Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-04-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Aναν - Κουκ
  • [02] Πρωταπριλιάτικη είδηση του ΡΙΚ - Πάθημα στο ψευδοκράτος
  • [03] Υπουργός Γεωργίας - Ανομβρία
  • [04] Βρετανικές Βάσεις - Ματσάκης
  • [05] Πρόεδρος Κληρίδης - Γκουστάβ Φεϊσέλ
  • [06] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [07] Συνάντηση Ομήρου - Αναστασιάδη
  • [08] Μίλερ - Ντενκτάς (2)
  • [09] Υπουργός Παιδείας - Επίσκεψη στην Αθήνα
  • [10] Βαν ντε Μπρουκ - Διαπραγματευτές
  • [11] Χανς Βαν ντεν Μπρουκ - Δηλώσεις
  • [12] Εκπρόσωπος - Κόρντοβεζ
  • [13] Κληρίδης - Τσιζόφ
  • [14] Επίσκεψη Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου

  • [01] Aναν - Κουκ

    Λονδίνο,Βρετανία,03/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το Κυπριακό ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν και ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ σήμερα το πρωί στο Λονδίνο.

    Μετά τη συνάντηση, ο κ. Κουκ δήλωσε σχετικά με το Κυπριακό ότι έγινε μια συζήτηση όσον αφορά "το πως μπορούμε να προωθήσουμε" μια λύση στο Κυριακό και "να επιδιώξουμε να τερματίσουμε τη διαίρεση".

    Κατά τη συνάντηση, η οποία διήρκησε 40 λεπτά, οι δύο πλευρές ασχολήθηκαν επίσης με την κατάσταση στο Ιράκ, το Μεσανατολικό και τα Βαλκάνια, με ειδική αναφορά στο Κοσσυφοπέδιο.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΑΑ/ΓΠ)

    [02] Πρωταπριλιάτικη είδηση του ΡΙΚ - Πάθημα στο ψευδοκράτος

    Λευκωσία,Κύπρος,03/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πρωταπριλιάτικο ψέμα, που μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο του ΡΙΚ, προκάλεσε σύγχυση στα κατεχόμενα.

    Συγκεκριμένα, στις 1 μετά το μεσημέρι το Τρίτο Πρόγραμμα του ραδιοφώνου του ΡΙΚ μετέδωσε ότι "επειδή οι Τ/Κ δεν εκπροσωπούνται στη Γιουροβίζιον το ΡΙΚ έχει εκδιωχθεί από αυτή τη διοργάνωση."

    Το λεγόμενο πρακτορείο ειδήσεων των Τ/Κ, "ΤΑΚ", μόλις πληροφορήθηκε την είδηση αυτή αμέσως την καταχώρησε και τη διένειμε στους συνδρομητές του.

    Η Τ/κ εφημερίδα "Κίπρις" αναφέρθηκε στην είδηση, όπως αυτή μεταδόθηκε από το ΡΙΚ, και επεσήμανε πως "η πληροφορία ότι η Ε/κ πλευρά εκδιώχθηκε από τη Γιουροβίζιον, ικανοποίησε και τους Τ/Κ."

    Ολα σχεδόν τα ιδιωτικά ραδιόφωνα που εκπέμπουν παράνομα στα κατεχόμενα, ανάμεσα σ' αυτά και ο "Μπαϊράκ", αξιολόγησαν την "είδηση" αυτή ανάμεσα στις πρώτες ειδήσεις της ημέρας και όλοι σχολίασαν το γεγονός ότι οι Ε/Κ εκδιώχθηκαν από τη Γιουροβίζιον.

    Με την κυκλοφορία της φήμης περί πρωταπριλιάτικου ψέματος, οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας "Κίπρις" ζήτησαν, γραπτώς, από τον Ραούφ Ντενκτάς και από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων αλλά και προφορικά από το λεγόμενο "Υπουργό Εξωτερικών", Τανέρ Ετκίν, να σχολιάσει το θέμα.

