Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-02-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] ΝΕ.Ο - Κληρίδης - Προεδρικές
  • [03] Βυζαντινές εικόνες - Γερμανία
  • [04] ΑΚΕΛ - επιστολή προς ΕΔΕΚ
  • [05] Κυπριανού - Γαλανός - ψήφοι
  • [06] Κυπριανού - Λυσσαρίδης - επιστολή
  • [07] Ιακώβου - Οικολόγοι - Περιβαλλοντιστές
  • [08] Ιακώβου - πρόκληση προς Κληρίδη
  • [09] Φιλελεύθεροι - Υποστήριξη Κληρίδη

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,11/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          81.00  (+0.27)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   94.29 (+0.16)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     63.25 (+1.30)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 58.22 (+1.85)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  75.24 (-0.38)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                67.90 (-0.29)
        Εμπορικές Εταιρείες                     39.01 (+0.80)
        Αλλες Εταιρείες                         67.43 (+0.13)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛΚ 884542.284
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜM)

    [02] ΝΕ.Ο - Κληρίδης - Προεδρικές

    Λευκωσία,Κύπρος,11/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο υποψήφιος πρόεδρος, Γλαύκος Κληρίδης, και ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων, Νίκος Κουστού, κατέληξαν σε σημεία σύγκλισης που αφορούν, μεταξύ άλλων, το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή ευρείας αποδοχής, τη λύση του Κυπριακού και το θέμα των αγνοουμένων.

    Αυτό αναφέρει κοινό ανακοινωθέν του υποψηφίου προέδρου Γλαύκου Κληρίδη και του προέδρου των ΝΕ.Ο., που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Οπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν, οι ΝΕ.Ο και ο Πρόεδρός τους, "χαιρετίζουν και αποδέχονται την πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή ευρείας αποδοχής."

    Αναφορικά με την πολιτειακή μορφή τυχόν λύσης του Κυπριακού, γράφει το ανακοινωθέν, "διατηρείται η θέση των μερών περί διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και ενιαίου κράτους."

    Σημειώνεται επίσης ότι υπάρχει συμφωνία στα σημεία σύγκλισης που αφορούν στην πιθανή λύση του Κυπριακού, που θα βασίζεται σε μετασχηματισμό του υφιστάμενου κράτους και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την άμεση κατοχύρωση και πλήρη εφαρμογή των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, του κοινοτικού κεκτημένου και της πλήρους αποχώρησης των εποίκων και των τουρκικών στρατευμάτων.

    Το κοινό ανακοινωθέν αναφέρει ακόμα ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων.

    Οι ΝΕ.Ο και ο υποψήφιος πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης συμφωνούν παράλληλα στη στρατηγική του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος (ΕΑΔ) και την περαιτέρω ανάπτυξη και αξιοποίησή του, καθώς και την επιλογή της ευρωπαϊκής πορείας και ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το ταχύτερο δυνατό και ανεξάρτητα από τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

    Τονίζεται ακόμα ο καθοριστικός ρόλος της Ελλάδας, ιδιαίτερα στην υλοποίηση της ευρωπαϊκής πορείας και του ΕΑΔ στα πλαίσια μιας εθνικής στρατηγικής.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Πρόεδρος των ΝΕ.Ο συμφωνούν και με την υιοθετηθείσα πρακτική συμμετοχής στο Εθνικό Συμβούλιο των εκτός Βουλής κομμάτων.

    Στο ανακοινωθέν διαπιστώνεται το επιθυμητό δημιουργίας θέσης Υφυπουργών και η αναγκαιότητα εμπέδωσης του εκσυγχρονισμού και αξιοκρατίας σε κράτος δικαίου και καταπολέμησης του ρουσφετιού.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [03] Βυζαντινές εικόνες - Γερμανία

    Λευκωσία,Κύπρος,11/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αλλες εννέα βυζαντινές εικόνες, που πωλήθηκαν από τον κρατούμενο Τούρκο αρχαιοκάπηλο Αϊντίν Ντικμέν, στον Ελλαδίτη Σεραφείμ Δρίτσουλα, ανακαλύφθηκαν από τη γερμανική Αστυνομία.

    Ανδρες της γερμανικής Αστυνομίας διεξήγαγαν έρευνες στο σπίτι και στην γκαλερί που διατηρεί ο Δρίτσουλας, με αποτέλεσμα να ανακαλύψουν άλλες εννέα βυζαντινές εικόνες. Παράλληλες έρευνες έγιναν και σε υποστατικά του Δρίτσουλα στη Σκίαθο σε συνεργασία με την ελληνική Αστυνομία, οι οποίες όμως ουδέν απέδωσαν.

