Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-03-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κασουλίδης - Δηλώσεις Χάνεϊ
  • [02] Σουηδός Υφυπουργός - Γραμμή αντιπαράταξης
  • [03] Υπουργός Αμυνας - βάση Πάφου
  • [04] Κυπριανού - Αγνοούμενοι (2)
  • [05] Ρωσική εταιρεία - S300
  • [06] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας
  • [07] ΕΕ - Ντεντκάς
  • [08] Συγγενείς αγνοουμένων - Εκδηλωση
  • [09] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] ΕΕ - χρηματοδότηση ενταξιακής στρατηγικής
  • [11] Κόρντοβεζ - Βασιλείου
  • [12] Δήλωση Κυπριανού
  • [13] Ψαράδες - ψευδοδικαστήριο
  • [14] Πρόεδρος Κληρίδης - Βάϊσμαν - Νετανιάχου

  • [01] Κασουλίδης - Δηλώσεις Χάνεϊ

    Λευκωσία,Κύπρος,18/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι δεν τέθηκε ποτέ θέμα να συμμετάσχουν οι Τ/Κ σε ισότιμη βάση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αλλά ως πλήρη μέλη, όπως κάθε Ε/Κ.

    Οπως δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ενημέρωσε ήδη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, για το περιεχόμενο της συνέντευξης, στο BBC, του Εκπροσώπου της βρετανικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    "Επαναβεβαιώνω σήμερα, δεν ετέθη ποτέ από μέρους μας θέμα ισοτιμίας και οποιαδήποτε ερμηνεία θα ήθελε δοθεί επί αυτού του θέματος. Η πρόταση μας η γραπτή μιλά αφ' εαυτής. Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να επιχειρούνται άλλες ερμηνείες", σημείωσε ο κ. Κασουλίδης.

    Είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χθες με τον Βρετανό Υπατο Αρμοστή, Ντέιβιντ Μάντεν, όπου ο κ. Μάντεν του ανακοίνωσε ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς είχε απορρίψει την πρόταση της κυβέρνησης για συμμετοχή των Τ/Κ, "του ανέφερα τα σχόλιά μας επί της συνέντευξης του κ. Χάνεϊ." Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η πλευρά μας αποδέχθηκε την πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται από τον ΓΓ του ΟΗΕ στην έκθεσή του του 1992 "και, επομένως, ως εδώ παραμένει αυτή η θέση μας".

    Εξηγώντας τί σημαίνει πλήρες μέλος, ο κ. Κασουλίδης είπε αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος θα είναι παρατηρητής ή συμβούλος, αλλά πλήρες μέλος όπως κάθε Ε/Κ. "Αυτή αν είναι ισότιμη βάση, τότε εντάξει, αλλά τίποτα περισσότερο", διευκρίνισε.

    Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, ερμηνεύοντας την πρόταση Κληρίδη, ο Σερ Ντέιβιντ ισχυρίστηκε ότι η πρόταση, από τον τρόπο που είναι διατυπωμένη, προβλέπει πως η Τ/κ κοινότητα, με τη δομή που υφίσταται και είναι οργανωμένη αυτή τη στιγμή, θα πρέπει να ορίσει τους δικούς της αντιπροσώπους.

    Πρόσθεσε ότι αυτό είναι ένα ξεκάθαρο βήμα, κατά την έκφρασή του, για την αναγνώριση του γεγονότος ότι οι Τ/Κ θα πρέπει να αντιμετωπισθούν σε ισότιμη βάση.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [02] Σουηδός Υφυπουργός - Γραμμή αντιπαράταξης

    Λευκωσία,Κύπρος,18/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Ατυχή" χαρακτήρισε την κατάσταση στην Κύπρο ο Υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της Σουηδίας, Γκούναρ Λούντ.

    Ο κ. Λουντ απαντούσε σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια πρωινής επίσκεψής του στη γραμμή αντιπαράταξης, στη Λευκωσία, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο της πρωτεύουσας Λέλλο Δημητριάδη.

    Ο Σουηδός αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα πως "θα καταστεί δυνατή η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως ομόσπονδο κράτος" και ότι δεν θα διαιωνιστεί η παρούσα κατάσταση.

    Οσον αφορά την επίσκεψη της σουηδικής αντιπροσωπείας στην Κύπρο, ο κ. Λουντ είπε ότι στόχος της είναι να "ερευνηθούν οι πιθανότητες για εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα".

    Οπως δήλωσε χθες και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, η επίσκεψη της αντιπροσωπείας είναι συνυφασμένη με "σωρεία θεμάτων που αφορούν την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και άλλα διμερή θέματα".

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΑ/ΑΠ)

    [03] Υπουργός Αμυνας - βάση Πάφου

    Πάφος,Κύπρος,18/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Επίσκεψη στη στρατιωτική βάση της Πάφου πραγματοποίησε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου, συνοδευόμενος από τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Νικόλαο Βορβολάκο και ανώτατους επιτελείς του ΓΕΕΦ.

