Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-03-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - αξιώσεις Ντενκτάς
  • [02] Επιτροπή Οικονομικών - Κυπριακές Αερογραμμές - ΑΤΗΚ
  • [03] Πρόεδρος Κληρίδης - Κ. Σκανδαλίδης
  • [04] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας
  • [05] Ιεροδιακόνου - ΚΕΒΕ
  • [06] Οργανισμός "Παιδικού Μουσείου Κύπρου"
  • [07] Εκθεση Βυζαντινή Μεσαιωνική Κύπρος
  • [08] Κρανιδιώτης - Κόρντοβεζ
  • [09] Βυζαντινή Μεσαιωνική Κύπρος - ΔΙΟΡΘΩΣΗ
  • [10] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] Σολωμής - Παγκόσμια Μέρα Φυματίωσης
  • [12] Εναρξη Θερινής Ωρας
  • [13] Βασιλείου - Ράντσαου
  • [14] Μίλερ - Διάψευση για δεύτερη επιστολή
  • [15] Πρόεδρος Κληρίδης - Εκθεση "Βυζαντινή Μεσαιωνική Κύπρος"
  • [16] Ρέππας - Πάγκαλος

  • [01] Εκπρόσωπος - αξιώσεις Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,23/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Η κυπριακή κυβέρνηση εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία εκπροσωπεί τον κυπριακό λαό και είναι αυτό το θεσμικό πλαίσιο και το διεθνές στάτους της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας".

    Αυτό τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, κληθείς να σχολιάσει την αξίωση του Ραούφ Ντενκτάς, για αποδοχή της ύπαρξης του ψευδοκράτους, σημειώνοντας παράλληλα ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει εξηγήσει τόσο στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Ντιέγκο Κόρντοβεζ όσο και σε άλλους αξιωματούχους ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής της βάσης των συνομιλιών ή της μορφής της διαδικασίας.

    Σημείωσε, εξάλλου, ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη εισήγηση ή αξίωση πάνω στο θέμα αυτό από οποιονδήποτε.

    "Σε ότι αφορά την εισαγωγή από τον κ. Ντενκτάς της έννοιας 'acknowledgement' (αποδοχή της ύπαρξης), η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να είναι χειρότερη από την έννοια 'recognition' (αναγνώριση)" και για αυτό επιμένει σαφέστατα εναντίον οποιασδήποτε τέτοιας τροπής πάρει το θέμα", δήλωσε ο Εκπρόσωπος.

    Οπως ανέφερε, είναι αδιευκρίνιστο σε αυτή τη φάση τί επιδιώκει η τουρκική πλευρά, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ερμηνείες του κ. Ντενκτάς αποσκοπούν στις δικές του στρατηγικές και τακτικές κινήσεις.

    Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, "η κυβέρνηση, παραμένοντας στις πάγιες της θέσεις συμβαδίζει με τις απόψεις και του διεθνούς παράγοντα και του Συμβουλίου Ασφαλείας και των Ηνωμένων Εθνών".

    "Η βάση των συνομιλιών είναι οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και η μορφή είναι ο διακοινοτικός διάλογος", τόνισε ο Εκπρόσωπος.

    Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς μπορεί να βρει διέξοδο στις θέσεις που προβάλλει μέσα από τη γενναιόδωρη πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Η πρόταση αυτή αποτελεί χέρι φιλίας προς τους Τουρκοκύπριους, δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [02] Επιτροπή Οικονομικών - Κυπριακές Αερογραμμές - ΑΤΗΚ

    Λευκωσία,Κύπρος,23/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ομόφωνα η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ενέκρινε την παραχώρηση κυβερνητικής εγγύησης προς τις Κυπριακές Αερογραμμές για τη σύναψη εξωτερικού δανείου, ύψους 37,5 εκατομμυριών λιρών για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών.

    Οπως ανέφερε στην Επιτροπή, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Κ.Α. Τάκης Κυριακίδης, με τη σύναψη των νέων χαμηλότοκων δανείων, η εταιρεία αφενός αποκτά τη δυνατότητα αποπληρωμής παλαιών δανείων, τα οποία εκπνέουν τον Ιούνιο και αφετέρου εκμεταλλεύεται στο έπακρον τα χαμηλά επιτόκια που υπάρχουν αυτή τη χρονική περίοδο στη διεθνή αγορά.

    Δεν μιλούμε για νέο δανεισμό, εξήγησε ενώπιον της Επιτροπής, ο κ. Κυριακίδης, αλλά για αναδιάρθρωση υφιστάμενων δανείων και μετατροπής τους από βραχυπρόθεσμα σε μακροπρόθεσμα.

    Στην ουσία, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, δεν αυξάνονται οι υποχρεώσεις της εταιρείας ούτε το ύψος των εγγυήσεων της κυβέρνησης.

    Τη νέα αυτή πολιτική της εταιρείας, να αναζητήσει μακροπρόθεσμα δάνεια με χαμηλότερο επιτόκιο, επικρότησαν στο σύνολό τους, τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών.

    Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Παναγιώτης Δημητρίου ανέφερε ότι είναι επωφελής, η εκμετάλλευση της πτώσης των επιτοκίων στη διεθνή αγορά, ενώ ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κίκης Καζαμίας επεσήμανε ότι είναι έξυπνη η μέθοδος αυτή αποπληρωμής χρεών, που εισηγείται το Δ.Σ. των Κ.Α. Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησαν και οι εκπρόσωποι του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ.

