυπριακού και στις πρόσφατες δηλώσεις Χόλμπρουκ, ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι η αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη σε ότι αφορά το περιεχόμενο των δηλώσεων αυτών, ήταν η ορθή.

    "Παρά τις διαφωνίες που έχω για την πολιτική που ακολουθείται και από την ελληνική κυβέρνηση και από την κυπριακή, αντέδρασε σωστά, διότι πράγματι αν οι ΗΠΑ πρόκειται να συμβάλουν για λύση του Κυπριακού, δεν πρόκειται να συμβάλουν με την πολιτική των ίσων αποστάσεων ή με τη μέθοδο των μεσολαβήσεων".

    Τόνισε όμως, ότι "ήρθε η Αμερική και πρώτος στόχος της ήταν η ενίσχυση της Τουρκίας. Καταδικάζουν οι ΗΠΑ, την απόφαση του Λουξεμβούργου γιατί δεν συμπεριέλαβε την Τουρκία μέσα στις υποψήφιες για ένταξη χώρες στην ΕΕ", είπε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι πολύ σωστά απάντησε ο Κοινοτικός Επίτροπος Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ στους Αμερικανούς για το θέμα.

    "Αυτό που αναμενόταν ήταν ότι οι ΗΠΑ θα έπαιρναν την πολιτική απόφαση να υποχρεώσουν την Τουρκία, διότι έχουν τις ικανότητες και η Τουρκία δεν μπορεί να υπαγορεύει τους όρους της σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, να αισθανθεί την ανάγκη να λογικευθεί, κάτι που σημαίνει εγκατάλειψη της επεκτατικής πολιτικής και λογική έστω λύση του Κυπριακού".

    Ο κ. Κυπριανού σημείωσε εξάλλου, ότι μιλώντας με οικονομικό παράγοντα του ανεφέρθη ότι είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι θα μπορούσε να βρεθεί διευθέτηση υπό μορφή συνομοσπονδίας αρχικά, και τελικά να καταλήξει σε ομοσπονδία.

    Η απάντηση του κ. Κυπριανού ήταν πως "αν γίνει συνομοσπονδία και τουρκοποιηθεί ουσιαστικά η Κύπρος, δεν υπάρχει περίπτωση η Τουρκία, αφού εξασφαλίσει συνομοσπονδία, να δεχθεί να επανέλθει η Κύπρος σε κατάσταση ομοσπονδίας," όπως την αντιλήφθηκε ο Μακάριος ή ο ίδιος ο κ. Κυπριανού.

    "Οσοι υποστηρίζουν αυτή τη θέση είναι και ανιστόρητοι και αφελείς", είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Για το θέμα της ομοσπονδίας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "είναι συμβιβασμός μας ιστορικός και ας πάψει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος να λέει ότι ήταν ο στόχος μας, δεν ήταν ποτέ ο στόχος μας. Είναι ο συμβιβασμός στον οποίον υποχρεωθήκαμε να καταλήξουμε μετά το πραξικόπημα και την εισβολή που έγιναν όπως ομολόγησε ο κ. Χόλμπρουκ, με την συγκατάθεση αν όχι με οδηγίες των ΗΠΑ".

    Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι υπήρξε αντικείμενο πολεμικής και από τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς ενώ είπε ότι οι εδώ πρεσβείες των δύο χωρών συστηματικά υπονομεύουν την πολιτική που υποστηρίζει.

    "Ο χώρος για τον οποίον μιλά ο κ. Χόλμπρουκ", συνέχισε, "είναι κατεχόμενη από ξένη δύναμη περιοχή και ουδείς δικαιούται να μιλά εκ μέρους κατεχόμενης περιοχής. Ο μόνος που είναι ανάγκη, εκ των πραγμάτων να μιλά, είναι αυτός που την κατέχει".

    Οπως είπε, "τα ξέρει ο κ. Χόλμπρουκ αλλά η προσπάθειά του είναι να ενισχυθεί η Τουρκία. Καταντήσαμε", πρόσθεσε, "να θέλουν ανταλλάγματα για να δεχθεί ο Ντενκτάς να καθήσει στο τραπέζι των συνομιλιών". Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι το Κυπριακό βρίσκεται "σε φοβερά κρίσιμη φάση".

