Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-01-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κληρίδης - Ρολάνδης
  • [02] Κληρίδης - Κουτσού
  • [03] Πάγκαλος - Τουρκία - Κυπριακό - Μίλερ
  • [04] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ
  • [05] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - S-300
  • [06] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [07] Βρετανία - δηλώσεις Ντενκτάς
  • [08] ΥΠΕΞ - Κυπριακό

  • [01] Κληρίδης - Ρολάνδης

    Λευκωσία,Κύπρος,21/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την εκτίμηση ότι μετά τις προεδρικές εκλογές θα υπάρξει μια πρωτοβουλία μεγέθους στο Κυπριακό, εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος του Κόμματος των Φιλελευθέρων, Νίκος Ρολάνδης, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, κατά την οποία ενημερώθηκε για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    "Αυτά που άκουσα είναι αυτά που ανέμενα", είπε ο κ. Ρολάνδης, σημειώνοντας ότι εκτίμησή του εξακολουθεί να παραμένει ότι θα υπάρξει μια πρωτοβουλία μεγέθους μετά τις προεδρικές εκλογές και πρέπει η κυπριακή κυβέρνηση και δύο κοινότητες να ετοιμασθούν για να την αντιμετωπίσουν.

    Ο κ. Ρολάνδης εξέφρασε την άποψη ότι αν επιλυθεί το θέμα της συμμετοχής των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα επιλυθεί ένα μεγάλο μέρος του κυπριακού προβλήματος.

    Κληθείς να σχολιάσει τους φόβους που εκφράστηκαν από τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Σπύρο Κυπριανού και το ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια αναφορικά με τα όσα ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον ΥΠΕΞ, ο κ. Ρολάνδης είπε: "Δεν ξέρω πού βασίζουν αυτούς του φόβους". Επεσήμανε ότι για οποιαδήποτε πρωτοβουλία ανακοινώνεται, εκφράζονται φόβοι για παγίδες από ορισμένες πλευρές.

    Επικρίνοντας προεκλογικές τοποθετήσεις διαφόρων πολιτικών αρχηγών, ο κ. Ρολάνδης τις χαρακτήρισε "μη σοβαρέ" και επέκρινε συγκεκριμένα τον κ. Χριστόφια γιατί εμφανίζεται, όπως είπε, "να αγαπά το αμυντικό δόγμα όσο δεν αγάπησε ο Ρωμαίος την Ιουλιέττα".

    "Ανθρωποι που ήταν αντίθετοι με κάποιες θέσεις, βρίσκονται υπέρμαχοι αυτών των θέσεων και ανάποδα και αν συνεχισθεί αυτό το φαινόμενο και μετά τις εκλογές, πάλι θα καταστρέψομε κάποιαν ενδεχόμενη πρωτοβουλία και πρόοδο για την Κύπρο", κατέληξε ο κ. Ρολάνδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [02] Κληρίδης - Κουτσού

    Λευκωσία,Κύπρος,21/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Συλλογικότητα και ομόφωνες αποφάσεις, αν είναι δυνατόν, για τις σημαντικές πτυχές που θα καθορίσουν το μέλλον της Κύπρου, ζητεί ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων, Νίκος Κουτσού.

    Μιλώντας ύστερα από ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις, από τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη, ο κ. Κουτσού είπε "οι θέσεις που ακούσαμε είναι για σοβαρές πτυχές του Κυπριακού, κυρίως για την ενταξιακή πορεία. Θα τις επεξεργαστούμε και όταν μπουν τα θέματα στο Εθνικό Συμβούλιο θα είμαστε έτοιμοι να υποβάλουμαι τις δικές μας προτάσεις", πρόσθεσε.

    Ο κ. Κουτσού είπε ότι οι Νέοι Ορίζοντες είχαν επανειλημμένα πει ότι "θα υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις που η στάση μας θα προσδιορίσει και την πορεία για το μέλλον μας".

    Θέση των ΝΕ.Ο είναι η αποφυγή εμπλοκής θεμάτων στην προεκλογική αναμέτρηση τα οποία πρέπει να εξετασθούν σοβαρά και ψύχραιμα αμέσως μετά τη λήξη των εκλογών, είπε.

