Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-03-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ποδόσφαιρο
  • [02] Κουκ - Λάρνακα
  • [03] Κληρίδης - Ισραήλ
  • [04] Καιρικές συνθήκες
  • [05] Τιμές Συναλλάγματος Opening
  • [06] Συνάντηση Αναν - Ντενκτάς;
  • [07] Συνεργασία ΚΥΠΕ - ITAR - TASS
  • [08] Σχέση ξένων νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα
  • [09] Τουρκία και ισλαμικός κόσμος
  • [10] Ερευνητική Επιτροπή - Δημητράκης Στυλιανίδης
  • [11] Κουκ - Aεροδρόμιο Λάρνακας
  • [12] ΥΠΕΞ Βρετανίας - Δηλώσεις
  • [13] Κυπριανού - Κασουλίδης
  • [14] Βρετανία - Πρόταση Κληρίδη - Τ/Κ
  • [15] Κουκ - Αναχώρηση
  • [16] Ισχυρισμοί Ντενκτάς - ΕΕ
  • [17] Τούρκοι Πρέσβεις στα κατεχόμενα
  • [18] Επίσκεψη Κόρντοβεζ
  • [19] Υποτίμηση δραχμής - επιπτώσεις στην Κύπρο
  • [20] Εκπρόσωπος - Κόρντοβεζ - Χόλμπρουκ - Προσφυγή στο ΣΑ
  • [21] Βασιλείου - Πάτρα

  • [01] Ποδόσφαιρο

    Λευκωσία,Κύπρος,16/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Ομόνοια πέρασε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Α' κατηγορίας με διαφορά τερμάτων από την Ανόρθωση.

    Σωστός οδοστρωτήρας η Ομόνοια παρέσυρε τον ουραγό της βαθμολογίας Εθνικό Ασσιας με 8 - 0. Η Ανόρθωση κέρδισε εκτός έδρας το ντέρπι με το ΑΠΟΕΛ με 1 - 0.

    Ο Απόλλωνας κέρδισε την Αλκή με 2 - 0, ενώ ο Εθνικός Αχνας έφερε ισοπαλία 1 - 1 με την ΑΕΛ.

    Η Αναγέννηση Δερύνειας νίκησε εκτός έδρας την ΑΕΚ με 3 - 1. Η Ενωση Νέων Παραλιμνίου νίκησε εντός έδρας τον ΑΠΟΠ με 3 - 0 ενώ ο Ευαγόρας κέρδισε τη Νέα Σαλαμίνα στην Πάφο με 2 - 0.

    Στη βαθμολογία προηγείται η Ομόνοια με 47 βαθμούς όσους έχει και η Ανόρθωση. Ακολουθούν ο Απόλλωνας με 44, ο Εθνικός Αχνας με 40, η ΑΕΚ με 32, το ΑΠΟΕΛ με 29, η Ενωση με 27, η ΑΕΛ με 22, ο ΑΠΟΠ με 21, η Αναγέννηση με 16, η Σαλαμίνα με 15, ο Ευαγόρας και η Αλκή με 14 και ο Εθνικός Ασσιας με 6 βαθμούς.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [02] Κουκ - Λάρνακα

    Λευκωσία,Κύπρος,16/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στην Κύπρο διανυκτέρευσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ, αφού το αεροπλάνο που τον μετέφερε στο Κάιρο υποχρεώθηκε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας επειδή το αεροδρόμιο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας έκλεισε λόγω αμμοθύελλας.

    Ο Βρετανός ΥΠΕΞ αρχίζει σήμερα τριήμερη επίσκεψη σε χώρες της Μέσης Ανατολής για αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Μεσανατολικό.

    Ο κ. Κουκ, αναμένεται ότι θα αναχωρήσει σήμερα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] Κληρίδης - Ισραήλ

    Λευκωσία,Κύπρος,16/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, μετέβη χθες βράδυ στο Ισραήλ, συνοδεύοντας τη σύζυγό του Ειρήνη, η οποία θα υποβληθεί σε οφθαλμολογικές εξετάσεις.

    Στην Κύπρο θα επιστρέψουν την ερχόμενη Πέμπτη.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [04] Καιρικές συνθήκες

    Λευκωσία,Κύπρος,16/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Μετά το μεσημέρι αναμένεται να καθαρίσει η ατμόσφαιρα από τη σκόνη που κάλυψε ολόκληρη την Κύπρο, η οποία οφείλεται σε χαμηλές πιέσεις και αμμοθύελλες που σημειώθηκαν στην Αίγυπτο.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο ανώτερος λειτουργός της Μετερεωλογικής Υπηρεσίας, Λοϊζος Χατζηιωάννου, τη σκόνη έφεραν νότιοι άνεμοι.

    Ο κ. Χατζηιωάννου ανέφερε ότι η σκόνη άρχισε να επηρεάζει την Κύπρο από τις 2 σήμερα το πρωϊ και είπε ότι το φαινόμενο άρχισε από την Πάφο και "σταδιακά έχει καλύψει όλην την Κύπρο".

    "Βλέποντας και την εξέλιξη στη Λευκωσία σήμερα το πρωϊ όσο πάει το φαινόμενο γίνεται πιο έντονο", είπε.

    Ο Ανώτερος Μετερεωλόγος πρόσθεσε ότι "μετά το μεσημέρι αναμένεται να καθαρίσει η ατμόσφαιρα είτε λόγω αλλαγής ανέμου - αναμένονται δυτικοί πιο ισχυροί άνεμοι, που θα την παρασύρουν, ή λόγω βροχής που θα ξεπλύνει την ατμόσφαιρα".

    Σημειώνοντας ότι ήδη σε κάποια περιοχή άρχισε να βρέχει, ο κ. Χατζηιωάννου είπε ότι αύριο αναμένονται περισσότερες βροχές και σύμφωνα με τις προβλέψεις το φαινόμενο δεν αναμένεται να συνεχιστεί.

    Οσον αφορά δε τις επιπτώσεις, ο κ. Χατζηιωάννου ανέφερε ότι "όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα θα τους δυσκολέψει κάπως περισσότερο" και τους κάλεσε να πάρουν κάποια μέτρα όπως να περιορίζονται σε εσωτερικούς χώρους ή σε περίπτωση που η κατάστασή τους είναι σοβαρή να καταφύγουν σε γιατρό.

