Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-01-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κύπρος - Ισραήλ - τουρισμός - εμπόριο
  • [02] ΥΦΕΞ Καναδά - ΥΠΕΞ
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] Ευρωπαϊκή Ενωση - Τουρκία - Ερμπακαν
  • [05] Κράτηση Κανταράκη - Λιλλές

  • [01] Κύπρος - Ισραήλ - τουρισμός - εμπόριο

    Λευκωσία,Κύπρος,20/01/1998 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Η ανάπτυξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κράτους του Ισραήλ τα τελευταία χρόνια επηρέασε θετικά τόσο τις τουριστικές όσο και τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

    Σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ η Διευθύντρια του γραφείου του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) στο Τελ Αβίβ, Λουίζα Βαράκλας, είπε ότι η Κύπρος έχει καταστεί δημοφιλής προορισμός για τους Ισραηλίτες, και το 1997 πέραν των 50.000 επισκέφθηκαν το νησί.

    "Οι Ισραηλίτες ταξιδεύουν πολύ και παρόλο που οι τιμές στην Κύπρο δεν είναι χαμηλές, σε σύγκριση με άλλους τουριστικούς προορισμούς στην περιοχή, εντούτοις είναι έτοιμοι να πληρώσουν το επιπλέον τίμημα για καλής ποιότητας τουριστικό προϊόν," είπε.

    Οταν ο ΚΟΤ άνοιξε το γραφείο στο Τελ Αβίβ, το 1995, ο αριθμός των τουριστών από το Ισραήλ στην Κύπρο ήταν περίπου 30.000.

    Σήμερα, είπε η κ. Βαράκλας χαρακτηριστικά, η Κύπρος κατατάσσεται ανάμεσα στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για το Ισραήλ και πρόσθεσε ότι η παρουσία του γραφείου του ΚΟΤ στο Τελ Αβίβ "έχει συμβάλει στην προώθηση του κυπριακού τουριστικού προϊόντος."

    Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι η αύξηση στην ποικιλία των δραστηριοτήτων που προσφέρει η Κύπρος για τους τουρίστες και η βελτίωση του είδους ψυχαγωγίας, καθώς και η καλύτερη ποιότητα στις υπηρεσίες του τουριστικού προϊόντος, θα αποτελούσαν επιπρόσθετο πλεονέκτημα στην προώθηση της Κύπρου στο Ισραήλ.

    Η κ. Βαράκλας σημείωσε επίσης ότι ο ΚΟΤ καταβάλλει προσπάθειες να προωθήσει τον αγρο - τουρισμό στην αγορά του Ισραήλ.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, είπε ότι η πολιτική κατάσταση στο νησί δεν φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά τους Ισραηλίτες.

    Εμπορικές σχέσεις

    Αύξηση σημειώνεται και στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της γειτονικής αυτής χώρας, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η εμπορικός ακόλουθος στην πρεσβεία της Δημοκρατίας στο Τελ Αβίβ, Ελένη Πιτσιλλίδου.

    Η κ. Πιτσιλλίδου είπε ότι οι εγχώριες εξαγωγές σημείωσαν αύξηση 35% κατά την περίοδο 1995-96 και οι επανεξαγωγές αυξήθηκαν κατά 75% την ίδια περίοδο.

    "Η Κύπρος και το Ισραήλ υπέγραψαν το 1994 μια γενικής φύσεως συμφωνία για την προώθηση των διμερών σχέσεων με σκοπό τη διευκόλυνση της συμμετοχής σε εμπορικές εκθέσεις των δύο χωρών," είπε.

    Πρόσθεσε ότι η παρουσία εμπορικού ακολούθου της Κύπρου στο Ισραήλ καθώς και οι ανταλλαγές επισκέψεων μεταξύ επιχειρηματιών και κυβερνητικών αξιωματούχων έχουν συμβάλει σημαντικά στην προώθηση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    Η Κύπρος εξάγει, μεταξύ άλλων, ψάρι, φυτικά και ζωϊκά λίπη, γύψο, χυμό φρούτων, προϊόντα καπνού, φαρμακευτικά προϊόντα και πλαστικά.