    "Νομίζω," τόνισε, "ότι ο καλύτερος τρόπος είναι να συζητηθούν συλλογικά και να παρθούν αποφάσεις, δυνατόν ομόφωνες, γιατί είναι πτυχές που θα επηρεάσουν την πορεία και το μέλλον της Κύπρου".

    Ερωτηθείς αν συμμερίζεται τους φόβους που εξέφρασαν άλλοι πολιτικοί ηγέτες αναφορικά με τα όσα ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κ. Κουτσού είπε ότι "γι'αυτά που ενημερωθήκαμε νομίζω ήταν αναμενόμενα σοβαρά διλήμματα τα οποία θα έπρεπε να περιμένουμε να αντιμετωπίσουμε".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [03] Πάγκαλος - Τουρκία - Κυπριακό - Μίλερ

    Αθήνα,Ελλάδα,21/01/1998 (ΚΥΠΕ - Κώστας Ιορδανίδης)

    Η ελληνική κυβέρνηση συνέδεσε για μια ακόμη φορά τη συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 12 Μαρτίου, με την υιοθέτηση των όρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λουξεμβούργου και ειδικότερα με την έκφραση πολιτικής θέλησης για επίλυση του Κυπριακού.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, ότι "δεν περιμένουμε από την Τουρκία να εξαναγκάσει τον κ. Ντενκτάς να έχει ήδη επιλύσει το Κυπριακό, έως το Μάρτιο αυτού του έτους, αλλά περιμένουμε από την Τουρκία με πολιτική θέση η οποία θα λέει ότι επιβάλλονται διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού και ότι επιβάλλεται όλοι να προσέλθουν σε αυτές τις διαπραγματεύσεις με καλή διάθεση, με καλή πίστη και σεβασμό προς τα κείμενα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και τις ιδέες των διαμεσολαβητών της διεθνούς κοινωνίας. Αυτό θα είναι ικανοποιητική απάντηση των όρων" του Λουξεμβούργου, πρόσθεσε ο Ελληνας ΥΠΕΞ.

    Ο κ. Πάγκαλος διευκρίνισε ότι δεν έχει περιέλθει σε γνώση της ελληνικής κυβέρνησης ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για επιδείνωση της κατάστασης στην Κύπρο, μετά τις προεδρικές εκλογές και την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Ερωτηθείς σχετικά με τις απειλές της Αγκυρας περί ενσωμάτωσης των κατεχομένων στην Τουρκία, ο κ. Πάγκαλος είπε ότι η ενσωμάτωση του βορείου τμήματος της Κύπρου στην Τουρκία "έχει γίνει και οι συνέπειες είναι οδυνηρότατες για τους Τουρκοκυπρίους, και το αποδεικνύουν ψηφίζοντας με τα πόδια - όπως λέγαμε παλαιότερα για τους κατοίκους των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης - τρεπόμενοι σε φυγή," με αποτέλεσμα ο πληθυσμός της κατεχόμενης Κύπρου να αποτελείται κατά 40% από Τουρκοκυπρίους και κατά 60% από εποίκους.

    Ο Ελληνας ΥΠΕΞ χαρακτήρισε ως πάγια τη θέση της Αγκυρας και του εκπροσώπου των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς για αναγνώριση του ψευδοκράτους ως προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις επίλυσης του Κυπριακού.

    "Υπάρχει μια πάγια θέση της Τουρκίας ότι υπάρχουν δυο ξεχωριστά 'κράτη' στην Κύπρο και ότι προϋπόθεση για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση είναι η αναγνώριση του υποτιθέμενου κράτους του κ. Ντενκτάς", είπε ο κ. Πάγκαλος.

    Τέλος, ο Ελληνας ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι κατά τη συνάντηση με τον Ειδικό Συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τομ Μίλερ το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας στην Αθήνα, ο Αμερικανός αξιωματούχος τον ενημέρωσε ότι από τις επαφές που είχε στην Αγκυρα, διαμόρφωσε την εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν "ενθαρρυντικά νέα στοιχεία" για το Κυπριακό.

    Ωστόσο, ο κ. Μίλερ διαβεβαίωσε τον Ελληνα Υπουργό ότι "δεν θα εγκαταλείψει την προσπάθεια, ότι θα τη συνεχίσει ο ίδιος και ενδεχομένως σε κάποιο απώτερο στάδιο και ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, αυτοπροσώπως".