    Ο κ. Ομήρου ενημερώθηκε για την πορεία των έργων και επιθεώρησε τις εγκαταστάσεις της βάσης.

    Η επίσκεψη του Υπουργού Αμυνας διήρκησε τρεις ώρες, και τόσο κατά την άφιξή του όσο και κατά την αναχώρησή του δεν προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η βάση μπορεί αυτή τη στιγμή να ανταποκριθεί πλήρως στον επιχειρησιακό της ρόλο, ενώ γίνονται κι άλλα έργα, συμπληρωματικά, για την περαιτέρω αναβάθμισή της.

    Ο Υπουργός Αμυνας ενημερώθηκε για όλα τα θέματα που αφορούν τη στρατιωτική βάση ενόψει της αυριανής συνάντησής του με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδος, Ακη Τζοχατζόπουλο.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΑΑ/ΜΑ)

    [04] Κυπριανού - Αγνοούμενοι (2)

    Λευκωσία,Κύπρος,18/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού δήλωσε ότι δικαιολογείται η περαιτέρω διερεύνηση των πληροφοριών για το θέμα των 14 αγνοουμένων που φέρονται να βρίσκονται στη ζωή.

    Οπως ανέφερε, ο Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας που διαμένει στον Καναδα, Μιχάλης Κυπριανού, του έδωσε σήμερα πιο συγκεκριμένες πληροφορίες για το θέμα, σε τηλεφωνική επικοινωνία τους.

    Οι δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής έγιναν μετά το πέρας σύσκεψης των αρμοδίων υπηρεσιών και εκπροσώπων των συγγενών των αγνοουμένων στο γραφείου του.

    "Ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε ορισμένες πιο συγκεκριμένες πληροφορίες, τις οποίες δεν πρόκειται να αποκαλύψω, και κατόπιν αυτό θα γίνει μια νέα διερεύνηση από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ), η οποία θα μας ενημερώσει ανάλογα", δήλωσε συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Η διερεύνηση αυτή, όπως επεσήμανε ο κ. Σπύρος Κυπριανού και επιβεβαίωσε και ο Διεθυντής της ΚΥΠ, Νίκος Ιωάννου, ο οποίος παρέστη στη σημερινή σύσκεψη, θα γίνει το ταχύτερο δυνατό.

    Στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε και το πολύ καλό κλίμα συνεργασίας και κατανόησης που επικράτησε στη σύσκεψη, ενώ έκανε ταυτόχρονα έκκληση προς όλους και ιδιαίτερα προς τα ΜΜΕ να τερματίσουν τη συζήτηση και τη δημοσιοποίηση πτυχών που αφορούν το θέμα των αγνοουμένων.

    Μάλιστα παρατήρησε ότι ο θόρυβος των τελευταίων ημερών για τη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορεί να έκανε καλό στο θέμα της διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων.

    Είναι ανθρωπιστικό θέμα και δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση, κατέληξε.

    Παρά τα επίμονα ερωτήματα που δέχθηκε, ο Πρόεδρος της Βουλής δεν θέλησε πάντως να απαντήσει επί της ουσίας, αφού όπως άφησε να νοηθεί υπήρξε συμφωνία με όλους τους εμπλεκομένους να επιβληθεί από τούδε και στο εξής συσκότιση πληροφοριών.

    Ο κ. Κυπριανού κλήθηκε μεταξύ άλλων να σχολιάσει και τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη που έγινε νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση διερεύνησε αυτές τις πληροφορίες και δεν προέκυψε τίποτα, και ως εκ τούτου θα πρέπει το θέμα να θεωρείται λήξαν.

    "Δεν είναι υπόψη του κ. Κασουλίδη τα νεότερα στοιχεία που προέκυψαν και για τα οποία θα τον ενημερώσω", είπε.

    Πρόσθεσε ότι το θέμα είχε λήξει με τα στοιχεία που υπήρχαν και επανέλαβε ότι τα πρόσθετα στοιχεία που του δόθηκαν δικαιολογούν διρεύνηση εκ νέου του όλου θέματος.

    Στη σύσκεψν παρέστησαν εκτός, από τον κ. Κυπριανού και το Διευθυντή της ΚΥΠ, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Τάκης Χριστόπουλος και οι Πρόεδροι των δύο επιτροπών συγγενών των αγνοουμένων, Νίκος Θεοδοσίου και Οικονόμος Χριστόφορος.

    Στο μεταξύ, η έκτακτη σύσκεψη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων και Αγνοουμένων, που είχε συγκληθεί σήμερα το απόγευμα για συζήτηση του θέματος του 14 αγνοουμένων, αναβλήθηκε.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΜΚ/ΜΑ)

    [05] (Κ) Ρωσική εταιρεία - S300

    Μόσχα,Ρωσία,18/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η ρωσική κατασκευάστρια εταιρεία του αντιαεροπορικού συστήματος S - 300 θα τιμήσει το συμβόλαιο που υπέγραψε με την κυπριακή κυβέρνηση.

