Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-04-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Ιαμαϊκή - Διαπιστευτήρια
  • [02] Διαπιστευτήρια Πρέσβη Νεπάλ
  • [03] Ομήρου - Χριστόφιας
  • [04] Θεοφάνους - Φεϊσέλ
  • [05] Greenpeace - Μεσόγειος
  • [06] ΑΚΕΛ - Συμφωνία στη Βόρεια Ιρλανδία
  • [07] Υπουργικό - Αγαθοκλέους - Βρυξέλλες
  • [08] 18 Απριλίου - Διεθνής Ημέρα Μνημείων

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ιαμαϊκή - Διαπιστευτήρια

    Λευκωσία,Κύπρος,14/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Κυβέρνηση της Ιαμαϊκής πιστεύει ότι η επανένωση των δύο κύριων κοινοτήτων στην Κύπρο, στο πλαίσιο μίας Δημοκρατίας, "μπορεί να επιτευχθεί μέσω του σεβασμού των διαφόρων ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και της Κοινοπολιτείας".

    Αυτό τόνισε σήμερα ο νέος Υπατος Αρμοστής της Ιαμαϊκής στην Κύπρο, Κ.Γ. Αντονι Χιλ, επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο κ. Χιλ είπε ότι η Ιαμαϊκή συνεχίζει να υποστηρίζει "την επιστροφή σε μία Κύπρο, της οποίας η εδαφική ακεραιότητα, η ανεξαρτησία και η κυριαρχία θα τυγχάνουν σεβασμού".

    Απαντώντας, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι η Κύπρος και η Ιαμαϊκή συνδέονται "με μία μακρά παράδοση εξαίρετων σχέσεων, που βασίζονται στο πνεύμα του αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε, επίσης, ότι "η Κύπρος και η Ιαμαϊκή, μέλη και οι δύο της Κοινοπολιτείας και του Κινήματος των Αδεσμεύτων, συμμερίζονται τις ίδιες δημοκρατικές αξίες, καθώς και το σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα", εκφράζοντας και την πεποίθηση ότι "οι δύο μας χώρες θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για περαιτέρω ενίσχυση των ισχυρών δεσμών φιλίας και συνεργασίας".

    Αφού αναφέρθηκε στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "ελπίζουμε η ενταξιακή διαδικασία της χώρας μας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση θα ενεργήσει τελικά ως καταλύτης για την εξεύρεση μίας δίκαιης, βιώσιμης και μόνιμης λύσης του προβλήματος της Κύπρου, προς όφελος του λαού της ως συνόλου".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την εκτίμηση της Κύπρου για τη σταθερή υποστήριξη της Ιαμαϊκής για την εφαρμογή των ψηφισμάτων των ΗΕ τα οποία προσφέρουν το πλαίσιο και τη βάση για μια δίκαιη, βιώσιμη και μόνιμη λύση του κυπριακού προβλήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [02] (Κ) Διαπιστευτήρια Πρέσβη Νεπάλ

    Λευκωσία,Κύπρος,14/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τη σταθερή υποστήριξη του Νεπάλ προς την κυριαρχία, ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα, ενότητα και το αδέσμευτο της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε σήμερα ο νέος Πρέσβης του Νεπάλ, Γκόπι Ναδ Νταγουάντι.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο κ. Νταγουάντι τόνισε εξάλλου ότι οι σχέσεις μεταξύ του Βασιλείου του Νεπάλ και της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτηρίζονται από φιλία, αλληλοκατανόηση και αμοιβαίο σεβασμό.

    Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι οι εγκάρδιοι δεσμοί φιλίας μεταξύ των δύο χωρών θα αναπτυχθούν περαιτέρω στο μέλλον για το κοινό καλό και εξήρε την αξιοθαύμαστη πρόοδο της Κύπρου σε πολλούς τομείς της οικονομίας και της κοινωνικής ζωής.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τις ευχαριστίες και τη βαθιά εκτίμηση για την αλληλεγγύη και τη σταθερή υποστήριξη στη δίκαιη υπόθεση της Κύπρου, όπως εκδηλώνεται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και του Κινήματος των Αδεσμεύτων.

    "Δυστυχώς δεν έχει ακόμη επιτευχθεί πρόοδος στην εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και μόνιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα λόγω έλλειψης πολιτικής θέλησης και της συνεχιζόμενης αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς", πρόσθεσε ο κ. Κληρίδης.