    Τις εννέα εικόνες αναγνώρισε ο ειδικός βυζαντινολόγος, πρώην διευθυντής του Κυπριακού Μουσείου, Θανάσης Παπαγεωργίου, ως προερχόμενες από εκκλησίες στα κατεχόμενα.

    Η γερμανική Αστυνομία ενημέρωσε σχετικά τις κυπριακές αρχές.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [04] ΑΚΕΛ - επιστολή προς ΕΔΕΚ

    Λευκωσία,Κύπρος,11/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το ΑΚΕΛ εισηγείται στο Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ τη συνεργασία για απαλλαγή του τόπου από τον Γλαύκο Κληρίδη και για σύσταση κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, προτείνοντας μάλιστα δύο Υπουργεία στην ΕΔΕΚ.

    Σε επιστολή του προς την Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας αναφέρει ότι, "κατόπιν συνεννόησης με τον Γιώργο Ιακώβου και την ηγεσία του ΔΗΚΟ, προτείναμε όπως στα πλαίσια μιας τέτοιας κυβέρνησης, το Σ.Κ. ΕΔΕΚ έχει αναβαθμισμένο ρόλο στη λήψη αποφάσεων αναφορικά με τους χειρισμούς του Κυπριακού".

    Ο κ. Χριστόφιας προσθέτει ότι "προς εξυπηρέτηση αυτού του στόχου, προτείναμε, μεταξύ άλλων μέτρων, όπως ο Βάσος Λυσσαρίδης αναλάβει το Υπουργείο Εξωτερικών. Προτείναμε, επίσης, ένα άλλο Υπουργείο στην ΕΔΕΚ".

    Στην επιστολή του, ο κ. Χριστόφιας επισημαίνει, εξάλλου, ότι "παρά τις επιφυλάξεις μας" στο θέμα της οικουμενικής κυβέρνησης, "και προς επίτευξη του κοινού στόχου της δημοκρατικής αλλαγής, και νοουμένου ότι σε μιαν οικουμενική κυβέρνηση δεν μπορούν να έχουν θέση πραξικοπηματικά στοιχεία, το ΑΚΕΛ συμφώνησε όπως δοθεί θετική απάντηση στην πρόταση της ΕΔΕΚ".

    Αυτό, αναφέρει, έγινε διότι "θεωρούμε επιβεβλημένη τη συνεργασία ΑΚΕΛ- ΕΔΕΚ για το καλό της Κύπρου και του λαού μας".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [05] Κυπριανού - Γαλανός - ψήφοι

    Λευκωσία,Κύπρος,11/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού τόνισε σήμερα ότι "ένα πολύ μεγάλο ποσοστό" ατόμων που ψήφισαν τον Αλέξη Γαλανό στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών "έχουν οι ίδιοι πλησιάσει το κόμμα και μας είπαν ότι συντάσσονται με την απόφαση του ΔΗΚΟ και θα εργαστούν σκληρά για την εκλογή του Γιώργου Ιακώβου".

    Εξέφρασε, εξάλλου, την πεποίθηση ότι από το τέσσερα τοις εκατόν που απέσπασε ο κ. Γαλανός, πέραν του τρία τοις εκατόν θα ψηφίσει Γιώργο Ιακώβου στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι "αυτές είναι μέχρι τώρα οι εκτιμήσεις μας παγκύπρια", τονίζοντας ότι "δεν πιέζουμε κανένα, οι ίδιοι έρχονται".

    Κληθείς να σχολιάσει επικριτικές δηλώσεις του κ. Γαλανού, ο κ. Κυπριανού είπε: "Δεν ασχολούμαι με τον κ. Γαλανό. Οτι θέλει ας πει".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [06] Κυπριανού - Λυσσαρίδης - επιστολή

    Λευκωσία,Κύπρος,11/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, απέστειλε σήμερα επιστολή στον Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη, καλώντας τον σε "συνεργασία των κομμάτων μας στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, με στόχο την εκλογή" του Γιώργου Ιακώβου.

    Στην επιστολή του, ο κ. Κυπριανού επαναλαμβάνει "την ετοιμότητα του ΔΗΚΟ για προώθηση προς υλοποίηση αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές της πρότασής του για δημιουργία ενός ισχυρού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στην Κύπρο".

