Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-02-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εξαφάνιση Γαλλίδας - σύλληψη υπόπτου
  • [02] Προεδρικές Εκλογές - Εκλεισαν οι Κάλπες
  • [03] Δηλώσεις - Εφορος Εκλογής - Λάρνακα
  • [04] Δηλώσεις - Εφορος Εκλογής Λεμεσού
  • [05] Υπουργός Εσωτερικών - Δηλώσεις
  • [06] Δηλώσεις - Εφορος Εκλογής Αμμοχώστου
  • [07] Εκλογές - αποτέλεσμα 1
  • [08] Εκλογές - αποτελέσματα (2)
  • [09] Εκλογές - αποτελέσματα (3)
  • [10] Εκλογές - αποτελέσματα (4)
  • [11] Εκλογές - αποτελέσματα (5)
  • [12] Δηλώσεις Κουτσού
  • [13] Δηλώσεις Λυσσαρίδη
  • [14] Εκλογές - αποτελέσματα (6)
  • [15] Εκλογές - αποτελέσματα (7)
  • [16] Δηλώσεις Αναστασιάδη
  • [17] Δηλώσεις Γαλανού
  • [18] Εκλογές - αποτελέσματα (8)
  • [19] Βασιλείου - δηλώσεις
  • [20] Συγκεντρωτικά αποτελέσματα Πάφου
  • [21] Εκλογές - αποτελέσματα (9)
  • [22] Δηλώσεις Ρολάνδη
  • [23] Συγκεντρωτικά αποτελέσματα Αμμοχώστου
  • [24] Eκλογές - αποτελέσματα (10)
  • [25] Δηλώσεις Κυπριανού
  • [26] Δηλώσεις Χριστόφια
  • [27] Δηλώσεις Κληρίδη
  • [28] Δηλώσεις Ιακώβου
  • [29] Εκλογές αποτελέσματα (11)
  • [30] Συγκεντρωτικά αποτελέσματα Λάρνακας

  • [01] Εξαφάνιση Γαλλίδας - σύλληψη υπόπτου

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οδηγός ταξί συνελήφθηκε σήμερα, στις 2 το μεσημέρι, από άνδρες του ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας για διευκόλυνση των ερευνών για εξεταζόμενη υπόθεση απαγωγής και δολοφονίας της Γαλλίδας Francoise Chomik Jaqueline, 49 χρόνων.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, πρόκειται για τον 36χρονο Κυριάκο Ανδρέα Ζάνα, από το Κίτι, ο οποίος συνελήφθηκε μετά την επιστημονική διαπίστωση ότι το αίμα που βρέθηκε στο χώρο αποσκευών στο ταξί του είναι πολύ πιθανόν να ανήκει στην ελλείπουσα.

    Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, στις 8 Ιανουαρίου εκπρόσωπος της Γαλλικής Πρεσβείας στην Κύπρο κατήγγειλε μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι η εν λόγω Γαλλίδα, που είχε αφιχθεί στην Κύπρο στις 25 Δεκεμβρίου 1997 δεν είχε επιστρέψει στη Γαλλία, όπως αναμενόταν, την 1η Ιανουαρίου 1998, και ούτε είχε επικοινωνήσει με την οικογένειά της ή με το γραφείο εργασίας της στη Λυόν.

    Στις 28 Φεβρουαρίου λήφθηκε πληφορορία ότι η ελλείπουσα δολοφονήθηκε από οδηγό συγκεκριμένου ταξί, με τη χρήση κυνηγετικού όπλου.

    Το θύμα, κατά την ίδια πληροφορία, τοποθετήθηκε στη συνέχεια στο χώρο αποσκευών του ταξί και μεταφέρθηκε σε συγκεκριμένη περιοχή, όπου ρίφθηκε σε ξεροπήγαδο.

    Την ίδια μέρα η Αστυνομία κατόρθωσε να εντοπίσει το ύποπτο ταξί, το οποίο και οδήγησε στο Αρχηγείο της Αστυνομίας, ύστερα από συγκατάθεση του ιδιοκτήτη του, για να ακολουθήσουν έτσι επιστημονικές εξετάσεις. Κατά την εξέταση του αυτοκινήτου εντοπίστηκαν στο χώρο αποσκευών κηλίδες αίματος.

    Δείγμα από το αίμα αυτό στάληκε στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, όπου από επιστημονικές εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι αφορά ανθρώπινο γυναικείο αίμα.

    Μετά τη διαπίστωση αυτή, στις 4 Φεβρουαρίου, ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας μετέβη στη Λυόν όπου παρέλαβε δείγματα αίματος από τη μητέρα και τον αδελφό της ελλειπούσας, τα οποία μεταφέρθηκαν την επομένη στην Κύπρο.

    Στη συνέχεια, τα δείγματα αίματος από τη Γαλλία διαβιβάστηκαν στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, για εξέταση και σύγκριση με το αίμα που βρέθηκε στο χώρο αποσκευών του ταξί.

    Χθες ο υπεύθυνος του εργαστηρίου ταυτοποίησης βιολογικών δειγμάτων στο Ινστιτούτο, Δρ. Μάριος Καριόλου, πληροφόρησε την Αστυνομία ότι από τις προκαταρκτικές αναλύσεις που έγιναν στο γενετικό υλικό, το οποίο απομονώθηκε από το αίμα που βρέθηκε στο ταξί, και τα δείγματα αίματος της μητέρας και του αδελφού της ελλειπούσας Γαλλίδας είναι συγγενικά και η πιθανότητα το αίμα που βρέθηκε στο ταξί να ανήκει στην ελλείπουσα είναι πάρα πολύ μεγάλη.

    Οι τελικές εξετάσεις και αναλύσεις αναμένεται να συμπληρωθούν μέχρι την προσεχή Τετάρτη, οπόταν και θα υποβληθεί σχετική έκθεση από τον Δρα Καριόλου προς την Αστυνομία.

    Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Αστυνομίας με βάση την πιό πάνω μαρτυρία δημιουργούνται εύλογες υπόνοιες ότι η ελλείπουσα απήχθη και δολοφονήθηκε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [02] Προεδρικές Εκλογές - Εκλεισαν οι Κάλπες

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εληξε στις 5.00 το απόγευμα η ψηφοφορία για ανάδειξη του νέου Προέδρου της Κυπριακης Δημοκρατίας και μέχρι στιγμής φαίνεται ότι δεν έχει δοθεί παράταση σε κανένα εκλογικό κέντρο.

    Τα πρώτα αποτελέσματα της ψηφοφορίας αναμένεται να ανακοινωθούν γύρω στις 7.00 μ.μ., ενώ όπως δήλωσε ο Εφορος Εκλογής Λευκωσίας, Ανδρέας Παπαπολυβίου, το πρώτο αποτέλεσμα στην πρωτεύουσα αναμένεται να γίνει γνωστό γύρω στις 8.00 μ.μ.

    Ηδη η πρώτη κάλπη από την περιφέρεια Λευκωσίας έχει φθάσει στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο.

    Ο κ. Παπαπολυβίου είπε ότι η ψηφοφορία διεξήχθηκε ομαλά και ότι η διαλογή θα αρχίσει στις 6.30 μ.μ.

    Αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας οι κάλπεις άρχισαν να μεταφέρονται στα οικεία Κέντρα Διαλογής, όπου όλα είναι έτοιμα για την έναρξη της διαδικασίας της διαλογής και καταμέτρησης των ψήφων.

    Η καταμέτρηση των ψήφων στη Λευκωσία θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο και στην Λεμεσό στην Κλειστή Αίθουσα Αθλοπαιδιών "ΟΛΥΜΠΙΑ".

    Στις ελεύθερες περιοχές Αμμοχώστου η καταμέτρηση των ψήφων θα διεξαχθεί στο Δημοτικό Μέγαρο Παραλιμνίου, στη Λάρνακα στο Κοινοτικό Κέντρο Λάρνακας και στην Πάφο στο Αθλητικό Κέντρο "Αφροδίτη".

    Η καταμέτρηση των ψήφων θα αρχίσει αμέσως μετά την άφιξη αριθμού καλπών, υπολογίζεται γύρω στις 6.30 μ.μ., από κυβερνητικους υπάλληλους και εκπροσώπους των κομμάτων.

    Τα τελικά αποτελέσματα αναμενένεται να ανακοινωθούν γύρω στα μεσάνυκτα. Στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο βρίσκονται ήδη οι αντιπρόσωποι των κομμάτων και οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα συμμετέχουν στην καταμέτρηση των ψήφων.

    Από την πλευρά της, η Αστυνομία έκλεισε όλους, εκτός από έναν, από τους δρόμους που οδηγούν στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο.

    Στο μεταξύ, ο Υπουργός Εσωτερικών Γεώργιος Σταυρινάκης και ο Εφορος Εκλογών Θάνος Μιχαήλ, θα προβούν σε δηλώσεις στο Συνεδριακό Κέντρο, στη Λευκωσία, σχετικά με την λήξη της ψηφοφορίας.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΚΝ/ΜΑ)

    [03] Δηλώσεις - Εφορος Εκλογής - Λάρνακα

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στο 91,72% ανήλθε το ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων στην επαρχία Λάρνακας.

    Σύμφωνα με τον Εφορο Εκλογής της επαρχίας Λάρνακας, Κύπρο Ματθαίου, η διαλογή των ψηφοδελτίων στο Κοινοτικό Κέντρο Λάρνακας αναμένεται να αρχίσει στις 6.30 μ.μ., ενώ το τελικό αποτέλεσμα από την επαρχία Λάρνακας αναμένεται γύρω στις 10.00 μ.μ. Το πρώτο αποτέλεσμα αναμένεται μεταξύ 7.30 και 8.00 μ.μ.

    Οπως δήλωσε ο κ. Ματθαίου ακριβώς στις 5 έκλεισαν όλες οι κάλπες στην επαρχία Λάρνακας χωρίς να χρειασθεί να δοθεί οποιαδήποτε παράταση.

    Ο κ. Ματθαίου ανέφερε εξάλλου ότι η διαδικασία της εκλογής συμπληρώθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [04] Δηλώσεις - Εφορος Εκλογής Λεμεσού

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στο 95% περίπου έφθασε η προσέλευση των ψηφοφόρων στην Επαρχία Λεμεσού, όπου το πρώτο αποτέλεσμα αναμένεται να γίνει γνωστό μεταξύ τις 7.30 με 8.00 μ.μ., όπως δήλωσε ο Εφορος Εκλογής της επαρχίας αυτής, Χριστάκης Αθανασίου.

    Ο κ. Αθανασίου είπε ότι οι κάλπες έκλεισαν όπως είχε προγαμματιστεί, στις 5.00 μ.μ., προσθέτοντας ότι όλες οι κάλπες είναι καθοδόν και ότι γύρω στις 6.00 μ.μ. παραλήφθηκε το ένα τρίτο των καλπών της εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού.

    "Το ποσοστό των ψηφισάντων ανέρχεται γύρω στο 95% περίπου, ποσοστό που αποτελεί νέο ρεκόρ κατά τις τελευταίες εκλογές", συμπλήρωσε.

    Στις 6.30 μ.μ. ο κ. Αθανασίου αναμενόταν να δώσει το σύνθημα για την έναρξη της διαλογής και σημείωσε ότι οι πρώτες κάλπες που έφθασαν στο αθλητικό κέντρο Ολύμπια είναι και οι μεγαλύτερες.

    Τέλος, ανέφερε ότι δεν παρατηρήθηκαν οποιαδήποτε προβλήματα και ότι κάποια μικρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν λύθηκαν με τους εκπροσώπους των υποψηφίων, τους οποίους και ευχαρίστησε για τη συνεργασία τους.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [05] Υπουργός Εσωτερικών - Δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Γύρω στο 92% ανήλθε περίπου το ποσοστό των ψηφισάντων κατά τις σημερινές προεδρικές εκλογές.

    Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Γεώργιος Σταυρινάκης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία, αναφέροντας παράλληλα ότι συμπληρώθηκε η ψηφοφορία σε όλα τα εκλογικά κέντρα.

    Ο κ. Σταυρινάκης εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για το ότι, όπως είπε, "η ψηφοφορία διεξήχθη με απόλυτη τάξη και ηρεμία και κατά τρόπο άψογο και αδιάβλητο".

    "Ο λαός μας επέδειξε για μια ακόμα φορά πολιτική ωριμότητα και πολιτισμένη συμπεριφορά, επιβεβαιώνοντας ότι όχι μόνο πιστεύει στις δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά έμπρακτα υπηρετεί και εκφράζει τη δημοκρατία", τόνισε.

    Ακόμη, είπε ότι "η ομαλή διεξαγωγή των εκλογών είναι αναμφίβολα το αποτέλεσμα της καθολικής συμβολής και συλλογικής προσπάθειας όλων των εμπλεκομένων αρμοδίων και εκπροσώπων των κομμάτων και υποψηφίων".

    Οπως είπε ο αρμόδιος υπουργός, τα κόμματα και οι υποψήφιοι "συνεργάστηκαν αρμονικά και εποικοδομητικά με το Γενικό Εφορο Εκλογής και τις άλλες αρμόδιες Υπηρεσίες, καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου".

    Ερωτηθείς αν υπήρξαν οποιαδήποτε προβλήματα κατά την ψηφοφορία, ο κ. Σταυρινάκης είπε ότι έχουν παρατηρηθεί μερικά μικροεπεισόδια, τα οποία, όπως είπε, διερευνώνται.

    Οσον αφορά το πρόβλημα που προέκυψε στον Κάτω Πύργο, όταν ένας ψηφοφόρος θέλησε να ψηφίσει για δεύτερη φορά με το ψηφοδέλτιο του παππού του, ο κ. Σταυρινάκης ανέφερε ότι αυτό αποτελεί θέμα για το οποίο θα αποφασίσει ο Γενικός Εισαγγελέας.

    Τέλος ανέφερε ότι θα εξεταστούν όλες οι καταγγελίες που έχουν γίνει, μικρές ή μεγάλες.

    Στο μεταξύ, όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα η καταμέτρηση των ψήφων της επαρχίας Λευκωσίας άρχισε στις 6.30 μ.μ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)
    Στις 6.30 άρχισε η διαλογή των ψήφων

    [06] Δηλώσεις - Εφορος Εκλογής Αμμοχώστου

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στο 92,3% έφθασε η ψηφοφορία στις ελεύθερες περιοχές της περιφέρειας Αμμοχώστου, όπως δήλωσε ο αρμόδιος Εφορος Εκλογής Κυριάκος Τριανταφυλλίδης.

    Ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι οι κάλπες έκλεισαν κανονικά στις 5.00 μ.μ. και ότι η ψηφοφορία διεξήχθηκε ομαλά.

    "Καμιά καταγγελία δεν έγινε", συμπλήρωσε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [07] Εκλογές - αποτέλεσμα 1

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Από την καταμέτρηση 5861 ψήφων παγκύπρια, ποσοστό 1.39% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ο Γλαύκος Κληρίδης συγκεντρώνει το 42.06% των ψήφων και ακολουθεί ο Γιώργος Ιακώβου με 39.24%

    Ο Βάσος Λυσσαρίδης εξασφαλίζει 10.96%, ο Αλέξης Γαλανός 4.28%, ο Γιώργος Βασιλείου 2.19%, ο Νίκος Κουτσού 0.83% και ο Νίκος Ρολάνδης 0.45%

    Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 5566, τα άκυρα 197 και τα λευκά 98.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [08] Εκλογές - αποτελέσματα (2)

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Από την καταμέτρηση 20380 ψήφων παγκύπρια, ποσοστό 4.95% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ο Γιώργος Ιακώβου συγκεντρώνει το 40.55% των ψήφων και ακολουθεί ο Γλαύκος Κληρίδης με 40.05%

    Ο Βάσος Λυσσαρίδης εξασφαλίζει 10.75%, ο Αλέξης Γαλανός 4.16%, ο Γιώργος Βασιλείου 2.88%, ο Νίκος Κουτσού 0.92% και ο Νίκος Ρολάνδης 0.68%

    Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 19619, τα άκυρα 505 και τα λευκά 256.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [09] Εκλογές - αποτελέσματα (3)

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Από την καταμέτρηση 33203 ψήφων παγκύπρια, ποσοστό 8.11% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ο Γλαύκος Κληρίδης συγκεντρώνει το 40.36% των ψήφων και ακολουθεί ο Γιώργος Ιακώβου με 39.63%

    Ο Βάσος Λυσσαρίδης εξασφαλίζει 10.95%, ο Αλέξης Γαλανός 4.18%, ο Γιώργος Βασιλείου 3.21%, ο Νίκος Κουτσού 0.95% και ο Νίκος Ρολάνδης 0.71%

    Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 31977, τα άκυρα 799 και τα λευκά 427.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [10] Εκλογές - αποτελέσματα (4)

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Από την καταμέτρηση 446732 ψήφων παγκύπρια, ποσοστό 22.17% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ο Γλαύκος Κληρίδης συγκεντρώνει το 40.10% των ψήφων και ακολουθεί ο Γιώργος Ιακώβου με 39.46%

    Ο Βάσος Λυσσαρίδης εξασφαλίζει 11.16%, ο Αλέξης Γαλανός 4.33%, ο Γιώργος Βασιλείου 3.20%, ο Νίκος Κουτσού 0.96% και ο Νίκος Ρολάνδης 0.79%

    Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 87292, τα άκυρα 1980 και τα λευκά 1081.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [11] Εκλογές - αποτελέσματα (5)

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Από την καταμέτρηση 111812 ψήφων παγκύπρια, ποσοστό 27.46% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ο Γιώργος Ιακώβου συγκεντρώνει το 40.30% των ψήφων και ακολουθεί ο Γλαύκος Κληρίδης με 39.54%