    "Λόγω ορατότητας η οδήγηση πρέπει να γίνεται με τη δέουσα προσοχή", είπε, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το φαινόμενο "μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στα φυτά εάν δεν ξεπλυθεί γρήγορα η σκόνη, διότι δεν μπορούν να αναπνέουν κανονικά".

    Στο μεταξύ, από τον Πύργο Ελέγχου δηλώθηκε στο ΚΥΠΕ ότι η ορατότητα στο Αεροδρόμιο Λάρνακας είναι 700 μέτρα και οι πτήσεις διενεργούνται κανονικά.

    Οσον αφορά την πτήση του Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, ο οποίος αναγκάστηκε χθες βράδυ να μείνει στη Λάρνακα λόγω των καιρικών συνθηκών στην Αίγυπτο, όπου θα πήγαινε για επίσκεψη, ο ίδιος εκπρόσωπος είπε ότι μέχρι στιγμής δεν ήρθε σήμα για ακύρωση της πτήσης αυτής.

    Ο Ρόμπιν Κουκ αναμενόταν να αναχωρήσει για το Κάιρο στις 10 το πρωϊ, και όπως είπαν στο ΚΥΠΕ από τον Πύργο Ελέγχου υπάρχουν μεν κάποια προβλήματα προσγείωσης στο αεροδρόμιο της Καίρου, όμως τα αεροπλάνα εκτελούν πτήσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΑ/ΓΠ)

    [05] Τιμές Συναλλάγματος Opening

    Λευκωσία,Κύπρος,16/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σύμφωνα με το δελτίο συναλλάγματος της 16/03/98, κατά το άνοιγμα της αγοράς η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις ακόλουθες τιμές συναλλάγματος για πράξεις άμεσης παράδοσης:

    -----------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα       Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά    Πώληση     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    Ελληνική Δραχμή      615,5200    617,9800   615,5200   620,5800
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7219      1,7287     1,7219     1,7327
    Δολάριο ΗΠΑ            1,8763      1,8838     1,8763     1,8878
    Στερλίνα               1,1249      1,1293     1,1249     1,1318
    Γερμ. Μάρκο            3,4167      3,4303     3,4167     3,4343
    -----------------------------------------------------------------
    

    Στις συναλλαγές με το κοινό μέχρι ΛΚ 10.000, οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόζουν τιμές που να μην είναι χειρότερες από τις πιο πάνω.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [06] Συνάντηση Αναν - Ντενκτάς;

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,16/03/1998 (ΚΥΠΕ - Τζέιμς Δεληχάς)

    Το ενδεχόμενο μιας συνάντησης μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο τέλος αυτού του μήνα, δεν μπορεί να αποκλειστεί, δήλωσαν στο ΚΥΠΕ πηγές των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

    Εχει μεταδοθεί ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει διαμορφώσει ένα αυστηρά βαρυφορτωμένο πρόγραμμα, στην προσπάθειά του να ανταποκριθεί σε σχετικό αίτημα του Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο Κόφι Αναν προγραμματίζει να καλέσει τον Ντενκτάς στη Γενεύη στις 26 αυτού του μήνα, προτού μεταβεί στη Μόσχα. Στο μεταξύ, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ έλαβε την περασμένη Παρασκευή οδηγίες από το Συμβούλιο Ασφαλείας, για να επανενεργοποιήσει τις συνομιλίες για το Κυπριακό, που διακόπηκαν από το Νοέμβριο.

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, φθάνει στην Κύπρο αύριο Τρίτη, 17 Μαρτίου, θα μεταβεί στην Αθήνα στις 23 Μαρτίου και στην Αγκυρα στις 24 του ίδιου μήνα.

    Στη συνέχεια ο κ. Κόρντοβεζ θα μεταβεί στην Γενεύη στις 26 Μαρτίου για να ενημερώσει το Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, Εκπρόσωπο της Προεδρίας της ΕΕ και τον Τόμας Μίλερ, Ειδικό Συντονιστή στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και μεσολαβητές άλλων χωρών για το Κυπριακό.

    Οποιαδήποτε συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα των ΗΕ, θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που θα σημειωθεί στη συνάντηση του Ντιέγκο Κόρντοβεζ με τον Ραούφ Ντενκτάς, την ερχόμενη εβδομάδα, υπέθεταν οι ίδιες πηγές.

    Σύμφωνα με διπλωμάτη που ασχολείται με το Κυπριακό, οι άκαμπτες θέσεις του Ντενκτάς, κάνουν την επανάληψη των συνομιλιών δυσκολότερη και φαίνονται να τον έχουν "στριμώξει στη γωνιά".

    Από την άλλη, ο Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης παρουσιάζεται με τη επιτυχία της περασμένης βδομάδας στο Λονδίνο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Κύπρου - ΕΕ, ενώ παράλληλα η πρότασή του για συμμετοχή των Τ/Κ στη διαπραγματευτική ομάδα, χαρακτηρίστηκε "θαραλλέα και γεναιόδωρη".

    "Η κυπριακή κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει θιγεί από την δήλωση Κόρντοβεζ ότι η απόφαση (στο Λονδίνο) της ΕΕ περιπλέκει τα θέματα στο Κυπριακό", ανέφερε ένας πρέσβης στα ΗΕ.

    "Αλλά τώρα αποτελεί πρόβλημα του Ντιέγκο Κόρντοβεζ", κατέληξε η ίδια πηγή, "να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά".

    (ΚΥΠΕ/JD/ΚΚ/ΓΠ)

    [07] Συνεργασία ΚΥΠΕ - ITAR - TASS

    Λευκωσία,Κύπρος,16/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αντιπροσωπεία του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) αναχώρησε σήμερα για τη Μόσχα με πρόσκληση του Γενικού Διευθυντή του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων ITAR - TASS Βιτάλι Ιγκνατένκοφ.

    Η αντιπροσωπεία αποτελείται από το Διευθυντή του ΚΥΠΕ Ανδρέα Χριστοφίδη και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Χρίστο Γεωργίου.

    Στη ρωσική πρωτεύουσα η αντιπροσωπεία του ΚΥΠΕ θα έχει συνομιλίες με την ηγεσία του ITAR - TASS.

    Οι κύριοι Χριστοφίδης και Ιγκνατένκοφ θα υπογράψουν συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των δύο Πρακτορείων.

