Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-02-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΔΕΚ - Απόφαση Ελεύθερης Επιλογής
  • [02] Ολμπραϊτ - Κυπριακό
  • [03] Προεκλογική εκστρατεία
  • [04] Τιμές Συναλλάγματος (Opening)
  • [05] Κληρίδης - Γαλανός
  • [06] Σχέση ξένων νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα
  • [07] Κληρίδης - Ρολάνδης
  • [08] Κασουλίδης - Ολμπράιτ - Χάνεϊ
  • [09] Απόφαση Οικολόγων - β'γύρος (2)
  • [10] Εκπρόσωπος - Ολμπράιτ
  • [11] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας
  • [12] Διακήρυξη Χριστόφια
  • [13] Εκπρόσωπος - Προεκλογική περίοδος
  • [14] Λυσσαρίδης - Απόφαση ΕΔΕΚ
  • [15] Εκπρόσωπος - Σιράκ - Ντίνι

  • [01] ΕΔΕΚ - Απόφαση Ελεύθερης Επιλογής

    Λευκωσία,Κύπρος,13/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ελεύθερη επιλογή υποψηφίου στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών αποφάσισε λίγο μετά τα μεσάνυχτα η Κεντρική Επιτροπή του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, σε ανοικτή ψηφοφορία, όπως προνοεί και το Καταστατικό για αποφάσεις πάνω σε πολιτικά θέματα.

    Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Βάσος Λυσσαρίδης, στην ψηφοφορία ενενήντα άτομα υποστήριξαν την ελεύθερη επιλογή, δεκαέξι την υποστήριξη συγκεκριμένου υποψηφίου και τρεις τήρησαν αποχή.

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι εάν θα λαμβάνετο απόφαση για συγκεκριμένο άτομο, τότε η ψηφοφορία θα ήταν μυστική, προσθέτοντας ότι έχει αποφασιστεί όπως τα στελέχη του κόμματος να μην συμμετέχουν στην προεκλογική εκστρατεία οποιουδήποτε εκ των δύο υποψηφίων.

    Κληθείς να εξηγήσει το σκεπτικό της ελεύθερης επιλογής, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι "είναι συνέχεια της πρότασης" που υπέβαλε το κόμμα στους δύο υποψηφίους, η οποία ήταν "πρόταση λαϊκής συμφιλίωσης, ενότητας, προοπτικής κι εμβολιασμού των προγραμμάτων των δύο τελικών υποψηφίων".

    Υπενθυμίζουμε ότι η πρόταση έγινε γραπτώς αποδεκτή τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και υποψήφιο πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη όσο και από τον ανεξάρτητο υποψήφιο Γιώργο Ιακώβου.

    Ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι αυτός ο ρόλος πέτυχε και τερματίστηκε, τονίζοντας ότι εάν η ΕΔΕΚ στρεφόταν προς τη μία ή την άλλη πλευρά, πιθανό να μειωνόταν ο ρόλος του κόμματος ως επιτηρητή των δεσμεύσεων των δυο υποψηφίων όπως αυτές απορρέουν από την πρότασή του.

    Σε ερώτηση εάν θεωρεί τους δύο υποψηφίους δεσμευμένους να σχηματίσουν οικουμενική κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η ΕΔΕΚ δεν υποστηρίζει έναν εκ των δύο υποψηφίων, ο κ. Λυσσαρίδης απάντησε "ασφαλώς" και πρόσθεσε ότι "αυτό ελέχθη και στους δύο" και είναι ανεξάρτητο από ποιάν απόφαση θα έπαιρνε η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

    Κληθείς να αναφέρει εάν η ΕΔΕΚ θα έχει κόστος μ' αυτήν την απόφαση, ο κ. Λυσσαρίδης απάντησε αρνητικά, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι "όχι μόνο δεν θα έχει κόστος, αλλά αρχίζει μια νέα σελίδα για το κόμμα και για το δημοκρατικό σοσιαλιστικό κίνημα, γιατί αποδείξαμε ότι μπορούμε να είμαστε ο παράγοντας ενότητας, λαϊκής επιβίωσης, πραγματικής προοπτικής, που έθεσε τα θεμέλια για πανεθνική στρατηγική".

    Εξέφρασε, εξάλλου, τη βεβαιότητα ότι "όπως όλα τα κυπριακά κόμματα έχουν δεχθεί αυτή την τοποθέτηση, δεν θα έχω δυσκολία να πείσω και τα ελληνικά κόμματα, ή τουλάχιστον την πλειοψηφία, να δεχθούν αυτή την τοποθέτηση, κι έτσι το όνειρο για μια πανεθνική τοποθέτηση πάνω στο κυπριακό πρόβλημα γίνεται πραγματικότητα".

    "Πιστεύω", είπε, "ότι αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη προσφορά που έκανε το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Κύπρου μετά το 1974".

    Κληθείς να αναφέρει εάν υπάρχει προοπτική δημιουργίας ενός σοσιαλδημοκρατικού κινήματος στην Κύπρο, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι "η προοπτική υπάρχει" κι εξέφρασε την ελπίδα ότι "με τη συνεργασία ηγεσιών ανοίξαμε μια καινούργια σελίδα, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για το σοσιαλδημοκρατικό κίνημα".