    Ο Ετκίν δήλωσε στην "Κίπρις" ότι δεν ήταν ενήμερος για το θέμα αυτό και ότι αφού το εξέταζε θα τους ενωμέρωνε, γράφει η εφημερίδα. Οταν αργότερα ο Ετκίν επικοινώνησε με την εφημερίδα, είπε ότι "δεν αποκλείεται να είναι πρωταπριλιάτικο ψέμα."

    Τελικά, το ΡΙΚ, διευκρίνισε ότι επρόκειτο περί πρωταπριλιάτικου ψέματος, και όλοι στο ψευδοκράτος ψάχνουν να βρουν το λάθος.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΓΠ)

    [03] Υπουργός Γεωργίας - Ανομβρία

    Λευκωσία,Κύπρος,03/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση θα αξιολογεί τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν για τις αγροτικές οικογένειες από την περαιτέρω μείωση στην παροχή νερού και έχει την πολιτική βούληση να έρθει αρωγός σε αυτές τις οικογένειες.

    Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε σήμερα κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης που έδωσε σχετικά με τα νέα μέτρα αντιμετώπισης της ανομβρίας ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Κώστας Θεμιστοκλέους.

    Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι "σε κάποια φάση αυτή η κοινωνία θα πρέπει να δει το θέμα της τιμής του νερού", αφού όπως επεσήμανε με την πώληση από το κράτος αφαλατωμένου πόσιμου νερού στα συμβούλια υδατοπρομήθειας και τους δήμους σε τιμή χαμηλότερη από αυτήν που το αγοράζει το κράτος επιχορηγεί ουσιαστικά και το πόσιμο νερό προς τον κάθε καταναλωτή ξεχωριστά.

    Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πάντως ότι το θέμα της τιμής του νερού θα τεθεί ανάμεσα σε άλλα επί τάπητος όταν προωθηθεί το θέμα της ίδρυσης του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων, για την οποία αναμένεται να κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

    Αναφερόμενος στα μέτρα που πήρε την περασμένη Τρίτη το Υπουργικό Συμβούλιο για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της ανομβρίας ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι κύρια προσπάθεια πέραν από την προσπάθεια για αύξηση των διαθέσιμων ποσοτήτων νερού είναι να υπάρξουν κάποιοι περιορισμοί.

    Οπως συγκεκριμένα αποφασίστηκε θα μειωθεί περαιτέρω η μείωση της παροχής νερού κυρίως για αρδευτικούς σκοπούς αλλά και για υδρευτικούς.

    Συνολικά θα παραχωρηθούν 75,9 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού που αντιστοιχούν με 56% των κανονικών αναγκών. Από την ποσότητα αυτή, 35,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα θα είναι για άρδευση κυρίως των δενδρωδών καλλιεργειών και 40,3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα για ύδρευση, με ποσοστά ικανοποίησης των αναγκών 44% και 72% αντίστοιχα.

    Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πάντως απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι η προσπάθεια είναι να γίνουν τέτοιοι περιορισμοί που να μην επηρεαστούν οι δενδρώδεις καλλιέργειες.

    Ανάμεσα στα μέτρα που αποφασίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο είναι και η επίταξη ιδιωτικών γεωτρήσεων για ενίσχυση των κυβερνητικών συστημάτων υδατοπρομήθειας σε περίπτωση που οι προσπάθειες για αγορά νερού από ιδιωτικές γεωτρήσεις δεν καρποφορήσουν.

    Οπως αναφέρθηκε, το Τμήμα Υδάτων έχει ήδη επισημάνει ορισμένες από αυτές τις γεωτρήσεις που μπορούν να επιταχθούν αν χρειαστεί.

    Ο κ. Θεμιστοκλέους επεσήμανε πάντως ότι λόγω της υπεράντλησης νερού από τα υπόγεια στρώματα τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί η στάθμη των υπόγειων νερών μέχρι του σημείου να υπάρχουν πηγές που δεν είναι κατάλληλες. "Γι' αυτό παίρνονται μέτρα για να προστατέψουμε το υδροφόρο στρώμα αλλά και για να το εμπλουτίσουμε," πρόσθεσε.