    Η κ. Πιτσιλλίδου είπε στο ΚΥΠΕ ότι το 1996 οι εξαγωγές από το Ισραήλ στην Κύπρο έφθασαν τα 31 εκ. λίρες και περιλάμβαναν πετρέλαιο, χημικά προϊόντα και πλαστικά.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [02] ΥΦΕΞ Καναδά - ΥΠΕΞ

    Λευκωσία,Κύπρος,20/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Καναδάς θα βοηθήσει την Κύπρο στην εκκαθάριση ναρκών, δήλωσε σήμερα ο Καναδός Υφυπουργός Εξωτερικών, Τετ Μακγουίνι, μετά από συνάντηση μιας ώρας με τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη.

    Ο Καναδός επίσημος, εξέφρασε επίσης την πρόθεση της χώρας του να συμμετάσχει σε μια μελλοντική πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη όταν εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό.

    Ο κ. Μακγκουίνι, οποίος συνοδευόταν από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο της χώρας του για το Κυπριακό, Μάικλ Μπελ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι με τον κ. Κασουλίδη συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

    Ανέφερε ότι θα μεταβεί στην Αθήνα και στην Αγκυρα για συναντήσεις και επιστρέφοντας στον Καναδά θα δώσει αναφορά στην κυβέρνηση της χώρας του για τις επαφές του.

    Ενα από τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν αφορούσε την εκκαθάριση των ναρκών και όπως τόνισε ο Καναδός επίσημος, η χώρα του διαθέτει μεγάλη πείρα και θα ήταν πρόθυμη να βοηθήσει την Κύπρο στον τομέα αυτό.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, σημείωσε εξάλλου ότι το θέμα της εκκαθάρισης των ναρκών θα συζητηθεί μάλλον και κατά τη συνάντησή του με τον Διοικητή της Ειρηνευτικής Δύναμης (ΟΥΝΦΙΣΙΠ) αργότερα σήμερα.

    Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των επαφών του τόσο στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας, όσο και στα κατεχόμενα, ο κ. Μακγουίνι είπε ότι νιώθει ενθαρρυμένος και έχει εντυπωσιαστεί από τις δυνατότητες που υπάρχουν για λύση.

    "Υπάρχει αρκετός ρεαλισμός. Ολοι μας θέλουμε διευθέτηση του Κυπριακού και μια λύση η οποία να σέβεται την ακεραιότητα του νησιού", τόνισε.

    "Ο διάλογος είναι σημαντικός και οι άκαμπτες θέσεις οι οποίες προβάλλονται για τίτλους εφημερίδων δεν είναι πάντοτε οι τελικές θέσεις", πρόσθεσε.

    Τέλος απαντώντας σ'ερώτηση αν η χώρα του θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μια πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη μετά τη λύση του Κυπριακού, ο κ. Μακγουίνι είπε ότι ο Καναδάς έχει 35 χρόνια πείρα σε αυτό το θέμα. "Πιστεύω ότι θα υπάρξει έντονη υποστήριξη του Καναδά για περαιτέρω συμμετοχή", τόνισε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,20/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           77.31 (-0.19)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   89.80 (-0.18)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     59.67 (+1.07)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 56.13 (-0.36)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  73.89 (+0.16)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                60.12 (-0.92)
        Εμπορικές Εταιρείες                     38.87 (-0.33)
        Αλλες Εταιρείες                         64.35 (-0.73)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛΚ 419224.227
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [04] Ευρωπαϊκή Ενωση - Τουρκία - Ερμπακαν

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,20/01/1998 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Εξηγήσεις στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για τους λόγους που την οδήγησαν στην απαγόρευση του Ισλαμικού "Κόμματος της Ευημερίας" (Ρεφάχ), του τέως Πρωθυπουργού της Τουρκίας Νετσμετίν Ερμπακαν, έδωσε χθες η κυβέρνηση της Αγκυρας.