    Είπε ακόμη ότι το αδιέξοδο που προκλήθηκε από την τουρκική προσπάθεια να αλλάξει την ίδια τη βάση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, κατά παράβαση των δεσμευτικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας εξακολουθεί να υπάρχει.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι "παρά την απογοήτευση μας παραμένουμε προσηλωμένοι στη συνέχιση των προσπαθειών μας για ειρηνική διευθέτηση σύμφωνα με τις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και τις παραμέτρους που έχουν εγκριθεί από τα Ηνωμένα Εθνη σε πληθώρα ψηφισμάτων τους."

    "Ελπίζουμε επίσης", τόνισε ο Πρόεδρος Κληρίδης, "ότι η πρόσφατη ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ τελικά θα ενεργήσει ως καταλύτης στη λύση του κυπριακού προβλήματος και προς όφελος του κυπριακού λαού στο σύνολό του".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [03] (Κ) Ομήρου - Χριστόφιας

    Λευκωσία,Κύπρος,14/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Δεν τίθεται θέμα προμήθειας οπλικών συστημάτων στην Εθνική Φρουρά, διαβεβαίωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου, μετά από συνάντησή του με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, και τον Κοινοβουλευτικλό Εκπρόσωπο του κόμματος Αντρέα Χρίστου.

    "Τείνει να δημιουργηθεί ένα κλίμα ότι κάποιοι προσπαθούν να μας στραγγαλίσουν, να μας αποκόψουν κάθε πηγή προμήθειας. Εχω δηλώσει και στο παρελθόν ότι υπάρχουν εναλλακτικές πηγές προμήθειας για την Κυπριακή Δημοκρατία αν πράγματι αυτό συμβαίνει", σημείωσε.

    Ο κ. Ομήρου ανέφερε ακόμη ότι δεν υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα αναφορικά με το χρόνο παράδοσης του ραντάρ από τη Γαλλία, για το οποίο δημιουργήθηκε θέμα τις τελευταίες ημέρες.

    Ο Υπουργός Αμυνας έκανε έκκληση στα ΜΜΕ να επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες τους πριν τις δημοσιοποιούν ώστε να αποφεύγεται η δημιουγία λανθασμένων εντυπώσεων και να μην δημιουργούνται προβλήματα στις σχέσεις της Κύπρου με τρίτες χώρες.

    Αναφερόμενος στην πιθανότητα καθυστέρησης της πώλησης των πυραύλων Ασπάιντ από την Ιταλία, είπε ότι "είμαστε αισιόδοξοι ότι η προσωρινή, όπως την έχουν ονομάσει, αναστολή στην έκδοση της άδειας εξαγωγής για το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα θα αρθεί τους επόμενους μήνες".

    "Θα έχουμε αυτό το οπλικό σύστημα μέσα στις προθεσμίες που διαλαμβάνει το συμβόλαιο", σημείωσε.

    Στη συνέχεια, ανέφερε ότι ενημέρωσε τους δύο εκπροσώπους του ΑΚΕΛ για τα ευρύτερα αμυντικά θέματα της Κύπρου, τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Αθήνα και τις συνομιλίες που είχε με τον Ελληνα ομόλογό του Ακη Τζοχατζόπουλο.

    Είπε επίσης ότι θα προσπαθήσει να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των εθνοφρουρών και να εμπεδώσει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό το αίσθημα της αξιοκρατίας και της χρηστής διοίκησης στην Εθνική Φρουρά.

    Από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ανέφερε ότι μέσα στο γενικό πνεύμα το οποίο επικρατεί για την άμυνα, το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει τις κοινές προσπάθειες για την αμυντική θωράκιση.

    Σε ερώτηση για το θέμα της αύξησης της εισφοράς για την Αμυνα, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι "το θέμα της Αμυνας είναι κοινή υπόθεση όλων μας αλλά το θέμα των εξόδων για την Αμυνα και προπάντων των πηγών χρηματοδότησης της Αμυνας είναι ένα θέμα πολύ μεγάλο".

    "Εχω την εντύπωση ότι το ζητούμενο από τον κόσμο φαίνεται ότι, όπως δήλωσε και ο κ. Χριστοδούλου, δεν προορίζεται αποκλειστικά για την Αμυνα," πρόσθεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

    Σε ερώτηση κατά πόσον τα έσοδα από το Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης ξοδεύονται όλα για την Αμυνα, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι υπάρχει ένας εξονυχιστικός έλεγχος, από τη Βουλή, των δαπανών για την Αμυνα, ο οποίος είναι αποτελεσματικός, και έτσι αυτό καθιστά σίγουρη τη χρήση των κονδυλίων για τη στήριξη της αμυντικής μας προσπάθειας.