    Ο Βάσος Λυσσαρίδης εξασφαλίζει 11.12%, ο Αλέξης Γαλανός 4.17%, ο Γιώργος Βασιλείου 3.18%, ο Νίκος Κουτσού 0.94% και ο Νίκος Ρολάνδης 0.76%

    Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 107954, τα άκυρα 2511 και τα λευκά 1347.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [12] Δηλώσεις Κουτσού

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων (ΝΕ.Ο) και υποψήφιος πρόεδρος Νίκος Κουτσού, δήλωσε απόψε ότι σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το κόμμα του θα δυσκολευθεί να κρατήσει τα ποσοστά των βουλευτικών εκλογών του 1996.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Κουτσού είπε ότι σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, είναι φανερό ότι "λειτούργησε το διπολικό και η λογική της χαμένης ψήφου, ότι πάμε από την πρώτη Κυριακή προς τους δύο επικρατέστερους".

    Ο κ. Κουτσού είπε ότι φαίνεται καθαρά ότι υπήρξε μια στροφή, "ούτε καν τα χαμηλά ποσοστά των δημοσκοπήσεων δεν παίρνουμε", ανέφερε.

    Σε ερώτηση τί θα κάνει τη δεύτερη Κυριακή, ο κ. Κουτσού είπε την Τρίτη οι ΝΕ.Ο θα πάρουν την απόφασή τους, με τις γνωστές προϋποθέσεις που έχουν βάλει και "θα προχωρήσουμε στην οριστικοποίηση των θέσεών μας".

    Απόψε θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση των ΝΕ.Ο μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [13] Δηλώσεις Λυσσαρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τη διαβεβαίωση ότι θα ανταποκριθεί με συνέπεια και τιμιότητα στις προσδοκίες του λαού, έδωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, σε δηλώσεις του πριν από λίγο αναφορικά με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

    Ανέφερε επίσης ότι αύριο θα συνέλθουν τα συλλογικά όργανα του κόμματός του για τελική διαμόρφωση των προτάσεων της ΕΔΕΚ.

    Ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι ο λαός, με τη δύναμη της ψήφου του, ανέθεσε στην ΕΔΕΚ ένα σημεντικό ρόλο, τον οποίον θα ασκήσει με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον Κυπριακό Ελληνισμό, αλλά και απέντανι σε ολόκληρο το Εθνος.

    "Στόχος μας είναι, στο μέτρο των δυνάμεών μας, να τροχιοδρομήσουμε μια πιο ελπιδοφόρα πορεία για το εθνικό μας θέμα, να συμβάλουμε προς μια πιο ανθρώπινη κοινωνία", είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ αναφέροντας ότι τα αποτελέσματα ήταν τα αναμενόμενα.

    Σημείωσε, εξάλλου, ότι η ΕΔΕΚ βρίσκεται στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας των προτάσεων που θα υποβάλει στους δύο μονομάχους σχετικά με το δεύτερο γύρο των εκλογών, επισημαίνοντας ότι οι προτάσεις αυτές θα απευθυνθούν και προς τα άλλα κόμματα.

    "Αύριο", ανέφερε ο κ. Λυσσαρίδης, "θα κληθούν τα συλλογικά όργανα του κόμματος, το Πολιτικό Γραφείο και η Κεντρική Επιτροπή, για να δώσουν την τελική μορφή σ'αυτές τις προτάσεις".

    Αναφερόμενος στο πολιτικό μήνυμα που δίνεται από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των εκλογών, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι ο ρόλος που ανατέθηκε στην ΕΔΕΚ θα είναι τραχύς, όπως είπε χαρακτηριστικά, αφού η "ευθύνη του κόμματος είναι μεγάλη απέναντι στο Εθνος και το λαό".

    Τέλος, έδωσε την υπόσχεση ότι "ο ρόλος αυτός θα ασκηθεί με όσο το δυνατό καλύτερο τρόπο προς το συμφέρον του Κυπριακού Ελληνισμού".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [14] Εκλογές - αποτελέσματα (6)

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Από την καταμέτρηση 137519 ψήφων παγκύπρια, ποσοστό 33.74% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ο Γιώργος Ιακώβου συγκεντρώνει το 40.64% των ψήφων και ακολουθεί ο Γλαύκος Κληρίδης με 39.26%

    Ο Βάσος Λυσσαρίδης εξασφαλίζει 11.18%, ο Αλέξης Γαλανός 4.07%, ο Γιώργος Βασιλείου 3.15%, ο Νίκος Κουτσού 0.94% και ο Νίκος Ρολάνδης 0.75%

    Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 132774, τα άκυρα 3088 και τα λευκά 1657.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [15] Εκλογές - αποτελέσματα (7)

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Από την καταμέτρηση 157.792 ψήφων παγκύπρια, ποσοστό 38.66% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ο Γιώργος Ιακώβου συγκεντρώνει το 40.84% των ψήφων και ακολουθεί ο Γλαύκος Κληρίδης με 39.40%

    Ο Βάσος Λυσσαρίδης εξασφαλίζει 11.02%, ο Αλέξης Γαλανός 3.98%, ο Γιώργος Βασιλείου 3.10%, ο Νίκος Κουτσού 0.93% και ο Νίκος Ρολάνδης 0.74%

    Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 152.261, τα άκυρα 3.596 και τα λευκά 1.935.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [16] Δηλώσεις Αναστασιάδη

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Συστήνοντας μετριοφροσύνη και προσοχή, αφού πρόκειται για τον πρώτο μόνο γύρο των εκλογών, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, σε βραδινές δηλώσεις του επεσήμανε την ευρύτερη αποδεκτικότητα, όπως τη χαρακτήρισε, του Γλάυκου Κληρίδη, γιατί τα ποσοστά που συγκεντρώνει είναι μεγαλύτερα από εκείνα του ΔΗΣΥ.

