Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-01-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προεδρικές - Υποβολή υποψηφιοτήτων
  • [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Αεροπορική Βάση
  • [03] ΥΠΕΞ - Αθήνα
  • [04] Τιμές Συναλλάγματος Opening
  • [05] Πρόγραμμα Ιακώβου - τροποποιήσεις
  • [06] Βουλή - Προϋπολογισμοί 1998
  • [07] Πέθανε ο Θεόδωρος Στυλιανού
  • [08] Σχέσεις Ισραήλ με Κύπρο, Ελλάδα, Τουρκία
  • [09] Σχέση Ξένων Νομισμάτων με κυπριακή λίρα
  • [10] Υποβολή υποψηφιότητας Ιακώβου
  • [11] Υποβολή υποψηφιότητας Κληρίδη
  • [12] Κασουλίδης - Αθήνα
  • [13] Υποβολή υποψηφιότητας Ρολάνδη
  • [14] Υποβολή υποψηφιότητας Βασιλείου
  • [15] Υποβολή υποψηφιότητας Κουτσού
  • [16] Υποβολή υποψηφιότητας Λυσσαρίδη
  • [17] Eληξε η υποβολή υποψηφιοτήτων
  • [18] Υποβολή υποψηφιότητας Γαλανού

  • [01] Προεδρικές - Υποβολή υποψηφιοτήτων

    Λευκωσία,Κύπρος,09/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές. Οι οκτώ υποψήφιοι θα προσέλθουν στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία συνοδευόμενοι από ένα προτείνοντα και οκτώ υποστηρίζοντες για να καταθέσουν το παράβολο των χιλίων λιρών και να υπογράψουν το έγγραφο υποβολής υποψηφιότητας.

    Οι υποψήφιοι θα προσέλθουν με την ακόλουθη σειρά για την υποβολή υποψηφιότητας: Γιώργος Ιακώβου, Γιώργος Βασιλείου, Γλαύκος Κληρίδης, Νίκος Ρολάνδης, Βάσος Λυσσαρίδης, Νίκος Κουτσού και Αλέξης Γαλανός.

    Στη συνέχεια και μέχρι τις 12.00 θα προσέλθουν και όσοι άλλοι ενδιαφέρονται για την προεδρία. Ηδη στην Υπηρεσία Εκλογών κατέθεσε το παράλοβο των χιλίων λιρών ο ανεξάρτητος Ανδρέας Ευστρατίου από την Πάφο.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Αεροπορική Βάση

    Λευκωσία,Κύπρος,09/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η αεροπορική βάση στην Πάφο είναι έτοιμη και παραδίδεται για πλήρη χρήση στις 24 Ιανουαρίου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ "Προεκτάσεις".

    Την αεροπορική βάση της Πάφου στο πλαίσιο του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου θα χρησιμοποιούν αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ακόμη ότι το θέμα της άμυνας της Κύπρου συνδέεται άμεσα με τη διαπραγματευτική διαδικασία για τη λύση του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] ΥΠΕΞ - Αθήνα

    Λευκωσία,Κύπρος,09/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης μεταβαίνει σήμερα στην Αθήνα για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση.

    Ο κ. Κασουλίδης θα έχει συνομιλίες με τον Ελληνα ομόλογό του Θεόδωρο Πάγκαλο, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και τον Υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη.

    Οπως δήλωσε χθες, κατά τις επαφές του στην ελληνική πρωτεύσουσα θα συζητηθούν θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, ενώ αναμένεται ότι θα συζητηθεί με την Αθήνα και η θέση της Λευκωσίας για τη συμμετοχή των Τ/Κ στην κυπριακή αντιπροσωπεία στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [04] Τιμές Συναλλάγματος Opening

    Λευκωσία,Κύπρος,09/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σύμφωνα με το δελτίο συναλλάγματος της 09/01/98, κατά το άνοιγμα της αγοράς η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις ακόλουθες τιμές συναλλάγματος για πράξεις άμεσης παράδοσης:

    -----------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα        Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά     Πώληση      Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    Ελληνική Δραχμή      538,3600     540,5100   538,3600   543,1100
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7220       1,7288     1,7220     1,7328
    Δολάριο ΗΠΑ            1,8737       1,8811     1,8737     1,8851
    Στερλίνα               1,1589       1,1635     1,1589     1,1660
    Γερμ. Μάρκο            3,3998       3,4133     3,3998     3,4173
    -----------------------------------------------------------------
    

    Στις συναλλαγές με το κοινό μέχρι ΛΚ 10.000, οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόζουν τιμές που να μην είναι χειρότερες από τις πιο πάνω.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [05] Πρόγραμμα Ιακώβου - τροποποιήσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,09/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Δόθηκε στη δημοσιότητα το πρόγραμμα του υποψηφίου Προέδρου Γιώργου Ιακώβου, όπως έχει τροποποιηθεί, στο Κυπριακό και την άμυνα, μετά τη συμφωνία με το ΔΗΚΟ

    Στο Κυπριακό και στη θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα έχει προστεθεί ότι ο τουρκικός επεκτατισμός είναι ο κυριότερος λόγος του αδιεξόδου.

    Στο κεφάλαιο που αναφέρεται σε ιδέες, έγγραφα και συμφωνίες που θα αποτελούν βάση για εξεύρεση λύσης έχει προστεθεί ότι οι απόψεις επί παράγωγου δικαίου είναι λανθασμένες γι' αυτό και απορρίπτονται.

    Αναφορικά με τη χάραξη στρατηγικής, η διαμορφωμένη παράγραφος αναφέρει ότι με την ανάληψη της εξουσίας η νέα κυβέρνηση θα καλέσει μέσα στις πρώτες δεκαπέντε μέρες το Εθνικό Συμβούλιο σε συνεχείς συνεδρίες για χάραξη ολοκληρωμένης στρατηγικής για επίλυση του Κυπριακού.

    Η στρατηγική αυτή, προστίθεται, θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες θέσεις για την αντιμετώπιση της τουρκικής αδιαλλαξίας αντί απλά να καταδεικνύεται.

    Αναφέρεται επίσης ότι σε όλα τα στάδια θα υπάρχει στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση. Στο θέμα της θεσμοθέτησης των αμυντικών θέσεων αναφέρεται ότι η ελληνική αμυντική πολιτική υποστήριξη της Κύπρου που υπάρχει από την έναρξη του Κυπριακού διακηρυγμένη και εκφρασμένη με το casus belli, το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και την αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου είναι καλοδεχούμενη αποδεκτή και θα αξιοποιηθεί πλήρως.