    Το σύνολο των κρατικών εγγυήσεων προς τις Κ.Α. ανέρχεται σήμερα στα 75, 4 εκατομμύρια λίρες.

    Το συνολικό χρέος του εθνικού αερομεταφορέα ανέρχεται στα 94,1 εκατομμύρια λίρες.

    Η Επιτροπή Οικονομικών συζήτησε σήμερα μεταξύ άλλων και τους προϋπολογισμούς για το 1998 της ΑρχήςΤηλεπικοινωνιών και της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων.

    Και οι δύο αυτοί προϋπολογισμοί των δύο αντίστοιχα ημικρατικών οργανισμών παρουσιάζουν πλεόνασμα, γεγονός που επισημάνθηκε και από τα μέλη της Επιτροπής.

    Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΤΗΚ Μιχαλάκης Ζιβανάρης ανέφερε ότι τα έσοδα για το 1998 της Αρχής παρουσιάζουν αύξηση ύψους 13,5 εκατομμυρίων λιρών και οφείλεται κυρίως στα έσοδα της τηλεφωνικής υπηρεσίας.

    Ο κ. Ζιβανάρης αναφέρθηκε εκτενώς στα έργα ανάπτυξης που προγραμματίζει η ΑΤΗΚ και θα απορροφήσουν το 45% των προβλεπόμενων δαπανών.

    Αυξημένη, όπως εξήγησε, είναι κυρίως η πρόνοια κατά 8 εκατομμύρια λίρες για τα διεθνή υποβρύχια καλωδιακά συστήματα.

    Αλλα δύο σημαντικά στοιχεία που ανέφερε ο κ. Ζιβανάρης είναι η αύξηση των σταθερών τηλεφωνικών συνδέσεων ανά 100 κατοίκους από τις 58,6 γραμμές που ήταν στο τέλος του 1997 στις 60,5 γραμμές και η αύξηση των κινητών τηλεφωνικών συνδέσεων ανά 100 κατοίκους από τις 13,9 γραμμές που ήταν στο τέλος του 1997 στις 16,9 γραμμές κατά το τρέχον έτος.

    Ο Διευθυντής υπηρεσιών του δικτύου της ΑΤΗΚ κ. Τσιάππας, έδωσε σήμερα εξηγήσεις και στην Επιτροπή Οικονομικών για τα προβλήματα λήψης στην κινητή τηλεφωνία.

    Τα προβλήματα, είπε, προκύπτουν λόγω της μεγάλης ζήτησης και αυτά θα ξεπεραστούν σε μεγάλο βαθμό με τη λειτουργία φέτος νέων 50 επίγειων σταθμών.

    Στο μεταξύ, και ο προϋπολογισμός της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων, παρουσιάζει πλεόνασμα, της τάξης του 0,5 εκατομμυρίου λιρών.

    Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Δημήτρης Ιωάννου χαρακτήρισε ως δύσκολο χρόνο το 1997, λόγω της μη συμμετοχής στην ετήσια έκθεση των εισαγωγέων καινούργιων αυτοκινήτων. Φέτος, είπε, οι προοπτικές διαγράφονται καλύτερες.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΡΜ/ΓΠ)

    [03] Πρόεδρος Κληρίδης - Κ. Σκανδαλίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,23/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Δεν υπάρχει διγλωσία μεταξύ κυπριακής και ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της έλευσης στο νησί των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S - 300 και των υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών στην Κύπρο, διαβεβαίωσε σήμερα ο Γ.Γ. του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης.

    Ο κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για να παρουσιάσει (απόψε) το βιβλίο του "Πολιτεία Ανθρώπου", έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, στον οποίο, όπως είπε, μετέφερε τα χαιρετίσματα του Ελληνα Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη.

    Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης τον ενημέρωσε για τις επαφές που είχε, μετά την επανεκλογή του, για το Κυπριακό και την πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    "Εμεινα με την απόλυτη πεποίθηση της σταθερής πλεύσης στο μεγάλο εθνικό μας θέμα, καθώς και τη σταθερή εμμονή στο τρίπτυχο ουσιαστική επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, συμπαράταξη Ελλάδας - Κύπρου και δόγμα Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ) και την πορεία επίλυσης του Κυπριακού με τρόπο εθνικά αποδεκτό", δήλωσε ο Γ.Γ. του ΠΑΣΟΚ.

    Εξέφρασε επίσης την ευαρέσκειά του για τη συνεργασία των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι "τον τελευταίο καιρό είναι απολύτως κοινή και σε πλήρη αλληλοϋποστήριξη".

    Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει διγλωσία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων στο θέμα της έλευσης των S - 300, ο κ. Σκανδαλίδης ήταν κατηγορηματικός: "Επίσημη διγλωσσία δεν υπάρχει".

    "Εκείνο που υπάρχει είναι η σταθερότητα στη θέση που εμείς έχουμε, την πρωτοβουλία της αποστρατικοποίησης ως βασικό πρόβλημα και βασική προτεραιότητα της εθνικής μας στρατηγικής", πρόσθεσε.

    Εξήγησε ότι το θέμα των πυραύλων θα μπορούσε να συζητηθεί μόνο στο πλαίσιο της αποστρατικοποίησης ή της έμπρακτης στρατηγικής εξέλιξης στην πορεία επίλυσης του Κυπριακού.