    Το πρόγραμμα επίσκεψης περιλαμβάνει σειρά επισκέψεων και επαφών.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [08] Σχέση ξένων νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα

    Λευκωσία,Κύπρος,16/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Κατά το άνοιγμα της Αγοράς Συναλλάγματος στην Κύπρο σήμερα η σχέση των πιο κάτω νομισμάτων με την Κυπριακή Λίρα διαμορφώθηκε ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                 |     Πώληση     |     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Ιαπωνίας               241,6500         243,5832
          Δολ. Αυστραλίας              2,7855           2,8077
          Δολ. Καναδά                  2,6464           2,6675
          Εσκούδος Πορτογαλλίας      348,6650         351,4543
          Κορόνες Δανίας              12,9952          13,0991
          Κορόνες Νορβηγίας           14,1870          14,3004
          Κορόνες Σουηδίας            14,8758          14,9948
          Λιρες Ιρλανδίας              1,3540           1,3648
          Λιρέτες Ιταλίας          3.358,4758       3.385,3436
          Μάρκα Φινλανδίας            10,3450          10,4277
          Πεσέτες Ισπανίας           289,1748         291,4881
          Σελίνια Αυστρίας            23,9824          24,1742
          Φιορίνια Ολλανδίας           3,8427           3,8734
          Φράγκα Βελγίου              70,2929          70,8552
          Φράγκα Γαλλίας              11,4316          11,5230
          Φράγκα Ελβετίας              2,7682           2,7903
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [09] Τουρκία και ισλαμικός κόσμος

    Λευκωσία,Κύπρος,16/03/1998 (ΚΥΠΕ - Γιώργος Παπακυριάκου)

    Η Τουρκία θεωρεί πως η παρούσα σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών των Ισλαμικών Χωρών στην Ντόχα του Κατάρ είναι μια ευκαιρία για να βελτιώσει τις σχέσεις της με το αραβικό κόσμο αλλά ευρύτερα και με τον ισλαμικό.

    Οι διαφορές είναι πολλές και σημαντικές, όπως οι διαφορές με τη Συρία τόσο για τα νερά όσο και για θέματα ασφάλειας, οι τακτικές τουρκικές επιδρομές κατά του Ιράκ καθώς επίσης και η Τούρκο - Ισραηλινή συνεργασία και συμφωνία στο στρατιωτικό κυρίως τομέα.

    Η αποκατάσταση ισόρροπων σχέσεων της Τουρκίας με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στην περιοχή θα είναι μια θετική εξέλιξη, κυρίως για την Τουρκία. Για να επιτευχθεί όμως αυτό θα πρέπει η Τουρκία να αναθεωρήσει την πολιτική που ακολουθεί και προκαλεί ανησυχία στις Ισλαμικές χώρες. Θα πρέπει να μειώσει τη συνεργασία της με το Ισραήλ και να σταματήσει να απειλεί τη Συρία και το Ιράκ.

    Οι ισλαμικές χώρες, και κυρίως οι αραβικές, δεν είναι δυνατό να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία όταν αυτή απειλεί δυο αραβικές χώρες, τόνιζαν αραβικοί κύκλοι στην Ντόχα.

    Είναι για αυτούς τους λόγους που η Τουρκία, στην 8η Ισλαμική σύνοδο κορυφής, στην Τεχεράνη τον περασμένο Δεκέμβριο, βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση όταν ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ δεν μπόρεσε να διασκεδάσει τις ισλαμικές ανησυχίες για τις Τούρκο - Ισραηλινές σχέσεις τις οποίες έθεσε υπεράνω των σχέσεων με τον ισλαμικό κόσμο, όταν δήλωνε ότι δεν είναι το ισλαμικό συνέδριο που θα καθορίσει την τουρκική εξωτερική πολιτική. Τότε, μπροστά στην πίεση που δέχτηκε, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει προκλητικά το συνέδριο και να επιστρέψει στην Τουρκία.

    Η Τουρκία, λίγο καιρό μετά την Ταχεράνη, δέχθηκε ακόμα ένα πλήγμα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ παράλληλα έβλεπε το Ιράν, μια ανταγωνιστική χώρα, να βελτιώνει τις σχέσεις του με τις αραβικές και άλλες ισλαμικές χώρες. Είναι αυτά τα γεγονότα, αλλά και ο φόβος να μην συμβεί στο συνέδριο της Ντόχα ότι συνέβηκε στην Τεχεράνη που ώθησε την Τουρκία να αρχίσει μια προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεών της με τον αραβικό κόσμο.

    Στις 18 Ιανουαρίου ο Ντεμιρέλ έστειλε ως απεσταλμένο του στο Κάιρο τον Υπουργό Πολιτισμού για να διαβιβάσει μήνυμα ότι η Τουρκία δεν απειλεί τον αραβικό κόσμο και ειδικά τη Συρία.

    Για πρώτη φορά, ύστερα από τρία χρόνια, η Τουρκία έστειλε απεσταλμένο στη Δαμασκό με πρόταση να επαναρχίσει ο διάλογος μεταξύ τους, ενώ στις αρχές Απριλίου θα μεταβεί στην Αγκυρα ο Σύριος Υφυπουργός Εξωτερικών.

    Στην Ντόχα αναμένεται με ενδιαφέρον συνάντηση μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών Συρίας - Τουρκίας, Φαρούκ Αλ Σιάρα και Ισμαίλ Τζεμ, στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου.

    Στο πλαίσιο αυτών των τουρκικών προσπαθειών, η Τουρκία δηλώνει ότι δεν επιμένει στον όρο που είχε θέσει για παράδοση του Κούρδου ηγέτη Αμπτουλλάχ Οτσαλάν, από τη Συρία για την επανέναρξη του διαλόγου.

    Αυτές είναι οι προσπάθειες της Τουρκίας για βελτίωση των σχέσεών της με τον αραβικό - ισλαμικό κόσμο. Το παρελθόν της όμως δείχει ότι δεν είναι αξιόπιστη και συνεπώς το ερώτημα που πλανάται στο συνέδριο της Ντόχας είναι: Μήπως η Τουρκία ακολουθεί προσωρινά αυτή την πολιτική ώστε να μην υποχρεωθεί ο Ισμαίλ Τζεμ να φύγει από το συνέδριο πριν από τη λήξη του, όπως έπραξε ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ στην Τεχεράνη;

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ/ΓΠ)

    [10] Ερευνητική Επιτροπή - Δημητράκης Στυλιανίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,16/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δημητράκης Στυλιανίδης, ορκίστηκε σήμερα το πρωί Επίτροπος μονομελούς Ερευνητικής Επιτροπής, για τη διεξαγωγή πλήρους έρευνας σχετικά με την αξιολόγηση και επιλογή του οίκου για τη διαφημιστική εκστρατεία του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ), στο Βέλγιο και την Ολλανδία.