    Τόνισε εξάλλου, ότι ο κ. Χόλμπρουκ "περίπου ανοίγει πόρτα στην αναγνώριση του ψευδοκράτους. Δεν αποκαλεί τον Ντενκτάς πλέον αρχηγό της Τ/κ κοινότητας, αλλά αρχηγό, ο οποίος επελέγη βάσει πολιτικών διαδικασιών της Βόρειας Κύπρου όχι στη βόρειο Κύπρο, δηλαδή υπάρχει χωριστή κατάσταση. Ελπίζω", συνέχισε, "ο κ. Στυλιανίδης να μην πει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει αντιαμερικανισμό", σημείωσε ο κ. Κυπριανού για τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

    Ανέφερε επίσης, ότι ο κ. Χόλμπρουκ δεν παρέλειψε να επιμένει στο θέμα ακύρωσης των πυραύλων S - 300.

    "Δεν απορρίπτουμε την αμερικανική πρωτοβουλία", είπε, διερωτήθηκε όμως κατά πόσο αυτή θα συνεχισθεί προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Είπε επίσης, ότι ελπίζει πως κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, την Παρασκευή θα δοθεί σε όλους η ευκαιρία να πουν τις απόψεις τους.

    "Στο Εθνικό Συμβούλιο χρειάζεται μια σε βάθος μελέτη και ίσως έστω και την τελευταία στιγμή αναθεώρηση της στρατηγικής και πολιτικής μας κατά τρόπο που να επιβάλλεται από το εθνικό συμφέρον".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [11] (Κ) Νέοι Ορίζοντες - ΗΠΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,05/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι Νέοι Ορίζοντες (ΝΕ.Ο.) υποστηρίζουν ότι "ο συγκαταβατικός λόγος" του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη κατά τις συναντήσεις του με τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ "έδωσε το έναυσμα για τη γνωστή διατύπωση του τελευταίου περί μη εκπροσώπησης των Τουρκοκυπρίων."

    Σε σημερινή ανακοίνωση οι ΝΕ.Ο. υποστηρίζουν, επίσης, ότι η επίσκεψη του Απεσταλμένου του Αμερικανού Προέδρου "δεν φαίνεται να είχε προετοιμαστεί κατάλληλα και επέτρεψε απλώς να εξελιχθεί αυτή κατά το δοκούν των Αμερικανών με τον σαφή εκφυλισμό που είχε".

    Αναφέρουν, ταυτόχρονα, ότι η πλευρά μας άφησε τις συζητήσεις να εκτροχιαστούν "με αδράνεια και παθητικότητα" και ότι "δεν φαίνεται να είχε ενδείξεις για άσκηση πιέσεων από τους Αμερικανούς προς τους Τούρκους".

    Οι ΝΕ.Ο. αναφέρονται επίσης στο θέμα του Κούρδου Αζίζ, υποστηρίζοντας ότι η πλευρά μας, μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, "εμφανίστηκε να υπακούει στα κελεύσματα της αμερικανικής πρεσβείας κατά τρόπο υποτιμητικό για το κράτος και την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    Τέλος, οι ΝΕ.Ο. καλούν την κυβέρνηση "να απαλλαγεί από την ψευδαίσθηση ότι με την πολιτική του καλού παιδιού είναι δυνατό να επιτύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα στο Κυπριακό" και "να αναλογιστεί το ανέφικτο της πορείας που ακολουθεί".

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΑ)

    [12] (Κ) Ενωμένοι Δημοκράτες - Επίσκεψη Χόλμπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,05/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι Ενωμένοι Δημοκράτες (Ε.ΔΗ.) πιστεύουν ότι δικαιολογημένα η πλευρά μας μπορεί να αξιώσει από τις ΗΠΑ και τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ "αποφασιστική παρέμβαση" στο Κυπριακό, αφού ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος θα πρέπει να έχει πειστεί ότι η τουρκική πλευρά δεν επιθυμεί λύση.