    Ο κ. Ιακώβου αναφέρει στο πρόγραμμά του ότι η κυβέρνησή του θα επιδιώξει την περαιτέρω προώθηση της αμυντικής συνεργασίας κατά τρόπο που να ενισχύεται τόσο η άμυνα της Κύπρου, όσο και η κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Το σκοπό αυτό προστίθεται, θα εξυπηρετούσε η θεσμοθέτηση των αμυντικών σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής και της Ελληνικής Δημοκρατίας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [06] Βουλή - Προϋπολογισμοί 1998

    Λευκωσία,Κύπρος,09/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στη Βουλή ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση των κρατικών προϋπολογισμών για το 1998 και αργά το απόγευμα θα διεξαχθεί η ψηφοφορία.

    Ο ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και οι ΕΔΗ έχουν δηλώσει ότι θα υπερψηφίοσυν τους προϋπολογισμούς, το ΑΚΕΛ θα ψηφίσει το μεγαλύτερο μέρος τους και θα καταψηφίσει πρόνοιες με τις οποίες δεν συμφωνεί, ενώ η ΕΔΕΚ θα τους καταψηφίσει με εξαίρεση τα κονδύλια για την άμυνα και τους πρόσφυγες.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [07] Πέθανε ο Θεόδωρος Στυλιανού

    Λευκωσία,Κύπρος,09/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πέθανε χθες σε ηλικία 70 ετών ο ποιητής και δημοσιογράφος, Θεόδωρος Στυλιανού.

    Ο θάνατος του προήλθε από ανακοπή καρδιάς στο σπίτι του στην Ανθούπολη, ενώ ασχολείτο με την αποστολή στο τυπογραφείο της τελευταίας του ποιητικής συλλογής.

    Ο Θεόδωρος Στυλιανού γεννήθηκε στον Αμίαντο. Φοίτησε μόνο στο δημοτικό σχολείο και σε ηλικία μόλις 12 χρόνων ρίχθηκε στη βιοπάλη. Αγωνίστηκε από τις τάξεις του συνδικαλιστικού κινήματος της Αριστεράς για τα δίκαια των εργαζομένων.

    Στον τομέα της ποιητικής δημιουργίας άρχισε νωρίς, δημοσιεύοντας ποιήματα σε λογοτεχνικά περιοδικά. Το 1959 εμφανίστηκε με την ποιητική συλλογή "Αντάρα", ενώ το 1986 τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο ποίησης για τη συλλογή "Επιτρέψατε Μου".

    Η κηδεία του θα γίνει αύριο με δαπάνες της Ενωσης Συντακτών και της Ενωσης Λογοτεχνών.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [08] Σχέσεις Ισραήλ με Κύπρο, Ελλάδα, Τουρκία

    Τελ Αβίβ,Ισραήλ,09/01/1998 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Μαρίας Μάιλς)

    Η στρατιωτική συμφωνία που υπέγραψε το Ισραήλ με την Τουρκία έχει προκαλέσει κάποια προβλήματα στις σχέσεις του Τελ Αβίβ με την Κύπρο και την Ελλάδα, παραδέχθηκαν στο ΚΥΠΕ πηγές της κυβέρνησης του Ισραήλ, τονίζοντας, όμως ότι υπάρχουν πολλές λανθασμένες εντυπώσεις για τη συμφωνία αυτή.

    Το Ισραήλ, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, θέλουν να παραμείνουν έξω από το "προβληματικό τρίγωνο" Τουρκία - Ελλάδα - Κύπρος, όμως θα ήταν διατεθειμένο να βοηθήσει εάν του ζητηθεί.

    Ταυτόχρονα, σημείωσαν ότι η πολύ άσχημη κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία δεν ήταν ένας από τους παράγοντες που λήφθηκαν υπόψη όταν υπεγράφη η στρατιωιτκή συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας.

    Μέχρι σήμερα οι δύο χώρες δεν διεξήγαγαν κοινή στρατιωτική άσκηση επί του εδάφους ή στον αέρα, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Η πρώτη κοινή άσκηση, είπε, πραγματοποιήθηκε αυτή τη βδομάδα, και είχε την μορφή διασωστικών ασκήσεων.

    Οσον αφορά τις σχέσεις του Ισραήλ με την Κύπρο, οι ίδιες πηγές τις χαρακτήρισαν "εξαιρετικές" και εξέφρασαν την ετοιμότητα για περαιτέρω ανάπτυξή τους.

    Μιλώντας στο ΚΥΠΕ υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθεί η ανωνυμία τους, οι πηγές της ισραηλινής κυβέρνησης εξήγησαν ότι η συμφωνία "μας προκαλεί κάποιες δύσκολες στιγμές και προβλήματα, αφού καταβάλλουμε πολύ ενέργεια στο να προσπαθούμε να πείσουμε τους φίλους μας και στις δύο χώρες (Κύπρο και Ελλάδα) πως ο,τιδήποτε κι αν κάνουμε με την Τουρκία με κανένα τρόπο δεν στρέφεται εναντίον τους".

    Σημειώνοντας ότι οι διαστάσεις της συμφωνίας συνεργασίας με την Τουρκία "υπερβάλλονται από τα μέσα ενημέρωσης", οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι το Ισραήλ "δεν αναμένει τα τουρκικά στρατεύματα να μας βοηθήσουν εάν, για παράδειγμα, ξεσπάσει πόλεμος με τη Συρία ή το αντίστροφο. Δεν θα στείλουμε στρατεύματα στην Τουρκία για να βοηθήσει σε πόλεμο του τουρκικού στρατού εναντίον οποιουδήποτε".

    Οπως ανέφεραν, οι δυνατότητες που προσφέρονται στο Ισραήλ να εξασφαλίζει πληροφορίες για το Ιράν και τη Συρία και η ευκαιρία που προσφέρεται στους πιλότους του Ισραήλ να εκπαιδεύονται "είναι πολύ σημαντικές από στρατηγικής απόψεως".

    "Δεν έχει τίποτα να κάνει με τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο", συμπλήρωσαν.

    Είπαν, ακόμη, ότι "είμαστε πολύ αποφασισμένοι να κάνουμε το παν για να μείνουμε έξω από τη σύγκρουση" Τουρκίας - Ελλάδας - Κύπρου.

    Σε ερώτηση εάν δικαιολογούνται οι προβληματισμοί της Κύπρου για τις επιπλοκές της συμφωνίας, που μπορούν να επηρεάσουν την ασφάλεια της χώρας, οι ισραηλινές πηγές είπαν ότι καταλαβαίνουν τα αισθήματα της Ελλάδας και των Ε/Κ "μέχρι κάποιο βαθμό".