    Η ορκωμοσία έγινε ενώπιον του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκου Κόση.

    Επιπρόσθετα θα ερευνήσει την εποπτεία και τον έλεγχο από τους αρμόδιους λειτουργούς της υλοποίησης του έργου και της τήρησης των συμβατικών υποχρεώσεων του Οίκου.

    "Πιστά, αμερόληπτα και με όλες τις ικανότητες που διαθέτω θα εκτελέσω την αποστολή που μου έχει ανατεθεί", διαβεβαίωσε τον κ. Κόση ο κ. Στυλιανίδης, κατά τη σύντομη τελετή, που έγινε στο γραφείο του Υπουργού Δικαιοσύνης.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κόσης εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ο κ. Στυλιανίδης θα εκπληρώσει στο ακέραιο την εντολή που η πολιτεία του ανέθεσε.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή θα κινηθεί στα ίδια πλαίσια που κινήθηκαν άλλες ερευνητικές επιτροπές, με την κλήση μαρτύρων και αναμένεται ότι η πρώτη συνεδρία θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [11] Κουκ - Aεροδρόμιο Λάρνακας

    Λάρνακα,Κύπρος,16/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ δεν θα αναχωρήσει από την Κύπρο εάν δεν σταματήσει η αμμοθύελλα στο Κάιρο.

    Οπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ πηγές του αεροδρομίου, ο Ρόμπιν Κουκ θα αναμένει στο αεροδρόμιο Λάρνακας μέχρι να βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες και να ανοίξει το αεροδρόμιο του Καϊρου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΑ/ΓΠ)

    [12] ΥΠΕΞ Βρετανίας - Δηλώσεις

    Λάρνακα,Κύπρος,16/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η βρετανική Υπατη Αρμοστεία στη Λευκωσία βρίσκεται σε επαφή με την Τ/κ κοινότητα για να την πείσει να συμμετάσχει στην αντιπροσωπεία για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αποκάλυψε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ σε δηλώσεις στη Λάρνακα.

    "Αυτή τη στιγμή εναπόκειται σε εκείνους να αποφασίσουν", είπε ο κ. Κουκ και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Τ/Κ θα ανταποκριθούν θετικά, τονίζοντας ότι θα έχουν περισσότερα οφέλη από την ένταξη στην ΕΕ.

    Ταυτόχρονα ο Βρετανός Υπουργός επανέλαβε τη θέση ότι η επίλυση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για ένταξη, αλλά θα ήταν καλύτερο για όλους εάν υπήρχε λύση.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας χαρακτήρισε την πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για τη συμμετοχή των Τ/Κ ως "ρεαλιστική και δίκαιη" και ανέφερε ότι αυτό που θέλει η ΕΕ είναι η ένταξη στην Ενωση να ευνοήσει όλους τους κατοίκους της Κύπρου.

    "Μια από τις ειρωνίες από την πλευρά της Τ/κ ηγεσίας είναι ότι κατ' ακρίβεια αυτοί στο βορρά του νησιού θα ωφεληθούν περισσότερο απ' οποιονδήποτε άλλο από την ένταξη στην ΕΕ", είπε.

    "Είναι πολύ φτωχότεροι και θα ευνοηθούν περισσότερο", πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουκ.

    Οπως είπε, "η (Βρετανική) Υπάτη Αρμοστεία εδώ διαβουλεύεται με την ηγεσία της Τ/κ κοινότητας παροτρύνοντάς την να αποδεχθεί (την πρόταση)".

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας επανέλαβε ότι η χώρα του υποστηρίζει ένθερμα την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και ανέφερε πως έχει σημειωθεί πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ο κ. Κουκ εξέφρασε την ικανοποίησή του με το ότι στη σύνοδο των ΥΠΕΞ, στο Εδιμβούργο, επιτεύχθη συμφωνία σχετικά με το κείμενο για την Κύπρο που θα παρουσιαστεί στη σύνοδο με την οποία θα εγκανιάζονται οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, η οποία θα πραγματοποιηθεί τέλος του μήνα.

    Σημείωσε δε ότι υπήρχαν μερικοί που πίστευαν "ότι θα είχαμε πρόβλημα στην επίτευξη αυτής της συμφωνίας", όμως τόνισε ότι "τώρα έχουμε την πλήρη υποστήριξη των ΥΠΕΞ της ΕΕ να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την Κύπρο".

    Ο Βρετανός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την Κύπρο ως μια από τις "πιο ισχυρές υποψήφιες (για ένταξη) χώρες", λόγω της "πολύ ανεπτυγμένης οικονομίας της".

    Ταυτόχρονα ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε σημαντική πρόοδος στην εναρμόνιση της νομοθεσίας της Κύπρου με την ΕΕ και τόνισε ότι θα ήθελε η αίτηση της Κύπρου για ένταξη να πετύχει.

    Σε ερώτηση εάν η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί προϋπόθεση για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Κουκ επανέλαβε ότι "όλοι θέλουν λύση", γιατί θα ήταν προς όφελος όχι μόνο του λαού της Κύπρου αλλά και της Ευρώπης. "Η Βρετανία είχε πάντοτε τη θέση ότι αυτό (η λύση) δεν θα ήταν προϋπόθεση, αλλά θα το θέλαμε", είπε.

    Ο Ρόμπιν Κουκ βρίσκεται σε αποστολή προς τη Μέση Ανατολή, με πρώτο σταθμό το Κάιρο, σε μια προσπάθεια να αναβιώσει η ειρηνευτική διαδικασία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΑ/ΜΑ/ΓΠ)

    [13] (Κ) Κυπριανού - Κασουλίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,16/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, ενημερώθηκε λεπτομερώς σήμερα από τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη για τις συνομιλίες της κυβέρνησης στην Αθήνα και το Λονδίνο, την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη και τη συνάντηση του Εδιμβούργου, όπου και οριστικοποιήθηκε η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την 31η Μαρτίου.

    Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι δεν είχε καμιά ανησυχία σε ότι αφορά στο θέμα της έναρξης των διαπραγματεύσεων, παρά τις αντιδράσεις της Γαλλίας.