    Σε ανακοίνωσή τους οι Ε.ΔΗ. τονίζουν επίσης ότι ο καλύτερος τρόπος για αντιμετώπιση της τουρκικής αδιαλλαξίας από την πλευρά μας είναι η εμμονή στην ανάγκη διεξαγωγής διαλόγου.

    Αφού σημειώνουν ότι η επίσκεψη Χόλμπρουκ δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας και των απαράδεκτων αξιώσεων του Ραούφ Ντενκτάς, οι Ε.ΔΗ. αναφέρουν ότι "ανεξάρτητα από τις οποιεσδήποτε επιφυλάξεις για τις δηλώσεις Χόλμπρουκ, εκείνο που έχει προκύψει για την υπόθεση της Κύπρου μπορεί να αποβεί ευεργετικό αν γίνει ορθή αξιοποίηση των νέων δεδομένων".

    Προσθέτουν ότι η άποψη του κ. Χόλμπρουκ ότι "για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος είναι απαραίτητη η καλή θέληση των ενδιαφερομένων πλευρών είναι ορθή" και αναφέρουν ότι από τις επαφές του ο Αμερικανός αξιωματούχος "θα πρέπει να έχει πεισθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η έλλειψη βούλησης για τη λύση του Κυπριακού προέρχεται από την τουρκική πλευρά".

    "Γι' αυτό και δικαιολογημένα η δική μας πλευρά μπορεί να αξιώσει από τις ΗΠΑ και τον κ. Χόλμπρουκ αποφασιστικότερη παρέμβαση. Αλλά και η διεθνής κοινότητα γνωρίζει καλύτερα ποιός ευθύνεται για το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στο Κυπριακό", τονίζουν οι Ε.ΔΗ.

    Οι Ε.ΔΗ. σημειώνουν ότι "η πολιτική ηγεσία της Κύπρου θα πρέπει να σταθμίσει με προσοχή και ψυχραιμία την κατάσταση που δημιουργείται και να πάρει τις ενδεικνυόμενες αποφάσεις για προώθηση της αναζήτησης λύσης του Κυπριακού".

    "Την ευκαιρία αυτή", προσθέτουν, "παρέχει η επικείμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου".

    Οπως αναφέρουν οι Ε.ΔΗ. ο καλύτερος τρόπος για αντιμετώπιση της τουρκικής αδιαλλαξίας είναι "η σταθερή επιμονή της δικής μας πλευράς πάνω στην ανάγκη του διαλόγου και την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού" , προσθέτοντας ότι μια τέτοια στάση θα συμβάλει "στην εξασφάλιση μιας πιο αποτελεσματικής συμπαράστασης και εκδήλωσης του διεθνούς ενδιαφέροντος προς την πλευρά η οποία καταφανώς βρίσκεται εν αδίκω".

    Τέλος, οι Ε.ΔΗ. τονίζουν ότι η πλευρά μας θα πρέπει "να αναλάβει έντονες πρωτοβουλίες κινητοποίησης των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς παράγοντα" για επανέναρξη των συνομιλιών και λύση του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [13] (Κ) ΕΔΕΚ - Χόλμπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,05/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ορίσει άλλο συνομιλητή ώστε να αποφεύγονται δηλώσεις όπως αυτές που έκανε ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόμπρουκ.

    Η ΕΔΕΚ πιστεύει, επίσης, ότι θα πρέπει να υποδειχθεί στον κ. Χόλμπρουκ ότι ο ρόλος του ως διαπραγματευτή έχει τερματισθεί, εάν δεν αναιρέσει τις απαράδεκτες δηλώσεις του.

    Εξάλλου, αναφέρει ότι η προσπάθεια να παρουσιάσει τον Πρόεδρο ως Πρόεδρο τμήματος της Κύπρου και τμήματος του πληθυσμού είναι "ο μεγαλύτερος κόλαφος" του Αμερικανού διπλωμάτη.