    Απευθυνόμενος στους υποστηρικτές της υποψηφιότητας Κληρίδη, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως δεν θα ήταν επιθυμητοί "οι οποιοιδήποτε πανηγυρισμοί, ακόμα και αν τα αποτελέσματα θα είναι πιο ευνοϊκά" από ότι μέχρι στιγμής.

    Με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο Γιώργος Ιακώβου παίρνει πολύ χαμηλότερο από ότι προϋπολογίστηκε ποσοστό, αλλά ταυτόχρονα καταδεικνύεται ότι ουσιαστικά ηττάται, παρά τις προβλέψεις των κομμάτων που τον υποστήριξαν.

    Πραγματοποιώντας ένα άνοιγμα προς τα μικρά κόμματα, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως το εκλογικό σώμα "έχει απαντήσει στις επιλογές ευθύνης και πειραματισμών, έχει τιμήσει με ένα αυξημένο ποσοστό την υπευθυνότητα του Προέδρου της ΕΔΕΚ, του κ. Γαλανού, του κ. Βασιλείου και των υπολοίπων".

    Ανέφερε δε ότι το μέχρι στιγμής εκλογικό αποτέλεσμα, ενισχύει και δικαιώνει τη στρατηγική που "από κοινού οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου έχουν υιοθετήσει με τα γνωστά αποτελέσματα".

    Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με μελλοντικές συνεργασίες για το δεύτερο γύρο των εκλογών, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως προσπάθεια θα είναι να ενισχυθεί ένας πρόεδρος "που θα είναι πια ένας πρόεδρος ολόκληρου του λαού, αφού η κυβέρνησή του θα αντικατοπτρίζει όλες τις τάσεις και τα κόμματα".

    "Προς αυτήν την κατεύθυνση θα εργαστούμε συστηματικά, όχι με αλαζονεία, αλλά με σεβασμό και προς τις μικρότερες και τις μεγαλύτερες δυνάμεις", πρόσθεσε.

    Απευθυνόμενος προς τον "κόσμο του ΔΗΚΟ", όπως χαρακτηριστικά είπε, ο κ. Αναστασιάδης τον κάλεσε να κάνει "μια δεύτερη σκέψη μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου".

    Πρόσθεσε ότι αυτός "δεν θα πρέπει με κανένα τρόπο να νιώθει μειωμένος, αλλά περήφανος, πως τα έργα της πεντατείας ήταν και δικά του επιτεύγματα, και πως αν η δικαίωση του Γλαύκου Κλγηρίδη σήμερα είναι το αντικατόπτρισμα των ποσοστών, αυτό οφείλεται και στη δική τους συνεργασία".

    Ερωτηθείς κατά πόσο το κόμμα του έχει ήδη έτοιμες προτάσεις για τα κόμματα και υποψηφίους με τους οποίους θα επιδιώξει συνεργασία στο δεύτερο γύρο των εκλογών ή αν θα περιμένει από εκείνους προτάσεις, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε πως "και πρόταση έχουμε, και προτάσεις αναμένουμε".

    Διευκρίνησε, ωστόσο, πως "δεν πρόκειται για προτάσεις συναλλαγής", αλλά προτάσεις με βάση αρχές, έτσι που να εξυπηρετείται τοπ εθνικό συμφέρον.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [17] Δηλώσεις Γαλανού

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η απόφαση για υποστήριξη κάποιου υποψηφίου στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών θα βασιστεί σε θέματα αρχών κι όχι σε θέματα ανταλλαγμάτων ή δοσοληψιών, δήλωσε πριν από λίγο ο Αλέξης Γαλανός, σχολιάζοντας τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των σημερινών προεδρικών εκλογών.

    Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο υποστήριξης κάποιου υποψηφίου τη δεύτερη Κυριακή, ο κ. Γαλανός είπε ότι "για μας έχει ιδιαίτερη σημασία το εθνικό θέμα, το θέμα της χρηστής διοίκησης και αξιοπρέπειας, όπως και το θέμα της επιστροφής στον πολίτη της ψήφου του πέραν από τα κομματικά κατεστημένα".

    Πρόσθεσε ότι αφού συζητήσει το όλο θέμα και ακούσει τις προσεγγίσεις των δύο κύριων υποψηφίων, που αναμένεται να περάσουν στο δεύτερο γύρο, θα πάρει τις αποφάσεις του.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [18] Εκλογές - αποτελέσματα (8)

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Από την καταμέτρηση 187.623 ψήφων παγκύπρια, ποσοστό 45,91% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ο Γιώργος Ιακώβου συγκεντρώνει το 41,01% των ψήφων και ακολουθεί ο Γλαύκος Κληρίδης με 39,35%

    Ο Βάσος Λυσσαρίδης εξασφαλίζει 11,04%, ο Αλέξης Γαλανός 3,96%, ο Γιώργος Βασιλείου 3,03%, ο Νίκος Κουτσού 0,90% και ο Νίκος Ρολάνδης 0,72%

    Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 181.120, τα άκυρα 4.257 και τα λευκά 2.246.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [19] Βασιλείου - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στην πολιτική του ψιθύρου, απέδωσε ο υποψήφιος Πρόεδρος και Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου, τα χαμηλά ποσοστά που παίρνει στις προεδρικές εκλογές.

    Ωστόσο σημείωσε ότι από την πορεία των πραγμάτων, το ποσοστό αυτό μπορεί να καταστεί καθοριστικό.

    Σε δηλώσεις απόψε, ο κ. Βασιλείου παραδέχθηκε ότι το "πολύ χαμηλό ποσοστό... δεν μπορεί να ωραιοποιηθεί με κανένα τρόπο".

    "Πιστεύω ότι οφείλει κανένας να αναγνωρίζει τα γεγονότα όπως αυτά διαμορφώνονται", είπε.

    Επεσήμανε ότι υπάρχει μια μεγάλη δυσαναλογία του βαθμού εκτίμησης προς το πρόσωπό του, όπως αυτό εκφράστηκε μέσα από διάφορες δημοσκοπήσεις αλλά και τις επαφές που είχε με το λαό όλη αυτή την περίοδο, και το ποσοστό που πήραν οι ΕΔΗ στις προεδρικές εκλογές.