    Οπως ανέφερε, ανησυχία του είναι μήπως σε κάποιο στάδιο οι συνομιλίες διακοπούν και συνδεθεί το θέμα με τη λύση του Κυπριακού, ενώ όπως είπε διατηρεί και κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης προς τους Τ/Κ για τη συμμετοχή τους στην ενταξιακή διαδικασία.

    Αναφορικά με την πρώτη του ανησυχία, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, παρά το γεγονός ότι επίσημα δεν τίθεται σαν προϋπόθεση για ένταξη στην ΕΕ η λύση του Κυπριακού.

    Οπως ανέφερε, υπήρξαν οι εξηγήσεις του Γάλλου ΥΠΕΞ, θέση που υποστηρίχθηκε και από το Γερμανό ομόλογό του, ο οποίος, ενώ είχε πάρει σωστή θέση έναντι της Τουρκίας (ανθρώπινα δικαιώματα, Κουρδικό, Κυπριακό), για το θέμα της ένταξης της Κύπρου συμφώνησε δημόσια ότι "δεν είναι ούτε επιθυμητό αλλά ούτε ρεαλιστικό να αναμένει κανείς ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρώπη πριν από τη λύση του κυπριακού προβλήματος".

    Ωστόσο, ο κ. Κυπριανού, επεσήμανε ότι όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι δεν έχει επιτευχθεί και "κάποια πρόοδος", με τη "σκληρή δουλειά", όπως είπε, ιδιαίτερα από το Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρο Πάγκαλο, που "έδωσε πραγματικά μια μάχη", με αποτέλεσμα να αποσυρθούν οι πρώτες αντιρρήσεις της Γαλλίας.

    "Ομως και από την ενημέρωση που είχα, αλλά και από όλες τις ενδείξεις εξακολουθεί να υπάρχει το πρόβλημα με τη Γαλλία", δήλωσε ο κ. Κυπριανού, σημειώνοντας ότι το γεγονός αυτό τον εκπλήττει διότι όταν ήταν Πρωθυπουργός ο κ. Σιράκ και Πρόεδρος ο Φρανσουά Μιτεράν και τον είχε συναντήσει υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Κύπρου, "οι θέσεις του ήταν 180 μοίρες διαφορετικές".

    Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, όπως φαίνεται έχει μεσολαβήσει αύξηση των οικονομικών συμφερόντων στην Τουρκία.

    Αναφερόμενος στην πρόταση που έγινε προς τους Τ/Κ, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι έχει κάποιες επιφυλάξεις, αλλά πρόσθεσε ότι πρόκειται για έναν πολύ λεπτό θέμα, το οποίο θα ήθελε πρώτα να συζητήσει στο Εθνικό Συμβούλιο διότι μπορεί να δοθούν ικανοποιητικές ερμηνείες και απαντήσεις.

    "Η πρόταση μπορεί να πήρε αυτή τη μορφή για να αποδείξει πως ό,τι και να προταθεί η τουρκική πλευρά δεν θα το αποδεχθεί", σημείωσε ο κ. Κυπριανού.

    Εξάλλου τόνισε ότι δεν είναι το κύριο θέμα αυτή τη στιγμή η πρόταση που έγινε στους Τ/Κ αλλά το γεγονός ότι οι Τ/Κ απορρίπτουν ακόμη και αυτή την πρόταση που και οι ξένοι την θεωρούν ως θαραλλέα.

    Ερωτηθείς πώς ο ίδιος ερμηνεύει το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ευχαριστούσε την κυπριακή κυβέρνηση για τη γενναιόδωρη προσφορά, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι στο σημείο αυτό είναι που διατηρεί τις επιφυλάξεις του.

    Πάντως, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το θέμα αποδίδεται στην τουρκική αδιαλλαξία, διότι όπως είπε, είναι κάτι που δεν το άκουγε τόσο συχνά πριν από μια δεκαετία.

    Διερωτήθηκε, όμως "γιατί δεν υπήρξε καμιά καταδίκη από μέρους των ΗΠΑ και της Βρετανίας για αυτή την κίνηση εφόσον μεταξύ άλλων εξουδετερώνει πλήρως και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνων και τις συμφωνίες κορυφής".

    Ερωτηθείς εάν συμφωνεί να μελετηθεί το ενδεχόμενο προσφυγής στα Ηνωμένα Εθνη, ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας είπε ότι όλα θα συζητηθούν και ότι ίσως θα πρέπει να αναμένεται πρώτα η επίσκεψη του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

    Υπέδειξε ότι όλοι θα πρέπει να συγκεντρωθούν στην προσπάθεια να προωθηθούν οι στόχοι παρά τις δυσκολίες οι οποίες αυξάνονται λόγω και της στάσης της τουρκικής πλευράς αλλά και "της ανοχής των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της ΕΕ".

    Γενικά, δήλωσε τέλος ο κ. Κυπριανού, χρειάζεται προσοχή και συστηματική προσπάθεια προς κάθε κατεύθυνση και ιδιαίτερα προς την κατεύθυνση ορισμένων χωρών, μεταξύ των οποίων και της Βρετανίας υπενθυμίζοντας την επιστολή Τόνι Μπλερ.

    Νωρίτερα, ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι "η στάση της Γαλλίας είναι ένα πρόβλημα", ενώ εξέφρασε την ευχή ότι θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με το Γάλλο ομόλογό του για να μπορέσει να εξηγήσει της θέσεις της κυβέρνησης.

    "Εχω πει ότι θεωρούμε ότι είναι εσφαλμένη η βάση πάνω στην οποία γίνεται η γαλλική σκέψη, τουλάχιστον από πλευράς γαλλικής κυβέρνησης", ανέφερε ο ΥΠΕΞ.

    Επανέλαβε ότι είναι λανθασμένη η θέση ότι η μη συμμετοχή των Τ/Κ ή η εξακολούθηση της διαίρεσης αποτελούν εμπόδιο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, διότι έτσι, όπως είπε, είναι "σαν να λες στους Τ/Κ ότι αφού δεν θέλετε να ενταχθεί η Κύπρος μην προσέλθετε στην αντιπροσωπεία και μην προσπαθήσετε για να λυθεί το Κυπριακό".

