Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-04-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα - Ευρώπη
  • [02] ΔΗΣΥ - Γενοκτονία Αρμενίων
  • [03] Κυπριακή ταινία μικρού μήκους - Διάκριση
  • [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Αναστασιάδης
  • [05] Κυπριανού - Καραμανλής
  • [06] Ελληνική Κυβέρνηση - Τετραμερής
  • [07] Κληρίδης - Κυπριανού
  • [08] Κυπριανού - Βουλή - Βρετανικές ασκήσεις
  • [09] ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ - Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα
  • [10] Κληρίδης - Κυπριανού
  • [11] Πρόεδρος Βουλής - Θάνατος Καραμανλή
  • [12] Ακάμας - Λήξη στρατιωτικών ασκήσεων
  • [13] Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ - Κύπρου
  • [14] Κύπρος - Ευρεσιτεχνία - Υπ. Εμπορίου
  • [15] Συνάντηση διαπραγματευτών - Βασιλείου
  • [16] Τηλεγράφημα Κληρίδη - Θάνατος Καραμανλή
  • [17] ΜΚΕ ΕΕ-Κύπρου - Τ/Κ - ενταξιακές
  • [18] ΜΚΕ Κύπρου - ΕΕ - Περιβάλλον
  • [19] ΜΚΕ ΕΕ - Κύπρου - Εγκλωβισμένοι - Αγνοούμενοι

  • [01] Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα - Ευρώπη

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,23/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Ελλάδα έχασε έναν μεγάλο ηγέτη και η Ευρώπη ένα ένθερμο υποστηριχτή των ιδανικών της, αναφέρει σε συλλυπητήριο τηλεγράφημα που έστειλε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για το θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής κάνει μια αναδρομή στα επιτεύγματα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος κυριάρχησε, όπως τονίζει, στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας τα τελευταία 50 χρόνια.

    Τη δεκαετία του '50, ως Υπουργός Δημοσίων Εργων της Ελλάδας είχε μεγάλη συμβολή στην ανοικοδόμηση μιας καταστραμένης από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και τον εμφύλιο πόλεμο Ελλάδας, αναφέρει ο κ. Σαντέρ, ενώ το 1963 ως πρωθυπουργός αυτή τη φορά υπέγραψε τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

    Στη συνέχεια υπενθυμίζει την πλήρη αντίθεση του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη δικτατορία, τη συμβολή του στην αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974 και την εθνική συμφιλίωση.

    Η ένταξη της Ελλάδας στην Κοινότητα το 1981 οφείλεται στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος έως το 1995 προσέφερε στη χώρα του όλες τις αρετές του, όπως τη φρανιμάδα, την εμπειρία και το κύρος του σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, επισημαίνει ο κ. Σαντέρ.

    Ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής Ζιλ Ρόμπλες στο συλλυπητήριο τηλεγράφημά του υπογραμμίζει ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπήρξε ένας μεγάλος Ευρωπαίος πολιτικός άνδρας, ο οποίος συνέβαλε στη αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, ενώ οδήγησε τη χώρα του στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Ο πρόεδρος των χριστιανοδημοκρατών στη Ευρωβουλή, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Βίλφριντ Μαρτένς δήλωσε ότι "η Ευρώπη πενθεί μαζί με την Ελλάδα για την απώλεια του μεγάλου πολιτικού ανδρός.

    Ο Καραμανλής ήταν πολιτικός με όραμα, ο οποίος κυβέρνησε, επί δεκαετίες, τη χώρα του με αποφασιστικότητα, εντιμότητα και αφοσίωση. Ηταν ο πολιτικός που οδήγησε την Ελλάδα στην ΕΕ, γεγονός που σήμαινε ανάπτυξη, εκσυγχρονισμό και πολιτική σταθερότητα.

    Ο Καραμανλής δεν ενέπνευσε μόνο τους συμπατριώτες του, αλλά και άλλους λαούς και πολιτικούς της Ευρώπης. Αγωνίσθηκε σε αντίξοες συνθήκες ενάντια στους πολιτικούς του αντιπάλους για να πραγματοποιήσει το όραμά του, τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ και σήμερα σχεδόν όλοι αναγνωρίζουν ότι η επιλογή του αυτή ήταν η σωστή".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΑΑ/ΓΠ)

    [02] ΔΗΣΥ - Γενοκτονία Αρμενίων

    Λευκωσία,Κύπρος,23/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σε διακήρυξή του για τη γενοκτονία των Αρμενίων, ο Δημοκρατικός Συναγερμός αναφέρει ότι όσα χρόνια και αν περάσουν η θηριώδης γενοκτονία των Αρμενίων θα στιγματίζει για πάντα την Τουρκία και θα της αφαιρεί το δικαίωμα να συγκαταλέγεται στα πολιτισμένα κράτη του κόσμου.

    "Συνάμα θα αποτελεί παντοτινή ντροπή και για τις χώρες που, νομίζοντας ότι υπηρετούν τα συμφέροντα τους, επιδεικνύουν απαράδεκτη ανοχή παρόμοιων εγκληματικών και απάνθρωπων πράξεων" αναφέρει η ο ΔΗΣΥ.

    Καταδικάζει με αποτροπιασμό τη σφαγή ενάμισυ εκατομμυρίου Αρμενίων και την εκδίωξη άλλων δυόμισυ εκατομμυρίων από τα πατρογονικά τους εδάφη.

    "Με τους συμπατριώτες μας Αρμενίους μας συνδέουν στενότατοι δεσμοί... και το παράδειγμά τους αποτελεί πηγή έμπνευσης και θαυμασμού για μας... λόγω και της επανάληψης των ίδιων μεθόδων των διαδόχων των Νεοτούρκων στην Κύπρο και της κοινής μας εμπειρίας της βαναυσότητας του τουρκικού επεκτατισμού."

    Στη διακήρυξη, τέλος, ο ΔΗΣΥ "διαβεβαιώνει τους όπου γης Αρμενίους, ότι θα συνεχίσει να εργάζεται άοκνα μέχρι την επικράτηση των αρχών του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου τούτα παραβιάζονται."

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΓΠ)

    [03] Κυπριακή ταινία μικρού μήκους - Διάκριση

    Λευκωσία,Κύπρος,23/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η τιμητική διάκριση Καλύτερης Ηθοποιού απονεμήθηκε στην ηθοποιό Στέλλα Φυρογένη στο 6ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών, που έγινε πρόσφατα στη Λάρισσα, για το ρόλο της Λητούς στη μικρού μήκους ταινία του Κύπριου Σκηνοθέτη Σταύρου Παπαγεωργίου "Ο Εντομοσυλλέκτης."

    Η ταινία αποτελεί συμπαραγωγή της Συμβουλευτικής Επιτροπής Κινηματογράφου και της Τετράκτις Φιλμς.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΚΝ/ΓΠ)

    [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Αναστασιάδης

    Λευκωσία,Κύπρος,23/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Προς τη σωστή κατεύθυνση φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να στρέφονται οι προσπάθειες των Αμερικανών στο Κυπριακό, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη.

    Συγκεκριμένα ερωτηθείς εάν η αμερικανική πρωτοβουλία στρέφεται προς τη σωστή κατεύθυνση, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι σύμφωνα με τη δική του πληροφόρηση "επιτείνονται οι προσπάθειες και επικεντρώνονται εκεί που θα έπρεπε να επικεντρωθεί η προσοχή προκειμένου να υπάρξει έξοδος από το αδιέξοδο που ξεκάθαρα οφείλεται στις αδιάλλακτες θέσεις Ντενκτάς και στην επιμονή για αναγνώριση του ψευδοκράτους."

    Ο Πρόεδρους του ΔΗΣΥ μιλούσε ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη κατά την οποία ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στο χειρισμό του εθνικού θέματος.