    Αυτό δήλωσε κατηγορηματικά στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας "Ροσβορουτζένια" Βαλέρι Βοκρεμπένκοφ, ο οποίος τόνισε ότι αυτά που προνοούνται στη συμφωνία θα εφαρμοστούν πλήρως.

    Ο εκπρόσωπος αποκάλυψε ότι η Μόσχα δέχεται διάφορες πιέσεις από πολιτικούς και στρατιωτικούς κύκλους, χωρίς όμως να τους κατονομάσει, για παγοποίηση της πώλησης των S - 300 στην Κύπρο.

    Παρ' όλα αυτά το εργοστάσιο κατασκευής προχωρεί κανονικά με βάση το συμβόλαιο με την κυπριακή κυβέρνηση.

    Σε ερώτηση σχετικά με την ασφαλή μεταφορά των πυραύλων στην Κύπρο, ο ίδιος εκπρόσωπος διβαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα παρά το ότι αυτή τη στιγμή δεν τους απασχολεί το θέμα. Οταν θα έρθει η ώρα της μεταφοράς τότε θα αντιμετωπίσουμε το θέμα, πρόσθεσε.

    (ΚΥΠΕ/ΧΓ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,18/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    1. Στις 13.20 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000, αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    ------------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα        Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά     Πώληση     Αγορά
    ------------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή        602,8700     605,2800   602,8700  607,8800
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7218       1,7286     1,7218    1,7326
    Δολάριο ΗΠΑ            1,8778       1,8853     1,8778    1,8893
    Στερλίνα               1,1221       1,1265     1,1221    1,1290
    Γερμ. Μάρκο            3,4169       3,4305     3,4169    3,4345
    ------------------------------------------------------------------
    

    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας - Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    ------------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    ------------------------------------------------------------------
                   Περιθώρια    |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια    |Ημ. Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  |
    --------------------------------------|---------------------------
    01 Μήνα     0,0090   0,0000 |22.04.98 | 0,0040   0,0010  |22.04.98
    02 Μήνες    0,0130   0,0000 |20.05.98 | 0,0050   0,0020  |20.05.98
    03 Μήνες    0,0170   0,0000 |22.06.98 | 0,0050   0,0030  |22.06.98
    06 Μήνες    0,0280   0,0000 |21.09.98 | 0,0070   0,0060  |21.09.98
    09 Μήνες    0,0390   0,0000 |21.12.98 | 0,0090   0,0080  |21.12.98
    12 Μήνες    0,0500   0,0000 |22.03.99 | 0,0100   0,0110  |22.03.99
    15 Μήνες    0,0650   0,0000 |21.06.99 | 0,0160   0,0130  |21.06.99
    18 Μήνες             0,0000 |20.09.99 |          0,0140  |20.09.99
    21 Μήνες             0,0000 |20.12.99 |          0,0150  |20.12.99
    24 Μήνες             0,0000 |20.03.00 |          0,0160  |20.03.00
    ------------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [07] ΕΕ - Ντεντκάς

    Λευκωσία,Κύπρος,18/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η βρετανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) έχει ενημερώσει τα κράτη μέλη της ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, απέρριψε την πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Αυτό δήλωσαν στο ΚΥΠΕ διπλωματικές πηγές που πρόσκεινται στη βρετανική προεδρία, σημειώνοντας ότι η πρόταση ισχύει και οι Τ/Κ μπορούν να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις Κύπρου - ΕΕ οποτεδήποτε το αποφασίσουν.

    Τη θέση του κατοχικού ηγέτη έναντι της πρότασης Κληρίδη, που επεδόθη στην Τ/κ πλευρά την περασμένη βδομάδα από τη βρετανική προεδρία, παρέθεσε ήδη στον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής, Ντέϊβιντ Μάτεν.

    Στο μεταξύ, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, είχε σήμερα συνάντηση με τον κ. Μάτεν, το περιεχόμενο της οποίας δεν έγινε γνωστό.

    Ο κ. Μάτεν θα συναντηθεί εκ νέου με τον αξιωματούχο των ΗΕ, αύριο, στο πλαίσιο συνάντησης του κ. Κόρντοβεζ με τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και την Παρασκευή σε άλλη συνάντηση στην οποία θα παρευρεθεί και ο Αμερικανός Πρέσβης, Κένεθ Μπριλ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ)

    [08] Συγγενείς αγνοουμένων - Εκδηλωση

    Λευκωσία,Κύπρος,18/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με έντονη τη θλίψη και την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, οι συγγενείς των αγνοουμένων έλαβαν σήμερα μέρος σε εκδήλωση διαμαρτυρίας κοντά στον κυκλοφοριακό κόμβο του αεροδρομίου Λευκωσίας, κατά τη διαρκεια της οποίας αντιπροσωπεία τους επέδωσε ψήφισμα προς τον Αναπληρωτή Αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    Στο ψήφισμα, το Συντονιστικό Συμβούλιο των Επιτροπών Συγγενών Αγνοουμένων ζητά από τις μεγάλες δυνάμεις να διασφαλίσουν την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των χιλιάδων συγγενών των αγνοουμένων, μέσω της ενδελεχούς διακρίβωσης της τύχης ενός εκάστου των αγνοουμένων.