    Το ανάποδο, πρόσθεσε, δηλαδή η πολιτική της ΕΕ είναι η άσκηση πίεσης η οποία για πρώτη φορά ασκείται επί της Τουρκίας να αντιληφθεί ότι εάν δεν λυγίσει την αδιάλλαξία της και αν δεν αφήσει να ανοιχθεί ο δρόμος για τη δημιουργία μιας ομοσπονδίας, υπάρχει ο κίνδυνος ένταξης της Κύπρου παρά τη θέλησή της.

    Αυτό, τόνισε ο ΥΠΕΞ θα συμβάλει και θα εξυπητρετήσει τα συμφέροντα της ίδιας της ΕΕ, η οποία "αγωνίζεται να δει μια βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας".

    Κληθείς να σχολιάσει την άποψη ότι η Γαλλία ελαύνεται από οικονομικά συμφέροντα σε σχέση με τη στάση της έναντι της Τουρκίας, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι δεν θα διακινδυνεύσει να δώσει ερμηνείες.

    "Εγώ κρίνω μιαν πολιτική που έχει εκφρασθεί δημόσια από πλευράς του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας", δήλωσε ο κ. Κασουλίδης.

    Ωστόσο, πρόσθεσε ότι στο Εδιμβούργο λήφθηκε μια ομόφωνη απόφαση με τη Γαλλία να συμφωνεί, κάτι που πρέπει να θεωρείται θετικό.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι δεν αποτέλεσε έκπληξη η στάση της Γαλλίας και πως επρόκειτο για την ίδια προσπάθεια που έγινε στο Λουξεμβούργο.

    Ερωτηθείς, κατά πόσο γίνεται μελέτη για το θέμα της προσφυγής, είπε ότι είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο η κυβέρνηση θα "ζυγίσει" αναλόγως του τί υπολογίζει ότι θα είναι το αποτέλεσμα.

    "Θα μελετήσουμε όλα τα ενδεχόμενα, βολιδοσκοπώντας τα μόνιμα μέλη (του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ) για να δούμε τις προθέσεις και διαθέσεις τους", είπε ο κ. Κασουλίδης, σημειώνοντας ότι θα πρέπει πρώτα να αναμένεται η επίσκεψη Κόρντοβεζ και τα αποτελέσματά της.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι θα έχει κύκλο επαφών για να ενημερωθούν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.

    Ερωτηθείς εάν είχε συνάντηση με το Βρετανό ομόλογό του που βρίσκεται στην Κύπρο, είπε ότι μόλις ειδοποιήθηκε για την άφιξη του κ. Κουκ είχε μια εγκάρδια και ουσιαστική συνομιλία.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [14] Βρετανία - Πρόταση Κληρίδη - Τ/Κ

    Λευκωσία,Κύπρος,16/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την περασμένη Παρασκευή, αξιωματούχος της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας επέδωσε στην Τ/κ πλευρά την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στην επίσημη ομάδα που θα διαπραγματευτεί την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Αυτό δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Υπάτης Αρμοστείας, Πίερς Κάζαλετ, κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Βρετανού ΥΠΕΞ Ρόμπιν Κουκ ότι η πρεσβεία της χώρας του στη Λευκωσία διαβουλεύεται με την ηγεσία των Τ/Κ, παροτρύνοντάς την να αποδεχθεί την πρόταση.

    "Την περασμένη Παρασκευή ο Αναπληρωτής Υπατος Αρμοστής, Τζον Μπακ, επέδωσε την πρόταση του Προέδρου Κληρίδη στον κ. Ντενκτάς", ανέφερε συγκεκριμένα στο ΚΥΠΕ ο κ. Κάζαλετ.

    Ο κ. Μπακ αναπληρούσε τον Υπατο Αρμοστή Ντέιβιντ Μάτεν, ο οποίος βρισκόταν στο εξωτερικό.

    Ο κ. Κάζαλετ πρόσθεσε ότι "ο Υπατος Αρμοστής Ντέιβιντ Μάτεν αναμένεται να συναντηθεί αυτή τη βδομάδα με τον κ. Ντενκτάς για να υζητήσουν περαιτέρω την πρόταση". Η Βρετανία, που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της ΕΕ, είχε αναλάβει να μεταφέρει την πρόταση του Προέδρου Κληρίδη στην Τ/κ κοινότητα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [15] Κουκ - Αναχώρηση

    Λευκωσία,Κύπρος,16/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ αναχώρησε από το αεροδρόμιο Λάρνακας με κατεύθυνση το Κάιρο, απ' όπου αρχίζει τριήμερη περιοδεία στη Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο των προσπαθειών της ΕΕ να επαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία.

    Ο κ. Κουκ αναγκάστηκε να σταθμεύσει στη Λάρνακα χθες βράδυ λόγω κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στο Κάιρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [16] Ισχυρισμοί Ντενκτάς - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,16/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης "δεν δικαιούται να προσκαλεί τον Τ/κ λαό", κατά την έκφρασή του, "να συμμετάσχει σε συνομιλίες με την ΕΕ, στο πλαίσιο αντιπροσωπείας της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    Σύμφωνα με την Τ/κ εφημερίδα "Γενί Ντεμοκράτ", ο Ντενκτάς ανέφερε ότι "εδώ και 35 χρόνια δεν υφίσταται κυβέρνηση που εκπροσωπεί του δύο λαούς", και πρόσθεσε ότι δεν αποδέχεται την ύπαρξη αντιπροσωπείας της Κύπρου.

    Καταλήγοντας, ισχυρίστηκε ότι "η αίτηση των Ε/Κ για ένταξη στην ΕΕ σε αντίθεση προς τις διεθνείς συμφωνίες για την Κύπρου έγινε για να κλείσει ο δρόμος του συμβιβασμού".

    Η "CENGEL" προβάλλει ως κύριο θέμα, τις δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος ανέφερε ότι η "ΕΕ δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των Τ/Κ και ότι η ΕΕ δεν θα δεχθεί στους κόλπους της την Κύπρο, αλλά την Ε/κ διοίκηση".

    Η "Χαλκίν Σεσί" αναφέρει ότι ο Ντενκτάς είπε ότι η κυπριακή υπόθεση "παίζεται με λέξεις και αρχές".