    Ο κ. Λυσσαρίδης επεσήμανε ότι "μ' αυτήν την απόφαση, η ΕΔΕΚ ανοίγει το δρόμο προς όλες τις σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις που υπάρχουν σε όλα τα κόμματα να έρθουν και να δημιουργήσουμε μαζί το νέο μεγάλο σοσιαλδημοκρατικό κίνημα".

    Σε ερώτηση εάν η ΕΔΕΚ θα συμμετάσχει σε μιαν οικουμενική κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το αν θα ανταποκριθούν όλα τα κόμματα, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι θα αποφασίσει πάνω στο θέμα αυτό η Κεντρική Επιτροπή.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ/ΜΜ)

    [02] (Κ) Ολμπραϊτ - Κυπριακό

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,13/02/1998 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν την Τουρκία να παίξει ενεργό ρόλο στην προώθηση λύσης του Κυπριακού και σκοπεύουν να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους μετά την ολοκλήρωση των εκλογών στην Κύπρο.

    Στη σχετική δήλωση προέβη η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ματλίν Ολμπράιτ απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της ενώπιον της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Βουλής.

    Η κ. Ολμπράιτ, σε ερώτηση του Δημοκρατικού βουλευτή, Ρόμπερτ Αντριους, σύμφωνα με την οποία η ενσωμάτωση της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να περάσει μέσα από την ενεργό και εποικοδομητική συμμετοχή της στην επίλυση του Κυπριακού, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα περίπλοκο θέμα.

    Είναι πολύ σημαντικό, είπε η κ. Ολμπράιτ για όλους, να έχουν την Τουρκία να βλέπει δυτικά και όχι ανατολικά ή νότια. Οπως ανέφερε, η κ. Ολμπράιτ "χρειαζόμαστε να την έχουμε (Τουρκία) ως μέρος της νέας ευρωπαϊκής κοινότητας".

    Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ έχουν συζητήσει αρκετά με τους Τούρκους για "ότι χρειάζεται να γίνει έτσι ώστε να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης."

    Η κ. Ολμπράιτ τόνισε ότι οι ΗΠΑ "ξόδεψαν αρκετό χρόνο με αυτούς (Τούρκους) σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τα θέματα της Κύπρου που είναι μακροχρόνια και πηγή προβλημάτων για όλους."

    "Τους πιέζουμε (Τούρκους) για μεγαλύτερη βοήθεια στην Κύπρο. Ο πρέσβης Χόλμπρουκ προσπαθεί τώρα να προχωρήσει αυτές τις διαπραγματεύσεις. Οι εκλογές στην Κύπρο είναι μεταξύ δύο γύρων αυτή τη στιγμή, και θα δώσουμε πολύ περισσότερη προσοχή σε αυτό (Κυπριακό) αμέσως μόλις όλοι έχουν τακτοποιηθεί", κατέληξε η κ. Ολμπράιτ.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] Προεκλογική εκστρατεία

    Λευκωσία,Κύπρος,13/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ολοκληρώνεται απόψε η προεκλογική εκστρατεία για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, με το σκηνικό να έχει πλέον οριστικοποιηθεί αφού τα κόμματα έχουν αποφασίσει ποιά στάση θα τηρήσουν.

    Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, και η απόφαση του Κινήματος των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

    Η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή του Κινήματος συνήλθε χθες για λήψη οριστικής απόφασης αναφορικά με τη στάση που θα τηρηθεί στο δεύτερο γύρο.

    Υπέρ της υποψηφιότητας Γλαύκου Κληρίδη έχουν ταχθεί το Κίνημα των Ενωμένων Δημοκρατών, ο Αλέξης Γαλανός, οι Νέοι Ορίζοντες και το Κόμμα των Φιλελευθέρων. Η ΕΔΕΚ αποφάσισε ελεύθερη επιλογή ψήφου.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη νομοθεσία από τα μεσάνυκτα απαγορεύονται οι προεκλογικές εκδηλώσεις και ομιλίες και η μετάδοσή τους από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

    Κατά την παραμονή και την μέρα της ψηφοφορίας απαγορεύεται επίσης η μετάδοση, η δημοσίευση είδησης ή ανακοίνωσης επί πληρωμή ή χωρίς πληρωμή που έχει άμεση ή έμμεση σχέση με τις εκλογές εκτός από ανακοινώσεις που θα εκδίδονται από τον Εφορο Εκλογής ή με εξουσιοδότησή του. Οι απαγορεύσεις θα ισχύουν μέχρι την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας το απόγευμα της Κυριακής.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [04] Τιμές Συναλλάγματος (Opening)

    Λευκωσία,Κύπρος,13/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σύμφωνα με το δελτίο συναλλάγματος της 13/02/98, κατά το άνοιγμα της αγοράς η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις ακόλουθες τιμές συναλλάγματος για πράξεις άμεσης παράδοσης:

    -----------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα       Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά    Πώληση     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    Ελληνική Δραχμή      537,7100    539,8600   537,7100  542,4600
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7219      1,7287     1,7219    1,7327
    Δολάριο ΗΠΑ            1,8767      1,8842     1,8767    1,8882
    Στερλίνα               1,1466      1,1511     1,1466    1,1536
    Γερμ. Μάρκο            3,4000      3,4136     3,4000    3,4176
    -----------------------------------------------------------------
    

    Στις συναλλαγές με το κοινό μέχρι ΛΚ 10.000, οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόζουν τιμές που να μην είναι χειρότερες από τις πιο πάνω.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [05] Κληρίδης - Γαλανός

    Λευκωσία,Κύπρος,13/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε σήμερα ότι ο Αλέξης Γαλανός δεν ζήτησε κανένα αξίωμα, ούτε και συμμετοχή στο Υπουργικό Συμβούλιο ενόψει της απόφασής του να υποστηρίξει τη δική του υποψηφιότητα.