    Ο λόγος, είπε, "εμφανές. Δυστυχώς λειτούργησε η πολιτική του ψιθύρου, η προσπάθεια που έγινε από ανθρώπους γύρω από τον κ. Ιακώβου και τους μηχανισμούς που διέθεται να πείσουν ψηφοφόρους και υποστηρικτές Βασιλείου να ψηφίσουν τον κ. Ιακώβου από τον πρώτο γύρο, χρησιμοποιώντας διάφορα επιχειρήματα, μεταξύ των οποίων και τη λογική του πρώτου γύρου".

    Ο κ. Βασιλείου είπε ότι έβαλε υποψηφιότητα, όχι γιατί είχε ψευδαισθήσεις ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος, αλλά διότι θεωρούσε απαραίτητο να προβάλει στον κυπριακό λαό την πραγματικότητα όπως αυτή διαμορφώνεται σήμερα και να δώσει συγκεκριμένες εισηγήσεις και προτάσεις.

    "Τα κίνητρα τα οποία με οδήγησαν στο να βάλω υποψηφιότητα θα εξακολουθήσουν να με καθοδηγούν στις επόμενες μέρες γιατί πάνω από όλα είναι το συμφέρον του τόπου", είπε και πρόσθεσε ότι αυτό θα είναι το μοναδικό κίνητρο στην όλη αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν μπροστά και στις αποφάσεις που θα πάρει στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

    Σημείωσε ότι όσο χαμηλό και να είναι το ποσοστό, "πιστεύω ότι σίγουρα ένα ποσοστό έστω και 3% με τις εκλογές όπως διαμορφώνεται, μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από καθοριστικό".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [20] Συγκεντρωτικά αποτελέσματα Πάφου

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων στην πόλη και επαρχία της Πάφου. Από σύνολο 120 εκλογικών κέντρων και 39.114 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ψήφισαν 35.683 ψηφοφόροι.

    Ακυρα ψηφοδέλτια 1082 Λευκά ψηφοδέλτια 479

    ΕΛΑΒΑΝ:

    Γεώργιος Ιακώβου     13.702 ψήφους - ποσοστό 40,16%
    Γλαύκος Κληρίδης     10.861 ψήφους - ποσοστό 31,83%
    Βάσος Λυσσαρίδης      6.526 ψήφους - ποσοστό 19,13%
    Αλέξης Γαλανός        1.391 ψήφους - ποσοστό  4,08%
    Γιώργος Βασιλείου       991 ψήφους - ποσοστό  2,90%
    Νίκος Κουτσού           360 ψήφους - ποσοστό  1,06%
    Νίκος Ρολάνδης          291 ψήφους - ποσοστό  0,85%
    
    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [21] Εκλογές - αποτελέσματα (9)

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με καταμετρημένο το 50,38% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ή 206.122 ψήφων, ο Γιώργος Ιακώβου συγκεντρώνει το 41,04% των ψήφων και ακολουθεί ο Γλαύκος Κληρίδης με 39,48%.

    Ο Βάσος Λυσσαρίδης εξασφαλίζει 10,91%, ο Αλέξης Γαλανός 3,95%, ο Γιώργος Βασιλείου 3,01%, ο Νίκος Κουτσού 0,90% και ο Νίκος Ρολάνδης 0,71%.

    Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 199.072, τα άκυρα 4.604 και τα λευκά 2.446.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [22] Δηλώσεις Ρολάνδη

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την προσεχή Τετάρτη αναμένεται να κοινοποιηθούν οι αποφάσεις του κόμματος των Φιλελευθέρων, αλλά και του Προέδρου του Νίκου Ρολάνδη, αναφορικά με την πορεία του κόμματος και το πολιτικό μέλλον του ιδίου.

    Σε δηλώσεις του πριν από λίγο, ο Πρόεδρος του κόμματος των Φιλελευθέρων επανέλαβε τα όσα είχε αναφέρει προ των εκλογών, για αποχώρησή του από την πολιτική ζωή στην περίπτωση που η υποψηφιότητά του δεν έπαιρνε ποσοστό της τάξης περίπου του 1.8%, το οποίο χρειάζεται για εξασφάλιση θέσης στη Βουλή.

    Οπως είπε ο κ. Ρολάνδης, εντός των ημερών θα ληφθούν δύο αποφάσεις εκ των οποίων η μία αφορά τον ίδιον προσωπικά.

    "Οι Φιλελεύθεροι, σαν κόμμα, θα πρέπει να αποφασίσουν τί θα κάνουν αν εγώ δεν είμαι στο κόμμα και στην πολιτική ζωή", επεσήμανε ο κ. Ρολάνδης, προσθέτοντας ότι οι τελικές θέσεις του κόμματος και του ιδίου θα κοινοποιηθούν μέχρι την Τετάρτη.

    Σχολιάζοντας τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των εκλογών, ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων μίλησε για πολοτική τάση, την οποία χαρακτήρισε "έντονη".

    "Αυτό δεικνύει", πρόσθεσε, "ότι οι πολοτικές τάσεις φάνηκαν από την πρώτη Κυριακή κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το εκλογικό σώμα, το οποίο ανήκει στις δύο μεγάλες τάσεις, ήθελε με όλους τους τρόπους να δείξει ότι η δική του πλευρά είναι ισχυρότερη".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [23] Συγκεντρωτικά αποτελέσματα Αμμοχώστου

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων στις ελεύθερες περιοχές Αμμοχώστου.

    Από σύνολο 44 εκλογικών κέντρων και 23.677 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ψήφισαν 21.938 ψηφοφόροι.