    "Εάν υπάρχει μια γενική άποψη της Τουρκίας ως εχθρός και όποιος συναλλάσσεται με τον εχθρό μου, μου δίνει λόγο να ανησυχώ, αυτό μπορώ να το καταλάβω", είπαν.

    Ομως, επεσήμαναν ότι άλλες χώρες, όπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Γερμανία, προμηθεύουν την Τουρκία με στρατιωτικό εξοπλισμό και πρόσθεσαν ότι "όταν η Τουρκία εισέβαλλε το 1974, δεν ήταν με τη βοήθεια του ισραηλινού στρατού, είναι αρκετά δυνατή να το κάνει εάν το επιθυμεί".

    "Το να ρίχνεται φταίξιμο στο Ισραήλ για τη δημιουργία κάποιας ικανότητας για τον τουρκικό στρατό είναι υπερβολή", σημείωσαν.

    Σε ερώτηση για τα πιθανά οφέλη, εάν υπάρχουν, αυτής της συμφωνίας, για την Κύπρο και την Ελλάδα, οι κυβερνητικές πηγές είπαν ότι το Ισραήλ συναλλάσσεται και με τις τρεις χώρες (Τουρκία, Ελλάδα και Κύπρο) και πρόσθεσαν ότι "διπλωματικά ομιλούντες, προσπαθούμε να να μείνουμε έξω από το τρίγωνο σύγκρουσης, αλλά σίγουρα σε περίπτωση που οι πλευρές (Τουρκία και Κύπρος) αποφασίσουν ότι κάποιο είδος ισραηλινής μεσολάβησης μπορεί να υποβοηθήσει, θα χαρούμε να βοηθήσουμε".

    Είπαν, ακόμη, ότι "δεν το εισηγούμαστε, επειδή νομίζουμε ότι είναι πολύ περίπλοκο θέμα, και δεν νομίζουμε ότι αυτό που λείπει από τη σύγκρουση είναι άλλος μεσολαβητής".

    Πρόσθεσαν, εξάλλου, ότι "έχουμε όλη τη θέληση αλλά δεν θα πηδήξουμε μπροστά και δεν νομίζουμε ότι έχουμε εκείνη τη θαυματουργή θεραπεία ή φόρμουλα που μπορεί να διορθώσει τα πράγματα στο πρόβλημα".

    "Είναι σημαντικό", είπε, "να επισημάνουμε ότι δεν υπάρχουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την Τουρκία, δεν υπήρξαν ποτέ συνδυασμένες ασκήσεις ή ασκήσεις Ισραηλινών και Τούρκων πιλότων. Οι πρώτες κοινές ασκήσεις στη θάλασσα ήταν η επιχείρηση αυτής της εβδομάδας".

    Σε ερώτηση εάν το ιστορικό της παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία δεν απασχολεί το Ισραήλ, σε σχέση με τη συμφωνία συνεργασίας που υπάρχει, οι ίδιες πηγές αναγνώρισαν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, η ισραηλινή εξωτερική πολιτική καθορίζεται από ανησυχίες που αφορούν την ασφάλεια και την άμυνα, από το Υπουργείο Αμυνας και ως αποτέλεσμα, "για χρόνια το Ισραήλ δεν είχε πολιτική για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    Το κράτος του Ισραήλ εγκαθίδρυσε σχέσεις με οποιονδήποτε ήθελε να έχει επαφές με τη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του καθεστώτος Πινοσέτ της Χιλής και το ρατσιστικό καθεστώς στη Νότιο Αφρική.

    Αυτό που αντιλαμβανόμαστε, είπε, είναι ότι "περιβαλλόμαστε από εχθρούς και αν κάποιος θέλει να έχει επαφή μαζί μας, δεν ελέγχουμε τί είδους καθεστώς είναι".

    Ομως, οι αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι η Τουρκία είναι "ευκολότερη περίπτωση (για σχέσεις) διότι δεν είναι απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα".

    Η Τουρκία, είπαν, δέχεται αρκετή κριτική για τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά δεν μποϊκοτάρεται".

    Σε ερώτηση εάν η στρατιωτική συμφωνία του Ισραήλ με την Ελλάδα είναι ανενεργή, οι πηγές είπαν ότι "είναι λιγότερο ενεργή απ' όσο θα μπορούσε να είναι" και σημείωσαν ότι οι σχέσεις με την Ελλάδα, άνκαι βελτιώθηκαν στη δεκαετία του 1990, "ακόμα δεν είναι φυσικό μέρος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής".

    Περιγράφοντας τις σχέσεις με την Ελλάδα, οι πηγές είπαν ότι υπάρχουν ακόμη δύο σχολές σκέψης, η μία που υποστηρίζει τις σχέσεις με τον αραβικό κόσμο και η άλλη που θέλει να βρεθούν τρόποι πολιτικής και στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ.

    Σε ερώτηση εάν οι σχέσεις με την Κύπρο βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο, οι πηγές απάντησαν αρνητικά, υπογραμμίζοντας ότι οι σχέσεις είναι "άριστες" με την Κυπριακή Δημοκρατία.

    "Οι σχέσεις μας με την Κύπρο είναι πολύ πιο θερμές, πλούσιες σε ποιότητα και καλύτερες γενικά από τις σχέσεις μας με την Ελλάδα", είπαν.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ/ΓΠ)

    [09] Σχέση Ξένων Νομισμάτων με κυπριακή λίρα

    Λευκωσία,Κύπρος,09/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Κατά το άνοιγμα της Αγοράς Συναλλάγματος στην Κύπρο σήμερα η σχέση των πιο κάτω νομισμάτων με την Κυπριακή Λίρα διαμορφώθηκε ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                 |     Πώληση     |     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Ιαπωνίας                 246,1711        248,1404
          Δολ. Αυστραλίας                2,9224          2,9457
          Δολ. Καναδά                    2,6735          2,6948
          Εσκούδος Πορτογαλλίας        346,3598        349,1306
          Κορόνες Δανίας                12,9159         13,0192
          Κορόνες Νορβηγίας             13,9529         14,0645
          Κορόνες Σουηδίας              14,9756         15,0954
          Λιρέτες Ιταλίας            3.335,8845      3.362,5715
          Μάρκα Φινλανδίας              10,2718         10,3539
          Πεσέτες Ισπανίας             287,2900        289,5883
          Σελίνια Αυστρίας              23,8533         24,0441
          Φιορίνια Ολλανδίας             3,8202          3,8507
          Φράγκα Βελγίου                69,9246         70,4839
          Φράγκα Γαλλίας                11,3502         11,4410
          Φράγκα Ελβετίας                2,7486          2,7705
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [10] Υποβολή υποψηφιότητας Ιακώβου

    Λευκωσία,Κύπρος,09/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο ανεξάρτητος υποψήφιος πρόεδρος, που υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, Γιώργος Ιακώβου, υπέβαλε πρώτος την υποψηφιότητά του στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία.