    Παράλληλα ανέφερε ότι είναι πρόθεσή του να αξιοποιήσει τον κ. Γαλανό σαν σύμβουλό του, αμισθί, επί διαφόρων θεμάτων.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλούσε ύστερα από συνάντηση που είχε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο με τον κ. Γαλανό τον οποίο και ευχαρίστησε για την απόφασή του αυτή.

    Ο κ. Κληρίδης ανέφερε πάντως ότι ο ίδιος θα επρότεινε στον κ. Γαλανό κάποιο αξίωμα.

    Οπως ανέφερε ο κ. Κληρίδης με τον κ. Γαλανό αντάλλαξαν επίσης απόψεις πάνω στις γενικές τους θέσεις.

    "Είδαμε", είπε, "ότι υπάρχει σύγκλιση και για το εθνικό θέμα και για άλλα εσωτερικά θέματα και προβλήματα".

    Ο κ. Κληρίδης τόνισε ότι "το ΔΗΚΟ θα έχει τη θέση του μέσα σε μιαν κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή οικουμενική κυβέρνηση".

    Ο κ. Γαλανός από την πλευρά του δήλωσε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα χειριστεί σωστά το εθνικό θέμα "όπως το εχειρίστηκε για τέσσερα χρόνια και οκτώ μήνες".

    Πρόσθεσε ότι μπορεί να υπήρξαν κάποιες μικρές διαφωνίες αλλά όπως είπε "μέχρι την τελευταία στιγμή μέχρις ότου υπεισήλθαν προσωπικά κριτήρια στη μέση ο κ. Κληρίδης ήταν ο καλός πρόεδρος τον οποίον στηρίζαμε σαν ΔΗΚΟ".

    Ο κ. Γαλανός τόνισε στο σημείο αυτό ότι πήρε την απόφασή του για υποστήριξη του κ. Κληρίδη χωρίς να ζητήσει οποιοδήποτε αντάλλαγμα ή κανένα αξίωμα γιατί έτσι θεωρούσε ότι ήταν σωστό.

    "Υπεστήριξα αυτά που λέγαμε όλον αυτό το χρόνο διότι έπρεπε να είμαστε δίκαιοι", προσθέτοντας ότι "το άδικο δεν ευλογείται".

    Ο κ. Γαλανός εξέφρασε εξάλλου τη χαρά του γιατί ο κ. Κληρίδης απεφάσισε να υλοποιήσει την απόφαση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

    Τόνισε επίσης ότι το ΔΗΚΟ το μεγαλύτερο ποσοστό του οποίου όπως είπε "ορθοφρονεί" θα έχει τη θέση του στην κυβέρνηση Κληρίδη σε περίπτωση εκλογής του κ. Κληρίδη.

    Πρόσθεσε ότι το ΔΗΚΟ "θα συνεχίσει να διαδραματίζει ρυθμιστικό ρόλο στα πράγματα αυτού του τόπου".

    Ακόμη είπε ότι "είναι πάρα πολύ σημαντικό με βάση τις θέσεις του ΔΗΚΟ ιδιαίτερα στο εθνικό θέμα να διαδραματίζουμε ρόλο όπως πάντα διαδραματίζαμε για να στεκόμαστε σαν ΔΗΚΟ με ψηλά τη σημαία μας."

    Οπως ανέφερε ο κ. Γαλανός "είναι με πλήρη επίγνωση των δυσκόλων χρόνων, των δυσκόλων διαπραγματεύσεων, του μεγάλου αγώνα που έχουμε μπροστά μας που θα διαδρματήσουμε αυτό το ρόλο."

    Ο κ. Γαλανός εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι την ερχόμενη Δευτέρα "και πάλι όλοι ενωμένοι να κοιτάξουμε το καλό αυτού του τόπου και να ξεχαστεί η όξυνση η οποία υπήρξε παραμονές εκλογών".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [06] Σχέση ξένων νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα

    Λευκωσία,Κύπρος,13/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Κατά το άνοιγμα της Αγοράς Συναλλάγματος στην Κύπρο σήμερα η σχέση των πιο κάτω νομισμάτων με την Κυπριακή Λίρα διαμορφώθηκε ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                 |     Πώληση     |     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Ιαπωνίας                233,5541        235,4225
          Δολ. Αυστραλίας               2,7844          2,8066
          Δολ. Καναδά                   2,6934          2,7149
          Εσκούδος Πορτογαλλίας       347,3345        350,1131
          Κορόνες Δανίας               12,9346         13,0380
          Κορόνες Νορβηγίας            14,1164         14,2293
          Κορόνες Σουηδίας             15,1246         15,2455
          Λιρες Ιρλανδίας               1,3562          1,3670
          Λιρέτες Ιταλίας           3.351,5114      3.378,3234
          Μάρκα Φινλανδίας             10,3031         10,3855
          Πεσέτες Ισπανίας            287,7005        290,0021
          Σελίνια Αυστρίας             23,8675         24,0584
          Φιορίνια Ολλανδίας            3,8265          3,8571
          Φράγκα Βελγίου               70,0250         70,5852
          Φράγκα Γαλλίας               11,3805         11,4715
          Φράγκα Ελβετίας               2,7266          2,7484
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [07] Κληρίδης - Ρολάνδης

    Λευκωσία,Κύπρος,13/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Μεγάλο κεφάλαιο για την Κύπρο, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Νίκος Ρολάνδης, τον Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος με τη σειρά του υπέδειξε στον κ. Ρολάνδη ότι θα ήταν σφάλμα να εγκαταλείψει τον πολιτικό του ρόλο.

    Κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Ρολάνδης διαβίβασε στον Πρόεδρο Κληρίδη την απόφαση του κόμματός του να υποστηρίξει την υποψηφιότητά του.

    "Τόσο εγώ όσο και οι Φιλελεύθεροι, παρόλο που ήμουν υποψήφιος, είμαστε της γνώμης ότι ο Γλαύκος Κληρίδης αποτελεί κεφάλαιο γι' αυτή τη χώρα και θα πρέπει να συνεχίσει αυτό που ξεκίνησε", είπε.

    Παρόλο ότι υπήρξαν κάποιοι μικροί ενδοιασμοί, "οι Φιλελεύθεροι, και εγώ προσωπικά, χωρίς καμιά αμφιβολία, επιλέγουμε Γλαύκο Κληρίδη για να συνεχίσει τη δύσκολη πορεία που θα αντιμετωπίσει ο τόπος αμέσως μετά τις εκλογές", πρόσθεσε και παρότρυνε τον κυπριακό λαό να δώσει την ψήφο του στον Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης ευχαρίστησε τον κ. Ρολάνδη για την υποστήριξη που τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του του προσφέρει και τόνισε την ανάγκη παραμονής του ηγέτη των Φιλελευθέρων στο πολιτικό προσκήνιο.

    "Με τον κ. Ρολάνδη είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις πάνω στο θέμα του ρόλου του, τον ευχαρίστησα για την υποστήριξη που το κόμμα του και ο ίδιος μου δίνει".

    "Του υπέδειξα αν θέλετε ότι θα ήταν σφάλμα να εγκαταλείψει τον πολιτικό του ρόλο και του εξήγησα ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορεί να αξιοποιηθεί και ο ίδιος και το κόμμα", σημείωσε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΧΡ/ΜΧ/ΓΠ)

    [08] Κασουλίδης - Ολμπράιτ - Χάνεϊ

    Λευκωσία,Κύπρος,13/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι δηλώσεις της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ, Μαντλίν Ολμπράιτ, επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά την πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών να αναμιχθούν ενεργά για λύση του Κυπριακού.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος επεσήμανε ότι δεν πρέπει να περάσει απαρατήτηρη η δήλωση της κ. Ολμπράιτ ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής αναφορικά με το Κυπριακό.

    "Αυτές τις τελευταίες ώρες που κλείνει η προεκλογική εκστρατεία, η προσοχή του κάθε Κύπριου πολίτη θα πρέπει να στραφεί προς τις μεγάλες ευθύνες τις οποίες έχει για να αξιοποιηθεί πλήρως το τεράστιο διεθνές ενδιαφέρον το οποίο επιβεβαιούται ακόμη μια φορά με τις δηλώσεις της κ. Ολμπράιτ και την πρόθεση των ΗΠΑ να αναμιχθούν ενεργά, κάνοντας ό,τι είναι δυνατό για να ανοίξει ο δρόμος για τη λύση του Κυπριακού", είπε.

    Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι "μπροστά σ'αυτή τη διάθεση της διεθνούς κοινότητας, η ώρα ευθύνης για όλους μας είναι η περιφρούρηση της στρατηγικής όπως αυτή έχει χαραχθεί τα τελευταία πέντε χρόνια και που αναμένεται στο προσεχές ή προσεχή χρόνια να αποδώσει καρπούς".

    "Αυτή η στρατηγική θα περιφρουρηθεί με τη συστράτευση και την ενότητα όσο το δυνατό περισσοτέρων πολιτικών δυνάμεων, αν είναι δυνατό και όλων", επεσήμανε ο κ. Κασουλίδης.

    "Χαιρετίζουμε τη δυναμική η οποία δημιουργείται για να δημιουργηθούν συνθήκες ενότητας και ομοψυχίας μέσα από τις οποίες θα αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες ημέρες που μας περιμένουν", είπε.

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι ο κυπριακός λαός θα κάνει "επιλογή ευθύνης την προσεχή Κυριακή".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι αν επανεκλεγεί ο Πρόεδρος Κληρίδης, "όταν θα ξεκινήσει τις διεργασίες για σχηματισμό κυβέρνησης θα απευθυνθεί σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και θα τους προσκαλέσει να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση".

    Σημείωσε ότι η προσφορά προς τον Πρόεδρο των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργο Βασιλείου, που ήταν "ακριβώς η ίδια" την οποία του είχε προτείνει ο υποψήφιος Πρόεδρος, Γιώργος Ιακώβου, "είναι να χρησιμοποιηθεί η προσωπικότητα του κ. Βασιλείου, οι γνώσεις, η πείρα του, για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, την προώθηση της ενταξιακής πορείας και το συντονισμό των προσπαθειών για την εναρμόνιση και την ενταξιακή πορεία, ως σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας".