    Οπως υπολογίζεται εντός του 1998 θα μπορούν να αντληθούν από τους υπόγειους υδροφορείς, για τις ανάγκες των κυβερνητικών εδαφικών υδάτων, 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

    Στη διάσκεψη αναφέρθηκε εξάλλου ότι οι οδηγίες προς τις κοινότητες που έχουν δικές τους γεωτρήσεις είναι να μειώνουν στην καθορισμένη με βάση την κυβερνητική πολιτική ποσότητα του νερού που πρέπει να παρέχεται.

    Σημειώνεται ότι τα μέτρα που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο αφορούν την περίοδο μέχρι το τέλος του 1998 και εάν η ανομβρία συνεχισθεί μέχρι το τέλος Απριλίου - αρχές Μαϊου και η συγκέντρωση νερού στα φράγματα δεν είναι ικανοποιητική το Υπουργείο Γεωργίας θα ετοιμάσει νέα δέσμη μέτρων για την περίοδο μέχρι το τέλος του 1999 για έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Σε αυτά θα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση κινητών μονάδων αφαλάτωσης για διασφάλιση των βασικών αναγκών του τόπου μέχρι το τέλος του 1999.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο κ. Θεμιστοκλέους ενώ οι ανάγκες μας επέβαλλαν να χρησιμοποιήσουμε από τα κρατικά υδατικά έργα για το 1998, 136 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού το, νερό που διαθέτουμε είναι μόνο 79 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

    Σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας η τριετία 1995 - 1998 είναι μια από τις χειρότερες τριετίες του αιώμα όσον αφορά τη βροχόπτωση.

    Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ωστόσο ότι αυτό δεν είναι ένα κυπριακό φαινόμενο αλλά το υδατικό πρόβλημα είναι σήμερα παγκόσμιο.

    Οπως τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους, η στρατηγική του Υπουργείου Γεωργίας για αντιμετώπιση του προβλήματος της ύδρευσης επικεντρώνεται στην εξασφάλιση του νερού αυτού μέσα από την αφαλάτωση.

    Οσον αφορά το θέμα αυτό ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για τη δημιουργία του δεύτερου εργοστασίου αφαλάτωσης ενώ "τίθεται και θέμα τρίτου ή και το ενδεχόμενο εναλλακτικών λύσεων όπως είναι οι κινητές μονάδες αφαλάτωσης". Από τη μονάδα αφαλάτωσης θαλάσσιου νερού στη Δεκέλεια θα παραχθούν το 98,11 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

    Οσον αφορά την άρδευση, ο Υπουργός είπε ότι η προσπάθεια επικεντρώνεται στην αξιοποίηση όσο γίνεται περισσότερο στα ανακυκλωμένα νερά των αποχετευτικών συστημάτων, κάτι που ήδη γίνεται στη Λεμεσό, όπου από την τριτοβάθμια επεξεργασία του αποχετευτικού συστήματος θα παραχθούν φέτος 2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ανακυκλωμένου νερού.

    Οπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, η πολιτική που θα ακολουθείται είναι όπως όλα τα νέα συστήματα που θα εγκαθίστανται για σκοπούς αποχετευτικούς να έχουν πρόνοια ούτως ώστε να υπάρχει και σύστημα ανακύκλωσης του νερού.

    Σημειώνεται τέλος ότι η εισροή νερού στα φράγματα από την αρχή του 1998 μέχρι σήμερα είναι περίπου 14,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, σε σύγκριση με 52, 2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα που είναι ο μέσος όρος για την ίδια περίοδο τα τελευταία έντεκα χρόνια.

    Εξάλλου τα σημερινά αποθέματα νερού στα φράγματα, 38 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, είναι τα χαμηλότερα για την περίοδο αυτή.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [04] Βρετανικές Βάσεις - Ματσάκης

    Λευκωσία,Κύπρος,03/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι αρχές των Βρετανικών Βάσεων άφησαν ελεύθερο τον βουλευτή του ΔΗΚΟ Μάριο Ματσάκη, αφού τον κατηγόρησαν για ποινική παράβαση και διασάλευση της ειρήνης.