    Αυτό θα επιτευχθεί, προσθέτει το ψήφισμα, με την σε βάθος έρευνα, από μια ενισχυμένη και αποτελεσματική Διερευνητική Επιτροπή, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    Η επίδοση του ψηφίσματος έγινε μέσα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με την ευκαιρία των Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων.

    Οι εξελίξεις των ημερών γύρω από το θέμα των αγνοουμένων έχουν προκαλέσει πολύ μεγάλη αναστάτωση στους συγγενείς των αγνοουμένων, οι οποίοι κρατούσαν πανό στα οποία τόνιζαν ότι "Εχουμε το δικαίωμα να γνωρίζουμε" και "Τα Ηνωμένα Εθνη να αποκαταστήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματά μας".

    Μια μαυροφορεμένη γυναίκα εξέφραζε τον πόνο της σε ένα πανό στο οποίο έγραψε: "Σαν μητέρα και σύζυγος έχω κάθε δικαίωμα να γνωρίζω τί συνέβηκε στον αγνούμενο σύζυγο και στο γιο μου".

    Ο πατήρ Νέστορας, που ήρθε από τη Μητρόπολη Λεμεσού για την εκδήλωση, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι πρέπει να διατηρηθεί ζεστό το θέμα των 14 αγνοούμενων, που προέκυψε τις ημέρες αυτές, και είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να το εξετάσει σοβαρά και να καλέσει τον άνθρωπο που έδωσε τις πληροφορίες να έρθει στην Κύπρο.

    Τόνισε παράλληλα ότι "θα πρέπει οι δύο επιτροπές των αγνοουμένων να αφήσουν τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους και να δούν το θέμα, διότι είναι κρίμα ενώ αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να ζουν οι επιτροπές να έχουν προσωπικές διαφορές".

    Οπως είπε, ο πεθερός του είναι αγνοούμενος και η πεθερά του δεν μπορεί να συμμετέχει σε τέτοιες εκδηλώσεις γιατί δεν αντέχει τη συναισθηματική φόρτιση και τη συγκίνηση.

    Στο μεταξύ, γυναίκες που συμμετείχαν στην εκδήλωση εξέφρασαν έντονα παράπονα για έλλειψη συμπαράστασης από αρμοδίους της κυβέρνησης και την απουσία τους από τέτοιες εκδηλώσεις.

    "Μας κοροϊδεύουν όλοι οι μεγάλοι", "Είναι για τις καρέκλες που ενδιαφέρονται όλοι", "Οχι λόγια, βαρεθήκαμε τα λόγια, θέλουμε έργα και συμπαράσταση", φώναζαν με μία φωνή.

    Ταυτόχρονα, σημειώσαν ότι ο κ. Φεϊσέλ θα έπρεπε να τους δει και να συζητήσει μαζί τους το θέμα των αγνοουμένων.

    Σε μια άλλη δραματική έκκληση, η Γιαννούλλα Αχιλλέως, από τον Καραβά της επαρχίας Κερύνειας, η οποία έχει εφτά συγγενείς αγνοούμενους, τόνισε ότι αυτοί που έδωσαν τις πληροφορίες για τους 14 πρέπει να τους βρούν διότι τώρα η ζωή τους κινδυνεύει άμεσα.

    Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ σχετικά με τη διακρίβωση της τύχης του Ανδρέα Κασάπη, ο Πατήρ Νέστορας υποστήριξε ότι οι επιστημονικές έρευνες έπρεπε να διεξάγονται στην Κύπρο. "Μπορεί τα οστά που βρέθηκαν να είναι του Κασάπη, πιστεύω όμως ότι η περίπτωση της εξακρίβωσης των οστών του έγινε για χάριν της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των Αμερικανών", είπε.

    Ο Πατήρ Νέστορας πρόσθεσε ότι θα ήταν χρήσιμη και η παρουσία Τ/Κ στις έρευνες για τους αγνοούμενους διότι μπορούν να δώσουν σωστές πληροφορίες, αλλά θα πρέπει να είναι άτομα που χαίρουν κάποιας εμπιστοσύνης.

    Εξάλλου, η Χαρίτα Μάντολες, από την Κερύνεια, η οποία έχει έξι συγγενείς αγνοούμενους εξέφρασε λύπη για το γεγονός, όπως είπε, ότι οι επιτροπές των συγγενών των αγνουμένων έχουν διχαστεί.

    "Οπως εγώ αγωνίζομαι για όλους τους αγνοούμενους έπρεπε και αυτοί, ενωμένοι σαν ένα σώμα, να αγωνίζονται", είπε με παράπονο.

    Οσον αφορά τις αποκαλύψεις του Οικονόμου Χριστόφορου για τους 14, η Μάντολες εξέφρασε την πεποίθηση ότι "δεν έπρεπε να γίνουν δημόσια. Επρεπε να πάν να τις πούν στην Κυβέρνησή μας, να τις διασταυρώσουν για να δούν αν είναι αλήθεια".