    Οπως ανέφερε, η ενημέρωση περιστράφηκε γύρω από τη "δυναμική πια παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα", στις προσπάθειες της κυβέρνησης ώστε η διαχείριση του εθνικού ζητήματος να παραμείνει στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στο πού πρέπει να στραφούν οι προσπάθειες ώστε να επιτύχει η εν εξελίξει πρωτοβουλία.

    Ερωτηθείς κατά πόσο και ο ίδιος ανησυχεί μήπως η πρωτοβουλία οδηγήσει τα πράγματα σε λανθασμένο δρόμο, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε ότι υπάρχει από διάφορους που θεωρούν "την κάθε προσπάθεια των ΗΠΑ ως τείνουσα να αδικεί τους Ελληνες".

    Ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε, ωστόσο, ότι πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση διότι, όπως είπε, δεν νομίζει ότι η Αμερική είναι κάποια χώρα που δεν συνδυάζει και τα δικά της συμφέροντα προκειμένου να υπηρετηθούν και τα ευρύτερα.

    "Χωρίς προκαταλήψεις θα πρέπει να χαιρετήσουμε την πρωτοβουλία. Αλλά και χωρίς εφησυχασμό θα πρέπει να συνεχίζουμε να προβάλλουμε τις θέσεις μας έτσι που να τροχιοδρομηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά και να οδηγηθεί μέσα σε σωστά πλαίσια η συζήτηση για λύση του Κυπριακού, είπε ο Νίκος Αναστασιάδης.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, πρόσθεσε ότι δεν τέθηκε ούτε τίθεται θέμα τετραμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι οι προσπάθειες φαίνεται ότι τώρα επικεντρώνονται στην επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών.

    "Αλλά δεν έχω αμφιβολία ότι θα προβληματίζονται και ως προς τη μορφή της λύσης," είπε ο κ. Αναστασιάδης, επαναλαμβάνοντας ότι θα πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι ο διάλογος θα πρέπει να γίνει όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και γενικότερα αυτά τα οποία θα μπορέσουν να δώσουν μια διαρκή και δίκαιη λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [05] Κυπριανού - Καραμανλής

    Λευκωσία,Κύπρος,23/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με αισθήματα βαθειάς συγκίνησης, εξήρε σήμερα το έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, επισημαίνοντας την πολιτική κληρονομιά που άφησε πίσω του, ο αείμνηστος Ελληνας πολιτικός.

    Ο κ. Κυπριανού ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί αύριο στην Ελλάδα, για να παραστεί στην κηδεία του τέως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, υπό την ιδιότητά του τόσο ως Προέδρου της Βουλής, αλλά και ως πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και πρώην ΥΠΕΞ της Κύπρου.

    Αναφερόμενος στο έργο, αλλά και στο χαρακτήρα του ανδρός, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές προσωπικότητες της ελληνικής πολιτικής ιστορίας και ιδιαίτερα της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας.

    Διαδραμάτισε ένα τεράστιο ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, σε διάφορες φάσεις και πραγματικά διαπίστωσα προσωπικά ότι ο Καραμανλής πίστευε στον ελληνισμό και στον Ελληνα".

    Οπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, "μπορεί σε διάφορες φάσεις της πολιτικής του ιστορίας να υπήρξαν, εσωτερικά στην Ελλάδα, έντονες ανησυχίες, μπορεί να υπήρξαν σε ότι αφορά την Κύπρο κάποιες διαφωνίες σε κάποιες φάσεις που δεν είναι της ώρας να αναλύσει κανείς. Αυτά θα τα γράψει η ιστορία".

    Πρόσθεσε ότι "η σίγουρη εντύπωση που απεκόμιζε κάποιος από τη στενή επαφή με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή είναι ότι ήταν μεταξύ εκείνων που απέδειξαν ότι η πολιτική και η εντιμότητα δεν είναι έννοιες ασυμβίβαστες".

    Αναφερόμενος σε παράδειγμα της εντιμότητας του εκλιπόντος, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "όταν υπογράφησαν τελικά οι συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου στο Λονδίνο, που ως γνωστόν ο Καραμανλής πίεσε τον Μακάριο να τις υπογράψει, σε μεταγενέστερο στάδιο, ο Εθνάρχης Μακάριος μου είχε αναφέρει ότι τον πίεσε ο Καραμανλής, αλλά διεπίστωσε την εντιμότητα και την ειλικρίνειά του.

    Αυτό το διαπίστωσα και εγώ ασυζητητί", τόνισε ο κ. Κυπριανού, "γιατί γνώριζα τον Κωνσταντίνο Καραμανλή από το 1956, για 42 ολόκληρα χρόνια".

    Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στη διάρκεια της γνωριμίας του με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και είπε ότι "τον είχα πρωτογνωρίσει στη Νέα Υόρκη όταν ήμουν αντιπρόσωπος της Εθναρχίας εκεί για μια περίοδο, στη συνέχεια στις διαπραγματεύσεις για τις συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου, μετά ως υπουργός και αργότερα ως Πρόεδρος" και πρόσθεσε "κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, στο Παρίσι είχα πολλές συναντήσεις και τον γνώριζα από πολύ κοντά".

    Σημειώνοντας ότι μεταξύ των δύο πολιτικών ανδρών υπήρξε μια αμοιβαία ιδιαίτερη εκτίμηση, αλλά και προσωπική φιλία, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο Καραμανλής "ήθελε πάντα η συνεργασία με την Κύπρο να είναι άψογη".

    Ο κ. Κυπριανού σημείωσε την ευαισθησία που χαρακτήριζε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και όπως είπε, κάλεσε πολλές φορές τον Ελληνα πολιτικό να επισκεφθεί την Κύπρο, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    "Οταν τον κάλεσα για να έρθει στην Κύπρο μου είπε μα δεν με θέλουν οι Κύπριοι, αναφερόμενος στην υπογραφή των συμφωνιών Ζυρίχης - Λονδίνου.

    Προσπάθησα να του εξηγήσω ότι αυτά ήταν ξεπερασμένα και ότι υπήρχε νέος αγώνας μετά το πραξικόπημα και την εισβολή και θα τον αγκάλιαζε ο Κυπριακός Ελληνισμός όπως κάθε Πρόεδρο της Δημοκρατίας".

    Σημείωσε ωστόσο, ότι αυτό στάθηκε αδύνατο, παρά την έντονη επιθυμία του, να γνωρίσει την Κύπρο από κοντά.

    "Αλλο σημείο της ευαισθησίας του", πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής, "είναι το γεγονός ότι όταν συζητείτο στο Συμβούλιο Ευρώπης το ενδεχόμενο αποβολής της Ελλάδας κατά τη δικτατορία, όπου μετείχα ως ΥΠΕΞ της Κύπρου σ' αυτή τη συνεδρία, ο Καραμανλής είχε θιγεί αφάνταστα και πληγωθεί γιατί ο τότε ΥΠΕΞ της χούντας, Παναγιώτης Πιπινέλης, ο οποίος ήταν γνωστός ως καλός διπλωμάτης, όχι μόνο δεν τον επισκέφθηκε αλλά ούτε του τηλεφώνησε, ενώ ήταν ο Καραμανλής που τον ανέδειξε στην πολιτική ζωή".

    Τονίζοντας ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής "ήταν πολύ ανθρώπινος ενώ φαινόταν σκληρός", ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε ότι "πέρασε στην ιστορία ένας μεγάλος άνδρας, ο οποίος προσέφερε πολλά στο έθνος και στον Ελληνισμό, αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο έργο".

    Οπως είπε ο κ. Κυπριανού, ο Ελληνας πολιτικός έχαιρε εκτίμησης "από όλες ανεξαιρέτως τις πολιτικές παρατάξεις της Ελλάδας και αυτό ήταν ένα μεγάλο επίτευγμα, ιδιαίτερα για ένα τόσο δύσκολο χώρο όπως είναι ο πολιτικός χώρος της Ελλάδας".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [06] Ελληνική Κυβέρνηση - Τετραμερής

    ΑΘήνα,Ελλάδα,23/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η ελληνική κυβέρνηση είναι αντίθετη στην ιδέα σύγκλισης τετραμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Ελληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, διότι, όπως διευκρίνισε, "δεν είναι εποικοδομητική ή επιβοηθητική στην προσπάθεια για την επίλυση του κυπριακού θέματος".