    Σε σημερινή ανακοίνωση, η ΕΔΕΚ χαρακτηρίζει την επίσκεψη Χόλμπρουκ ως "οδυνηρή εμπειρία" και σημειώνει ότι δικαίως ανεμένετο ότι ο κ. Χόλμπρουκ θα απέδιδε ευθύνες για το αδιέξοδο στην Τουρκία και την Τ/κ ηγεσία, όπως είχε υποσχεθεί.

    Αντί τούτου, προσθέτει η ανακοίνωση, "μίλησε για την ανάγκη προσαργμογής και από τις δύο πλευρές" και ενώ επαναβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν χωριστό Τ/κ κράτος, "αναίρεσε την ουσία της δήλωσης με πρόταση για συζήτηση και λύση του θέματος της κυριαρχίας στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων."

    Η ΕΔΕΚ επαναλαμβάνει την πάγια θέση της ότι το θέμα της κυριαρχίας δεν είναι ούτε προς συζήτηση ούτε προς διαπραγμάτευση.

    Στην ανακοίνωση, υπογραμμίζεται ότι η πρόταση για ισότιμη συμμετοχή των Ε/Κ και Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις αποτελεί "περαιτέρω ένδειξη της προσπάθειας διχοτόμησης της κρατικής μας οντότητας, δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυπριακής κυβέρνησης".

    Η ΕΔΕΚ τονίζει ότι εάν ο κ. Χόλμπρουκ δεν αναιρέσει τις απαράδεκτες δηλώσεις του "έχει ήδη τερματίσει το ρόλο του ως διαπραγματευτού, γιατί έχει συνταχθεί με την πλευρά της παρανομίας και της ανωμαλίας."

    Καταλήγοντας, αναφέρει ότι "για να αποφεύγονται στο μέλλον τέτοιες απαράδεκτες δήθεν συγχύσεις είναι ορθό ο Πρόεδρος να ορίσει άλλο συνομιλητή για να μην επιτρέπονται έστω και εκ του πονηρού αυτής της μορφής οι δηλώσεις."

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ)

    [14] (Κ) Επιτροπή Περιβάλλοντος - Ρύποι Αυτοκινήτων

    Λευκωσία,Κύπρος,05/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Καμία μέτρηση των ρυπών που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα δεν έχει γίνει ουσιαστικά τα τελευταία πέντε χρόνια, λόγω έλλειψης νομοθετικού πλαισίου και των γνωστών χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών.

    Κατά τη διάρκεια σημερινής συζήτησης του θέματος στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, ο εκ των εισηγητών βουλευτής του ΔΗΚΟ, Μάρκος Κυπριανού, επεσήμανε ότι η κατάσταση τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έχει παρουσιάσει καμία βελτίωση.

    Παρά το ότι, όπως επεσήμανε ο κ. Κυπριανού, στην Κύπρο δεν αντιμετωπίζουμε οξύτατο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης αυτό δεν δικαιολογεί τη μη λήψη μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος από την εκπομπή των ρυπών των μηχανοκινήτων οχημάτων. Εισηγήθηκε, μάλιστα, τον κατάλληλο εξοπλισμό της Αστυνομίας ώστε να μπορούν να διενεργούνται αποτελεσματικοί έλεγχοι.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα αυτό απασχόλησε και το 1994 την Επιτροπή Περιβάλλοντος, η οποία ετοίμασε σχετική έκθεση και υπέβαλε προς την εκτελεστική εξουσία συγκεκριμένες εισηγήσεις.

    Η Επιτροπή Περιβάλλοντος συζήτησε σήμερα και το συναφές θέμα που ενέγραψε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, και αφορά τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη χρήση του ακάθαρτου πετρελαίου, το οποίο είναι εκτός των ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

    Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι η περιεκτικότητα σε θείο των καυσίμων που παράγονται στην Κύπρο είναι 1% ενώ οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές καθορίζουν αυτήν την περιεκτικότητα στο 0.05%. Είναι, σημείωσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, κατά είκοσι φορές μεγαλύτερη η περιεκτικότητα σε θείο των εκπεμπομένων καυσαέριων στην Κύπρο.