    Αναφορικά με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Βάσο Λυσσαρίδη, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι όπως είναι γνωστό, "έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν δέχεται να κατεβεί το επίπεδο της συνεννόησης με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις σε επίπεδο συναλλαγής" και δεν αποδέχεται να του προσφέρουν υπουργεία για να καθορίσει τη θέση και στάση του.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα απευθύνει "πρόσκληση συμμετοχής του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας όπως θα απευθυνθεί σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις". Ωστόσο τόνισε ότι δεν μπορεί να δηλώσει πώς θα αξιοποιηθεί πλήρως ο κ. Λυσσαρίδης.

    Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι "οι πολιτικοί ηγέτες που θα πλαισιώσουν τον Πρόεδρο Κληρίδη αν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο από κάποια θεσμοθετημένα βήματα" που θα μπορούν να εκτελούν το συμβουλευτικό ρόλο που θα τους ανατεθεί με τον πιο αποτελεσματικό ρόλο.

    Κασουλίδης - Χάνεϊ

    Σε ερώτηση για τις επαφές του εκπρόσωπου της βρετανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η κυβέρνηση έχει πληροφορίες ότι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου θα επισκεφθεί την Αγκυρα, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, για να συζητήσει τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ.

    Ωστόσο, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "αν την Κυριακή ο Πρόεδρος Κληρίδης, όπως δείχνει η δυναμική θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα επιδιώξουμε επαφή με το Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ υπό την ιδιότητά του ως εκπροσώπου της προεδρίας της ΕΕ, για να ξεκινήσουν οι διάφορες επαφές το ταχύτερο δυνατό".

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου, Ζακ Σιράκ για τη συμμετοχή Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι επιθυμία μας είναι να πετύχουμε τη συμμετοχή των Τ/Κ στην ομάδα που θα προχωρήσει στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις".

    Ωστόσο τόνισε ότι εναπόκειται στην Τ/κ κοινότητα η ευθύνη της αποδοχής ή μη της πρόσκλησης της δικής μας πλευράς, κάτω από τις προϋποθέσεις ότι είναι η Κυπριακή Δημοκρατία που διαπραγματεύεται με την ΕΕ και νοουμένου ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε προσπάθεια έμμεσης ή άμεσης αναγνώρισης του ψευδοκράτους ή αντιστράτευση του στόχου που είναι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Τέλος, αναφερόμενος στις δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Ιταλίας, Λαμπέρτο Ντίνι στην τουρκική εφημερίδα "Μιλιέτ", ο κ. Κασουλίδης είπε ότι κατέστησε "απόλυτα σαφές ότι δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [09] Απόφαση Οικολόγων - β'γύρος (2)

    Λευκωσία,Κύπρος,13/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ψήφο με κριτήριο, ζητά το Κίνημα των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών από τους πολίτες που εκφράζονται με τις θέσεις και τις αρχές του, για το δεύτερο γύρο των εκλογών.

    Η απόφαση ανακοινώθηκε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη, στην οποία οι Οικολόγοι εξέφρασαν επίσης ικανοποίηση για το γεγονός ότι και οι δύο υποψήφιοι ανταποκρίθηκαν στο αίτημα για γραπτές θέσεις, που όπως τόνισαν, με τη δημοσιοποίησή τους αποτελούν δεσμεύσεις αλλά και βάση για μετεκλογικό διάλογο και κριτική.

    "Καλούμε τους πολίτες που εκφράζονται με τις αρχές και τις θέσεις του Κινήματος, να τοποθετηθούν κρίνοντας τους υποψηφίους, όχι μόνο μέσα από τις προεκλογικές τους εξαγγελίες και υποσχέσεις αλλά και από τη συνολική και διαχρονική τους παρουσία και τοποθέτηση", σημειώνεται στη σχετική γραπτή απόφαση των Οικολόγων.

    Οπως εξήγησε, ο Γενικός Συντονιστής των Κινήματος, Γιώργος Περδίκης, δεδομένου ότι στο κυπριακό πρόβλημα, που αποτελεί το σοβαρότερο ζήτημα, υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των Οικολόγων και των μονομάχων του δευτέρου γύρου, δεν μπορούσε υποστηριχθεί ο ένας ή ο άλλος υποψήφιος.

    Ωστόσο, οι Πράσινοι της Κύπρου σημείωσαν με ικανοποίηση την "κατ'αρχήν δέσμευση των υποψηφίων" για προώθηση της συμμετοχής του Κινήματος στο Εθνικό Συμβούλιο, της εφαρμογής του διαχειριστικού Σχεδίου Ακάμα στην έκταση που αυτό καθορίζει και του τερματισμού των βρετανικών γυμνασίων στον Ακάμα.

    Οσον αφορά στη δημιουργία Ανεξάρτητου Φορέα Περιβάλλοντος, γραπτή θέση του Προέδρου Κληρίδη είναι ότι θα εξετάσει τη δημιουργία Υφυπουργείου Περιβάλλοντος και εάν αυτό δεν είναι εφικτό θα προωθήσει τη δημιουργία Ανεξάρτητης Υπηρεσίας Περιβάλλοντος.