    Ο εκπρόσωπος επεσήμανε ότι "θέμα τετραμερούς διάσκεψης δεν ετέθη από τις ΗΠΑ τουλάχιστον με τρόπο ώστε να πρέπει να δώσει μια απάντηση", η ελληνική πλερά, "ίσως επειδή είναι γνωστό ποιά είναι η θέση μας την οποία έχουμε με σαφή τρόπο πάρει εδώ και αρκετό καιρό". Πάντως ο κ. Ρέππας διευκρίνισε ότι "μια τέτοια πρόταση έχει διατυπωθεί ως ιδέα στο παρελθόν αρκετές φορές".

    Σήμερα το απόγευμα στις 18.00 ο Ελληνας Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, θα έχει συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, ο οποίος και θα τον ενημερώσει για τις συζητήσεις που είχε στη Λευκωσία και στην Αγκυρα, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κύπρο, στις αρχές Μαϊου, του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    (ΚΥΠΕ/ΝΙ/ΜΧ)

    [07] Κληρίδης - Κυπριανού

    Λευκωσία,Κύπρος,23/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εχει επιβεβαιωθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι δεν ηγέρθη θέμα τετραμερούς, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, ύστερα από συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Οπως είπε ο κ. Κυπριανού, ο Πρόεδρος Κληρίδης διαβεβαίωσε τον ίδιον ότι "δεν ηγέρθη θέμα τετραμερούς, υπό την έννοια που αντιλαμβάνονται την τετραμερή οι Τούρκοι, δηλαδή δύο κυβερνήσεις, δύο κοινότητες. Οπως είναι φυσικό, και αν εγείρετο, δεν θα ετίθετο θέμα αποδοχής", πρόσθεσε

    Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι "ένα τέτοιο σχήμα θα μπορούσε να συζητηθεί πριν γίνει η Κύπρος ανεξάρτητο κράτος. Τώρα είναι εκτός συζήτησης".

    Πρόσθεσε, όμως, πως "η θέση του Προέδρου είναι ότι ποτέ δεν θα αποδεχθεί κάτι τέτοιο και ότι δεν ηγέρθη τέτοιο θέμα".

    Ο κ. Κυπριανού σημείωσε πως η εικόνα που παρουσιάζεται σήμερα είναι ότι ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, είναι αποφασισμένος να συνεχίσει μέχρις ότου καταλήξει σε αποτέλεσμα.

    "Δεν υπάρχει αντίδραση από κανένα για την ανάμιξη του κ. Χόλμπρουκ, για την ανάμιξη των ΗΠΑ", είπε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι τον θλίβει το γεγονός πως "υπάρχει μια προσπάθεια δημιουργίας της εικόνας ότι υπάρχει αντιαμερικανισμός σ' αυτό τον τόπο ή ότι υπάρχει τέτοιου είδους νοοτροπία, όπως αυτή του 1960".

    Ο Πρόεδρος της Βουλής απέρριψε αυτή τη θέση, αλλά σημείωσε πως "φαίνεται ότι κάποιες παρατηρήσεις γίνονται χωρίς να θυμάται κανείς την εξέλιξη του Κυπριακού".

    "Οι Ελληνες", συνέχισε, "έχουμε πολλά προτερήματα και πολλά προσόντα, έχουμε και ελαττώματα. Μεταξύ των ελαττωμάτων μας είναι ότι ξεχνούμε πολύ εύκολα. Είναι πολλές οι φάσεις στις εξελίξεις του Κυπριακού προβλήματος που οι ΗΠΑ διαδραμάτισαν ρόλο πρωταγωνιστή, κατά κανόναν υπέρ των τουρκικών θέσεων".

    Αναφερόμενος στο ρόλο αυτό των ΗΠΑ, ο κ. Κυπριανού υπενθύμισε τη παρέμβαση Μπολ, το 1963, η οποία όπως είπε, "στόχευε στην κατάργηση, ουσιαστικά, του κυπριακού κράτους. Υπενθυμίζω την απόσυρση της ελληνικής μεραρχίας, που έγινε κατόπιν, θεωρητικά, επιμονής της Τουρκίας, αλλά με την εντός εισαγωγικών 'μεσολάβηση', των ΗΠΑ".

    "Βεβαίως", συνέχισε, "είναι γνωστό ότι η Χούντα, όπως μου είπε εμένα ο Παπαδόπουλος από την αρχή, είχε σαν στόχο την απόσυρση της μεραρχίας".

    Σημειώνοντας ότι κάποιοι πρέπει να παύσουν να υπαινίσσονται ότι άλλοι ευθύνονται για την απόσυρση της μεραρχίας, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις που διεξήγαγε την περίοδο εκείνη με τους Αμερικανούς, από τους οποίους δέχθηκε πίεση και εκφοβισμό για διάλυση της Εθνικής Φρουράς.

    Επανέλαβε, εξάλλου, τη δήλωση Χόλμπρουκ περί ευθύνης των Αμερικανών απέναντι της Κύπρου τις δεκαετίες του '60 και '70.

    "Είναι κανείς Κύπριος που καλλιεργεί αντιαμερικανισμό ή η πείρα μας διδάσκει ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί;", διερωτήθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής, τονίζοντας πως όλοι αναγνωρίζουν το γεγονός ότι οι ΗΠΑ μπορούν να διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο στο Κυπριακό. Οπως σημείωσε, ο Κοινοτικός Επίτροπος Χανς Βαν ντεν Μπρουκ υπέδειξε τον τρόπο στους Αμερικανούς.

    Οπως είπε ο κ. Κυπριανού, είμαστε υποχρεωμένοι από καιρού εις καιρό να επικρίνουμε κάποιες ενέργειες ή κάποιες δηλώσεις που είτε στέλλουν μηνύματα, τα οποία είναι ενθαρρυντικά προς την Τουρκία, είτε μηνύματα που ερμηνευόμενα σωστά δημιουργούν προβλήματα στη δική μας πλευρά.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε ως "αψυχολόγητη" σχετική δήλωση στην οποίαν προέβη χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, σημειώνοντας ότι "εξ' αφορμής κάποιας επίθεσης δικής μου έγινε και η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος είπε ότι δεν αναφέρεται σε κανένα συγκεκριμένα".

    "Το ερώτημα αφορά τη χρησιμοποίηση από μέρος του Χόλμπρουκ των όρων Κυπριακή Δημοκρατία, όσον αφορά την αναγνώριση, και Κύπρος, όσον αφορά την ένταξη", είπε.

    "Δηλαδή, δεν βοηθούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διαπραγματευτεί όταν στεκόμαστε όρθιοι και επικρίνουμε αυτά που πρέπει να επικρίνουμε;", διερωτήθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Οπως είπε, ο ίδιος θα επιθυμούσε να είχε αυτού του είδους την αντιπολίτευση την περίοδο που ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ σημείωσε ότι θα επιθυμούσε να τον αποκαλούν ενδοτικό, ώστε να μπορέσει να διαπραγματευτεί. "Αλλά", όπως είπε, "δεν υπήρχε αυτή η ενίσχυση".

    "Δεν χρειάζεται επομένως να παραπονείται κανείς και δεν είναι κανείς αντιαμερικανός", πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος σε συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρέσβη στην Κύπρο, Κένεθ Μπριλ, ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε ότι μιλώντας με τον Αμερικανό αξιωματούχο του είπε: "Θέλουμε να συμπεριφερθείτε ως Αμερικανοί, όπως πιστεύουν οι Αμερικανοί πολίτες στη Δημοκρατία, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην ελευθερία και αντιτίθενται στην εισβολή και κατοχή όπως έδειξαν με την επέμβαση στο Κουβέιτ, αντιτίθενται στο εθνικό ξεκαθάρισμα όπως επενέβησαν στη Βοσνία".

