Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-03-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λυσσαρίδης - Πάγκαλος - S300
  • [02] Κόρντοβεζ - αναχώρηση
  • [03] Ποδόσφαιρο - αποτελέσματα
  • [04] Αναστασιάδης - αποστολή Κόρντοβεζ
  • [05] Υπουργός Εσωτερικών - Μνημόσυνο Πετράκη Κυπριανού
  • [06] Αυστραλία - Πολιτειακός βουλευτής - Κυπριακό
  • [07] Υπουργός Οικονομικών - Αμυνα

  • [01] (Κ) Λυσσαρίδης - Πάγκαλος - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,22/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Επαρκής δικαιολογία για μή εγκατάσταση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-300 στην Κύπρο είναι μόνο η αποστρατικοποίηση, δήλωσε ο Πρόεδρος του Σ.Κ. ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου.

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις Πάγκαλου για μορατόριουμ πτήσεων, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει το περιεχόμενο τους και ότι νομίζει πως δεν πρόκειται για επίσημη θέση.

    Σημειώνεται ότι οι μεταδιδόμενες από την Ουάσιγκτον πληροφορίες φέρουν τον κ. Πάγκαλο, απαντώντας σε ερώτηση για τους S-300, να δήλωσε ότι εάν επιτευχθεί συμφωνία για μορατόριουμ πτήσεων, το οποίο οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να εγγυηθούν, τότε δεν θα υπήρχε λόγος για την ανάπτυξη αντιαεροπορικών.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ)

    [02] (Κ) Κόρντοβεζ - αναχώρηση

    Λευκωσία,Κύπρος,22/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, αναχωρεί στις 4.00 σήμερα το απόγευμα από την Κύπρο, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Επόμενος σταθμός του κ. Κόρντοβεζ θα είναι η Αθήνα, όπου θα μείνει για μία μέρα, και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αγκυρα για δύο μέρες.

    Μετά την Αγκυρα ο Σύμβουλος του Γ.Γ. θα μεταβεί στη Γενεύη.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ)

    [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - αποτελέσματα

    Λευκωσία,Κύπρος,22/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τα αποτελέσματα των χθεσινών αγώνων της 20ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος 1ης κατηγορίας είναι:

    ΑΠΟΠ - Ανόρθωση, στο Παφειακό				0 - 4
    ΑΕΛ - Απόλλων, στο Τσίρειο				0 - 0
    Νέα Σαλαμίνα - Αναγέννηση, στο γήπεδο Αμμόχωστος	2 - 2
    Ενωση Νέων Παραλιμνίου - ΑΕΚ, στο Παραλίμνι		2 - 0
    Εθνικός Ασσιας - Ευαγόρας, στο γήπεδο Κύκκου		2 - 4
    
    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ)

    [04] (Κ) Αναστασιάδης - αποστολή Κόρντοβεζ

    Λευκωσία,Κύπρος,22/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Είναι πολύ νωρίς να μιλά κανείς για ναυάγιο των προσπαθειών για επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας την αποστολή του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

    Σύμφωνα με το ΡΙΚ, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι οι θέσεις του Ντενκτάς, αλλά η αντικειμενικότητα και η έκθεση που θα υποβάλει ο αξιωματούχος του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς και η μετέπειτα συμπεριφορά του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Η τουρκική αδιαλλαξία, σημείωσε, είναι δεδομένη, και συνεπώς βαραίνει όσους έχουν την ευθύνη υλοποίησης των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας να δείξουν αποφασιστικότητα και να πάρουν μέτρα όσον αφορά ένα διεθνές πρόβλημα, το οποίο παραμένει άλυτο για 24 χρόνια.

    Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς του κατοχικού ηγέτη ότι οι Ελληνοκύπριοι έχουν θάψει τις συνομιλίες, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι ο κ. Ντενκτάς προβάλλει τις απόψεις του ή αυτό που η Αγκυρα του υποβάλλει.

    Σημασία, πρόσθεσε, δεν έχει τί λέει ο Ντενκτάς αλλά τί στάση θα κρατήσουν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και οι Αμερικανοί, οι οποίοι, όπως ανέφερε, εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον και μια πρωτοβουλία στο Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ)

    [05] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Μνημόσυνο Πετράκη Κυπριανού

    Λευκωσία,Κύπρος,22/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στους δύσκολους καιρούς και τις κρίσιμες ώρες που διέρχεται σήμερα η πατρίδα μας, νιώθουμε την ανάγκη να στρέψουμε το βλέμμα προς τα πίσω και να αναζητήσουμε μέσα από την ιστορική μας πορεία τα ερείσματα πάνω στα οποία θα στηρίξουμε την αντοχή και την ελπίδα για ανατολή καλύτερων ημερών.

    Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εσωτερικών, Ντίνος Μιχαηλίδης, μιλώντας στο μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ 1955 - 59, Πετράκη Κυπριανού, που τελέστηκε σήμερα στην Ορά.

    Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι στο πρόσωπο του Πετράκη Κυπριανού παίρνουν σάρκα και οστά ο ηρωισμός και η αυταπάρνηση σ'όλη τους την έκταση και σε όλο τους το μεγαλείο.

    "Σαν έτοιμος από καιρό, θαραλλέος και απτόητος, αναμετράται κάθε στιγμή με το θάνατο, όπως ταιριάζει σ' ένα ήρωα, όπως ταιριάζει σε ένα αληθινό αγωνιστή που χαίρεται τη ζωή, αλλά αψηφά το θάνατο. Κι έδωσε τελικά τη ζωή του, πριν σαράντα ένα ακριβώς χρόνια, εκτελώντας πιστά το καθήκον του. Επεσε στα δεκαοκτώ του χρόνια πολεμώντας τον Αγγλο κατακτητή για να δει ελεύθερη την αγαπημένη πατρίδα του", είπε ο κ. Μιχαηλίδης.

    Αναφερόμενος στο σημερινό αγώνα του Κυπριακού λαού, ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι ενώ η Ε/κ πλευρά, στην ειλικρινή της προσπάθεια έχει κάνει υποχωρήσεις και συμβιβασμούς, η τουρκική πλευρά παραμένει αρνητική και αμετακίνητη στις αδιάλλακτες θέσεις της.

    "Η διεθνής κοινότητα και όλοι όσοι επιχειρούν άρση του αδιεξόδου και δημιουργία κινητικότητας στο Κυπριακό οφείλουν να κατανοήσουν αυτή την πραγματικότητα", επεσήμανε ο υπουργός.

    Τόνισε, ταυτόχρονα, ότι "μόνο αν αποφασίσουν να πιέσουν την Τουρκία να λογικευθεί μπορούν βάσιμα να αναμένουν ουσιαστική πρόοδο προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης".

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ)

    [06] (Κ) Αυστραλία - Πολιτειακός βουλευτής - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,22/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πολιτειακός βουλευτής και Αρχηγός του Εργατικού Κόμματος της Πολιτείας της Νοτίου Αυστραλίας, Μάικ Ραν, απέστειλε επιστολή στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αναν, στην οποία ζητά όπως δοθεί στο Κυπριακό η ίδια προσοχή που δόθηκε πρόσφατα στο Ιράκ.

    "Χρειάζεται εντός του 1998 μια παρόμοια προσπάθεια εκ μέρους σας για τη διασφάλιση λύσης του κυπριακού προβλήματος", αναφέρει ο κ. Ραν στην επιστολή του.

    Η λύση του κυπριακού προβλήματος, τονίζει, εκτός από το ότι θα ήταν προς τιμήν του ιδίου του ΓΓ και του διεθνούς οργανισμού, θα έθετε τέρμα και σε μια αδικία που υφίσταται για σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα.

    Ο κ. Ραν εκφράζει, ακόμη, την ελπίδα ότι οι προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού θα εγγυούνται σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό τις ελευθερίες της διακίνησης, εγκατάστασης και ιδιοκτησίας, και θα διασφαλίζουν το δικαίωμα των προσφύγων να επιστρέψουν στις εστίες τους με ασφάλεια.

    Ο Αρχηγός της Αντιπολίτευσης της Νοτίου Αυστραλίας επισημαίνει, τέλος, ότι το κόμμα του ζητεί την άμεση αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και των εποίκων από την Κυπριακή Δημοκρατία καθώς και την ανάκληση της αποσχιστικής ανακήρυξης του ψευδοκράτους, πράξη την οποία θεωρεί παράνομη και άκυρη.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ)

    [07] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Αμυνα

    Λευκωσία,Κύπρος,22/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, προειδοποίησε σήμερα ότι αν δεν εγκριθεί η πρόσθετη εισφορά για το Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης θα υπάρξει πρόβλημα για τους εξοπλισμούς της Εθνικής Φρουράς στο μέλλον.

    Οπως μετέδωσε το ΡΙΚ, σε δηλώσεις του ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι για τους εξοπλισμούς που έχουν προγραμματιστεί δεν θα προκύψει κανένα πρόβλημα, αλλά, επεσήμανε, θα υπάρξει ανάγκη μείωσης των δαπανών, στο μέλλον.

    Ο κ. Χριστοδούλου σημείωσε ταυτόχρονα ότι αυτή τη στιγμή η οικονομία της Κύπρου μπορεί να αντέξει τη μικρή αύξηση που προτείνεται.

    Ανέφερε, επίσης, ότι από τις μέχρι τώρα επαφές που είχε με τα τρία από τα πέντε κοινοβουλευτικά κόμματα απεκόμισε την εντύπωση ότι θα υπάρξει θετική στάση στο θέμα της αύξησης της εισφοράς για την άμυνα.

    Ο κ. Χριστοδούλου συναντήθηκε ήδη με το ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ, και, όπως είπε ελπίζει ότι θα υπάρξει επίσης θετική προσέγγιση από το ΑΚΕΛ και τους Ενωμένους Δημοκράτες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΚΝ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Sunday, 22 March 1998 - 15:43:38 UTC