    Ο κ. Ιακώβου προσήλθε στο Συνεδριακό Κέντρο συνοδευόμενος από τον προτείνοντα και τους οκτώ υποστηρίζοντες της υποψηφιότητας του Ελένη Μαύρου, Δημήτρη Χριστόφια, Σπύρο Κυπριανού, Παπαλάζαρο Νεοφύτου, Κυριάκο Ιακώβου, Κυριάκο Κάρυο, Βασίλειο Καϊσή, Φοίβο Κληρίδη και Αβραάμ Λούκα.

    Ερωτηθείς αναφορικά με το κλίμα που επικρατεί και πώς το εκτιμά, ο κ. Ιακώβου δήλωσε ότι έχει πλήρη συναίσθηση των ευθυνών που αναλαμβάνει.

    "Το μήνυμα στον κυπριακό λαό είναι ότι θα αγωνισθώ με σύνεση με συλλογικότητα με συναίνεση με αποφασιστικότητα και διεκδικητικότητα για να προωθήσω τα συμφέροντα της Κύπρου και του λαού της", σημείωσε ο κ. Ιακώβου.

    Εδωσε ακόμη την υπόσχεση ότι θα δημιουργήσει συνθήκες για πρωτοβουλίες, οι οποίες θα μπορούν να αποδώσουν ούτως ώστε να διασφαλιστούν βασικές αρχές, ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες.

    Ερωτηθείς αν μετά τη συνάντησή του με τον επίσης υποψήφιο πρόεδρο Γιώργο Βασιλείου, Πρόεδρο των Ενωμένων Δημοκρατών, υπάρχει ενδεχόμενο διεύρυνσης αυτής της συνεργασίας, δήλωσε ότι σήμερα θα γνωσθούν όλες οι υποψηφιότητες και συνεπώς το ενδιαφέρον πλέον θα εστιαστεί στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

    Οπως ανέφερε, στη συνάντηση έκανε μια ύστατη προσπάθεια να δει αν υπήρχαν προοπτικές κάποιας συνεργασίας από τον πρώτο γύρο, η οποία όπως δεν καρποφόρησε.

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι στην υποβολή αυτής της επίσημης υποψηφιότητας δίνει σημασία "νίκης και ευχής και σιγουριάς για τη νίκη και την επαναφορά των προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων στην εξουσία".

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Θάνος Μιχαήλ δέχεται σήμερα τις υποψηφιότητες ως Γενικός Εφορος Εκλογής, παρά τις διαμαρτυρίες των κομμάτων, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι αναμένεται επίσημη απάντηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού, ερωτηθείς εάν το θέμα με το διορισμό του Θάνου Μιχαήλ στη θέση του Γενικού Εφόρου Εκλογής έχει λήξει, δήλωσε ότι δεν έχει λάβει οποιαδήποτε απάντηση και το θέμα θα εξετασθεί στη σύσκεψη των κομμάτων.

    Τώρα, πρόσθεσε, το λόγο έχει η κυβέρνηση, η οποία "δεν λαμβάνει υπόψη την άποψη τεσσάρων κομμάτων", δήλωσε ο κ. Κυπριανού, σημειώνοντας ότι "υπάρχει θέμα ηθικής υποχρέωσης".

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [11] Υποβολή υποψηφιότητας Κληρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,09/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση των Κυπρίων ψηφοφόρων", εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υποψήφιος πρόεδρος για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές, Γλαύκος Κληρίδης.

    Μιλώντας μετά την υποβολή της υποψηφιότητάς του στο Συνεδριακό Κέντρο, ο Πρόεδρος Κληρίδης ήταν φειδωλός στις δηλώσεις του.

    Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις των αντιπάλων του ότι "φυγομαχεί" και δεν λαμβάνει μέρος σε τηλεοπτικές συζητήσεις μαζί τους, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε: "Nομίζω θα την έχουμε, και ίσως συντομότερα από ότι νομίζουν".

    Τον κ. Κληρίδη πρότεινε εκ μέρους του Δημοκρατικού Συναγερμού, ο Πρόεδρός του, Νίκος Αναστασιάδης, και τον υποστήριξαν οι Ελλη Λεπτού, Σοφία Φυτίδου, Αννινος Μαρκουλίδης, Ανδρέας Πίττας, Μεγαλήνη Χριστοφίδου Δράκου, Χρίστος Στυλιανίδης, Μιχαλάκης Ιωάννου και Γιαννάκης Λουκά.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι είναι τιμή για τον ίδιο να εισηγηθεί τον κ. Κληρίδη και για την επόμενη πενταετία.

    Ζήτησε όπως πέσουν οι τόνοι και τόνισε ότι ο ΔΗΣΥ θα εργαστεί προς αυτήν την κατεύθυνση ώστε μέσα σ' ένα απόλυτα δημοκρατικό και ήπιο κλίμα αλλά και διάλογο ο λαός θα κάνει τις επιλογές του με βάση τα δεδομένα τα οποία είναι οι κρίσιμες στιγμές που έρχονται την επόμενη των εκλογών.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [12] Κασουλίδης - Αθήνα

    Λάρνακα,Κύπρος,09/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης αναχώρησε σήμερα για την Αθήνα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρο Πάγκαλο και τη λοιπή πολιτική ηγεσία του ελληνικού ΥΠΕΞ.

    Επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι στόχος των συνομιλιών της Αθήνας είναι η ανασκόπηση των εξελίξεων επί του κυπριακού προβλήματος, όπως έχουν διαμορφωθεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης του Λουξεμβούργου.

    Είπε, επίσης, ότι αυτή την περίοδο υπάρχει μια κατάσταση που μπορεί να χαρακτηριστεί σαν κρίσιμη στην περιοχή του Αιγαίου, λόγω τουρκικής προκλητικότητας, των παραβιάσεων του εναερίου χώρου της Ελλάδας και των παραβάσεων των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας.

    "Γνωρίζω", συνέχισε, "ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα με ψυχραιμία, αλλά και αποφασιστικότητα".

    Ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι θα ενημερωθεί παράλληλα για το ειδικό αυτό θέμα, "καθότι οποιαδήποτε εξέλιξη έχει επιπτώσεις κι επί της Κύπρου". Παράλληλα, είπε, θα συζητηθεί και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    Εκλογές

    Αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι θα ήταν λάθος οι αποφάσεις του κυπριακού λαού για τον ποιόν θα ψηφίσει στις προεδρικές εκλογές να βασίζονται σε γενικότητες και συνθήματα.