    Οπως δήλωσε εκπρόσωπος των Βάσεων στο ΚΥΠΕ, ο βουλευτής Ματσάκης θα προσκληθεί να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου των Βάσεων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [05] Πρόεδρος Κληρίδης - Γκουστάβ Φεϊσέλ

    Λευκωσία,Κύπρος,03/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η παρούσα δύσκολη κατάσταση στο Κυπριακό πρέπει να αναστραφεί, τόνισε σήμερα ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ, σημειώνοντας ότι οι επισκέψεις ξένων μεσολαβητών αυτή την περίοδο αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει αυτή την ανάγκη.

    Αυτό δήλωσε ο κ. Φεϊσέλ, ύστερα από 50λεπτη συνάντησή του στο Προεδρικό, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

    Οι επισκέψεις ειδικών εκπροσώπων των διαφόρων χωρών για το Κυπριακό που πραγματοποιούνται τώρα, "αποτελούν μια θετική εξέλιξη" και αντικατοπτρίζουν τη σημασία που αποδίδει στο Κυπριακό η διεθνής κοινότητα και την αναγνώριση της ανάγκης ότι κάτι πρέπει να γίνει, επεσήμανε ο κ. Φεϊσέλ.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι πρέπει να καταβληθούν ιδιαίτερες προσπάθειες για να προχωρήσουν τα πράγματα που τώρα δεν προχωρούν, και αυτό αποτελεί μια "πολύ δύσκολη κατάσταση που πρέπει να αναστραφεί".

    Σε ερώτηση κατά πόσο αναμένει σύντομα επανέναρξη των συνομιλιών, ο κ. Φεϊσέλ ανέφερε ότι αυτός είναι ο στόχος, αφού για να επιλυθεί το Κυπριακό πρέπει οι δυο πλευρές να συνομιλούν.

    Σε ερώτηση κατά πόσο γνωρίζει τις ιδέες για τις οποίες μίλησε χθες ο Ειδικός Συντονιστής στο αμεριακανικό ΥΠΕΞ, Τόμας Μίλερ, ο κ. Φεϊσέλ απέφυγε να απαντήσει, τονίζοντας ωστόσο ότι οι ΗΠΑ και τα ΗΕ επικοινωνούν και συζητούν μεταξύ τους.

    Ερωτηθείς για την ερμηνεία δήλωσης του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ των ΗΕ, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ότι άκουσε προσεκτικά τον Ραούφ Ντενκτάς, ο κ. Φεϊσέλ επεσήμανε ότι τα ΗΕ πρέπει να είναι ενήμερα για το τι λέει ο καθένας, χωρίς να σημαίνει ότι αυτό που λέει, υιοθετείται.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο είπε ότι δεν θα ήθελε να αποκαλύψει κατά πόσο εξετάζονται νέοι τρόποι για επίτευξη προόδου, εξηγώντας ότι στο Κυπριακό τα πράγματα πάνε ή πίσω ή μπροστά, και δεν μένουν σταθερά. Γι' αυτό, πρόσθεσε, είναι τόσο σημαντική η επίτευξη προόδου.

    Ερωτηθείς για το στάδιο που βρίσκεται η υλοποίηση της συμφωνίας της 31ης Ιουλίου 1997 για τους αγνοούμενους, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι θα υπάρξει σύντομα νέα συνάντηση μεταξύ των δυο πλευρών για να συζητήσουν τις διευθετήσεις για εφαρμογή της συμφωνίας.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [06] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,03/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           88,33  (-0,74)
    
        Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                  101,78 (-0,62)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     65,68 (-0,42)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 64,02 (-0,85)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  82,38 (-1,68)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                76,33 ( 1,07)
        Εμπορικές Εταιρείες                     51,32 (-2,41)
        Αλλες Εταιρείες                         79,21 (-0,79)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών           ΛΚ   1.954.318
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MΑ)

    [07] Συνάντηση Ομήρου - Αναστασιάδη

    Λευκωσία,Κύπρος,03/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου, ενημέρωσε σήμερα τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκο Αναστασιάδη, για τα αποτελέσματα των συναντήσεων που είχε στην Ελλάδα με τον ομόλογό του Ακη Τσοχατζόπουλο και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Ομήρου έκανε επίσης αναφορά στην ευρύτερη πολιτική του Υπουργείου Αμυνας σε ό,τι αφορά την αμυντική θωράκισης της Κυπρου.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του ΔΗΣΥ και εντασσόταν στο πλαίσιο των επαφών του Υπουργού Αμυνας με τους αρχηγούς των κομμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΑ)

    [08] Μίλερ - Ντενκτάς (2)

    Λευκωσία,Κύπρος,03/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Φειδωλός και μετά τη δεύτερη συνάντησή του με τον Ραούφ Ντενκτάς ήταν ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρμεντ, Τόμας Μίλερ.