    Στο μεταξύ, μαθητές από το γυμνάσιο στο Ζακάκι, της επαρχίας Λεμεσού, που ήρθαν στη Λευκωσία για την εκδήλωση, έδωσαν με την παρουσία τους ελπίδες ότι ο αγώνας των συγγενων των αγνουμένων θα συνεχιστεί όσο χρειάζεται.

    "Ηρθαμε εδώ με δική μας πρωτοβουλία, μέσα στα πλαίσια εκδηλώσεων που διοργανώσαμε με τους καθηγητές μας, για να συμπαρασταθούμε στους συγγενείς των αγνοουμένων γιατί χρειάζονται τη δική μας συμπαράσταση, γιατί έχουν το ανθρώπινο δικαίωμα να απαιτούν να μάθουν τί απέγιναν οι συγγενείς τους", είπαν στο ΚΥΠΕ.

    Οι εκδηλώσεις του Παγκύπριου Μαραθωνίου Αγάπης θα συνεχιστούν αύριο με ενδοσχολικές εκδηλώσεις με θέμα τη "Θύμιση Αγνοουμένων" και ανάγνωση εγκυκλίου του Υπουργού Παιδείας.

    Το Σάββατο θα διεξαχθεί ο Μαραθώνιος Αγάπης Αγνοουμένων από αθλητές των Κέντρων Νεότητας Κύπρου και του Σωματείου Δρομέων Κύπρου "Περικλής Δημητρίου".

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΑ)

    [09] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,18/03/1998 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           89,27  ( 0,89)
    
        Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   99,26 ( 0,58)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     67,67 ( 0,56)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 68,14 ( 1,04)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  88,09 ( 1,07)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                80,69 ( 0,47)
        Εμπορικές Εταιρείες                     54,97 ( 2,25)
        Αλλες Εταιρείες                         80,67 ( 3,45)
    
        Συνολικό ποσό Συναλλαγών          ΛΚ   2.731.885
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΑ)

    [10] (Κ) ΕΕ - χρηματοδότηση ενταξιακής στρατηγικής

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,18/03/1998 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Τη χορήγηση 45 δις ECU για τη χρηματοδότηση της προενταξιακής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία καθόρισε σήμερα στις Βρυξέλλες το δημοσιονομικό πλαίσιο της Κοινότητας για την περίοδο 2000 - 2006.

    Το προαναφερόμενο ποσό θα χορηγηθεί στις υποψήφιες για ένταξη χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ενώ μετά από έντονες πιέσεις που άσκησε ο Ελληνας Επίτροπος Χρήστος Παπουτσής, η σημερινή απόφαση αφήνει πολλά περιθώρεια συμμετοχής και της Κύπρου στις χρηματοδοτήσεις.

    Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Λουξεμβούργου για τη διεύρυνση, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, προβλέπει την ανάπτυξη μιας ιδιαίτερης προενταξιακής στρατηγικής για την Κύπρο, αλλά σε περιορισμένους χρηματοδοτικούς τομείς, δηλαδή, σε ορισμένα κοινοτικά προγράμματα.

    Στο χρηματοδοτικό "πακέτο" της προενταξιακής στρατηγικής, το οποίο αφορά στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, δεν υπάρχει καμμία απολύτως αναφορά για την Κύπρο.

    Με την παρέμβαση του κ. Παπουτσή γίνονται οι απαραίτητες διευκρινήσεις αλλά και αναφορές σε ενδεχόμενη χρηματοδότηση της Κύπρου.

    Ειδικότερα, στο σημείο του κειμένου που αναφέρεται στην ανάπτυξη της ιδιαίτερης προενταξιακής στρατηγικής για την Κύπρο, η αρχική διατύπωση ήταν η εξής: "Η Κύπρος, όπως ορίσθηκε από την απόφαση του Λουξεμβούργου (παράγραφος 22 των συμπερασμάτων της Συνόδου) επωφελείται από μια ειδική προενταξιακή στρατηγική που αντιστοιχεί στην παρούσα κατάσταση".

    Προς αποφυγή οποιασδήποτε παρερμηνείας, ο Ελληνας Επίτροπος ζήτησε και έγινε δεκτή η προσθήκη της λέξης "οικονομική" πριν από τη λέξη "κατάσταση".

    Αναφορικά με την προενταξιακή στρατηγική για το σύνολο των υποψηφίων χωρών, μπαίνει εικδική παράγραφος για την Κύπρο η οποία αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι υπό το φως της μελλοντικής προόδου προς μια πολιτική λύση του προβλήματος στο πλαίσιο του ΟΗΕ και λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση που θα επικρατεί τότε (Σ.Σ. όταν θα υιοθετηθούν οι σχετικοί χρηματοδοτικοί κανονισμοί από το Συμβούλιο Υπουργών), και ενώ οι διαπραγματεύσεις ένταξης προχωρούν στη βάση των συμπερασμάτων του Λουξεμβούργου, να περιληφθεί η Κύπρος στον κατάλογο των επωφελούμενων χωρών και να ενσωματωθεί στο σχετικό κανονισμό.