    "Εμάς", πρόσθεσε, "για 24 χρόνια μας σπρώχνουν οι πάντες αποδεδειγμένα, ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, να πηγαίνουμε από βήμα σε βήμα μέχρις ότου συναντήσουμε κάπου τις τουρκικές θέσεις, οι οποίες παραμένουν αμετάβλητες, αν θέλετε εκφραζόμενες κατά τρόπο πιο εξτρεμιστικό από ό,τι ποτέ".

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι υφίσταται πολιτικό κόστος λόγω έκφρασης αυτών των απόψεων, "όχι όμως και να υφιστάμεθα την πολεμική της κυβέρνησης", τόνισε.

    "Εξυπηρετούμε την εθνική υπόθεση και ας πάθουμε είτε κομματικά είτε προσωπικά οποιαδήποτε ζημιά", συμπλήρωσε.

    Είπε, εξάλλου, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του ανέφερε πως "ακόμη δεν εχουν παρουσιάσει οι Αμερικανοί, τουλάχιστο στη δική μας την πλευρά, συγκεκριμένη πρόταση και ότι τα όσα ανέφερε ο κ. Μίλερ δεν αποτελούν συγκεκριμένη πρόταση την οποία αναμένεται να φέρει μαζί του ο κ. Χόλμπρουκ".

    Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την άποψη ότι "η προσπάθεια του κ. Μίλερ είναι πώς θα πεισθεί η τουρκική πλευρά να επανέλθει στο διάλογο" και συμπλήρωσε ότι ο ίδιος πιστεύει πως θα υπάρξει, μετά τη Διάσκεψη της ΕΕ, κάποια πρόσκληση για συνάντηση στις ΗΠΑ.

    "Η πρόθεσή μας είναι πάντα, ιδιαίτερα σ' αυτές τις δύσκολες ώρες, να βοηθήσουμε κατά τον πλέον εποικοδομητικό και υπεύθυνο τρόπο", είπε, σημειώνοντας ότι καλύτερη μορφή αντιπολίτευσης είναι η ευθύτητα στην έκφραση απόψεων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [08] Κυπριανού - Βουλή - Βρετανικές ασκήσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,23/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την απαρέσκειά του για τη συμπεριφορά των Αρχών των βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο, τόσο για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική άσκηση στον Ακάμα όσο και για το επεισόδιο ενάντια στον Βουλευτή Μάριο Ματσάκη, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού.

    Οπως είπε ο κ. Κυπριανού, "μας ενοχλεί, ως Βουλή, το γεγονός ότι δεν εξευρέθη άλλος χώρος για τη διεξαγωγή των βρετανικών ασκήσεων, μας ενοχλεί το γεγονός ότι επαναλαμβάνονται οι ασκήσεις στον Ακάμα".

    Ο Πρόεδρος της Βουλής υπενθύμισε ότι "υπάρχει σχετικό ψήφισμα της Βουλής" και ότι "είχαν γίνει διαβήματα από τη Βουλή" για το θέμα αυτό.

    "Δεν υποτιμώ το γεγονός ότι έγιναν προσπάθειες από μέρους της κυβέρνησης", πρόσθεσε.

    Εκφράζοντας την προσωπική του άποψη, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι "θα έπρεπε και οι Βρετανοί να δείξουν κάποια ευαισθησία και δεν ήταν καταστροφή, πιστεύω, για τις βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις αν δεν γίνονταν αυτή την ώρα ασκήσεις στον Ακάμα, με ένσφαιρα πυρά".

    Τόνισε επίσης ότι αναμένει πως η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής και στη συνέχεια, ενδεχομένως, και η Ολομέλεια του Σώματος να ασχοληθεί εκ νέου με το όλο θέμα.

    "Ισως οι Βρετανοί να μην λαμβάνουν κάποτε σοβαρά υπόψη τις απόψεις της Βουλής ή της κοινής γνώμης", είπε.

    "Το ίδιο συμβαίνει", πρόσθεσε, "και με το επεισόδιο που έγινε με τον κ. Ματσάκη"

    Οπως είπε, "δεν είναι θέμα κ. Ματσάκη, αλλά ούτε νομικό θέμα. Είναι καθαρά πολιτικό".

    Ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε αν "μπορούν και πρέπει οι βρετανικές Αρχές των Βάσεων να συμπεριφέρονται σε ένα μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων με τον τρόπο που συμπεριφέρθηκαν".

    "Το θέτω σαν πολιτικό θέμα και σαν πολιτικό θέμα θα ασχοληθεί ξανά η Βουλή", κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [09] ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ - Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα

    Λευκωσία,Κύπρος,23/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα για το θάνατο του τέως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή απέστειλαν ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ προς τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή.

    Στο τηλεγράφημα του ΔΗΣΥ αναφέρεται ότι "ο Ελληνισμός ολόκληρος και ο Ελληνισμός της Κύπρου πενθεί την απώλεια μιας προσωπικότητας που με την ακατάπαυστη πολιτική της δράση, κυρίως όμως με τη συμπυκνωμένη πολιτική σοφία που διαρκώς εξέπεμπε, προσέλεβε παγκόσμιες διαστάσεις".

    Σημειώνεται ότι "με τη σύνεση, την πολιτική του υψηλοφροσύνη, το διεθνές του κύρος και την από όλους αποδεκτή εντιμότητά του, επέτυχε υπό άκρως δυσμενείς συνθήκες να αποκαταστήσει την πολιτική ομαλότητα στην Ελλάδα, να εδραιώσει και διευρύνει τους δημοκρατικούς θεσμούς και να οδηγήσει τελικά τη χώρα του στην Ενωμένη Ευρώπη".

    Οπως αναφέρεται στο συλλυπητήριο τηλεγράφημα του ΔΗΣΥ, "για την ανεκτίμητη αυτή προσφορά του, την οποία τελικά θα κρίνει ακριβοδίκαια ο ιστορικός του μέλλοντος, σύσσωμος ο Ελληνισμός του αποδίδει ευγνωμοσύνη".

    Εξάλλου με συλληπητήριο τηλεγράφημά του, το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι "ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συνέδεσε την πολιτική του σταδιοδρομία με κρίσιμες και αποφασιστικές στιγμές, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου" και σημειώνεται ότι "το έργο του κρίνεται ήδη από την Ιστορία".

    Στο συλλυπητήριο τηλεγράφημα του ΑΚΕΛ τονίζεται πως "παραμένει αναντίλεχτο το γεγονός ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής σφράγισε με τη δυναμική πολιτική του παρουσία μια ολόκληρη εποχή".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΠ)

    [10] Κληρίδης - Κυπριανού

    Λευκωσία,Κύπρος,23/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εχει επιβεβαιωθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι δεν ηγέρθη θέμα τετραμερούς, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, ύστερα από συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Οπως είπε ο κ. Κυπριανού, ο Πρόεδρος Κληρίδης διαβεβαίωσε τον ίδιον ότι "δεν ηγέρθη θέμα τετραμερούς, υπό την έννοια που αντιλαμβάνονται την τετραμερή οι Τούρκοι, δηλαδή δύο κυβερνήσεις, δύο κοινότητες. Οπως είναι φυσικό, και αν εγείρετο, δεν θα ετίθετο θέμα αποδοχής", πρόσθεσε

    Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι "ένα τέτοιο σχήμα θα μπορούσε να συζητηθεί πριν γίνει η Κύπρος ανεξάρτητο κράτος. Τώρα είναι εκτός συζήτησης".

    Πρόσθεσε, όμως, πως "η θέση του Προέδρου είναι ότι ποτέ δεν θα αποδεχθεί κάτι τέτοιο και ότι δεν ηγέρθη τέτοιο θέμα".

    Ο κ. Κυπριανού σημείωσε πως η εικόνα που παρουσιάζεται σήμερα είναι ότι ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, είναι αποφασισμένος να συνεχίσει μέχρις ότου καταλήξει σε αποτέλεσμα.