    Σημειώνοντας ότι ο Τ/Κ ηγέτης του πρόσφερε ένα εξαιρετικό γεύμα, ο κ. Μίλερ είπε ότι συνέχισαν τη συζήτηση που είχαν σήμερα το πρωί και χαρακτήρισε "ενδιαφέρουσα" τη συζήτηση που είχαν.

    Πρόσθεσε ότι θα επιστρέψει στα κατεχόμενα αργότερα απόψε μαζί με τον Αμερικανό Προεδρικό Απεσταλμένο για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, για μια ακόμα συνάντηση.

    Ο κ. Χόλμπρουκ, ο οποίος φθάνει στην Κύπρο σήμερα το απόγευμα, θα έχει και δεύτερη συνάντηση με τον Ραούφ Ντενκτάς στις 7.30 αύριο το πρωί.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ)

    [09] Υπουργός Παιδείας - Επίσκεψη στην Αθήνα

    Λευκωσία,Κύπρος,03/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Λυκούργος Κάππας, μεταβαίνει στην Αθήνα όπου στις 9 και 10 Απριλίου θα έχει συνομιλίες με τους Ελληνες ομολόγους του με σκοπό να διευρυνθεί η συνεργασία των δύο υπουργείων σε διμερές αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι ο κρίσιμος ρόλος της παιδείας στα εθνικά θέματα αλλά και η ανάγκη επίτευξης κοινών εθνικών στόχων, μέσω της παιδείας, υπογραμμίζουν τη σπουδαιότητα της περαιτέρω διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ των αντιστοίχων υπουργείων της Κύπρου και της Ελλάδας.

    Εξάλλου, στις 11 και 12 Απριλίου, ο Υπουργός Παιδείας θα εκπροσωπήσει την κυπριακή κυβέρνηση στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στο Μεσολλόγγι για την επέτειο της ηρωϊκής εξόδου.

    Επίσης, θα καταθέσει θεμέλιο λίθο στο Μνημείο Κύπρου, στον Κήπο των Ηρώων, προς τιμή Κυπρίων αγωνιστών που συμμετείχαν στις πολιορκίες του Μεσολογγίου.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΑ)

    [10] Βαν ντε Μπρουκ - Διαπραγματευτές

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,03/04/1998 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Μετά την πανηγυρική έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη διεύρυνση της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη σε πολιτικό επίπεδο, σήμερα ξεκίνησαν με τη σειρά τους τη διαδικασία και οι διαπραγματευτές των κρατών μελών και της Επιτροπής.

    Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση, Ολλανδός Επίτροπος Χανς Βαν ντε Μπρουκ συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τους εκπροσώπους και των έντεκα υποψηφίων χωρών.

    Αυτή ήταν και η τελευταία συνάντηση της Επιτροπής με τις 11 χώρες μαζί, δεδομένου ότι από εδώ και στο εξής, οι υποψήφιες χώρες χωρίζονται σε δύο ομάδες: οι έξι χώρες που έχουν προτεραιότητα ένταξης - Κύπρος, Εσθονία, Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία και Σλοβενία - και οι πέντε χώρες που θα ενταχθούν σε δεύτερη φάση - Ρουμανία, Βουλγαρία, Σλοβακία, Λιθουανία και Λετονία.

    Ο Κοινοτικός Επίτροπος, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των υποψηφίων χωρών για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη συνέχεια και έως το τέλος του έτους.

    Ειδικότερα, οι συναντήσεις της Επιτροπής με τις έξι χώρες που έχουν προτεραιότητα ένταξης έχουν δύο φάσεις. Η πρώτη, αφορά την ενημέρωση των χωρών αυτών για το κοινοτικό κεκτημένο και η δεύτερη φάση τον εντοπισμό των τομέων του κεκτημένου που παρουσιάζουν προβλήματα.