    "Εμείς συνεχίζουμε το δρόμο μας, διότι δεν διαθέτουμε άλλο τρόπο. Αυτό που μας προτείνεται είναι να υποκύψουμε στην από μέρους των Ε/Κ αποικιοκράτησή μας, στην έλευση της Ελλάδας. Να αρνηθούμε τα δικαιώματά μας και να αποκοπούμε από την Τουρκία", δήλωσε προκλητικά ο Ντενκτάς.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [17] Τούρκοι Πρέσβεις στα κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,16/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρέσβης της Τουρκίας Β. Βουράλ, που διορίστηκε ως μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ και ο Πρέσβης της Τουρκίας στη Μόσχα Ν. Σενσόι, βρίσκονται από χθες στα κατεχόμενα για να ενημερωθούν για το Κυπριακό.

    Σύμφωνα με την Τ/κ εφημερίδα "Γενί Ντεμοκράτ", ο λεγόμενος πρόεδρος της Ψευδοβουλής Χακί Ατούν ευχαρίστησε τους Τούρκους διπλωμάτες και τους είπε πως η ψευδοβουλή έχει απαντήσει με την τελευταία απόφασή της στους Ε/Κ αλλά και σε όλο τον κόσμο. Το ψευδοκράτος, πρόσθεσε, γνωρίζει τις ευθύνες του έναντι της Τουρκίας.

    Αναφερόμενος στην πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για τη συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ο Ατούν είπε ότι πρόκειται περί "βυζαντινού τεχνάσματος".

    "Ο κόσμος θα μάθει ότι δεν θα υποκύψουμε στο τέχνασμα αυτό. Δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα από την αρχή δύο κρατών, για πολιτική ισότητα", δήλωσε προκλητικά.

    Ισχυρίστηκε ότι η "ΕΕ έχει διαλύσει τις παραμέτρους και ότι το κατοχικό καθεστώς θα παρακαθήσει στην τράπεζα των συνομιλιών μόνο με τη βάση των δύο κρατών."

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [18] Επίσκεψη Κόρντοβεζ

    Λευκωσία,Κύπρος,16/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σωρεία συναντήσεων θα έχει ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Ντίεγκο Κόρντοβεζ κατά την εξαήμερη παραμονή του στην Κύπρο.

    Ο κ. Κόρντοβεζ, που φθάνει αύριο το βράδυ, θα συναντηθεί την Τετάρτη με τον επικεφαλής της κυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας για τις ενταξιακές Γιώργο Βασιλείου στα γραφεία του ΚΕΜΑ.

    Την Πέμπτη το πρωί θα ενημερώσει τους αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε συνάντηση που θα έχει μαζί τους στην οικία του Γάλλου πρέσβη.

    Αργότερα την ίδια ημέρα θα έχει γεύμα εργασίας με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ενώ το ίδιο θα πράξει την Παρασκευή το μεσημέρι όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα παραθέσει γεύμα εργασίας για τον κ. Κόρντοβεζ.

    Δεν αποκλείεται να υπάρξει και δεύτερη συνάντηση με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων πριν την αναχώρηση του κ. Κόρντοβεζ την Κυριακή το απόγευμα για την Αθήνα.

    Κατά τη διάρκεια της εδώ επίσκεψής του θα συναντήσει επίσης τον Αμερικανό πρέσβη Κένεθ Μπριλ και το Βρετανό Υπατο Αρμοστή Ντέιβιντ Μάντεν.

    Το Σάββατο το απόγευμα θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη στο Λήδρα Πάλας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [19] Υποτίμηση δραχμής - επιπτώσεις στην Κύπρο

    Λευκωσία,Κύπρος,16/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Μόνο οριακές επιπτώσεις θα έχει η υποτίμηση της δραχμής όσον αφορά την Κύπρο, οι οποίες θα είναι άμεσες και έμμεσες.

    Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση τις Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου στην οποία επισημαίνεται παράλληλα ότι η υποτίμηση της δραχμής κατά 14% και η ένταξή της στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι μια διορθωτική ανάγκη λόγω της πολιτικής της σκληρής δραχμής που ακολούθησε η ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια για καταπολέμηση του πληθωρισμού και του στόχου να ενταχθεί η Ελλάδα στην ΟΝΕ το 2001.

    Οι άμεσες επιπτώσεις σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα από την υποτίμηση της δραχμής σχετίζονται με το εμπόριο μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας.

    Οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κύπρο θα έχουν αυξημένη ανταγωνιστικότητα έναντι των κυπριακών προϊόντων ενώ το αντίθετο θα συμβεί για τις κυπριακές εξαγωγές προς την Ελλάδα.

    Οπως τονίζεται όμως ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας είναι πολύ μικρός σε σχέση με τις ολικές εμπορικές συναλλαγές της Κύπρου με το εξωτερικό που φθάνουν μόνο το 7,5%.

    Αλλες άμεσες επιπτώσεις σχετίζονται με την τουριστική κίνηση μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. Για τους Ελληνες τουρίστες η Κύπρος και οι άλλες χώρες θα είναι ακριβότεροι προορισμοί σε σύγκριση με διακοπές στην Ελλάδα ενώ για τους Κύπριους οι διακοπές στην Ελλάδα θα στοιχίζουν λιγότερα παρά προηγούμενα αλλά απόλυτα και σε σύγκριση με διακοπές στην Κύπρο ή σε τρίτες χώρες.

    Οπως επισημαίνεται πάντως ο αριθμός των Ελλήνων τουριστών που επισκέπτονται την Κύπρο είναι σχετικά μικρός και τυχόν μείωσή του δεν θα έχει αντίκτυπο στον ολικό αριθμό τουριστών που επισκέπτονται την Κύπρο.

    Εξάλλου λόγω του μεγάλου όγκου Κυπρίων που επισκέπτονται την Ελλάδα θα υπάρξει άμεση εξοικονόμηση τουριστικού συναλλάγματος. επίσης αναμένεται ότι πιθανόν να υπάρξει και κάποια αύξηση στον αριθμό των Κυπρίων που επισκέπτονται την Ελάδα. Επιπλέον θα υπάρξουν ευνοϊκές επιπτώσεις με τη μορφή εξοικονόμησης συναλλάγματος για τους Κύπριους φοιτητές που σπουδάζουν στην Ελλάδα.

    Οι έμμεσες επιπτώσεις αφορούν τις εξαγωγές της Ελλάδας και της Κύπρου σε τρίτες χώρες όπως επίσης και το τουριστικό ρεύμα από τρίτες χώρες προς την Ελλάδα και την Κύπρο, όπου η Ελλάδα θα αποκτήσει κάποιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι της Κύπρου.