    Πάντως, ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, Κώστας Παπασταύρου, επικαλέστηκε οδηγίες των προϊσταμένων του και δεν έδωσε εξηγήσεις για την μη υλοποίηση εισηγήσεων που υποβλήθηκαν στο παρελθόν για αντιμετώπιση της κατάστασης.

    Εκπρόσωπος του Τμήματος Τροχαίας στο Αρχηγείο Αστυνομίας ανέφερε ότι από το 1984 η Δύναμη έχει εισηγηθεί την αγορά αναγκαίου εξοπλισμού για τον έλεγχο των εκπεμπομένων ρυπών, πλην όμως δεν έγινε τίποτε προς αυτή την κατεύθυνση.

    Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της Μηχανολογικής Υπηρεσίας διαβεβαίωσε ότι μέχρι το 2002 θα είμαστε πλήρως εναρμονισμένοι με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και στον τομέα αυτόν.

    Το πρόβλημα, είπε, δεν εντοπίζεται στα νέας τεχνολογίας αυτοκίνητα, και επεσήμανε την ανάγκη εισαγωγής μέτρων απόσυρσης των παλαιάς τεχνολογίας αυτοκινήτων.

    Το άλλο σημείο που τονίσθηκε στην Επιτροπή είναι η αδυναμία του Διυλιστηρίου να παράξει χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, καύσιμα.

    Ο διευθυντής του Τμήματος Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας ανέφερε ότι θα γίνουν επενδύσεις της τάξης των 36 εκ. λιρών στο Διυλιστήριο, ώστε στο μέλλον να έχει τη δυνατότητα παραγωγής κατάλληλων καυσίμων.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΜΑ)

    [15] (Κ) Συνεργασία Κύπρου - Ισραήλ

    Λευκωσία,Κύπρος,05/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Επιστήμης του Ισραήλ, Μάικλ Εϊτάν, θεωρεί ότι υπάρχουν πολύ καλές προοπτικές για συνεργασία μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας ώστε και οι δύο χώρες να επωφεληθούν.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, κατά τη διάρκεια της εδώ μονοήμερης επίσκεψής του, ο Ισραηλίτης Υπουργός είπε ότι η γεωγραφική θέση της Κύπρου, το ανθρώπινο δυναμικό της και η οικονομική δραστηριότητα στο νησί, αποτελούν πλεονεκτήματα για το Ισραήλ στην προώθηση της διμερούς συνεργασίας σε πολλούς τομείς, ιδιαίτερα στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.

    Ο κ. Εϊτάν, ο οποίος ήδη έχει αναχωρήσει από την Κύπρο, είχε χθες δείπνο εργασίας με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκο Ρολάνδη, με τον οποίον συμφώνησε στην έναρξη επαφών με στόχο την ανάπτυξη υψηλής τεχνολογίας στην Κύπρο.

    Ο Ισραηλινός Υπουργός υπογράμμισε την "αξιοσημείωτη πρόοδο" της Κύπρου στον οικονομικό τομέα και ανέφερε ότι η ανάπτυξη του τομέα των υπεράκτιων εταιριών αποτελεί επιπρόσθετο πλεονέκτημα στην ενθάρρυνση των Ισραηλινών επιχειρηματιών να επενδύσουν στην Κύπρο.

    "Το Ισραήλ χρειάζεται να επεκταθεί και η Κύπρος προσφέρεται ως πιθανός χώρος," είπε χαρακτηριστικά.

    Ο Υπουργός τόνισε στο ΚΥΠΕ ότι "βασική προϋπόθεση στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών είναι η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα", και σημείωσε ότι ο κρατικός τομέας μπορεί να δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα για μελλοντική συνεργασία επιχειρηματιών.

    "Η Κύπρος μπορεί να βοηθήσει με τεχνογνωσία", ανέφερε και είπε ότι υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένων επαγγελματιών στην βιομηχανία της τεχνολογίας αφού παρατηρείται συνεχής ανάπτυξη του τομέα αυτού στο Ισραήλ.