    Ο κ. Κυπριανού ζητεί όπως η έκκλησή του διαβιβαστεί στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ κατά τη σημερινή συνεδρία του σώματος.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [07] Ιακώβου - Οικολόγοι - Περιβαλλοντιστές

    Λευκωσία,Κύπρος,11/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών δεν αποκλείει την υποστήριξη του ενός εκ των δύο υποψηφίων προέδρων, ενώ με τη απογευματινή συνάντηση με τον Γιώργο Ιακώβου, συμπλήρωσε τις συνατήσεις του με αυτούς.

    Συγκεκριμένα, ύστερα από συνάντηση αντιπροσωπείας του Κινήματος με τον ανεξάρτητο υποψήφιο, Γιώργο Ιακώβου, ο Αναπληρωτής Συντονιστής του Κινήματος, Κυριάκος Τσιμίλλης, ανέφερε ότι στόχος των συναντήσεων (με τους δυο υποψηφίους) ήταν η τοποθέτηση των υποψηφίων σε σχέση με επτά σημεία, μεταξύ των οποίων και το Κυπριακό, ενόψει της αποψινής έναρξης της διαδικασίας καθορισμού της στάσης του Κινήματος στο δεύτερο γύρο.

    Από την πλευρά του, ο Συντονιστής του Κινήματος, Γιώργος Περδίκης, είπε ότι η συνεδριακή απόφαση του Κινήματος για μη υποστήριξη οποιουδήποτε υποψηφίου, αφορούσε μόνο στον πρώτο γύρο, και επομένως μπορεί, καταστατικά, η παγκύπρια συντονιστική επιτροπή να αποφασίσει υποστήριξη του ενός υποψηφίου.

    Ο κ. Περδίκης τόνισε ότι κατά τις συζητήσεις με τους υποψηφίους δεν ετέθη θέμα ανταλλαγμάτων, αλλά "τοποθετήσεων των υποψηφίων πάνω σε κρίσιμα περιβαλλοντικά και οικολογικά θέματα", με βάση τις οποίες το Κίνημα θα αποφασίσει.

    Από την πλευρά του ο ανεξάρτητος υποψήφιος, Γιώργος Ιακώβου, υποστήριξε ότι έχει παρουσιάσει στους συνομιλητές του μια "φιλοπρόοδη περιβαλλοντική πολιτική", και εξέφρασε την ελπίδα ότι το Κίνημα θα λάβει υπόψη ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Κληρίδη, όπως είπε, "οι χαλαρώσεις έχουν γίνει πλιάτσικο", ενώ δεν έχει "αρθρωθεί συγκεκριμένη πολιτική" στο θέμα του Ακάμα.

    "Ελπίζω", πρόσθεσε, "ότι ικανοποιήσαμε σε πλείστα σημεία την αντιπροσωπεία" του Κινήματος, δηλώνοντας ότι ο ίδιος θα έχει "πολιτική που θα στηρίξει την προστασία του περιβάλλοντος".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [08] Ιακώβου - πρόκληση προς Κληρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,11/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πρόσκληση - πρόκληση για συζήτηση στα ΜΜΕ εφ' όλης της ύλης προς τον Γλαύκο Κληρίδη, απηύθυνε σήμερα ο ανεξάρτητος υποψήφιος πρόεδρος, Γιώργος Ιακώβου.

    Σε δήλωσή του προς τα ΜΜΕ, ο κ. Ιακώβου αιτιολόγησε την πρόσκληση, λέγοντας ότι ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, "ο λαός χρειάζεται ενημέρωση".

    "Οταν υπήρχαν επτά υποψήφιοι", ανέφερε, "όλοι είχαν την ευκαιρία να βγουν από όλα τα κανάλια, ενώ αυτή τη βδομάδα, φαίνεται το ενδιαφέρον να παρουσιαστούν οι υποψήφοι, έχει εκλείψει".

    "Ο κ. Κληρίδης", είπε, "ανέλαβε δέσμευση ότι μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου, θα παρουσιαζόταν μαζί μου στην τηλεόραση, για μια δημόσια συζήτηση πάνω στα καυτά θέματα που πρέπει να έχει υπόψη του ο λαός, και να δεχθεί την κριτική, για τη δική του διακυβέρνηση".

    "Καλώ τον κ. Κληρίδη και τα κανάλια", συνέχισε ο κ. Ιακώβου, "να διευθετήσουν μια τέτοια συζήτηση από την τηλεόραση, το ταχύτερο δυνατό".