    Πρόεσθεσε ότι "εκείνο που έχει σημασία είναι οι υποψήφιοι να μιλήσουν ξεκάθαρα στον κυπριακό λαό και να πουν ποιές είναι οι θέσεις τους, ιδιαίτερα όσον αφορά το εθνικό θέμα".

    "Θα ήταν λάθος", επεσήμανε, "ο κυπριακός λαός να καταλήξει στις αποφάσεις, τις οποίες θα πάρει, βασισμένες πάνω σε γενικότητες και σε συνθήματα".

    Σημείωσε, εξάλλου, ότι στις συνομιλίες για το Κυπριακό, όσους συμβούλους και να έχει ο Πρόεδρος, είναι ο ίδιος που θα χειριστεί το εθνικό θέμα, τονίζοντας την ανάγκη "να δοθεί η ευκαιρία στον κυπριακό λαό να ακούσει τις θέσεις και τις προθέσεις των υποψηφίων".

    "Δυστυχώς", είπε, μέχρι στιγμής, ο Γιώργος Ιακώβου "δεν έχει πει τις προσωπικές του θέσεις, τις οποίες θα υποστηρίξει".

    Αναφερόμενος στα όσα έχουν επιτευχθεί κατά την πενταετία της προεδρίας Κληρίδη, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "φτάσαμε στο σημείο που φτάσαμε, με την ενταξιακή πορεία, με το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, με το όσο ποτέ άλλοτε αυξημένο διεθνές ενδιαφέρον και τις στενές σχέσεις με την Ελλάδα".

    Στη συνέχεια, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε σε επικριτικές δηλώσεις του Γιώργου Ιακώβου για τους χειρισμούς όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ενωση, υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Ιακώβου είχε ρωτηθεί από δημοσιογράφο γιατί δεν αντέδρασε στην Αθήνα, όπου βρισκόταν αυτό το διάστημα, και ότι αυτός απάντησε πως δεν ήθελε να έρθει σε σύγκρουση με την ελληνική κυβέρνηση.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε τίθεται σήμερα ακόμη ένας κίνδυνος στην προεκλογική εκστρατεία, ο κίνδυνος "μίας διάσυρσης, επικρίσεων των χειρισμών της ελληνικής κυβέρνησης".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [13] Υποβολή υποψηφιότητας Ρολάνδη

    Λευκωσία,Κύπρος,09/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων Νίκος Ρολάνδης υπέβαλε την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου.

    Σε δηλώσεις στο Συνεδριακό Κέντρο ο κ. Ρολάνδης ανέφερε ότι υποβάλλει την υποψηφιότητά του, με όλη τη συναίσθηση της ευθύνης που συνεπάγεται αυτή η πράξη, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη, τις δύσκολες μέρες που θα ακολουθήσουν από το Μάρτιο και μετά στο εθνικό αλλά και σε άλλα θέματα.

    Ο κ. Ρολάνδης χαρακτήρισε την υποψηφιότητα του ως "υποψηφιότητα της αλήθειας" και κάλεσε αυτούς που πιστεύουν σε αυτόν να τον υποστηρίξουν για να μπορέσει, όπως είπε, να μεταβάλει το όραμα τους σε πραγματικότητα.

    Την υποψηφιότητα του κ. Ρολάνδη υποστηρίζουν η οικογένεια του και εκπρόσωποι του κόμματός του διότι, όπως είπε, επιθυμεί να τονίσει ότι πρέπει να επανέλθει στον τόπο ο θεσμός της οικογένειας με τις παλιές αξίες.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ για "πόρτες ορθάνοιχτες" για συνεργασία, ο κ. Ρολάνδης δήλωσε ότι στο δεύτερο γύρο θα ληφθούν υπόψη η γραμμή στο εθνικό θέμα, το πολιτικό τους ανάστημα, η δύναμη και η ικανότητά τους να διαπραγματευτούν και ο βαθμός της συμμετοχής των Φιλελευθέρων στην οποιαδήποτε διακυβέρνηση.

    Σημείωσε ότι στην Κύπρο διαστρεβλώνονται ορισμένα πράγματα και ότι αυτή η συμμετοχή αποτελεί ανάγκη και καθήκον απέναντι στους ψηφοφόρους.

    "Επί του παρόντος υπάρχει ο υποψήφιος Νίκος Ρολάνδης, ο οποίος θέτει με όλη την εντιμότητα την υποψηφιότητά του στον κυπριακό λαό. Αυτή είναι η δική μου επιδίωξη αυτή τη στιγμή και τίποτε άλλο", σημείωσε.

    Επανέλαβε ότι οι τόνοι πρέπει να χαμηλώσουν διότι ενώ υπάρχουν πιο σημαντικά θέματα στην Κύπρο κάποιοι επιδίδονται στην ανταλλαγή αντεγκλήσεων και ύβρεων.

    Χαρακτηριστικά, ο κ. Ρολάνδης αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερμανίας Καρλ Χάινζ Χόρνχους, κατά την οποία, όπως είπε, επαναβεβαιώθηκε ότι η ευρωπαϊκή πορεία βρίσκεται υπό ανακοπή εάν δεν λυθεί το Κυπριακό και σχεδόν πέρασε ασχολίαστο.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [14] Υποβολή υποψηφιότητας Βασιλείου

    Λευκωσία,Κύπρος,09/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ), Γιώργος Βασιλείου, υπέβαλε την υποψηφιότητά του για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

    Την υποψηφιότητά του προτείνει ο Γιώργος Συρίμης και την υποστηρίζουν οι Φιλόκυπρος Ανδρέου, Ελενα Καραγιώργη, Γιώργος Κυριακίδης, Ορθοδοξία Μαλά, Πλουτής Σέρβας, Ρένος Σολομίδης, Ρένος Σταυράκης και Σταύρος Σταύρου.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από την υποβολή της υποψηφιότητάς του στο Συνεδριακό Κέντρο και αποφεύγοντας επιμελώς να αποκαλύψει τις προθέσεις του κόμματός του στο δεύτερο γύρο των εκλογών, αν ο ίδιος δεν περάσει στο γύρο αυτό, ο κ. Βασιλείου ανέφερε πως το μήνυμά του, "είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας".

    "Οι Κύπριοι ψηφοφόροι", είπε, "συνειδητοποιώντας τα προβλήματα, τις δυσκολίες, τις προκλήσεις που θα έχει η Κύπρος στα επόμενα χρόνια, θα επιλέξουν με βάση τη δική τους εμπειρία, με βάση το πρόγραμμα, τις απόψεις, τις θέσεις των υποψηφίων, και όχι με βάση το τι οδηγίες παίρνουν και τι κατεύθυνση έχουν.