    Η φράση αυτή δε σημαίνει σίγουρη συμμετοχή της Κύπρου στις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, αλλά λαμβανομένου υπόψη το γεγονός ότι δεν υπήρχε καμμία σχετική αναφορά στο Λουξεμβούργο, τότε μπορεί αναμφισβήτητα να χαρακτηρισθεί θετική εξέλιξη.

    Φυσικά, η καθοριστική "μάχη" θα δοθεί στο Συμβούλιο Υπουργών, το οποίο θα λάβει και τις οριστικές αποφάσεις.

    Οπως επισημαίνει η Επιτροπή, οι χρηματοδοτήσεις θα αρχίσουν να δίνονται απο το έτος 2000, ενώ στοχεύουν στη διευκόλυνση της προσαρμογής των υποψηφίων χωρών σύμφωνα με τις κοινοτικές προδιαγραφές υποδομής, ιδίως στους τομείς των μεταφορών και του περιβάλλοντος.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθόρισε επίσης το δημοσιονομικό πλαίσιο που αφορά το σύνολο της Κοινότητας για την ίδια περίοδο, δηλαδή το γνωστό ως "πακέτο - Σαντέρ", που θα διαδεχθεί από το έτος 2000 το σημερινό "πακέτο - Ντελόρ 2".

    Οι διαρθρωτικές ενισχύσεις που θα δοθούν στα 15 κράτη μέλη καθορίζονται σε 215 δις ECU, από τα οποία τα 2/3 αφορούν τις φτωχότερες περιοχές της Κοινότητας, στις οποίες περιλαμβάνεται και το σύνολο της ελληνικής επικράτειας.

    Παράλληλα, η Επιτροπή, πάντα υπό το φως της διεύρυνσης, υιοθέτησε προτάσεις για την αναθεώρηση των αγορών μιας σειράς βασικών γεωργικών προϊόντων, όπως ο καπνός, το ελαιόλαδο, τα σιτηρά, τα γαλακτομικά και το βόειο κρέας.

    Βασικό χαρακτηριστικό της αναθεώρησης είναι η μείωση των θεσμικών τιμών σε ECU ώστε να ευθυγραμμιστούν με τις διεθνείς τιμές, ενώ μέρος των απωλειών που θα έχουν οι παραγωγοί από τη μείωση των τιμών, θα αντισταθμισθεί από κοινοτικές αντισταθμιστικές ενισχύσεις.

    Οι διαπραγματεύσεις στο Συμβούλιο Υπουργών θα αρχίσουν πολύ σύντομα, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 1999.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΑΑ/ΜΑ)

    [11] (Κ) Κόρντοβεζ - Βασιλείου

    Λευκωσία,Κύπρος,18/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Επί συγκεκριμένων και όχι γενικών ιδεών και αρχών πρέπει να συνεχιστεί πλέον η διαδικασία στο Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

    Μιλώντας ύστερα από τη συνάντηση με τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, Γιώργο Βασιλείου, ο κ. Κόρνοτβεζ δήλωσε ακόμη ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα συνεχίσουν να "κτυπούν τις πόρτες" των ενδιαφερομένων πλευρών μέχρι να ανοίξουν.

    Ερωτηθείς κατά πόσο πιστεύει ότι οι ξένοι επιθυμούν περισσότερο τη λύση του κυπριακού προβλήματος από ότι οι ίδιοι οι Κύπριοι, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε ότι δεν είναι έτοιμος να πει κάτι τέτοιο για τον εαυτό του.

    Πρόσθεσε όμως ότι πράγματι στο εξωτερικό επικρατεί αυτή η άποψη, και επικαλέστηκε σχετικό δημοσίευμα της "Ουάσιγκτον Ποστ".

    Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν πρέπει να αποδίδεται τόση σημασία στο τί λέει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ή ό ίδιος, αλλά στο τί πιστεύουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς.

    Ερωτηθείς κατά πόσο θα επιδιώξει να συζητήσει με τον Ντενκτάς σχετικά με το τί εννοεί όταν λέει ότι θέλει "διακρατικές συνομιλίες" και κατά πόσο θα εξέταζε αλλαγές στη βάση των διαπραγματεύσεων προς μια τέτοια κατεύθυνση, ο κ. Κόρντοβεζ είπε ότι επιθυμεί να ακούσει τι έχουν (οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων) να του πούν.

    Ερωτηθείς ποιό είναι το μήνυμα που έφερε μαζί του αυτή τη φορά, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε ότι η φιλοσοφία τόσο του ΓΓ του διεθνούς οργανισμού, Κόφι Αναν, όσο και του ιδίου είναι ότι πρέπει "να κτυπάς την πόρτα των συνομιλητών σου".

    "Ημουν σε διαπραγματεύσεις για έξι και πλέον χρόνια και στην περίοδο αυτή υπήρξαν στιγμές που τίποτε δεν συνέβαινε και άλλες στιγμές μεγάλης κρίσης, και αυτό που έκανα ήταν να κτυπώ την πόρτα των συνομιλητών. Κάποιες φορές άνοιγαν αυτές τις πόρτες", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κόρντοβεζ.