    "Δεν υπάρχει αντίδραση από κανένα για την ανάμιξη του κ. Χόλμπρουκ, για την ανάμιξη των ΗΠΑ", είπε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι τον θλίβει το γεγονός πως "υπάρχει μια προσπάθεια δημιουργίας της εικόνας ότι υπάρχει αντιαμερικανισμός σ' αυτό τον τόπο ή ότι υπάρχει τέτοιου είδους νοοτροπία, όπως αυτή του 1960".

    Ο Πρόεδρος της Βουλής απέρριψε αυτή τη θέση, αλλά σημείωσε πως "φαίνεται ότι κάποιες παρατηρήσεις γίνονται χωρίς να θυμάται κανείς την εξέλιξη του Κυπριακού".

    "Οι Ελληνες", συνέχισε, "έχουμε πολλά προτερήματα και πολλά προσόντα, έχουμε και ελαττώματα. Μεταξύ των ελαττωμάτων μας είναι ότι ξεχνούμε πολύ εύκολα. Είναι πολλές οι φάσεις στις εξελίξεις του Κυπριακού προβλήματος που οι ΗΠΑ διαδραμάτισαν ρόλο πρωταγωνιστή, κατά κανόναν υπέρ των τουρκικών θέσεων".

    Αναφερόμενος στο ρόλο αυτό των ΗΠΑ, ο κ. Κυπριανού υπενθύμισε τη παρέμβαση Μπολ, το 1963, η οποία όπως είπε, "στόχευε στην κατάργηση, ουσιαστικά, του κυπριακού κράτους. Υπενθυμίζω την απόσυρση της ελληνικής μεραρχίας, που έγινε κατόπιν, θεωρητικά, επιμονής της Τουρκίας, αλλά με την εντός εισαγωγικών 'μεσολάβηση', των ΗΠΑ".

    "Βεβαίως", συνέχισε, "είναι γνωστό ότι η Χούντα, όπως μου είπε εμένα ο Παπαδόπουλος από την αρχή, είχε σαν στόχο την απόσυρση της μεραρχίας".

    Σημειώνοντας ότι κάποιοι πρέπει να παύσουν να υπαινίσσονται ότι άλλοι ευθύνονται για την απόσυρση της μεραρχίας, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις που διεξήγαγε την περίοδο εκείνη με τους Αμερικανούς, από τους οποίους δέχθηκε πίεση και εκφοβισμό για διάλυση της Εθνικής Φρουράς.

    Επανέλαβε, εξάλλου, τη δήλωση Χόλμπρουκ περί ευθύνης των Αμερικανών απέναντι της Κύπρου τις δεκαετίες του '60 και '70.

    "Είναι κανείς Κύπριος που καλλιεργεί αντιαμερικανισμό ή η πείρα μας διδάσκει ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί;", διερωτήθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής, τονίζοντας πως όλοι αναγνωρίζουν το γεγονός ότι οι ΗΠΑ μπορούν να διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο στο Κυπριακό. Οπως σημείωσε, ο Κοινοτικός Επίτροπος Χανς Βαν ντεν Μπρουκ υπέδειξε τον τρόπο στους Αμερικανούς.

    Οπως είπε ο κ. Κυπριανού, είμαστε υποχρεωμένοι από καιρού εις καιρό να επικρίνουμε κάποιες ενέργειες ή κάποιες δηλώσεις που είτε στέλλουν μηνύματα, τα οποία είναι ενθαρρυντικά προς την Τουρκία, είτε μηνύματα που ερμηνευόμενα σωστά δημιουργούν προβλήματα στη δική μας πλευρά.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε ως "αψυχολόγητη" σχετική δήλωση στην οποίαν προέβη χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, σημειώνοντας ότι "εξ' αφορμής κάποιας επίθεσης δικής μου έγινε και η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος είπε ότι δεν αναφέρεται σε κανένα συγκεκριμένα".

    "Το ερώτημα αφορά τη χρησιμοποίηση από μέρος του Χόλμπρουκ των όρων Κυπριακή Δημοκρατία, όσον αφορά την αναγνώριση, και Κύπρος, όσον αφορά την ένταξη", είπε.

    "Δηλαδή, δεν βοηθούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διαπραγματευτεί όταν στεκόμαστε όρθιοι και επικρίνουμε αυτά που πρέπει να επικρίνουμε;", διερωτήθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Οπως είπε, ο ίδιος θα επιθυμούσε να είχε αυτού του είδους την αντιπολίτευση την περίοδο που ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ σημείωσε ότι θα επιθυμούσε να τον αποκαλούν ενδοτικό, ώστε να μπορέσει να διαπραγματευτεί. "Αλλά", όπως είπε, "δεν υπήρχε αυτή η ενίσχυση".

    "Δεν χρειάζεται επομένως να παραπονείται κανείς και δεν είναι κανείς αντιαμερικανός", πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος σε συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρέσβη στην Κύπρο, Κένεθ Μπριλ, ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε ότι μιλώντας με τον Αμερικανό αξιωματούχο του είπε: "Θέλουμε να συμπεριφερθείτε ως Αμερικανοί, όπως πιστεύουν οι Αμερικανοί πολίτες στη Δημοκρατία, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην ελευθερία και αντιτίθενται στην εισβολή και κατοχή όπως έδειξαν με την επέμβαση στο Κουβέιτ, αντιτίθενται στο εθνικό ξεκαθάρισμα όπως επενέβησαν στη Βοσνία".

    "Εμάς", πρόσθεσε, "για 24 χρόνια μας σπρώχνουν οι πάντες αποδεδειγμένα, ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, να πηγαίνουμε από βήμα σε βήμα μέχρις ότου συναντήσουμε κάπου τις τουρκικές θέσεις, οι οποίες παραμένουν αμετάβλητες, αν θέλετε εκφραζόμενες κατά τρόπο πιο εξτρεμιστικό από ό,τι ποτέ".

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι υφίσταται πολιτικό κόστος λόγω έκφρασης αυτών των απόψεων, "όχι όμως και να υφιστάμεθα την πολεμική της κυβέρνησης", τόνισε.

    "Εξυπηρετούμε την εθνική υπόθεση και ας πάθουμε είτε κομματικά είτε προσωπικά οποιαδήποτε ζημιά", συμπλήρωσε.

    Είπε, εξάλλου, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του ανέφερε πως "ακόμη δεν εχουν παρουσιάσει οι Αμερικανοί, τουλάχιστο στη δική μας την πλευρά, συγκεκριμένη πρόταση και ότι τα όσα ανέφερε ο κ. Μίλερ δεν αποτελούν συγκεκριμένη πρόταση την οποία αναμένεται να φέρει μαζί του ο κ. Χόλμπρουκ".

    Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την άποψη ότι "η προσπάθεια του κ. Μίλερ είναι πώς θα πεισθεί η τουρκική πλευρά να επανέλθει στο διάλογο" και συμπλήρωσε ότι ο ίδιος πιστεύει πως θα υπάρξει, μετά τη Διάσκεψη της ΕΕ, κάποια πρόσκληση για συνάντηση στις ΗΠΑ.

    "Η πρόθεσή μας είναι πάντα, ιδιαίτερα σ' αυτές τις δύσκολες ώρες, να βοηθήσουμε κατά τον πλέον εποικοδομητικό και υπεύθυνο τρόπο", είπε, σημειώνοντας ότι καλύτερη μορφή αντιπολίτευσης είναι η ευθύτητα στην έκφραση απόψεων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [11] Πρόεδρος Βουλής - Θάνατος Καραμανλή

    Λευκωσία,Κύπρος,23/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Συλλυπητήριο τηλεγράφημα απέστειλε στην οικογένεια του τέως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

    Στο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής "υπήρξε από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, που σίγουρα θα παραμείνει στην Ιστορία για ένα τεράστιο έργο και μια τεράστια προσφορά".