    Εξάλλου, ανέφερε ότι εντός των ημερών φθάνει στην Κύπρο ο νέος Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Υποστράτηγος Δημήτριος Δήμου.

    Οπως είπε, ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Ακης Τζοχατζόπουλος υπέγραψε σήμερα το σχετικό έγγραφο για την τοποθέτηση του κ. Δήμου.

    Ο κ. Ομήρου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον απερχόμενο Αρχηγό της ΕΦ, Αντιστράτηγο Νικόλαο Βορβολάκο, για τις πολύτιμες υπηρεσίες που πρόσφερε στην Κύπρο και στον κυπριακό λαό στον αγώνα για εθνική επιβίωση.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΜ)

    [04] (Κ) Θεοφάνους - Φεϊσέλ

    Λευκωσία,Κύπρος,14/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Ομοσπονδιακός βουλευτής της Αυστραλίας, Ανδρέας Θεοφάνους, μετέφερε σήμερα μήνυμα από τους Ελληνες και τους Τούρκους που διαμένουν στην Αυστραλία για αλλαγή στο υφιστάμενο αρνητικό κλίμα που επικρατεί γύρω από το Κυπριακό.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ, ο κ. Θεοφάνους είπε ότι είχαν μια "πολύ καλή και ειλικρινή συζήτηση για την παρούσα κατάσταση" στην Κύπρο.

    Αφού εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί πρόοδος γύρω από το πρόβλημα, ο κ. Θεοφάνους σημείωσε ότι ήρθε στην Κύπρο με μήνυμα "καλής θέλησης από τους Ελληνες και τους Τούρκους στην Αυστραλία".

    "Ελπίζουμε", είπε, "ότι θα μπορέσει να αντιστραφεί το υφιστάμενο αρνητικό κλίμα και να πεισθούν όλοι ότι είναι προς όφελός τους να εξευρεθεί μια δίκαιη λύση".

    Σχολιάζοντας τις πρωτοβουλίες που εκδηλώθηκαν για λύση του Κυπριακού, ο κ. Θεοφάνους επεσήμανε ότι "δεν είναι θέμα που αφορά το αν θα είναι ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ ή η Ρωσία" που θα αναλάβουν την πρωτοβουλία, αλλά "θέμα όλων των ανθρώπων με καλή θέληση να εργαστούν μαζί σε μιαν προσπάθεια να βρεθεί λύση σ' αυτό το πρόβλημα".

    Από την πλευρά του, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι δεν θα πρέπει κανείς να συζητά για το ποιός υπερισχύει, τονίζοντας ότι "είμαστε όλοι μαζί σ' αυτό και προσπαθούμε να προωθήσουμε τη διαδικασία και να πετύχουμε συνολική λύση".

    Κληθείς να σχολιάσει τα επιπλέον εμπόδια που επέβαλε ο Τ/Κ ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, στις δικοινοτικές επαφές, συγκεκριμένα την παράνομη επιβολή προστίμων στη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνη ευνοούν τις επαφές αυτές και θεωρεί ότι η επιβολή προστίμων "δεν είναι αυτό που θα θέλαμε να δούμε".

    Είπε, επίσης, ότι "εργαζόμαστε πάνω σ' αυτό κι ευελπιστούμε ότι θα μπροέσουμε να επιστρέψουμε".

    Ο κ. Φεϊσέλ σημείωσε, ακόμα, ότι η εκλογική περιφέρεια του κ. Θεοφάνους περιλαμβάνει Ελληνες και Τούρκους και τόνισε ότι "έχει εκλεγεί και από τους δύο, πράγμα που δείχνει ότι πρέπει να έχει το μαγικό άγγιγμα".

    Πρόσθεσε, χαρακτηριστικά, ότι "προσπαθώ να βρω ποιό είναι" αυτό το άγγιγμα.

    Ο κ. Φεϊσέλ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη αύριο, πριν τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧΡ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [05] Greenpeace - Μεσόγειος

    Λευκωσία,Κύπρος,14/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με έκκληση προς όλους τους κατοίκους της Μεσογείου να υπογράψουν υπόμνημα για τερματισμό της μόλυνσης στην περιοχή, το γραφείο Μεσογείου της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace άρχισε σήμερα ενέργειες, στο πλαίσιο της απόφασης του ΟΗΕ να ανακηρύξει το 1998 ως "Ετος των Ωκεανών".