    Σύμφωνα με Κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στην ΕΕ, Ουλούγ Οζουλκέρ, έστειλε επιστολή στους εκπροσώπους των τριών θεσμικών οργάνων της Ενωσης (Συμβούλιο Υπουργών, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωβουλή).

    Στην επιστολή αναφέρει ότι το κόμμα του κ. Ερμπακαν αποτελούσε κίνδυνο για τη διατήρηση της Τουρκίας με τη σημερινή της μορφή, του "λαϊκού" κράτους, ενώ η δραστηριότητα του, όπως τονίζεται, βρισκόταν σε αντίθεση με το τουρκικό Σύνταγμα.

    Παρόλο που η κυβέρνηση της Αγκυρας, όπως είχε δηλώσει ο Πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Λουξεμβούργου, διακόπτει τον πολιτικό διάλογο με τις Βρυξέλλες, εντούτοις έσπευσε να ενημερώσει σε χρόνο ρεκόρ τους εταίρους για την απαγόρευση του κόμματος της Ευημερίας.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο λόγος είναι πολύ απλός: Η απόφαση της Αγκυρας για την απαγόρευση του κόμματος του κ. Ερμπακαν έχει προκαλέσει μια σχετική δυσφορία στους κόλπους της ΕΕ, η οποία θεωρεί ότι τέτοιες αποφάσεις έρχονται σε αντίθεση με τις Κοινοτικές βασικές αρχές περί δημοκρατίας και πλουραλισμού.

    Με την επιστολή και τις εξηγήσεις, η τουρκική κυβέρνηση πιστεύει ότι θα περιορίσει τις επικρίσεις εναντίον της την προσεχή Δευτέρα, στη συνεδρία των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

    Στη συνεδρία αυτή, η Γαλλία και η Ιταλία θα ζητήσουν την τροποποίηση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λουξεμβούργου, ώστε να καταστεί δυνατή η συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των υποψηφίων για ένταξη χωρών.

    Την πρόθεση αυτή, μάλιστα, εξέφρασαν με δηλώσεις τους τόσο ο Γάλλος Υπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσχοβισί, όσο και ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών, Λαμπέρτο Ντίνι, σε ομιλία ενώπιον της Βουλής της χώρας του.

    Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Δεκεμβρίου, στο Λουξεμβούργο, οι 15 ηγέτες της ΕΕ έθεσαν στην Τουρκία μια σειρά από όρους για τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, μεταξύ των οποίων είναι και η επίλυση των διαφορών με την Ελλάδα, μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΑΠ)

    [05] Κράτηση Κανταράκη - Λιλλές

    Λευκωσία,Κύπρος,20/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Για ακόμη τέσσερις ημέρες, ανανεώθηκε το λεγόμενο "διάταγμα" κράτησης του 32χρονου Ελλαδίτη, Γιώργου Κανταράκη, από ψευδοδικαστήριο στα κατεχόμενα.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, Βαλτεμάρ Ροκοζέφσκι, ο Κανταράκης θα παρουσιαστεί εκ νέου σε λεγόμενο "δικαστήριο" την Παρασκευή.

    Σε ερώτηση αν είναι καλά στην υγεία, ο κ. Ροκοζέφσκι είπε ότι ο Κανταράκης δεν είχε μέχρι τώρα οποιαδήποτε παράπονα.

    Εξάλλου, αναφερόμενος στον Ελλαδίτη, Σπύρο Λιλλέ, τον οποίο "καταδίκασε" σ' ένα μήνα φυλάκιση ψευδοδικαστήριο, ο κ. Ροκοζέφσκι είπε ότι αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος στις 12 Φεβρουαρίου.

    Ο Λιλλές απήχθη από τις κατοχικές δυνάμεις στις 21 Δεκεμβρίου 1997 όταν πέρασε κατά λάθος στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

    Ο κ. Ροκοζέφσκι ανέφερε ότι τον Λιλλέ επισκέφθηκε η μητέρα του, η οποία ήρθε από την Ελλάδα για το σκοπό αυτό, ενώ η αρραβωνιαστικιά του τον επισκέφθηκε γύρω στις οκτώ φορές.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 20 January 1998 - 19:55:17 UTC