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΓΠ)

    [04] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ

    Λευκωσία,Κύπρος,21/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Για ενισχυμένες δυνατότητες επιρροής του Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ όσον αφορά την προώθηση λύσης του Κυπριακού, την προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου και της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας μίλησε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης.

    Ο κ. Χριστοφίδης απαντούσε σε ερώτηση εάν έχει οποιαδήποτε ενημέρωση η κυπριακή κυβέρνηση ότι ο ρόλος του Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ αναβαθμίζεται και ότι θα χειρίζεται πιο συνολικά τα θέματα Τουρκίας, Κύπρου και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Οπως παρατήρησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος "το ότι στο πρόσωπο του πεπειραμένου Αγγλου διπλωμάτη συμπίπτουν όλες αυτές οι ιδιότητες (εκπρόσωπος για το Κυπριακό, εκπρόσωπος για την Τουρκία και εκπρόσωπος της βρετανικής προεδρίας) που δεν είναι τυχαίες δίνουν μια νέα διάσταση στην προσωπικότητα και στην επιρροή του στα θέματα που χειρίζεται".

    Πρόσθεσε ότι "από εδώ και πέρα είναι μέσα στα πλαίσια που οριοθέτησε η βρετανική προεδρία, τα οποία καθορίζουν ότι η προσπάθεια για λύση του Κυπριακού πρέπει να εντατικοποιηθεί" και παρατήρησε ότι ο διορισμός και όλες αυτές οι ιδιότητες του Σερ Ντέϊβιντ υποδηλούν την εκδήλωση αυτού του ενδιαφέροντος.

    "Προσβλέπουμε", ανέφερε, "στις ικανότητες και στην πειθώ του ότι θα συντείνει στην προώθηση όλων αυτών των θεμάτων".

    Κληθείς εξάλλου να πει αν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Σερ Ντέϊβιντ θα ασκήσει την επιρροή του προς τη σωστή κατεύθυνση αφού υπάρχουν αντιδράσεις, δεδομένου ότι ο Σερ Ντέϊβιντ είχε μιλήσει για πολιτογράφηση εποίκων, Τ/Κ ιθαγένεια και εκ περιτροπής προεδρία, ο κ. Χριστοφίδης παρατήρησε ότι πρέπει να υπάρχει διάκριση τι σημαίνει συζητώ και τί σημαίνει δέχομαι.

    "Δεν δεχθήκαμε", τόνισε, "ποτέ μας ούτε την εκ περιτροπής προεδρία, ούτε την πολιτογράφηση, ούτε οτιδήποτε από αυτά που αναφέρετε".

    Πρόσθεσε ότι το να προβάλλει κάποιος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή να ζητήσει να περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη για συζήτηση δεν σημαίνει ότι γίνεται δεκτό.

    Κληθείς να πει αν υπάρχουν θέματα που απορρίπτονται χωρίς συζήτηση, ο κ. Χριστοφίδης τόνισε ότι "τα θέματα αυτά δεν είναι διαπραγματεύσιμα".

    Απαντώντας εξάλλου σε σχετική ερώτηση παρατήρησε ότι τα θέματα αυτά τέθηκαν στις άτυπες συνομιλίες, επισημαίνοντας ότι "δεν έχουμε συζητήσει αυτά τα θέματα με στόχο την αποδοχή".

    "Είναι πάγια θέση της δικής μας διαπραγματευτικής ομάδας ότι αυτά τα θέματα δεν συζητούνται", υπογράμμισε ο κ. Χριστοφίδης.

    Εξέφρασε εξάλλου την πεποίθηση ότι "σε μια τέτοια σοβαρή διαπραγμάτευση θα υπάρξουν πιέσεις και στις δύο πλευρές και εξαρτάται από τη διαπραγματευτική δύναμη του συνομιλητή να πείσει για την ορθότητα των θέσεων του".

    Χαρακτήρισε εξάλλου ως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι "αρχίζουν όλοι να συνειδητοποιούν ότι πρέπει να κτυπήσουν το τείχος της τουρκικής αδιαλλαξίας".

    "Τέτοια κτυπήματα", πρόσθεσε, "έχουν γίνει μέχρι στιγμής από αξιωματούχους κρατών, της Ευρωπαϊκής Ενωσης."

    Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση αναμένει ότι η λύση του Κυπριακού ενδέχεται να συνδυαστεί με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, δεδομένου ότι ο Σερ Ντέϊβιντ είναι τώρα και προσωπικός απεσταλμένος του Βρετανού Πρωθυπουργού για τις σχέσεις Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι δεν είναι θέμα συνδυασμού.

    "Και το Κυπριακό πρέπει να λυθεί και η ευρωπαϊκή πορεία πρέπει να ολοκληρωθεί και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας πρέπει να ενισχυθεί", πρόσθεσε.

    Ο κ. Χριστοφίδης χαρακτήρισε ως καταλύτες για λύση του Κυπριακού την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    "Αυτός ο καταλύτης", ανέφερε, "είναι ήδη ενεργοποιημένος και βλέπουμε ότι έχει αποτελέσματα και είναι υποβοηθητικός για προώθηση λύσης του Κυπριακού".

    Σημείωσε επίσης ότι όταν η Τουρκία σε κάθε βήμα της για να εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή της προοπτική παίρνει από όλους τους συνομιλητές της την απάντηση ότι θα έχει ευρωπαϊκή προοπτική αν, μεταξύ άλλων, προωθηθεί και λύση του Κυπριακού, αυτό είναι ξεκάθαρο παράδειγμα επενέργειας του καταλύτη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [05] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - S-300

    Λευκωσία,Κύπρος,21/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, επανέλαβε σήμερα ότι τα συμπεφωνημένα στο θέμα της παράδοσης των ρωσικών πυραύλων S-300 θα πραγματοποιηθούν ακριβόχρονα.

    Ο κ. Χριστοφίδης σχολίαζε παρατήρηση ότι ο υποψήφιος πρόεδρος, Γιώργος Ιακώβου, είπε ότι ενώ οι πυραύλοι S-300 είναι έτοιμοι για παράδοση, η κυβέρνηση την καθυστερεί.

    Ο Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι υπάρχουν γραπτά κείμενα, τα οποία αναφέρουν και το χρόνο της παράδοσης ο οποίος θα τηρηθεί.

    Ανέφερε εξάλλου ότι "η δική μας πλευρά έλεγε πάντα ότι μέχρι τον καθορισμένο χρόνο για παράδοση του αμυντικού συστήματος S-300 υπάρχει αρκετός χρόνος για πρόοδο στο Κυπριακό, επομένως δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα".

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίθεται να ενημερώσει και τους άλλους ανθυποψηφίους του για το Κυπριακό, όπως έκανε με τους αρχηγούς των κομμάτων.

    Τέλος, κληθείς να πει αν η κυβέρνηση σκέφτεται να διορίσει υπηρεσιακό Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για τις εκλογές, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: "Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία των εκλογών και ουδέν επιλήψιμο υπάρχει ως προς αυτό το θέμα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [06] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,21/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           77.39 (+0.10)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   89.94 (+0.16)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     59.04 (-1.06)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 56.29 (+0.29)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  74.11 (+0.30)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                60.06 (-0.10)
        Εμπορικές Εταιρείες                     38.79 (-0.21)
        Αλλες Εταιρείες                         64.17 (-0.28)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛΚ 524392.084
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MM)

    [07] Βρετανία - δηλώσεις Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,21/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η αλλαγή στη διαδικασία για εξασφάλιση άδειας εισόδου των Τ/Κ στη Βρετανία δεν αποτελεί βήμα για αναγνώριση του ψευδοκράτους, τόνισε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου της Υπάτης Αρμοστείας της Βρετανίας, Πίερς Κάζαλετ.

    Ο Βρετανός διπλωμάτης κλήθηκε από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τη δήλωση του ψευδοπρωθυπουργού, Ντερβίς Ερογλου, ότι η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης για θεώρηση των ταξιδιωτικών εγγράφων των Τ/Κ μπορεί να ερμηνευθεί ως αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    "Οπωσδήποτε όχι", τόνισε ο κ. Κάζαλετ, και πρόσθεσε: "Είναι μια αλλαγή στη διαδικασία, σύμφωνα με την οποία τώρα οι Τ/Κ πρέπει να εξασφαλίσουν άδεια εισόδου (στη Βρετανία) από τη Λευκωσία, αντί από το αεροδρόμιο εισόδου, είτε στο Χίθροου είτε αλλού. Η αλλαγή της διαδικασίας δεν σημαίνει βήμα προς αναγνώριση. Δεν αναγνωρίζουμε τη "ΤΔΒΚ", δεν αναγνωρίζουμε ως διαβατήρια τα έγγραφα τα οποία αποκαλούν "διαβατήρια". Τα δεχόμαστε μόνο ως απόδειξη ταυτότητας", είπε.