    Επικεφαλής της ομάδας των κοινοτικών διαπραγματευτών θα είναι ο κ. Van Der Pas, πρώην εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου της Επιτροπής Ζακ Σαντέρ.

    Οι συναντήσεις με τις πέντε χώρες της δεύτερης ομάδας θα έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι θα περιορισθούν σε εξήγηση του κοινοτικού κεκτημένου.

    Στην παρέμβαση του, ο επικεφαλής της κυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας Γιώργος Βασιλείου, εξέφασε την ικανοποίησή του για την έναρξη της πρακτικής διαδικασίας, ενώ διαβεβαίωσε ότι η κυπριακή αντιπροσωπεία θα συνεργασθεί στενά με την Επιτροπή και τις άλλες πέντε υποψήφιες χώρες ώστε οι εργασίες να εξελίσσονται με εποικοδομητικό τρόπο.

    Η κυπριακή πλευρά είχε επίσης την πρώτη συνάντηση με τον κοινοτικό διαπραγματευτή για την Κύπρο, αυστριακό υπάλληλο της Επιτροπής Leopold Maurer.

    Σύμφωνα με τον κ. Βαν ντε Μπρουκ, η διαδικασία ενημέρωσης για το κοινοτικό κεκτημένο και ο εντοπισμός των προβλημάτων σε κάθε χώρα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως είπε, ότι οι κανονικές διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να αρχίσουν μέσα στο 1998.

    Οι προσεχείς συναντήσεις σε επίπεδο ομάδων θα γίνουν στις 27 - 28 Απριλίου. Η πρώτη αφορά την εξέταση θεμάτων έρευνας και τεχνολογίας και η δεύτερη τηλεπικοινωνίες και πληροφορική.

    Για κάθε συνάντηση θα έρχονται εμπειρογνώμονες λειτουργοί από την Κύπρο. Οπως διευκρίνισε ο κ. Βασιλείου, η Επιτροπή ανέλαβε να στέλνει σε κάθε υποψήφια χώρα το κοινοτικό κεκτημένο για κάθε τομέα, τουλάχιστον 15 μέρες πριν από τη συνάντηση και εξέταση του εν λόγω τομέα.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΚΚ/ΜΜ)

    [11] Χανς Βαν ντεν Μπρουκ - Δηλώσεις

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,03/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ολλανδός Επίτροπος Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, θεωρεί ότι η Τουρκία πρέπει να αφήσει τις πολιτικές σκοπιμότητες και να προσπαθήσει να πείσει τους Τουρκοκύπριους να συμμετάσχουν στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Τη δήλωση αυτή έκανε ο αρμόδιος Επίτροπος σήμερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ επισήμανε παράλληλα ότι θα προκύψουν για τους Τουρκοκύπριους σημαντικά οφέλη από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους αμέσως μετά την πρώτη επίσημη συνάντηση, που είχε το πρωί στις Βρυξέλλες με τους διαπραγματευτές των υποψηφίων χωρών, ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ υπογράμμισε ότι οι πανηγυρικές εκδηλώσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων (Δευτέρα και Τρίτη 30-31 Μαρτίου σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες) τελείωσαν και τώρα αρχίζει η δουλειά. Αλλωστε αυτό ήταν, όπως είπε, το μήνυμα που θέλησε να περάσει το πρωί στους εκπροσώπους των υποψηφίων χωρών για τις διαπραγματεύσεις.

    Στο πλαίσιο της εξέτασης του κοινοτικού κεκτημένου, το γνωστό στην κοινοτική ορολογία ως "screening", θα απαιτηθούν μέχρι το καλοκαίρι, σύμφωνα με τον Επίτροπο, τουλάχιστον 50 συναντήσεις των κοινοτικών με τους εθνικούς διαπραγματευτές και εμπειρογνώμονες.