    Στο υπόμνημα αυτό, που αποτελεί μέρος της υλοποίησης της Σύμβασης της Βαρκελώνης του 1976, εκφράζεται ανησυχία για τη μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την απειλή στη θαλάσσια βιοποικιλομορφία της Μεσογείου. Το υπόμνημα ζητά από τις κυβερνήσεις των μεσογειακών κρατών να επικυρώσουν όλα τα Πρωτόκολλα και τις τροποποιήσεις που σχετίζονται με τη Σύμβαση της Βαρκελώνης.

    Για προστασία της βιοποικιλομορφίας στη μεσογειακή λεκάνη, οι τροποποιήσεις απαγορεύουν την απόρριψη βιομηχανικών ή άλλων αποβλήτων κατά μήκος των ακτών και ποταμών, το εμπόριο τοξικών και πυρηνικών αποβλήτων στη Μεσόγειο και όλων των ειδών θαλάσσσιας μόλυνσης από πετρελαιοειδή. Για την εφαρμογή τους, όμως, χρειάζεται να υποβληθεί γραπτή συγκατάθεση στη Γραμματεία της Σύμβασης της Βαρκελώνης από το 75% των χωρών της Μεσογείου.

    "Τα αποθέματα ψαριών στη Μεσόγειο απειλούνται με αφανισμό από την παράνομη αλιεία, ενώ η θαλάσσια ζωή κινδυνεύει από τη μόλυνση με πετρελαιοειδή και τα τοξικά απόβλητα από τη βιομηχανία και τη γεωργία," δήλωσε η εκπρόσωπος της Greenpeace Μεσογείου στην Κύπρο, Ειρήνη Κωνσταντίνου.

    Επιπρόσθετα, συνέχισε, η ανεξέλεγκτη παράκτια ανάπτυξη καταστρέφει τα θαλάσσια οικοσυστήματα και το φυσικό περιβάλλον της θαλάσσιας ζωής.

    "Στην Κύπρο, η χερσόνησος του Ακάμα πρέπει να ανακηρυχθεί σε Εθνικό Πάρκο και να τερματιστεί μια για πάντα η τουριστική ανάπτυξη που καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον, αφού η περιοχή είναι από τις λίγες που έμειναν, στην ανατολική Μεσόγειο, για την αναπαραγωγή των χελώνων που κινδυνεύουν με αφανισμό," πρόσθεσε η κ. Κωνσταντίνου.

    Στο πλαίσιο της ίδιας προσπάθειας, ανέφερε, η Greenpeace Μεσογείου θα εντείνει την εκστρατεία της εναντίον της κατασκευής πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγών σταθμών στην Τουρκία.

    Εξάλλου, η δραστηριότητά της στην Τουρκία, τον Λίβανο και το Ισραήλ επικεντρώνεται στην πρόληψη της βιομηχανικής μόλυνσης, ενώ στη Μάλτα θα επιληφθεί της τοξικής μόλυνσης από αποτεφρωτή αποβλήτων και βιομηχανίες που δεν χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. "Για να αξιολογηθεί κατά πόσον το 'Ετος Ωκεανών' θα αποτελέσει απλώς ένα κούφιο κόλπο δημοσιότητας ή αν θα κατορθώσει πραγματικά επιτεύγματα, οι κυβερνήσεις της περιοχής θα πρέπει να επικυρώσουν τα Πρωτόκολλα και τις τροποποιήσεις της Σύμβασης της Βαρκελώνης," τόνισε η εκπρόσωπος της Greenpeace Μεσογείου στην Κύπρο.

    Μέχρι σήμερα, οι μόνες κυβερνήσεις που το έπραξαν είναι του Μονακό και της Τυνησίας, ενώ οι υπόλοιπες κωλυσιεργούν, παρατήρησε.

    Για να δείξει τη σημασία που δίνει στην ανακήρυξη του "Ετους Ωκεανών" από τον ΟΗΕ, η Greenpeace ανέθεσε αποστολές στη Μεσόγειο σε δύο πλοία της, το "MV Greenpeace" και το "Sirius", για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 1998.

    Συμβαλλόμενα μέρη στη Σύμβαση της Βαρκελώνης του 1976 είναι όλες οι χώρες της Μεσογείου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σκοπό έχει να προστατεύσει τη Μεσόγειο από πηγές μόλυνσης στη ξηρά και τη θάλασσα, με ξεχωριστά Πρωτόκολλα που εφαρμόζονται για κάθε περίπτωση.