    Εχω εμπιστοσύνη," πρόσθεσε, "στην κρίση του Κυπρίου και της Κυπρίας ψηφοφόρου και πιστεύω ότι όλος ο κόσμος θέλει να νιώσει ασφάλεια για το μέλλον αυτού του τόπου. Θα ήθελε να δει έναν πρόεδρο ο οποίος να διαπραγματευθεί σωστά και την προοπτική λύσης του Κυπριακού και την προοπτική ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και ταυτόχρονα να διασφαλίσει χρηστή διοίκηση. Να είναι πρόεδρος όλων των Κυπρίων, όπως ήδη έχω αποδείξει ότι μπορώ να είμαι. Να ακολουθήσει τέτοια πολιτική στην οικονομία, ώστε ξανά να αποκτήσουμε εμπιστοσύνη στο μέλλον και να νιώσουμε σ' αυτό τον τόπο, ότι επικρατεί αξιοκρατία και όχι κομματοκρατία".

    Σε ερώτηση κατά πόσο θα επικρατήσει ηπιότερο κλίμα στην προεκλογική εκστρατεία, ο κ. Βασιλείου είπε πως "αν το κλίμα ήταν τόσο ήπιο όσο εγώ προσπαθώ να το διαμορφώσω, τότε κανένας δεν θα θεωρούσε ανάγκη να συζητά γι' αυτό το θέμα. Εγώ θα εξακολουθώ να επιμένω ότι η Δημοκρατία χρειάζεται συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, και όχι χαρακτηρισμούς", πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση κατά πόσο το κόμμα του θα επιδιώξει να είναι μέσα στην επόμενη κυβέρνηση, ο Πρόεδρος των ΕΔΗ επεσήμανε ότι "το να είσαι σε μια κυβέρνηση, είναι το λιγότερο σημαντικό πράγμα και κακώς δίνεται τόση μεγάλη σημασία στο ένα, δυο, τρία ή τέσσερα υπουργεία. Εκείνο που έχει πάνω απ' όλα σημασία, είναι σε ποιο βαθμό η πολιτική που υποστηρίζεις, υλοποιείται ή όχι. Οι απόψεις μας, οι θέσεις μας για το καλό της Κύπρου, είναι θέσεις που πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθηθούν από τον οποιονδήποτε θα είναι αύριο πρόεδρος. Και αυτό έχει φανεί ήδη, από το τι έγινε στο Εθνικό Συμβούλιο. Οταν λέγαμε ότι δεν θα υπάρξει κοινό έδαφος πριν την έναρξη συνομιλιών και ότι έπρεπε εμείς να πάρουμε την πρωτοβουλία και όχι να μένουμε ουραγοί, ήμασταν μοναχικό πουλί. Τελικά έγινε αυτό το οποίο λέγαμε".

    Ο κ. Βασιλείου είπε ότι το μέσο με το οποίο οι θέσεις του θα προωθηθούν, είναι ακριβώς η ψήφος του κυπριακού λαού.

    Κληθείς να σχολιάσει τα προγράμματα των συνυποψηφίων του, Γλαύκου Κληρίδη και Γιώργου Ιακώβου, σε σχέση με το δεύτερο γύρο των εκλογών, ανέφερε: "Αφήστε έξω το δεύτερο γύρο. Οσον αφορά στα προγράμματά τους, έχω εκφράσει πολλές φορές την κριτική μου στο Γλαύκο Κληρίδη. Είναι γνωστή η κριτική μου στο ότι κακώς εγκαταλείφθηκε η διαδικασία (για επίλυση του Κυπριακού) στην οποία τότε βρισκόμασταν. Θα είχαμε λύση του Κυπριακού, κατά πάσα πιθανότητα σήμερα, αν είχε ακολυθηθεί. Τελικά, στο Μοντρέ και στο Τράουτμπεκ, ακολούθησε την πολιτική που θεωρούσαμε σωστή".

    Οσο δε αφορά στο τροποποιημένο πρόγραμμα του Γιώργου Ιακώβου, ο κ. Βασιλείου είπε ότι "δεν απαντά σε κανένα από τα ερωτήματα που έχουμε θέσει. Είναι πολύ εύκλο", επεσήμανε, "να βρεις φράσεις, με τις οποίες όλοι να συμφωνούν", όπως "δίκαια και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, ότι το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής" κ. ά.

    "Ομως", συνέχισε, "το Κυπριακό δεν είναι σε αυτές τις βασικές αρχές που κρίνεται, αλλά στα επιμέρους, στα συγκεκριμένα και πολύ φοβάμαι ότι οι θέσεις του κ. Ιακώβου, δεν δίνουν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Τις θέσεις του Σπύρου Κυπριανού και του ΔΗΚΟ από την μια και τις θέσεις του Δημήτρη Χριστόφια και του ΑΚΕΛ από την άλλη, πάνω στο εθνικό θέμα, τις χωρίζει άβυσσος.

    Οσον αφορά το μέλλον, ο κ. Βασιλείου είπε ότι ενώ δεν του αρέσει να παίζει το ρόλο της Κασσάνδρας, πιστεύει ότι "οι μέρες που έρχονται είναι πολύ δύσκολες και σε μεγάλο βαθμό, το μέλλον του τόπου θα εξαρτηθεί από την πολιτική και τακτική που θα ακολουθήσουμε".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [15] Υποβολή υποψηφιότητας Κουτσού

    Λευκωσία,Κύπρος,09/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού υπέβαλε την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές.

    Κατά την άφιξη του στο Συνεδριακό Κέντρο, ο κ. Κουτσού δήλωσε ότι το δικό του μήνυμα απευθύνεται σε κάθε "νέο, στη σκέψη και την ηλικία.

    Ενα μήνυμα αισιοδοξίας," είπε, "ότι μπαίνουμε πια στη νέα φάση της πολιτικής ζωής του τόπου, όπου η νέα πολιτική γενιά διεκδικεί λόγο και ρόλο στα διαδραματιζόμενα", σημείωσε ο κ. Κουτσού.

    Ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων ευχαρίστησε τον ιατρό Τάκη Ευδόκα που δέχθηκε να υποστηρίξει την υποψηφιότητά του, σημειώνοντας ότι έτσι σηματοδοτείται το πέρασμα από τους παλιούς στους νέους.