    Ο Βρετανός διπλωμάτης σημείωσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια, χίλιοι Τ/Κ υπέβαλαν αίτηση για πολιτικό άσυλο. "Αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο οικονομικό και διοικητικό πρόβλημα στη βρετανική κυβέρνηση, το οποίο δεν μπορούμε πλέον να επωμισθούμε", πρόσθεσε.

    Με την απόφαση αυτή, ανέφερε ο κ. Κάζαλετ, Τ/Κ που έχουν πραγματικό λόγο για να ταξιδεύσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, "δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν".

    Αντίθετα, είπε, δεν θα χρειάζεται οποιαδήποτε διαδικασία στο αεροδρόμιο εισόδου, αφού θα παίρνουν άδεια εισόδου στη χώρα (Βρετανία) από τη Λευκωσία.

    Σε ερώτηση πώς μπορούν να γνωρίζουν κατά πόσο οι Τ/Κ που ζητούν άδεια εισόδου στη Βρετανία δεν είναι έποικοι, ο κ. Κάζαλετ απάντησε "δεν μπορούμε να ξέρουμε".

    Εξήγησε ότι εξετάζουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα που παρουσιάζουν στις βρετανικές αρχές είτε αυτά είναι Τ/κ, είτε τουρκικά. Τα Τ/κ έγγραφα, σημείωσε, "δεν τα δεχόμαστε ως διαβατήρια, αλλά μόνο ως ένδειξη ταυτότητας για ταξιδιωτικούς σκοπούς."

    "Στην πραγματικότητα, αυτό το μέτρο ευθυγραμμίζει τους Τ/Κ με τους κατόχους τουρκικών διαβατηρίων", είπε.

    Εξάλλου, ο κ. Κάζαλετ είπε ότι η απόφαση της Βρετανίας ελήφθη για "λόγους που αφορούν αποκλειστικά θέματα μετανάστευσης. Δεν έχει οποιαδήποτε πολιτικά κίνητρα".

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, στην εφημερίδα "Τάιμς" του Λονδίνου, ο κ. Κάζαλετ είπε ότι ο κ. Ντενκτάς δηλώνει ότι δεν θα υπάρξουν άλλες δικοινοτικές συνομιλίες. "Εμείς υποστηρίζουμε πλήρως την εξεύρεση πολιτικής λύσης (στην Κύπρο), υπό την αιγίδα του ΟΗΕ", είπε.

    Τέλος ανέφερε ότι η Βρετανία εξήγησε στον κ. Ντενκτάς και σε άλλους Τ/Κ πολιτικούς τους λόγους για τους οποίους υπήρξε αλλαγή στη διαδικασία εισόδου των Τ/Κ στη Βρετανία.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [08] ΥΠΕΞ - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,21/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Δεν δικαιολογούνται περισσότερες ανησυχίες από ότι συνήθως, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, παραδεχόμενος παράλληλα ότι δεν είναι όλα ρόδινα αναφορικά με το Κυπριακό.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά από τις χωριστές ενημερώσεις των πολιτικών αρχηγών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ίδιο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ο ΥΠΕΞ δήλωσε συγκεκριμένα:

    "Ασφαλώς δεν μπορεί κανένας να πει ότι όλα είναι ρόδινα. Δεν νομίζω όμως ότι δικαιολογούνται περισσότερες του συνήθους ανησυχίες."

    "Πρέπει να είμαστε σε εγρηγόρση", είπε ο κ. Κασουλίδης εκφράζοντας όμως την πεποίθηση ότι "οι εξελίξεις θα είναι τέτοιες που με σωστούς χειρισμούς θα μας οδηγήσουν σίγουρα σε καλύτερες μέρες".

    Τέλος, ο ΥΠΕΞ εξήγησε ότι η κυβέρνηση έκρινε σωστό να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία για τις εξελίεξις αφού, όπως είπε, "συνεχώς υπάρχει ροή θέσεων, απόψεων και κινήσεων".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΑ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 21 January 1998 - 22:12:11 UTC