    Από την πλευρά του ο υποψήφιος Γιώργος Ιακώβου δεσμεύτηκε στη δημιουργία Ανεξάρτητου Φορέα Περιβάλλοντος.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Περδίκης δήλωσε ότι οι Οικολόγοι δεν μετρούν τους ψηφοφόρους τους με αριθμούς αλλά πιστεύουν ότι η παρουσία τους είναι ποιοτική, ενώ τόνισε ότι η όλη διαδικασία της απόφασης για το δεύτερο γύρο "κρατήθηκε μακρυά από τη 'λογική' των οποιωνδήποτε ανταλλαγμάτων".

    Καταλήγοντας, ο κ. Περδίκης, σημείωσε ότι το γεγονός ότι και οι δύο υποψήφιοι μελέτησαν με τους συνεργάτες τους τα θέματα που τους έθεσαν οι Οικολόγοι και επανήλθαν με γραπτές θέσεις δείχνει ότι αντιλαμβάνονται πως τα θέματα του περιβάλλοντος ενδιαφέρουν πολύ περισσότερο κόσμο και αποτελούν κριτήρια για τους ψηφοφόρους του δεύτερου γύρου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [10] Εκπρόσωπος - Ολμπράιτ

    Λευκωσία,Κύπρος,13/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αναφορά στη δήλωση της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών για άνευ προηγουμένου προσπάθεια των ΗΠΑ για λύση του Κυπριακού, έκανε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, σημειώνοντας ότι όσοι δεν πιστεύουν ότι υπάρχει αμερικανική πρωτοβουλία θα πρέπει να καταγραφούν στο βιβλίο "Γκίνες".

    Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι η κ. Ολμπράιτ επανέλαβε επίσημα ενώπιον της αμερικανικής Βουλής ότι οι ΗΠΑ καταβάλλουν άνευ προηγουμένου προσπάθεια στην επιδίωξή τους να πετύχουν λύση του Κυπριακού.

    Σημείωσε ότι σε προηγούμενη δήλωσή της, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ "χαρακτήρισε την καταβαλλόμενη προσπάθεια των ΗΠΑ στο Κυπριακό ως την πιο αποφασιστική προσπάθεια της Αμερικής στην ιστορία του Κυπριακού".

    Ο κ. Χριστοφίδης τόνισε ότι πρέπει να καταγραφεί στο βιβλίο "Γκίνες" ο οποιοσδήποτε δεν πιστεύει ότι υπάρχει αμερικανική πρωτοβουλία για λύση του Κυπριακού.

    Η πρωτοβουλία αυτή, επεσήμανε, θα είναι στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και θα "κατευθύνει την αιχμή του δόρατός της στις σωστές κατευθύνσεις, στην Τουρκία".

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού σχετικά με την υποψηφιότητα του Γλαύκου Κληρίδη σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι στόχος της (αμερικανικής) πρωτοβουλίας είναι η δημιουργία ομόσπονδης Δημοκρατίας και συνάδει απόλυτα με τις συμφωνίες υψηλού Μακαρίου - Ντενκτάς και Κυπριανού - Ντενκτάς.

    "Αν αυτά τα οποία υπέγραψε ο κ. Κυπριανού είναι απαράδεκτα συμφωνώ μαζί του ότι είναι απαράδεκτη και η πρωτοβουλία. Αλλά εμείς μένουμε πιστοί στα όσα συμφωνήθηκαν και αυτά θα προχωρήσουμε και αυτά θα υλοποιήσουμε", πρόσθεσε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [11] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,13/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    1. Στις 13.20 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000, αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    ------------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα        Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά     Πώληση     Αγορά
    ------------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή        537,4100     539,5500   537,4100  542,1500
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7223       1,7291     1,7223    1,7331
    Δολάριο ΗΠΑ            1,8699       1,8773     1,8699    1,8813
    Στερλίνα               1,1417       1,1462     1,1417    1,1487
    Γερμ. Μάρκο            3,4047       3,4183     3,4047    3,4223
    ------------------------------------------------------------------
    

    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας

    Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    ------------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    ------------------------------------------------------------------
                   Περιθώρια    |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια    |Ημ. Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  |
    --------------------------------------|---------------------------
    01 Μήνα     0,0090   0,0000 |17.03.98 | 0,0040   0,0010  |17.03.98
    02 Μήνες    0,0130   0,0000 |22.04.98 | 0,0050   0,0020  |22.04.98
    03 Μήνες    0,0170   0,0000 |18.05.98 | 0,0050   0,0030  |18.05.98
    06 Μήνες    0,0290   0,0000 |17.08.98 | 0,0070   0,0060  |17.08.98
    09 Μήνες    0,0400   0,0000 |17.11.98 | 0,0090   0,0090  |17.11.98
    12 Μήνες    0,0520   0,0000 |17.02.99 | 0,0110   0,0110  |17.02.99
    15 Μήνες    0,0680   0,0000 |17.05.99 | 0,0170   0,0130  |17.05.99
    18 Μήνες             0,0000 |17.08.99 |          0,0150  |17.08.99
    21 Μήνες             0,0000 |17.11.99 |          0,0160  |17.11.99
    24 Μήνες             0,0000 |17.02.00 |          0,0170  |17.02.00
    ------------------------------------------------------------------
    

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [12] Διακήρυξη Χριστόφια

    Λευκωσία,Κύπρος,13/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας με σημερινή διακήρυξή του προς τον κυπριακό λαό κάλεσε "όλους τους δημοκράτες και προοδευτικούς ανθρώπους αυτού του τόπου" να συστρατευτούν μαζί με τον Γιώργο Ιακώβου, μαζί με το ΑΚΕΛ, μαζί με το ΔΗΚΟ "στη μεγάλη μάχη για την αλλαγή".