    Είπε ότι η διαδικασία παραλαβής των πυραύλων θα προχωρήσει κανονικά, όπως έχει αποφασίσει η κυπριακή κυβέρνηση.

    Σε ερώτηση κατά πόσον εξασκούνται πιέσεις από το διεθνή παράγοντα προς τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου, ο κ. Σκανδαλίδης ανέφερε ότι οι πιέσεις που υπάρχουν πράγματι είναι "πολύ δυναμικές τον τελευταίο καιρό, αλλά γίνονται γιατί αυτή την εποχή γίνεται μια προϊούσα απομόνωση της Τουρκίας από τον ευρωπαϊκό χώρο", όπως είπε.

    Χαρακτήρισε ως "αρνητικές εξελίξεις" την προσέγγιση της Τουρκίας στην ΕΕ και την αντιμετώπιση της πρότασης Κληρίδη για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    "Ολες αυτές οι αρνητικές εξελίξεις και τα εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας οδηγούν τον ξένο παράγοντα σε μια σαφή στάση, να πιέσουν προς την πορεία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος", πρόσθεσε.

    Καταλήγοντας, ο κ. Σκανδαλίδης ανέφερε ότι αυτή την εποχή ο Ελληνισμός βρίσκεται σε πολύ καλή θέση, απ' ό,τι πριν λίγο καιρό, "και είναι φυσικό να δέχεται τα πυρά αυτών των πιέσεων".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ/ΓΠ)

    [04] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,23/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    1. Στις 13.20 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000, αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    -----------------------------------------------------------------
                          Τηλεγραφικά εμβάσματα        Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά     Πώληση     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή        601,0200     603,4200   601,0200  606,0200
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7222       1,7290     1,7222    1,7330
    Δολάριο ΗΠΑ            1,8707       1,8781     1,8707    1,8821
    Στερλίνα               1,1178       1,1222     1,1178    1,1247
    Γερμ. Μάρκο            3,4230       3,4366     3,4230    3,4406
    -----------------------------------------------------------------
    

    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας - Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    -----------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    -----------------------------------------------------------------
                      Περιθώρια |Ημ. Λήξης|   Περιθώρια   |Ημ.  Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς|
    --------------------------------------|--------------------------
    01 Μήνα     0,0090   0,0000 |27.04.98 | 0,0040   0,0010 |27.04.98
    02 Μήνες    0,0130   0,0000 |26.05.98 | 0,0040   0,0020 |26.05.98
    03 Μήνες    0,0170   0,0000 |26.06.98 | 0,0050   0,0030 |26.06.98
    06 Μήνες    0,0280   0,0000 |28.09.98 | 0,0060   0,0060 |28.09.98
    09 Μήνες    0,0390   0,0000 |28.12.98 | 0,0080   0,0090 |29.12.98
    12 Μήνες    0,0500   0,0000 |26.03.99 | 0,0100   0,0120 |26.03.99
    15 Μήνες    0,0650   0,0000 |28.06.99 | 0,0150   0,0140 |28.06.99
    18 Μήνες             0,0000 |27.09.99 |          0,0150 |27.09.99
    21 Μήνες             0,0000 |27.12.99 |          0,0160 |29.12.99
    24 Μήνες             0,0000 |27.03.00 |          0,0160 |27.03.00
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [05] Ιεροδιακόνου - ΚΕΒΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,23/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το λιμάνι Λάρνακας αναμένεται να τροχιοδρομήσει ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Λεόντιος Ιεροδιακόνου.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο κ. Ιεροδιακόνου ύστερα από συνάντηση με την Εκτελεστική Επιτροπή του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα του Υπουργείου και ιδιαίτερα το οδικό δίκτυο, τα λιμάνια και οι τηλεπικοινωνίες.

    Ο κ. Ιεροδιακόνου δεν απέκλεισε, αλλά ούτε και επιβεβαίωσε το ενδεχόμενο παρέμβασής του για διασφάλιση της εργατικής ειρήνης και αποτροπής τυχόν κινητοποιήσεων στο λιμάνι της πόλης του Ζήνωνα, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι "τα λιμάνια έχουν σοβαρά προβλήματα, με τα οποία θα ασχοληθούμε σύντομα".

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Βασίλης Ρολόγης, διαβεβαίωσε τον Υπουργό ότι στο θέμα των λιμανιών, ο εμποροβιομηχανικός κόσμος ανησυχεί μεν, αλλά παρέχει πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση.

    "Ηρθε η ώρα για σοβαρές αποφάσεις", πρόσθεσε ο κ. Ρολόγης, συνδέοντας και πάλι τα διαδραματιζόμενα στην Ελλάδα, με τις αποφάσεις αυτές και δεν παρέλειψε να διευκρινίσει ότι αναφέρεται στο θέμα της απαγόρευσης των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες.

    "Τα λιμάνια πρέπει να μπουν σε νέα βάση και ίσως είναι ανάγκη να κλείσουν και να ξανανοίξουν", υποστήριξε, καλώντας την κυβέρνηση "να πάρει τις αποφάσεις εδώ και τώρα, διότι τα λιμάνια είναι καρκίνωμα στην κυπριακή οικονομία", όπως είπε.