    Ακυρα ψηφοδέλτια 498 Λευκά ψηφοδέλτια 292

    ΕΛΑΒΑΝ:

    Γλαύκος Κληρίδης     10.976 ψήφους - ποσοστό 51,90%
    Γεώργιος Ιακώβου      7.678 ψήφους - ποσοστό 36,31%
    Βάσος Λυσσαρίδης        957 ψήφους - ποσοστό  4,53%
    Αλέξης Γαλανός          722 ψήφους - ποσοστό  3,41%
    Γιώργος Βασιλείου       577 ψήφους - ποσοστό  2,73%
    Νίκος Κουτσού           167 ψήφους - ποσοστό  0,79%
    Νίκος Ρολάνδης           71 ψήφους - ποσοστό  0,34%
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [24] Eκλογές - αποτελέσματα (10)

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με καταμετρημένο το 67,65% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ή 277.159 ψήφων, ο Γιώργος Ιακώβου συγκεντρώνει το 40,94% των ψήφων και ακολουθεί ο Γλαύκος Κληρίδης με 39,84%

    Ο Βάσος Λυσσαρίδης εξασφαλίζει 10,64%, ο Αλέξης Γαλανός 4,00%, ο Γιώργος Βασιλείου 2,94%, ο Νίκος Κουτσού 0,92% και ο Νίκος Ρολάνδης 0,71%

    Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 267.765, τα άκυρα 6.107 και τα λευκά 3.287.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [25] Δηλώσεις Κυπριανού

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την πεποίθηση ότι το 90% των ψηφοφόρων που ψήφισαν Αλέξη Γαλανό θα ψηφίσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών τον Γιώργο Ιακώβου, εξέφρασε απόψε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπαριανού.

    Αναφέρθηκε μάλιστα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ψηφοφόρων που ψήφισαν τον κ. Γαλανό λόγω εκτίμησης προς το πρόσωπό του και "όχι διότι ήθελαν καθ' οιονδήποτε τρόπο να πλήξουν το ΔΗΚΟ".

    Σχολιάζοντας προηγούμενες αποψινές δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη, και του Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι "είναι πολύ πρόωρο να πανηγυρίζουν ότι χάσαμε το στοίχημα", αφού, όπως προέβλεψε, στο δεύτερο γύρο των εκλογών "η συσπείρωση του ΔΗΚΟ θα είναι πολύ πιο σημαντική και αυξημένη".

    Προσέτρεξε μάλιστα στη λαϊκή ρήση ότι γελά καλύτερα όποιος γελά τελευταίος.

    Αναφερόμενος στο ποσοστό του Αλέξη Γαλανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι "κάποιους ψηφοφόρους πήρε (από το ΔΗΚΟ) ο κ Γαλανός, για διάφορους λόγους, μπορεί για λόγους προσωπικής εκτίμησης".

    "Εχουμε την εντύπωση", συνέχισε, "ότι ο κ. Γαλανός πήρε ένα ποσοστό και από τους Ενωμένους Δημοκράτες, ίσως και από τους ανένταχτους".

    Ο κ. Κυπριανού συνεχάρη τον Βάσο Λυσσαρίδη για τα ασυξημένα ποσοστά του και ανέφερε ότι όχι μόνο δε δυσανασχετεί, όπως είπε, με αυτά, αλλά αντίθετα ικανοποιείται, αφού οι θέσεις του Σ.Κ. ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ, στο εθνικό θέμα, ταυτίζονται.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ εξέφρασε τη λύπη του για τα χαμηλά ποσοστά του κ. Βασιλείου και αναφερόμενος στο μέλλον του κόμματός του είπε ότι "ουδείς θα μπορέσει να διασπάσει το ΔΗΚΟ".

    "Αντίθετα", πρόσθεσε, "το ΔΗΚΟ σταδιακά θα αποβεί μια πολύ μεγάλη δύναμη", διότι όσοι το εγκατέλειψαν το 1993, επιστρέφουν".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [26] Δηλώσεις Χριστόφια

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα όσα αναφέρονται ότι οι εκλογές κρίθηκαν από τον πρώτο γύρο των εκλογών, δήλωσε απόψε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Τόνισε εξάλλου, ότι θα γίνουν προσπάθειες, μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου των εκλογών, με στόχο τη συνεργασία.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε επίσης ότι οι προσπάθειες θα έχουν στόχο να κερδίσουν την ΕΔΕΚ και τους Ενωμένους Δημοκράτες.

    "Το μήνυμα που βγαίνει από αυτόν το γύρο των εκλογών, είναι ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης παίρνουν τη μεγάλη πλειοψηφία στον πρώτο γύρο των εκλογών", είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Πρόσθεσε ότι, "ο κ. Κληρίδης και ο ΔΗΣΥ που κυβερνούν, υπό κανονικές συνθήκες δεν θα πρέπει να μπορέσουν να πάρουν με το μέρος τους δυνάμεις της αντιπολίτευσης, για το λόγο ότι τα δημοκρατικά ελλείμματα στην πενταετία, η εσωτερική διακυβέρνηση που κάθε άλλο παρά δημοκρατική ήταν δεν θα μπορούσαν να εκφράσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης".

    Ο κ. Χριστόφιας κάλεσε την ΕΔΕΚ και τους Ε.ΔΗ καθώς και άλλες δυνάμεις, να συζητήσουν με τον κ. Ιακώβου το θέμα της πιθανής συνεργασίας και να καταλήξουν, όπως είπε, σε μια συνεργασία, με βάση αρχές και έχοντας υπόψη τη σοβαρότητα των εξελίξεων που έπονται τόσο στο Κυπριακό όσο και στο θέμα προώθησης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο κ. Χριστόφιας, σχολιάζοντας τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των εκλογών είπε μεταξύ άλλων ότι από το χώρο του ΔΗΚΟ, ψηφοφόροι που έχουν μετακινηθεί, έχουν κάθε λόγο στο δεύτερο γύρο, να δώσουν από κοινού με την ηγεσία του κόμματός τους, τη μάχη, όπως είπε, για μια νίκη των δημοκρατικών δυνάμεων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [27] Δηλώσεις Κληρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την απόφασή του να αρχίσει από αύριο προσπάθειες για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ανακοίνωσε απόψε ο υποψήφιος πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης.