    Αυτό όμως δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τις κυπριακές εξαγωγές και τον τουρισμό λόγω των διαφοροποιημένων προϊόντων που εξάγει η Κύπρος και τη διαφορετική κατηγορία τουριστών που προσελκύει η Κύπρος.

    Για να ελαχιστοποιηθούν αυτές οι επιπτώσεις θα πρέπει επίσης η κυπριακή οικονομία να συγκρατήσει τα κόστα παραγωγής.

    Τέλος στην ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας τονίζεται ότι η συναλλαγματική πολιτική της διατήρησης της αξίας της κυπριακής λίρας που ακολουθείται έχει βοηθήσει αποφασιστικά στη συγκράτηση του πληθωρισμού και των κόστων παραγωγής και γι' αυτό θα συνεχίσει να εφαρμόζεται.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [20] Εκπρόσωπος - Κόρντοβεζ - Χόλμπρουκ - Προσφυγή στο ΣΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,16/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ως σημαντική εκτιμά η κυπριακή κυβέρνηση, την επίσκεψη στην Κύπρο, του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ενόψει της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας και του γεγονότος ότι μεταφέρει επιστολή του Γενικού Γραμματέα Κόφι Αναν.

    Ταυτόχρονα θεωρεί ότι αυτή αποτελεί "νέα αρχή για την επανέναρξη των συνομιλιών, ως συνέχεια των συνομιλιών του Τράουτμπεκ και της Γκλιόν".

    Οπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, η κυβέρνηση ελπίζει ότι μέσα από τη νέα προσπάθεια των ΗΕ, να υπάρξει κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας.

    Ο Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν γνωρίζει το περιεχόμενο της επιστολής και επομένως, αν σε αυτή υπάρχει πρόσκληση για μια νέα συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς.

    Ερωτηθείς για τις συναντήσεις που θα έχει στην Κύπρο ο κ. Κόρντοβεζ, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης "έχει πάγια θέση να μην αρνείται οποιεσδήποτε συναντήσεις ή επαφές, αποσκοπούν στο να έχουμε πρόοδο προς συνολική λύση του Κυπριακού".

    Οπως είπε ο Εκπρόσωπος, η συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Ντιέγκο Κόρντοβεζ, θα πραγματοποιηθεί περί το τέλος της εβδομάδας.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Στυλιανίδης επανέλαβε τη διαφωνία της κυβέρνησης με πρόσφατες δηλώσεις του κ. Κόρντοβεζ σύμφωνα με τις οποίες, η ενταξιακή πορεία της Κύπρου περιπλέκει τις συνομιλίες για το Κυπριακό.

    "Η κυβέρνηση θεωρεί και επιμένει ότι η ενταξιακή πορεία είναι καταλύτης για την επίλυση, συνολικά, του Κυπριακού", τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, προσθέτοντας ότι η ενταξιακή πορεία είναι ανεξάρτητη από τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αναβολής της αμερικανικής πρωτοβουλίας, ο κ. Στυλιανίδης παρέπεμψε στις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ότι ζητήθηκαν δύο ημερομηνίες, αρχές Απριλίου, ώστε να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη Χόλμπρουκ στην Κύπρο.

    "Εάν και κατά πόσο θα γίνει αυτή η επίσκεψη", συνέχισε, "επαφίεται στον ίδιο τον κ. Χόλμπρουκ". Χαρακτήρισε, ωστόσο, οποιαδήποτε προσπάθεια του διεθνούς παράγοντα για την κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας, "ευπρόσδεκτη".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι στη συνάντηση της Αθήνας, ο Τόμας Μίλερ ενημέρωσε τον Πρόεδρο Κληρίδη για τη συνάντηση που είχε προηγουμένως ο Αμερικανός Συντονιστής, με τον Ραούφ Ντενκτάς.

    Προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας - Κεφάλαιο 7, Κεφάλαιο 6

    Ερωτηθείς για τις ενέργειες της κυβέρνησης, σε περίπτωση που η αμερικανική πρωτοβουλία αποτύχει, όπως η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι εξετάζεται, σημειώνοντας παράλληλα, ότι θα πρέπει να συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο για να παρθούν "συγκεκριμένες και οριστικές αποφάσεις" αν συνεχισθεί η τουρκική αδιαλλαξία.

    Σε ερώτηση, αν το θέμα της προσφυγής απασχόλησε τις κυβερνήσεις Κύπρου - Ελλάδας, στις συνομιλίες που είχαν πρόσφατα στην Αθήνα, ο Εκπρόσωπος είπε "ότι έγινε ανασκόπηση όλων των εξελίξεων, αλλά τελικές αποφάσεις, δεν έχουν παρθεί, διότι για κάθε νέα φάση θα πρέπει να ενημερώνεται το Εθνικό Συμβούλιο".

    Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη για μεταφορά του Κυπριακού από το κεφάλαιο 6, στο κεφάλαιο 7, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "αποτελούν σκέψεις και προσδοκίες του Προέδρου Κληρίδη.

    Αλλά προς το παρόν", συμπλήρωσε, "το θέμα δεν έχει συζητηθεί ούτε στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου, ούτε υπήρξε σχετική συζήτηση στις συνομιλίες των Αθηνών".

    Κασουλίδης - Κυπριανού - Πρόταση για συμμετοχή των Τ/Κ

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η συνάντηση που έγινε το πρωί, μεταξύ του Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού, και του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη εντάσσεται στα πλαίσια ενημέρωσης της πολιτικής ηγεσίας για την πρόταση που η κυβέρνηση υπέβαλε στο Λονδίνο, για συμμετοχή των Τ/Κ στην ομάδα διαπραγμάτευσης για την ένταξη στην ΕΕ.

    Διευκρίνισε όμως, ότι η ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας "δεν αποκλείει συνάντηση - σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου, γύρω από το θέμα αυτό".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [21] Βασιλείου - Πάτρα

    Λευκωσία,Κύπρος,16/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με σκοπό να δώσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, αναχώρησε σήμερα για την Ελλάδα, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου.

    Θέμα της διάλεξης θα είναι η "Πορεία της Κύπρου προς την Ευρώπη". Εξάλλου, την ερχόμενη Τρίτη, ο κ. Βασιλείου αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννο Κρανιδιώτη και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 16 March 1998 - 13:09:03 UTC