    Προστίθεται ότι "υπήρξε ακόμα μια μεγάλη διεθνής προσωπικότητα, που συνέβαλε ουσιαστικά τόσο στην ανέλιξη της Ελλάδας και στην είσοδό της στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, όσο και στην εμπέδωση θεσμών και την εξέλιξη της ίδιας της Ευρώπης".

    Στο συλλυπητήριο τηλεγράφημά του, ο Πρόεδρος της Βουλής τονίζει πως "η απώλεια είναι μεγάλη και εύλογα ο Ελληνισμός αισθάνεται ότι έχασε ένα πολύτιμο κεφάλαιο".

    Εξάλλου, συλλυπητήριο τηλεγράφημα για το θάνατο Καραμανλή απέστειλε προς την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΠ)

    [12] Ακάμας - Λήξη στρατιωτικών ασκήσεων

    Πάφος,Κύπρος,23/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν το απόγευμα οι στρατιωτικές ασκήσεις των Βρετανών στον Ακάμα.

    Στις 11.00 το πρωί, ο εκδότης Χρήστος Ανδρέου και άλλα δύο μέλη της Επιτροπής κατά των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο εισήλθαν στο πεδίο βολής διαμαρτυρόμενοι, με αποτέλεσμα να σταματήσουν αμέσως οι ασκήσεις και να αρχίσει επιχείρηση ανεύρεσής τους.

    Στο μεταξύ, κατά την αναχώρηση των Βρετανών από τον Ακάμα αναμένονται και νέες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από οικολόγους, περιβαλλοντιστές και άλλα οργανωμένα σύνολα.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΜΚ/ΑΠ)

    [13] Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ - Κύπρου

    Λευκωσία,Κύπρος,23/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τη θέση ότι η Ευρώπη δεν κάνει σήμερα τίποτα για τη Μεσόγειο εξέφρασε σήμερα ο Συμπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής (ΜΚΕ) Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης, Βέλγος Ευρωβουλευτής Φίλιπ Μονφίς.

    Ο κ. Μονφίς μιλούσε το απόγευμα στη Λευκωσία, στο πλαίσιο των εργασιών της 13ης συνάντησης της Επιτροπής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος της ευρωμεσογειακής διαδικασίας.

    Παράλληλα, ο κ. Μονφίς διερωτήθηκε κατά πόσο, με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, θα υπάρξει αλλαγή στη στάση της ΕΕ απέναντι στις χώρες της Μεσογείου.

    Για το θέμα των σχέσεων Ευρώπης - Μεσογείου μίλησαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου τα μέλη της Επιτροπής, Γαλλίδα Ευρωβουλευτής Φρανσουάζ Γκροσετέτ και ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Αγαπίου.

    Η κ. Γκροσετέτ τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, τονίζοντας παράλληλα ότι η Κύπρος θα πρέπει το ταχύτερο δυνατό να ενισχύσει τη θέση της μέσα στην ΕΕ.

    Οπως επεσήμανε, είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ από τη μεσογειακή πολιτική της ΕΕ και την ευρωμεσογειακή διαδικασία, ενώ όπως τόνισε η Κύπρος αποτελεί κλειδί σε αυτή την ευρωμεσογειακή διαδικασία.

    Είπε ακόμη ότι η ΕΕ δεν θα πρέπει να επεκταθεί μόνο προς Ανατολάς αλλά και προς το Νότο.

    Επίσης ανέφερε ότι η ευρωμεσογειακή εταιρική σχέση δεν θα αντικαταστήσει τις διμερείς σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και σε κάθε μια μεσογειακή χώρα και ούτε, όπως ανέφερε, πρέπει να υποκαταστήσει τις όποιες προσπάθειες για ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

    Από την πλευρά του, ο κ. Αγαπίου τόνισε ότι "η Κύπρος θεωρεί την ευρωμεσογειακή εταιρική σχέση ως σημαντικό παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης, όχι μόνο στην περιοχή αλλά και παγκόσμια και θα εργαστεί για να επικρατήσουν οι αρχές και οι επιδιώξεις της. Αλλά, ταυτόχρονα, διεκδικεί όπως οι αρχές αυτές εφαρμοστούν και μάλιστα με δεσμευτικό τρόπο από όλες τις άλλες χώρες, αναφορικά με την Κύπρο".

    Σημείωσε επίσης ότι δεν μπορεί να πετύχει η ευρωμεσογειακή εταιρική σχέση όταν μια ευρωπαϊκή χώρα, η Τουρκία, που συμμετέχει σ'αυτή, εξακολουθεί να κατέχει το ένα τρίτο μιας μικρής ευρωπαϊκής χώρας όπως είναι η Κύπρος, που το κατάλαβε με τη βία, απειλεί την ενσωμάτωση στην Τουρκία του κομματιού που έχει καταλάβει αν η Κύπρος γίνει μέλος της ΕΕ, εμποδίζει την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους, κατακρατεί τις περιουσίες τους, απαγορεύει τον κατάπλουν πλοίων με κυπριακή σημαία στα λιμάνια της, καθώς και πλοίων με οποιαδήποτε σημαία που ήταν κάποτε γραμμένα στο κυπριακό νηολόγιο.

    Ο κ. Αγαπίου αναφέρθηκε και στις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει η Κύπρος προς την Ευρώπη, όπως στον πολιτιστικό τομέα και στους τομείς της καταπολέμησης της διακίνησης των ναρκωτικών και του σωματεμπορίου προς την Ευρώπη.

    Σε παρέμβασή του στη συζήτηση, ο Βουλευτής Δημήτρης Συλλούρης εξέφρασε την άποψη ότι η ευρωμεσογειακή σχέση παραμένει κάπου στάσιμη λόγω των σχέσεων Αράβων και Ισραηλινών και επεσήμανε ότι η Κύπρος θα μπορούσε να παίξει κάποιο ρόλο στην καλυτέρευση των σχέσεων αυτών.

    Εξάλλου, ο Βουλευτής Δημήτρης Ηλιάδης ανέφερε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια γέφυρα της Ευρώπης προς τους λαούς της Μεσογείου που να περνά μέσα από την Κύπρο, δίνοντας έτσι στην Ευρώπη μια αξιοπιστία έναντι των λαών αυτών.

    Τέλος, ο Ελληνας Ευρωβουλευτής Μιχάλης Παπαγιαννάκης εξέφρασε την άποψη ότι η φιλοδοξία της ευρωμεσογειακής πολιτικής είναι πολύ μικρή και πως αυτή δεν έχει αξιοπιστία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [14] Κύπρος - Ευρεσιτεχνία - Υπ. Εμπορίου

    Λευκωσία,Κύπρος,23/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αξιολόγηση των αποτελεσμάτων από την ψήφιση της νομοθεσίας για την ευρεσιτεχνία έγινε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, στην οποία παρέστησαν ο Υπουργός Νίκος Ρολάνδης, ο Γενικός Διευθυντής Μιχαήλ Ερωτόκριτος και η Εφορος Εταιρειών Μαρία Κυριακού.

    Στη συσκεψη διαπιστώθηκε ότι στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης η νομοθεσία έγινε αποδεκτή με πολύ ευνοϊκά σχόλια και ότι ανεβάζει την Κύπρο σε ευρωπαϊκά επίπεδα σε θέματα προστασίας της ευρεσιτεχνίας, διευκολύνοντας τα περαιτέρω βήματά της προς την Ευρώπη.

    Η Κύπρος, από την 1η Απριλίου, κατέστη η 19η χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Ευρεσιτεχνία (European Patent Convention).

    Επίσης έχει καταστεί το 95ο Συμβαλλόμενο Κράτος στην Παγκόσμια Σύμβαση για τη Συνεργασία σε Θέματα Ευρεσιτεχνίας (Patent Cooperation Treaty).