    Ενα άλλο θέμα που έθεσε ο κ. Ρολόγης, ήταν όπως είπε, εκείνο των μετοχοποιήσεων των ημικρατικών οργανισμών, το οποίο όπως εξήγησε, μαζί με όλα τα άλλα που ανέφερε, σχετίζονται με το γενικότερο θέμα της εναρμόνισης της κυπριακής οικονομίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [06] Οργανισμός "Παιδικού Μουσείου Κύπρου"

    Λευκωσία,Κύπρος,23/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εξαγγέλθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, η ίδρυση οργανισμού με την επωνυμία "Παιδικό Μουσείο Κύπρου".

    Οπως είπε η Πρόεδρος της Προσωρινής Επιτροπής Κλαίρη Αγγελίδου, το "Παιδικό Μουσείο Κύπρου" είναι ένας μη κερδοσκοπικός, πολιτιστικός και εκπαιδευτικός οργανισμός, που σκοπό έχει την προσφορά μόρφωσης, εκπαίδευσης, εναλλακτικής εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας στα παιδιά και στους έφηβους.

    Οπως εξήγησε, ο οργανισμός αυτός θα σέβεται τις ιδιαιτερότητες, τις ανάγκες και τις ευαισθησίες της παιδικής ηλικίας και θα λαμβάνει υπόψη τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και τις τρομακτικές απαιτήσεις για επιβίωση και ευημερία μέσα στο σύγχρονο κυβερνοχώρο.

    Σύμφωνα πάντα με την πιο πάνω εξαγγελία, η σύσταση και η λειτουργία της Προσωρινής Επιτροπής είναι ήδη γεγονός. Ωστόσο, αυτό που θεωρείται ως μέγα μέλημα της Επιτροπής, στην παρούσα φάση λειτουργίας της, είναι η ευαισθητοποίηση και ανάμειξη στην οργάνωση του "Παιδικού Μουσείου" οποιουδήποτε ατόμου ή Οργανισμού ή Σωματείου που εκδηλώνει ενδιαφέρον, περιλαμβανομένων των κομμάτων, γυναικείων οργανώσεων, οργανώσεων νεολαίας, πολιτιστικών συλλόγων, δήμων, κοινοτήτων και αναλόγων οργανώσεων με τον Οργανισμό "Παιδικό Μουσείο."

    Εξάλλου, η εισήγηση της Επιτροπής για ανακήρυξη του έτους 1999 ως "Ετος Παιδικού Μουσείου" στοχεύει αφενός στην όλο και μεγαλύτερη ενεργό ευαισθητοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού της Κύπρου και αφετέρου στην "κατάθεση του θεμελίου λίθου του Μουσείου την 1/1/2000."

    Η κ. Αγγελίδου αποσαφήνισε πως η έλλειψη υποδομής, η οποία παρατηρείται στην Κύπρο, θα υπερκερασθεί κυρίως "με τη βοήθεια και τη στήριξη αναλόγων Μουσείων του εξωτερικού" καθώς και με τη "συμμετοχή εθελοντών" με ειδική εκπαίδευση.

    Οσον αφορά στην σημασία της δημιουργίας "Παιδικού Μουσείου", η κ. Αγγελίδου, την ανήγαγε στην έννοια της "πολιτισμικής θωράκισης" του Κύπριου πολίτη, η οποία, σύμφωνα με την ίδια, είναι εξίσου σημαντική με αυτή της "αμυντικής θωράκισης."

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΜ)

    [07] Εκθεση Βυζαντινή Μεσαιωνική Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,23/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ως την πλέον σημαντική έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας από τότε που ιδρύθηκε, χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Λέλλος Δημιατριάδης, την έκθεση "Βυζαντινή Μεσαιωνική Κύπρος" η οποία εγκαινιάζεται αύριο στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

    Η έκθεση διοργανώνεται από το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών σε συνεργασία με την Πινακοθήκη Πιερίδη, το Πολιτιστικό Ιδρυμα της Τράπεζας Κύπρου και το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδος, όπως και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει ως τις 17 Μαϊου.

    Προεργασία γι' αυτή την έκθεση, που πρωτοπαρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη από τον Οκτώβρη του 1997 έως τον Ιαννουάριο του 1998, άρχισε πριν από δυόμισυ χρόνια, είπε ο κ. Δημητριάδης, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη και πρόσθεσε ότι η έκθεση αυτή έχει μια βυζαντινή μεγαλοπρέπεια.

    Μέσα από αυτή την έκθεση, σημείωσε ο κ. Δημητριάδης, δίνεται το μήνυμα ότι ο βυζαντινός τρόπος ζωής επηρέασε την Κύπρο και μετά που έφυγαν οι Βυζαντινοί.

    Ο κ. Δημήτρης Πιερίδης χαρακτήρισε την έκθεση ως μεγαλειώδη και πρόσθεσε ότι χάριν στη γενναιόδωρη προσφορά της Τράπεζας Κύπρου η έκθεση αυτή μεταφέρθηκε από τη Θεσσαλονίκη στην Κύπρο.

    Σημείωσε ότι η έκθεση αποτελεί απόδειξη ότι ο χώρος του ελληνισμού είναι ενιαίος και αδιαίρετος και αρχίζει από την αρχαιότητα και καταλήγει στο Βυζάντιο.