    Για τους άλλους υποστηρίζοντες την υποψηφιότητά του, δήλωσε ότι αποτελούν μια ομάδα που έχει τα δικά της μηνύματα και σημασία σ'αυτή την προσπάθεια και που αποδεικνύει αυτό που για τους Νέους Ορίζοντες αποτελεί βασική αρχή, ότι δηλαδή όλοι οι οπαδοί και τα μέλη είναι υποψήφιοι στις εκλογές και ο ίδιος απλά τους αντιπροσωπεύει.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [16] Υποβολή υποψηφιότητας Λυσσαρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,09/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η υποψηφιότητα του Προέδρου της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη "αποτελεί την πραγματικά εναλλακτική πρόταση προς τον κυπριακό ελληνισμό", δήλωσε ο ίδιος ύστερα από την υποβολή της υποψηφιότητάς του στο Συνεδριακό Κέντρο.

    Ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι αυτή η πρόταση "στηρίζεται στις αρχές του δημοκρατικού σοσιαλισμού, μιας διεκδικητικής, πατριωτικής στρατηγικής".

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι "αποτελεί την αντιδιπολική πρόταση, γιατί θα ήταν καταθληπτικό και για τη δημοκρατία και για το εθνικό θέμα να υπάρχει ένα μονοπώλιο απόψεων από δύο κόμματα".

    Ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι "όλοι οι άλλοι υποψήφιοι ανήκουν στο συντηρητικό νεοφιλελεύθερο χώρο κι ενώ η Ευρώπη σήμερα ουσιαστικά κυβερνάται από τους σοσιαλιστές, αν δεν υπήρχε η υποψηφιότητα του Δημοκρατικού Συναγερμού στην Κύπρο, νομίζω πως το φαινόμενο θα ήταν καταθληπτικό και από πλευράς εντυπώσεων στο εξωτερικό".

    Είπε, ακόμη, ότι "εάν ο λαός αντιληφθεί τί σημαίνει η έννοια του δημοκρατικού σοσιαλισμού, η έννοια του σπασίματος του διπολισμού και μιας νέας πορείας στο εθνικό, έχω την εντύπωση ότι αυτό το κίνημα θα αποτελέσει το πλειοψηφικό κίνημα μέσα στον κυπριακό λαό".

    "Είναι γι' αυτό", τόνισε, "που πιστεύω ακράδαντα ότι ο λαός θα μας δώσει το ρυθμιστικό ρόλο για τις προσεχείς εκλογές, γιατί έτσι μόνο μπορεί να αισθάνεται και ο ίδιος ότι υπάρχει μια ρυθμιστική φωνή, η οποία δεν θα επιτρέψει σε δύο πόλους να μονοπωλούν την πολιτική ζωή αυτού του τόπου".

    Η υποψηφιότητα του κ. Λυσσαρίδη, ο οποίος συνοδευόταν από το Πολιτικό Γραφείο και την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΕΔΕΚ, προτάθηκε από τον Βύρωνα Λοϊζου, πατέρα του ήρωα Δώρου Λοϊζου.

    Την υποψηφιότητα στήριξαν οι Αντώνης Βασιλείου, Νίκος Θρασυβούλου, Ανδρέας Καννάουρος, Αντώνης Κάρυος, Χαράλαμπος Μούσκος, Καίτη Μανκερτζιάν, Τάσος Παπαναστασίου και Πάνος Πασιαρδής.

    Μιλώντας πριν από την υποβολή της υποψηφιότητάς του, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι έχει την εντύπωση πως "ο λαός δεν θα υποκύψει στην πόλωση, ο λαός θέλει την ύπαρξη ενός ισχυρού, δημοκρατικού, σοσιαλιστικού κινήματος, το οποίο θα αποτελέσει ουσιαστικά τη μεγαλύτερη δύναμη, και για τη διεθνή προβολή του Κυπριακού μέσα στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά κι εσωτερικά θα είναι ένας παράγοντας δημοκρατίας, γιατί θα αποφύγει την πόλωση.

    Γι' αυτό", είπε, "έχω τη βεβαιότητα ότι ο λαός θα αναδείξει το δημοκρατικό σοσιαλιστικό κίνημα ως το ρυθμιστικό παράγοντα της εκλογής το Φεβράρη".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λυσσαρίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι "ο λαός γνωρίζει και τις απόψεις και την ιστορία του σοσιαλιστικού κινήματος της Κύπρου κι επομένως εμπιστεύεται ότι αυτό το ρόλο, το ρυθμιστικό, θα τον αναλάβει και θα τον φέρει σε πέρας με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και τη δημοκρατία".

    Κληθείς να σχολιάσει εκκλήσεις των υποψηφίων να χαμηλώσουν τους τόνους, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι "εμείς δεν υψώσαμε τους τόνους. Εχω την εντύπωση ότι εμείς δεν εμπλακήκαμε ούτε σε υβρισίες ούτε σε επίθετα ούτε σε χαρακτηρισμούς.

    Αντίθετα", τόνισε, "προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να εμπλέξουμε όλους τους υποψηφίους σε ένα διάλογο προγραμμάτων, σε ένα διάλογο προτάσεων, να δώσουμε όλοι εξετάσεις στο λαό και από πλευράς προγραμματικών θέσεων και από πλευράς προσφοράς προς το λαό, σε όλες τις κρίσιμες ώρες της κυπριακής ιστορίας".

    Είπε, επίσης, ότι "αν τυχόν μας επιτεθούν με επίθετα και χαρακτηρισμούς, εμείς θα απαντήσουμε με επιχειρήματα".

    Ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι η δική του υποψηφιότητα δίνει μία συγκεκριμένη πρόταση για το εθνικό και άλλα θέματα, "αλλά κυρίως είναι το κίνημα το οποίο συνδέεται με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα" και αποτελεί "μία εγγύηση για τους δημοκρατικούς θεσμούς του τόπου, γιατί η πολιτική ζωή στον τόπο θα ήταν πολύ άγονη και κάπως μη δημοκρατική, εάν παρέμενε μόνο στα χέρια δύο πόλων".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [17] Eληξε η υποβολή υποψηφιοτήτων

    Λευκωσία,Κύπρος,09/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Επτά συνολικά υποψηφιότητες υποβλήθηκαν σήμερα για τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Φεβρουαρίου.

    Υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές είναι με τη σειρά που υπέβαλαν τις υποψηφιότητές τους οι ακόλουθοι:

    Γιώργος Ιακώβου, Γιώργος Βασιλείου, Γλαύκος Κληρίδης, Νίκος Ρολάνδης, Βάσος Λυσσαρίδης, Νίκος Κουτσού και Αλέξης Γαλανός.

    Σε δήλωσή του, ο Γενικός Εφορος Εκλογής, Θάνος Μιχαήλ, είπε ότι η όλη διαδικασία εξελίχθηκε πολύ ομαλά.