    Επανέλαβε δε αυτό που είπε και στην πρωινή συνάντηση με τους διαπραγματευτές των υποψηφίων χωρών, ότι το "screening" δεν εμποδίζει την παράλληλη έναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων σε ορισμένους τομείς, πριν από το τέλος του έτους.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΜ)

    [12] Εκπρόσωπος - Κόρντοβεζ

    Λευκωσία,Κύπρος,03/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εντονα αντέδρασε η κυπριακή κυβέρνηση στις δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, στο ΚΥΠΕ, με τις οποίες χαρακτήρισε ως "βόμβα" την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    Σε σχετική δήλωσή του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, τόνισε ότι οι δηλώσεις Κόρντοβεζ "δυναμιτίζουν" τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και δεν συμβαδίζουν με ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    "Οι δηλώσεις του κ. Κόρντοβεζ βρίσκονται καταφανώς έξω από το πνεύμα των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία σαφώς θεωρούν την ευρωπαϊκή πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας ως υποβοηθητική των διαδικασιών επίλυσης του Κυπριακού", δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Στυλιανίδης.

    Ταυτόχρονα τόνισε ότι "οι δηλώσεις του κ. Κόρντοβεζ δυναμιτίζουν κατά τρόπο ανεξήγητο προσπάθειες πολλών παραγόντων της διεθνούς πολιτικής σκηνής, οι οποίες καιρώ τώρα επικεντρώνονται μέσα από παράλληλες διαδικασίες με στόχο να οδηγηθεί επιτέλους το χρονίζον κυπριακό πρόβλημα σε μια λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργήσιμη".

    Σημειώνεται ότι σε ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως το 1062 του Ιουνίου του 1996 και το 1092 του Δεκεμβρίου του ιδίου χρόνου, γίνεται αναφορά στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    Το ψήφισμα 1062 "αναγνωρίζει ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ανοίξει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο αποτελεί μια σημαντική νέα εξέλιξη που πρέπει να διευκολύνει τη συνολική διευθέτηση" του Κυπριακού.

    Το ψήφισμα του Δεκεμβρίου του 1996 επιβεβαιώνει ότι η απόφαση της ΕΕ για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο είναι μια σημαντική νέα εξέλιξη που πρέπει να διευκολύνει τη συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [13] Κληρίδης - Τσιζόφ

    Λευκωσία,Κύπρος,03/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εισηγήσεις για τις μετέπειτα ρωσικές ενέργειες αναφορικά με το Κυπριακό που θα περιλαμβάνουν και εισηγήσεις σχετιζόμενες με το Συμβούλιο Ασφαλείας, θα καταρτίσει με την επάνοδό του στη Μόσχα ο Ρώσος Εκπρόσωπος για το Κυπριακό, Βλαντιμίρ Τσιζόφ.

    Αυτό ανέφερε απόψε σε δηλώσεις του ο κ. Τσιζόφ ύστερα από τη σημερινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, τη δεύτερη εντός του τελευταίου εικοσιτετραώρου.

    Ο κ. Τσιζόφ είπε ότι οι πυκνές επαφές του στην Κύπρο δεν πρέπει να αιφνιδιάζουν, κατά την έκφρασή του, αφού ήσαν όλες προγραμματισμένες.

    Διευκρίνισε δε ότι οι επαφές του με την Τ/κ πλευρά έχουν συμπληρωθεί, αλλά θα έχει και αύριο επαφές στις ελεύθερες περιοχές.

    Ο κ. Τσιζόφ απέφυγε να σχολιάσει την άφιξη του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [14] Επίσκεψη Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου

    Λευκωσία,Κύπρος,03/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς αρχίζει τις επαφές του στην Κύπρο ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος έφθασε αργά το απόγευμα στο νησί.

    Ο κ. Χόλμπρουκ αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Λάρνακας για τη Λευκωσία χωρίς να προβεί σε καμιά δήλωση ενώ στους δημοσιογράφους δεν επετράπη να προσεγγίσουν τον Αμερικανό διπλωμάτη.

    Αύριο το πρωί θα ξανασυναντηθεί με τον Ντενκτάς ενώ αργότερα θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος αναχωρεί από την Κύπρο την Κυριακή. Αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις κατά την αναχώρησή του.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 3 April 1998 - 20:25:30 UTC