    Η Διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, Ευτυχία Νικολαϊδου, τόνισε ότι σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιάσει και να κάνει γνωστό τις διάφορες όψεις του βυζαντινού κόσμου στην Κύπρο.

    Η έκθεση συγκεντρώνει για πρώτη φορά 227 αυθεντικά εκθέματα, όπως βυζαντινές εικόνες και εκκλησιαστικκά κειμήλια από τις συλλογές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ, από τις Μητροπόλεις Πάφου, Λεμεσού και Μόρφου, από την Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου και το Μουσείο της Ιεράς Μονής Κύκκου.

    Συγκεντρώνει επίσης μεσαιωνικά αγγεία και μικροτεχνία από τις συλλογές του Ιδρύματος Πιερίδη και του Τμήματος Αρχαιοτήτων, χειρόγραφα, σπάνια βιβλία, χάρτες και μεσαιωνικά νομίσματα από τις συλλογές του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου.

    Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιαστεί το πρόσωπο και ο χαρακτήρας της Κύπρου κατά τη μεσαιωνική περίοδο και να υπογραμμιστεί ότι η Κύπρος διατήρησε το βυζαντινό της χαρακτήρα και πολιτισμό, όχι μόνο κατά την περίοδο που ανήκε διοικητικά στο Βυζαντινό κράτος, αλλά και μετά την κατάληψή της από τους Σταυροφόρους το 1191 και τη δημιουργία του Μεσαιωνικού Βασιλείου της (1192 - 1489).

    Η Κύπρος υπήρξε ακόμη μέρος του μεταβυζαντινού κόσμου όταν μετά το 1571 βρέθηκε κάτω από την Οθωμανική κυριαρχία και συμμετείχε ενεργά στους αγώνες του υπόλοιπου ελληνισμού.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [08] Κρανιδιώτης - Κόρντοβεζ

    Αθήνα,Ελλάδα,23/03/1998 (ΚΥΠΕ - Κώστας Ιορδανίδης) Οι όροι που θέτει ο ηγέτης των Τ/Κ Ραούφ Ντενκτάς περί αναγνώρισης του ψευδοκράτους "δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτοί", τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης, ύστερα από τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Ντιέγκο Κόρντοβεζ, Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ.

    Ταυτόχρονα επιβεβαίωσε την υποστηρίξη της ελληνικής κυβέρνησης στις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

    Ο κ. Κρανιδιώτης πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που συνεχισθεί η ίδια στάση από τον Ραούφ Ντενκτάς, η ελληνική κυβέρνηση εισηγείται να τεθεί το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ "το οποίο θα αναλάβει με τη σειρά του τις ευθύνες του, ώστε να προχωρήσει η προσπάθεια για ένα διάλογο που μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, που αρχίζουν στις 31 Μαρτίου, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση".

    Αναφερόμενος στην αξίωση του Ντενκτάς, περί αναγνώρισης του ψευδοκράτους, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ επεσήμανε ότι κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ραούφ Ντενκτάς, του διευκρίνισε ότι "τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν ποτέ εμπλακεί σε οποιασδήποτε μορφής αναγνώριση".

    Του ανέφερε ακόμη, ότι θα πληροφορήσει τον Κόφι Αναν, ο οποίος και θα αποφασίσει αν θα το θέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Ο κ. Κρανιδιώτης διευκρίνισε ότι η αποστολή του ΟΗΕ κινείται στο πλαίσιο των ψηφισμάτων "και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ προβλέπουν ότι η λύση στο Κυπριακό είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και άρα, πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από το πλαίσιο αυτό".

    Αναφερόμενος στους S - 300, ο αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης είπε ότι το θέμα το χειρίζεται η κυβέρνηση της Κύπρου και ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου Κληρίδη.

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, ανέφερε ότι απώτατος στόχος των προσπαθειών για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού είναι η αποστρατικοποίηση του νησιού, και πρόσθεσε πως ο,τιδήποτε γίνεται προς την προσπάθεια αυτή, είναι ευπρόσδεκτο.

    Ο κ. Κόρντοβεζ είπε ακόμα ότι ο κατοχικός ηγέτης ζήτησε να συναντηθεί με τον κ. Αναν, κατ'επανάληψη στο παρελθόν, και επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί εντός της εδβομάδας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΚΚ/ΜΜ)

    [09] Βυζαντινή Μεσαιωνική Κύπρος - ΔΙΟΡΘΩΣΗ

    Λευκωσία,Κύπρος,23/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σε προηγούμενη ανταπόκριση του ΚΥΠΕ με τίτλο "Εκθεση Βυζαντινή Μεσαιωνική Κύπρος", αναφέρθηκε εκ παραδρομής ότι τα εγκαίνια της εν λόγω έκθεσης θα γίνουν αύριο.

    Παρακαλώ όπως η λέξη "αύριο" στην πρώτη παράγραφο αντικατασταθεί με τη λέξη "σήμερα".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [10] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,23/03/1998 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           88,66  ( 0,46)
    
        Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   98,53 (-0,11)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     66,47 (-0,36)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 66,82 ( 1,18)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  86,45 ( 0,05)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                79,84 ( 3,05)
        Εμπορικές Εταιρείες                     54,79 ( 0,05)
        Αλλες Εταιρείες                         84,84 ( 4,95)
    
        Συνολικό Ποσό Συναλλαγών                2.068.182
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)

    [11] Σολωμής - Παγκόσμια Μέρα Φυματίωσης

    Λευκωσία,Κύπρος,23/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η συχνότητα φυματίωσης στην Κύπρο παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες, γεγονός που οφείλεται στα δραστικά μέτρα που λαμβάνονται για την πρόληψη και θεραπεία, στις κλιματολογικές συνθήκες του νησιού, στη βελτίωση της ατομικής και περιβαλλοντικής υγιεινής και την ορθή διατροφή.