    Ως αποτέλεσμα, η Κύπρος είναι πλέον μια από τις καθορισμένες χώρες για τους σκοπούς εξασφάλισης ευρωπαϊκού διπλώματος ευρεσιτεχνίας, αναγνωρίζοντας τα διπλώματα που εκδίδονται από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες - μέλη και όχι μόνον του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

    Στην προσχώρηση της Κύπρου στις δύο συμβάσεις δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα σε εξειδικευμένα έντυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, καθώς και στα έντυπα Intellectual Property Worldwide και Gazette Communications, του Ευρωπαϊκού Γραφείου για τις Πατέντες, το οποίο προβάλλει ιδιαίτερα το Κυπριακό πρόβλημα με την ευχή όπως εξευρεθεί η Πατέντα Ειρήνης για την Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΠ)

    [15] Συνάντηση διαπραγματευτών - Βασιλείου

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,23/04/1998 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Η διαδικασία εξέτασης του Κοινοτικού Κεκτημένου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και των έξι υποψηφίων για ένταξη χωρών δεν θα ολοκληρωθεί, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αλλά θα συνεχιστεί τουλάχιστον και το πρώτο εξάμηνο του 1999.

    Αυτό υπογραμμίσθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο πλευρών.

    Στη σημερινή συνάντηση, που ήταν η πρώτη σε επίπεδο Συμβουλίου μετά την υπουργική σύνοδο της 31ης Μαρτίου, μετείχαν από κυπριακής πλευράς ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας Γιώργος Βασιλείου, από την Επιτροπή ο υπεύθυνος για το σύνολο των διαπραγματεύσεων με όλες τις χώρες, Γερμανός Κλάους Βαν ντερ Πας, και ο επικεφαλής της διαπραγμάτευσης με την Κύπρο, Αυστριακός υπάλληλος Λεοπόλντ Μάουρερ, και ο εκπρόσωπος της βρετανικής προεδρίας.

    Η πρώτη απόφαση που λήφθηκε αφορούσε την τυπική επικύρωση των συμπερασμάτων της συνάντησης της 31η Μαρτίου, ενώ στη συνέχεια καθορίσθηκε το πρόγραμμα των εργασιών που θα ακολουθηθεί.

    Σχετικά με τη διάρκεια των εργασιών, ο κ. Βαν ντερ Πας έκανε και την εκίμηση ότι η εξέταση του Κεκτημένου θα συνεχισθεί και το 1999, και πως οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν επί φιλανδικής προεδρίας, το δεύτερο εξάμηνο του προσεχούς έτους.

    Πάντως, και για καθαρά πολιτικούς λόγους δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο, παράλληλα με την εξέταση του Κοινοτικού Κεκτημένου να αρχίσουν περί τα τέλη του έτους και οι διαπραγματεύσεις σε θέματα, όμως υποδεέστερης σημασίας.

    Από την πλευρά του, ο κ. Βασιλείου εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν αποφασίσει να ενταχθούν στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, αλλά η "πόρτα", όπως είπε, παραμένει ανοικτή.

    Η δήλωση αυτή του επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας έγινε δεκτή με ικανοποίηση τόσο από την Επιτροπή όσο και από τη βρετανική προεδρία.

    Αναφορικά με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, ο κ. Βασιλείου τη διαχώρισε σε δύο φάσεις που θα εξελίσσονται παράλληλα.

    Η πρώτη αφορά την ταυτόχρονη ενημέρωση των έξι υποψηφίων από την Επιτροπή για το Κοινοτικό Κεκτημένο. Πρόκειται για μια σχετικά ανώδυνη διαδικασία, δεδομένου ότι έχει αφενός μεν πολυμερή, αφετέρου δε ενημερωτικό χαρακτήρα.

    Αντίθετα, η δεύτερη φάση είναι πολύ πιο δύσκολη διότι είναι διμερής (Επιτροπή και υποψήφιο κράτος) και έχει αντικείμενο τον εντοπισμό των προβλημάτων σχετικά με την προσαρμογή στο Κοινοτικό Κεκτημένο, ενώ από την άλλη πλευρά οι αποφάσεις θα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.

    Η προσεχής πολυμερής συνάντηση θα γίνει στις 27 Απριλίου, όπου οι υποψήφιες χώρες θα ενημερωθούν για το Κοινοτικό Κεκτημένο από την Επιτροπή, στους τομείς της έρευνας και τεχνολογίας.

    Η προσεχής διμερής συνάντηση σε επίπεδο διαπραγματευτών Κύπρου και Ενωσης θα γίνει στις 5 Μαϊου, όπου θα αναζητηθούν τα προβλήματα σχετικά με το Κεκτημένο στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΑΠ)

    [16] Τηλεγράφημα Κληρίδη - Θάνατος Καραμανλή

    Λευκωσία,Κύπρος,23/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τα θερμά συλλυπητήρια και τη συμπάθεια του κυπριακού λαού, της κυπριακής κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά, εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, σε συλλυπητήριο τηλεγράφημα που απέστειλε σήμερα στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, και στην οικογένεια του εκλιπόντος τέως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή.

    Οπως επισημαίνει στο τηλεγράγημα ο Πρόεδρος Κληρίδης, "ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, πραγματιστής πολιτικός, αλλά και οραματιστής, σφράγισε με τη δράση του τη φυσιογνωμία της νεότερης Ελλάδος".

    Επίσης σημειώνει ως κάποια από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του Κωνσταντίνου Καραμανλή την οργανική ένταξη της Ελλάδας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια και την αποκατάσταση και εμπέδωση της Δημοκρατίας μετά την πτώση της χούντας.

    Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει ότι το όνομα του Κωνσταντίνου Κραμανλή και η όλη πολιτική του πράξη "συνδέθηκαν άρρηκτα με τις πιο κρίσιμες φάσεις της σύγχρονης Ιστορίας της Κύπρου".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [17] ΜΚΕ ΕΕ-Κύπρου - Τ/Κ - ενταξιακές

    Λευκωσία,Κύπρος,23/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η πρόσκληση για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) θα παραμείνει ανοικτή, δήλωσε σήμερα ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Χρίστου.

    Ο κ. Χρίστου μιλούσε για τις κατευθυντήριες αρχές σε σχέση με τη συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, στη 13η Σύνοδο της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής (ΜΚΕ) Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Χαρακτηρίζοντας τη μη συμμετοχή των Τ/Κ "ανεπιθυμήμητη εξέλιξη", ο κ. Χρίστου τόνισε ότι "η πόρτα θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τέλους" και εξέφρασε την ελπίδα "να γίνουν δεύτερες σκέψεις" από πλευράς της Τ/κ ηγεσίας.

    Αναφέροντας ότι "η ευθύνει βαραίνει αποκλειστικά την Τ/κ ηγεσία", ο κ. Χρίστου επεσήμανε ότι η επίσημη πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, για συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές "έχει χαρακτηριστεί από επισήμους της ΕΕ ως δίκαιη και γενναιόδωρη".

    Ο κ. Χρίστου επανέλαβε ότι πρωταρχικός στόχος είναι η επίλυση του Κυπριακού και ότι προς επίτευξη του στόχου αυτού καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια.

    "Αλλωστε έχουμε πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ανοίξει διάπλατα το δρόμο για την απρόσκοπτη ένταξη στην ΕΕ", σημείωσε, τονίζοντας, όμως, ότι "θα ήταν λάθος να απαιτείται λύση του Κυπριακού πριν την ένταξη".

    Στην παρέμβασή του, ο κ. Χρίστου σημείωσε επίσης πως "είναι αυτονόητο ότι για να συμμετέχουν οι Τ/Κ στην ενταξιακή διαπραγμάτευση, αυτό σημαίνει ότι δέχονται την ενταξιακή πορεία".

    Τόνισε, εξάλλου, πως θεωρείται αυτονόητο "ότι η ενταξιακή διαπραγμάτευση διεξάγεται με την αντιπροσωπεία της νόμιμης κυβέρνησης του υπό ένταξη κράτους" και επίσης αυτονόητο "ότι πρέπει κάποιος να αποδέχεται την ενταξιακή πορεία για να συμμετέχει στην αντιπροσωπεία που διεξάγει την ενταξιακή διαπραγμάτευση".

