Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-04-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χόλμπρουκ - αναχώρησε
  • [02] Τζουρ - Κυπριακό
  • [03] Ομήρου - Η άμυνα δικαίωμά μας

  • [01] (Κ) Χόλμπρουκ - αναχώρησε

    Λευκωσία,Κύπρος,05/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αναχώρησε το πρωί από την Κύπρο ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Οπως είναι γνωστό, ο κ. Χόλμπρουκ είχε επαφές στην Κύπρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και θα επιστρέψει στο νησί στις αρχές Μαϊου, για να συνεχίσει τις συνομιλίες του.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [02] (Κ) Τζουρ - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,05/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τη διαβεβαίωση ότι το Ισραήλ δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος έδωσε ο Πρέσβης του Ισραήλ στη Λευκωσία Σέμι Τζουρ, τονίζοντας ότι η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της χώρας του και της Τουρκίας δεν στρέφεται εναντίον οποιουδήποτε τρίτου μέρους.

    Τα σχόλια του κ. Τζουρ ενισχύουν δηλώσεις πολλών άλλων διπλωματών, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ότι αναγνωρίζουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Σε διάλεξη που έδωσε πρόσφατα στη Λευκωσία για το Ισραήλ και την Κύπρο, ο κ. Τζουρ είπε ότι "το Ισραήλ δεν αναγνωρίζει το καθεστώς στη βόρεια Κύπρο και γι' αυτό δεν πραγματοποιούμε οποιαδήποτε επίσημη δραστηριότητα στο βορρά".

    Το Ισραήλ, πρόσθεσε, υποστηρίζει το Ψήφισμα 541 των Ηνωμένων Εθνών, που καλεί για "μία ενωμένη, κυρίαρχη Κύπρο και υποστηρίζει τις διεθνείς προσπάθειες για διασφάλιση της εφαρμογής αυτού του ψηφίσματος".

    "Εκφράζουμε, επίσης, ειλικρινή ευχή το νησί να βρει σύντομα ειρηνική λύση στο εθνικό του πρόβλημα", είπε ο κ. Τζουρ.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία, ο κ. Τζουρ τόνισε ότι η χώρα του ουδέποτε είχε "συμφωνία συμμαχίας με οποιονδήποτε, ούτε και τις ΗΠΑ", και υπογράμμισε ότι η συμφωνία με την Τουρκία είναι "συμφωνία συνεργασίας".

    Ο κ. Τζουρ διαβεβαίωσε ότι "η συμφωνία με κανένα τρόπο δεν απειλεί ή στρέφεται εναντίον της Κύπρου ή της Ελλάδας ή οποιασδήποτε τρίτης χώρας", σημειώνοντας ότι οι σχέσεις με την Τουρκία και οι διαβεβαιώσεις ότι αυτές δεν θα επηρεάσουν την Κύπρο, ηγέρθηκαν και συζητήθηκαν ανοικτά και ειλικρινά με Κύπριους αξιωματούχους σε ψηλό επίπεδο.

    "Ολα τα μέρη", πρόσθεσε, "συμφωνούν ότι οι υφιστάμενες διμερείς σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Κύπρου είναι άριστες και προσδοκούμε στην περαιτέρω ανάπτυξή τους".

    Ο κ. Τζουρ αποκάλυψε, εξάλλου, ότι η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ του Ισραήλ και της Ελλάδας, που υφίσταται από τον Φεβρουάριο του 1995, "έχει εφαρμοστεί περαιτέρω τον τελευταίο χρόνο".

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Τζουρ αναγνώρισε το δικαίωμα της κυπριακής Κυβέρνησης να αμυνθεί.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [03] (Κ) Ομήρου - Η άμυνα δικαίωμά μας

    Λευκωσία,Κύπρος,05/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου τόνισε σήμερα κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται "υπό διαπραγμάτευση το κυριαρχικό και αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα της άμυνάς μας".

    Μιλώντας σήμερα στο μνημόσυνο ηρώων της κοινότητας Εμπας, ο κ. Ομήρου διαβεβαίωσε ότι "θα συνεχίσουμε τον αγώνα, θα υπερασπιστούμε την πατρίδα μας με κάθε μέσο και θα συνεγείρουμε το έθνος εντός κι εκτός των μητροπολιτικών γεωγραφικών πλαισίων της Ελλάδας".

    Τόνισε, επίσης, ότι "όσοι νομίζουν πως εξισώνοντας θύμα και θύτη μπορούν να επιβάλουν την αδικία, πλανώνται πλάνην οικτράν," και πρόσθεσε "όσοι νομίζουν ότι με την επιβολή περιορισμών ή απαγορεύσεων στους εξοπλισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα κάμψουν τη δύναμη της αντίστασης του λαού μας, αγνούν και την ιστορία και τους αγώνες του έθνους και τη μεγαλοσύνη των αγωνιστών και των ηρώων μας".

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Ομήρου είπε ότι "Ελλάδα και Κύπρος αναδεικνύονται σήμερα σε δυνάμεις σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας και γνωρίζουμε και τις αδυναμίες της Τουρκίας", καθώς και "την ανάγκη της Ευρώπης να αναπροσαρμόσει τις στρατηγικές και τις τοποθετήσεις της".

    Ο κ. Ομήρου τόνισε ότι "επιθυμούμε διακαώς την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή μας", αλλά σημείωσε ότι "μια τέτοια εξέλιξη προϋποθέτει την από μέρους της Τουρκίας επίδειξη έμπρακτου σεβασμού προς το διεθνές δίκαιο και προς τα επανειλημμένα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Sunday, 5 April 1998 - 15:07:32 UTC