    Μέχρι τις 6 το απόγευμα, θα μπορούν να υποβληθούν οποιεσδήποτε ενστάσεις πάνω στις υποψηφιότητες. Μετά την εκπνοή του χρονοδιαγράμματος αυτού, θα προχωρήσει στο δεύτερο στάδιο, το οποίο είναι ο καταρτισμός του εκλογικού ψηφοδελτίου.

    Είπε ότι η υποβολή υποψηφιοτήτων έληξε στις 12 το μεσημέρι και δεν πρόκειται να δεχθεί οποιαδήποτε άλλη υποψηφιότητα, ανεξάρτητα αν καταβλήθηκαν οι 1.000 λίρες που απαιτείται.

    Στις 12.04 κατέφθασε στο χώρο του Συνεδριακού Κέντρου και ο Ανδρέας Ευστρατίου από την Πάφο, ο οποίος είχε πληρώσει τις χίλιες λίρες, και ζήτησε να υποβάλει την υποψηφιότητά του.

    Ο Βοηθός Εφορος Εκλογής, Γιώργος Θεοδώρου, δήλωσε ότι αν και ο κ. Ευστρατίου είχε πληρώσει το παράβολο, δεν προσήλθε κανονικά για να υποβάλει τα έντυπα υποψηφιοτήτων.

    Σημείωσε ότι το πρωί είχαν τηλεφωνική επικοινωνία όπου ο κ. Θεοδώρου του υπέδειξε να βρίσκεται στο χώρο στις 10.30 μαζί με τα έντυπα, υπογραμμένα από τα εννέα πρόσωπα που θα τον υποστήριζαν.

    "Δυστυχώς έχει περάσει η ώρα", σημείωσε και πρόσθεσε ότι τα χρήματα θα του επιστραφούν. Ο κ. Θεοδώρου διευκρίνισε ότι το πρόβλημα με τον κ. Ευστρατίου ήταν ότι δεν είχε έγκαιρα τους υποστηρικτές ώστε να υποβάλει τα απαιτούμενα έντυπα.

    Δηλώσεις Μιχαήλ για επιστολή Κυπριανού

    Σε ερώτηση πώς αντιμετωπίζει την επιστολή που στάληκε από τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού, προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη για απόσυρσή του από τη θέση του Γενικού Εφόρου Εκλογής, όπως απαίτησαν τέσσερα κόμματα (ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Ε.ΔΗ), ο κ. Μιχαήλ είπε ότι διορίστηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών.

    Σημείωσε ότι ο ίδιος λειτουργεί "κανονικά και πολύ νόμιμα".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [18] Υποβολή υποψηφιότητας Γαλανού

    Λευκωσία,Κύπρος,09/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αλέξης Γαλανός ήταν ο τελευταίος που προσήλθε σήμερα στο Συνεδρικαό Κέντρο για να υποβάλει την υποψηφιότητά για τις προεδρικές εκλογές του 1998.

    Προτείνων την υποψηφιότητα Γαλανού ήταν ο Μιχαήλ Κωμοδρόμος, ενώ υποστηρίζοντες αυτήν ήταν οι Πηνελόπη Πέτσα, Αφρούλλα Δημητρίου, Μέμνων Παπαγεωργίου, Λένια Καττάμη, Ανδρη Παφίτη, Γιώργος Ηλιάδης, Μαρία Ιωσηφάκη και Κυριάκος Ιακωβίδης.

    Οπως ανέφερε, η επιλογή του ανθρώπων για να τον υποστηρίξουν δεν είναι άτομα γνωστά αλλά άνθρωποι που πιστεύουν στην αλλαγή που πρέπει να επέλθει στον τόπο. Σημείωσε ότι δεν έχει ζητήσει από κανένα γνωστό στέλεχος του ΔΗΚΟ να συμμετάσχει στα επιτελεία και τις ομάδες.

    Ο κ. Γαλανός σημείωσε ότι μήνυμά του είναι "νέοι καιροί, νέοι άνθρωποι, νέος πολιτικός λόγος, μια προσπάθεια αλλαγής της νοοτροπίας στον τόπο ιδιαίτερα της παλαιοκομματικής νοοτροπίας που έγινε ιδιαίτερα αισθητή τους τελευταίους μήνες".

    Οπως ανέφερε, ο υπερκομματισμός πρέπει να φύγει από τη ζωή των Κυπρίων και δεν πρέπει τα πάντα να κρίνονται από την κομματική συμμετοχή που πολλές φορές, όπως είπε, καταστρέφει τον άνθρωπο.

    "Πρέπει να φτιάξουμε μιαν κυβέρνηση, αν είναι δυνατόν, ευρυτάτης αποδοχής για να μπορέσουμε να αντισταθούμε στις πολύ μεγάλες πιέσεις που θα έχουμε τους προσεχείς μήνες προς την κατεύθυνση μιας λύσης που να μην δικαιώνει τον λαό μας", τόνισε ο κ. Γαλανός.

    Σημείωσε εξάλλου ότι οι υποψήφιοι είναι επτά και όχι δύο και πέντε υποψήφιοι δεύτερης κατηγορίας και πως υπάρχει λόγος σοβαρός να δοθεί στον πρώτο γύρο θετικός ψήφος υπέρ της διαμαρτυρίας των πεπραγμένων των τελευταίων μηνών.

    Αναφορικά με το δεύτερο γύρο, ο κ. Γαλανός είπε ότι "κανένας δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένος", προσθέτοντας ότι δεν έχει προαποφασισθεί καμιά επιλογή και η απόφαση θα βασιστεί πάνω στις αρχές της ενότητας και της αξιοκρατίας.

    Κληθείς να σχολιάσει τις ανακοινώσεις - εκκλήσεις από τις τοπικές επιτροπές του ΔΗΚΟ στην Αγία Νάπα και το Παραλίμνι για να αποσύρει την υποψηφιότητά του, δήλωσε ότι έχει ετοιμαστεί η απάντηση προς το ίδιο το κόμμα και τις επιτροπές για τους λόγους για τους οποίους κατέρχεται ως υποψήφιος.

    "Πιστεύω ότι προσφέρω καλές υπηρεσίες στα καλώς νοούμενα συμφέροντα του ΔΗΚΟ και όχι στα οποιαδήποτε προσωπικά και πιστεύω ότι ο χρόνος θα δείξει ότι αυτή η ενέργεια η οποία λαμβάνεται από μέρους μου, και η οποία δεν ήταν καθόλου εύκολη θα αποδειχθεί ευεργετική εάν πράγματι θέλουμε να δούμε τον εκσυγχρονισμό και την ανανέωση στους κόλπους του ΔΗΚΟ", κατέληξε ο κ. Γαλανός.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 9 January 1998 - 12:44:58 UTC