    Σε σχόλιό της, η Βρετανίδα Ευρωβουλευτής Πολίν Γκριν, εξέφρασε πλήρη συμφωνία με τις θέσεις του κ. Χρίστου, ενώ ο Συμπρόεδρος της ΜΚΕ ΕΕ - Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος, εκφράζοντας προσωπική του θέση, όπως σημείωσε, διαφώνησε με την ιδέα ότι μια πρόσκληση μπορεί να παραμένει ανοικτή στο τραπέζι μέχρι τέλους.

    Ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι αποτελεί τακτική της Τουρκίας να μην ανταποκρίνεται σε προτάσεις και αφού περάσει χρόνος να τις δέχεται, ζητώντας επιπρόσθετες όμως απαιτήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σημείωσε, αποτελεί η περίπτωση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΠ)

    [18] ΜΚΕ Κύπρου - ΕΕ - Περιβάλλον

    Λευκωσία,Κύπρος,23/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ενα μόνιμο εφιάλτη για την Κύπρο και για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αναμένεται να αποτελέσει η πρόθεση της Τουρκίας να εγκαταστήσει δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες εντός του τρέχοντος έτους και να τους θέσει σε λειτουργία μέχρι το έτος 2010.

    Την ανησυχία αυτή εξέφρασε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, μιλώντας στη 13η σύνοδο της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επίτροπής ΕΕ - Κύπρου.

    "Η προτιθέμενη εγκατάσταση δύο αντιδραστήρων στο χωριό Akkuyu στα νότια παράλια της Τουρκίας, το οποίο απέχει μόλις 185 χλμ. από τις κυπριακές ακτές, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία", είπε ο κ. Ηλιάδης, προσθέτοντας ότι "θα είναι μια μόνιμη πιθανή εστία ραδιενεργού ρύπανσης, αφού αν συμβεί ένα ατύχημα τύπου Τσέρνομπιλ, οι επιπτώσεις θα είναι μέχρι και 1000 φορές μεγαλύτερες, λόγω της μικρής απόστασης της περιοχής από τον πυρηνικό σταθμό".

    Ο κ. Ηλιάδης τόνισε ότι "ο κίνδυνος μιας πυρηνικής καταστροφής των μονάδων αυτών, λόγω της πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας που επικρατεί στην Τουρκία, είναι μια σοβαρή πιθανότητα".

    Επεσήμανε δε ότι "σύμφωνα με ανεξάρτητες μελέτες, η προτεινόμενη περιοχή του Akkuyu βρίσκεται σε ενεργό σεισμογενή ζώνη, γεγονός που καθιστά την εγκατάσταση πυρηνικών αντιδραστήρων μια εξαιρετικά επικίνδυνη περίπτωση".

    Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ σημείωσε ότι "ανεξάρτητα από την εμφάνιση ατυχήματος ή όχι, έχει παρατηρηθεί ότι σε περιοχές όπου λειτουργούν πυρηνικοί αντιδραστήρες παρουσιάζονται αυξημένα κρούσματα καρκίνου του εγκεφάλου και λευχαιμίας, ιδίως ανάμεσα στα παιδιά".

    Επισημαίνοντας ότι η όλη επένδυση είναι πανάκριβη και ασύμφορη, διερωτήθηκε γιατί η Τουρκία επιδιώκει να εφαρμόσει ένα τόσο οικονομικό ασύμφορο πυρηνικό πρόγραμμα, αφού μέχρι το 2010 θα καλύψει μόνο ένα εντελώς ασήμαντο ποσοστό κάτω του 5% των ενεργειακών της αναγκών σε ηλεκτρισμό".

    Ο κ. Ηλιάδης κατέληξε ότι πίσω από το πρόγραμμα βρίσκεται το στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας και ότι "όλες οι μελέτες και αναφορές οδηγούν στην έντονη και εύλογη υποψία ότι η Τουρκία στοχεύει στο να γίνει πυρηνική δύναμη και να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [19] ΜΚΕ ΕΕ - Κύπρου - Εγκλωβισμένοι - Αγνοούμενοι

    Λευκωσία,Κύπρος,23/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κατάσταση των εγκλωβισμένων και το θέμα των αγνοουμένων συζητήθηκε σήμερα το απόγευμα στο πλαίσιο της συνόδου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κύπρου. Οπως τονίστηκε δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία, η οποία θα αγνοεί τους εγκλωβισμένους.

    Σε εισήγησή του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Μούσκος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα νέα απαράδεκτα περιοριστικά μέτρα που το κατοχικό καθεστώς επέβαλε σχετικά με τη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα από τις 16 Φεβρουαρίου 1998.

    "Τα μέτρα αυτά αποτέλεσαν την αντίδραση του κατοχικού καθεστώτος στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 13 Δεκεμβρίου 1997, καθώς και για την επιβολή εκ μέρους της Βρετανίας υποχρέωσης εξασφάλισης θεώρησης από τους Τ/Κ που επιθυμούν να επισκεφθούν τη χώρα", σημείωσε ο κ. Μούσκος.

    Επεσήμανε εξάλλου ότι, τα μέτρα αυτά "σε συνάρτιση με το νέο όρο που θέτει ο Ντενκτάς για επανάληψη των συνομιλιών, ότι δηλαδή θα παρακαθήσει μόνο ως εκπρόσωπος 'κράτους', δείχνουν για μια ακόμη φορά την έλλειψη καλής θέλησης και τη μη συμμόρφωσή του προς τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και τις συστάσεις της ανθρωπιστικής επισκόπησης που έγινε από την ΟΥΝΦΙΣΥΠ το 1995 και αποτελούν μια νέα απαράδεκτη πρόκληση τόσο για τον ΟΗΕ όσο και για τη διεθνή κοινότητα".

    Αναφορικά με το θέμα των αγνοουμένων, ο κ. Μούσκος είπε ότι η διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών όπως προνοούσε η συμφωνία Κληρίδη - Ντενκτάς της 31ης Ιουλίου 1997 έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται εντός των ημερών νέα συνάντηση σε επίπεδο εκπροσώπων των δύο πλευρών, υπό την αιγίδα των ΗΕ για να συμφωνηθεί ο τρόπος ώστε να γίνουν εκταφές και αναγνώριση λειψάνων.

    Σημείωσε επίσης την περίπτωση εξακρίβωσης της ταυτότητας του αγνοούμενου Ανδρέα Κασάπη με τη μέθοδο του DNA.

    Η Γερμανίδα Ευρωβουλευτής Μέχτιλτ Ρότε είπε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αισθάνεται αδύναμο στην περίπτωση των εγκλωβισμένων των οποίων η κατάσταση επιδεινώνεται, όπως σημείωσε.

    Από την πλευρά του ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Φελίπε Μονφίς είπε ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία που να αγνοεί το θέμα των εγκλωβισμένων.

    Χαρακτηρίζοντας αίσχος την κατάσταση που επικρατεί αναφορικά με τους εγκλωβισμένους, ο Βέλγος Ευρωβουλευτής είπε επίσης, ότι προσεγγίζοντας κυνικά το πρόβλημα, αυτό γίνεται ολοένα και λιγότερο σημαντικό γιατί ο αριθμός των εγκλωβισμένων μειώνεται σταδιακά.

    Εξάλλου οι βουλευτές της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ, Δημήτρης Ηλιάδης και Νίκος Κλεάνθους, χαρακτήρισαν την πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία αναφορικά με τους εγκλωβισμένους, πολιτική εθνικού ξεκαθαρίσματος.

    Ο κ. Ηλιάδης επέρριψε εξάλλου ευθύνες για τη μη επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων στους ισχυρούς της γης, λέγοντας ότι δεν επιδεικνύουν την απαιτούμενη πολιτική βούληση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 23 April 1998 - 17:46:17 UTC