    "Απευθυνόμαστε με ιδιαίτερο πατριωτικό χαιρετισμό προς τον κόσμο του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, τον κόσμο των Ενωμένων Δημοκρατών, τους ανθρώπους που ψήφισαν Αλέξη Γαλανό", τόνισε ο κ. Χριστόφιας.

    Πρόσθεσε ότι όλοι αυτοί καλούνται να τιμήσουν με την ψήφο τους τον Γιώργο Ιακώβου στη βάση των κοινών τους αγώνων για τη δημοκρατία, για το Μακάριο, ενάντια στο φασισμό και το πραξικόπημα.

    Ο κ. Χριστόφιας επικαλέστηκε κοινά οράματα και αξίες που στο επίκεντρό τους έχουν μιαν ελεύθερη και δημοκρατική Κύπρο.

    "Ας αρχίσουμε να υλοποιούμε", πρόσθεσε, "αυτά τα οράματα αναδεικνύοντας τον Γιώργο Ιακώβου στο ύπατο αξίωμα της Δημοκρατίας".

    Ο κ. Χριστόφιας τόνισε εξάλλου ότι "η ερχόμενη Κυριακή είναι η μέρα της υπέρβασης" και ότι ο κυπριακός λαός θα κάνει τη δική του υπέρβαση.

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κάλεσε τέλος τα στελέχη, μέλη και οπαδούς του κόμματος να συνεχίσουν να εργάζονται σκληρά "για να διασφαλίσουμε τη μεγάλη νίκη".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [13] Εκπρόσωπος - Προεκλογική περίοδος

    Λευκωσία,Κύπρος,13/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ικανοποίηση, εξέφρασε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, για την ομαλή, όπως είπε, μεταφορά του προεκλογικού αγώνα από τις πλατείες στις μικρές οθόνες, επισημαίνοντας όμως παράλληλα, ότι έχει διαπιστωθεί ότι ορισμένα θέματα χρήζουν νομοθετικής ρύθμισης.

    "Καταδικάζουμε ασχημίες που εκδηλώθηκαν και ευχόμαστε να μην επαναληφθούν", είπε ο κ. Χριστοφίδης, αποφεύγοντας όμως παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων να δώσει συγκεκριμένα παραδείγματα.

    "Το θέμα είναι ενώπιον των αρμοδίων αρχών και του Γενικού Εισαγγελέα που το μελετά", είπε.

    Αναφερομενος στα ΜΜΕ είπε ότι υπάρχει νομοθεσία αλλά "αν μέσα στο πλαίσιό της διαπιστωθεί ότι δεν είναι δυνατό κάποιες πτυχές να θεραπευθούν ασφαλώς θα υπάρξει πρόταση για κάποιες διορθωτικές πρόνοιες στο νόμο".

    Σημείωσε επίσης ότι η πολιτεία η οποία επιχορηγεί τα πολιτικά κόμματα με εκατοντάδες χιλιάδες λίρες στον αγώνα τους, έχει απαίτηση να λειτουργούν δημοκρατικά με τον καλύτερο τρόπο.

    Τέλος ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι στις "16 του Φεβράρη δεν θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Θα υπάρχουν αγωνιστές της δημοκρατίας που θα έχουν ζήσει τις ωραίες στιγμές της με τις προεδρικές εκλογές, θα σέβονται την ετυμηγορία του κυρίαρχου λαού και θα προσβλέπουν στην εθνική ενότητα ως την καλύτερη εγγύηση για ευημερία και ευτυχία του λαού μας και για αποφασιστική, δυναμική και δημιουργική πορεία για λύση του Κυπριακού και ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής πορείας με απόλυτη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [14] Λυσσαρίδης - Απόφαση ΕΔΕΚ

    Λευκωσία,Κύπρος,13/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Σοφή", χαρακτήρισε σήμερα ο Πρόεδρος του Σσοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, την ψεσινή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής (ΚΕ) του κόμματος για ελεύθερη επιλογή στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Λυσσαρίδης, είπε ότι η απόφαση τερματίζει το ρυθμιστικό ρόλο της ΕΔΕΚ, αλλά αφού στο μεταξύ, το κόμμα πέτυχε να εγκαθιδρύσει μια "νέα σελίδα" στα πολιτικά πράγματα του τόπου, με περιεχόμενο τη λαϊκή ενότητα.

    Ο κ. Λυσσαρίδης υποστήριξε ότι οι στόχοι που επιδιώχθηκαν μέσω της στρατηγικής της ΕΔΕΚ σε αυτές τις εκλογές, ήταν η "λαϊκή συμφιλίωση και η ενότητα" και η άσκηση ρυθμιστικού ρόλου με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, με απώτερο στόχο τη δημιουργία "πανεθνικής στρατηγικής".

    Αυτός ο στόχος επετεύχθη, ανέφερε, αφού "ανοίξαμε μια νέα σελίδα στην κυπριακή ιστορία, ξεφεύγοντας από την άγονη παρελθοντολογία, χωρίς να διαγράφουμε τη μνήμη του λαού, κρατώντας πάντοτε στο εδώλιο του κατηγορούμενου, εκείνους που οδήγησαν την Κύπρο στη σημερινή τραγωδία".