    Αυτά αναφέρονται, μεταξύ άλλων, σε μήνυμα του Υπουργού Υγείας, Χρίστου Σολωμή για την Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης που έχει καθιερωθεί η 24η Μαρτίου.

    Το 1993 η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, κήρυξε παγκόσμια συστράτευση για τη φυματίωση και υιοθέτησε μια δραστική στρατηγική, γνωστή ως Βραχυχρόνια θεραπεία Αμεσης Επίβλεψης για τον περιορισμό της φυματίωσης.

    Η 24η Μαρτίου, τονίζει στο μήνυμά του ο κ. Σολωμής, έχει οριστεί για να ενημερώνει και ευαισθητοποιεί όλους μας, "ότι η φυματίωση παραμένει μια επιδημία εκτός ελέγχου σε πολλά μέρη του κόσμου".

    Σημειώνεται, ότι ετησίως πεθαίνουν τρία εκατομμύρια άνθρωποι, με αυξητικές μάλιστα τάσεις, παρά το γεγονός ότι η δραστική θεραπευτική αγωγή είναι διαθέσιμη από δεκαετίες.

    Ο συνολικός αριθμός νέων περιστατικών φυματίωσης στην Κύπρο για το 1997 ήταν 47, από τα οποία τα 16 περιστατικά αφορούσαν αλλοδαπούς.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΜ)

    [12] Εναρξη Θερινής Ωρας

    Λευκωσία,Κύπρος,23/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ανακοινώνει ότι φέτος η περίοδος της θερινής ώρας θα αρχίσει στις 3 το πρωί της Κυριακής, 29 Μαρτίου αντί τα μεσάνυκτα όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

    Ο θεσμός αυτός εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η αλλαγή της ώρας θα γίνει ταυτόχρονα. Κατά την ώρα αυτή οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετεθούν κατά μία ώρα μπροστά.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΜ)

    [13] Βασιλείου - Ράντσαου

    Λευκωσία,Κύπρος,23/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι θέσεις της κυπριακής πλευράς σε ότι αφορά στη διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ήταν το αντικείμενο της σημερινής συνάντησης μεταξύ του Ειδικού Απεσταλμένου της Γερμανίας για το Κυπριακό, Ντέτλεφ Γκραφ Ζου Ράντσαου, και του κύριου διαπραγματευτή της κυπριακής αντιπροσωπείας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την ΕΕ, Γιώργου Βασιλείου.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Βασιλείου είπε ότι παρουσίασε στον Γερμανό αξιωματούχο τις θέσεις της κυπριακής πλευράς πάνω στις οποίες επιθυμούμε να στηρίξουμε τη διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    "Τόνισα στον κ. Ράντσαου ότι κάνουμε κάθε τι δυνατό για να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαδικασίες ομαλά και να διασφαλιστεί οι συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων, αν είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και για να επαναρχίσει ο διακοινοτικός διάλογος", ανέφερε.

    Ο κ. Βασιλείου είπε ότι έκανε σαφές στον κ. Ράντσαου πως "το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει δυνατό αυτό, οφείλεται αποκλειστικά στην αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς".

    "Εμείς θα έχουμε την υπομονή και επιμονή να παραμείνουμε σταθεροί σ' αυτή τη γραμμή του διαλόγου, για τη λύση από τη μια και τις ενταξιακές διαβουλεύσεις από την άλλη", είπε ο κ. Βασιλείου.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει διαφοροποίηση στη στάση της Γερμανίας αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ο κ. Βασιλείου είπε ότι, "η στάση της Γερμανίας είναι ξεκάθαρη. Θεωρούν ότι οι ενταξιακές συνομιλίες αρχίζουν και θα πρέπει να συνεχιστούν, μέχρι την ολοκλήρωσή τους και σ' αυτό το στάδιο όλοι μας αυτό πρέπει να επιθυμούμε και γι' αυτό θα πρέπει να εργαζόμαστε".

    Δεν πρέπει, ανέφερε ο κ. Βασιλείου, "να συζητούμε τώρα για το τι θα γίνει αν οι Τούρκοι είναι αρνητικοί", γιατί, όπως εξήγησε, κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ενθάρρυνση για να είναι αρνητικοί.

    "Οι Γερμανοί δείχνουν πλήρη κατανόηση και θάλεγα ότι είναι σε συμφωνία μαζί μας, ότι μια που αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις, πρέπει να συνεχίσουν την κανονική τους πορεία", είπε ο κ. Βασιλείου.