    Ερωτηθείς ποιά μέτρα μπορεί να πάρει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εάν ο Ντενκτάς συνεχίσει να αποφεύγει τις συνομιλίες, είπε ότι δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    "Είναι αναγκαίο να δίνουμε αναφορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας και εναπόκειται στο Συμβούλιο Ασφαλείας να αποφασίσει. Υπάρχουν δεκαπέντε μέλη με πολύ διαφορετικές απόψεις αλλά κατά καιρούς συμφωνούν", δήλωσε.

    Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι έχει δηλώσει ότι η διαδικασία στο Τράουτμπεκ και στη Γκλιόν ήταν λανθασμένη, ο κ. Κόρντοβεζ απάντησε ότι έγιναν μακρές συζητήσεις επί γενικών αρχών και θεμάτων και ότι πρέπει αυτές οι αρχές να προσεγγιστούν πιο συγκεκριμένα.

    "Πρέπει κάνουμε μια πιο συγκεκριμένη συζήτηση επί συγκεκριμένων θεμάτων. Συζητούν για τριάντα χρόνια", επεσήμανε ο κ. Κόρντοβεζ.

    Για τη συζήτησή του με τον κ. Βασιλείου είπε ότι ήταν "ευχάριστη και ενημερωτική".

    Ερωτηθείς κατά πόσο δεν υφίστανται πλέον τα όσα τέθηκαν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων στην Γκλιόν, ο αξιωματούχος των ΗΕ είπε ότι του έχουν αναφέρει ότι τα όσα περιείχε το έγγραφο που παρουσιάσε είχαν συμφωνηθεί, ενώ δεν ήταν έτσι.

    Απέφυγε να δηλώσει εάν έχει εγκαταλείψει το έγγραφο λέγοντας και πάλιν ότι πρέπει η διαδικασία να γίνει πιο συγκεκριμένη.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι έχει δηλώσει για την ενταξιακή πορεία ότι περιπλέκει τα πράγματα, όχι με την αρνητική έννοια αλλά με την πραγματική.

    Απέφυγε όμως να σχολιάσει την άποψη ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μπορούν να αποτελέσουν καταλύτη στο Κυπριακό, λέγοντας μόνο "θα δούμε".

    Από την πλευρά του, ο κ. Βασιλείου δήλωσε ότι είχε μια μακρά και ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον κ. Κόρντοβεζ κατά τη διάρκεια της οποίας ανταλλάγησαν ιδέες τόσο για την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται το Κυπριακό σήμερα όσο και για την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Βασιλείου ανέφερε με τη σειρά του ότι βασικά στόχος της συνάντησης ήταν περισσότερο ενημερωτικός και διευκρινιστικός.

    Οπως είπε, προσπάθησε κατά τη διάρκεια της συζήτησης να τονίσει την ετοιμότητα της κυβέρνησης να δεχθεί τους Τουρκοκύπριους στην αντιπροσωπεία της στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να παρακαθήσει σε συνομιλίες.

    Ωστόσο, πρόσθεσε οι πληροφορίες είναι ότι η άλλη πλευρά είναι απόλυτα αρνητική και έτσι είναι πλέον θέμα των Ηνωμένων Εθνών πως κατορθώνουν να πείσουν την άλλη πλευρά να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών και να ξεχάσει τους όρους περί αναγνώρισης.

    Ερωτηθείς εάν και τα Ηνωμένα Εθνη υιοθετούν τη θέση αυτή, ο κ. Βασιλείου απάντησε "σίγουρα", τονίζοντας ότι ο διεθνής οργανισμός δεν έχει καν το δικαίωμα να την αμφισβητήσει.

    "Ολα τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών μιλούν για διακοινοτικές συνομιλίες και η εντολή του Γενικού Γραμματέα είναι να προωθήσει το διακοινοτικό διάλογο και όχι κάποιου είδους διακρατικό διάλογο. Αυτό είναι ένα σημείο που είναι πολύ πολύ ξεκάθαρο", τόνισε ο κ. Βασιλείου.

    Σε ερώτηση πως θα προχωρήσει η διαδικασία στο Κυπριακό, δήλωσε ότι ο αξιωματούχος του ΟΗΕ δεν του έχει αναφέρει οποιαδήποτε νέα ιδέα, αλλά σίγουρα, είπε, εκείνο που σκοπεύει να κάνει ο κ. Κόρνοβεζ, είναι να έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών.

    Εξάλλου, σημείωσε ο κ. Βασιλείου, για αυτό το λόγο έφερε τις επιστολές του ΓΓ.

    Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι ο κ. Κόρνοβεζ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεων, ο κ. Βασιλείου διευκρίνισε ότι το πρόβλημα που πρωτίστως απασχολεί τον αξιωματούχο και που, όπως είπε, θα πρέπει να απασχολήσει όλους "δεν είναι τί θα φέρει στο τραπέζι, αλλά εάν θα καθήσουμε στο τραπέζι".