    Οι τροποποιήσεις της Σύμβασης, το 1995, καθιέρωσαν την αρχή της προφύλαξης και έθεσαν ως νέο τελικό σκοπό την πλήρη εξάλειψη όλων των πηγών μόλυνσης και επέκτεινε τη Σύμβαση, ώστε να καλύπτει τις παράκτιες περιοχές.

    Ο νέος τίτλος που της δόθηκε είναι: "Σύμβαση για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος και των Παράκτιων περιοχών της Μεσογείου".

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΔΠ/ΜΜ)

    [06] ΑΚΕΛ - Συμφωνία στη Βόρεια Ιρλανδία

    Λευκωσία,Κύπρος,14/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η συμφωνία για τη Βόρεια Ιρλανδία θα πρέπει να στείλει ξεκάθαρα το μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί θλιβερό αναχρονισμό στο κατώφλι του 21ου αιώνα.

    Αυτό αναφέρει το ΑΚΕΛ σε σημερινή του ανακοίνωση με την ευκαιρία της πρόσφατης κατ' αρχήν συμφωνίας για το βορειοϊρλανδικό, στην οποία το κόμμα χαιρετίζει τη συμφωνία, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα αυτή να οδηγήσει το λαό της Ιρλανδίας σε ειρήνη και πρόοδο.

    Το ΑΚΕΛ καλεί με την ανακοίνωσή του όσους ενδιαφέρονται για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό και ιδιαίτερα τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, να εργαστούν για την "υλοποίηση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των Συμφωνιών Κορυφής, ασκώντας πίεση προς την κατεύθυνση της Αγκυρας και του κ. Ντενκτάς".

    Αυτό θα δημιουργήσει και τις προϋποθέσεις δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, προσθέτει το ΑΚΕΛ στην ανακοίνωσή του.

    Τονίζει δε, ότι η εφαρμογή της συμφωνίας για τη Βόρεια Ιρλανδία εξαρτάται από την καλή θέληση, την αυτοσυγκράτηση και την ανεκτικότητα που θα επιδείξουν όλες οι πλευρές, απομονώνοντας οποιεσδήποτε πράξεις φανατισμού, και προσθέτει ότι "μόνο αν ο λαός αγκαλιάσει τη συμφωνία, θα μπορέσει να εφαρμοστεί με επιτυχία".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [07] Υπουργικό - Αγαθοκλέους - Βρυξέλλες

    Λευκωσία,Κύπρος,14/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την τοποθέτηση του κ. Νίκου Αγαθοκλέους ως Πρέσβη της Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες για δύο χρόνια αποφάσισε, μεταξύ άλλων, κατά τη σημερινή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [08] 18 Απριλίου - Διεθνής Ημέρα Μνημείων

    Λευκωσία,Κύπρος,14/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Διεθνής Ημέρα Μνημείων έχει καθιερωθεί η 18η Απριλίου από το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Χώρων.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Συγκοινωνιών κι Εργων, το οποίο επισημαίνει ότι η Διεθνής Ημέρα Αρχαιοτήτων συμπίπτει φέτος με την ημέρα του Μεγάλου Σαββάτου και γι' αυτό δεν έχουν προγραμματιστεί οποιεσδήποτε εκδηλώσεις, πέραν από την κυκλοφορία ενημερωτικού πολύπτυχου και μίας σχετικής με την ημέρα αφίσας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, από σύνολο 150 κηρυγμένων αρχαίων μνημείων κυβερνητικής ιδιοκτησίας και 624 ιδιωτικής ιδιοκτησίας, 76 και 121 μνημεία αντίστοιχα βρίσκονται στα κατεχόμενα.

    Η πρόσβαση στα μνημεία αυτά για έλεγχο της κατάστασής τους είναι αδύνατη και παρά τις συνεχείς έντονες παραστάσεις της Κυβέρνησης προς όλους τους διεθνείς οργανισμούς, η καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς όχι μόνο δεν έχει σταματήσει, αλλά συνεχίζεται ανελέητα, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, προσθέτει, απευθύνει για ακόμα μια φορά έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για υποστήριξη του αγώνα που δίνουμε για προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που βρίσκεται στα κατεχόμενα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)
    CNA ENDS
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 14 April 1998 - 17:57:55 UTC