    Ο κ. Ιακώβου υποστήριξε ότι πολλά θέματα, τα οποία θα ήθελε να περιλάβει σε μια τέτοια συζήτηση, δεν έχουν συζητηθεί κατά την προεκλογική εκστρατεία, και επομένως "αν δεν γίνει αυτή η δημόσια συζήτηση, θα αδικηθεί ο λαός".

    Αυτή η πρόταση δεν είναι κάτι καινούργιο είπε ο κ. Ιακώβου, ίσχυε πάντα, αλλά "οι πάντες τηρούν σιγή και γι' αυτό αναγκάστηκα να δημοσιοποιήσω αυτή την έκκληση, γιατί πρόκειται για έκκληση".

    Ο λαός, συνέχισε, "πρέπει να δει στις οθόνες του τον απερχόμενο πρόεδρο", όπως απεκάλεσε τον Πρόεδρο Κληρίδη, να συζητά και να υπερασπίζεται την πολιτική που ακολούθησε.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [09] Φιλελεύθεροι - Υποστήριξη Κληρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,11/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Απόφαση πλειοψηφίας, για υποστήριξη της υποψηφιότητας του Γλαύκου Κληρίδη στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, έλαβε το κόμμα των Φιλελευθέρων, κατά τη διάρκεια σύσκεψης του Ανωτάτου Κεντρικού Συμβουλίου του κόμματος.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Νίκος Ρολάνδης, είπε ότι έχει επικοινωνήσει ήδη με τον Πρόεδρο Κληρίδη για να του ανακοινώσει την απόφαση του κόμματος.

    Οπως είπε, η απόφαση "στηρίχθηκε πάνω στην πολιτική που αναμένεται να ακολουθήσει ο κ. Κληρίδης, με βάση και το παρελθόν, αλλά και με μια προέκταση προς το μέλλον".

    Ο κ. Ρολάνδης είπε ότι η υποψηφιότητα του Γλαύκου Κληρίδη υποστηρίχθηκε από 50 μέλη του Συμβουλίου, άλλα τρία μέλη ψήφισαν κατά συνείδηση και ένα τήρησε αποχή. Το Συμβούλιο αποτελείται από 54 μέλη.

    Επεσήμανε εξάλλου, ότι "κρίθηκε το πολιτικό ανάστημα των δύο υποψηφίων για να καταλήξουμε σ'αυτό το συμπέρασμα".

    Ανέφερε επίσης, ότι το κόμμα θα συνεχίσει τη διαβούλευση για ανταλλαγή περαιτέρω απόψεων, αλλά, όπως είπε αρακτηριστικά, "ο κύβος ερίφθη".

    Σε ότι αφορά στο θέμα της οικουμενικής κυβέρνησης, ο κ. Ρολάνδης, είπε ότι αυτό θα μελετηθεί αργότερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και πρόσθεσε "βλέπω την ανάγκη εθνικής ενότητας αλλά επειδή πιστεύω πολύ και στη Δημοκρατία, πρέπει να ξέρουμε ότι από τη στιγμή που δημιουργούμε οικουμενικές κυβερνήσεις, χάνεται η αντιπολίτευση".

    "Χάνονται οι εξισορροπήσεις που είναι αναγκαίες και οι έλεγχοι, διότι όλοι μετέχουν και δεν αντιπολιτεύεται κανείς", είπε σημειώνοντας ότι "πολλές φορές οι ηγεσίες που μετέχουν μπορεί να παρασυρθούν και να δημιουργηθούν προβλήματα με το λαό. Η αντιπολίτευση είναι πάντα εκεί, για το λαό, αυτό υπαγορεύει η Δημοκρατία".

    Ο κ. Ρολάνδης σημείωσε ωστόσο ότι ο ίδιος δεν είναι εναντίον της οικουμενικής κυβέρνησης, αλλά επισημαίνει τα σημεία αυτά, για προβληματισμό.

    Κληθείς να απαντήσει κατά πόσο ο ίδιος θα παραμείνει στη θέση του Προέδρου του κόμματος, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διεργασίες της νέας κυβερνησης, είπε ότι "οι δεσμεύσεις που ανέλαβα προεκλογικά ισχύουν, αλλά έκρινα σκόπιμο να παραμείνω μέχρι να ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/MM)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 11 February 1998 - 21:52:34 UTC