    Η αντιπόλωση, ένας άλλος στόχος της ΕΔΕΚ, έχει και αυτή επιτευχθεί, τόνισε, αφού δημιουργείται η προοπτική της "τρίτης πολιτικής δύναμης", του σοσιαλδημοκρατικού χώρου.

    Με τον τερματισμό του ρυθμιστικού ρόλου της ΕΔΕΚ, ανέφερε ο κ. Λυσσαρίδης, τώρα το κόμμα έχει να διαδραματίσει έναν άλλο ρόλο, εκείνο "της διαφύλαξης των συμφωνηθέντων", αφού και οι δυο υποψήφιοι αποδέχτηκαν τις προτάσεις του κόμματος και δημόσια "δεσμεύτηκαν ενώπιον των τηλεοράσεων, του λαού και του έθνους".

    Αν η απόφαση ήταν υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου, συνέχισε, "τότε ο ρόλος μας δε θα επιτύγχανε".

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ υποστήριξε εξάλλου, ότι η ΚΕ δεν μπορούσε να επιβάλει στους ΕΔΕΚίτες να ψηφίσουν τον ένα από τους δυο υποψηφίους και ότι και αν ακόμα αυτό γινόταν, "όποια και να ήταν η απόφαση της ΚΕ, τα αποτελέσματα θα ήταν τα ίδια", αφού οι ψηφοφόροι της ΕΔΕΚ "σκέφτονται ελεύθερα και ενεργούν ελεύθερα".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λυσσαρίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι κανένας από τους δυο υποψηφίους δεν θα αρνηθεί τη δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης, αλλά είπε πως δεν γνωρίζει κατά πόσο η δημιουργία της θα είναι τελικά εφικτή.

    Κληθείς να σχολιάσει ενέργειες μελών του κόμματος που διαφωνούν με την απόφαση της ΚΕ, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι αυτοί μπορούν να εκφράσουν την άποψή τους δημόσια, αλλά "δεν δικαιούνται να εργαστούν" υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου ή να απευθύνουν εκκλήσεις υπέρ τους.

    Αναφορικά με τη στάση του κόμματός του στο θέμα των υπευθύνων του πραξικοπήματος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ υποστήριξε ότι "όλες οι κυβερνήσεις και όλα τα κόμματα" μέχρι σήμερα, πλην της ΕΔΕΚ, έχουν δώσει άφεση αμαρτιών και μάλιστα σε πρωταγωνιστές".

    Ερωτηθείς κατά πόσο φοβάται ότι η ΕΔΕΚ θα κατηγορηθεί ότι συνέβαλε στην επιλογή κάποιου από τους υποψηφίους, ο κ. Λυσσαρίδης απάντησε αρνητικά, ενώ αντέκρουσε επίσης τον ισχυρισμό ότι η απόφαση του κόμματος είναι αποτέλεσμα πικρίας από τη γενικότερη στάση του ΑΚΕΛ, λέγοντας ότι τα κριτήρια για την ψεσινή απόφαση της ΚΕ, ήταν καθαρά πολιτικά.

    Ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι οι προσπάθειές του για δημιουργία σοσιαλδημοκρατικού πολιτικού χώρου θα συνεχιστούν και δίνοντας το ιδεολογικο - πολιτικό στίγμα αυτού του χώρου, θα είναι "ο χώρος που σήμερα κυβερνά την Ευρώπη".

    Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την πρόθεση του Προέδρου Κληρίδη, αν επανεκλεγεί, να διορίσει τον Πρόεδρο των ΕΔΗ, Γιώργο Βασιλείου, επικεφαλής της ομάδας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι αν ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναλάβει τα οικονομικά, και μόνο τα οικονομικά θέματα, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα στο διορισμό. Αν όμως, θα έχει αρμοδιότητα για το σύνολο των θεμάτων, τότε ο διορισμός είναι πρόωρος, κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [15] Εκπρόσωπος - Σιράκ - Ντίνι

    Λευκωσία,Κύπρος,13/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ και του Ιταλού Υπουργού Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι αναφορικά με τις ενταξικές διαπραγματεύσεις, επιβεβαιώνουν ότι αυτές αρχίζουν οριστικά στις 30 του Μάρτη.

    Αυτό τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, σημειώνοντας ότι "δεν υπάρχει κανένα κώλυμα δεν υπάρχει καμιά προϋπόθεση, ή όρος για την έναρξη αυτών των διαπραγματεύσεων".

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι η αναφορά στις δηλώσεις των δύο Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι πρέπει να επιδιωχθεί συμμετοχή των Τ/Κ στην αντιπροσωπεία δεν επηρεάζει τη διαδικασία.

    "Εκείνο που αναμένεται είναι να γίνουν προτάσεις εκπροσώπησης των δύο κοινοτήτων στην επίσημη αντιπροσωπεία της Δημοκρατίας της Κύπρου και γι'αυτό το θέμα είμαστε έτοιμοι μέσα στο Μάρτη να δώσουμε τις σκέψεις και τις ιδέες μας", είπε.

    Υπάρχουν πολλοί τρόποι που να εξασφαλίζουν τόσο σεβασμό προς το στάτους της Δημοκρατίας της Κύπρου και της νόμιμης κυβέρνησής της και να αποκλείουν οποιοδήποτε στοιχείο αναγνώρισης του ψευδοκράτους, πρόσθεσε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 13 February 1998 - 15:10:42 UTC