    Ο κ. Εϊτάν, τον οποίον συνόδευε ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο Σέμι Τζουρ, θα ξαναεπισκεφθεί την Κύπρο και ο Υπουργός Εμπορίου θα επισκεφθεί το Ισραήλ για συνέχιση των επαφών και προώθηση της συνεργασίας στον τεχνολογικό τομέα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ)

    [16] (Κ) Κατσουρίδης - ΗΠΑ - Χόλμπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,05/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Υπέρ της προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας για μελέτη υπαλλακτικών τρόπων προώθησης του Κυπριακού, επαναβεβαίωση των περί Κύπρου ψηφισμάτων και του πλαισίου λύσης και ενίσχυση των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, τάσσεται το ΑΚΕΛ.

    Παράλληλα, θεωρεί ότι με την προσφυγή θα δοθεί η ευκαιρία στη Ρωσία και σε άλλες φιλικές χώρες να παρέμβουν, έτσι ώστε η (αμερικανική) πρωτοβουλία να κατευθυνθεί προς την Αγκυρα.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο βουλευτής και Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης, αναφερόμενος στην ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου, ύστερα από τη σημερινή συνεδρία του με την οποία επικρίνεται έντονα η αμερικανική πολιτική και ο Ρίτσραρτ Χόλμπρουκ.

    Οπως ανέφερε ο κ. Κατσουρίδης, την ερχόμενη Παρασκευή στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου το ΑΚΕΛ θα προτείνει μεθόδευση για να προετοιμαστεί το έδαφος προσφυγής στο ΣΑ και για τη διερεύνηση των προθέσεων ενός εκάστου των πέντε Μονίμων Μελών, προσθέτοντας ότι "επιβάλλεται να ζητήσουμε συλλογική δράση από το ΣΑ".

    "Εκείνο το οποίο εμείς θεωρούμε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να περιμένει είναι την προσφυγή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Δεν μπορεί να περιμένει πότε ο κ. Χόλμπρουκ θα κρίνει ότι υπάρχει πλήρες αδιέξοδο", είπε ο κ. Κατσουρίδης. "Το αδιέξοδο, η ποιοτική αναβάθμιση των τουρκικών αξιώσεων", υποστήριξε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, "δικαιολογεί την προσφυγή και αφαιρεί τα οποιαδήποτε επιχειρήματα απ' όσους θέλουν να προστατεύσουν την Τουρκία και αιτιάσεις από όσους θέλουν να την στηρίξουν".

    Το ΑΚΕΛ, είπε ακόμη ο κ. Κατσουρίδης, ζητά από την κυπριακή κυβέρνηση να ακολουθήσει "δραστήρια πολυδιάστατη πολιτική, που να στοχεύει στην ενεργοποίηση του ΣΑ ως συνόλου και την ενεργοποίηση του ΓΓ του ΟΗΕ".

    Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που προσφέρει ο ρωσικός παράγοντας, με τον οποίο "πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και συνεπείς και να μην τον χρησιμοποιούμε ως εκβιαστικό χαρτί για να εκμαιεύσουμε θετικές προσεγγίσεις από την αμερικανική πολιτική".

    Ανακοίνωση Πολιτικού Γραφείου

    Δίνοντας στη δημοσιότητα την απόφαση του Π.Γ του ΑΚΕΛ, ο κ. Κατσουρίδης, αφού χαρακτήρισε τις γνωστές δηλώσεις Χόλμπρουκ ως απαράδεκτες και καταδικαστέες, σημείωσε ότι η παρέμβαση του Αμερικανού επισήμου αποδείχθηκε ότι στοχεύει σε τρείς άξονες:

    Στην ματαίωση ή αναβολή της άφιξης των S - 300, στην προώθηση μιας μορφής αναγνώρισης του κατοχικού καθεστώτος και στην εξυπηρέτηση των ευρωπαϊκών προοπτικών της Τουρκίας.