    Αυτή τη στιγμή, ανέφερε, η τουρκική πλευρά αρνείται να καθήσει στο τραπέζι και πρόσθεσε "άρα πρώτα να πεισθούν να επιστρέψουν στο τραπέζι και μετά να δούμε τί θα παρουσιάσουν στο τραπέζι των συνομιλιών".

    Ερωτηθείς κατά πόσο ο ΓΓ με τις επιστολές του προτείνει ημερομηνίες για επανέναρξη των συνομιλιών, ο κ. Βασιλείου δήλωσε ότι η εισήγηση του ΓΓ είναι συγκεκριμένη για επανέναρξη των συνομιλιών αλλά εξ'όσων γνωρίζει ο ίδιος δεν υπάρχει καθορισμένη ημερομηνία.

    Κατέληξε ότι δεν έχει δει την επιστολή αλλά γνωρίζει το "πνεύμα της επιστολής από τα Ηνωμένα Εθνη".

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [12] Δήλωση Κυπριανού

    Λευκωσία,Κύπρος,18/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, δήλωσε σήμερα ότι πρέπει να εξετασετεί ξανά "το όλο θέμα της στρατηγικής και τακτικής" που ακολουθείται στο Κυπριακό, σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση.

    Ακόμη, ανέφερε, ότι "είναι αναγκαία και επιτακτική η λήψη οριστικής πολιτικής απόφασης από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη για να υποχρεώσουν την Τουρκία να εγκαταλείψει την επεκτατική πολιτική".

    "Αλλιώτικα", πρόσθεσε, "τίποτα δεν θα γίνει και τα πράγματα ή θα μείνουν ως έχουν ή θα χειροτερεύουν".

    Ο κ. Κυπριανού είπε ακόμη ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης "πολύ σωστά" επέκρινε και τη δήλωση του Σερ Ντέϊβιντ Χάνει η οποία, όπως είπε, αποτελούσε κάποια πρόκληση προς τη δική μας πλευρά έστω και αν ήταν πρόθεσή του να πείσει την τουρκική πλευρά ότι πρέπει να θεωρήσει ικανοποιητική την πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης για συμμετοχη των Τουρκοκυπρίων στην ομάδα της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα διεξάγει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε ότι έχει "έντονες επιφυλάξεις" για την πρόταση που υποβλήθηκε, αλλά, επεσήμανε το όλο θέμα θα εξεταστεί όταν επιστρέψει στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας είπε, εξάλλου, ότι δεν νομίζει να είχε κανείς οποιαδήποτε αμφιβολία ότι η απάντηση του Ραούφ Ντενκτάς και της τουρκικής πλεράς στην πρόταση του Προέδρου Κληρίδη θα ήταν απορριπτική.

    Ταυτόχρονα, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσον θα υπάρξει καμιά έκπληξη από τις συνομιλίες του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Ντιέγκο Κόρντοβεζ με τον κ. Ντενκτάς "διότι η Τουρκία προχωρεί προς εφαρμογή και ολοκλήρωση των σχεδίων της".

    Τονίζοντας ότι βρισκόμαστε στην "πιο κρίσιμη φάση σ' όλη την ιστορία του τόπου", ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την πεποίθηση ότι "από το τι θα αποφασιστεί αυτούς τους επόμενους μήνες και τα επόμενα λίγα χρόνια θα εξαρτηθεί το μέλλον της Κύπρου και του Κυπριακού Ελληνισμού".

    "Είμαστε σε μια κρίσιμη φάση και πρέπει να δούμε τι πρέπει να γίνει. Είναι ανάγκη να αναθεωρήσουμε τη στρατηγική μας", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [13] Ψαράδες - ψευδοδικαστήριο

    Λευκωσία,Κύπρος,18/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Παράνομο δικαστήριο στα κατεχόμενα διέταξε συνέχιση της κράτησης των δύο ψαράδων, Ανδρέα Κωνσταντίνου και Γεώργιου Λευτέρη Ζέλου, για άλλες τρεις ημέρες, όπως μετέδωσε το ΡΙΚ.

    Οι δύο ψαράδες, οι οποίοι είχαν απαχθεί από τις κατοχικές δυνάμεις στις 14 Μαρτίου στη θαλάσσια περιοχή Παραλιμνίου, κρατούνται στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)

    [14] Πρόεδρος Κληρίδης - Βάϊσμαν - Νετανιάχου

    Λευκωσία,Κύπρος,18/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Εζερ Βάϊσμαν, και τον Πρωθυπουργό, Βενιαμίν Νετανιάχου, για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, είχε σήμερα στο Ισραήλ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης.

    Κατά τη φιλοφρονητική συνάντηση τονίστηκε η ικανοποιηση των δύο πλευρών για τις καλές σχέσεις των δύο χωρών και εκφράστηκε επιθυμία για περαιτέρω ενίσχυσή τους.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος πραγματοποιεί ιδιωτική επίσκεψη στο Ισραήλ, είχε επίσης συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Διόδωρο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 18 March 1998 - 19:02:26 UTC