    Αναφορικά με τη στάση της γαλλικής πλευράς, ο κ. Βασιλείου είπε ότι "θαύματα δεν γίνονται", προσθέτοντας ότι "με επιμονή πρέπει να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε στη γαλλική κυβέρνηση και τη γαλλική προεδρία, τις θέσεις μας και να πείσουμε για την ειλικρίνειά μας, ότι επιθυμούμε λύση και ότι αυτός που δεν θέλει λύση είναι ο κ. Ντενκτάς, με τη βοήθεια της Τουρκίας".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [14] Μίλερ - Διάψευση για δεύτερη επιστολή

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,23/03/1998 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Σε ξεκάθαρη διάψευση των εικασιών για την ύπαρξη δεύτερης επιστολής του Αμερικανού Προέδρου, Μπιλ Κλίντον, προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, προέβη πριν από λίγο, ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ.

    Εξερχόμενος από πρόγευμα εργασίας που είχε με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών στην ελληνική πρεσβεία της Ουάσινγκτον, ο Τομ Μίλερ απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το αν υπάρχει δεύτερη επιστολή του Αμερικανού Προέδρου, στην οποίαν υποβάλλει τελεσίγραφο για τους S - 300, είπε ότι "δεν υπεισερχόμεθα στο περιεχόμενο επιστολών, αλλά δεν υπάρχει δεύτερη επιστολή".

    "Υπάρχει μια επιστολή", συνέχισε, "αυτή των συγχαρητηρίων και θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας σε ότι αφορά στις φήμες".

    "Γνωρίζω ότι υπάρχει ένα άρθρο στο 'Βήμα' της Κυριακής. Οι φήμες γύρω από αυτές τις επιστολές είναι πράγματι ανεξέλεγκτες", είπε ο Μίλερ, προσθέτοντας ότι "έχουμε πει ότι είχαμε να πούμε για το θέμα (S - 300) και νομίζω ότι οι λέξεις είναι ξεκάθαρες".

    Στο πρόγευμα εργασίας του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών, εκτός από τον κ. Μίλερ, παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υπεύθυνος Πολιτικών Υποθέσεων, Τόμας Πίκεριν, ο βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης, Μαρκ Γκρόσμαν, ο Διευθυντής Νότιας Ευρώπης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Στιβ Μαλ και υπηρεσιακοί παράγοντες του Πενταγώνου και του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Εκτός από το Κυπριακό, στο πρόγευμα συζητήθηκαν η κατάσταση στο Κοσυφοπέδιο και τα ελληνοτουρκικά.

    Από πλευράς του, ο κ. Γκρόσμαν είπε ότι στο πρόγευμα συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την κατάσταση στο Αιγαίο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ότι οι ΗΠΑ είναι πάντα ευχαριστημένες να υποδέχονται τον κ. Πάγκαλο και να ακούνε τις απόψεις του.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΡΜ/ΜΜ)

    [15] Πρόεδρος Κληρίδης - Εκθεση "Βυζαντινή Μεσαιωνική Κύπρος"

    Λευκωσία,Κύπρος,23/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Στη μνήμη των Ευρωπαίων λειτουργεί ανέκαθεν η ευρωπαϊκή διάσταση της Κύπρου, ιδιαίτερα δε σήμερα, που ζητούμε επίσημη θέση ανάμεσά τους".

    Αυτό τόνισε σήμερα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, μιλώντας στα εγκαίνια της έκθεσης "Βυζαντινή Μεσαιωνική Κύπρος".

    Οπως είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, "η συνύπαρξη Κύπρου - Ευρώπης προβάλλει ανάγλυφα στη σημαντική αυτή έκθεση που έχει στόχο την περαιτέρω προβολή του βυζαντινού μεσαιωνικού πολιτισμού της Κύπρου στο ευρύτερο κοινό και θα συμβάλει στη βαθύτερη κατανόηση της δυνατής σχέσης ανάμεσα στον πολιτισμό της Κύπρου και στον ευρωπαϊκό πολιτισμό".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "στην Κύπρο, που ανήκε στη βυζαντινή αυτοκρατορία, αναπτύχθηκε από τον 4ο ως τον 12ο αιώνα σε πολύ μεγάλο βαθμό η τέχνη και ο βυζαντινός πολιτισμός γενικότερα".

    Ανέφερε εξάλλου, ότι "τα νομίσματα, τα χειρόγραφα, οι χάρτες, τα παλαίτυπα, τα χαρκτικά και τα σπάνια βιβλία, μοναδικής αρχαιολογικής αξίας, συνιστούν πολύτιμη πηγή αναφοράς για τους μελετητές της ιστορίας της Κύπρου".

    Τονίζοντας ότι ιδιαίτερη σημασία στην αρχαιολογική μας κληρονομιά, έχουν οι χάρτες, μέσα από τους οποίους εξακριβώνεται η αναλλοίωτη δημογραφική και τοπωνυμική ταυτότητα της Κύπρου, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "μεγάλο μέρος της κληρονομιάς που αντιπροσωπεύει τη Βυζαντινή Μεσαιωνική Κύπρο, βρίσκεται στο κατεχόμενο μέρος του νησιού, όπου λεηλατείται και καταστρέφεται".

    "Αυτή η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί σημαντικό μέρος της ευρωπαϊκής και κατ' επέκταση της παγκόσμιας κληρονομιάς, γιατί για περίπου 400 χρόνια, η Ευρώπη είχε μια έντονη παρουσία στην Κύπρο", ανέφερε ο Πρόεδρος.