    Το ΠΓ τονίζει, ακόμη, ότι από τις ΗΠΑ απουσιάζει η πολιτική βούληση για άσκηση πιέσεων πάνω στην Αγκυρα και τον Ντενκτάς για να εγκαταλείψουν την διχοτομική πολιτική τους και να ευθυγραμμιστούν με τα περί Κύπρου ψηφίσματα και τις Συμφωνίες Κορυφής.

    Προσθέτει ότι δεν είναι αντίθετο με την πρωτοβουλία των ΗΠΑ, αλλά επισημαίνει ότι αυτή κινείται σε λανθασμένα πλαίσια

    Στυλιανίδης

    Κληθείς να σχολιάσει σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη για την επισκεψη Χόλμπρουκ, ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι τον "ξενίζει" ότι ο Εκπρόσωπος δεν διαπιστώνει πλήρες αδιέξοδο.

    "Πότε θα το διαπιστώσει", διερωτήθηκε, "όταν θα έρθουν και θα απαιτούν οι ξένοι από μας να αναγνωρίσουμε εμείς πρώτοι τον Ντενκτάς για να διευκολυνθούν οι ίδιοι";.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΑ)

    [17] (Κ) Βρετανικό ΥΠΕΞ - Χόλμπρουκ

    Λονδίνο,Βρετανία,05/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Βρετανία καλωσόρισε τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και κάλεσε τις δύο πλευρές να επιδείξουν ευελιξία.

    Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην Κύπρο, εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η Βρετανία "καλωσορίζει τις προσπάθειες όλων αυτών που εργάζονται για τη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος".

    "Ενθαρύνουμε και τις δύο πλευρές να είναι ευέλικτες και να εργαστούν προς την κατεύθυνση της ταχείας επανάληψης των συνομιλιών που πραγματοποιούνται κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΔΠ/ΜΜ)

    [18] (Κ) Πέρες - Ανάγκη για Συνεργασία

    Πάφος,Κύπρος,05/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Είναι προτιμότερο να συμφωνούμε σε συναντήσεις στις οποίες να εκφράζουμε τις διαφωνίες μας, παρά να συμφωνούμε να μην συνατιόμαστε", τόνισε σήμερα ο πρώην Πρωθυπουργός του Ισραήλ και βραβευθείς με το Νόμπελ Ειρήνης, Σιμόν Πέρες, μιλώντας στο συνέδριο του "Δικτύου Νεαρών Ηγετών", που πραγματοποιείται στην Πάφο, το οποίο ογανώνει το "Κέντρο Πέρες για την Ειρήνη".

    Προσφωνόντας 60 νεαρούς από την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τις Παλαιστινιακές Αρχές και το Ισραήλ, ο κ. Πέρες επεσήμανε ότι σε ένα κόσμο που συνεχώς αλλάζει θα πρέπει και η Μέση Ανατολή να προσαρμοστεί διότι διαφορετικά θα μείνει πίσω.

    "Η νέα γενιά δεν πρέπει να ακολουθήσει τα βήματα των προγόνων της, όχι γιατί οι πατεράδες της ήταν χειρότεροι αλλά γιατί ο κόσμος έχει αλλάξει", είπε ο κ. Πέρες.

    "Δεν υπάρχει πια αντικειμενική ανάγκη για πόλεμο", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι "κάθε χώρα, κάθε λαός μπορεί να φτάσει σε νέα επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης και νέο βαθμό ελευθερίας, και τα έθνη μπορούν να αναπτύξουν νέες σχέσεις μεταξύ τους".

    Ο Πρώην Ισραηλινός Πρωθυπουργός τόνισε ότι "δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν, αλλά μπορούμε να αλλάξουμε το μέλλον", και έκανε έκκληση για μετατροπή των συνόρων μεταξύ των χωρών σε "χώρους συνάντησης".

    "Ας κατανοήσουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να είμαστε διαφορετικοί", είπε, προσθέτοντας ότι "δημοκρατία σημαίνει συνύπαρξη χωρίς πίεση και συμφωνία στο δικαίωμα να διαφωνούμε".

    Δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στη σημασία της εκπαίδευσης, ο κ. Πέρες επεσήμανε ότι σήμερα η επιστήμη και η τεχνολογία είναι πηγές πλούτου και δύναμης και σημείωσε:

    "Το μέτρο δύναμης δεν είναι πλέον το μέγεθος και ο πλούτος της γης, αλλά το επίπεδο της εκπαίδευσης των ανθρώπων".

    Αναφερόμενος στο Μεσανατολικό, ο κ. Πέρες εξέφρασε υποστήριξη στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους πλάι στο εβραϊκό κράτος, εξηγώντας ότι η λύση ενός κράτους στο οποίο θα συνυπήρχαν Παλαιστίνιοι και Ισραηλίτες δεν θα ήταν εφικτή.

    Επεσήμανε, εξάλλου, την ανάγκη για οικονομική ενίσχυση των Παλαιστινίων, τονίζοντας ότι αν οι μεγάλες οικονομικές διαφορές παραμείνουν τότε το Μεσανατολικό θα εξελιχθεί από πολιτικό σε οικονομικό πρόβλημα.

    "Χρειαζόμαστε δύο κράτη, αλλά μια οικονομία", είπε, επισημαίνοντας ότι αυτό που χρειάζεται για να επιλυθεί το Μεσανατολικό είναι "πολιτικός διαχωρισμός" και "οικονομική ενοποίηση".

    Ερωτηθείς αναφορικά με το Κυπριακό και τις πιθανότητες επίλυσης του προβλήματος, ο κ. Πέρες επεσήμανε ότι σήμερα πολλά δύσκολα πολιτικά προβλήματα έχουν επιλυθεί ή βαίνουν προς λύση, δίνοντας ως παραδείγματα αυτό της Νοτίου Αφρικής, το Ιρλανδικό και το Μεσανατολικό.

    Δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην μπορεί να επιλυθεί και το Κυπριακό, είπε, προσθέτοντας ότι πολλοί μεσολάβησαν στη Μέση Ανατολή πριν την επίτευξη ειρήνης και σημειώνοντας ότι "η ειρήνη δεν μπορεί να εισαχθεί από έξω".

    Η Κύπρος, είπε, έχει τη δυνατότητα μιας εντυπωσιακής οικονομικής ανάπτυξης, επισημαίνοντας ότι "αν η Κύπρος επιλύση το πολιτικό της πρόβλημα θα προκύψουν μεγάλα οφέλη τόσο για τους Ε/Κ όσο και για τους Τ/Κ".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΑ)

    [19] (Κ) Συμβούλιο της Ευρώπης - Επιτροπή Κοινωνικών Θεμάτων

    Λευκωσία,Κύπρος,05/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πραγματοποιείται στην Κύπρο, από τις 7 μεχρι τις 9 Μαϊου, η συνεδρία της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων, Υγείας και Οικογενειακών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, μετά από πρόσκληση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Στις εργασίες της Επιτροπής αναμένεται να συμμετάσχουν πενήντα και πλέον Βουλευτές από τις χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Στην ημερησία διάταξη της συνεδρίας περιλαμβάνονται συζητήσεις αναφορικά με την παρακολούθηση των δεσμεύσεων των χωρών-μελών του Συμβουλίου αναφορικά με τα κοινωνικά δικαιώματα, καθώς επίσης και το θέμα για μη παραδοσιακά φάρμακα.

    Τη συνεδρία της Επιτροπής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Λάρνακα, θα προσφωνήσουν ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας και ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Σολωμής. Από κυπριακής πλευράς μέλος της Επιτροπής είναι ο Δώρος Χριστοδουλίδης, ενώ τις εργασίες της αναμένεται να παρακολουθήσουν και τα υπόλοιπα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ.

    Η Ολομέλεια της Επιτροπής θα επισκεφθεί τη Λευκωσία στις 8 Μαϊου και θα έχει συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο Λευκωσίας κ. Λέλλο Δημητριάδη.

    Θα επισκεφθούν επίσης τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός και θα ξεναγηθούν στην παλιά πόλη της Λευκωσίας.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 5 May 1998 - 17:50:33 UTC