    Σε σύντομη δήλωσή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κληρίδης εξέφρασε ικανοποίηση για την ομαλή και καθόλα δημοκρατική διεξαγωγή των εκλογών, σημειώνοντας ότι "αποδείξαμε με τη συμπεριφορά μας ότι είμαστε Ευρωπαίοι".

    Αποφεύγοντας να προβεί σε οποιοδήποτε σχολιασμό των δηλώσεων του ανθυποψηφίου του, Γιώργου Ιακώβου, ο κ. Κληρίδης τόνισε ότι αρχίζει αύριο "μιαν εντατική προσπάθεια για να συγκροτηθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας, γιατί", είπε, "αυτό απαιτεί το μέλλον αυτού του τόπου".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [28] Δηλώσεις Ιακώβου

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πολύ καλή βάση για συνεργασία με τις όμορες δυνάμεις, χαρακτήρισε ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία, Γιώργος Ιακώβου, το ποσοστό που πήρε μέχρι τώρα στις προεδρικές εκλογές.

    Σε δηλώσεις απόψε, ο κ. Ιακώβου, ο οποίος υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, συγχάρηκε πρώτα τον κυπριακό λαό γιατί, όπως είπε, "απέδειξε το επίπεδο του πολιτισμού μας, συμπεριφερόμενος με νηφαλιότητα καθόλη τη διάρκεια των εκλογών".

    Επίσης ευχαρίστησε τους πολίτες που "υπερψήφισαν" τη δική του υποψηφιότητα καθώς και τους συνεργάτες του.

    Ο κ. Ιακώβου είπε ότι "60% του λαού έχει αποδοκιμάσει τη διακυβέρνηση Κληρίδη, 60% του λαού έχει αποδοκιμάσει την αποκατάσταση των 62, την απόπειρα παραχάραξης της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας, τον εξαγνισμό του πραξικοπήματος".

    Το ποσοστό που πήρα, είπε ο κ. Ιακώβου, "αποτελεί μια πολύ καλή βάση για να προχωρήσουμε μπροστά με τις όμορες προοδευτικές δυνάμεις, για να δώσουμε στην Κύπρο τις δυνατότητες που τις αξίζουν".

    "Τείνουμε χέρι συνεργασίας στην ΕΔΕΚ", είπε και τη συνεχάρη για το "πολύ καλό αποτέλεσμα που έχει επιτύχει".

    Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι τα αποτελέσματα της ΕΔΕΚ οφείλονται στο ότι "αντιπολιτεύθηκε αυτήν την κυβέρνηση σωστά για μια ολόκληρη πενταετία".

    Ο κ. Ιακώβου έτεινε "χέρι συνεργασίας και προς τους Ενωμένους Δημοκράτες και προς όλους τους Δηκοϊκούς ψηφοφόρους που δεν το βρήκαν δυνατό να υποστηρίξουν την υποψηφιότητά (μου) στον πρώτο γύρο των εκλογών".

    Ανέφερε ότι θα αρχίσει διαβουλεύσεις με όλες τις δυνάμεις με στόχο τον δεύτερο γύρο και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "αυτός ο γύρος θα μας φέρει τη νίκη των πατριωτικών, δημοκρατικών δυνάμεων".

    Αναφερόμενος στον κ. Γαλανό, ο κ. Ιακώβου είπε ότι "πράγματι εκπροσωπεί τώρα ένα σημαντικό αριθμό ψηφοφόρων", αλλά σημείωσε ότι "δεν έχει όμως κόμμα".

    Ωστόσο, είπε ότι θα έχει επαφές με τον κ. Γαλανό και ανέφερε ότι είναι ανοικτός και για διαβουλεσεις και με τα υπόλοιπα μικρότερα κόμματα.

    Σε ερώτηση αν θα προσφέρει μια θελκτική πρόταση στην ΕΔΕΚ, ο κ. Ιακώβου είπε ότι εκείνο που είναι το πιο σημαντικό είναι να βρεθούν οι βάσεις της πολιτικής συνεργασίας η οποία θα αποδώσει στον τόπο.

    Ανέφερε ότι για υλοποίηση αυτής της πολιτικής, θα συζητηθούν "και θέματα κατανομής ρόλων και ασφαλώς θέματα της λειτουργικότητας και της λειτουργίας του Υπουργικού Συμβουλίου".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [29] Εκλογές αποτελέσματα (11)

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με καταμετρημένο το 76,77% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ή 315.044 ψήφων, ο Γιώργος Ιακώβου συγκεντρώνει το 41,12% των ψήφων και ακολουθεί ο Γλαύκος Κληρίδης με 39,94%

    Ο Βάσος Λυσσαρίδης εξασφαλίζει 10,44%, ο Αλέξης Γαλανός 3,97%, ο Γιώργος Βασιλείου 2,91%, ο Νίκος Κουτσού 0,90% και ο Νίκος Ρολάνδης 0,71%

    Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 304.359, τα άκυρα 6.941 και τα λευκά 3.744.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [30] Συγκεντρωτικά αποτελέσματα Λάρνακας

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των εκλογών στην πόλη και Επαρχία Λάρνακας, έχουν ως εξής:

    Από σύνολο 73.931 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε 162 εκλογικά κέντρα, ψήφισαν 67.934.

    Ακυρα ψηφοδέλτια 1.255 Λευκά ψηφοδέλτια 812

    ΕΛΑΒΑΝ:

    Γεώργιος Ιακώβου  29.736  ποσοστό 45,15%
    Γλαύκος Κληρίδης  27.190  ποσοστό 41,28%
    Βάσος Λυσσαρίδης   4.548  ποσοστό  6,90%
    Αλέξης Γαλανός     2.092  ποσοστό  3,18%
    Γιώργος Βασιλείου  1.448  ποσοστό  2,20%
    Νίκος Κουτσού        579  ποσοστό  0,88%
    Νίκος Ρολάνδης       274  ποσοστό  0,42%
    
    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Sunday, 8 February 1998 - 22:09:41 UTC