    Σημειώνεται ότι την έκθεση διοργανώνουν το Πολιτιστικό Ιδρυμα της Τράπεζας Κύπρου, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας και το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [16] Ρέππας - Πάγκαλος

    Αθήνα,Ελλάδα,23/03/1998 (ΚΥΠΕ - Κώστας Ιορδανίδης) Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος, δεν υπέβαλε κατά τη συνάντησή του με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Μαντλίν Ολμπραϊτ, καμμία νέα πρόταση για τους S - 300, δήλωσε σήμερα ο Ελληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι το θέμα το χειρίζεται με "πολλή ευθύνη και σύνεση" η κυπριακή κυβέρνηση, η οποία τοποθετείται, όπως είπε ο κ. Ρέππας "με μεγάλη σαφήνεια και εθνική ευαισθησία".

    "Ο κ. Πάγκαλος επανέλαβε τις γνωστές θέσεις για το συγκεκριμένο θέμα, οι οποίες βρίσκονται σε αρμονία με τις κατά καιρούς θέσεις που έχουν διατυπωθεί καθόσον αφορά στην άμυνα της Κύπρου, απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα", είπε.

    Πρόσθεσε ακόμα, ότι εφόσον δεν υπάρχει αυτή η πηγή κινδύνου "παύει να είναι αναγκαία η εγκατάσταση των S - 300, αυτό όμως", τόνισε ο κ. Ρέππας, "δεν φαίνεται να συμβαίνει".

    Ο κ. Ρέππας είπε ότι δεν είναι δυνατόν να μεταφέρει το πλήρες περιεχόμενο της συζήτησης του κ. Πάγκαλου με την κ. Ολμπραϊτ, το οποίο όπως επεσήμανε δεν γνωρίζει άλλωστε, και τόνισε ότι ο ΥΠΕΞ "συνέδεσε την ανάγκη της εγκατάστασης των πυραύλων με τις πηγές κινδύνων που δημιουργούνται για την Κύπρο."

    "Ο κίνδυνος υπάρχει", πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος, "και η άμυνα της Κύπρου πρέπει να ενισχυθεί και συμφωνούμε απόλυτα και συμπαραστεκόμεθα σε αυτήν την πολιτική που ακολουθεί η υπεύθυνη κυβέρνηση της Κύπρου.

    "Η κυπριακή κυβέρνηση χειρίζεται αυτό το θέμα, με ακραία εθνική ευαισθησία και ευθύνη και νομίζω ότι μέχρι τώρα έχει αποκομίσει πάρα πολλά κέρδη σε όλους τους τομείς", σημείωσε.

    Ο κ. Ρέππας αρνήθηκε ότι υπήρξε πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τον Πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη, για "δεύτερη σκέψη" αναφορικά με τους S - 300.

    Ανέφερε μάλιστα, ότι "υπάρχει απόλυτη ευθυγράμμιση, ταύτιση για την πολιτική που ακολουθούν οι δύο κυβερνήσεις για το εθνικό ζήτημα στο σύνολο του και για επί μέρους θέματα, όπως των S - 300, επί του οποίου, η θέση μας μένει αναλλοίωτη".

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι για τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου δεν υπάρχει "καμμιά δυσφορία από την πλευρά του Υπουργείου Αμύνης", αλλά τόνισε ότι η ελληνική πλευρά υποστηρίζει την αποστρατικοποίηση της Κύπρου."

    "Το ενδεχόμενο να υπάρχουν οπλικά συστήματα στην Τουρκία τα οποία έχουν ίσως στόχο την Κύπρο, είναι κάτι που μπορεί κανείς να το προβλέψει," σημείωσε ο κ. Ρέππας.

    Πρόσθεσε παράλληλα ότι "αυτό που έχει σημασία είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε η Κύπρος να μην δέχεται αυτήν την επιθετική στάση της Τουρκίας, η Κύπρος να μην έχει οπλικά συστήματα, η Κύπρος να μην έχει υπερπτήσεις πάνω από το έδαφός της, και βεβαίως να υπάρχουν όλες οι εγγυήσεις ότι αυτό δεν θα συμβεί σε ένα επόμενο στάδιο, εγγυήσεις οι οποίες δεν δίδονται μέχρι τώρα από τις ΗΠΑ".

    Σχολιάζοντας την επιστολή του Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Ρέππας είπε ότι δεν πρόκειται για τελεσίγραφο, αλλά ότι απλώς ο κ. Κλίντον επαναλαμβάνει τις θέσεις των ΗΠΑ.

    Αναφερόμενος στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Ρέππας είπε ότι οι θέσεις της ΕΕ έχουν διατυπωθεί σαφώς στην απόφαση του Λουξεμβούργου η οποία δεν έχει αλλάξει ούτε κατά κεραίαν.

    "Δεν είναι δυνατόν η Κύπρος, που ικανοποιεί όλους τους δείκτες κι όλες τις προϋποθέσεις να ενταχθεί στην ΕΕ, να παραμένει αιχμάλωτη της θέσης της Τουρκίας η οποία για τους δικούς της λόγους θέλει να μην ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ", είπε.

    Ο κ. Ρέππας πρόσθεσε ότι "καθόσον αφορά στο ρυθμό και στην ταχύτητα με την οποία θα προχωρήσει η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, είμαστε και εμείς μέλος της ΕΕ και θα έχουμε δυνατότητα να ασκήσουμε το ρόλο μας για να μην επιτρέψουμε να εμποδισθεί αυτή η διαδιακασία".

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΚΚ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 23 March 1998 - 18:50:18 UTC